Lokalt

Hälsa & välbefinnande

Nyhetsbild

Coronapasset tas i bruk – så funkar "passkontrollen"

Riksdagen godkände coronapasset – eller covidintyget – på fredagseftermiddagen. Det betyder att krogar och nattklubbar kan hålla öppet utan restriktioner om de inför "passkontroll" i dörren. Uppdaterad

Nyhetsbild

Hon vill satsa på den hälsofrämjande verksamheten – och väntar på promenadvägen längs ån

Det är viktigt att satsa på förebyggande och hälsofrämjande verksamhet, påpekar Anna-Greta Olsio-Tuisku som är ny ordförande för äldrerådet i Närpes. En fråga hon vill ta upp på nytt är stadens nej till utdelning av halkskydd till äldre. Och så väntar hon på gångstigen längs ån.

Nyhetsbild

En av tre unga har försökt dra ner på nätanvändningen – utan att lyckas

Resultat från Hälsa i skolan-enkäten ger bilden av att många unga anser att de tillbringar för mycket tid på nätet. Flera har skippat mat eller sömn ofta, eller väldigt ofta, på grund av nätanvändningen.

Nyhetsbild

Hälsovårdare i Kaskö om krishjälpen: "Viktigt att få klarhet och få bitarna på plats"

Både barn och föräldrar besökte den krishjälp som hälsovårdarna i Kaskö erbjöd på tisdagen, efter tågolyckan. Krishjälp gavs också i Kristinestad, där ungdomarna som var med om olyckan går i skola.

Nyhetsbild

Skolpsykologen och kuratorer: Våga prata – och finns där för dina barn

Mår du dåligt – våga prata. Och föräldrar: minns att finnas till för dina barn och ungdomar, och kom ihåg att ta hand om din egen ork. Det framhåller skolkuratorerna och skolpsykologen i Närpes. De vet att pandemin varit tuff för många.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Yngsta politikern har märkt att unga mår dåligt – tror att sociala medier är en av orsakerna

Välbefinnandet bland unga tycks minska – särskilt bland flickor, visar en färsk enkät. Nicole Sten, Närpes yngsta fullmäktigeledamot, har själv märkt att många unga mår dåligt. Hon tror sociala medier kan vara en orsak.

Nyhetsbild

#thatgirl trendar på sociala medier – "Man behöver inte sjutton steg i sin morgonrutin"

Morgonyoga, iskaffe och tacksamhetsdagbok. Hashtaggen #thatgirl har över en miljard visningar på Tiktok. Men är det en peppande trend eller ökar den bara perfektionsstressen?

Nyhetsbild

En känsla av att inte passa in, självmord i familjen och utbrändhet – Michael Björklund har upplevt mörker

Michael Björklund vet hur det känns att må riktigt dåligt och är orolig för de unga. Han har flera konkreta förslag på hur samhället ska hjälpa dem.

Nyhetsbild

Seminariets hälsning till alla vuxna – "Det viktigaste är att våga finnas där och ta diskussionen"

Prata, och prata om känslor fast det kan kännas svårt. Och helst borde de diskussionerna börja redan från att barnen är små.

Nyhetsbild

De räds inte att föra de ungas talan – gläds för att många arbetar för att unga ska må bra

Ungdomspanelen kom med många kloka synpunkter på vad unga behöver för att må bra under seminariet "Alla ska få må bra". De unga blev även positivt överraskade.

Nyhetsbild

Sex österbottningar tipsar – här är räddningen för ruggiga kvällar

Dags att gå till biblioteket och ladda upp inför höstens mysiga stunder. Sex österbottniska bokälskare ger sina bästa tips.

Nyhetsbild

LYSSNA: Nu måste negativa trenden vända – "Unga i stort behov av stöd"

Coronapandemin har varit utmanade för många och i synnerhet angående ungas välbefinnande är utvecklingen oroväckande. Ungdomsaktiva Alexandra Wegelius och Alina Östergård deltar i nyhetspodden.

Nyhetsbild

Psykolog: "Ungas ångest skulle se annorlunda ut om man pratade mer i hemmen" – också föräldrarna behöver hjälp

Många föräldrar klarar inte av att prata känslor med sina barn. Samtidigt mår allt fler unga riktigt dåligt. Föräldrarna behöver också hjälp, säger psykologen Anna-Maria Hjerpe.

Nyhetsbild

Fler helnyktra åttor och nior i Närpes – men andelen som testat droger har ökat

Det röks och dricks mindre bland åttorna och niorna. Det visar THL:s undersökning Hälsa i skolan. Mellan tio och femton procent av högstadieeleverna i Sydösterbotten är ordentligt berusade minst en gång i månaden. Och andelen som testat droger har ökat.

Nyhetsbild

Startskottet har gått för årets Rosa bandet-kampanj – det genom jippo på torget

Årets Rosa bandet-kampanj har dragit i gång. Som avspark på det hela ordnades evenemang på flera olika håll i Österbotten – så även i Närpes.

Nyhetsbild

Skolhälsoenkät: Flickornas välbefinnande har minskat – många i åttan och nian har upplevt ångest

Flickornas välbefinnande verkar ha minskat, konstaterar Institutet för hälsa och välfärd THL och hänvisar till resultaten från vårens Hälsa i skola-enkät. Oroväckande, kommenterar bildningsdirektören i Kristinestad.

Nyhetsbild

Skolcoachen Lena tillbaka i sitt högstadium: "Jag önskar någon hade frågat mig hur jag mår"

Skolcoachen Lena Granback ser att många unga kämpar med ensamhet, ångest och social fobi. Hon välkomnar alla diskussioner om de ungas välmående.

Nyhetsbild

Risken för allergi ökar hos växthusarbetare – dammfria arbetsmetoder anses viktiga

Tomat, gurka och växthusens mikroorganismer kan orsaka allergi hos arbetstagare. Det visar nya forskningsrön. Åtta företag inom branschen, främst i Närpes, har deltagit i undersökningen för att ta reda på orsakerna till allergier bland personer som jobbar i växthus.

Nyhetsbild

Tolv tips från läsarna: Så här kan du minska på matsvinnet

Många läsare är riktigt duktiga på att minimera sitt matsvinn. Vi bad om tips och fick många fina förslag på hur man kan minska sitt matsvinn.

Nyhetsbild

Så här många har fått båda sprutorna – intresset minst bland 30-39-åringar

Vaccineringen mot covid-19 framskrider – nu har över 12 000 sydösterbottningar fått två doser vaccin. Så här långt tycks intresset överlag vara svalast bland 30–39-åringarna, åtminstone för Kristinestads och Närpes del. Se här hur läget är i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Händer i dag: Närpes ordnar drop in-vaccinering

Vaccinationstäckningen i Närpes ligger överlag på en bra nivå, anser stadens vård- och omsorgsdirektör. På måndagen får de som ännu inte inlett sin vaccination mot covid-19 möjligheten till just det. Då ordnas drop in-vaccinering vid vård- och servicecentret.

Nyhetsbild

Från dynamisk yoga till ljudbad med tibetanska klangskålar – ny studio öppnade i Kristinestad

Stressen och stillasittandet ökar. Olika typer av wellnesstjänster följer och nu finns de under ett och samma tak i Kristinestad.

Nyhetsbild

Folkhälsan 100 år – "Lokalavdelningarna är kittet i verksamheten"

Folkhälsans uppdrag tar inte slut. Nu sätter hundraåringen fokus på barnens, familjernas och de ungas hälsa. Och en nygammal hälsofrämjare har tagits till heders under pandemin.

Nyhetsbild

Mikael Hoxell räddade livet på svärfar – "Det går inte att beskriva hur tacksam jag är"

Mikael Hoxells svärfar fick en svår hjärtattack – men tack vare rådigt ingripande av svärsonen, nödcentralen och sjukvårdspersonal är Alf Lind hemma igen efter flera veckor på sjukhus. Jag är så tacksam att jag inte kan beskriva det, säger Alf.

Nyhetsbild

MI-klassiker varvas med nyheter i Kristinestad – "Kurserna ger också tid för eftertanke"

En hel del nytt men också många klassiker finns med bland MI-kurserna i Kristinestad. Där ingår allt från ergonomisk motorsågskurs för nybörjare till hur barnfamiljer kan möta vardagliga utmaningar.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall i Närpes i veckoslutet – nu är det högtryck vid teststationen

Inga nya coronafall har noterats i Närpes i veckoslutet. Men ett juniorfotbollslag är försatt i karantän. Och nu är det rusning vid teststationen.

Nyhetsbild

Papparum gav nya idéer – de vill ägna mera tid åt barnen

Att ta sig tid med barnen och att satsa på mera aktiviteter med familjen. Det är ett par visioner som några pappor i Närpes har. De har funderat kring sitt liv som pappa inom ramen för Folkhälsans så kallade papparum. På avslutningen i Norrnäs var hela familjen med.

Nyhetsbild

Ann-Charlotte från Kaskö ger ut bok med ketorecept: "Det passar inte alla, men det passar oss"

En bok på flygplatsen i Florida förändrade deras liv. Sedan två år tillbaka följer Ann-Charlotte och Thomas Grönlund i Kaskö ketodieten. Nu har Ann-Charlotte gett ut en receptbok med berättelser om livet med ketogen kost.

Nyhetsbild

Två positiva testresultat på fredagen – ledde inte till någon vidare exponering

Två positiva coronatestresultat uppdagades i Närpes på fredagen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall i Närpes på torsdagen – sammankopplat med veckans tidigare fall

Fyra Närpesbor har konstaterats smittade av covid-19 sedan i måndags.

Nyhetsbild

Inga fler fall i Kristinestad – 30-tal befinner sig i karantän

De sju coronafallen som härrörde från samma privata tillställning i Kristinestad har inte blivit fler. Ett 30-tal sitter i karantän för tillfället.

Boulebanor anläggs på Waterloo

Fler aktiviteter kommer framöver att erbjudas på Waterloo-området i Korsnäs. Nu blir det boulespel där.

Nyhetsbild

Nu är man på gång med stigen igen – ny planerare valdes för vandringsled

Det har varit tal om en vandringsled längs ån i Närpes i många år. För ett par år sedan började planeringen, men det kom aldrig något förslag från den förening som då engagerades. Nu har staden en ny planerare.

Nyhetsbild

Ny frisbeegolfbana står redo i Pjelax – "Vi tyckte att spånbanan kunde utnyttjas ytterligare"

En sport som växt enormt de senaste åren är frisbeegolf. Pjelax ungdomsförening tyckte att något borde hända i byn och valet föll då på en frisbeegolfbana.

Nyhetsbild

Unga uppmanas vaccinera sig nu – "Till hösten minskar vaccindoserna"

Elisabeth Sjöberg, chef för vårdarbetet i Kristinestad, hoppas att fler unga vuxna bokar tid för vaccinering. Både vaccindoser och lediga bokningstider finns.

Nyhetsbild

Årets upplaga av Tjejmilen lockade 130 deltagare – hela familjen Snickars var på plats

Efter ett mellanår var 130 ivriga tjejer tillbaka på startsträcket när Tjejmilen gick av stapeln på onsdag kväll. Bland annat debutanten Melinda Snickars, nio år.

Nyhetsbild

Vaccinationstiderna går inte åt i Närpes – intresset tycks vara svalare bland de yngre

För tillfället finns det gott om lediga tider till vaccineringen mot covid-19 i Närpes. Vaccinleveranserna minskar troligtvis i juli och därför borde alla ta tillfället i akt nu, konstaterar ansvariga hälsovårdaren Carola Antfolk.

Nyhetsbild

Nu är det nästan 13 100 i Sydösterbotten som fått vaccin – så här är läget i kommunerna

Nu har nästan 13 100 personer i Sydösterbotten fått den första vaccindosen mot coronavirus. I kommunerna varierar andelen mellan 65 och 71 procent av befolkningen.

Nyhetsbild

Klart med byggandet av frisbeegolfbana på Vargberget – kan stå klar i sommar

Nu är det klart att en frisbeegolfbana byggs på Vargberget. Arbetet sker på talko och avsikten är att banan ska vara klar att tas i bruk redan i sommar. Banan anläggs till en del på församlingens mark.

Nyhetsbild

Personal kan sporta eller gå på konsert – väljer förmån enligt eget intresse

I höst kan Närpes stads anställda – omkring tusen personer – välja mellan att sporta, gå på konsert eller på annat sätt öka sitt välmående. Det är möjligt tack vare en extra uppmuntran av arbetsgivaren.

Nyhetsbild

Ovanligt höga halter pollen har fått allergiker att lida: "Det har varit obehagligt att gå ut"

Pollenhalterna ger sig till känna hos många i år. Anna Lassfolk i Kåtnäs är van att brottas med sin pollenallergi men i år kan hon konstatera att det varit värre än vanligt. Vissa dagar har det varit så pass illa att hon helst hållit sig inomhus.

Nyhetsbild

Pollenblomningen tar igen fjolårets låga nivåer – även icke-allergiker kan få reaktioner

Björken har mer resurser för att blomma i år och det syns i pollenstatistiken. Även rikliga mängder pollen från tall och gran gör sitt. Det här är orsakerna till att fler personer än vanligt reagerat på pollen i år.

Nyhetsbild

Kristinestadselever kan välja allt från arkitektur till cirkuskonst – "Det är fina tider"

Eleverna i Kristinestad visade ingen brist på intresse då de fick komma med önskemål om vilka hobbyer de vill utöva efter skoldagens slut. I höst kan allt från bakning till arkitektur och cirkuskonst erbjudas. Närpes går i detta skede in för ett pilotprojekt i tre lågstadieskolor tack vare "Finlandsmodellen".

Nyhetsbild

Emma, Anna och Riku vårdar Kristinestad i sommar– samtliga med anknytning till orten

En är född i Kristinestad, den andre har pojkvän från Kristinestad, medan den tredje bott snart sitt hela liv i Kristinestad. Gemensamt är att de alla tre ska jobba på läkarmottagningen i Kristinestad i sommar.

Nyhetsbild

Tusen anställda i Närpes får extra uppmuntran under pandemin – pengarna ska gå till rekreation

Som tack för gott arbete under coronapandemin föreslås de anställda i Närpes stad få en extra uppmuntran av arbetsgivaren. För varje anställd anslås en penningsumma som ska användas för rekreation. En ledamot ville höja den föreslagna summan.

Nyhetsbild

Placering av frisbeegolfbana på Vargberget utreds mera

Det är inte ännu klart var en eventuell frisbeegolfbana ska dras på Vargberget. Placeringen ska utredas mera.

Nyhetsbild

Gästarbetare på väg till Närpes testade positivt

Närpes hälsovårdscentral fick kännedom om två fall av covid-19 på lördagen. Det rör sig om utländska gästarbetare, som testat positivt vid gränskontrollen.

Nyhetsbild

Restriktionerna lättar långsamt – 20 personer får träffas inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Restriktionerna i Vasa sjukvårdsdistrikt blir gradvis mildare. Men det går långsamt. Fram till den 16 maj får högst 20 personer finnas i samma klunga.

Nyhetsbild

Nyblivna föräldrar har också möjlighet att få upp flåset – "Din bebis är världens bästa träningskompis"

Elin tycker det är roligt när mamma Tiina tar några danssteg, svingar upp henne i luften och gör knäböj. Tiina Hannus visar hur mammor och bebisar kan träna ihop.

Nyhetsbild

I sommar satsar Folkhälsan i Kristinestad på barn och familjer

Då Folkhälsan i Kristinestad planerar för sommaren är det med barnen i fokus. Vice ordförande Johnny Heikkilä hoppas att simskolan ska gå att ordna, liksom parkverksamheten för barn.