|

Nu börjar Finland ge Astra Zenecas vaccin igen – men bara åt personer över 65 år

Institutet för hälsa och välfärd har gett grönt ljus för Astra Zenecas coronavaccin. Arkivbild. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Institutet för hälsa och välfärd har gett grönt ljus för Astra Zenecas coronavaccin. Arkivbild.

Astra Zenecas coronavaccin kan återigen ges till personer som fyllt 65 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Från måndag kan vaccinationen med Astra Zenecas coronavaccin fortsätta i Finland, men endast för personer som fyllt 65 år.

Astra Zenecas vaccin stoppades den 19 mars eftersom hälsomyndigheterna ville utreda om vaccinet har farliga biverkningar. Förra veckan meddelade Institutet för hälsa och välfärd att vaccinationerna kan återupptas den 29 mars.

Utredningen av eventuella biverkningar av Astra Zenecas coronavaccin inleddes efter att två personer i Finland fått ovanliga blodproppar i hjärnan. Institutet för hälsa och välfärd motiverar beslutet att låta vaccinationerna fortsätta med att man inte noterat någon förhöjd risk för blodproppar i hjärnan hos personer som fyllt 65 år och som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

När det gäller yngre åldersgrupper fortsätter utredningen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan