|

Sanna Marin: Det är svårt för alla just nu, men sisun ska ta oss igenom det här

Finansminister Katri Kulmuni och statsminister Sanna Marin. Bakom syns undervisningsminister Li Andersson. Zoom
Foto: Jussi Nukari/LEHTIKUVA

Finansminister Katri Kulmuni och statsminister Sanna Marin. Bakom syns undervisningsminister Li Andersson.

"Nu ska vi hjälpa vårt land att komma över den här krisen", säger statsminister Sanna Marin. Finansminister Katri Kulmuni säger att tilläggsbudgeten på 400 miljoner består av direkt företagsstöd och stöd för åtgärder inom hälsovården. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att Finland kommer att vara världens lyckligaste land också nästa år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

SPT direktrapporterade från pressträffen i statsrådsborgen som nu har avslutats.

 


Redan på torsdagen kom det besked om att regeringen förordar en garanti på 600 miljoner euro för flygbolaget Finnair. Finnair har skurit ner sin verksamhet drastiskt och startat samarbetsförhandlingar som kan leda till att hela personalen permitteras. Riksdagen ska ta ställning till förslaget.


Foto: Heikki Saukkomaa/LehtikuvaMånga finländska företag har redan hamnat i trångmål och planerar eller har redan permitterat sin personal. Det finns både krav och förhoppningar om att regeringen snabbt ska vidta åtgärder för att underlätta den finländska ekonomins kris i coronatider.
Annons

Företagarna efterlyser grunddagpenning


Företagarna i Finland efterlyser arbetslöshetsförmåner för företagare. Sedan 2018 har företagare som inlett sin verksamhet som arbetslösa haft rätt till fyra månaders förmån samtidigt som de fungerar som företagare.

– Vi föreslår att regeln utvidgas till att beröra alla FöPL-försäkrade företagare, de skulle kunna ansöka om förmånen utan att avsluta sin företagsverksamhet, säger vd Mikael Pentikäinen i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget skulle regeln gälla i fyra månader. Om det inte räcker skulle den kunna förlängas senare. Den aktuella förmånen skulle vara antingen grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd.

För att få förmånen skulle företagaren inte behöva söka jobb. Om företagaren har inkomster från sin företagsverksamhet skulle det beaktas i storleken av förmånen.

Grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet är 724 euro per månad. Finland har cirka 207 000 personer som är FöPL-försäkrade.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan