Närpes

Nyhetsbild

Betongfabrik byggs i Närpes – flyttbar men permanent

Karlebyföretaget Ja-Ko vill bygga en betongfabrik i Närpes i samarbete med Simons Infra. Stationen är flyttbar, men verksamheten ska vara permanent.

Nyhetsbild

Odlarbröderna Sigg bygger ut – och vill bli ännu större

Närpes Går allt som planerat kan Patrik och Tommy Sigg börja bygga ut anläggningen nästa år.

Nyhetsbild

Staden planerar riva Päivis-huset - skyddat i generalplanen

Närpes stad vill riva det så kallade Päivis-huset i Närpes centrum. Huset är skyddat i generalplanen.

Nyhetsbild

Veterinärgård i Pörtom ska rivas - men inga rivningsanbud kom

Den före detta veterinärgården i Pörtom ska rivas. Den står oanvänd och anses vara i dåligt skick.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart vad "elfelet" berodde på

NÄRPES Fastighetsbolaget väntar på polisens och brandmyndighetens rapport om vad för slags elfel som egentligen uppstod i bastun i Mitt i stan-huset i Närpes. Saneringsarbetet pågår fortsättningsvis. Huset stod klart för fyra år sedan, och även huvudentreprenören Lemminkäinens representant inväntar utredningen.

Nyhetsbild

Vindkraftsbesvär från Rangsbybor avslogs – Minimiavstånd inte juridiskt bindande

uPPDATERAD. Förvaltningsdomstolen avslår besväret mot delgeneralplanen för Björklidens vindkraftspark. 35 personer, de flestas Rangsbybor, motsatte sig planen som möjliggör sju vindkraftverk, vissa på kortare avstånd än två kilometer från bostadshus.

Nyhetsbild

Kunder hinner inte hämta ut sina paket – frön och lökar kommer i retur

Företaget Exotic Garden i Nämpnäs beskriver ytterligare en dimension av de problem som förekommit med postens service på senare tid: Postpaketen ligger en vecka hos posten. Sedan skickas de tillbaka till avsändaren.

Nyhetsbild

Nästa sommar blir det turistinfo och sommarcafé i torgbodarna – som blir ännu fler

Närpes Torget i Näsby lär liva upp extra mycket nästa sommar. Turistinfon och ett sommarcafé flyttar in i torgbodarna och om allt går enligt planerna ska två bodar till inta plats på torget.

Nyhetsbild

Bristande lokalkännedom en orsak till att brev inte hittar rätt – "Det finns en del att korrigera"

Postens sorteringsstation i Kauhajoki har ofullständiga adressregister för Närpes. Det har orsakat förseningar i leveransen och ett flertal brev har skickats tillbaka till avsändaren.

Nyhetsbild

Litet oljeutsläpp i Kalax

Ett mindre oljeutsläpp inträffade på Strandvägen i Kalax vid 15.30-tiden på tisdagen. Det var en hjullastare som började läcka olja.

Nyhetsbild

Närpes är ett nordiskt exempel på attraktiv landsbygdsort

Vad gör en landsbygdsort så attraktiv att folk flyttar dit? För att söka svar på den frågan kom forskaren Michael Kull till Närpes.

Nyhetsbild

"Nattpatrullen det bästa vi fått"

Maj-Lis Gullström tycker det är så tryggt som helst med nattpatrullen. Hon bor på Solgärdet i Övermark där de boende från årets början har möjlighet att få tillsyn och hjälp nattetid. Nattpatrullen rycker också ut till sådana som bor hemma.

Nyhetsbild

Utredaren: Kaskö får behålla service vid en fusion

Frågan är inte om Kaskö ska ha en skola, utan hurdan skola det ska vara. Det säger fusionsutredaren Göran Honga.

Nyhetsbild

Stora störningar i postutdelningen i Närpes – "Vi får aldrig någon post längre"

I höst har påfallande många brev hamnat på irrfärder i Närpes. Ibland kommer de inte alls fram. Ibland trillar de än hit och än dit och kommer småningom tillbaka till avsändaren med en röd lapp påklistrad: Adressaten okänd.

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Tredje raka för Kraft Hockey

Kraft Hockey gjorde tretton mål i Nykarleby och fortsätter övertyga i division 3. Än har vi inte haft något motstånd, säger tränaren.

Nyhetsbild

Närpesbo körde för fort i Malax

MALAX 135 på 80-område gjorde att 20-åring blev av med körkortet.

Nyhetsbild

Missionärsparet Sjöbacka: "Alla i Kenya har mobiltelefoner"

När Kristian och Chamilla Sjöbacka åker till Kenya möter de ett land som har gått framåt i utvecklingen sedan senast. Speciellt den tekniska utvecklingen har rusat fram bara på ett par årtionden. I november blir paret Sjöbacka från Övermark missionärer i Kenya, för andra gången.

Nyhetsbild

De vill inte vara försökskaniner för vindkraften – "Vi vill ju bo här i framtiden också"

Motståndet mot den planerade vindkraftsparken i Pörtom är fortfarande stort. Marja Tikkala och Bo Lång betackar sig för att vara provkaniner. De hoppas att vinden vänder och att inga vindkraftverk placeras nära bebyggelsen.

Nyhetsbild

Jakobsson till Närpes då Lövdahl slutar – på söndag håller han avskedspredikan

Kaplanen i Närpes församling Lars Lövdahl går i pension. Han ersätts av Marcus Jakobsson, som nu är kaplan i Övermark kapellförsamling. Den tjänsten lediganslås.

Nyhetsbild

Nu kan både motionärer och jordbrukare ta sig över Finby bro igen

Bommarna är borta och efter fyra år är Finby bro åter öppen för trafik. Många har saknat bron, inte minst områdets jordbrukare och motionärer.

Nyhetsbild

Nu ska den dåliga inomhusluften på Söff åtgärdas – "Vi måste börja med huset"

Närpes stad har gjort många ingrepp för att komma till rätta med problemen med inomhusluften på Söff i Yttermark. Det har inte hjälpt och nu ska man gå till botten med frågan.

Nyhetsbild

Spelare i Krafts B-juniorer vill uppåt: "Har kapacitet att slå alla i kvalet"

Ishockey De flesta spelarna i laget tränar sex pass i veckan och många är redan aktuella för representationslaget. I Krafts B-juniorer finns grunden till ett kommande herrlag i division 2.

Nyhetsbild

Uppdaterad: Den försvunna 84-åringen är hittad

NÄRPES En man på 84 år försvann i Närpes klockan 08 på torsdagen. Polisen bad allmänheten om observationer, och nu är mannen hittad.

Närpes byter till sig områden

NÄRPES Närpes stad byter till sig områden som är intressanta med tanke på utveckling och planering. Fastigheterna finns vid Högback industriområde i Finby, delvis inom detaljplanerat område.

NTM får arrendera mark för parkeringsplatser

Närpes Trä och Metall, NTM, får arrendera mark för parkeringsplatser för fabrikens behov i Gottböle.

Nyhetsbild

Närpes sänker inte dagvårdsavgifterna

NÄRPES Närpes är inte redo att sänka avgifterna för småbarnspedagogiken. Avgifterna är de enda intäkterna för barnomsorgen och en sänkning är därför inte möjlig om staden ska kunna upprätthålla den nuvarande nivån på småbarnspedagogiken, slog stadsstyrelsen fast i sitt svar till en fullmäktigemotion.

Nyhetsbild

92-åriga Valter hade inga problem att hålla balansen

Närpes Valter Stenfors står stadigt på balansplattan. På torsdagen fick han och andra äldre utmana balansen, bekanta sig med chiapudding eller gnugga geniknölarna på Närpes torg.

Nyhetsbild

Kantorn gjorde egen musik till mässa – premiär på söndag

Egna varianter av högmässor är inte alldeles vanliga. Kantorn Gerd Lindén och hennes dotter Jessica Bergström-Solborg beslöt att göra en.

Nyhetsbild

Ser ingen nytta med GPS-försedda vargar: "Omöjligt och onödigt"

Närpes Rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman ser ingen egentlig nytta med GPS-försedda vargar. Att genomföra märkningen skulle vara i princip omöjligt, tror han.

Nyhetsbild

Nästa år blir de pensionärer, Anders och Lasse

Närpes Två trotjänare inom musik och kultur i Närpes – Lasse Eriksson och Anders Teir – går snart i pension.

Nyhetsbild

Unga traktorförare tävlade om vem som är skickligast på att backa

Tobias Liljedal från Kalax snirklar runt med traktorn, åker sicksack, åker framåt och åker bakåt. Som avslutning på uppvisningen backar han in traktorsläpet i ett "garage" utmärkt med pinnar.

Nyhetsbild

Händer och naglar vårdades då generationer möttes

Även som äldre vill man vara fin. Anneli Kauppi på Pörtehemmet i Pörtom passade på att få sina naglar målade då tillfälle gavs på tisdagen. Också manikyr uppskattades av de boende.

Nyhetsbild

"Netschin pojkan" på önskelistan

På måndagen vankades "netschin pojkan" till middag på Pörtehemmet i Pörtom. Men vad är det riktigt för mat?

Nyhetsbild

Inomhusluften på Söff tvingade personal flytta

Det är problem med inomhusluften på Söff i Yttermark. Besvären har gjort att vuxeninstitutets kanslipersonal numera är splittrad på tre olika adresser. Rektor Annica Eklund tycker att situationen inte är optimal.

30 sökte till kanslist vid Söff

Malin Wester har valts till ny kanslist på Söff i Yttermark. Hon började på sitt nya jobb på onsdagen.

Ägaren försökte själv hindra oljeutsläppet att sprida sig

De första akuta åtgärderna för att hindra oljan från att sprida sig gjordes genast på måndag morgon när oljeläckan i Pörtom uppdagades, enligt uppgifter som staden fått. Anmälan till 112 skedde först senare på förmiddagen.

Nyhetsbild

Kristinestad och Närpes stöder räddningsprojektet för Kasköbanan

Uppdaterad. Kristinestad och Närpes ansluter sig till järnvägsföreningen som ska rädda banavsnittet Seinäjoki-Kaskö. Stadsdirektör Mila Segervall ville prioritera den lokala infrastrukturen och föreslog ett nej till medlemskap, men styrelsen i Kristinestad ville annat.

Nyhetsbild

Läget under kontroll trots måndagens brand – "Vi kör på som vanligt"

Närpes På tisdag förmiddag löpte det mesta på som vanligt i Mitt i stan-fastigheten. Lunch serveras och hotellgästerna kan återvända.

Nyhetsbild

Brand i bastun – hotellet var fullt när gästerna måste evakueras

19.38 kom larmet om en brand på Närpesvägen. Bastun på hotellet Red & Green hade börjat brinna. Inga människor skadades, men gästerna kunde inte återvända till sina rum utan inkvarterades i Vasa och Kurikka.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna börjar stabilisera sig men än står regn högt upp på önskelistan

Grundvattennivåerna är fortfarande lägre än vanligt på vissa håll i regionen. För att vattendepåerna ska få påfyllning önskas ännu mera regn och en snörik vinter.

Nyhetsbild

Hemvårdare i Närpes engagerar sig i utevistelse

Erik Rönnskog, 97 år, i Kalax tackar sällan nej till en liten promenad. Teamen inom hemvården i Närpes har i år flitigt engagerat sig i kampanjen Gå ut med den äldre. Denna vecka firas De äldres vecka i hela landet.

Nyhetsbild

Motsätter sig försvagat anställningsskydd - "Man undrar vad nästa steg blir"

Det går inte an att försvaga de enskilda arbetstagares uppsägningsskydd i små företag. Det anser bland annat Industrifacket. Alla ska ha rätt till samma anställningsskydd, säger styrelsemedlemmen Peter Sjökvist från Närpes.

Brännolja rann ut i Närpes å

NÄRPES 2.000 liter lätt brännolja rann ut i naturen, och delvis i Närpes å under natten till måndag. Räddningsverket dämde upp ån för att hindra oljan att sprida sig. Exakt hur mycket som rann ut i ån vet man inte.

Nyhetsbild

Patrica Strömbäck prästvigdes

NÄRPES Patrica Strömbäck från Nämpnäs var en av fem som prästvigdes i Borgå domkyrka i söndags.

Nyhetsbild

Elever hade skoldag på en lördag – fick lära sig om djur och natur

Mosebacke skola i Närpes höll en skoldag på Vargberget i lördags och dagens ägnades helt åt kunskaper om djur och natur och allemansrätten.

Närpesbo tävlar med snapsviselandslaget

NÄRPES

Mats Wikman från Närpes blev uttagen till snapsviselandslaget i finalen av snapsvise-FM i söndags. Då korades också den finska mästaren i snapsvisor. Gunilla Stenfors från Borgå skrev det vinnande bidraget.

Nyhetsbild

De hoppas på fler men mindre rensningar av bäckar i framtiden

För tillfället pågår ett större projekt med att rensa bäckar i Bäckby, Kåtnäs och Claresund. Dagens rensning borgar för att åkermarken även framöver ska hållas torr. Förhoppningar finns också om att rensningarna i framtiden ska kunna göras oftare och då i mindre omfattning.

Nyhetsbild

Nu firar de att hemkommunen Teuva fyller 150 år

Det var som om Närpes och Teuva gifte sig när Sven Wideroos och hustrun Raija hittade varandra. Töjbypojken Sven lärde sig finska och Peräläflickan Raija svenska. Sydin träffade paret som levt med en fot i Teuva och en i Närpes i 45 år. På lördag firar de att Teuva kommun fyller 150 år.

Hallåstipendier till skolor i Närpes och Kristinestad

Svenska kulturfonden slår ett slag för en levande flerspråkighet i Finland. Tre skolor i regionen får bidrag för projekt som främjar språkkunskaperna i svenska och finska.

Logga in för att följa orten