|

Nytt storförbund föddes

NyhetsbildZoom
Ordförande för Metallförbundet, Riku Aalto, vid förbundets kongress på onsdagen. Foto: Emmi Korhonen
Tre stora fackorganisationer har gått samman. Det nya Industrifacket representerar närmare en kvarts miljon löntagare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid Metallarbetarförbundets extraordinarie förbundskongress på onsdag kväll föddes en ny stark facklig organisation, då det sista klubbslaget föll för en sammanslagning av Metall, Industribranschernas fackförbund Team och Träfacket.

Träfacket fattade beslutet om att upplösa sig och gå in i den nya organisationen i tisdags. På onsdagen var det Teams och Metalls tur att fatta beslut om omorganiseringen.

Den nya FFC-anslutna organisationen representerar cirka 230 000 löntagare och har en branschandel av Finlands export på ungefär 75 procent.

– Förbunden har en kraftig anslutningsgrad men den har gått neråt samtidigt som utomstående krafter vill försvaga fackföreningsrörelsens verksamhet, avtalskulturen och det finländska arbetsmarknadssystemet, säger kongressombudet Viktor Kock från Pedersöre.

– Det har därför blivit klart att drivandet och försvaret av medlemmarnas intressen kräver större krafter än förbunden för tillfället har. Ett sammanslaget industrifack har den kraft som behövs för att trygga en stabil arbetsmarknad i Finland även i fortsättningen, säger han.

Kock säger att det nya Industrifackets roll kommer att bli betydande för att den så kallade Finlandsmodellen skall kunna genomföras.

– Som det största industriförbundet är det naturligt att det är Industrifacket som i en sådan modell inleder förhandlingarna och anger tonen för löneutvecklingen.

Diskussionerna om ett utökat samarbete och en samgång har funnits på bordet länge säger Ronny Norrgård, som är huvudförtroendeman vid KWH Mirka i Jeppo, och styrelsemedlem vid Team.

– Våra medlemmar har ställt sig positivt till den här organisationsomändringen. Tillsammans har vi större slagkraft i förhandlingar, och som en större organisation kan vi också erbjuda bättre service till våra medlemmar, säger Norrgård.

Den nya fackorganisationen skulle ursprungligen även inbegripa Pappersförbundet som dock beslöt sig att stanna utanför.
Det nya Industriförbundet ska vara färdigt att inleda sin verksamhet närmare årsskiftet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.