Riksdagsledamot, ordföranden för KD:s riksdagsgrupp, Peter Östman har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen om hur Finland beaktar de kristna minoriteterna i Mellanöstern i sin utrikespolitik och i det internationella samarbetet.

- Parlament i flera länder, såsom USA, Irland, Storbritannien och Litauen, har fördömt IS dåd gentemot minoriteterna som folkmord. Finland har ett ansvar som medlem i det internationella samfundet. Finland ska försvara och hjälpa folkslag som blivit mål för förföljelse och folkmord. Första steget är att erkänna och fördöma folkmord i alla situationer och länder där det pågår, skriver Östman i spörsmålet.

I sitt spörsmål skriver Östman att minoriteterna i Egypten, Syrien och Irak varit mycket utsatta de senaste åren. Speciellt de kristna minoriteter i Mellanöstern har utsatts för våld, terror och även folkmord.

- Representanter för Iraks och Syriens minoriteter har i olika samband påpekat att de behöver stöd från omvärlden. De anser det vara ytterst viktigt att det internationella samfundet erkänner det folkmord som pågår. Att uppmärksamma och erkänna minoriteternas situation skulle vara ett viktigt steg för att få de skyldiga inför rätta för sina gärningar, skriver Peter Östman.