Lantmäteriverket ordnar ett pilotprojekt som går ut på att testa om vanliga människors observationer kan utnyttjas för att förbättra terrängdata för kartor.

För att samla in uppgifterna använder man sig av sociala karttjänsten Karttakerttu. Det är en tjänst som är öppen för alla, men registrering krävs för vissa funktioner.

– Vem som helst kan titta på uppgifter som lagts ut i tjänsten. Användare som registrerat sig kan även lägga ut nya objekt i tjänsten, säger äldre forskare Mari Laakso från Geodatacentralen vid Lantmäteriverket.

Tjänsten Karttakerttu öppnades i slutet av mars och hittills har användare lagt till drygt 500 kartobjekt. Oftast handlar det om stigar som inte funnit med i tidigare kartuppgifter.

– Den lokala befolkningen känner bäst till den bekanta terrängen, säger Laakso.

Crowdsourcing

  • Crowdsourcing innebär att exempelvis myndigheter, företag eller institutioner samlar uppgifter via en öppen internettjänst där alla intresserade kan säga vad de tycker.


I tjänsten kan man lägga ut objekt bland annat genom att märka dem direkt på en kartbotten.

Hangö stad och Lantmäteriverket samarbetar för att genomföra en del av pilotprojektet. Man hoppas att användarna speciellt skulle märka ut objekt i skärgården. Uppgifter om bryggor och exempelvis sjösättningsplatser är i dagens läge bristfälliga, vilket kan orsaka problem i nödsituationer. Därför har fyra nya typer av objekt lagts till tjänsten: enskild brygga, offentlig brygga, sjösättningsplats och landningsplats för båtar.

De insamlade uppgifterna kan användas av vem som helst i tjänsten genast då de lagts ut. De kommer även att märkas ut på andra kartor i ett senare skede.

För tillfället finns tjänsten ännu bara på finska.