;

Närpes

Nyhetsbild

Fredrik Winberg blir vd för Dynamo

NÄRPES Fredrik Winberg blir vd för Dynamo. Det blev klart under entreprenörsgalan i Närpes

Nyhetsbild

Allt började med dörrar från Amerika

NÄRPES Årets företag i Närpes är dörrtillverkaren Bema System. Företaget har gått från att vara importör till att fokusera på egen tillverkning.

Nyhetsbild

Träd höggs ner på Storgrynnan – "Nu blir det garanterat färre skarvar"

NÄRPES Skarvbekämpningen på Storgrynnan i Pjelax har börjat. På lördagen fälldes största delen av träden på holmen. Nästa steg är oljning av äggen.

Nyhetsbild

Han siktar alltid på att vinna

JAKTSKYTTE Han har femtio FM-medaljer, ett par EM-guld och han träffar en fluga på femtio meters avstånd. Henrik Wägar är landets absolut bästa inom jaktskytte.

Pia Skullbacka ny apotekare i Närpes

Pia Skullbacka, som nu innehar apoteket i Kristinestad, blir ny apotekare i Närpes.

Nyhetsbild

Ny lag ger utmaningar för yrkesutbildare

NÄRPES YA i Närpes anpassar sig med god fart till de förändringar som är på gång inom yrkesutbildningen på andra stadiet. De räknar med att möta utmaningar på vägen.

Nyhetsbild

Fårbonde: Vi vill inte vara föremål för vargexperiment

NÄRPES Det är som att vara utsatta för ett experiment där vargen återintroduceras i kulturbygden. Men det som saknas är forskningen, säger Anders Norrback i Övermark.

Nyhetsbild

Video: Närpesabiturienter har skrivit hundra prov

Med tjutande sirener körde årets abiturienter i Närpes traditionsenligt genom Näsby city vid tolvslaget.

Nyhetsbild

Närpes stad kallar till stormöte om vargen

NÄRPES Med den stora mängden vargar står hela samhället inför en helt ny situation. Det säger Hans Wickman i Övermark. Han tog initiativ till ett möte för allmänheten.

Nyhetsbild

Bärgningsbilen rycker inte ut lika ofta – teknologin håller bilar på vägen

NÄRPES Moderna bilar hålls bättre på vägen i halkan men visst har det varit extra dåligt väglag i vinter tycker bärgare.

Nyhetsbild

Göran Honga utreder fusion av Kaskö och Närpes

Sjukhusrådet Göran Honga har utsetts till oberoende utredare för utredningen om en fusion mellan Kaskö och Närpes. Han inleder uppdraget omedelbart.

Nyhetsbild

Inbjudande Villa Rosa gör klienterna mera sociala

NÄRPES Doris Bäck "gav" sina klienter till nya ansvariga vårdaren Guy Rosenholm när de flyttade från Alina till nya Villa Rosa. De fräscha samlingsutrymmena lockar ut klienterna, som har blivit mer sociala efter flytten.

Nyhetsbild

Skolhuset i Nämpnäs byter ägare

Närpes. Fiskförädlingsföretaget Polar Filé får köpa före detta Nämpnäs skola. Företagets anbud var det enda som inlämnades.

Nyhetsbild

Politikerna eniga: Nytt högstadium i Närpes

Närpes får inom några år en ny högstadieskola för cirka 11,3 miljoner euro. Stor enighet råder bland politikerna om att att nybygge är bättre än en renovering. Av den åsikten var även stadsstyrelsen på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Fiskförädlare kan få köpa Nämpnäs skola

Ett företag inom fiskförädling kan bli ny ägare till före detta Nämpnäs skola.

Nyhetsbild

Rullade och gick för välgörenhet i Tjärlax

TJÄRLAX På söndagen ordnades det välgörenhetsevenemanget Rulla och gå för tredje året i rad. Uppslutningen var stor och genom talkoarbete lyckades deltagarna samla över tusen euro till förmån för Närpes Sjukvårdsfond.

Nyhetsbild

Närpes gymnasium satsar på speciallinjer – trummor, skrot och dans hör till vardagen

UTBILDNING Några trumvirvlar bryter tystnaden i simhallens aula. Ljudet kommer från musiksalen där musiklinjen precis har börjat lektionen.

Knäckte elstolpe vid dikeskörning

NÄRPES En man född 1932 tappade herraväldet över sin personbil på Strandvägen i Närpes vid 11.30-tiden på fredagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Prislappen 400.000 på nya bokbussen

Närpes Samarbetsavtaetl kring bokbussen med Korsnäs avslutas när Närpes i slutet av året får en ny, egen bokbuss. Prislappen är 390.000 euro.

Nyhetsbild

Oroliga föräldrar: ”Vi vill inte ha yxa i stövelskaftet när vi går ut”

ÖVERMARK Vargen blir mer och mer närgången i Övermark. Vargar har vilat vid åbron mitt i byn och spåren visar att de har rört sig nära både församlingens dagklubb, bostadshus och pensionärshemmet Solgärdet. Föräldrar är oroliga över vargens framfart.

Nyhetsbild

Eriksson och Lund fortsätter vakta Kraftmålet

NÄRPES Det är nu definitivt klart: Karl-Filip Eriksson och Jakob Lund kommer att vakta Krafts mål även i sommar.

Stort sug efter lärarjobb i Närpes – 119 ansökningar till tio tjänster

Det går – i teorin – tolv sökande på varje ledigförklarad lärartjänst i Närpes. 10 tjänster har resulterat i sammanlagt 119 ansökningar. Men i antal personer är de 37, eftersom många sökt flera tjänster.

Nyhetsbild

Vargen passerade dagklubbens lekpark

NÄRPES Vargar har vilat vid åbron vid Närpes å mitt i Övermark by, Närpes. Patrik Vägar hittade legan efter vargarna, och spåren visade att två vargar rört sig nära både församlingens dagklubb, bostadshus och pensionärshemmet vid Vasavägen.

Nyhetsbild

Närpes använde 70 procent av älglicenserna

Under höstens älgjakt ökade bytet inom Närpesnejdens jaktvårdsförening. Men endast 69 procent av licenserna utnyttjades, det jämfört med 80 procent inom Lappfjärdsnejden.

Nyhetsbild

Närpes hoppas på ny omfartsväg

En ny omfartsväg ska förena Närpesvägen och Kristinestadsvägen och leda trafiken förbi centrum. Men årtalet för Skarpängsvägen är fortfarande öppet.

Nyhetsbild

Besvär mot skarvbeslutet – "Ingrepp behövs på större område"

Närpes-Kaskö fiskeområde är inte nöjt med beslutet om vad som får göras för att reducera skarvarna. Besvär ska lämnas in.

Nyhetsbild

Normalstor församling försvann på 40 år – Närpes minskade med flera tusen

Församlingarna fortsätter att tappa medlemmar. En av orsakerna är att antalet födda är färre än de som dör. På 40 år har antalet medlemmar i Närpes, Övermark och Pörtom minskat i storleksordningen en normalstor landsortsförsamling.

Nyhetsbild

Hundägare mötte varg mitt i Övermark – kan öppna för beslut om fördrivning

Vargarna har nu sökt sig ännu närmare bebyggelse. Jimmy Häggqvist var ute och rastade hunden på söndagskvällen när han överraskades av en varg. Plötsligt dök vargen upp ungefär 30 meter ifrån honom och hunden i centrala Övermark.

Nyhetsbild

Övermark är Årets skola i rörelse

Övermark skola fick ta emot priset för Årets skola i rörelse vid den finlandssvenska idrottsgalan på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Bil i diket - inga personskador

PÖRTOM Kring sjutiden på fredagskvällen tappade en förare kontrollen över sin bil och körde i diket någon kilometer söder om Pörtom centrum vid riksåttan.

Nyhetsbild

Inga skador, därför nej till vargjakt

Närpes Vargarna i Sydösterbotten har inte orsakat några skador och det strikta skyddet av varg väger tyngre än människornas oro. Därför avslår Finlands viltcentral ansökan om dispens för jakt på varg i Närpesområdet.

Nyhetsbild

Strejk tömde fabriksgolven

NÄRPES. Verkstadsjobbarna stannade hemma när metallindustrin utlyste politisk strejk.

Nyhetsbild

Nya Folkhälsanhuset invigt

NÄRPES. På torsdagen hölls invigningsfest för det nya Folkhälsanhuset i Närpes. Både barn och seniorer samsas i den nya byggnaden.

Nyhetsbild

Nej till rivning av drängstugan

Närpes Den röt- och fuktskadade drängstugan som ägs av Närpes församling får inte rivas. Myndigheterna anser att huset bör finnas kvar med tanke på den kulturhistoriska miljön.

Nyhetsbild

Alla tiders målskytt fortsätter i Kraft

FOTBOLL Hittills har han gjort 109 mål för Kraft. Och fler ska det bli för Jonas Granfors som skrivit på för ytterligare en säsong.

Nyhetsbild

Bildningsnämnden vill ha ny högstadieskola

Närpes Ett nybygge vinner alla gånger över en renovering. Det anser bildningsnämnden i Närpes om de två alternativen för Närpes högstadieskola.

Nyhetsbild

Gympalärarens tjänstebeskrivning blir "könsneutral"

NÄRPES. Det ska inte längre framgå av tjänstebeteckningen om en gymnastiklärare i Närpes ska undervisa i huvudsak flickor eller pojkar. Det tillägget har försvunnit när man nästa gång söker gymnastiklärare.

Nyhetsbild

Närpes stad förordar vargjakt – "invånarna är uppriktigt rädda"

Närpes stad backar upp den anhållan om undantagslov för vargjakt som jägare i Närpes-Malax-området inlämnat. Vargbeståndet bör reduceras, är stadsstyrelsens åsikt.

Nyhetsbild

Ingen Oscarsnominering för Andrea Eklund

"Sommarlängtan", som är komponerad och sjungs av Andrea Eklund, Oscarsnominerades inte i kategorin "Bästa sång". Låten från filmen "Trollvinter i Mumindalen" var en av 70 låtar som hade chans att nomineras.

Nyhetsbild

”Det är ingen tvångsvaccinering”

Närpes Från och med mars ska vårdpersonal ha sina vaccinationer i skick, annars kan munskydd, omplacering eller permittering vänta. Enligt tf ledande läkaren Gerd Kronlund på Närpes hvc rör det sig inte om någon tvångsvaccinering.

Nyhetsbild

Muddring vid ny bro kan skada Nybron

Närpes En muddring kunde sänka vattennivån och skada museibron Nybro. Därför säger tekniska nämnden nej till ett förslag om muddring i ån nedanför centrum i samband med att nya Finby bro ska ersätta "Gammelbron".

Nyhetsbild

Elever från fem länder lärde sig hockey

Närpes Högstadie- och gymnasielever från skolor runt om i Europa tillbringade en vecka i Närpes och lärde sig ishockey. Ett väldigt lyckat projekt, säger Göran Småros som är rektor i Närpes högstadieskola.

Nyhetsbild

Önskar nytt men mindre högstadium

Tekniska nämnden anser att en ny högstadieskola är det bästa alternativet för Närpes.

Nyhetsbild

Bred transport körde för fort – orsakade livsfara

Närpes En sex meter bred specialtransport törnade in i en personbil i 80 kilometer i timmen i Närpes.

Nyhetsbild

Förhandsröstningen har börjat

Klockan 10 inleddes förhandsröstningen i presidentvalet vid stadshuset i Närpes.

Nyhetsbild

Video: Vargflock rör sig i Pörtom

En grupp på cirka fem vargar har fastnat på video i en viltkamera i Sidbäck, Pörtom natten till tisdagen. Men det är oklart hur många de är till antalet. På tisdag kväll upptäcktes spår av åtta vargar som hade rört sig mot Sahnemossen.

Nyhetsbild

Förslag: Ny högstadieskola ska byggas i Närpes

Närpes ska bygga en ny högstadieskola i stället för att renovera den gamla, föreslår tekniska direktören. Skissritningar finns redan.

Nyhetsbild

Böle ny publiksuccé på spåret

Revy. Bildspel. Bildspel. Det blev ett kärt återseende när de gamla revyrävarna efter snart tio års uppehåll återvände till revyscenen i Böle ungdomslokal, i revyn Best före 2018 som med bravur värmer upp och uppdaterar gamla nummer från en 30-årig revytradition.

Nyhetsbild

Brand vid NTM i Närpes

Räddningsverket fick larm om en stor brand vid Närpes Trä och Metall i Närpes på fredagen. Branden hade uppstått i en utsugningskanal.

Nyhetsbild

Skarvägg får oljas i Närpes

Det blev nej till storskalig skyddsjakt på skarv i Pjelax, Närpes, men däremot ger NTM-centralen lov att oljebehandla skarvägg och störa häckningen på Storgrynnan under våren de närmaste fem åren.