Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Nyhetsbild

Ovanligt höga halter pollen har fått allergiker att lida: "Det har varit obehagligt att gå ut"

Pollenhalterna ger sig till känna hos många i år. Anna Lassfolk i Kåtnäs är van att brottas med sin pollenallergi men i år kan hon konstatera att det varit värre än vanligt. Vissa dagar har det varit så pass illa att hon helst hållit sig inomhus.

Nyhetsbild

Pollenblomningen tar igen fjolårets låga nivåer – även icke-allergiker kan få reaktioner

Björken har mer resurser för att blomma i år och det syns i pollenstatistiken. Även rikliga mängder pollen från tall och gran gör sitt. Det här är orsakerna till att fler personer än vanligt reagerat på pollen i år.

Nyhetsbild

Kristinestadselever kan välja allt från arkitektur till cirkuskonst – "Det är fina tider"

Eleverna i Kristinestad visade ingen brist på intresse då de fick komma med önskemål om vilka hobbyer de vill utöva efter skoldagens slut. I höst kan allt från bakning till arkitektur och cirkuskonst erbjudas. Närpes går i detta skede in för ett pilotprojekt i tre lågstadieskolor tack vare "Finlandsmodellen".

Nyhetsbild

Emma, Anna och Riku vårdar Kristinestad i sommar– samtliga med anknytning till orten

En är född i Kristinestad, den andre har pojkvän från Kristinestad, medan den tredje bott snart sitt hela liv i Kristinestad. Gemensamt är att de alla tre ska jobba på läkarmottagningen i Kristinestad i sommar.

Nyhetsbild

Tusen anställda i Närpes får extra uppmuntran under pandemin – pengarna ska gå till rekreation

Som tack för gott arbete under coronapandemin föreslås de anställda i Närpes stad få en extra uppmuntran av arbetsgivaren. För varje anställd anslås en penningsumma som ska användas för rekreation. En ledamot ville höja den föreslagna summan.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Placering av frisbeegolfbana på Vargberget utreds mera

Det är inte ännu klart var en eventuell frisbeegolfbana ska dras på Vargberget. Placeringen ska utredas mera.

Nyhetsbild

Gästarbetare på väg till Närpes testade positivt

Närpes hälsovårdscentral fick kännedom om två fall av covid-19 på lördagen. Det rör sig om utländska gästarbetare, som testat positivt vid gränskontrollen.

Nyhetsbild

Restriktionerna lättar långsamt – 20 personer får träffas inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Restriktionerna i Vasa sjukvårdsdistrikt blir gradvis mildare. Men det går långsamt. Fram till den 16 maj får högst 20 personer finnas i samma klunga.

Nyhetsbild

Nyblivna föräldrar har också möjlighet att få upp flåset – "Din bebis är världens bästa träningskompis"

Elin tycker det är roligt när mamma Tiina tar några danssteg, svingar upp henne i luften och gör knäböj. Tiina Hannus visar hur mammor och bebisar kan träna ihop.

Nyhetsbild

I sommar satsar Folkhälsan i Kristinestad på barn och familjer

Då Folkhälsan i Kristinestad planerar för sommaren är det med barnen i fokus. Vice ordförande Johnny Heikkilä hoppas att simskolan ska gå att ordna, liksom parkverksamheten för barn.

Nyhetsbild

Coronagruppen avråder, men träningsmatcher spelas "i hemlighet"

Det finns inget myndighetsförbud mot att spela fotbollsmatcher. Men enligt rekommendationerna ska lagen i de lägre divisionerna låta bli. De senaste veckorna har ändå ett antal träningsmatcher spelats runtom i distriktet.

Nyhetsbild

Näringsrådgivarna vill avdramatisera synen på mat – "Det hör till barnens rättigheter att krångla med maten"

Dieter i all ära, men det som magen gillar allra bäst är regelbundenhet. Näringsrådgivarna inom K5 vill öka medvetenheten kring kosten för att förebygga problem och även i slutändan minska vårdkostnader.

Nyhetsbild

Öjskogsspåret ska få nytt underlag och breddas – ny förening sköter spåret

Elljusspåret i Öjskogsparken ska förbättras. Spåret ska få nytt, stabilt underlag och breddas på de smalaste avsnitten. Och talkojobbarna har grundat en förening efter drygt 40 år.

Nyhetsbild

Friluftsleder och motionstrappa fick slant från staten

Friluftsleder, motionstrappa och elljusspår. För sådana satsningar fick de sydösterbottniska kommunerna bidrag när staten delade ut understöd för närrekreationsområden. Och arbetena inleds redan i vår.

Nyhetsbild

Birgitta är nöjd med sin elcykel: "Skonsammare för lederna på långa turer"

Hon har cyklat mycket hela livet, men sedan hon skaffade elcykel är det ännu roligare och framför allt lättare. Birgitta Skräddar i Yttermark är inne på tredje säsongen med elcykel.

Nyhetsbild

Kristinestad skruvade upp farten inför påsken – 210 fick sprutan på måndagskvällen

Nio skötte vaccineringen medan extra inkallade frivilliga fungerade som in- och utkastare när Kristinestad vaccinerade rekordmånga, 210 invånare på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Vandringsled ska binda ihop byns historia och sevärdheter – kan bli 50 kilometer lång

Drakboet, Rödhällan, Ångbåtsbryggan, Brännsträsket. Det är namnet på några historiska och sevärda platser i Nämpnäs. Nu ska de väckas till liv genom en ny vandringsled som går längs gamla, bortglömda stigar och vägar i byn.

Nyhetsbild

Ungdomar fick en virtuell mötesplats – "Ska vara lätt att nå oss"

Om vi inte kan träffa ungdomarna fysiskt så kan vi göra det virtuellt, tänkte de som jobbar med ungdomar i Närpes och Kaskö. Sagt och gjort, de tog steget ut på ungdomarnas arenor. Nu finns den virtuella mötesplatsen.

Nyhetsbild

Hundarna drar ut årets meste motionär i Korsnäs: "Det finns många rundor att välja på"

Ett par hundar är med då årets meste motionär i Korsnäs ger sig ut på sina promenadrundor. Turerna går ofta längs skogsvägar.

Nyhetsbild

Kaskö köper tjänster för att korta kö till tandhygienist

Kaskö har 50 patienter i kö som är i akut behov av att få komma till tandhygienist. Efter en paus fortsätter staden nu köpa tjänsterna.

Nyhetsbild

Elever och personal från Mosebacke skola är satta i karantän

Uppdaterad. Elever från förskolan och klass 1 och 2 i Mosebacke skola är försatta i karantän med omedelbar verkan. Karantänen gäller också delar av personalen. Det här på grund av exponering av smittad person.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund om läget: Ingen okontrollerad samhällsspridning

Trots många fall på kort tid och hög incidens vidtar Närpes stads pandemigrupp inga åtgärder i detta skede. Det är ingen okontrollerad samhällsspridning, säger stadsdirektören.

Nyhetsbild

Fem nya fall hittills i dag i Närpes

Vid lunchtid på fredagen hade Närpes ytterligare fem nya coronafall. Och då har alla provsvar inte kommit ännu.

Nyhetsbild

Simhallen återgår till vanliga öppettider – lyckades anställa övervakare till slut

Från nästa vecka är simhallen i Närpes öppen sex dagar i veckan igen. Fritidsbyrån lyckades till slut hitta en simövervakare till.

Nyhetsbild

Över en tredjedel av 80-plussarna i Kristinestad är nu vaccinerade

Nu har 250 av 650 personer över 80 år i Kristinestad fått sin vaccinspruta. Det är tillgången på vaccin mot covid-19 som bestämmer takten.

Nyhetsbild

En avdelning på Finby daghem i karantän

Måndagens nya fall av covid-19 i Närpes resulterade i att en daghemsavdelning stängde på tisdagen.

Nyhetsbild

"Den bästa belöningen är när kunderna mår bra" – Fyra företagare samlades på ett ställe

TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Få saker kan mäta sig med glädjen över att kunna hjälpa någon att bli av med en kanske långvarig smärta. Enligt den filosofin jobbar de fyra experterna på det nya behandlingscentret Spiralis i Kristinestad.

Nyhetsbild

Inga nya fall på fredagen – men många testsvar inväntas än

På fredag eftermiddag hade inga nya coronafall blivit konstaterade i Närpes. Därmed är denna veckas saldo fortfarande fem fall.

Nyhetsbild

Pjelax och Stenbackens skola i karantän efter konstaterad smitta

NÄRPES Från och med i morgon måndag sätts två lågstadieskolor i Närpes i karantän efter att coronasmitta konstaterats. Eleverna i Pjelax skola och i Stenbackens skola i Kåtnäs övergår till distansundervisning.

Nyhetsbild

3000 har fått första dosen – nu vaccineras äldre på boenden

Omkring 3000 personer inom Vasa sjukvårdsdistrikt har nu fått sin första vaccindos mot coronaviruset. Denna vecka är det äldre på boenden som vaccineras.

Nyhetsbild

Unga i Närpes mår sämre – fler röker och prövar droger men färre dricker alkohol

Närpesborna lever längre än de flesta och barnfamiljerna blir fler. Samtidigt tycks de unga må sämre. Fler röker och har prövat droger.

Nyhetsbild

Samföretaget har kontrakt med sju läkare – och hon är en av fyra distansläkare

Samföretaget Bottenhavets hälsa erbjuder distansvård som ett sätt att bredda serviceutbudet. Bolaget har kontrakterat totalt sju läkare, plus fyra som ger vård och råd via telefon eller videomöte. En av distansläkarna är Josefine Miemois-Foley, barnbarn till legendariska kommunalläkaren Karl "Moisin" Miemois i Närpes.

Nyhetsbild

Kristinestad hoppas kunna anställa ny skolkurator så snart som möjligt

Kristinestad är i behov av en ny skolkurator. Den här veckan ska de fyra sökande till befattningen intervjuas.

Ett nytt coronafall i Kristinestad

Den 22 december bekräftades ett nytt coronafall i Kristinestad som nu har sammanlagt totalt 20 konstaterade fall av covid-19.

Nyhetsbild

Hoppas på bidrag för att rusta upp motionsspår – "Folk har börjat röra på sig mera"

Både motionsspåret i Öjskogsparken och i Vargbergets fritidscentrum ska förbättras och få ny belysning. Närpes stad hoppas på bidrag utifrån för båda projekten.

Nyhetsbild

Närpes gör inga försök stoppa 5G – "Ligger utanför kommunens kompetens"

5G-nätverket bör i nuläget inte byggas ut inom Närpes stad. Det anser cirka 90 personer i ett invånarinitiativ. Men det är inget som staden kan påverka, är stadens svar.

Nyhetsbild

Fyra av dagens sex coronafall finns i Korsnäs – samtliga smittkedjor kända

Incidenstalet är fortfarande samma som tidigare men ökar antalet dagliga fall finns det en risk att också incidensen ökar, säger Juha Salonen.

Nyhetsbild

Konflikten i Kårkulla förvärras – personalen riktar hård kritik mot ledningen

Majoriteten i Kårkullas styrelse och ett femtiotal anställda påtalar en djup förtroendekris. Läget beskrivs som ohållbart och en lista med fem punkter ger bakgrunden.

Nyhetsbild

Så används coronastödet i skolorna – Sydösterbotten fick nästan 290 000 euro

Hjälp med läxläsning, utökad kuratorverksamhet, fler assistenter... Med hjälp av statligt coronastöd försöker kommunerna reparera skadorna efter vårens distansundervisning.

Tre vill bli socialarbetare i Kristinestad

Tre personer är intresserade av en tjänst som socialarbetare inom individ- och familjeomsorgen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Även riskgrupper blir utan influensavaccin – "Det är dystert"

Många som vill ta influensavaccinet kommer att bli utan – även personer i riskgrupp. Efterfrågan har varit större än normalt och till en början fanns det ingen diskussion om vaccinbrist. Nu är det försent att börja prioritera.

Nyhetsbild

Motionstrappan i Kaskö: Ja till Kvarnudden – men på andra sidan

Kvarnudden passar bäst för den motionstrappa som planeras i Kaskö. Men inte på den plats som föreslagits utan på andra sidan. En trappa vid Hemträsket fick inget stöd i bildningsnämnden.

Nyhetsbild

Familjeomsorgschef Tiia Krooks: Coronaviruset gör det svårare för familjer som redan har det svårt

Corona sätter barnfamiljer på prov. Speciellt utsatta är de familjer som hade det svårt redan innan och familjer med barn med särskilda behov. Det kan bli mera konflikter i parförhållanden eller mellan frånskilda föräldrar.

Nyhetsbild

Bäckvägens boende prickat av myndighet – har inte tillräckligt med personal

Regionförvaltningsverket har hittat brister på Bäckvägens boende i Närpes, bland annat otillräcklig personaldimensionering.

Nyhetsbild

Nu har också Lappfjärd en bouleplan – ”Nu har vi alla tiders chans att börja träna”

Först byggdes en plan och nu har en till färdigställts. Att spela boule har blivit inne i Kristinestad och det är främst den äldre befolkningen glada åt.

Nyhetsbild

Lungspecialisten: "I blodkärlens och lungornas namn lönar det alltid sig att försöka få bort tobaken"

Som rökare lönar det sig alltid att fimpa – oberoende av coronaepidemi eller inte, poängterar läkaren Peter Riddar. Lätt är det inte, men hjälp finns att fås.

Nyhetsbild

Viruset får finländare att fimpa – nikotinpreparat har sålt bättre i affärer men inte på apotek

Coronaepidemin har fått tusentals finländare att fimpa, visar en undersökning. Försäljare i Näsby har märkt att nikotinpreparat sålt mer. Men också cigaretter.

Korsnäs sponsrar idrotten med 400 euro

Korsnäs kommun sponsrar friidrottare, skidåkare och fotbollsspelare på orten. 400 euro är vad som ges för att kommunen marknadsförs.

Inga nya fall av covid-19 på flera dagar i Närpes – Incidensen sjunker snabbt

Inga nya coronafall har konstaterats i Sydösterbotten sedan i söndags. Och nu sjunker incidensen i Närpes.

Nyhetsbild

Bakterier i dricksvattnet i Pörtom – "Hög grundvattennivå kan vara orsak"

Uppdaterad. Enstaka koliforma bakterier har påträffats i hushållsvattnet i Pörtom. Därför inledde Pörtom vattenandelslag på tidagen klorering av vattenledningsnätet inom sitt distributionsområde. En möjlig orsak till bakterierna är det höga grundvattnet.