|

Fisk bra för foster

Fisk innehåller goda fettsyror. Zoom
Foto: Lina Enlund

Fisk innehåller goda fettsyror.

Blivande mammor till barn med genetiska anlag för diabetes typ 1 rekommenderas att äta fisk under graviditeten och amningstiden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det här beror på att fetterna från fisken kan minska riskerna för att barnet sedan insjuknar, visar en ny finländsk studie, skriver Institutet för hälsa och välfärd,THL, och meddelar samtidigt att det krävs fler studier behövs för att bekräfta resultatet.

– Resultaten visar att barnets första levnadsår är viktigt för utvecklingen. Då formas kroppens immunförsvar vilket har långsiktiga följder för hälsan, säger Sari Niinistö, specialforskare på THL, i ett pressmeddelande.

Enligt studien hade spädbarnen mindre sannolikhet att utveckla typ 1-prediabetes ju mer fettsyror från fisk som fanns i deras blodomlopp. Det här beror på att fettsyror från fisk lagras i barnets kropp under graviditeten. Barnet kan senare få fettsyrorna via modersmjölken, något som delvis kan bero på modersmjölkens fettsyresammansättning.

Cirka 15 procent av de finländska barnen hör till gruppen som har anlag för att utveckla diabetes typ 1, men endast en del av dem utvecklar sjukdomen.

I delstudien deltog 720 barn födda under åren 1996–2004 med en ökad ärftlig risk för typ 1-diabetes. I studien mätte man fettsyrenivåerna i blodprov tagna på barnen vid 3 månaders och 6 månaders ålder. Även barnens kost kartlades. Utvecklingen av typ 1-prediabetes följdes fram till 15 års ålder.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Diabetologia. I uppföljningsstudien deltog Institutet för hälsa och välfärd; Helsingfors, Uleåborgs, Tammerfors och Åbo universitet; Helsingfors, Uleåborgs, Tammerfors och Åbo universitetssjukhus samt vetenskapscentret vid Birkalands sjukvårdsdistrikt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kraft åkte på förlust mot TPS: ”I en halvlek var vi bra”

Tränaren Bennet Eklund och hans Kraft hade en tuff eftermiddag då man mötte TPS II borta i Åbo.
Foto: Arkiv/Janne Smeds

Tränaren Bennet Eklund och hans Kraft hade en tuff eftermiddag då man mötte TPS II borta i Åbo.

Kraft inledde med ett defensivt upplägg borta mot TPS II. Det visade sig vara helt fel.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan