Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Pörtomelever samlar ihop pengar till Ukraina – "Det är jättebra att vi kan hjälpa bara genom att springa"

Eleverna i Pörtom skola är på språng. Under fem skoldagar har de ägnat den första rasten åt att hinna springa så många varv som möjligt runt skolgården. Samtidigt som de motionerat har de bidragit med en nätt summa till Röda Korsets katastroffond till förmån för Ukraina.

Nyhetsbild

Nya covidfall på serviceboende – besök begränsas inför valborg

KRISTINESTAD Coronasmittan sprids fortsättningsvis, men takten är inte alarmerande snabb. – Men det är tråkigt att vi fått in viruset på ett serviceboende, säger ledande läkare Peter Riddar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Det här är lättare än tennis, tycker padelentusiaster – som nu får spela på hemmaplan

TEMA: Aktiv fritid. För sex år sedan fanns det 20 padelbanor, i dag är de 754. Nu slipper fyra entusiaster resan till Kauhajoki.

Nyhetsbild

Får man ta hunden med sig in på hinderbanan? Javisst – och cykeln också

TEMA: Aktiv fritid. Satsningen på hinderbanor fortsätter i Pörtom. Nu kompletteras löphinderbanan med en hinderbana som passar både cyklar och hundar.

Nyhetsbild

Studerande i Närpes gymnasium får gratis frukost – och ger initiativet tummen upp

Närpes gymnasium bjuder sina studerande på frukost i tre veckor. Förhoppningen är att projektet ska fungera som en ögonöppnare, och i bästa fall kunna vända trenden med att allt färre unga äter frukost.

Nyhetsbild

Dags för äldre att kavla upp ärmen en fjärde gång – vaccineringen med dos fyra har börjat i Närpes

80-plussare och boende på vårdhem för äldre rekommenderas nu en fjärde påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Vaccineringen har inletts i sakta mak bland annat i Närpes.

Nyhetsbild

Läsarnas bästa tips på huskurer mot corona: Milkshake mot halsont och varm vetedyna på bröstet

När coronan slår till kan du pröva lindra symptomen med ångbad, glass och lökångor. Milkshake lär också göra susen när det river i halsen.

Nyhetsbild

Coronaläget i Sydösterbotten är inte gott , men stabilt – finns de som smittats tre gånger

Mängden konstaterade fall av covid-19 är rätt stabilt, säger smittsskyddsläkarna Peter Riddar och Mia Sandberg. Ändå finns det orosmoln. Och det finns det faktiskt de som smittats med coronaviruset tre gånger.

Nyhetsbild

Smittskyddsläkaren Peter Riddar: Situationen är på väg att lugna ner sig

I Kristinestad och Kaskö fortsätter nya fall av covid-19 att uppdagas. Men situationen tycks gå åt rätt håll, konstaterar smittskyddsläkaren Peter Riddar.

Nyhetsbild

Ny app fick fart på motionerandet bland Närpespensionärer – "Det är motiverande att följa dag för dag hur det går"

Det är motiverande att följa hur mycket man motionerar. Det tycker Närpespensionärerna om den app de använt för att bokföra sina motionsvanor i tre år.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen är oroad över hur personalen mår

Anställda inom vården i Kaskö upplever att de har för mycket att göra och att uppgifterna är oklara.

Nyhetsbild

Ännu större ansvar läggs på allmänheten när restriktionerna lättar – "Upp till bevis att visa att man är mogen att ta det"

Restriktionerna luckras upp samtidigt som det kommande sportlovet öppnar för nya möjligheter för smittan att sprida sig. Smittskyddsläkarens tips är inte oväntat: dra dig undan om du är sjuk.

Nyhetsbild

Marthaförbundet tipsar: Så här lagar du mat med studentbudget – "Genom att planera undviker du onödiga inköp"

En vanlig fördom är att studerande bara äter nudlar. Men så behöver det inte vara. Sofia Grynngärds och Matilda Hassel ger tips på hur man lagar hälsosam och billig mat.

Nyhetsbild

Motionärerna i Öjskogen fick uppfräschad motionsbana – "Vi kan inte få det bättre"

Bil efter bil parkerar vid Öjskogsspåret i Närpes centrum på lördagsförmiddagen. Det populära skidspåret är i flitig användning och nu är motionsbanan dessutom i toppskick. De aktiva funderar redan på nästa förbättring.

Nyhetsbild

Malik tränar andra studerande i innebandy och futsal – "Viktigt att motionera när man studerar mycket"

VASA Att träna hjälper en att orka studera, anser Malik Fajic. Han är en av ledarna på ÅAU Sports, som har motionsgrupper vid de svenska högskolorna i Vasa.

Nyhetsbild

Maten och träningen tog över hennes liv – nu vill Linnea hjälpa andra att bryta tabun

Det började med målet att komma i form, men slutade med att allt kretsade kring mat och träning. Linnea Strand vill vara öppen med sin ätstörningsproblematik och psykiska ohälsa. Allt för att bryta tabun, och hjälpa andra som befinner sig i samma situation.

Nyhetsbild

"Mammagympan" försvann – kan återkomma i vuxeninstitutets regi

På grund av personalbyte försvann "mammagympa" i Närpes. En fortsättning med gymnastik efter förlossning har efterlysts i en motion. Det är möjligt att återinföra den i vuxeninstitutets regi.

Nyhetsbild

Barnen får fortsätta gympa – vuxna får simma och gå på gym, men inte motionera i grupp

Uppdaterad. Dagen efter Regionförvaltningsverkets nya besked har arrangörerna av olika motionsformer och fritidsverksamhet mycket att ta itu med. Man får till exempel gå på gym, men inte delta i gruppgymnastik om man är vuxen. För barn och ungdomar födda senare än 2003 är det fritt fram.

Nyhetsbild

Samma regler gäller för alla i Österbotten – friska går i skolan och sjuka stannar hemma

Sjuka stannar hemma och friska går till skolan. En stängning av skola och daghem är alltid den sista lösningen, enligt nya anvisningar från Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Äldreboende i Lappfjärd drabbat av corona – utsatta isolerade på enheten

Coronasmittan har tagit sig in bland personal och klienter på Åldersro servicecenter i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Ny ansvarig kurator vald för elevvården – ingen ville bli skolpsykolog

Elevvården i Närpes utökas i början av året med en ansvarig kurator. Innehavaren är redan vald. Staden sökte också en skolpsykolog till, men ingen visade intresse för jobbet.

Nyhetsbild

Munskydden är en del av skolvardagen för Gustav och Wanja – och de tar det hela med ro

Nu råder en stark rekommendation om att skolelever ända ner till årskurs tre ska använda munskydd. Gustav Wikman och Wanja Liljedahl i Stenbackens skola är två av de många elever som berörs. Och de tar den nya rekommendationen med ro.

Nyhetsbild

Kenneth drar upp skidspår som talkoinsats: "Tacken är att se folk åka skidor"

Runt Järvö utanför Kaskö och genom Benviks skogar upp mot Bäckby kör Kenneth Skrifvars fyrhjuling med spårmaskinen efter sig. Han är en av flera talkojobbare som ser till att fina skidspår löper över isar och i skogen.

Nyhetsbild

Seppo byggde vindskydd åt rastsugna vid Björnkärrsslingan – Kristinestad möter ökat intresse med över 150 kilometer spår

Seppo Mantere, 70 år har redan avverkat drygt 300 kilometer på skidor. Helst rör han sig i hemknutarna, längs Björnkärrsslingan – om han behöver ombyte finns alternativ, totalt 150 kilometer.

Nyhetsbild

Österbotten inför egna regler för skolelever – behöver inte coronatesta sig rutinmässigt

Barn och unga i Österbotten behöver bara testa sig vid symptom och exponeringar. Alla skolelever ska få två test till en början. Första leveransen kommer på tisdag.

Nyhetsbild

Norrback beredd diskutera utvidgat vaccinkrav – "Men det får aldrig vara en uppsägningsgrund"

Så kom det då, vaccinkravet på vårdarna som det varit tal om länge. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) är öppen för att utreda vaccinkrav också på andra arbetsplatser.

Nyhetsbild

Över 20 coronafall i Närpes på onsdagen – hårt tryck på testning och smittspårning

Över 20 fall av covid-19 hade konstaterats i Närpes på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Nya begränsningar i Österbotten – så här berörs affärer, bibliotek och andra aktörer

Från och med den 7 januari träder nya begränsningar i kraft i Österbotten och i Södra Österbotten. Aktörer som driver verksamhet för kunder ska förhindra risken för coronasmitta.

Nyhetsbild

När de sköra nästan föll mellan stolarna – "Slutresultatet blev gott och nu ser vi framåt"

Vänstugan Primulas verksamhet växer, breddas och blir allt viktigare i tider när ensamheten breder ut sig. Sent omsider tryggades även finansieringen för 2022.

Nyhetsbild

Ny rekommendation: Bjud max 10 på nyårsfesten

Coronagruppen önskar att även privata tillställningar begränsas för att få bukt med smittspridningen. Nyårsfesterna ska firas i små sällskap.

Nyhetsbild

Biblioteket är nu också ett sportotek – där är det möjligt att låna allt från padelracket till kubbspel

På flera håll i landet finns så kallade sportotek som är öppna för allmänheten – nu också i Närpes. Därifrån är det möjligt att låna allt från gångstavar till träningsband, skateboard, padelracket eller kubbspel – och det enda som krävs är ett lånekort.

Nyhetsbild

Över 4 300 sydösterbottningar har fått tre doser coronavaccin – Kaskö har hunnit längst

Nu har över 4 300 sydösterbottningar fått tre doser av vaccin mot covid-19. Här kan du se vaccinationsläget i de sydösterbottniska kommunerna.

Nyhetsbild

På julaftons morgon tar Robert på tomteluvan – för att leda spinning

Varje julafton drar Robert Karlsson på sig tomtemössan på morgonen, åker iväg till gymmet och leder ett spinningpass för ett gäng glada motionärer.

Nyhetsbild

Höjda klientavgifter och försenad fakturering – då blev börsen tom inför jul

Inte nog med att hemvårdsavgiften har stigit rejält. Eftersläpning i faktureringen ledde till att en 90-åring i Närpes fick två fakturor på cirka 600 euro per styck inom två veckor.

Nyhetsbild

Få lediga tider för coronavaccinering i Närpes – vården hoppas kunna erbjuda fler tider i mellandagarna

Den som har gått in på den elektroniska tidsbokningen för coronavaccination i Närpes möts av få eller inga lediga tider alls. Vård- och omsorgsdirektör Jim Eriksson förklarar situationen.

Nyhetsbild

Det blev rekordtidig säsongsöppning på Bötombergen i år – "Nu har vi snö så vi klarar oss"

Trots att kölden knäppte i knutarna var öppningshelgen vid Bötombergen i Lappfjärd lyckad. En rekordtidig öppning av backarna bäddar gott inför de kommande månaderna och speciellt jullovet.

Nyhetsbild

Två dagliga promenader hör till: ”Jag har inte varit sjuk sedan jag blev pensionär”

Lappfjärdsborna motionerade mest om man ser till statistiken från motionskampanjen i Kristinestad. I Lappfjärd finns en pensionär som nött promenadskorna väldigt flitigt.

Nyhetsbild

Influensavaccinet tog slut i Närpes – "Mera är på ingång"

Förrådet med influensavaccin gapar tomt i Närpes och likaså på centralsjukhuset därifrån leveranserna kommer. Men det är bara tillfälligt.

Nyhetsbild

Varje år uppstår 400 000 idrottsskador – och siffran har blivit större

Sömn, kost och rätt träning kan förhindra de flesta idrottsskador. Det berättade Veli-Matti Talonen från UKK-institutet då han besökte Kristinestad. Här har hans råd för att undvika idrottsskador.

Nyhetsbild

Nu har nästan tusen sydösterbottningar fått sin tredje dos – 14 700 har fått två

Nu har 983 personer fått tre doser av coronavaccin i Sydösterbotten, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Kaskö har hunnit längst, procentuellt sett.

Nyhetsbild

När 3-åriga Malte fick diabetes förändrades hela familjens liv – "Otroligt hur han anpassat sig"

I dag, den 14 november, infaller Världsdiabetesdagen. Malte Virta, 3 år, i Kaskö har nyligen fått sin diagnos. "Adabetes", som han själv kallar det.

Nyhetsbild

Ursprunget till smittkedjan i Mosebacke okänt – "Många kommer för att testa sig"

Smittskyddsläkare Mia Sandberg räknar med att coronafallen i Mosebacke skola handlar om en och samma smittkedja, men ursprunget är inte känt. Dubbelvaccinerade lärare sätts inte i karantän per automatik – men kommunerna har olika praxis.

Nyhetsbild

Dags att kavla upp ärmen för influensavaccin – intresset verkar bli stort i år igen

Influensavaccinationernas tid är här. I fjol var intresset stort – mycket tyder på det även den här säsongen.

Nyhetsbild

Så många har dubbla doser, så många ingen alls – Sydösterbotten har högre täckning än genomsnittet

Omkring 2 000 sydösterbottningar har inte tagit coronavaccin trots att de har möjlighet. Vaccinationstäckningen är ändå bättre än i landet som helhet.

Nyhetsbild

Coronapasset tas i bruk – så funkar "passkontrollen"

Riksdagen godkände coronapasset – eller covidintyget – på fredagseftermiddagen. Det betyder att krogar och nattklubbar kan hålla öppet utan restriktioner om de inför "passkontroll" i dörren. Uppdaterad