Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Metsä Boards vd: "Om vi investerar i Kaskö är det ett långsiktigt beslut, dagens konjunkturer avgör inte"

Investeringsbeslutet om en kartongfabrik i Kaskö kan komma i år – eller så inte. Frågan gäckar lokalsamhället i Sydösterbotten och högsta chefen i företaget, Mika Joukio, ger oss senaste nytt.

Nyhetsbild

"Ismo" slår inte av på takten – i mars öppnar han ny restaurang i Kristinestad

I vår utökas restaurangutbudet i Kristinestad. Då öppnar Ismet "Ismo" Dilveren lunch- och à la carte-restaurang med 40 kundplatser.

Nyhetsbild

Ali återvänder till staden där livet i Finland började för honom – och öppnar barberarsalong på Sjögatan

Han kom som asylsökande till Kristinestad 2015. Nu, efter snart nio år som anställd barberare i Vasa återvänder Ali och öppnar frisörsalong.

Nyhetsbild

På söndag förverkligar Merit sin dröm – öppnar kafé med afrikansk känsla i Christines playground

Nu får Kristinestadsborna smaka afrikanska bakverk samtidigt som de tar del av alla källaraktiviteter. Och Roger Langels fick det han drömde om.

Nyhetsbild

Kassan sinar för bolaget som vill investera upp till 2 miljarder i Kristinestad – "Vi kastar inte in handduken än"

Amerikanska Plug Power som planerar massiv investering i Kristinestad blöder och aktien tar stryk.

Nyhetsbild

"För nära centrum – hoppas det förverkligas" – åsikterna om de stora investeringsplanerna delar invånarna i Kristinestad

Vätgas, fossilfri stålproduktion, solenergi och framförallt placeringen av dessa väckte diskussioner när den 1 000 hektar stora "Delgeneralplan norr om Kristinestad" presenterades.

Nyhetsbild

Metsä Board gick raskt vidare med miljötillståndsansökan för Kasköfabrik – vem som helst får ge sin åsikt under 37 dagar

Regionförvaltningsverket har lagt fram Metsä Boards miljötillståndsansökan för en ny kartongfabrik i Kaskö. Det är endast två veckor sedan miljökonsekvensbedömningsförfarandet avslutades.

Nyhetsbild

Miljökonsekvensförfarandet för Metsä Boards fabriksplaner i Kaskö klart – miljöorganisation föreslår kompensation för fiskare

Projektdirektören för planeringen av kartongfabriken är nöjd med responsen som miljömyndigheten ger. Metsä Board har redan börjat luta mot det mindre av två alternativ för en kartongfabrik i Kaskö, och då blir också miljöeffekterna lindrigare, säger projektdirektör Tero Ojala.

Nyhetsbild

Plug Power och Gravithy besökte Kristinestad – miljöprocessen för två miljarders investering startar kommande veckor

I drift kunde vätgasanläggningen och ståltillverkningen skapa hundratals direkta jobb – och bolagen bakom satsningen tror på Kristinestad där förutsättningarna är goda.

Nyhetsbild

Tiina blev fysioterapeut tack vare sin morfar – nu öppnar hon eget

Tiina Hannus tycker det är härligt att kunna hjälpa personer att bli kvitt smärta och muskelspänningar. Det kan hon göra som fysioterapeut, ett vägval hon gjorde tack vare sin morfar.

Nyhetsbild

Ny glasögonbutik öppnar i Kristinestad – när en Vasafirma expanderar

Så sent som i januari började glasögonbutiken Tuike sin verksamhet i Vasa. Nu öppnar firman en butik i Kristinestad.

Nyhetsbild

Stor möbelkedja öppnar ny butik i Närpes – "En ort som har intresserat oss i flera år"

Närpes får en ny möbelaffär sommaren 2024.

Nyhetsbild

Små förändringar att vänta när Teboil Strandhovet slog upp sina dörrar igen – i nygammal regi

Efter att Teboil Strandhovet varit stängt har nu Marika Stenback och Ehsan Mohammadi tagit tag i taktpinnen och öppnat upp igen. De tror att nyöppningen kommer att lyckas väl.

Nyhetsbild

Publikträff gav mestadels positiv respons på Metsä Boards planer – men järnvägens öde väcker frågor

"Vi vill vara goda grannar". Det var kärnan i Metsä Boards budskap till allmänheten i Kaskö idrottshall på måndagskvällen när de bjöd in medborgare att ta del av information och delta i diskussion om deras utvidgning i Kaskö

Nyhetsbild

Emilia och Juha öppnade en mobil grill i Pörtom – "Vi riktar oss till alla som vill ha mat snabbt"

Emilia Svahn och Juha Mäntysaari från Pörtom hade länge skojat om att öppna en grill när de hittade ett lämpligt fordon för ett mobilt matställe. Nu serverar de toasts, nuggets och pommes frites till sina kunder.

Nyhetsbild

Metsä Board har lämnat in ansökan om miljölov för en kartongfabrik – och ordnar publikträff den 19 juni

I början av juni lämnade Metsä Board in ansökningar om miljötillstånd för en kartongfabrik i Kaskö. Industrin hoppas få grönt ljus för tillståndsprocesserna innan året är slut.

Nyhetsbild

Amerikanska Plug Power gör miljardinvestering i Karleby och Kristinestad – flera tusen nya jobb

Karleby, Kristinestad och Borgå blir mål för en ny vätgasindustri. Investeringen är stor inte bara ur finländska, utan rentav europeiska, mått mätt.

Nyhetsbild

Mycket verkstad men lite snack i Sydösterbotten, tycker nya projektchefen Anna Bertills – men hon önskar mer kommunikation

Om antalet jobb ökar explosionsartat i och med planerade nyetableringar, måste hela Sydösterbotten samverka för att kunna ta emot nya invånare. Bland annat det här ska Anna Bertills jobba med i nystartade projektet KNK Business region.

Nyhetsbild

Metsä Board har lämnat in sin miljökonsekvensbeskrivning för en ny fabrik – och ordnar publikträff i idrottshallen i juni

Det är NTM-centralen i Södra Österbotten som lägger fram MKB-beskrivningen offentligt för framförande av åsikter och utlåtanden under 60 dagars tid, från och med i dag den 25 maj.

Nyhetsbild

Metsä Boards vd säger att planeringen av en ny kartongfabrik fortsätter – trots larmrapporten om järnvägens dåliga skick

Metsä Boards vd låter inte uppgiven trots Trafikledsverkets larmbesked om Kasköbanan. Vd Mika Joukio ser Trafikledsverkets besked i ett annat ljus: Nu fick man en uppskattning på vad en förbättrad och elektrifierad järnväg till Kaskö kostar.

Nyhetsbild

Metsä Board satsar och utvidgar kartongfabrik i svenska Husum – vi frågar vad det betyder för Kasköplanerna

Ny sodapanna och en större falskartongfabrik i Husum – Metsä Boards investeringar i Sverige väcker frågor hos en del sydösterbottningar. Men Kasköplanerna går som på räls, säger projektdirektören för förplaneringen av en ny Kasköfabrik.

Nyhetsbild

Sexbarnsmamman Daniela förvandlade sitt barndomshem till turistattraktion

Tänk vilken lyxig uppväxt jag hade vid havet, konstaterar Daniela Ingves. Nu vill hon ge turisterna samma möjlighet genom Skatan Tupa.

Nyhetsbild

Sofia jobbar med människans bästa vän i sin nya salong – samtidigt som hon studerar till hundtrimmare

Med två egna hundar som behöver friseras låg det nära till hands för Sofia Wahlgren att utbilda sig till hundtrimmare. Nu har hon öppnat hundsalongen Paws & Bubbles i Pörtom.

Nyhetsbild

Kstad förhandlar om att köpa resten av PVO:s mark – "För att försäkra möjligheter för företagsetableringar"

Genom köp av markområden på Björnön försäkras möjligheterna för nyetableringar. Men då behövs mer pengar att handla för och stadsstyrelsen vill höja anslaget med ytterligare 200 000 euro.

Nyhetsbild

Kristinestads stad satsar på ny bostadsförmedling – "Kan vara fullt sjå att hitta hem till tio men vi ska göra vårt bästa"

Förverkligas alla planerade industrisatsningar befolkas regionen tillfälligt av flera tusen arbetare som ska ha någonstans att bo. Janne Smeds nya uppdrag är att föra samman företagen med hyresvärdar.

Nyhetsbild

Sydösterbottniska företag hoppas det blir en kartongfabrik – "En injektion för bygden, bara vi hittar arbetskraften"

Simons Infra är ett av många företag som tar del av Metsä Boards planer för Kaskö. Ett mammutprojekt är det, om kartongfabriken förverkligas. Men de, och många andra, vill gärna vara med på ett hörn.

Nyhetsbild

Metsä Boards planerade kartongfabrik i Kaskö kan bli landets största byggnad – med en golvyta på 300 000 kvadratmeter

En total golvyta på 300 000 kvadratmeter, 150 000 kubikmeter betong som ska gjutas på plats och miljoner kubikmeter med jordmassor som ska transporteras. Det är stora siffror på det som kan bli Finlands största byggnad – i Kaskö.

Nyhetsbild

150 företag ska träffa Metsä Board i dag – partnerdag för företag lockar till Kaskö

På torsdagseftermiddagen tar parkeringsplatserna kring idrottshallen i Kaskö sannolikt slut. Metsä Board presenterar sitt kartongfabriksprojekt och söker samarbetspartners.

Nyhetsbild

Inte bara en, utan två ska utveckla näringslivet i regionen – på halvtid i två år

Det är två välbekanta namn som ska jobba med att få fart på näringslivet i de tre sydösterbottniska städerna.

Nyhetsbild

Nu vill Metsä Board diskutera planerna på en ny kartongfabrik i Kaskö med företagare – och den här gången ska fler få plats

De som jobbar med den preliminära planeringen av en kartongfabrik till Kaskö vill träffa regionens företag och företagare. Industrin ordnar det den kallar en partnerdag i april.

Nyhetsbild

Julia tog steget från hyrstol till egen salong – men egenföretagare har hon varit sedan studietiden

Första april är officiell öppningsdag för hennes första alldeles egen salong, Julias Hairdesign. Men Julia Rönngård tar emot sina första kunder redan nästa vecka, så det gäller att få renoveringen av salongen klar.

Nyhetsbild

Invånare får tycka till om den planerade kartongfabriken – enkät skickas ut till Kasköbor

Nu har allmänheten chans att säga sin åsikt om Metsä Boards nya fabriksprojekt i Kaskö via en enkät. Kasköbor och sommarstugägare kommer att få enkäten per post.

Nyhetsbild

NTM-centralen om kartongfabriken i Kaskö: Konsekvenser för vattendragen och trafiken oroar mest

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett sitt utlåtande om MKB-programmet för Metsä Boards planer på en kartongfabrik i Kaskö. Speciellt konsekvenserna för vattendragen bekymrar dem som lämnat in åsikter, och även myndigheterna.

Nyhetsbild

Ossian går i pappas fotspår och vill starta ny fiskodling i Kaskö: "Ju mer jag är på havet desto mer vill jag vara på havet"

Ossian Råtts, andra generationen fiskodlare, tänker nu börja med egen fiskodling i Kaskö. Och han ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild

Få privatpersoner hade åsikter om kartongfabriken – om en månad vet vi hur kritiska de var

Tiden att lämna in åsikter om MKB-programmet för Metsä Boards fabriksplaner har gått ut.

Nyhetsbild

Nya företagare i Talas källare – "En antikvitet behöver inte vara hundratals år gammal"

Trion Linda Aura, Timjami Varamäki och Lari Matero tar över 300 kvadratmeter av Varuhuset Talas källarvåning.

Nyhetsbild

"Ismo" utvidgar krogimperiet till grannstaden – "Planerad kartongfabrik i Kaskö lockade"

Ismet "Ismo" Dilveren skruvar upp farten ytterligare och "sätter fart på Kaskö".

Nyhetsbild

Metantillverkning skulle ge uppsving i Kristinestad – men frågor finns kring transporter och bebyggelse

Långtradare i Tyskland ska tankas med syntetisk metan från Kristinestad. Men vilka är riskerna för lokalbefolkningen då brandfarliga ämnen ska transporteras och hanteras i Kristinestad? Frågor ställdes när MKB-programmet presenterades på tisdagen.

Nyhetsbild

Fullsatt då Metsä Board mötte publiken i Kaskö – planer på kartongfabrik får också kritiska frågor

Salen i Bladhska gården i Kaskö räckte inte till. Publikintresset var så stort vid Metsä Board-infot för allmänheten. Miljökonsekvenser av en planerad fabrik var temat, och publiken både välkomnade och ifrågasatte.

Nyhetsbild

Kartongfabriken i Kaskö kan bli större – och då ökar både sysselsättning och miljöbelastning

När planerna på en kartongfabrik i Kaskö avslöjades nämndes en produktion på 800 000 ton per år. Men Metsä Board utreder om fabriken kan göras ännu större, till hela 1,2 miljoner ton, vilket ytterligare skulle öka bland annat hamntrafiken.

Nyhetsbild

Sofia och Nisse jobbar på inför öppningen av affären i Finby

Hallå där ... Sofia Björklund, som tillsammans med maken Nisse öppnar den nya affären TBJ-center i före detta Närpes biltillbehörs fastighet på Algotsbacken i Finby.

Nyhetsbild

Metsä Board utreder kartongfabrikens miljökonsekvenser – programmet finns att läsa offentligt

Inför en fabriksetablering i Kaskö har Metsä Board påbörjar ett förfarande för miljökonsekvensbedömning. Programmet är framlagt i Kaskö, Närpes och Kristinestad.

Nyhetsbild

Första ronden för Metsä Boards kartongfabrik till Kaskö är i gång – MKB-processen har inletts

Metsä-Board har lämnat in miljökonsekvensbedömningen för en ny kartongfabrik i Kaskö. Nästa vecka ska Södra Österbottens NTM-central offentliggöra programplanen och 24 januari ordnas en träff för allmänheten.

Nyhetsbild

"Städer i Sydösterbotten, förbered er för det största som hänt på femtio år"

Bergsrådet Matti Sundberg träffade Närpes stads ledning inför finsk-svenska handelskammarens seminarium i Närpes. Med insikter i skogsindustrin kom han med konkreta förslag för Sydösterbotten. 

Nyhetsbild

Jättesatsning i Karleby – Finlands största vätgasanläggning planeras på storindustriområdet

En vätgasanläggning som blir Finlands största planeras på storindustriområdet i Karleby.