Fler fall av spolmaskar hittade i ägg i Vasa och Karleby
Efter att potatisarna rullat upp för den första produktionslinjen på Öströmin perunatuote i Back, tar det ungefär ett dygn tills den landar på en tallrik på lunchrestaurangen.
På S-market i Närpes är makaronihyllan tom och det har den varit hela sommaren. Det kommer endast få leveranser av makaroner som tar slut direkt.
I ett litet skolkök i Molpe är det kocken René Michelsson som ensam bestämmer menyn. Och nästan all skolmat görs från grunden.
Vädermässigt har sommaren varit något utöver det vanliga, med en gassande het junimånad utan nederbörd, och en kylig och blåsig julmånad med rikligt regn. Hur har vädret påverkat potatisodlingen?
Den som gått genom pastahyllorna i mataffärerna har kanske märkt att de på många håll gapar tomma. Detta på grund av att Myllyn Paras, som står för 60 procent av Finlands pastaproduktion, har haft maskinfel på sin fabrik i Hyvinge och tvingats återkalla partier och stänga ner produktionen.
Sydin har kollat priserna på fem varor som hittas i många kunders matkasse i ett flertal olika mataffärer runt om i Sydösterbotten.
Det nationella bybutiksstödet har varit ett experiment, med det ska bli en årligen återkommande ansökningsprocess. Årets ansökningsomgång har deadline 2 maj.
Snart stoppas tillverkningen av grönsaksplattor som används som växtunderlag i tomat- och gurkodling. En kalldusch för näringen. "Det är många som vill odla i torv och vi borde få tilläggstid för alternativ", säger växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes.
Nu kan butiker på landsbygden söka stöd för bybutiker. Stödet är till för att främja tillgången till tjänster på landsbygden.
På torsdag inleds strejken inom handeln. Strejken berör till att börja med S- och K-gruppens stormarknader och delar av K-gruppens logistiktjänster. Inga butiker i Sydösterbotten berörs denna vecka.
S-gruppen återkallar ett parti av produkten Rainbow Fiskpinnar 450 gram. Fiskpinnarna har sålts runtom i hela landet.
Säsongsodlarna börjar nu starta upp sina växthus. I år är situationen lite annorlunda då även åretruntodlarna kör igång efter odlingsuppehållet. Att alla ska ha plantor samtidigt märks i viss mån hos de plantodlare SÖ talat med.
På grund av de stigande priserna på råvaror är lunchrestaurangerna i Närpes tvungna höja priserna på maten. Det gör de ändå hellre än att kompromissa med kvaliteten på lunchen.
Utbudet av inhemska tomater och gurkor är nu mycket lägre än tidigare år. Men också efterfrågan har minskat när priserna är höga.
Det kommunägda Vasabolaget Teese Botnia upphandlar som bäst två livsmedelsgrupper. Närpes ansluter till den upphandlingen.
3 000 ton sydösterbottniskt spannmål lämnade Kristinestad på torsdagen för att bli havreflingor åt tyska konsumenter.
Producentpriserna ökar, men så gör även kostnaderna. För jordbrukaren torde inte många extra slantar bli kvar i handen trots att livsmedelspriserna stiger.
Ulf Harf strävar till att gå mot strömmen i vinter. Avsikten är att fortsätta odla gurkor i familjeföretagets fyra växthus i Böle i Närpes. "Så pass sjuka är elpriserna att man inte kan lova något med 100 procents säkerhet, men bland annat tack vare vår satsning på led-lampor hoppas vi det ska lyckas" säger han.
Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) har meddelat att livsmedelsmarknadslagen ska skärpas. Men den förändringen kan ändå inte rädda de plantor som borde växa i de finländska växthusen i vinter. Åtminstone hälften av växthusodlarna planerar att hålla en paus denna vinter.
När matpriserna stiger fortsätter de sydösterbottniska kommunerna att servera närproducerat och inhemskt i så stor utsträckning som möjligt, trots att utländska varor ofta är förmånligare.
Prinséns växthusanläggning i Pjelax växer. Johan och Jesper Prinsén hoppas och räknar med att projektet ska vara klart i december.
Bigro är ett av företagen som testodlar nya tomatsorter. I framtiden går det kanske att köpa gröna, och ätmogna tomater i butiken. Men vägen dit är lång.
Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) tror att kriget i Ukraina och handelsbojkotten mot Ryssland kommer utlösa en global livsmedelskris.
Närpes grönsaker har gått ut i sociala medier och försäkrat att ingen av andelslagets odlare är misstänkt för brott.
Fredagens häktning av en växthusföretagare kom som en överraskning för branschen. Joakim Strand, ordförande för Närpes trädgårdsproducenter, ser allvarligt på situationen.
Med ett kraftigt avståndstagande vill Närpes Grönsaker distansera sig från de ockermisstankar som nu utreds i Närpes. Kopplingen till växthusföretag riskerar kasta skugga över hela branschen.
Varifrån kommer maten på bordet, egentligen? Svaret på den frågan är inte självklar för alla, speciellt inte alla barn och unga. Farmer Time Finland vill öka konsumenternas kunskap om livsmedelsproduktionen. Dikoproducenten Johannes Nylund i Träskböle är en av dem som bjuder in en skolklass på virtuellt besök till gården.
I fjol fick bara en butik stöd. Denna gång får fyra butiker i Sydösterbotten stöd från Livsmedelsverket. Här ser du vilka de är och hur mycket de får.
För andra gången kan bybutiker söka stöd från Livsmedelsverket. Fyra butiker i Sydösterbotten finns bland de 186 som har lämnat in ansökan.
Sedan 1991 har Torolf Lindfors odlat kräftor. Både det svenska kungaparet och president Tarja Halonen har ätit av dem. Under en säsong säljer han cirka 5000 kräftor.
TEMA: Trädgård och lantbruk. I väntan på en ny potatiskonsulent till Lappfjärd är det Jan-Erik Back, sektoransvarig för växtodling vid Pro Agria Österbotten, som sköter uppgiften. Och potatis och Kristinestad är välbekanta områden för honom.
På två år köper Närpes stad in livsmedel till sina inrättningar för sammanlagt 2,6 miljoner euro. Tekniska nämnden har antagit anbud från tre leverantörer av livsmedel.
TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Emma Granö-Ring är uppvuxen i och kring föräldrarnas växthusföretag. Snart tar hon och maken Sebastian Ring över Granös grönsaker i Töjby.
Närpes äggpackeris övriga ägare var eniga. Majoritetsägaren Dava Foods Finland köper verksamheten. Meningen är att trygga produktionen i en utmanande tid.
Bär finns i våra skogar men det är brist på plockare. De thailändare som brukar plocka bär i Finland har stoppats av myndigheterna i hemlandet.
Både packeriet Närpes grönsaker och växthusnäringen har under flera år satsat på miljön. Hela växthusbranschen har gjort framsteg, särskilt i energieffektivitet, säger vd Stefan Skullbacka. Men arbetet fortsätter.
Börje Norrgård och Weekend Snacks har planer på fler produkter, fler lokaler och eventuellt fler bolag. Kaskö stad kan hyra ut en hall.
Landets största gurkodling, som finns i Närpes, står för en stor del av landets rekordskörd av gurka.
Tema: Trädgård, växthus och lantbruk. I början av mars kunde 25 000 höns flytta in i Dan Häggqvists nya hönhus i Nämpnäs. Frigående är dagens melodi, konstaterar han.
TEMA: Trädgård, växthus och lantbruk. För grönsaksproducenterna räcker det inte bara med att ha ett virus – coronaviruset – att fundera på. Det finns många växtsjukdomar och andra skadegörare som kan föra med sig väldigt förödande konsekvenser i växthusen.
Även sydösterbottniska företagare intresserar sig för fiskodling längre ut till havs.
Vi har många bra livsmedelsprodukter i Österbotten, men kan produkterna utvecklas och förädlas ytterligare? Och hur är det med export till Sverige? Sådana frågor ska projektet Plattform för Matriket ge svar på.
Caraway Finland i Närpes expanderar och bygger ut med två lagerhallar på fabriksområdet i Finby.
Producentpriset på tomat är lågt och priset på gurka är nere på rekordlåga nivåer. Paprikapriset har däremot legat på en normal nivå.
Snart kommer ännu fler värphöns att vandra fritt i hönshus i Nämpnäs. Två hönsfarmare i byn satsar på att utvidga sina anläggningar med frigående höns. Och det är vad marknaden efterlyser.