Lokalt

Vägar & trafik

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Rangsbybor trötta på att kryssa mellan väggropar och lappningar: "Varför räcker inte pengarna hit?"

Nu är måttet rågat. Vägen genom byn är i allt annat än bra skick. Det anser man i Rangsby och tycker att det är hög tid för en förbättring från grunden och ny beläggning.

Nyhetsbild

NTM-centralen lovar inga förbättringar – "Pengarna räcker inte till"

På NTM-centralen känner man till Rangsbyvägens dåliga skick, men inga förbättringar utlovas under den närmaste tiden.

Nyhetsbild

Korsningar breddas för att ge plats för stora transporter

Bredare korsningar och övertäckta refuger börjar dyka upp här och där. Där vindkraftverkens olika delar ska fram krävs mycket svängrum.

Nyhetsbild

Med nyfixad väg behöver Vettmossborna inte byta stötdämpare på bilen så ofta

Den som väntar på något gott ... Snart är det sliriga och leriga föret på Vettmossvägen ett minne blott. Nu är grundförbättringen i full gång. Toppen, tycker Johan Böling och Nils-Erik Jansson som bor på Vettmossen.

Nyhetsbild

Vettmossvägen grundförbättras – slut på tjälskador och lervälling

Vägen jämnas och får ett täcke av fiberduk och bergkross. Torrläggningen garanteras genom dikning och dåliga vägtrummor fixas. Då blir den grusbelagda delen av Vettmossvägen i Yttermark som ny.

Nyhetsbild

Stadsbron är stabil för tillfället – men då den nått vägs ände kommer den att rivas

För två år sedan fanns tecken på att stadsbron i Kristinestad sjunker. Bron är i skick nu, men när tiden är inne blir det en ny bro, uppger broingenjören Jukka Ylimäki på NTM-centralen.

Nyhetsbild

Nya taxilagen gjorde det svårare få tag i en taxi på landsbygden

Nya taxilagen är ett år gammal. I Sydösterbotten förändrades mindre än befarat men för konsumenterna blev det en del försämringar.

Nyhetsbild

Hennes mobiltelefon blev uppkopplad till satellitnätet – "Tänk om ett barn sitter och surfar på sin mobil ute till havs"

När Ulla Holmberg reste med Finnlines fartyg till Travemünde, Tyskland, i sommar, blev hennes mobiltelefon plötsligt uppkopplad till satellitnätet. Hon tycker att informationen om båtroaming är bristfällig – speciellt från rederiernas sida.

Nyhetsbild

En efterlängtad syn: Asfaltmaskiner på Östra linjen

Många har klagat på att Östra linjen i Yttermark är i dåligt skick, men för ett par veckor sedan började man lappa delar av den. Och nu får även alla avsnitt längs med vägen där nya vägtrummor monterats ny beläggning.

Nyhetsbild

Ny väg planeras från Ängskullsvägen till skolcentrum

Boende på Skolgränd i Finby undrar hur staden tänker lösa trafiken längs vägen. De konstaterar att vägen används flitigt av dem som ska till skolcentrum. Stadens svar är att trafiken ska styras till en ny väg som ska byggas från Ängskullsvägen västerut till skolbacken.

Nyhetsbild

Eskilsöfärjan kör upp till 220 turer varje dag

Varje dag kör färjan mellan Eskilsö och Kaskö upp till 220 turer. Det uppskattas av ortsbor, fritidshusägare och semesterfirare. Häng med på en eftermiddag ombord på färjan.

Nyhetsbild

Ny parkering på skolgården i Taklax

Trafiksäkerheten förbättras på skolgården i Taklax. Just nu pågår arbetet med att avskilja biltrafiken och parkeringen från skolgården.

Nyhetsbild

Nu skeppas den sista kollasten från Björnön i väg

Nu skeppas den sista kollasten från PVO-Lämpövoimas lager på Björnö iväg med destination Vasa. – Nu är det bara att lasta, lasta, lasta, säger John Rajasalo, platschef för Blomberg Stevedoring i Kristinestad som sköter om lastningen.

Nyhetsbild

Tacksamma över att Strandvägen äntligen får ny asfalt

I Molpe är folk nöjda och glada över att Strandvägen äntligen får ny asfalt. De hoppas att beläggningen ska hålla den här gången. Alla säger sig vara trötta på det lappverk som nu funnits mellan Molpe och Korsnäs.

Nyhetsbild

Svängfiler byggs vid Västanlidvägen

Det är inte bara staten och Korsnäs kommun som satsar medel på förbättring av Strandvägen mellan kyrkbyn och Molpe. Även ortens företag Dermoshop bidrar för att öka trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Nu avgörs framtidens färjor – upphandlingen av trafiken till Bergö och Eskilsö är i gång

Vem ska sköta trafiken till Bergö och Eskilsö de kommande tolv åren och med hurudana färjor? Det klarnar i höst när upphandlingen är klar.

Nyhetsbild

Vill se säkrare korsning vid Skogsdungens daghem

Trafiksäkerheten bör förbättras i korsningen vid Skogsdungens daghem i Kalax. Nu är farofyllda situationer inte ovanliga.

Nyhetsbild

Asfalteringen av Strandvägen inleds i juli

I början av juli inleds asfalteringen av Strandvägen mellan Korsnäs och Molpe. Arbetet startar från Molpe och fortsätter mot Korsnäs kyrkby, där kommunen skjuter till egna medel för att få en lite längre sträcka åtgärdad.

Nyhetsbild

Förändringar i skoltrafiken kunde bli aktuellt – politiker gav förslaget redan 2017

Om skolelever med två likvärdiga hemadresser skulle få rätt till skolskjuts från båda sina hem skulle det för Närpes del innebära stora utmaningar för skolskjutsarna.

Nyhetsbild

Den intensiva trafiken oroar föräldrar

Det har under årens lopp kommit flera påstötar om behovet av en gång- och cykelbana längs Östermarksvägen i Finby. Magnus Pått är liksom andra föräldrar orolig då barnen ger sig ut på den livligt trafikerade vägen.

Nyhetsbild

Storåfirma startade ny busslinje - kör även via Närpes centrum

En ny busstur mellan Vasa och Åbo avviker från mönstret - bussen viker av från riksåttan och kör via busstationen i Närpes.

Nyhetsbild

Kort lista på vägar som får ny beläggning – men Strandvägen finns äntligen med

De är inte många, vägarna som får ny beläggning i sommar. Men på onsdag rullar i alla fall asfaltmaskinerna ut, med start i Storå. Och någon gång senare i sommar väntar Strandvägen i Korsnäs.

Nyhetsbild

Kabel avgrävd i västra Närpes

Ett kabelbrott inträffade på tisdagen i västra Närpes, och anslutningen klipptes av för Dynamonets kunder där.

Nyhetsbild

Glad överraskning: Strandvägen i Korsnäs får ny beläggning

TRAFIK Plötsligt damp en halv miljon euro ner hos NTM-centralen. "Det går till Strandvägen i Korsnäs", säger vägdirektör Anders Östergård.

Nyhetsbild

Påskhyss bakom höjd hastighet på Strandvägen

KORSNÄS Under påsken höjdes hastighetsbegränsningen på den gropiga Strandvägen mellan Korsnäs och Molpe. Men det var ett helt privat tilltag.

Nyhetsbild

Sydösterbotten ödemark i reportage om riksåttan – "Det var inte så lyckat"

En krokig och gropig väg med knappt någon bebyggelse eller annat. Så beskrivs riksåttan mellan Björneborg och Vasa i ett reportage som ska lobba för förbättringar av vägavsnittet. Märkligt, tycker Kaskö hamns vd.

Nyhetsbild

Dockningen av Wasa Express drar ut på tiden – "Säkerheten går först"

VASA Wasa Express är ur trafik fram till den 25 januari, uppger Wasaline.

Nyhetsbild

Varning för mycket dåligt väglag i Österbotten i kväll

Väglaget är mycket dåligt i de österbottniska landskapen i kväll, varnar Meteorologiska instituten.

Nyhetsbild

Var fjärde sydösterbottning pendlar till jobb i annan kommun – Närpes sysselsätter bäst

Pendlingen till Närpes ökar och staden är bäst i Österbotten på att sysselsätta egen befolkning. En fjärdedel av Kaskös arbetskraft jobbar i Närpes, medan det är fler som pendlar till och från Kristinestad för jobbets skull.

Nyhetsbild

Långtradare välte ombord på färjan – inga personer har skadats

VASA En långtradare ombord på Wasa Express har vält i samband med stormvindarna. Inga personer har skadats, säger Peter Ståhlberg, rederiets vd.

Nyhetsbild

Ministeriet: Därför ändrade vi uppfattning om Riksåttan

ÖSTERBOTTEN Trafiken är för liten längs stora delar av riksväg åtta, ändå uppklassas vägen vid årsskiftet. Läs varför.

Nyhetsbild

Riksåttans superstatus: Vägförbättringar väntar för 10-tals miljoner

ÖSTERBOTTEN I framtiden minskar körtiden mellan Jakobstad och Vasa märkbart. Korsningar måste byggas om och en handfull omkörningsfiler krävs.

Nyhetsbild

Peter Östman: Regeringen inser betydelsen av Österbotten som exportlandskap

Kristdemokraternas gruppordförande, riksdagsledamot Peter Östman sällar sig till dem jublar över beskedet att hela riksväg 8 blir stomväg.

Nyhetsbild

Ulf Nylund: Det här har stor betydelse, jag är otroligt glad

Österbottens handelskammares nyvalde styrelseordförande Ulf Nylund säger att beslutet om Riksåttan har väldigt stor betydelse för hela regionen.

Nyhetsbild

Strand om att Riksåttan blir stomväg i sin helhet: "Förnuftet har segrat"

ÖSTERBOTTEN Vasaregionens riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) säger att beslutet om stomvägnätet var det enda vettiga.

Nyhetsbild

Hela riksväg åtta blir stomväg – "Mycket glädjande", säger Kaj Suomela

ÖSTERBOTTEN Kommunikationsminister Anne Berner (C) har ändrat sig och fattat beslut om att hela riksväg åtta ska höra till stomvägnätet.

Nyhetsbild

Hundratals kilometer väg klassas upp i Österbotten – plogas och sandas bättre

ÖSTERBOTTEN Snart klassas riksåttan söder om Vasa upp, samt pendlingsvägarna till Jakobstad, Vasa och Karleby. Frågan är om österbottningarna nu blir nöjda med vinterunderhållet.

Nyhetsbild

Landskap på västkusten: Hela riksväg åtta måste bli del av stomnätet

Fem landskap på västkusten går nu samman och kräver att hela riksväg åtta blir en del av stomnätet.

Nyhetsbild

Korsnäs vill slå vakt om både Strandvägen och riksväg 8

Kustområdet har de flesta arbetsplasterna den mesta exporten i Finland. Bland annat därför bör riksväg 8 mellan Åbo och Uleåborg ingå i stomnätet, anser Korsnäs i sitt utlåtande.

Nyhetsbild

Nu lägger de in sista växeln för att rädda Kasköbanan

SEINÄJOKI Utan tilläggsresurser sjunger järnvägen till Kaskö på sista versen. Nu ska nya finansieringsmodeller utredas för att försöka rädda den.

Nyhetsbild

Jobbet för Kasköbanan går vidare – ny förening bildad

En ny förening ska utveckla trafiken på Kasköbanan för att rädda den. Privat operatör för virkestransporter behövs, anser föreningen.

Nyhetsbild

Trafikverket föreslår dödsdatum för Kasköbanan

UPPDATERAD. Driften och underhållet av järnvägen Kaskö–Seinäjoki bör upphöra den 15 december 2019. Det föreslår Trafikverket i en ny rapport.

Nyhetsbild

I sommar repareras landfästena för Bergöfärjans bryggklaffar – påverkar inte färjetrafiken

BERGÖ Med start i juli kommer Närings-, trafik, och miljöcentralen att reparera landfästena för Bergöfärjan. Arbetet ska inte påverka färjans tidtabeller utan utförs stegvis fram till oktober.

Nyhetsbild

Nu asfalteras gång- och cykelvägen i Lappfjärd

I centrum av Lappfjärd sprider sig en frän lukt från den nya asfalten som så småningom börjar täcka in den nya gång- och cykelvägen. Arbetet har löpt på bra och snart slipper Lappfjärdsborna gruset och kan i stället glida fram på ny asfalt.

De här gatorna får ny asfalt i Kristinestad

Kristinestad har reserverat mera pengar än tidigare år för ny beläggning av vägar och gator. Nu har man listat vilka gator som ska få ny asfalt. Det blir också en ny cykelväg på Östra sidan.