Närpes

Nyhetsbild

Klara Hardardottir bjuder hellre på pannkaka än på rutten haj

NÄRPES Rutten haj och kokt fårhuvud brukar islänningarna tycka om att chockera turisterna med. Men när SÖ besökte Klara Hardardottir i Norrnäs valde hon en snällare meny: isländska pannkakor med socker och mjölk.

Nyhetsbild

Töjby kom till fyran för att stanna

Töjby FC fick en gratisplats i division 4 i vintras. Men gratis kommer man inte att ge sig i fyran i sommar.

Nyhetsbild

Juniorer och gamla rävar i Kraft II

Halva laget är B-juniorer och halva består av rutinerade rävar. Kraft II kommer till spel med en varierande trupp.

Nyhetsbild

Ny grill smälter in i torgmiljön

Torget i Närpes kommer att få en helt ny grill. Den nya grillen blir betydligt större än den gamla och får ett helt annat utseende.

Nyhetsbild

Sydösterbotten sluter upp bakom PET-insamlingen

Österbottningarna vill gärna ha en PET-CT-röntgenapparat till Vasa. Det visar det stora engagemanget för cancerföreningens insamlingskampanj. Speciellt Sydösterbotten utmärker sig i insamlingen, och på lördag är det Närpes spelmansgilles tur att bidra.

Nyhetsbild

Ambulanssjukvårdare måste kunna lämna dagens händelser på jobbet

NÄRPES. Ambulanssjukvårdarna Michaela Bäckstrand och Linda Wahlroos i Närpes har precis varit på en sjuktransport. Som förstavårdare möter de ofta människor i kris.

Nyhetsbild

Viktigt att prata igenom svåra olyckor efteråt

NÄRPES. När utryckningsfordonen rullar in på brandstationen efter en olycka bär manskapet med sig många känslor efter uppdraget. De kan ha sett flera döda, kanske något barn fanns med bland de förolyckade. Det är då hjälparna behöver få en möjlighet att bearbeta det de varit med om. Men det låter sig inte alltid göras.

Nyhetsbild

Pörtomföretag fick utmärkelse för kvalitativ sallat

Conny Söderbacks Trädgård Ab i Pörtom har utsetts till Årets kvalitetsproducent av växthusgrönsaker.

Nyhetsbild

Ger invandrare info på deras eget språk

NÄRPES. Inom ramen för ett nytt invandrarprojekt får nyanlända arbetsinvandrare information på sitt eget språk. Förutom på vietnamesiska gäller det på ryska och bosniska. Inom kort kommer arabiska och thailändska till.

Nyhetsbild

Töjbyköpman slutar i höst

Siv Witans, som innehar Nybo's i Töjby, har bestämt sig för att avsluta affärsverksamheten i höst. Hon hoppas efter tolv år som köpman att någon annan är villig att ta över.

Också pulpeter kommer till nytta i Estland

Det är inte bara gamla sängar som kommer till ny användning i Estland. Pörtom kapellförsamlings hjälparbetare tog även hand om de gamla skolpulpeter som fanns i före detta Nämpnäs skola.

Nyhetsbild

Sängbutiken flyttade till större – och siktar på större sortiment

Sängbutiken Bed Invest i Närpes har just flyttat till större lokaliteter. Den nya lokalen är redan fylld med sängar och ägaren Tobias Nixell utesluter inte att ännu mera utrymme kunde behövas.

Nyhetsbild

I höst är pulpeterna utbytta mot fiskdisk

Förvandlingen av skolbyggnaden i Nämpnäs till fiskförädlingshall har inletts. Huset töms nu på återstående lösöre och ytmaterial har börjat rivas ut. Målet är att ombyggnaden ska vara klar så att man kan flytta in på senhösten.

Nyhetsbild

40-årig manskör blandar nytt och gammalt

I 40 år har Närpes manskör varit en resurs inom kulturlivet i Närpes. Kören har ett brett register. Traditionella manskörssånger blandas med moderna låtar.

Nyhetsbild

Närpes testar gratis dagvård i sommar

I Närpes går man in för att testa avgiftsfri dagvård under sommarmånaderna juni–augusti. Försöket genomförs i sommar.

Nyhetsbild

Utbyggnad behövs om Pjelax daghem flyttas

Lokaliteterna används i dag maximalt i Pjelax skola. Det finns i dagsläget inte rum som kunde användas för dagvårdens räkning. Om byns daghem ska flyttas till skolan behövs en tillbyggnad.

Nyhetsbild

Skarven anlände till Sydösterbotten

NÄRPES/KRISTINESTAD Under veckoslutet flög ett 60-tal skarvar in till Pjelaxfjärden i Närpes och även i Sideby inrapporteras förekomst. Oljning av ägg på Storgrynnan inleds i början av maj.

Nyhetsbild

Disktrasan gav extra krydda åt makaronivällingen

Övermark Havregrynsgröt på måndagar, kött och potatis på tisdagar, makaronivälling på onsdagar, ärtsoppa på torsdagar, mannagrynsgröt med saftsoppa på fredagar och pannkaka med överbliven saftsoppa på lördagar.

Nyhetsbild

Kyrkan svarar på kritiken – Kvinnlig präst talar på mors dag i Närpes

Närpes församling möter församlingsmedlemmarnas efterfrågan på en kvinnlig predikant. Gunilla Teir från Kristinestad fungerar både som predikant och liturg vid gudstjänsten på Mors dag.

Nyhetsbild

Tennisässet Lindén klättrar på rankningen

TENNIS Tennisässet Isac Lindén har tagit sina första kliv upp på den internationella junior­rankningen. I sommar ska han spel­a proffstävlingar och han funderar också på en storsatsning på sin idrott i fram­tiden. Men när, det är frågan.

Inga trottoarer då Blåvägen förlängs

Blåvägen i Kåtnäs ska förbättras och förlängas. Boende längs vägen på Kåtnäs norra bostadsområde har önskat att också en gång- och cykelbana byggs, men det ingår inte i Närpes stads planer.

Nyhetsbild

Sara Henriks läkare på Närpes hvc

En var intresserad och blev vald då läkare söktes till Närpes hälsovårdscentral. En tandläkartjänst lockade tre sökande, men ingen kunde väljas.

Nyhetsbild

Han protesterar mot indragning av statliga vägar: "Det är ett slag mot landsbygden"

Fyra statliga vägar i Närpes hotas av indragning. Det gäller bland annat Bäck­liden-Karlåvägen. Anders Wenman som bor vid vägen protesterar mot förslaget, han vill att staten har kvar ansvaret för vägen.

Nyhetsbild

Tjuvar stal maskiner från NTM under påsk

De tycks ha vetat vad de var ute efter, tjuvarna som bröt sig in i Närpes Trä & Metalls fabrik under påskhelgen.

Nyhetsbild

Steg för steg till ny kunskap

NÄRPES Invandrare kan lära sig facktermer på svenska redan innan de har lärt sig språket. Det visar ett forskningsprojekt som genomfördes bland invandrarstuderande vid Söff i Yttermark.

Nyhetsbild

Ny inlärningsmetod: De lärde sig fackspråk direkt

NÄRPES Nu kan de ord som kejsarsnitt och förlossning, karies och blodtryck. De vet också hur de bokar tid till tandvården, hur akutvården fungerar och att det är normalt att pappan får vara med vid förlossningen.

Nyhetsbild

Varg gick genom Övermark by - rovdjurskontaktperson beskriver det som rysk roulette

ÖVERMARK En person i Övermark fick sig en överraskning natten till lördag när en varg gick 150 meter från badtunnan. På lördagen kontaktades rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman som kunde konstatera att vargen traskat genom byn.

Nyhetsbild

126 påskhäxor mellanlandade på torget i Närpes

Det var många små påskhäxor som trivdes i solskenet på torget i Närpes på lördag eftermiddag.

Nyhetsbild

Ritningarna på nya gammelbron fick grönt ljus – nu börjar jakten på entreprenörer

Närpes Om allt går väl kan den nya gammelbron över Närpes å i Finby börja byggas i sommar.

Trångbodd Mosebacke skola får baracker

Trångboddheten i Mosebacke skola ska nu avhjälpas med baracker. Det är fråga om cirka 800 kvadratmeter som kostar nästan 16.500 euro i månaden.

Nyhetsbild

"Orättvist beslut om trottoarbygge"

Ben Häggström är besviken på att Närpes stad inte beaktade anmärkningen som framfördes rörande ett trottoarbygge i Närpes centrum. Nu räknar han med att lämna in besvär.

Nyhetsbild

Lyssnar och smakar på påskens händelser

Nam, nam. Oj, vad gott. Så lät det då de tolv barnen i förskolan i Övermark deltog i en påskvandring i kyrkan. Barnen fick uppleva händelserna kring påsken genom att både smaka, känna, se och lyssna.

Nyhetsbild

Väg byggs till tio sommarstugor i Rangsby

Den nya vägbanken börjar vara färdig och inom de närmaste dagarna lyfts bron på plats. Till midsommaren är det tänkt att folk ska kunna köra med bil till sina sommarstugor sedan väg byggts till två holmar i Rangsby.

Nyhetsbild

Bil sladdade av vägen i Pjelax – landade på taket

NÄRPES Mannen som färdades ensam i bilen klarade sig oskadd.

Nyhetsbild

Helena Strandholm-Finne utsågs till jubileumssjukskötare

Som nybliven pensionär premieras Helena Strandholm-Finne i Yttermark som jubileumssjukskötare. Bakom sig har hon 41 år i varierande uppgifter inom hemvården i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nu förbättras vallarna vid Närpes ås mynning

UPPDATERAD. Arbetet med att förbättra invallningen i Böle och Bäckby har påbörjats. Målet är att förebygga översvämningar.

Nyhetsbild

Sågar upp isen för att kunna lägga ner avloppsvattenrör

Det var mycket arbetsfolk på isen på Närpes å i Övermark på torsdagen. Bredvid åbron i Häggnäs höll man till och med på att såga sönder isen. Orsaken är den vatten- och avloppsledning som just nu byggs i byn.

Nyhetsbild

Polisen kan avliva varg om konkret fara finns

Avlivning är den sista utvägen polisen kan ta till om en varg orsakar fara. Men faran ska vara konkret.

Nyhetsbild

Luke: Nya uppgifter om vargstammen i juni

Det gäller ännu att tålmodigt vänta i tre månader. Först i början av juni får vi veta hur många vargar Luke uppskattar att finns i Österbotten. Fortsätt rapportera observationer uppmanar både Sirpa Thessler vid Luke och Stefan Pellas vid viltcentralen.

Nyhetsbild

Småbarnsförälder: "Det är inte någon hysteri"

"Nej, vi är inte hysteriska när vi räds vargar som går vid våra skolor, vid våra daghem, på våra gårdsplaner." Det säger Pörtombon, jägaren, småbarnsföräldern och lokalpolitikern Johanna Borg. Hon säger att vargens närvaro förändrat vardagen.

Nyhetsbild

Polisen: Allmän rädsla räcker inte

En polisman har rätt att som sista utväg avliva djur som orsakar fara för människors liv eller hälsa. Men en allmän rädsla hos befolkningen är inte skäl nog att avliva en varg, påpekar Österbottens polisinrättnings kommunikationschef, överkonstapel Mikael Appel.

Nyhetsbild

Mats Nylund: Trycket på att luckra upp vargskyddet ökar

– Vi har föräldrar som inte vågar låta sina små barn sova utomhus, som inte längre vågar dem leka i skogen, vi har en stor rädsla bland husdjursproducenterna som inte vet vad som händer när djuren ska ute på bete i sommar. Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) säger att vargflockarna har förändrat vardagslivet i Österbotten.

Nyhetsbild

Vargmöte fyller Pörtomlokalen

Väninnorna Eivor Vestberg från Bergö och Gun-Britt Bäckman från Vasa och omkring 300 andra bänkade sig i ungdomslokalen i Pörtom på tisdagskvällen kl. 18.30. Vargmötet fyllde salen till bristningsgränsen.

Nyhetsbild

Händer i kväll: Stormöte om varg i Pörtom

NÄRPES Intresset väntas vara stort för kvällens möte om varg i Pörtom. Naturresursinstitutet Luke har två personer på plats.

Nyhetsbild

Fuktskadade drängstugan saneras inte

Den fuktskadade drängstugan i Närpes renoveras inte. Den får stå oanvänd. Ett nytt församlingscenter ska byggas och där inryms även rum för barnverksamheten.

Nyhetsbild

Närpes godkände skolbyggnad – efterlyste fönster i matsal

NÄRPES Ritningar för Västra Närpes skola, förnyelse av vägbelysning och renovering av HVC fick godkänt av fullmäktige.

Nyhetsbild

Bilförare stannades av polis - hade tagit cannabis

NÄRPES Polisen stannade en personbil på Närpesvägen på fredagseftermiddagen. Det visade sig att bilföraren hade tagit cannabis. Polisen hittade även narkotikaredskap i bilen.

Nyhetsbild

250 stugor i Närpes kan bli fast bostad

Benvik, Skrattnäs, Fagerö, Töjby, Blaxnäs och Tjärlax har åtminstone en sak gemensamt. Där är det möjligt att bo året om på sommarstugan. Ungefär 250 fritidshus i Närpes uppfyller kriterierna för åretruntboende.

Nyhetsbild

Kvinna i predikstolen kräver egen aktivitet

Det är mycket upp till egen aktivitet om man vill att en kvinnlig präst ska predika i Närpes kyrka, säger kyrkofullmäktiges ordförande Kristian Sjöbacka.

Nyhetsbild

Fonden delar ut 400.000 till Sydösterbotten

Också många sydösterbottningar får vara med och dela på kakan när Svenska kulturfonden delar ut stipendier. Av hela bidragspotten på 18,7 miljoner euro landar 400.000 euro hos mottagare i Sydösterbotten.