|

Institutet för hälsa och välfärds munskyddsrekommendation träder i kraft på torsdag

Munskydd finns i dag i alla världens färger och mönster. Zoom
Foto: Privat

Munskydd finns i dag i alla världens färger och mönster.

Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd säger att rekommendationen för munskydd är klar och ska träda i kraft på  torsdag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd uppger i dag, onsdag, att institutets rekommendation för munskydd är klar och ska träda i kraft i morgon, torsdag (13 augusti).

Rekommendationen är Institutet för hälsa och välfärds egen, och enligt Tervahauta är det fortfarande osäkert om regeringen kommer ta ställning till den. Regeringen diskuterar coronasituationen på Ständerhuset i Helsingfors under onsdagskvällen.

–  Institutet för hälsa och välfärd har som hälsomyndighet rätt till att utfärda rekommendationer. Den är förstås inte obligatorisk, säger Tervahauta.

Rekommendationen gäller situationer där det inte är möjligt att hålla säkerhetsavstånd, såsom i kollektivtrafiken. Institutet tar inte ställning till om man borde använda munskydd i till exempel skolor.

–  I skolor borde man ordna undervisningen med tillräckliga säkerhetsavstånd i mindre grupper, så man borde inte behöva använda munskydd där, säger han.Tervahauta säger att rekommendationen ska vara regional och ska hela tiden ta i beaktande antalet coronafall i de olika sjukvårdsdistrikten. Gränsen för rekommendationen har ännu inte fastslagits.

–  Tanken är att man inte ska behöva använda munskydd i sådana regioner där det finns väldigt få fall.

Enligt Tervahauta är till exempel Nyland ett område som just nu kunde omfattas av en rekommendation för munskydd.

Yle var först med nyheten.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Luftproblem i Attendos lokal i Kristinestad - "Tappar rösten och får huvudvärk"

Boendet Attendo Kristina hyr före detta BB-avdelningen i Bottenhavets sjukhus, men klagar nu hos ägaren staden Kristinestad om problem med inomhusluft.
Foto: Mats Ekman

Boendet Attendo Kristina hyr före detta BB-avdelningen i Bottenhavets sjukhus, men klagar nu hos ägaren staden Kristinestad om problem med inomhusluft.

Problem med inomhusluften finns i den lokal som vårdbolaget Attendo hyr i Bottenhavets sjukhus i Kristinestad. Symptom som förekommer är att man tappar rösten och får huvudvärk.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan