Närpes

Nyhetsbild

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Arbetslösheten i Sydösterbotten har minskat med 15 procent på ett år

Färre arbetslösa, fler jobb. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste sysselsättningsstatistiken. I Österbotten är det bara Larsmo som uppvisar bättre arbetslöshetssiffror än Närpes som är god tvåa.

Nyhetsbild

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Bygginspektör i Närpes börjar bevilja lov i Kaskö

KASKÖ Kaskö stad kan börja köpa byggnadstillsynstjänster av Närpes. På måndag besluter tekniska nämnden i Kaskö om de godkänner offerten från Närpes.

Nyhetsbild

Nu ska äldre få skräddarsydd service

I Närpes försöker man skräddarsy service åt fem klienter inom ramen för ett försök med personlig budgetering. De här äldre bor hemma och behöver hjälp med olika sysslor. Målet med försöket är att de själva i större utsträckning ska kunna påverka hurudan service de vill ha.

Nyhetsbild

Krafts tränare tog på sig en del av förlusten

Vi inledde med fel taktik. Det var en stor orsak till förlusten. Så säger Krafts tränare efter lagets uddamålsförlust borta mot KuFu.

Nyhetsbild

Eldade ris – orsakade markbrand

NÄRPES En markbrand bröt ut i Närpes på söndagseftermiddagen. Räddningsverket fick larmet klockan 17.19.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Håkan Nordman samlar sitt liv på 400 sidor

Stadsrådet Håkan Nordman vill inte skryta, utan visa tacksamhet för vad han fått göra under sin långa politiska karriär. I höst hoppas den tidigare riksdagsledamoten kunna ge ut sina memoarer. Just nu finslipar han materialet på sommarstugan i Norrnäs.

Nyhetsbild

Vallväxter dominerar på de sydösterbottniska fälten

Vall, vall och ännu lite vall... Vallen är fortsättningsvis det dominerande inslaget på de sydösterbottniska fälten.

Nyhetsbild

Björklund kandiderar inte i riksdagsvalet

Närpes På fredagen kom ett inte helt oväntat besked: Mikaela Björklund i Närpes meddelar att hon inte kandiderar i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild

Affärslokal i Pörtom utsatt för skadegörelse – polisen ber om tips

PÖRTOM Byggnaden där Pörtom handlin tidigare verkade har stått tom sedan affären stängde 2016. Nu har någon eller några brutit sig in via en dörr, tömt skumsläckare i byggnaden och haft sönder ett vattenrör så att vatten sprutat in i byggnaden och runnit ner i källaren.

Nyhetsbild

Ville slippa giftsprutan

Under de senaste åren har det kommit en hel del nya ekoodlare i Sydösterbotten. En av dem som har hållit på länge med ekologisk odling är Ole Antfolk i Övermark.

Nyhetsbild

Lärare vid YA: För få unga Kristinestadsbor vill bli närvårdare

NÄRPES Planerna på ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Kristinestad väcker stor oro i Närpes. Skolpolitikern Anders Norrback säger att den vore ett direkt hot mot Yrkesakademin i Närpes, medan lärare vid närvårdarutbildningen påpekar att intresset för studierna minskat bland Kristinestadsborna.

Vindbesvär i Pörtom går vidare till HFD

Besvär över delgeneralplanen för vindkraftsparken i Pörtom går vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Två besvär har lämnats in.

Bara inofficiella diskussioner i Närpes

I Närpes har man ännu inte tagit ställning till möjligheten att ge gratis preventivmedel till unga. Inofficiella diskussioner har ägt rum, men mer än så kan Johanna Borg inte säga.

Nyhetsbild

Nadja Prinsén gillar läkarstudierna i Danmark

För fem och ett halvt år sedan styrde Nadja Prinsén kosan mot Århus. På grund av de få platser som Finland erbjuder de som vill studera till läkare på svenska lockade Danmark.

Allt fler finländare studerar utomlands

Under läsåret 2016-2017 studerade över niotusen finländare utomlands. Antalet utlandsstuderande har bara ökat de senaste åren, inte minst bland sydösterbottningar.

Nyhetsbild

Dyster stämning bland personalen efter nedläggningsbesked

Stämningen var dyster bland de anställda på Närpes Brödfabrik på måndagsförmiddagen. På fredagen hade de fått besked om att det anrika bageriet tvingas lägga ned verksamheten. 18 anställda blir utan arbete då verksamheten upphör.

Nyhetsbild

Närpes Brödfabrik avslutar verksamheten i januari

Närpes Det anrika bageriet Närpes Brödfabrik upphör med sin verksamhet i januari. De 18 anställda har informerats om den förestående nedläggningen.

Nyhetsbild

Ingen var nöjd med ett kryss

Kraft hade en handfull lägen att avgöra. Det hade också Vasa IFK. Men målskyttet haltade för båda lagen och ett kryss var ingen nöjd med.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

FSD tror på riksdagsledamot från Österbotten

NÄRPES Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten samlades för sommarträff i Närpes på söndag. FSDs riksdagsledamot och socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta var på plats som festens talare.

Nyhetsbild

Wilma Lassfolks lag segrade vid Nordiska mästerskapen

Wilma Lassfolk löpte andrasträckan för det finländska juniorlandslaget som satte de övriga nordiska länderna på plats vid Nordiska mästerskapen i Danmark.

Nyhetsbild

Värmebölja plågar många - Nya boenden får komfortkyla

NÄRPES I Närpes har man inte någon särskild plan för hur man ska kyla ned stadens fastigheter vid ihållande värmeböljor som den i sommar. Men vartefter Närpes servicecenter renoveras och byggs till kommer modern ventilation med komfortkyla att installeras i fastigheterna. Men de gamla fastigheterna har varit sorgebarn under värmeböljan.

Nyhetsbild

Också Norrnäs och Pörtom behöver mera rum

Inte heller vid Västra Närpes skola är allt sig likt inför skolstarten. För ett par veckor sedan inleddes arbetena med utbyggnaden av skolan, som lider av utrymmesbrist.

Nyhetsbild

Barackskolan klar att ta emot elever

På måndag börjar skolorna i Närpes igen. För de barn som börjar i förskola och skola i Mosebacke skola blir det ingen vanlig skolstart. Delvis på grund av utrymmesbrist i skolhuset får de hålla till i så kallade modulhus.

Nyhetsbild

Miljöcentralen: Skarvar fördrevs utan lov från holmar i Närpes

Uppdaterad. Närpes. I fjol var Storgrynnan i Pjelaxfjärden, Närpes, värd för Finlands näst största skarvkoloni. I år har inga skarvar häckat i Närpes. Men det gjordes försök, för enligt Finlands miljöcentral har man utan lov fördrivit två skarvkolonier med sammanlagt åtminstone 1.200 bon från holmar utanför Närpes.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Tånglake säger experten om Nämpnäsfyndet

Närpes Uppdaterad. Specialforskare Lauri Urho vid Naturresursinstitutet Luke slår fast att den döda fisken som påträffades i Nämpnäs är en tånglake.

Nyhetsbild

Fem olika typer av diabetes

Forskare har funnit att diabetes kan delas in i fem olika undergrupper istället för dagens två.

Nyhetsbild

Professor Leif Groop: Diabetesforskning är som att klyva ved

Leif Groop klyver med van hand ved vid familjens sommarställe i Nämpnäs. Närpesbördige professorn i diabetes konstaterar att diabetesforskning är som att klyva ved. Det gäller att "klyva sönder" sjukdomsbilden. Det har hans forskarteam nu gjort och resultaten kan revolutionera behandlingen av diabetes.

Nyhetsbild

Skolpolitiker Norrback vill sammanslå yrkesinstitut - "Obekvämt ämne som ingen vill diskutera"

NÄRPES Nu är det dags att slå samman yrkesutbildningen i Österbotten – det anser Söfuks styrelseordförande Anders Norrback i Närpes. Enligt honom skulle en fusion spara pengar och stärka det finlandssvenska inflytandet i utbildningspolitiken. Han vill nu gå från ord till handling och kommer att ta upp frågan i höst.

Nyhetsbild

Havskatt, ålbrosme eller tånglake – vad påträffades i Nämpnäs?

Närpes När Ida Brommels, 11 år, skulle ta sig ett dopp väster om Knappelgrund i Nämpnäs på lördagen påträffade hon en 30 centimeter död fisk som flöt i vattnet. Biologer som fått se bilden är oense om arten. Är det en för våra vatten sensationell art som havskatt eller ålbrosme? Eller den betydligt vanligare tånglaken?

Nyhetsbild

Tröskningen inleddes en månad tidigare

NÄRPES Den heta sommaren har gjort sädesfälten kruttorra. Leif Sand i Övermark säger att det märks att säden är brådmogna och att kärnorna är små.

Nyhetsbild

Nu lägger de in sista växeln för att rädda Kasköbanan

SEINÄJOKI Utan tilläggsresurser sjunger järnvägen till Kaskö på sista versen. Nu ska nya finansieringsmodeller utredas för att försöka rädda den.

Nyhetsbild

Kuuttinen, Lassfolk och Leppäranta i landslaget

Tre friidrottare från de sydösterbottniska föreningarna ska representera Finland över veckoslutet, både i Danmark och i Sverige.

Nyhetsbild

Hologram och robotkrig i ett framtida Närpes

Vad har Närpes genomlevt år 2093? I sin utställning "Närpes 2093" försöker Henrik Gullmets besvara just den frågan, och det är en dystopisk framtidshistoria som kommer fram.

Nyhetsbild

Närpessystrar flydde till ett berg efter tsunamivarning: "En brutal och något tragikomisk historia"

Lina och Irene Grönvik från Närpes befann sig nära ön Lombok när över 90 personer dog i en kraftig jordbävning där igår. Systrarna tog sig med lokalbefolkningen till öns enda berg efter en tsunamivarning. – Alla var jätterädda, säger Lina.

Dynamonets nät slutade fungera

NÄRPES På måndag eftermiddag hade Dynamonets kunder problem med internetuppkopplingen. Problemet kunde åtgärdas genom att flytta nätet till en annan ledning.

Nyhetsbild

Rekordmånga vill övningsköra hemma - "Men tio körlektioner på tok för lite"

Närpes Från och med juli behöver de som ska ta körkort bara ha avlagt tio lektioner av övningskörning. Selina Yrttiaho i Närpes som övningskörde i över 40 timmar tycker att det är på tok för lite.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Raumoman i hjortkrock i Rangsby

NÄRPES En skåpbil och en vitsvanshjort krockade på Strandvägen i Rangsby strax före elva på lördagskvällen. Inga personskador uppkom.

Nyhetsbild

Ny mittfältare klar för Kraft

Kraft tar in mittfältaren Nikola Erceg från TP-47. Serben är spelklar redan till dagens match borta mot SJK II.

Nyhetsbild

Också Korpobor bosätter sig på Blaxnäsvägen i Töjby

Man brukar kalla det för Finlands västligaste fastlandsudde, Blaxnäs i Töjby. Dit slingrar sig Blaxnäsvägen, och längs med den hittar man bland annat några Korpobor, en finsk mästare och berättelsen om en otäck olycka.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna sjunker oroväckande – Kunder uppmanas att inte förbruka i onödan

Sydösterbotten. Ännu är det inte kris med vatten, men om torkan fortsätter ser det illa ut för grundvattennivåerna. Det är ett gemensamt problem för vattenbolagen i Sydösterbotten, och mest kritiskt är det just nu i Korsnäs. Använd sunt bondförnuft säger vattenbolagens företrädare om vattenförbrukningen.

Nyhetsbild

Damerna som sällan missar en hemmamatch - "Vi lider när Kraft inte vinner"

Närpes Samma gäng damer, alltid på samma bänk på Mosedalsläktaren. Under flera års tid har Inger Backman, Doris Lindqvist, Barbro Byggnings, Ulrika Lapveteläinen och Sonja Lund sett Krafts hemmamatcher tillsammans.

Nyhetsbild

Bil och husbil frontalkrockade i Pörtom

NÄRPES. UPPDATERAD. Två personer skadades då en personbil frontalkrockade med en husbil längs riksåttan strax norr om Pörtom i Närpes. Riksåttan stängdes av medan räddningsarbetet pågick. Personbilsföraren misstänks för rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Publiksuccé i Närpes: 4.500 såg "Lemmy badade aldrig i Närpes å"

Närpes När Motörhead och Lemmy uppträdde i Närpes 1985 svek publiken. Men "Lemmy badade aldrig i Närpes å" 33 år senare blev en stor publiksuccé.

Nyhetsbild

Tre skadade efter trafikolycka nära Pörtom

NÄRPES Strax före klockan 14.00 under torsdagen inträffade en trafikolycka längs riksåttan nära Pörtom i Närpes.

Logga in för att följa orten