Ekonomi

Konjunktur

Nyhetsbild

Arbetslösheten är lägst i Sydösterbotten – allra mest har den minskat i Närpes och Kristinestad

Kurvorna över antalet arbetslösa fortsätter att peka uppåt i de flesta kommuner i Österbotten. Men det finns ett undantag, och det är Sydösterbotten där arbetslösheten har minskat jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Strejken satte käppar i hjulen för leveranserna till Närpesföretag – nu hoppas de att de kommer igång snabbt igen

Problematiska leveranser har ställt till det för Närpesföretagen NTM och Närko under den senaste strejken. Nu hoppas de att hamnarna hinner med då strejken avbryts. På Hilding Anders har de klarat strejken ganska bra men den fick negativa effekter på konsumtionen.

Nyhetsbild

Metsä Boards fabrik i Kaskö är igång igen – efter ett par veckors uppehåll på grund av strejken

Under strejken har en del av transporterna från Kaskö till kartongfabriken i Husum i Sverige gått landvägen, via Haparanda.

Nyhetsbild

"Det har inte varit så här lugnt på 5–6 år" – nu hoppas jordbyggnadsföretagen på större satsningar

Det är lugna tider på byggmarknaden. Det märker jordbyggnadsföretagen Simons Infra i Närpes och Bergcon Jordbyggnad i Kristinestad av. De är besvikna på att det inte blir någon ny fabrik i Kaskö.

Nyhetsbild

Metsä Boards fabrik i Kaskö stängs ned som följd av strejken

Från och med fredag körs massafabriken i Kaskö ned. Inte på grund av att de anställda skulle strejka, utan på grund av att lagren blir överfulla då exporten drabbas av strejken.

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Halpa-Halli tvingas spara – inleder omställningsförhandlingar

KARLEBY Sparmål för hela butikskedjan: personalutgifterna ska ner med 1,5 miljoner euro och verksamheten ska bli effektivare. Upp till 40 kan sägas upp.

Nyhetsbild

Julfestbokningarna är till och med fler än vanligt på sina håll – "Fast vi har höjt priset på maten har vi fått fler bokningar"

Trots nedgången i ekonomin ordnas det en hel del julfester i Sydösterbotten i år. Och julfestperioden fortsätter ännu i januari.

Nyhetsbild

Ingen återhämtning i sikte – Metsä Board aviserar nya permitteringar

Det blir sannolikt nya permitteringar av anställda vid Metsä Boards fabriker i Finland, också i Kaskö.

Nyhetsbild

Konkurserna i Finland ökade i september – ingen sådan trend syns i Sydösterbotten

Nyhetsbild

Närpes är den mest livskraftiga kommunen i Österbotten – Kristinestad och Kaskö ligger i botten

De mest livskraftiga kommunerna har rankats. Och Österbottenmästaren heter än en gång Närpes.

Nyhetsbild

Hilding Anders permitterar personal – en del är utan jobb ända till maj

Sedan september är produktionspersonal på säng- och madrasstillverkaren Hilding Anders i Närpes permitterad. Orsaken är en försämrad orderingång.

Nyhetsbild

Metsä Board i Kaskö permitterar igen – "Det var väntat" säger huvudförtroendeman

Metsä Boards kartongfabrik i Kaskö körs ner för en månad och alla anställda permitteras. Permitteringarna gäller ändå inte för alla under hela produktionsstoppet.

Nyhetsbild

Nytt bostadshus reser sig i Näsby – men färre nya hus byggs, renoveringar sysselsätter firmor i stället

"Vi har ungefär lika mycket arbete som förr". Så säger representanter för några mindre byggfirmor i regionen. Åtminstone hittills har de inte nämnvärt märkt av den pågående lågkonjunkturen inom branschen, men antalet nybyggen är färre än tidigare.

Nyhetsbild

"Det kostar vad det kostar", säger Jan-Erik som ändå jämför priser – byggmaterial är dyra men kundströmmen dalar inte

Trots att byggmaterial blivit dyrare märks ingen nedgång i byggvaruhandeln. Jan-Erik Skomars hör till dem som nog kollar prisnivån, men sedan betalar utan större protester.

Nyhetsbild

Barometer: Små och medelstora företag går bättre här än i Finland överlag – Stefan Malm berömmer företagen för anpassning

En färsk konjunkturbarometer för små och medelstora företag i Österbotten visar på nästan överraskande optimism. Materialkostnaderna ökar och lönsamheten blir mindre, men framåt går man.

Nyhetsbild

Hamnoperatör i Kaskö permitterar alla anställda – på grund av minskad trafik

Hamnoperatören Silva Shipping måste permittera alla 21 anställda. Orsaken är den minskade trafiken som drabbat Kaskö hamn sedan maj.

Nyhetsbild

Metsä Board permitterar hela personalen under några sommarveckor i Kaskö

Omställningsförhandlingar vid Metsä Board har avslutats och gäller samtliga fabriker runtom i landet. Även i Kaskö blir det permitteringar och de förverkligas under fyra sommarveckor, men permitteringens längd varierar individuellt.

Nyhetsbild

Tomatpriset vände uppåt och växthusodlare vågar se framåt igen – och börjar också kompostera sitt avfall

Efter en undantagsvinter har tomatodlingen kommit i gång på allvar igen. Priset är bra och det känns överlag bra nu, säger Börje Ivars, vd för Bigro och tidigare styrelseordförande för Närpes Grönsaker.

Nyhetsbild

Livsmedlen är nu 15 procent dyrare än för ett år sedan – men inflationen är på väg nedåt

Socker och kaffe blev dyrare i januari, men en del livsmedel har blivit billigare sedan december.

Nyhetsbild

Någon recession märks inte i Närpes, anser utvecklingsbolagets vd: "Vi hör inget annat än att våra entreprenörer har fullt upp"

De flesta företagare i Närpes verkar ha orderböckerna fulla. Här syns inte den hotande recessionen på samma sätt som det varnas om nationellt, säger Stefan Malm, vd på Dynamo Närpes.

Nyhetsbild

Företagen på Österbottens NTM-centrals område investerar i den gröna omställningen – jordbruket fick stöd för 25 miljoner

Speciellt inom jordbrukssektorn var lönsamheten sämre och investeringarna blev inte lika stora, märker Närings- trafik och miljöcentralen i summeringen av fjolåret.

Nyhetsbild

"Fyra år av undantagstillstånd" för NTM – trots det har omsättningen ökat varje år

3 februari 2019 brann det hos Närpes Trä & Metall. Den katastrofen skulle visa sig vara början på flera år av undantag. Men produktionen har fortsatt framgångsrikt och oavbrutet.

Nyhetsbild

Antti Rinne besökte NTM: "Strejker är sannolika men hoppas de blir kortvariga"

NTM var en av värdarna när före detta statsministern Antti Rinne besökte Sydösterbotten under måndagen. Rinne, även före detta fackföreningsledare, kommenterar kort de aktuella strejkvarslen.

Nyhetsbild

Nu är tomatplantorna i torven igen – efter den första odlingspausen på 29 år i Siggs växthus

Gunilla och Thor Sigg i Pjelax hör till de grönsaksodlare som har hållit ett vinteruppehåll i odlingen första gången på åratal. Nu är odlingen i gång igen, likaså deras cirka dussinet anställda.

Nyhetsbild

ÖSP talar om en förlorad vinter när mer än hälften av växthusen har odlingspaus – men odlarna har inte gett upp

Enligt de signaler ÖSP får har växthusodlarna inte gett upp, även om många växthus står tomma och mörka för tillfället. Mer långsiktighet i branschen är något som många efterlyser, säger trädgårdsombudsman David Pettersson.

Nyhetsbild

Elpriset har effekter också på vattnet – Närpes Vatten höjer pristaxorna vid årsskiftet

Också Närpes Vatten drabbas då elpriset skjuter i höjden. Det har konsekvenser för vattenbolaget och dess kunder. Hela 44 procent av vattnet som säljs är bevattningsvatten – växthusen är storkunder.

Nyhetsbild

Lunawood inleder permitteringar i mitten av november – "Efterfrågan motsvarar inte vår produktion"

Ungefär hälften av de anställda på Lunawood i Kaskö permitteras till årets slut.

Nyhetsbild

Inflationen 8,3 procent i oktober – livsmedelspriserna steg tvåsiffrigt

Höga elpriser, räntor som steg, fortsatt höga priser på bensin och diesel samt höga livsmedelspriser bidrog till att inflationen i Finland var 8,3 procent i oktober. 

Nyhetsbild

Hilding Anders toppar företagens skattelista – men nu pågår permitteringar: "Efterfrågan har minskat"

Krig i Ukraina, energikris och inflation har gjort att sängtillverkaren Hilding Anders på ett par år gått från rekordår till permitteringar.

Nyhetsbild

Fortsatt brist på arbetskraft – företag i Österbotten och Mellersta Österbotten har en stark framtidstro

Det är fortsatt brist på kunnig arbetskraft i Österbotten. Trots dystrare utsikter är framtidstron stark bland företag i Österbotten och Mellersta Österbotten. Det visar en prognos från NTM-centralen.

Nyhetsbild

Korsnäs handelsträdgård håller ställningarna – trots ovisshet om vinterns elpriser

Växthusen i Korsnäs handelsträdgård är tomma och ingen belysning är på när Sydin/VBL är på besök. Men snart är här full rulle igen. Under november sås gurk-, tomat- och paprikaplantor som drivs upp i några månader innan leveransen till växthusodlare.

Nyhetsbild

Närpes stad om permitteringsvåg i växthusen: En annorlunda vinter väntar

Då fler växthusodlare väljer en vinterpaus i stället för att odla blir effekten hundratals permitterade växthusanställda. Närpes stad förbereder sig för en svårare vinter och samarbetar med flera parter för att lindra de negativa effekterna.

Konsumenterna ser dystert på ekonomin – svagaste förtroendet sedan 1995

Konsumenterna börjar tappa tron på ekonomin. Ny bottennotering i september.

Nyhetsbild

Betongstationen i Böle har vuxit med mobil enhet – "Vindkraftsbyggen är förklaringen"

Tisdagen var en bråd dag vid betongstationen i Böle öster om riksåttan. Ja-Ko Betoni levererade 850 kubik betong till vindkraftsbyggen enbart denna dag. Både företagets egna betongbilar och underleverantörer rullar in och ut på stationen dagen lång.

Nyhetsbild

Handelsstoppet med Ryssland och ändrade leveranskedjor påverkar sydösterbottniska företag

En del sydösterbottniska företag har fått tänka om då handeln med Ryssland uteblivit. Ett halvår efter krigsutbrottet är ändå inte alla effekter ännu klara.

Nyhetsbild

ÖSP vädjar till kommunerna: "Reservera pengar för lokala livsmedel"

De höjda livsmedelspriserna får inte drabba barn, unga och äldre. Men samtidigt får kommunerna inte överge de lokala producenterna i jakten på billigare råvaror, det skriver ÖSP i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Krögare söker lösningar på höga matpriser – "Vi kan behöva bli bättre på att att dryga ut rätter"

Flera restauranger har höjt lunchpriserna som en följd av de stigande matkostnaderna. Det kan även bli aktuellt med förändringar i menyerna.

Nyhetsbild

LISTA: Här är företagen i Sydösterbotten som fick över 20 000 euro i coronastöd

Helsingin Sanomat har gjort en sammanställning över de företag i landet som fått mest coronastöd. I den nationella toppen dominerar hotell- och restaurangbranschen. I Sydösterbotten är det ett bussbolag som toppar listan.

Nyhetsbild

Byggvaruhandeln märker av högre priser – "Priserna påverkades direkt kriget bröt ut"

Osäkerheten i världen till följd av Rysslands aggressioner i Ukraina märks också i priset på byggmaterial. Det har gått upp under våren och ingen vet hur utvecklingen fortsätter.

Nyhetsbild

Kriget gav ny skjuts åt prisökningarna i byggbranschen – "Det är många företag som sover dåligt"

Prisstegringarna har gjort att det blivit svårt att ge offerter, intygar vd Matias Wik på byggföretaget Wikcon.

Nyhetsbild

Bra drag i ekonomin och låg nativitet bäddar för arbetskraftsbrist – allt större behov av mer invandring

Också i Närpes får företagen allt svårare hitta personal. Det blir också svårare rekrytera inom landet när alla regioner har samma problem, säger chefen för näringslivsbolaget.

Nyhetsbild

Restaurangbranschen lider av personalbrist – "Ett säkert jobb blev plötsligt väldigt osäkert"

Det råder brist på servicepersonal i hela landet. Sydin har pratat med tre Kristinestadsföretagare inom restaurangbranschen som alla har märkt av personalbristen på ett eller annat sätt.

Nyhetsbild

Antalet arbetslösa minskar mest i Närpes och Kristinestad

Antalet arbetslösa fortsatte minska i mars, jämfört med samma period för ett år sedan. Störst minskning hittar vi i Närpes och Kristinestad.

Varulager och fordon tillgångar i konkurs

Advokat Kenneth Peth har utsetts till boförvaltare i TV-Pajunens konkurs.

Nyhetsbild

Hemelektronikaffär inlämnade konkursansökan

För drygt två veckor sedan stängde TV-Pajunen i Lappfjärd dörrarna. Nu har aktiebolaget inlämnat konkursansökan till Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Dynamochefen: "51 nya företag – det är ingen dålig siffra"

Trots pandemin har intresset för att starta nya företag varit konstant, med undantag för vissa branscher.

Nyhetsbild

Bästa året på tolv år för hamnen i Kaskö – "Med tanke på covid-19 kan vi vara mycket nöjda"

Medan trafiken på andra hamnar i Finland vek, tuffade Kaskö på mot ett nytt rekordår. 370 fartyg besökte Kaskö – 2030 ska de vara 900.

Växthusföretag i Närpes försattes i konkurs

Två växthusföretag med samma ägarbas i Töjby har försatts i konkurs.

Nyhetsbild

Sydösterbotten har lägsta arbetslösheten i Österbotten – Närpes och Kristinestad hör till topptrion

Näringslivet i Sydösterbotten har hittills klarat sig bra genom coronakrisen. I september låg arbetslösheten på 4,4 procent, vilket är lägst i Österbotten.

Nyhetsbild

Näringslivsbolagen pekar på möjligheter – "Det låter kaboom när ett företag i Närpes utvidgar"

Coronapandemin är ett hot och en möjlighet. Österbotten ser sig som morgondagens vinnare men saknar en gemensam vision. I Sydösterbotten anser näringslivsföreträdare att regionen hamnar i skymundan, till exempel hamnen i Kaskö var bortglömd i ett utkast om trafikstrategi.