Närpes

Brandhärden i flisvirket började glöda igen

Glöd efter branden på Högbackens industriområde i Närpes blossade åter upp på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

De tänker på dialekt, men skriver på högsvenska

Närpes Guy Rosenholm och Matias Norrgrann har funnit varandra som manusskribenter. Ibland undrar de om de kommer att kunna skriva på tumanhand igen. Så bra funkar samarbetet.

Nyhetsbild

B-junior avgjorde för Kraft

Ett mål räckte för Kraft då man efter en heroisk insats slog PK-37 på bortaplan. Segermålet gjorde B-junioren Simon Storgeust.

Högre tomtpris tros skapa fler affärer

Närpes höjer priset på tomter. Det kan göra att fler tomter säljs i byarna, tror styrelseordförande Olav Sjögård.

Nyhetsbild

Efterlyser plan för integrering av invandrade arbetare

En arbetskraftsinvandrare har inte samma skyddsnät som en flykting när hen kommer till Närpes. En handlingsplan efterlyses.

Nyhetsbild

SDP vill utreda sänkt dagisavgift i Närpes

Möjligheten att få dagvård, småbarnspedagogik och att umgås med andra barn ska vara lika för alla. SDP:s fullmäktigegrupp vill utreda avgifterna.

Nu blir det 34 cent billigare att tömma sin soptunna

Botniarosk sänker behandlingsavgiften för avfallskärlen med tio procent. Den nya avgiften träder i kraft första juli.

Nyhetsbild

Närpes och Kaskö går vidare – folkomröstning tänkbar

Närpes sa enhälligt ja till fortsatt utredning med Kaskö. Gun Granlund (SFP) öppnar för att folkomröstning kan ordnas i bägge städer.

Nyhetsbild

Levande kvalster räddar jordgubbarna från andra kvalster

Övermark Rovkvalster används flitigt som bekämpningsmedel i växthus. Lars-Erik och Annika Nybacka i Övermark är däremot de första i Närpes som använder rovkvalster för att bekämpa jordgubbskvalster.

Nyhetsbild

Det blir längre mellan besiktningarna – effekten för stationerna syns först om ett par år

Närpes Det blir längre intervaller mellan besiktningarna och mer liberala tidpunkter när de nya besiktningsreglerna träder i kraft.För besiktningsstationerna kan det innebära en ojämn arbetsbörda med mindre jobb på vintern och mera under den varmare årstiden.

Försöket samlar information – nästa år får vi reda på hur det lyckades

Närpes Liisa Siika-aho, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet, säger att försöket med basinkomst är en källa till information, en bland flera. Det här är ingen exakt modell för hur socialskyddet ska förnyas.

Nyhetsbild

Nina Wikström en av 2.000 finländare som får medborgarlön: "Kändes som en vinst"

Närpes Nina Wikström deltar i ett unikt projekt med basinkomst, även kallad medborgarlön i folkmun. Hon är nöjd, men regeringen ser redan ut att välja en annan linje trots att försöket ännu pågår.

Nyhetsbild

50 baracker byggs ihop till 800 kvadratmeter skola

De första barackenheterna som ska bli tillfälliga undervisningslokaler på Mosebacke har kommit. Den 15 juli ska byggnaden vara klar att inredas.

Nyhetsbild

Tusentals kubikmeter trämaterial förstördes i branden på industriområdet i Närpes

En stor brand utbröt i en hög med byggnadsmaterial på Högback industriområde på söndag kväll. Brandorsaken är ännu inte fastställd, men polisen ska kontrollera om det finns övervakningskameror i närheten.

Bil vurpade på Molnmossvägen i Finby

En kvinna fick sladd och vurpade med bilen på Molnmossvägen i Finby under lördagskvällen. Inga allvarliga personskador uppstod.

Nyhetsbild

Branden i Närpes släckt

NÄRPES Strax före klockan 22 på söndagskvällen fick räddningsverket larm om en brand på industriområdet vid Högbacksvägen i Närpes. Det brann i en hög byggnadsmaterial, högen var knappt 10 000 kubikmeter stor och bestod till stor del av gammalt virke.

Nyhetsbild

Stor brand i Närpes - virkeshop blev lågornas rov

VIDEO En stor brand bröt ut på Högbackens industriområde i Närpes på söndagskvällen. Åtminstone 15 enheter ryckte ut till platsen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Han kör fjärde bilen på övertid – men nu slutar Henrik Backman på riktigt

Närpes Så fort jag får bli pensionär ska jag bli det, sade taxichaufför Henrik Backman en gång. Så blev det inte. Han har fortsatt i 13 år och är nu inne på sin fjärde bil sedan han uppnått pensionsåldern. Nu slutar han.

Nyhetsbild

Unga i Sydösterbotten har positiva attityder till finska

Språkdebatten går het. Nationellt kommer det hela tiden nya förslag om hur språkundervisningen ska byggas upp. I synnerhet i Kristinestad är debatten aktuell då man diskuterar ett utökat samarbete mellan det finskspråkiga och det svenskspråkiga skolväsendet. En avhandling gjord i de svenskspråkiga gymnasierna visar positiva attityder till finskan.

Nyhetsbild

Alex Holmlund lärde sig gå igen under utbildningen

Hans ansikte stirrar ner från planscher lite här och där. De är visserligen utskrivna på vanligt A4-papper, men likväl hänger de där och informerar om en teaterföreställning. Hans namn är Alex Holmlund, och han har nyss blivit utexaminerad skådespelare.

Nyhetsbild

En timme senare post stör företagens rutiner

NÄRPES Sedan posten flyttade sorteringen till Kauhajoki får företaget Napra Rehab i Närpes sina leveranser en timme senare än normalt. Samma måndag som förändringen trädde i kraft, den 4 juni, kom morgonpaketen först på eftermiddagen.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

SÖ rättar

Det var Rangsby byaråd, inte Rangsby uf, som stod som arrangör för både den guidade bussturen och tävlingen Närpesmästare på Öppna byarnas dag i Rangsby lördagen den 9 juni. Bussturen startade från Fagerö båthamn och tävlingen hölls på Byarådets beach volley plan.

Nyhetsbild

En extra försäljningsdag avslutar Nissfolks butiksera

NÄRPES 800 engångsmuggar är bra att ha. Då slipper man diska, tyckte Carina och Tore Norrgård, som fyndade på Nissfolks loppis på torsdagen.

Botniarosk samlade in över ett ton plast

Under Botniarosks jippodagar i maj besökte närmare 2 000 personer återvinningsstationerna för att lämna sitt avfall.

SÖ rättar

I torsdagens artikel (14.6) om grundvattennivåerna stod det felaktigt att Närpes vattens vd Markus Böling uttalat sig, när det i själva verket var Magnus Näs. Näs jobbar med kartläggning och projekt för Närpes vatten.

Grundvattennivåerna stabila – men slösa inte, säger vattenverksskötare

Torkan ställer till det för bönderna, men är det befogat att vara orolig för grundvattennivåerna? Inte om man frågar experterna på KRS-Vatten och Närpes vatten.

Nyhetsbild

Töjby ett av stoppen på 240 kilometer lång loppisrutt

Närpes På söndag ordnas 240 kilometers loppis i hela Österbotten. I Sydösterbotten kan man fynda på elva platser och samtidigt utforska alla föreningshus. Töjby uf ser tillfället som en chans att bjuda in till paviljongen.

Nyhetsbild

Billigare lunch för skolelever under sommarlovet

Sommarlovet kan vara påfrestande för familjens plånbok då barnen inte längre får kostnadsfri skollunch under vardagarna. Att restauranger nu erbjuder lunch för halva priset underlättar - men för vem?

Nyhetsbild

Unikt programmeringsläger för flickor vill visa att IT inte bara är för pojkar

Närpes Nio flickor i åldern 9–12 får under tre dagar lära sig grunderna i programmering. Syftet är att bryta den stereotypa uppfattningen om att kodning bara är något för pojkar.

Nyhetsbild

Vargen oroar bönder med djur på bete – i sommar tar de in korna till nätterna

För tillfället är många djur på sommarbete. De bofasta vargstammarna oroar bönderna, men att hålla djuren i ladugården på grund av rovdjurshotet är inget alternativ.

Nyhetsbild

NTM:s miljoninvestering börjar vara varm i kläderna – nu finns planer på fler robotar

Världens starkaste plockrobot har nu varit i drift i ett drygt halvår på NTM i Närpes. Det är knappast den sista roboten i fabriken, och i dagsläget finns funderingar på fler.

Nyhetsbild

Tungt nederlag för Kraft

Ett ödesdigert misstag i försvaret och en missad straff på övertid gjorde att Kraft kammade noll hemma mot OLS.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lekfulla kalvar och kor bland maskrosorna i Tjärlax

Hos familjen Engman i Tjärlax är det numera tradition att ordna kosläpp med publik. Det var en förväntansfull skara som fick bevittna de lika förväntansfulla korna springa ut på bete under söndagen.

Nyhetsbild

Rangsby bjuder in till byn

RANGSBY Under Öppna byarnas dag på lördag visade Rangsbyborna upp sin byidyll med en guidad busstur. Dessutom ordnades den nervkittlande tävlingen Närpesmästare mellan Närpes förtroendevalda.

Nyhetsbild

I höst drar hockeylinjen igång igen – efter en paus på över fem år

Kraft hockey samarbetar med skolor och drar nu igång hockeylinjen på nytt. Målet är en grupp på femton spelare i höst.

Nyhetsbild

Så här ska du agera om någon får hjärtstopp

Behåll lugnet och lyssna till instruktionerna. Första hjälpen-utbildaren Harriet Harf visar hur en hjärtstartare fungerar.

Nyhetsbild

Hjärtstartarna vinner mark men registreringen haltar

Allt fler går in för att skaffa hjärtstartare till arbetsplatser och andra offentliga platser. Men åtminstone inte än finns något täckande register över de små strömförande apparaterna som kan rädda liv.

Nyhetsbild

Odla sprängticka och tjäna en hacka

NÄRPES Den ser inte grymt aptitlig ut och förstör trädet den växer på, men den lär göra gott för kropp och själ. Speciellt i Asien används sprängticka, eller chaga, som medicinalsvamp.

Nyhetsbild

Kallt och blåsigt – då lyser de blågröna algerna med sin frånvaro

Algfritt och rätt kallt. Så är vattenläget just nu.

Nyhetsbild

Busslast med jägare på väg till måndagens demonstration mot varg

Närpes På måndag är en busslast med personer från Övermark, Yttermark, Pörtom och Harrström på väg till vargdemonstrationen i Vasa. Från Korsnäs ordnas busstransport ifall intresset är tillräckligt stort.

Nyhetsbild

Nu kan fler bli taxiföretagare – Fredrik Hannus en av dem som vill starta eget

Närpes Efter snart tio år som taxiförare har Fredrik Hannus planer på att starta sitt eget företag inom en snar framtid.

Nyhetsbild

Parkeringsplatser för bussar anläggs

NÄRPES Det händer kring torget och i kvarteret intill i Näsby centrum. Bussar får parkeringsplatser, el dras till torgets försäljningsbodar och torget förbereds för dem. Nu är också sommarblommorna planterade.

Nyhetsbild

Hoppas på fortsättning för tvåspråkigt skolsamarbete

KASKÖ. Hur blir det med skolorna i Kaskö om staden går samman med Närpes? Kommer Närpes stads elevgränser på 36 elever att innebära att de svenska skoleleverna måste flytta på sig? Eller kan Kaskö fortsätta med sin tvåspråkiga skolsammanslutning, där de finska och svenska skolan fungerar under samma tak?

Nyhetsbild

Extremt låg vattennivå torrlägger fjärdar

Närpes I mars var vattennivån i Kaskö nere på 70 centimeter lägre än normalt. På tisdag var vattnet igen nere på nästan 60 centimeter under normalnivå. Strandlinjen flyttas på sina håll flera hundra meter ut, och "nya stenar" dyker upp för båtfararna.

Nyhetsbild

Karin Lipkin-Forsén nyskapar i olja

Närpes Karin Lipkin-Forsén har inte tidigare visat så mycket av hur hon skapar i olja. Nu gör hon det med bland annat nyskapande Närpesmotiv i utställningen.

Nyhetsbild

4–3 för fortsatt utredning av fusion i Kaskös styrelse

Det gick som väntat: SFP och Samlingspartiet för, SDP och Sannfinländarna emot fortsatt utredning av en fusion med Närpes. I Närpes var styrelsen enig för en fortsättning.

Nyhetsbild

Nu ska också löparbanorna rustas upp

NÄRPES Renoveringen av läktaren på Mosedal pågår som bäst. Nästa år ska också löparbanorna få sig en omgång.

Logga in för att följa orten