Lokalt

Vägar & trafik

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Östermarksvägen är öppen för trafik igen – har fått nya farthinder: "De är grymt effektiva"

Vägarbetet längs Östermarksvägen blir klart nästa år men projektet har kommit så långt att vägen har öppnats för trafik. 

Nyhetsbild

Två ställen längs Riksåttan behöver elbilsladdare för att nå EU-kravet – men företagare är ointresserade: "Tror inte på elbilar"

Inga problem att ladda i Lappfjärd, Vasatrakten och Karleby. Men för att nå upp till kravet behövs laddning i Pörtom och Edsevö. Och där är intresset minst sagt svalt.

Nyhetsbild

Vägbelysning i Rangsby måste krympas – nya krav på stolpfundament fördyrar projektet

En utbyggnad av vägbelysningen är aktuell i Rangsby, men nya krav på stolpfundament gör att projektet blir dyrare än beräknat. I detta skede kan endast belysning längs Strandvägen byggas. Mera pengar behövs för att kunna fortsätta in mot byn.

Nyhetsbild

Räddningsverket flyttar flottan och oljebekämpningen till Björnön – "Nu får vi både större och allt på ett och samma ställe"

Nästa år får Jenna och Kristina ny hemmahamn när Österbottens räddningsverk flyttar båtarna och oljebekämpningen till Björnön.

Nyhetsbild

Snart gäller det att lätta på gaspedalen – vinterhastigheter införs

Nu tas vinterhastigheten i bruk. Det vill säga att 100-skyltarna på landsvägarna försvinner för att åter dyka upp i synfältet i vår.

Nyhetsbild

Viltcentralen påminner: Markera alltid platsen för en hjortdjurskrock, ring 112

Det är viktigt att alltid anmäla en hjortdjursolycka till nödnumret, och att märka ut olycksplatsen noga.

Nyhetsbild

Vinterdäck finns, trots kriget – "Men vissa storlekar eller märken går det inte att få tag på"

VASA Trots farhågor om utbudet på vinterdäck till följd av kriget i Ukraina tycks tillgången vara relativt god i Finland – men det finns brister.

Nyhetsbild

Systemet för vägbidrag ändras inte – i stället kan större understöd väntas

I en motion föreslås att bidraget till enskilda vägar i Närpes ska ges i form av material och tjänster, inte pengar. Stadsstyrelsen anser dock att systemet inte ska ändras men föreslår att bidraget för vägunderhållet ska höjas för att motsvara kostnadsökningen.

Nyhetsbild

Eskilsöfärjan stod stilla i blåsten – tidningsutdelningen försenas

De hårda vindarna gjorde att Eskilsöfärjan stått stilla i natt.

Nyhetsbild

Staden investerar i laddstationer för elbilar – anslag behövs i kommande budgetar

Byggandet av laddningsstationer för elbilar är aktuellt på parkeringar vid större fastigheter som Närpes stad äger. Det gäller till exempel vid stadshuset och simhallen. Avsikten är att mera medel ska anslås så att utbyggnaden kan fortsätta de närmaste åren.

Nyhetsbild

Rondell i Dynamokorsningen får vänta – åtminstone tills Skarpängsvägen är byggd

Frågan om att bygga en cirkulationsplats i den så kallade Dynamokorsningen i Närpes centrum skjuts på framtiden. Det gäller åtminstone tills Skarpängsvägen tagits i bruk. Det beror på att den nya vägen i Finby väntas minska på trafikmängden i den aktuella korsningen.

Nyhetsbild

Rondell i Dynamokorsningen diskuteras i stadsstyrelsen – det troliga är att ärendet får vänta tills Skarpängsvägen är byggd

En cirkulationsplats i den så kallade Dynamokorsningen i Närpes centrum ser ut att skjutas på framtiden. Det gäller åtminstone tills Skarpängsvägen tagits i bruk. Det beror på att den nya vägen i Finby väntas minska på trafikmängden vid Dynamohuset.

Nyhetsbild

Olycksutredningen om tågolyckan i Kaskö klar: Säkerheten längs bussrutten hade inte beaktats tillräckligt

Kriterierna för en säker skolskjuts hade inte beaktats och den oerfarna chauffören hade fått bristfälliga instruktioner. Det här slår rapporten om olyckan i Kaskö fast.

Nyhetsbild

Större parkering byggs vid Närpes skolcentrum – projektet blir lite dyrare än beräknat

Mosebacke skolcentrum i Finby ska få en större parkering österut. I fortsättningen är det meningen att ingen biltrafik ska förekomma på själva skolområdet.

Nyhetsbild

Bygget av Skarpängsvägen stötte på tekniska problem – tidtabellen fördröjs

Byggandet av Skarpängsvägen i Finby har varit aktuellt i många år. Nu då projektet var så långt att det skulle inledas i höst, kommer i stället beskedet att tidtabellen fördröjs. Orsaken är tekniska problem som uppdagats i samband med en planerad underfart.

Nyhetsbild

En milstolpe nådd för brobygget vid Hundholmen – tidsplanen verkar hålla

Klockan 6 på torsdagsmorgonen inleddes jobbet och lite före midnatt hade Hundholmsbron fått sitt betonglock. – Den här dagen är en milstolpe, säger arbetsledaren Petri Heino.

Nyhetsbild

Dyrare att underhålla Kyrkobyvägen

Samma entreprenör som tidigare sköter vinterunderhållet av Kyrkobyvägen i Korsnäs, men kostnaderna stiger.

Nyhetsbild

Nu är Blaxnäsvägen slät och fin – Töjbybor: "Det är som en dröm som blivit sann"

Äntligen. Vi har väntat länge, säger Anna-Lena Ingves i Töjby. Hon är glad över att arbetet med att asfaltera en del av Blaxnäsvägen har kört igång. Lika glada över den nya beläggningen är byborna Britt-Marie Granö samt Maggi och Gösta Östergård.

Nyhetsbild

Förbättringen av Blaxnäsvägen igång – snart kommer asfalteringsmaskinerna

Grusbilar kör dit bergkross och vägen vattnas, hyvlas och jämnas. Nu har förbättringen av Blaxnäsvägen i Töjby inletts inför den förestående asfalteringen.

Nyhetsbild

Stig får jämnare underlag på sina motionsturer när Perusvägen förbättras: "Vägen har varit i mycket dåligt skick ställvis"

Stig Björknäs har bott bredvid Perusvägen sedan 1945. Han är tacksam åt uppdateringen av den fyra kilometer långa vägen.

Nyhetsbild

Juha tog flyget till jobbet i Gottböle: "Jag hoppas jag landade på rätt åker"

På tisdag morgon landade ett flygplan på åkern utanför NTM i Gottböle. Det var Juha Keltto från Teuva som kom på jobb.

Nyhetsbild

Nu sätts Perusvägen i skick – fyra kilometer förbättras

Fyra kilometer väg sätts som bäst i skick i Perus, Kristinestad. Två nöjda veteranpolitiker följde här om dagen med arbetet med byns livsnerv.

Nyhetsbild

Järnvägsbron i Finby granskas extra – "Det behöver inte direkt vara fråga om något avvikande"

Just nu granskas skicket på järnvägsbron i Finby. Den är en av drygt 20 broar i landet som är i behov av en extra översyn och granskningen görs för att försäkra sig om att den är trygg att använda.

Nyhetsbild

En busshållplats av 160 i Närpes får kommunalt finansierat väderskydd

Fullmäktige i Närpes enades ikväll om att kommunalt finansiera ett väderskydd vid en busshållplats. Samtidigt vill man kartlägga vad entreprenörskontrakten säger om övriga befintliga väderskydd, för kommunen tänker inte finansiera fler.

Nyhetsbild

Video: Nu pågår vägarbeten på Åvägen i Närpes centrum – så här ska du svänga för att köra rätt

Det pågår vägarbeten på en sträcka av Åvägen i Närpes centrum, och projektet ska färdigställas under hösten. Här kan du se en video om hur du tar dig till och från K-Supermarkets parkering.

Nyhetsbild

Norrback om Kasköbanan: "Argumenten för finansiering finns, men politik är politik"

Det är i nuläget svårt att sia om vartåt de politiska vindarna för Kasköbanan blåser. Hösten blir avgörande för om trafiken kan fortsätta.

Nyhetsbild

Kaskö köper två bussturer – anbud begärdes inte för sen vardagstur

Kaskö köper två olönsamma bussturer för att trygga förbindelser till staden. De köps av det enda bolag som lämnat in anbud.

Nyhetsbild

Inga pengar i budgetförslaget för att rädda Kasköbanan – "Upp till regeringen nu"

Det fanns inga pengar för underhåll av Kasköbanan i Finansministeriets budgetförslag. Nu närmar sig deadline. Om man inte snart får loss två miljoner euro upphör godstrafiken mellan Seinäjoki och Kaskö efter det här året.

Nyhetsbild

Väglamporna börjar lysa en halv timme längre – "Det är klart att vi ändå funderar på elpriserna"

Trots högre elpriser är Korsnäs kommun beredd att utöka vägbelysningstiderna. Från hösten börjar väglamporna till viss del lysa lite längre både morgon och kväll.

Nyhetsbild

Blaxnäsvägen och Perusvägen får snart ny beläggning – ska vara klart inom september

Perusvägen och Blaxnäsvägen hör till de få vägar i regionen som får ny beläggning i sommar. Arbetet ska vara utfört före sista september.

Nyhetsbild

Vettmossvägen har ingen hög prioritet – får snällt vänta på ny beläggning

Det är för lite trafik längs Vettmossvägen i Finby. Därför har den ingen hög prioritet och får vänta på ny beläggning. Det konstaterar vägdirektören Anders Östergård på NTM-centralen.

Nyhetsbild

Invånare vid gropiga Vettmossvägen har tröttnat – myndigheter kan vänta sig mera klagomål

Boende längs Vettmossvägen i Finby har tröttnat på att kryssa mellan stora gropar i vägen. Kampen för en upprustad och nyasfalterad väg har pågått i många år och invånarna ger inte upp. Nu kan Trafikledsverket på nytt vänta sig klagomål.

Nyhetsbild

Bärgningsbil bärgade bärgningsbil i Närpes

En bärgningsbil på väg på uppdrag i Närpes körde av vägen på söndagen. Ett annat bärningsföretag ryckte ut för att hjälpa till.

Nyhetsbild

Unga män orsakar flest olyckor på vägarna, visar ny statistik – mörklagda vägar på söndagar är säkrast

En omfattande statistikrapport över trafikolyckor med personskador i juni och det senaste halvåret har publicerats. Vi reder ut var, när och hur de flesta har skett.

Nyhetsbild

Bygget av cykelvägen i Finby pågår för fullt – avstängd väg förvillar en del bilister

Byggandet av den nya gång- och cykelvägen längs en del av Östermarksvägen i Finby är i full gång. Det betyder att vägen under de kommande månaderna är avstängd på olika avsnitt. Avstängningen har överraskat en hel del bilister, som fått lov att svänga om och ta en ny väg.

Nyhetsbild

Ny skrivelse om trafikfarlig korsning: "Ersätt ovårdade buskar i Lålby med stenar"

Ersätt de ovårdade buskplanteringarna i korsningsområdet vid riksåttan i Lålby med stenar. Det föreslås i en skrivelse till NTM-centralen.

Nyhetsbild

Elbilarna brinner inte ofta men länge – i Sydösterbotten har det inte ännu hänt

Litiumbatterier kan självantända och när de väl brinner är de mycket svårsläckta. Batterierna finns i bland annat elbilar. Statistiken visar ändå att det är vanligare att bränsledrivna bilar brinner än elbilar.

Nyhetsbild

Kalle Heiniös bil drivs med biogas – "Fungerar lika bra"

Kalle Heiniö tankar sin bil med biogas. Han tror att fler skulle köpa gasdrivna bilar om det fanns fler tankstationer för biogas och hoppas se en gasstation i Kristinestadstrakten.

Nyhetsbild

Traktorn rammade Askos husvägg: "Vad skulle ha hänt om farten varit högre?"

Det så kallade traktorrallyt är inget nytt påfund. Inte heller i Kristinestads centrum, men när de börjar braka in i husväggar är måttet rågat för Asko.

Nyhetsbild

Försvarets flygplan cirklade lågt i den österbottniska skärgården – "Ingen orsak till oro"

På torsdagseftermiddagen fick många österbottningar se ett av flygvapnets plan på nära håll.

Nyhetsbild

Här vill Seppo se en diligens som busskur – där Per Brahes postväg klöv Lålby 1638

Bland vilda människor med livet som insats förde postbäraren kungörelser längs postvägen som klyver Lålby. Busskurerna som byggs borde minna om Per Brahe postväg, som också var Finlands första officiella väg, tycker Seppo Kuusinen.

Nyhetsbild

Nu har arbetet med gång- och cykelbanan i Finby börjat – bilister får förbereda sig på att någon del av vägen alltid är avstängd

En korsning stängdes av på måndagen när bygget av trottoaren längs Östermarksvägen i Finby inleddes. Fler avstängningar av vägen är att vänta de kommande månaderna, säger arbetsledaren Mikael Sandelin.

Nyhetsbild

Nu får även fotgängarna och cyklisterna ny asfalt på Högback

På onsdagen inleddes det slutliga asfalteringsarbetet längs Tegelbruksvägen i Högback när gång- och cykelbanan får sin beläggning.

Nyhetsbild

Båtslussen tillfälligt stängd med järnbalk – "Är där högst en vecka"

En järnbalk gör att det inte går att ta sig igenom slussen vid Hundholmen för tillfället. Arbetsledaren lovar att den snart är borta.

Nyhetsbild

Entreprenör utsedd för att förbättra Kvarnvägen i Finby

Kvarnvägen i Finby ska förbättras. Nu är det klart vem som utför arbetet.