Regeringen beslöt att skjuta en presskonferens om coronaintyget och reglerna för inresa som var tänkt att ordnas på tisdagsförmiddagen.

Enligt flera medier rådde oenighet om inresereglerna.

– Helhetspaketet som består av coronaintyg och inreserestriktioner tog lite längre än väntat att finslipa. Ännu i går skrevs det på översättningar.

 – Tyvärr kunde vi inte hålla vårt extra sammanträde klockan 11 och ordna presskonferensen efteråt. Klockan 14 var alla beslut fattade och propositionen kunde skickas till riksdagen för behandling, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).


Enligt Krista Kiuru kommer coronaintygen att fungera som ett verktyg för att slippa begränsningsåtgärder.

– Det är inte en begränsning utan en åtgärd för att befria oss från restriktioner, säger Kiuru.

EU:s coronaintyg är enligt Social- och hälsovårdsministeriet därtill ett alternativ för att förhindra smittspridning i sådana sammanhang där man annars hade behövt använda sig av till exempel deltagarrestriktioner. Om pandemiläget blir så svårt att myndigheterna tvingas förbjuda publikevenemang eller stänga lokaler är det dock inte möjligt att använda coronaintyg.

– Om smittläget förvärras i sin helhet så att begränsningar behöver användas kan coronaintygen vara en lösning. Coronaintygen fås via Kanta-tjänsterna eller vid behov på papper, säger Kirsi Ruuhonen, regeringsråd vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt Ruuhonen kan alla över 12 år få ett coronaintyg. Intygen kan komma i användning så snart som i oktober. Om barn inom åldersgruppen 12–17 inte fått vaccin kommer de att kunna coronatesta sig gratis även i fortsättningen.


Enligt Arbets- och näringsministeriet kommer berörda aktörer själva att kunna avgöra om de vill använda sig av coronaintyg.

– Företagen kommer själva att kunna bestämma om coronaintygen behövs för kunder och personal. Till exempel kan en stadsteater välja att använda coronaintyg om verksamheten annars skulle drabbas av restriktioner, säger Liisa Huhtala, regeringsråd vid Arbets- och näringsministeriet.


Restriktioner för resande i kraft till årets slut


Regeringen har även lämnat ett förslag till riksdagen om en förlängning av de temporära inresebestämmelserna i lagen om smittsamma sjukdomar.

Som fullt vaccinerad kan man fritt komma till Finland från vilket land som helst. Medborgare i EU- och Schengenländer kan fritt resa till Finland om de kan uppvisa att de haft covid-19 inom de senaste sex månaderna även om de inte är fullt vaccinerade.

– Utmaningen handlar om hur vi ska skydda våra egna medborgare och de som inte är vaccinerade alltså till exempel barn under 12 år. På det här sättet vill vi trygga att man tryggt kan ta sig in och ut ur landet, säger Kiuru.


Den nya lagen kommer att gälla mellan den 16 oktober – 31 december 2021. Enligt minister Kiuru är motsvarande regler i kraft i nästintill alla andra Schengen- och EU-länder.

– Jag förstår mycket väl att de branscher som restriktionerna drabbat hårt skulle behandlas på ett annat vis. Men när det gäller inresor till Finland borde man som i andra länder betona att man lätt kommer in i landet med EU:s coronaintyg vilket möjliggör turismen, säger Taneli Puumalainen, avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet.