Ekonomi

Livsmedel

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Därför är det så glest i pastahyllorna – makaronfabrik återkallade sina produkter på grund av metallpartiklar

Den som gått genom pastahyllorna i mataffärerna har kanske märkt att de på många håll gapar tomma. Detta på grund av att Myllyn Paras, som står för 60 procent av Finlands pastaproduktion, har haft maskinfel på sin fabrik i Hyvinge och tvingats återkalla partier och stänga ner produktionen.

Nyhetsbild

Här får du billigaste matkassen i Sydösterbotten – vi jämförde priserna i olika livsmedelsaffärer

Sydin har kollat priserna på fem varor som hittas i många kunders matkasse i ett flertal olika mataffärer runt om i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Bybutikerna kan söka stöd igen – men det gäller att göra det nu

Det nationella bybutiksstödet har varit ett experiment, med det ska bli en årligen återkommande ansökningsprocess. Årets ansökningsomgång har deadline 2 maj.

Nyhetsbild

Nu blir det svårare att odla i torv – "För odlarna betyder det här problem"

Snart stoppas tillverkningen av grönsaksplattor som används som växtunderlag i tomat- och gurkodling. En kalldusch för näringen. "Det är många som vill odla i torv och vi borde få tilläggstid för alternativ", säger växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes.

Nyhetsbild

Dags för bybutiker att söka stöd igen – som mest kan de få 15 000

Nu kan butiker på landsbygden söka stöd för bybutiker. Stödet är till för att främja tillgången till tjänster på landsbygden.

Nyhetsbild

Strejken inom handeln börjar i morgon – inga butiker i Sydösterbotten berörs i första skedet

På torsdag inleds strejken inom handeln. Strejken berör till att börja med S- och K-gruppens stormarknader och delar av K-gruppens logistiktjänster. Inga butiker i Sydösterbotten berörs denna vecka.

Nyhetsbild

S-gruppen varnar: Metallföremål har hittats i polsktillverkade fiskpinnar

S-gruppen återkallar ett parti av produkten Rainbow Fiskpinnar 450 gram. Fiskpinnarna har sålts runtom i hela landet.

Nyhetsbild

I år ska alla ha plantor samtidigt – på handelsträdgårdarna märker de av ett ökat tryck

Säsongsodlarna börjar nu starta upp sina växthus. I år är situationen lite annorlunda då även åretruntodlarna kör igång efter odlingsuppehållet. Att alla ska ha plantor samtidigt märks i viss mån hos de plantodlare SÖ talat med.

Nyhetsbild

Lunchpriserna höjs igen – "Det är en befogad höjning då priset på råvaror har stigit med 22 procent"

På grund av de stigande priserna på råvaror är lunchrestaurangerna i Närpes tvungna höja priserna på maten. Det gör de ändå hellre än att kompromissa med kvaliteten på lunchen.

Nyhetsbild

Folk köper inte inhemska grönsaker som förr – men höga priser avskräcker inte alla: "Behöver man så köper man"

Utbudet av inhemska tomater och gurkor är nu mycket lägre än tidigare år. Men också efterfrågan har minskat när priserna är höga.

Nyhetsbild

Närpes hakar på gemensam upphandling av rotfrukter, grönsaker och mjölk

Det kommunägda Vasabolaget Teese Botnia upphandlar som bäst två livsmedelsgrupper. Närpes ansluter till den upphandlingen.

Nyhetsbild

Lantmännen inledde export från Björnön – sydösterbottnisk havre blir flingor i Tyskland

3 000 ton sydösterbottniskt spannmål lämnade Kristinestad på torsdagen för att bli havreflingor åt tyska konsumenter.

Nyhetsbild

Jordbrukets producentpriser har ökat kraftigt – men även kostnaderna har skjutit i höjden

Producentpriserna ökar, men så gör även kostnaderna. För jordbrukaren torde inte många extra slantar bli kvar i handen trots att livsmedelspriserna stiger.

Nyhetsbild

De vill odla gurkor också i vinter – "Tidig satsning på led-lampor bidrar till beslutet"

Ulf Harf strävar till att gå mot strömmen i vinter. Avsikten är att fortsätta odla gurkor i familjeföretagets fyra växthus i Böle i Närpes. "Så pass sjuka är elpriserna att man inte kan lova något med 100 procents säkerhet, men bland annat tack vare vår satsning på led-lampor hoppas vi det ska lyckas" säger han.

Nyhetsbild

Finländarna vill ha inhemsk mat på tallriken – men planerade stöd till bönderna räddar inte vinterns odlingar

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) har meddelat att livsmedelsmarknadslagen ska skärpas. Men den förändringen kan ändå inte rädda de plantor som borde växa i de finländska växthusen i vinter. Åtminstone hälften av växthusodlarna planerar att hålla en paus denna vinter.

Nyhetsbild

Så upphandlar sydösterbottniska kommuner livsmedel – "Viktigt att stödja inhemska producenter om vi vill ha kvar lantbruket"

När matpriserna stiger fortsätter de sydösterbottniska kommunerna att servera närproducerat och inhemskt i så stor utsträckning som möjligt, trots att utländska varor ofta är förmånligare.

Nyhetsbild

Prinséns växthusanläggning växer till sig – gurkplantorna flyttar in om 16, 17 veckor

Prinséns växthusanläggning i Pjelax växer. Johan och Jesper Prinsén hoppas och räknar med att projektet ska vara klart i december.

Nyhetsbild

Dunne, livento och conchita – kär tomat har många namn men ändå är det ingen som vet skillnaden

Bigro är ett av företagen som testodlar nya tomatsorter. I framtiden går det kanske att köpa gröna, och ätmogna tomater i butiken. Men vägen dit är lång.

Nyhetsbild

Norrback förutspår livsmedelskris – "Matpriserna kommer att skjuta i höjden"

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) tror att kriget i Ukraina och handelsbojkotten mot Ryssland kommer utlösa en global livsmedelskris.

Nyhetsbild

Närpes grönsaker fördömer all form av ocker – "Ingen av våra odlare är inblandad"

Närpes grönsaker har gått ut i sociala medier och försäkrat  att ingen av andelslagets odlare är misstänkt för brott.

Nyhetsbild

Producentföreningens ordförande: Dåligt för branschen och för Närpes om en arbetsgivare är inblandad

Fredagens häktning av en växthusföretagare kom som en överraskning för branschen. Joakim Strand, ordförande för Närpes trädgårdsproducenter, ser allvarligt på situationen.

Nyhetsbild

Närpes Grönsaker fördömer människohandel – vill undvika att hela branschens rykte drabbas

Med ett kraftigt avståndstagande vill Närpes Grönsaker distansera sig från de ockermisstankar som nu utreds i Närpes. Kopplingen till växthusföretag riskerar kasta skugga över hela branschen.

Nyhetsbild

Barn och unga får ta del av jordbrukarnas vardag – bekantar sig med Johannes kor från skolbänken

Varifrån kommer maten på bordet, egentligen? Svaret på den frågan är inte självklar för alla, speciellt inte alla barn och unga. Farmer Time Finland vill öka konsumenternas kunskap om livsmedelsproduktionen. Dikoproducenten Johannes Nylund i Träskböle är en av dem som bjuder in en skolklass på virtuellt besök till gården.

Nyhetsbild

Fyra butiker i Sydösterbotten får butiksstöd – till stor hjälp, säger köpman

I fjol fick bara en butik stöd. Denna gång får fyra butiker i Sydösterbotten stöd från Livsmedelsverket. Här ser du vilka de är och hur mycket de får.

Nyhetsbild

Fyra bybutiker i Sydösterbotten söker stöd

För andra gången kan bybutiker söka stöd från Livsmedelsverket. Fyra butiker i Sydösterbotten finns bland de 186 som har lämnat in ansökan.

Nyhetsbild

Torolf har odlat kräftor i 30 år: "Jag säljer cirka 5 000 per säsong"

Sedan 1991 har Torolf Lindfors odlat kräftor. Både det svenska kungaparet och president Tarja Halonen har ätit av dem. Under en säsong säljer han cirka 5000 kräftor.

Nyhetsbild

Ny potatissäsong på gång – coronaläget kan få uppköparna att skära ner kontraktsmängden

TEMA: Trädgård och lantbruk. I väntan på en ny potatiskonsulent till Lappfjärd är det Jan-Erik Back, sektoransvarig för växtodling vid Pro Agria Österbotten, som sköter uppgiften. Och potatis och Kristinestad är välbekanta områden för honom.

Närpes köper in livsmedel för 1,3 miljoner per år

På två år köper Närpes stad in livsmedel till sina inrättningar för sammanlagt 2,6 miljoner euro. Tekniska nämnden har antagit anbud från tre leverantörer av livsmedel.

Nyhetsbild

Emma går i föräldrarnas fotspår – generationsväxling stundar hos Granös grönsaker

TEMA: Sydösterbottniskt näringsliv. Emma Granö-Ring är uppvuxen i och kring föräldrarnas växthusföretag. Snart tar hon och maken Sebastian Ring över Granös grönsaker i Töjby.

Nyhetsbild

Dava Foods övertar äggpackeriet i Närpes – målet är utveckling säger vd

Närpes äggpackeris övriga ägare var eniga. Majoritetsägaren Dava Foods Finland köper verksamheten. Meningen är att trygga produktionen i en utmanande tid.

Nyhetsbild

Thailändare kvar i hemlandet: "Risk för brist på skogsbär”

Bär finns i våra skogar men det är brist på plockare. De thailändare som brukar plocka bär i Finland har stoppats av myndigheterna i hemlandet.

Nyhetsbild

Växthusnäringen ligger i framkant i användningen av förnybara energikällor – "Det har gått framåt på många plan"

Både packeriet Närpes grönsaker och växthusnäringen har under flera år satsat på miljön. Hela växthusbranschen har gjort framsteg, särskilt i energieffektivitet, säger vd Stefan Skullbacka. Men arbetet fortsätter.

Nyhetsbild

Weekend Snacks vill hyra hall i Kaskö för nya produkter

Börje Norrgård och Weekend Snacks har planer på fler produkter, fler lokaler och eventuellt fler bolag. Kaskö stad kan hyra ut en hall.

Nyhetsbild

Störst blev ännu större – Härifrån kommer 1,5 miljoner gurkor per vecka

Landets största gurkodling, som finns i Närpes, står för en stor del av landets rekordskörd av gurka.

Nyhetsbild

Nu börjar värphönorna känna sig hemmastadda – "Jag har funderat på att bygga ut rätt länge"

Tema: Trädgård, växthus och lantbruk. I början av mars kunde 25 000 höns flytta in i Dan Häggqvists nya hönhus i Nämpnäs. Frigående är dagens melodi, konstaterar han.

Nyhetsbild

Odlarna fruktar många virus – det bästa vapnet är en god odlingshygien

TEMA: Trädgård, växthus och lantbruk. För grönsaksproducenterna räcker det inte bara med att ha ett virus – coronaviruset – att fundera på. Det finns många växtsjukdomar och andra skadegörare som kan föra med sig väldigt förödande konsekvenser i växthusen.

Nyhetsbild

Nu blåser medvind för odling till havs – "Rätt lokaliserad är miljöpåverkan liten"

Även sydösterbottniska företagare intresserar sig för fiskodling längre ut till havs.

Nyhetsbild

Han efterlyser innovationer i matriket: "Vad kan man göra med tredje klassens paprikor?"

Vi har många bra livsmedelsprodukter i Österbotten, men kan produkterna utvecklas och förädlas ytterligare? Och hur är det med export till Sverige? Sådana frågor ska projektet Plattform för Matriket ge svar på.

Nyhetsbild

Caraway bygger ut med två lagerhallar för kummin i Finby

Caraway Finland i Närpes expanderar och bygger ut med två lagerhallar på fabriksområdet i Finby.

Nyhetsbild

Överutbud trycker ner gurkpriset på rekordlåga nivåer – "Vi har Europas billigaste priser"

Producentpriset på tomat är lågt och priset på gurka är nere på rekordlåga nivåer. Paprikapriset har däremot legat på en normal nivå.

Nyhetsbild

Hoppas på stabilt äggpris vid satsning på frigående hönor

Snart kommer ännu fler värphöns att vandra fritt i hönshus i Nämpnäs. Två hönsfarmare i byn satsar på att utvidga sina anläggningar med frigående höns. Och det är vad marknaden efterlyser.