Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Kvinna stal pengar av sin far – straffet är villkorligt fängelse

I RÄTTEN. Av bitterhet började den 58-åriga kvinnan förskingra pengar av sin far, pengar hon upplevde att hon hade rätt till. Det står henne dyrt.

Nyhetsbild

"Pyromanen" i Kristinestad nu häktad för fjärde gången

Kvinnan som misstänks för bränderna i Kristinestad lyckas inte bli frisläppt trots ihärdiga försök. Orsaken är en oro för hur hon ska klara sig i samhället.

Nyhetsbild

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild

Biljakt genom Närpes centrum gav inget straff

I fjol somras jagade polisen en bilist som körde vådligt i centrum av Närpes. Tingsrätten utdömer inget straff för mannen med hänsyn till hans hälsa.

Nyhetsbild

Kvinna som antastades fick rätt – uppmanar alla som drabbas att polisanmäla

Vårvintern 2016 blir en kvinna sexuellt antastad under en promenad i Kristinestad. Nu, 18 månader senare, är ärendet avklarat. Kvinnan som ville statuera exempel är glad över domen.

Nyhetsbild

Dömdes till villkorligt för två fall av misshandel

En 45-årig Kristinestadsbo har dömts till tre månaders villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Båda misshandelsfallen inträffade i Kristinestad i fjol.

Nyhetsbild

Kvinnan har erkänt tre bränder i Kristinestad: "Jag ville testa något nytt"

Den 61-åriga kvinna som misstänks för bränderna i Kristinestad har krävt att bli frisläppt. I stället omhäktades hon på onsdagen på grund av en uppenbar risk för återfall.

Nyhetsbild

Kasköpar friat från åtal för hundmisshandel – falsk anmälan misstänks

I RÄTTEN Ett äkta par i 60-årsåldern frias från alla brottsmisstankar. Det som först såg ut som ett vanligt djurskyddsbrott verkar i själva verket vara ett gräl mellan två tidigare kolleger. Där hunden blev ett verktyg för hämnd.

Nyhetsbild

Kvinnan har erkänt bränderna – därför tände hon på

BRÄNDERNA I KRISTINESTAD. Den 61-åriga kvinnan som är häktad misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad har nu uppgett sitt motiv. Hon hade tråkigt.

Nyhetsbild

Psykiater: Pyromani en allvarlig störning som är svårbotad

De anlagda bränderna i Kristinestad väcker frågan: Har vi att göra med en pyroman? Psykiater Hannu Lauerma hoppas att så inte är fallet, för pyromaner är svåra att stoppa och ännu svårare att bota.

Nyhetsbild

61-åriga kvinnan häktades – risk för fler bränder annars

På onsdag eftermiddag häktades den 61-åriga kvinnan som är misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad. Nu har polisen två veckors arbetsro för att ta reda på hennes motiv.

Nyhetsbild

Polisen: Vi har rätt person i förvar – Kristinestadsborna kan andas ut

KRISTINESTAD Polisen vill inte berätta vad kvinnan som är misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad sagt i förhören. Men polisen är nu säker på att hon är personen bakom bränderna.

Nyhetsbild

Kvinna i 60-årsåldern misstänkt för bränderna i Kristinestad – motivet ännu oklart

Polisen har gripit en kvinna i 60-årsåldern misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad. Hon misstänks för fyra fall av sabotage och ett försök. Motivet är okänt.

Två män anhållna efter knivhuggningen i Dagsmark

Kristinestad UPPDATERAD. Polisen har nu anhållit två män misstänkta för inblandning i knivhuggningen i Dagsmark, Kristinestad på måndagen. Offret har hörts av polis och väntas snart få lämna sjukhuset.

Nyhetsbild

Slog till på två danser – dömdes till villkorligt fängelse

Samma man misshandlade flera personer vid olika tillfällen i Fagerö. På torsdagen fick han sin dom.

Nyhetsbild

Tjuv misshandlade sin kumpan med stol och eldgaffel – döms till tre års fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad inbrott i Malax och Korsnäs uppdagades. Den ena tjuven döms till fängelse efter att ha misshandlat sin kumpan.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Nyhetsbild

Man åtalad för sexualbrott miste kontrollen i rättssalen

En 59-årig man åtalad för sexuellt antastande miste besinningen fullständigt i rättssalen. Han skällde ut såväl åklagaren som kvinnan han hade antastat sexuellt.

Nyhetsbild

24-årig brottsling misshandlad med eldgaffel i Korsnäs

KORSNÄS En utbränd bil och ett oskyldigt tips ledde till ett av de märkligare brottsfall som Korsnäs sett. Två inbrottstjuvar blev osams och deras förhållande urartade i våldsamheter.

Kvinna knivhöggs i Kristinestad – en olycka, hävdar offret

KRISTINESTAD Den 18 april knivhöggs en kvinna född 1982 i ryggen i Kristinestad. Hennes man är misstänkt för dådet – men båda säger att det var en olycka.

Nyhetsbild

Inbrott i grill i Kristinestad – tjuven fick klent byte

En tom kassaapparat och ungefär tio cent fick den person med sig som bröt sig in i Pikkusiskon Grilli på östra sidan i Kristinestad under natten till torsdag. Men de materiella skadorna blev betydligt större.

Polisen utreder vanvård i Lappfjärd som djurskyddsbrott

Förra veckans fredag tvingades veterinären att avliva minst ett får på gården i Lappfjärd. Flera brister hittades vid en omfattande inspektion i tisdags.

Pistoldramat i Kristinestad: Den skadade har fått lämna sjukhuset

Den person som skadades i ögat vid söndagsmorgonens bråk i Kristinestad har nu fått lämna sjukhuset. Polisen har på tisdagen förhört de som var på plats i huset vid pistoldramat, som utreds som misstänkt försök till dråp. Det kan ha varit en gaspistol som avfyrades.

Nyhetsbild

Utpressare fastnade på viltkamera i Kristinestad – får fängelse

I RÄTTEN Han skrev ett anonymt hotbrev och krävde 15 000 euro av sin granne. Men offrets barnbarn var inte dum han. Han placerade en viltkamera i trädet, och utpressaren fastnade på bild.

Nyhetsbild

78-åring får hård dom i skroträttegång

I RÄTTEN Fem personer, tre av dem från Kristinestad, döms till villkorligt fängelse och skadestånd för grova skattebrott. De handlade med skrot, men betalade inte skatt för alla transaktioner.

Nyhetsbild

Mor åtalad för omskärelse döms – men får inget straff

En 31-årig kvinna döms för misshandel för att hon lät omskära sin två månader unga son. Men tingsrätten väljer att inte straffa henne trots det fällande domslutet.

Nollan för narkotikabrott i Närpes gällde bara ett år

Det väckte en viss uppmärksamhet då det inte anmäldes ett enda narkotikabrott i Närpes 2016. I fjol noterades nio.

Åklagare yrkar på minst 2,5 år för skrothandlare

Företagaren som åtalas för att ha köpt stulen koppar och för en del ytterligare ekonomiska brott, bör dömas till minst 2,5 års fängelse. Det anser åklagaren.

Nyhetsbild

Två skrothandlare nu åtalade

KRISTINESTAD Åklagaren anser att två skrothandlare från Kristinestad bedrivit så kallad kvittohandel med uttag av svarta pengar och falska kvitton. De åtalade nekar till brott.

Nyhetsbild

Kopparhärva benas ut i tingsrätten

En skrothandlare från Sydösterbotten åtalas för att ha köpt den koppar som stals vid ABB i Vasa 2007–2010. Åtalet kan växa ännu.

Nyhetsbild

Knivmannen i Kaskö häktad - brodern ett av offren

Mannen som knivhögg två män och misshandlade en kvinna häktades av tingsrätten i dag (4 januari 2018). Ett av offren är mannens bror.

Nyhetsbild

Polisen: Motivet oklart till knivhuggningen

KASKÖ Vad som fick mannen från Kristinestad att hugga två män med kniv och misshandla en kvinna utanför en restaurang på Rådhusgatan i Kaskö är fortfarande höljt i dunkel. Enligt förundersökningsledaren kan den misstänkte varken förklara eller minnas vad som hände.

Nyhetsbild

Skadegörelse i idrottshallen i Kaskö

KASKÖ Lek med eld inne i Kaskö idrottshall kunde ha lett till en större brand och orsakat fara för de inblandade. Både idrottshallen och barackdaghemmet i Kaskö utsattes för skadegörelse under veckoslutet.

Nyhetsbild

Misstänkt yxman i Kristinestad avvisas

KRISTINESTAD Yxmannen har förpassats till Helsingfors för avvisning ur landet. Den misstänkte hinner troligen ändå lagföras för härjningarna på Högåsen.

Misstänkt yxman ut från sjukhuset och in i häktet

KRISTINESTAD Den 20-åriga man som i augusti härjade med en yxa i Kristinestad fick på måndagen lämna sjukhuset och togs genast i förvar av polisen. Han kommer att höras under tisdagen.

Uppspikad skarv i Närpes hade dött av kvävning

NÄRPES Eviras utlåtande är klart: Den döda skarv som hittades uppspikad på ett kors i Närpes i slutet på augusti hade dött av kvävning eller drunknat i ett fiskenät.

Nyhetsbild

Äggsamlaren från Närpes har ögonen på sig

Både Tullen och åklagaren har sett tv-programmet där den dömde äggsamlaren från Närpes visar intresse för ägg.

Nyhetsbild

Böter för strypgrepp på domare

I RÄTTEN Fotbollspelaren som greppade en domare om halsen i Kaskö i fjol har dömts till böter för misshandel.

Nyhetsbild

Död skarv i Petalax hade skjutits med hagelgevär

MALAX Den döda skarven som hittades upphängd i ett trafikmärke i Petalax hade skjutits med hagelgevär. Det har nu fastställts av Evira.

Nyhetsbild

Upphängda skarven i Malax ska undersökas

Trots två fall av upphängda skarvar i vägskyltar den här månaden vill polisen inte sia om det är fråga om en och samma gärningsman eller gärningsmän. – Det här fallen är ytterst svårlösta, säger kriminalkommissarie Mikko Uusimäki.

Nyhetsbild

Upphängd skarv i Nämpnäs hade skjutits

Den skarv som hängdes upp i vägskylten i Nämpnäs hade skjutits. Nu utreder polisen händelsen som naturskyddsbrott och/eller jaktbrott.

Nyhetsbild

Korsnäsbombaren får besvärsrätt till HD

Mannen som försökte mörda en kvinna med en bilbomb i Korsnäs får besvärsrätt till Högsta domstolen. Men unikt nog är det inte inte själva mordförsöket han bestrider.

Misstänkt diskriminering vid växthus i Närpes

NÄRPES Polisen inleder förundersökning om misstänkt diskriminering av arbetstagare vid ett växthus i Närpes.

Polis assisterade vid växthusbesök i Närpes

NÄRPES I går fick ett växthus i Närpes besök av Regionförvaltningsverkets inspektör. Polis var med för att höra den utländska personalen.