Institutet för hälsa och välfärd utfärdar i dag en rekommendation om att man använder munskydd i kollektivtrafiken och i offentliga miljöer där det är svårt att hålla ett fysiskt avstånd till andra människor.

Institutet informerade om sin rekommendation på en presskonferens på eftermiddagen. Regeringen meddelar samtidigt att man återinför sin rekommendation om att den som har möjlighet att distansarbeta också gör det.


Statsminister Sanna Marin (SDP) säger på en presskonferens på eftermiddagen att läget i Finland inte är så allvarligt just nu, men att det finns risk för att coronaviruset börjar sprida sig med förnyad styrka.

Direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd säger att smittspridningen ökat på många håll i världen, och att en liten ökning även kan skönjas hos oss.

– Det är inte entydigt att munskyddet hindrar smittspridningen, men det är bra att ta i användning alla knep, säger Salminen.


Han säger att munskyddet inte ersätter andra sätt att hindra smittspridningen, såsom god handhygien.

Såväl rekommendationen om att använda munskydd som rekommendationen om distansarbete kan ändras beroende på hur läget ser ut i olika regioner. Det är myndigheter med ansvar för hälsovården i landet som meddelar vilka rekommendationer som gäller.