|

Bäddar för en framtid av goda möjligheter

NyhetsbildZoom
Anna-Sara Sten

På fyra orter runt omkring i Svenskfinland erbjuder Yrkeshögskolan Novia högklassig utbildning på svenska. - Studierna har inte bara motsvarat mina förväntningar - de har överträffat dem, säger Anna-Sara Sten.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Inom kort öppnar högskolornas gemensamma ansökan. Mellan den 14.3–28.3 2018 är det dags att ansöka om höstens studieplatser.

Zoom


VASA.

En som redan har en studieplats är 22-åriga Anna-Sara Sten, hemma från Nykarleby. Hon valde Vasa som studieort när en framtid inom vårdyrket lockade. Hon är redan inne på sitt tredje år på väg mot en hälsovårdarexamen.

- Jag har varit väldigt nöjd med mitt val av studieplats. Det har varit en perfekt mix av teori och praktik. Novia har ett väldigt brett och flexibelt utbud. De första 2,5 åren av mina studier kommer jag att läsa till sjukskötare och sedan bygger man på 1,5 år med hälsovårdarbehörighet, säger Anna-Sara.

För tillfället gör Anna-Sara sin praktik inom hemsjukvården. Hon är mycket tacksam över att få in en fot i arbetslivet redan under studierna.

- Det har varit så lärorikt att faktiskt få göra allt på riktigt, trots att vi bara är studeranden. Varje gång det ska göras någon lite ovanligare undersökning, så kallas vi studeranden till plats. Vi är ju här för att lära oss! Det uppskattar jag.

Den här veckan är den sista praktikveckan - för den här gången. På måndag är hon tillbaka på Alere för att inleda den andra delen i sin examen.

Sedan ett drygt år tillbaka huserar ungefär hälften av Novias totalt 4000 studeranden på det nyrenoverade campusområdet på Brändö i Vasa. Ungefär 1200 studerar i Åbo, 400 i Raseborg och 270 i Jakobstad.

- Vi har faktiskt fått jättefina, nya utrymmen här. Hela högskolan har fått sig ett lyft.

I övrigt trivs hon utmärkt med studielivet i Vasa.

- Det finns en härlig samhörighet i Vasa. Stämningen är inte bara god inom vår högskola, utan alla har roligt tillsammans på alla tillställningar.

Innan Anna-Sara tar sin examen hoppas hon få göra en av sina praktikperioder utomlands. Många av hennes studiekamrater har redan varit - eller är på väg. Hon är väldigt glad över att Novia erbjuder goda möjligheter för praktikperioder utomlands.Därför valde vi Novia


Zoom

ÅBO.

Amanda Lindell, 21 år
Studerar till tradenom, andra året

- Redan när jag studerade till merkonom hade jag hört om Novia i Åbo och att studierna där var väldigt praktiska. Det visade sig vara helt korrekt. Hösten 2016 när jag inledde mina studier grundade vi tillsammans med mina kurskamrater ett andelslag, som en del av studierna. Samma år tog vi över caféverksamheten på campuset och anställde ett cafébiträde. Vi har fått sköta allt som haft med caféet att göra. Rekrytering, bokföring, fakturering, löneräkning och mycket mer.

Tack vare Novia har mitt kontaktnät även vuxit enormt och har har fått möjligheten att träffa många företag genom de externa projekt vi gör hela tiden. Jag har även lärt mig bokföring i praktiken och i höst ska jag börja bokföra för en extern uppdragsgivare.Zoom

RASEBORG.

Terese Westerlund, 22 år
Studerar till argolog, tredje året

- Att studera till agrolog har väckt ett brinnande intresse för hållbar produktion, i synnerhet när det kommer till den mat vi äter. Jag tycker att fler borde välja samma studier för att få en sundare syn på landsbygdsföretagandet. Det bästa med studierna är praktikperioderna. Då man får utöva den teoretiska kunskapen som vi har lärt oss under föreläsningarna i praktiken. Dessutom får man träffa yrkeskunniga människor inom ens bransch som gärna lär ut nya knep och bra tricks. Praktikperioden omfattar hela 175 arbetsdagar, så under dessa dagar hinner man verkligen se och lära sig en hel del nytt!

Att välja Raseborg som studieort låter högst antagligen inte så lockande, men faktum är att det finns goda möjligheter även här. Med aktiva ämnesföreningar skapas ett rikt studieliv. I ämnesföreningen "Skuffis" som jag tillhör ordnas det program på måndagar och tisdagar.


Zoom

JAKOBSTAD.

Ronny Illman, 28
Studerar till formgivare inom inredningsdesign, andra året

Det bästa med att studera i ett mindre sammanhang, så som vid Novia på Campus Allegro här i Jakobstad, är att vi har stor frihet i våra studier. Utbildningen jag går är väldigt bred och flexibel. Lärarna är väldigt duktiga och utrymmena vi jobbar i är högklassiga. Tycker också det finns klara fördelar med att studera i en liten stad. Här kan jag verkligen fokusera på studierna.

Just nu jobbar vi mycket med ljus- och färgsättning i hemmet, men jag själv är mest inne på mönsterdesign, så våra kurser i mönsterplanering har ändå gett mig mest. Roligast just nu är att planera min långa praktik som jag kommer att göra på ett designföretag i Amsterdam senare i år.


Högskolornas gemensamma ansökan pågår 14.3–28.3 2018.


Zoom


Här kan du se hela Novias studieutbud.


Har du frågor kring din ansökan?

Novias antagningsservice nås på antagningsservice@novia.fi
eller (06) 328 5555.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.