|

Regering och myndigheter rekommenderar munskydd och mera distansarbete

Kirsi Varhila, kanslischef på Social- och hälsovårdministeriet, Mika Salminen, direktör på Institutet för hälsa och välfärd och statsminister Sanna Marin (SDP) på torsdagens presskonferens. Zoom
Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kirsi Varhila, kanslischef på Social- och hälsovårdministeriet, Mika Salminen, direktör på Institutet för hälsa och välfärd och statsminister Sanna Marin (SDP) på torsdagens presskonferens.

Coronaepidemin riskerar att ta ny fart. Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd ger därför nya rekommendationer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd utfärdar i dag en rekommendation om att man använder munskydd i kollektivtrafiken och i offentliga miljöer där det är svårt att hålla ett fysiskt avstånd till andra människor.

Institutet informerade om sin rekommendation på en presskonferens på eftermiddagen. Regeringen meddelar samtidigt att man återinför sin rekommendation om att den som har möjlighet att distansarbeta också gör det.


Statsminister Sanna Marin (SDP) säger på en presskonferens på eftermiddagen att läget i Finland inte är så allvarligt just nu, men att det finns risk för att coronaviruset börjar sprida sig med förnyad styrka.

Direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd säger att smittspridningen ökat på många håll i världen, och att en liten ökning även kan skönjas hos oss.

Annons

– Det är inte entydigt att munskyddet hindrar smittspridningen, men det är bra att ta i användning alla knep, säger Salminen.


Han säger att munskyddet inte ersätter andra sätt att hindra smittspridningen, såsom god handhygien.

Såväl rekommendationen om att använda munskydd som rekommendationen om distansarbete kan ändras beroende på hur läget ser ut i olika regioner. Det är myndigheter med ansvar för hälsovården i landet som meddelar vilka rekommendationer som gäller.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan