Kultur

Recension

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

RECENSION: Lappfjärdsrevyn bjuder på gott skratt och kreativitet i överflöd – och är väl värd den fyra år långa väntan

Lappfjärds ungdomsförening gör stilig comeback efter fyra år med skrattframkallande nummer som "Näringsbrist", "Elsparardajin" och "Veitgasin".

Nyhetsbild

Bölerevyn "Spot on" träffar mitt i prick – och ungdomar glänser i rampljuset

Träffsäker humor, fyndiga kupletter, lagom skruvat innehåll och utomordentligt skådespel. Med de ingredienserna blir Böle ungdomsförenings revy en högklassig upplevelse.

Nyhetsbild

RECENSION: Pörtomrevyn ger tidvis svindel

"Nu ska det svänga, nu släpper vi ljuset in… Nu finns det chans att le." Det beskedet ger gänget bakom årets Pörtomrevy "Svindel". Och visst svängde det – ibland gav det mera svindel, ibland mindre - på premiären i lördags.

Nyhetsbild

RECENSION: "Bränn it proppan" är ett stabilt hantverk

Revymakarna gör ett gott hantverk. Idéerna flödar och spelglädjen är påtaglig, skriver Anders Teir om Brahegårdens revypremiär.

Nyhetsbild

Imponerande skådespel i Pengrännon – och vilken regidebut för Alex Holmlund

Närpes Teater bjuder på en fartfylld fars som får publiken att vika sig av skratt. Det är så proffsigt som amatörteater kan bli.

Nyhetsbild

Värdefull dokumentation av berättelser om tonkgåbbin, ynjibyggaren och andra väsen

Tron på övernaturliga väsen levde kvar i våra trakter ännu för 40–50 år sedan då språkforskaren Ann-Mari Ivars gjorde ljudupptagningar av dialekterna i Sydösterbotten. Nu har de berättelserna samlats i en bok om folktro. 

Nyhetsbild

TEATER: Heiman är både släktdrama och vårt lands historia – med en fantastisk Elof

Wasa Teater. Starka känslor och uttryck, mycket musik. Men också djup i en berättelse som spänner över årtionden och generationer – det är Heiman. Pjäsen hade urpremiär på Wasa teater på lördagskvällen och kommer sannolikt att bli en långkörare på teatern.

Nyhetsbild

RECENSION: Ung entusiasm präglade öppningskonsert

Till glädje för klassiska musikens vänner i Sydösterbotten har musikersyskonen Anna-Mari och Samuli Peltonen igen samlat ihop ett speglatt gäng till Kaskö musiksommar. Musikerna som man kan lyssna till hör till det främre gardet av unga musiker som finns idag  i Finland.

Nyhetsbild

En glädje att återse Robin Hood – nu är Sherwoodskogens skådespel ännu bättre

Det är en stor skillnad på årets Robin Hood-premiär och fjolårets. Pjäsen har mognat, djupnat och rollerna har fått mera karaktär, skriver teaterkritikern Tiina Puharinen-Finne.

Nyhetsbild

Det är lätt att bli lyrisk över Närpes skolmusikkårs Queen-show

Energin som flödar från scenen når alla i publiken. Visst är solisterna stjärnor, men de bärs upp av alla de toner och danssteg som träffar rätt då Närpes skolmusikkår och drillflickorna ger sin Queen-konsert.

Nyhetsbild

Pörtomrevyn sätter publiken i 2,5 timmars skrattkarantän – och det fungerar

Inför en fullsatt salong hade Pörtom uf:s revy Öppna dörrarna premiär i lördags. Inledningsvis fick publiken lyssna till då dörrarna gick i lås samtidigt som publiken fick veta att den nu var satt i skrattkarantän.

Nyhetsbild

RECENSION: Skryp läsning i Teirs Kandarjår å sagår

Anders Teirs bok har, förutom ett rent underhållningsvärde, också en språkvårdande funktion. Av dialekten alltså.

Nyhetsbild

Körer med gäster bjöd på proffsig julkonsert i Kristinestad

Recension. Det är detaljerna som gör helheten. Jovisst, det låter som en klyscha, men när Kristinestads damkör och manskör ordnar julkonsert med inbjudna gäster, då bygger de en helhet som håller från början till slut. Och dirigentens detaljer gör sitt.

Nyhetsbild

Sjöng om julen på tre språk – kärt återseende och -hörande efter uppehållet

Fem solister, fyra bandmusiker, tre dirigenter, två körer – som bildade en utmärkt helhet vid adventskonserten i Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

RECENSION: Trovärdiga rolltolkningar i Närpes teaters uppsättning av Råttfällan

Vi behöver inte åka långt för att få uppleva professionell teater i Sydösterbotten i höst. Närpes teaters premiärföreställning av Råttfällan i Frans Henriksson-salen kan sammanfattas som en fråga: Är de verkligen amatörer?

Nyhetsbild

RECENSION: Maria Grundvall håller stilen i Enhörningen

Maria Grundvall gör ingen besviken. Hennes andra roman är lika underhållande som den första. Och lite mer mångbottnad.

Nyhetsbild

Recension: Intressant dokumentation av migrationen till Närpes

Med case från Närpes skildrar journalisten Sonja Hellman hur världen och Europa hanterat olika flyktingkriser. Boken "Utan väg hem" ger flyktingarna en röst.

Nyhetsbild

RECENSION: Botnia Paradise seglar med flaggan i topp

Humortrion KAJ har gjort det igen: skapat en musikalkomedi som har potential att bli en succé. Publiken får skratta sig andfådd i sina i munskydd, skriver Cecilia Udd i sin recension.

Nyhetsbild

RECENSION: Gedigna tolkningar på Kaskö musiksommar

Den trettonde upplagan av Kaskö musiksommar blev åter en framgång. Drivna musiker, som stortrivs i Kaskö, stod för en gedigen insats. De fyra dagarna har ett innehåll som tilltalar publiken. De båda konstnärliga ledarna känner sin publik och vet vad som tilltalar åhörarna.

RECENSION: Kaskö musiksommar tillbaka med förnäma konserter

Franska bakelser var temat för torsdagens öppningskonsert av Kaskö musiksommar. De fem instrumentalisterna är i god form, skriver Gustav Lawast i sin recension.

Nyhetsbild

RECENSION: "Spänning, romantik och humor – vilken upplevelse Robin Hood bjuder på"

Den har allt en bra berättelse behöver: Dramatik, hjältedåd, slagsmål, spänning, romantik och humor – och med Närpesdialekten som extra krydda. En fin helhet där de unga skådespelarna får föredömligt stort utrymme, skriver Sydins recensent Tiina Puharinen-Finne om Närpes Teaters pjäs Robin Hood.

Nyhetsbild

RECENSION: Jordbrukarsonen från Pjelax gjorde karriär som matematiker

Som äldsta sonen i en jordbrukarfamilj var det egentligen meningen att Boris Sjöberg skulle bli bonde hemma i Pjelax. Men hans lärare såg nånting i den unge Boris, och tack vare det blev han matematiker i den akademiska världen. Nu har hans fru skrivit en bok om matematikerns väg.

Nyhetsbild

RECENSION: Björn Taxell samlade sina tankar kring empati, synergi och samverkan

I boken Du och jag tar Björn Taxell fram miljöer och sammanhang alltifrån de första levnadsåren i födelsestaden Åbo till tiden som samhällspåverkare i vuxen ålder. Det står klart att omtanken om den enskilda människan är viktigt att föra fram för författaren.

Nyhetsbild

RECENSION: En läsvärd personskildring om och av Matti Sundberg

När Matti Sundberg tog över som chef vid Metsä-Botnias fabrik i Kaskö var enheten förlustbringande. Men personalen antog utmaningen och årsproduktionen och lönsamheten steg. Gustav Lawast har läst Sundbergs självbiografi "Med egna ögon".

Nyhetsbild

RECENSION: Fattigpojken från Kristinestad blev förmögen i Australien

Fredrik Doepel är fattigpojken från Kristinestad som blev framgångsrik skeppsbyggare och sågägare i Australien. Hans historia är en av många emigrantöden som återges i K-G Olins nya bok "En ny värld".