Lokalt

Brott & straff

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Omstridd växthusföretagare åtalad för ekonomiskt fiffel – och vem byggde värmecentralen?

Märkliga detaljer i bokföringen och en värmecentral som ingen minns vem som byggt. Det är gott om konstigheter i en rättegång mot en växthusföretagare från Närpes.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo demolerade lägenhet och stal elektricitet – räkningen blir dyr

En hyresvärd i Kristinestad fick en mardrömsgäst. Hyresgästens vistelse slutade med att lägenheten var helt obrukbar. Till och med vitvarorna var totalförstörda.

Nyhetsbild

Växthusföretagaren släpptes på fri fot – nekar till brott, men är fortfarande misstänkt

Uppdaterad. Växthusföretagaren i Närpes som var häktad misstänkt för grovt ocker och försök till människohandel har nu släppts på fri fot. Men polisens misstankar mot honom kvarstår.

Nyhetsbild

Åtal mot misstänkta växthusföretagaren måste väckas senast i maj

De brott som den häktade växthusföretagaren i Närpes misstänks för ska enligt polisen ha skett under tiden januari 2018 till februari 2022.

Nyhetsbild

Nu har växthusodlaren häktats – misstänkt för försök till människohandel

Uppdaterad. Polisens begäran bifölls – Österbottens tingsrätt har häktat en växthusföretagare från Närpes. Polisen har fortfarande svårigheter att få personer som utnyttjats ekonomiskt att träda fram som målsägande.

Nyhetsbild

Mats Nylund om misstänkt människohandel: "Vi måste se till att missbruk av arbetskraft upphör"

Det är synnerligen allvarligt. Så kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund fallet med den växthusodlare som misstänks för människohandel.

Nyhetsbild

Växthusföretagare i Närpes begärs häktad – misstänks för människohandel

Polisens undersökning av ockerhärvan i Närpes har tagit en ny vändning. Nu begär polisen att en växthusföretagare i Närpes ska häktas, misstänkt för människohandel. Det finns ett samband med ockerutredningen.

Nyhetsbild

Polisen snart klar med utredning av bussolyckan i Kaskö: "Det var nära en stor katastrof"

Polisen är så gott som klar med sin förundersökning av olyckan i Kaskö i oktober i fjol, då en skolbuss med sju passagerare kolliderade med ett arbetståg. Olycksutredningscentralens slutrapport med rekommendationer väntas i sommar.

Nyhetsbild

Vietnamesisk man omhäktades – "För de som vill utomlands har Finland tydligen ett pris"

Mannen greps i mitten av februari, önskade bli frisläppt men rätten gick på polisens linje. Utredaren Sami Isoniemi: "Det här är del av ett större fenomen."

Nyhetsbild

Korsnäspolitiker dömd för ärekränkning – Högsta domstolen tar inte upp fallet

En lokalpolitiker dömdes för ärekränkning i Vasa hovrätt i oktober förra året. Den domen står fast. Ärendet går inte vidare till Högsta domstolen.

Nyhetsbild

Senaste i ockerhärvan: Vietnamesiskt par beläggs med kvarstad på 360.000 euro – rättegång i vår

NÄRPES Två av de som greps i mitten av februari tros ha vunnit stort ekonomiskt på att ta upp olagliga avgifter för att förmedla jobb åt landsmän.

Nyhetsbild

Polisen: Antalet offer i ockerhärvan i Närpes kan vara tresiffrigt

Det verkliga antalet offer i ockerhärvan i Närpes kan vara tresiffrigt, uppger polisen som vädjar till den slutna vietnamesgemenskapen om ett slut på den kriminella verksamheten.

Nyhetsbild

Lappfjärdsbo levde i total misär – hyresvärden fick sitt livs chock när han tog sig in i lägenheten

Hundar hade bajsat på golven och urinerat över väggarna i åratal. Toalettstolen var obrukbar och i praktiken igenmurad. Och någon elektricitet hade det inte funnits på över ett år.

Nyhetsbild

Tre häktades misstänkta för grovt ocker – har samband med tisdagens tillslag

UPPDATERAD. Ockerhärvan i Närpes sväller. På fredagen häktades ytterligare tre personer.

Nyhetsbild

Åklagaren väcker åtal för misshandeln i Teuva – "Motivet inte rasistiskt"

En 19-årig Kristinestadsbo misshandlades i Östermark (Teuva) sommaren 2020. Offret var själv övertygad om att rasistiska motiv låg bakom. Nu har åklagaren väckt åtal mot en person.

Nyhetsbild

Tingsrätten omhäktade den misstänkta kvinnan i ockerhärvan

De två Närpesbor som är misstänkta för grovt ocker är fortsättningsvis häktade. Kvinnan yrkade på fredagen på att bli frisläppt, men det fann tingsrätten ingen orsak till.

Nyhetsbild

Nya offer i ockerhistorien – minst nio vietnameser i Närpes ska ha betalat över 10.000 euro till huvudmisstänkt kvinna

ÖSTERBOTTEN Misstanken mot de två häktade i ockerskandalen växer då fem nya offer klivit fram. Det äkta paret bakom har haft olika roller. De blev också själva lurade när de kom till Närpes.

Nyhetsbild

HBL: De häktade i ockerhärvan var tidigare offer för ocker

Enligt uppgifter i Hbl har de häktade Närpesborna i ockerhärvan själva varit offer för ocker. Sydin och Vbl skrev 2013 om ett fall där en man med vietnamesisk härkomst dömdes för grovt ocker. De som nu häktats skulle ha hört till hans offer.

Nyhetsbild

Farmare i Närpes åtalad för misskötsel av djur – oklart hur mycket gas som fanns i avlivningslådan

Det gäller att hålla koll på hur många pälsdjur man har i buren, men också hur mycket koldioxid det finns i avlivningslådan.

Två unga män häktade misstänkta för mord i cell

Östra Nylands tingsrätt häktade på fredagen två unga män på sannolika skäl misstänkta för mordet på en 21-åring i en cell i Vanda fängelse. En Närpesbo som också befann sig i cellen vid tidpunkten för våldsbrottet är inte misstänkt.

Nyhetsbild

NTM-centralens överdirektör om vietnamesiska brottsoffren i Närpes: "De som lidit mycket har fått hjälp"

ÖSTERBOTTEN Alla vietnamesiska växthusarbetare ska få krishjälp. Också växthusföretagare som kan ha överraskats av ockerskandalen. Det säger Timo Saari.

Nyhetsbild

Iltalehti: Polisen vill häkta två män misstänkta för mord – Närpesbon inte bland dem

Uppdaterad. Enligt Iltalehtis nya uppgifter yrkar polisen på att två unga män ska häktas på sannolika skäl misstänkta för mord. Den 42-årige Närpesbo som befann sig i samma cell då en fånge dödades omfattas åtminstone inte i det här skedet av det nya kravet på häktning.

Nyhetsbild

ÖSP uppmanar medlemmar att anmäla missförhållanden: "Allt måste gå rätt till och ingen ska behandlas illa"

Vikarierande verksamhetsledaren på ÖSP hoppas ockerhärvan utreds grundligt och att medlemmar som misstänker missförhållanden kontaktar polis.

Nyhetsbild

Myndigheter håller krismöte om härvan i Närpes – "Låter allvarligt, framför allt för barnen"

NÄRPES Hur bor de vietnamesiska växthusarbetarna och hur lyckas integrationen? På fredag träffas myndigheterna för krismöte om situationen i Närpes.

Nyhetsbild

Femtiotal kan ha utnyttjats i ockerhärvan – "Betalade upp till 20 000 euro för att få ett jobb i Närpes"

Två personer är fortsättningsvis häktade och ytterligare tre misstänkta i den så kallade ockerhärvan i Närpes. Brottsoffren ska ha betalat mellan 10 000 och 20 000 euro till en "arbetsförmedlare" för att få jobb i växthus i Närpes.

Nyhetsbild

Nu oroar sig staten för de vietnamesiska barnen i Närpes – ockerhärvan kring växthusarbetare ögonöppnare

ÖSTERBOTTEN Hur bor de vietnamesiska familjerna och barnen? Räcker dagis- och skolresursen till? Nu är statens människohandelsexpert inblandad, rapporterar HBL.

Nyhetsbild

Häktat par i Närpes misstänks ha utnyttjat växthusarbetare – "Man kan kalla det för en härva"

Polisen efterlyser nu tips från allmänheten i anknytning till det par som häktades i Närpes i fredags. Fallet utreds delvis av polisens grupp för människohandel.

Nyhetsbild

Polisen om grova ockermisstankar: "Brotten skedde i huvudsak i Närpes"

Flera polisinrättningar utreder en omfattande brottshärva i Närpes och Vasa. Det handlar om misstankar om grovt ocker men också ekonomiska brott. Två personer har redan begärts häktade.

Nyhetsbild

Två personer begärs häktade för ekonomisk brottslighet – husrannsakningar har utförts i Närpes och Vasa

En härva som bland annat inkluderar misstankar om ekonomisk brottslighet har nystats upp av polisen i Österbotten, Helsingfors samt Centralkriminalpolisen. Husrannsakningar har gjorts på flera platser i Närpes och Vasa.

Nyhetsbild

Närpessöner drog sin mor inför rätta och krävde 150 000 euro – nu förlorar de målet

De vittnade om misshandel och psykisk terror under hela sin uppväxt. Men deras mor får rätt i tingsrätten. Sönerna får inte en euro.

Nyhetsbild

Kvinna köpte amfetamin trettio meter från polisstationen i Vasa

En droghärva med anknytning till fjolårets enorma amfetamintillslag i Lappfjärd nystas upp i Österbottens tingsrätt. Via de åtalade spreds amfetaminet till Vasa och såldes praktiskt taget på polisstationens yttertrappa.

Nyhetsbild

Närpeskvinna åtalad för att ha terroriserat sina minderåriga söner – barnen kräver astronomiska skadestånd

En kvinna från Närpes är dragen inför rätta av sina egna barn. De hävdar att mamman terroriserat dem i åratal så att de fått psykiska men för livet.

Nyhetsbild

Pappa från Sydösterbotten åtalad för familjemisshandel – senare fick han själv hjärnskakning

I RÄTTEN En familjefar från Sydösterbotten åtalas för att ha misshandlat och terroriserat sin familj. Efter det blev han själv svårt misshandlad som resultat av en blodig hämnd.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo knivhögg sin fru – hovrätten anser att det var en vanlig misshandel

Österbottens tingsrätt dömde honom till ovillkorligt fängelse. Nu river hovrätten upp beslutet och ger honom villkorligt.

Nyhetsbild

Par från Korsnäs döms för grovt bedrägeri – de drog FPA vid näsan

Paret försökte komma över reseersättningar de inte hade rätt till. Dessvärre för parets vidkommande fanns det personal på Folkpensionsanstalten som var rätt så bra på att räkna.

Nyhetsbild

Olyckståget i Kaskö verkar ha kört för fort längs banan – fler kan bli misstänkta för brott

ÖSTERBOTTEN Överhastighet och okunskap om hastighetsbegränsningen? Om våra uppgifter stämmer kan fler bli misstänkta för brott i samband med Kaskökrocken.

Nyhetsbild

LYSSNA: Insändare om sexuella trakasserier väcker ilska– "Lämna diskussionen åt oss som är unga nu"

Nyhetspodden uppmärksammar den omtalade debattstormen kring Maria Tolppanens insändare. Socionomstuderande Madeleine Stén gästar podden.

Nyhetsbild

Par från Korsnäs åtalas för grovt bedrägeri – FPA är brottsoffret

Ett par i 60-årsåldern åtalas för att ha missbrukat Folkpensionsanstaltens reseersättningar. De ansökte ersättning för oerhörda mängder resor.

Nyhetsbild

Våld med skiftnyckel och husbrand i Pörtom gav fängelse – gräl mellan par urartade ordentligt

I RÄTTEN Ett gräl mellan ett ungt par i Pörtom ledde till omfattande förstörelse och grovt våld. Båda döms nu för tilltagen. Kvinnan undviker ovillkorligt fängelse med ett nödrop.

Nyhetsbild

Nätbedrägerierna ökat kraftigt – "Vem som helst kan råka ut"

Polisen varnar för att nätfiskebedrägerierna ökar. Brottslingar är efter nätbankskoder med hjälp av falska sidor som liknar bankernas nätsidor. Ungefär hälften av alla brott har skett under de tre senaste veckorna.

Nyhetsbild

Avlivade tusentals får utan bedövning – Polisen: "Jag har aldrig sett något liknande"

Ett antal personer misstänks för grova djurskyddsbrott. I den spektakulära brottshärvan misstänks personerna ha skurit upp halsen på 2 500 får utan bedövning och tömt dem på blod.

Nyhetsbild

Tjänsteman dömd för naturskyddsbrott – "Borde ha insett att naturvärden förstörs eller försvagas"

Trädfällning utan tillstånd på ett Naturaområde med värdefull naturtyp – det är ett naturskyddsbrott, säger tingsrätten som nu gett sin dom i ett mål där en tjänsteman i Kristinestad åtalats för åtgärderna inför muddringsarbeten.

Nyhetsbild

Nattligt drama i Pörtom: Hon tände eld på pojkvännens hus – han gick lös på henne med skiftnyckel

De här händelserna utspelar sig i Pörtom i slutet av augusti 2020. Svartsjuka och ilska ska leda till en dramatisk händelsekedja som kunde ha slutat ödesdigert.

Nyhetsbild

Fastighetsmäklaren Björndahls fick verksamhetsförbud efter besvärsprocess

ÖSTERBOTTEN Högsta förvaltningsdomstolen avslog mäklarfirman Björndahls ansökan om besvärsrätt. Därmed har regionförvaltningsverkets verksamhetsförbud verkställts.

Nyhetsbild

Hovrätten har avgjort ödet för amfetaminfamiljen från Kristinestad – minderårige sonen får en andra chans

Den stora ändringen är den sextonåriga sonens öde. I tingsrätten dömdes han till villkorligt fängelse. Nu får han en andra chans i livet.