Närpes

Nyhetsbild

Närpes lucia hinner glädja många

Redan på tisdagen inledde Närpesbygdens lucia sitt värv i bygden. Luciaföljet startade tidigt på morgonen med flera hembesök i de västra byarna.

Nyhetsbild

Lämnar vd-posten efter mindre än ett år – Dynamo söker ny chef

Närpes Det blev bara ett år som vd för Företagshuset Dynamo för Fredrik Winberg. Nu inleder Dynamo rekryteringen av en ny vd.

Nyhetsbild

Var fjärde sydösterbottning pendlar till jobb i annan kommun – Närpes sysselsätter bäst

Pendlingen till Närpes ökar och staden är bäst i Österbotten på att sysselsätta egen befolkning. En fjärdedel av Kaskös arbetskraft jobbar i Närpes, medan det är fler som pendlar till och från Kristinestad för jobbets skull.

Nyhetsbild

Personalkostnaderna ökar i Närpes budgetförslag, som godkändes utan ändringar

I rask takt klubbade stadsfullmäktige i Närpes på måndagseftermiddagen av budgeten för nästa år. Inga ändringar gjordes för 2019, men fullmäktige röstade om ett anslag för Övermark skola för 2020 skulle noteras redan nu.

Nyhetsbild

"Större fordon kräver stamkvistning av björkarna"

Umeå är björkarnas stad, men blir Närpes stammarnas stad? Det har väckt en viss förundran att  björkarna längs huvudgatan i centrum kvistats högt upp.

Nyhetsbild

Tolv söker tjänsten som kultursekreterare

NÄRPES UPPDATERAD Tolv ansökningar till tjänsten som kultursekreterare i Närpes har kommit in. Bland dem finns fyra ansökningar som inte var med första gången tjänsten var ledigförklarad.

Nyhetsbild

Kraven på att hålla koll på radon har skärpts

Arbetsgivare får större skyldighet att hålla koll på radonhalten på arbetsplatser. Österbotten hör ändå inte till de största problemområdena i Finland.

Nyhetsbild

Radonhalten mättes i skolor – högst i Kstad, men inte över gränsvärdet

De högsta radonhalterna uppmättes i skolor i Kristinestad och på skolcentrum i Finby. Ingen skola översteg ändå gränsvärdet.

Nyhetsbild

Han vill bli den första Pörtombon i NHL

ISHOCKEY Linus Bäckström från Pörtom har i höst fått chansen i Vasa Sport, och väl där har han varit lagets bästa poängplockare hittills.

Närpesbo körde av vägen i Härkmeri

KRISTINESTAD En kvinna från Närpes körde av vägen på Härkmerivägen mellan Härkmeri och Riksväg 8 på torsdag kväll vid 22.30-tiden. Hon ådrog sig inga större skador, men blev omplåstrad i ambulansen på plats.

Nyhetsbild

Laboratorium i potatisfabrik förstördes i brand

NÄRPES Laboratoriet i en potatisförädlingsfabrik på industriområdet på Nixback i Närpes förstördes i en brand på fredag morgon.

Nyhetsbild

Nu ställer fågelskådaren ut: "Det finns oändligt mycket att lära sig om fåglar"

Närpes Sångsvan, sparvuggla och biätare – fågelskådaren Ilkka Iivonen bjuder nu in till sin första fotoutställning med foton av fåglar från när och fjärran.

Nyhetsbild

Ledande läkaren i Närpes skulle gärna se högre täckningsgrad

Enligt statistik torde 88,5 procent av de barn som är födda 2015 i Närpes vara vaccinerade mot mässling. Det tycker tf. ledande läkare Gerd Kronlund är en onödigt låg täckningsgrad.

Nyhetsbild

Bilar körde av vägen i Närpes och Korsnäs

I Närpes och Korsnäs har flera bilister kört av vägen den här veckan.

Österbottens trä levererar flis till Närpes

Det blir Österbottens trä som sköter värmeleveranser till tre olika fastigheter i Närpes. Bolaget var det enda som visade intresse.

Nyhetsbild

Korset på kyrkstapeln i Sideby murket – togs ner för att undvika ras

KRISTINESTAD Klockstapeln i Sideby är nu utan kors. Korset började luta och kyrkvaktmästaren Luigi Barsetti slog larm: Nu var det dags att ta ner korset innan höststormarna tar det.

Nyhetsbild

Henriksson om vaccineringar: Upplysning hellre än tvång

Kristinestad/Närpes En aktiv vaccinationskampanj i stället för inskränkningar. Det är SFP-ordförande Anna-Maja Henrikssons recept och partiet vill ha extra pengar i statsbudgeten för informationen. Hon besökte Sydösterbotten på måndagen och fick då veta mera även om unga företagare i skolan.

Nyhetsbild

Nu startar även YA och Sedu tvåspråkig närvårdarutbildning

NÄRPES Nästa år startar en ny tvåspråkig närvårdarutbildning i regionen. YA och Sedu samsas om en gemensam tvåspråkig närvårdarutbildning där undervisningen sker både i Närpes och i Kurikka. Det kan tolkas som ett svar på den utbildning som Vamia startar i Kristinestad och Kaskö.

Närpes låter tvätta 69 ton kläder och linnen i år

NÄRPES Vem ska tvätta 86 ton kläder och sänglinne per år? Nu upphandlar Närpes köp av tvätteritjänster. För att undvika bakterier på boenden och vårdinrättningar måste textilierna tvättas oftare.

Nyhetsbild

Fem söker kaplanstjänst i Närpes – Audas-Willman en av dem

Den lediganslagna kaplanstjänsten i Närpes församling har fått fem sökande. Denna gång finns faktiskt två kvinnor bland de sökande, vilket inte har hänt förut.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

Friidrottarna får förnyat Mosedal – kan bli åtta banor

NÄRPES En av Närpes större investeringar nästa år är nya löpbanor på Mosedals idrottsplan. Om pengarna räcker blir det två banor till runt hela plan.

Nyhetsbild

Närpes fortsätter satsa men skuldbördan växer sig allt större

NÄRPES Nästa år investerar Närpes mer än något tidigare år - 13,5 miljoner brutto.  Tyngdpunkten ligger på servicecentret och hälsocentralen samt skolhus. Stadens ledning höjer nu varningens finger för den allt större skuldbördan.

Nyhetsbild

Närpes söker kultursekreterare på nytt

Närpes stad lediganslår tjänsten som kultursekreterare på nytt. I den nya annonsen på kuntarekry.fi förtydligas kompetenskraven.

Nyhetsbild

Ung Närpesman döms för två sexualbrott – domarna oeniga

Tingsrätten friade i fjol en ung man från Närpes från alla misstankar. Nu dömer hovrätten honom för de två sexualbrotten. Han var 15 år när han begick dem.

Nyhetsbild

Klart: Folksam blir Fennia

Nu är det klart att försäkringsbolagen Folksam och Fennia fusioneras. Myndigheterna har godkänt affären, och under våren slås bolagen ihop.

Nyhetsbild

Sista driftschefen: "Det var tunga tider för oss alla"

Thomas Fant från Närpes var driftschef på Metsä-Botnia under fabrikens sista år. När fabriken stängde nappade han på erbjudandet att bli kundservicechef på Metsä Fibre, som bolaget heter i dag.

Nyhetsbild

På onsdag öppnar skidspåren på Vargberget – och de ska hålla trots varmare väder

Två snökanoner har gått för högtryck på Vargberget de senaste dygnen. Och på onsdag kan man också inleda skidsäsongen.

Nyhetsbild

Närpesföretag bötfälls för att maskin föll på arbetstagares fot

I RÄTTEN Både företaget och vd:n döms till böter efter att en anställd fått en städmaskin på foten. Vd:n medger åtalspunkterna.

Nyhetsbild

Närpes och Korsnäs har de lägsta medelinkomsterna i Österbotten

Korsnäs och Närpes har den lägsta beskattningsbara inkomsten per invånare i hela Österbotten. Det visar statistikcentralens och skattemyndigheternas beskattningsuppgifter för år 2017.

Nyhetsbild

Inbrott i besiktningsstation i Finby – växelpengar och mobiltelefoner stulna

Närpes En besiktningsstation blev utsatt för inbrott någon gång mellan fredag eftermiddag och söndag eftermiddag. Polisen tar emot tips om händelsen.

Nyhetsbild

Årets lucia håller sig i form med fotboll och löpning

NÄRPES Närpesbygdens lucia, 17-åriga Miranda Westerback från Nämpnäs, håller sig i form med fotboll och löpträning. Dessutom får hon varje vecka extra mycket gymnastik i skolan då hon studerar på idrottslinjen i Närpes gymnasium.

Nyhetsbild

Hon är Närpesbygdens lucia 2018

På söndagskvällen stod det klart: Miranda Westerback är årets lucia i Närpes.

Nyhetsbild

Det är snart dags att se en opera igen, säger nyblivna pensionären Kurt Håkans

NÄRPES Kurt Håkans seglar bara om det är tävling, han måste se en opera med jämna mellanrum, han komponerar musik när andan faller på, har lätt för att skaffa sig nya intressen och kommer inte att sitta sysslolös efter pensioneringen.

Nyhetsbild

Årets pensionär vill värna om de som har det svårt: "Jag har trivts med äldre sedan jag var barn"

Närpes

Gun Forsman har alltid jobbat med och för de äldre – nu har hon blivit vald till årets pensionär. 

Nyhetsbild

Chefsläkaren går i pension i vår - Läkarrekryteringen fortsättningsvis svår

Under våren kommer läkare Gerd Kronlund på Närpes hälsovårdscentral att gå i pension. En ledande läkare ska rekryteras.

Nyhetsbild

Gun Forsman utsågs till Årets pensionär

NÄRPES På Svenska pensionärsförbundets höstmöte i Tammerfors blev Närpesbon Gun Forsman utsedd till årets pensionär.

Nyhetsbild

Emilia Tikkala blev invald: "Ska bli riktigt intressant att få vara med"

Med sina 18 år drar Emilia Tikkala ner medelåldern i Närpes nya kyrkofullmäktige. Språk och verksamhet för alla olika åldrar är de frågor som är viktiga för henne.

Nyhetsbild

Kaj Suomela: Viktigt beslut för Sydösterbotten

För Sydösterbotten var det väldigt bra att förnuftet segrade, säger Österbottens förbunds landskapsdirektör Kaj Suomela om beslutet att hela Riksväg 8 uppgraderades till huvudled.

Nyhetsbild

Loukko i Närpes flyttar mera centralt – planerar nyanställning

Från januari kommer affären Loukko i Närpes att finnas på nytt ställe. Affären flyttar till en före detta bilhall på Nixbacken i Finby.

Nyhetsbild

Nu har grillen flyttat in i nytt – och centrum fick sin offentliga toalett

Närpes I fredags invigdes den nya grillen vid torget i Näsby. Nu är också den offentliga toaletten öppen för allmänheten.

Nyhetsbild

Patrick Ragnäs fortsätter leda högskolestiftelsens delegation

Patrick Ragnäs, som bland annat är fullmäktigeordförande i Kristinestad, fortsätter svinga klubban i delegationen för Högskolestiftelsen i Österbotten.

Nyhetsbild

Rovdjur argument för att ha väglamporna tända längre

Tänd vägbelysningen tidigare och släck den senare. Det föreslår politiker i Närpes med otrygghet skapad av rovdjur som en motivering.

Över hundra färre arbetslösa på ett år

I oktober gick 272 personer arbetslösa i Sydösterbotten, det är 102 färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Två av tre är nya i kyrkofullmäktige - Störst förnyelse i Närpes

Sydösterbotten Det blir många nya ansikten  i kyrkofullmäktige och församlingsråd i Sydösterbotten. De nya ledamöternas andel varierar från 64 till 70 procent.

Nyhetsbild

Peter Sundlin tar över Kraft: "Jag känner mig redo att ta mig an utmaningen igen"

Det blev som väntat. Peter Sundlin är mannen som ska ta upp Kraft från trean till tvåan igen. Det kändes som att Kraft behövde mig just nu och därför tackade jag ja, säger han.

Nyhetsbild

Brakseger för nya listan i Närpes - 15 av 23 platser

Uppdaterad. På måndag morgon kom då uppgifterna om de invalda i kyrkofullmäktige i Närpes. Det blev en stor seger för "utmanarlistan" En kyrka för alla, som med röstdrottningen Ulla-Maj Wideroos i spetsen fick hela 15 av 23 platser i nya kyrkofullmäktige. Här är namnen.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes dröjde med namnen.

UPPDATERAD. Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö och i Närpes.

Nyhetsbild

Pörtomborna positivt inställda till ny butik – "Finns underlag och intresse"

PÖRTOM Pörtom uf och Pörtom byaråd har gått igenom de svar de fått in på enkäten om en ny butik i byn. – Nu börjar det svåra jobbet, säger Malin Haka, ordförande för Pörtom uf.

Logga in för att följa orten