Kristinestad

Nyhetsbild

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Arbetslösheten i Sydösterbotten har minskat med 15 procent på ett år

Färre arbetslösa, fler jobb. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste sysselsättningsstatistiken. I Österbotten är det bara Larsmo som uppvisar bättre arbetslöshetssiffror än Närpes som är god tvåa.

Nyhetsbild

Besökare: "Man märker att folk är stolta över Kristinestad"

Varggrottan, kulturell anda, trähusstad och historia. Vad har de gemensamt? Jo, de lockar turister till Kristinestad. – Vi ville komma och se det vackra, säger Sibboborna Marko Lehtinen och Soila Sariola om varför de turistar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Turistrik sommar i Kstad – "Fler tyska turister än vanligt"

Trots att antalet tyska turister minskar i Finland har de ökat i Kristinestad. – I juli hade vi tyska kunder varje dag, säger Ari Suomi på Bockholmens camping, som i år besökts av 23 olika nationaliteter.

Nyhetsbild

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild

Det räcker nu - resten under jord, tycker tekniska direktören

De negativa konsekvenserna för landskapsbilden får inte negligeras, tycker tekniska direktören i Kristinestad och kräver att samtliga nya kraftledningar till elstationen i Kristinestad dras under jord. Kravet lär klinga för döva öron.

Nyhetsbild

Flera och bredare ledningsgator när vindkraftsbolagen ska till elstationen

Kristinestad har sagt nej till luftburen kraftledning på stadens mark från Fortums planerade vindkraftspark i Böle-Pjelax. Nu undersöker bolaget ändå luftledning och en ny tvångsinlösningsprocess kan vänta om hörnet – och fler aktörer följer.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Tre byars runda lockade 51 motionärer

På söndagseftermiddagen gick startskottet för motionsloppet Tre byars runda i Härkmeri. En hel drös deltagare stod redo vid Härkmeri skola inför starten.

Nyhetsbild

Vallväxter dominerar på de sydösterbottniska fälten

Vall, vall och ännu lite vall... Vallen är fortsättningsvis det dominerande inslaget på de sydösterbottniska fälten.

Nyhetsbild

"Borde diskutera först med YA och Sedu innan man springer till Vasa"

Kristinestad Varför ska vi bidra till att utarma de samkommuner som vi är delaktiga i, och i förlängningen utbildningarnas verksamhetsförutsättningar, frågar sig skolpolitikern Henrik Antfolk (SFP), som anser att det var förhastat att genast vända sig till Vamia för närvårdarutbildning i Kristinestad.

Nyhetsbild

Stort intresse för närvårdarutbildning – starten kan tidigareläggas

Kristinestad Intresset för Vamias närvårdarutbildning i Kristinestad är så pass stort att startdatum eventuellt tidigareläggs. Rektor Åsa Stenbacka förstår inte uppståndelsen. Vi svarar på ett behov, säger hon om kritiken från YA:s sida.

Sporting brände chanser - blev en ny förlust

Pedersöre FF tog säsongens första seger då man besegrade ett formsvagt Sporting Kristina. Vi borde enkelt ha vunnit den här matchen, säger Janne Lindström.

Polisen körde på travbanan i jakten på misstänkt rattfyllerist

Kristinestad Nu kommer förklaringen till varför en polisbil körde på travbanan i Kristinestad. Patrullen var på jakt efter en misstänkt rattfyllerist och obekanta med omgivningen kom de då in på travbanan.

Nyhetsbild

Inga kylaggregat i nya Kristinahemmet - "En sommar med Saharavärme motiverar inte kylsystem"

I maj togs det splitternya Kristinahemmet i bruk i Kristinestad. Det finns bara ett problem, värmen. Trots den nya byggnaden finns inget kylaggregat, vilket personal och boende märkt av i sommarhettan.

Nyhetsbild

Lärare vid YA: För få unga Kristinestadsbor vill bli närvårdare

NÄRPES Planerna på ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Kristinestad väcker stor oro i Närpes. Skolpolitikern Anders Norrback säger att den vore ett direkt hot mot Yrkesakademin i Närpes, medan lärare vid närvårdarutbildningen påpekar att intresset för studierna minskat bland Kristinestadsborna.

Vindkraftsplan i Västervik godkändes

Planerna på en vindkraftspark i Västervik-Ömossa i södra Kristinestad tog ett kliv framåt när stadsstyrelsen godkände planförslaget.

Nyhetsbild

Förslag: Gratis preventivmedel till unga i Kristinestad

Från och med nästa år ska Kristinestads unga få gratis preventivmedel. Det föreslår stadsstyrelsen. Därmed blir Kristinestad först av kommunerna i Sydösterbotten att ta det här steget.

Nyhetsbild

Planerar för mera rum i Kantakaupungin koulu

Kristinestad Nu ska en kommitté planera för tilläggsutrymmen i trångbodda Kantakaupungin koulu i Kristinestad. Superbra, tycker Jessica Bårdsnes (Saml) som var en av de som lämnade in initiativ om utbyggnad.

Nyhetsbild

Medicinstuderande i Riga – "Långt över mina förväntningar"

Dagsmarksbon Victor Heinonen har velat bli läkare i sex år. I vintras tog han första steget mot detta mål, då han flyttade till Lettland för att studera medicin.

Nyhetsbild

Stockholm lockade Oskar Utfolk

Oskar Utfolk flyttade i fjol till Stockholm för att studera till psykolog. Skolan och staden avgjorde valet av studieplats.

Nyhetsbild

Jessica Palmberg valde tandläkarstudier på andra sidan Kvarken

Efter att ha börjat studerat till lärare i Åbo valde Jessica Palmberg tandläkarstudier i Umeå. – I grunden har jag alltid velat bli tandläkare, säger hon.

Allt fler finländare studerar utomlands

Under läsåret 2016-2017 studerade över niotusen finländare utomlands. Antalet utlandsstuderande har bara ökat de senaste åren, inte minst bland sydösterbottningar.

Polisbil vållade farligt läge på travbanan

KRISTINESTAD Mitt under pågående träning med travhästarna möttes tre hästekipage till sin stora förvåning av en polisbil i en kurva på travbanan i Kristinestad. Det kunde ha gått illa, säger en av tränarna.

Nyhetsbild

Elkrångel ledde till rökutveckling

LAPPFJÄRD. På måndagsförmiddagen fick brandkåren larm om rökutveckling i en kontorsfastighet i Lappfjärd. Ingen brand konstaterades.

Nyhetsbild

Säkert att bada i Lilla Sandjärv igen

Förra veckans provtagningar visade på förhöjt antal tarmbakterier i Lilla Sandjärv i Ömossa. På måndagen gav Västkustens miljöenhet grönt ljus för bad i insjön igen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Rektor: Ny utbildning innebär konkurrens för YA

Det blir en direkt konkurrens med YA om Vamia börjar utbilda närvårdare i Kristinestad. Ingen har varit i kontakt med oss, säger rektor Boris Ståhl vid Yrkesakademin i Österbotten.

Nyhetsbild

Närvårdare vill ge äldre en värdefull vardag med guldkant

Kristinestad En guldkant på vardagen är viktig för de äldre, säger närvårdare Cia Rönnqvist vid Åldersro. Hon jobbade i många år med barn och ungdomar. Nu vill hon ge de äldre har en värdefull vardag.

Nyhetsbild

Vill utbilda närvårdare i Kristinestad

Kristinestad/Kaskö

Det är svårt att hitta vårdpersonal. I Kaskö och Kristinestad hoppas man kunna inleda en ny tvåspråkig närvårdarutbildning för att få fler händer i vårdarbetet.

Nyhetsbild

Bottennapp av Sporting Kristina

Sporting Kristina kunde bra ha tagit en poäng mot VPV. Men spelmässigt var fredagens insats ett rejält bottennapp.

Nyhetsbild

Skarvarna byggde bo högst uppe på fyren – unikt i Finland

För första gången har skarv byggt bo i konstruktion tillverkad av människan – i Kristinestads fyr, fem sjömil sydväst om Björnön.

Nyhetsbild

Nytt publikrekord sattes på allsångsafton i parken

Det blev nytt publikrekord för zontaklubbens traditionella allsångsafton. Omkring 180 personer mötte i onsdags upp i Badhusparken i Kristinestad.

Nyhetsbild

Avråder från bad i Lilla Sandjärv

Efter vattenprover som togs i måndags avråder man nu från bad i Lilla Sandjärv i Ömossa. För höga halter tarmbakterier är orsaken.

Nyhetsbild

Terveystalo öppnade i Kauhajoki – minskade i Kristinestad

Kristinestad Suomen terveystalo öppnade nyligen betjäningspunkt i Kauhajoki. 30 arbetstagare som tidigare jobbat i Kristinestad har nu sin arbetsplats där. Nu jobbar 120 personer vid enheten i Kristinestad - men de kan bli fler.

Nyhetsbild

Kvinnan har erkänt bränderna – därför tände hon på

BRÄNDERNA I KRISTINESTAD. Den 61-åriga kvinnan som är häktad misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad har nu uppgett sitt motiv. Hon hade tråkigt.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Skolhuset i Tjöck blev förskola och daghem

När Kristinestads skola åter tas i bruk blir Tjöck skola, där eleverna huserat i två år, ny adress för daghemsavdelningen Lilliputt och förskolan, för morris och eftis.

Nyhetsbild

Byggandet av nya daghemmet förväntas inledas i höst

Ritningarna för det nya daghemmet i Kristinestad är nu till 95 procent klara. Det kan dock ännu krävas ett nytt bygglov, efter att planerna ändrats.

Nyhetsbild

VIDEO: De larmade även om branden vid Brunströmsgatan

Kristinestad VIDEO. Även den andra anlagda branden på söndagsmorgonen, vid Brunströmsgatan, upptäcktes av ungdomar som larmade brandkåren innan elden hann sprida sig.

Nyhetsbild

Psykiater: Pyromani en allvarlig störning som är svårbotad

De anlagda bränderna i Kristinestad väcker frågan: Har vi att göra med en pyroman? Psykiater Hannu Lauerma hoppas att så inte är fallet, för pyromaner är svåra att stoppa och ännu svårare att bota.

Nyhetsbild

61-åriga kvinnan häktades – risk för fler bränder annars

På onsdag eftermiddag häktades den 61-åriga kvinnan som är misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad. Nu har polisen två veckors arbetsro för att ta reda på hennes motiv.

Nyhetsbild

Fint och modernt tycker Eelis och Joa om sin nya skola

Kristinestad På torsdag inleder 96 elever sin skolgång i nyrenoverade Kristinestads skola där förenklat sagt endast stockväggar och stenfot minner om ursprunget – samt porten som hittades bakom cykelförrådet. Fint och modernt, tycker Eelis Monola och Joa Ingves, sjätteklassare.

Nyhetsbild

Kuuttinen, Lassfolk och Leppäranta i landslaget

Tre friidrottare från de sydösterbottniska föreningarna ska representera Finland över veckoslutet, både i Danmark och i Sverige.

Nyhetsbild

Nordautomation fick miljonorder från Keitele Timber

Mekaniska träförädlingsföretaget Nordautomation har fått en order värd drygt en miljon euro från Keitele Timber i Alajärvi.

Nyhetsbild

Polisen: Vi har rätt person i förvar – Kristinestadsborna kan andas ut

KRISTINESTAD Polisen vill inte berätta vad kvinnan som är misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad sagt i förhören. Men polisen är nu säker på att hon är personen bakom bränderna.

Nyhetsbild

En person omkom i krock mellan personbil och långtradare

UPPDATERAD 20.12 Klockan 14 på måndagen kom larmet om att en personbil och en långtradare hade krockat på riksväg 8 i Kallträsk i Kristinestad. Personbilsföraren omkom i krocken. Så vitt polisen visste vid 16.40-tiden hade långtradarchauffören inte fått några större fysiska skador.

Nyhetsbild

Bränderna i Norrstan upprör Kristinestadsbor

Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger Jaakko Kallio och Jouko Kaunio när de bekymrat betraktar de båda brandplatserna intill det gamla daghemmet i Kristinestad. Där har det nu brunnit två söndagsmorgnar i följd.

Nyhetsbild

Trafikolycka stänger riksåttan i Kallträsk

KRISTINESTAD Klockan 14 kom larmet om att en personbil och en långtradare hade krockat på riksväg 8 i Kristinestad. Olycksplatsen är ungefär 600 meter från Kallträsk i riktning mot Ömossa. Olycksplatsen är nu stängd för trafik.

Nyhetsbild

Kvinna i 60-årsåldern misstänkt för bränderna i Kristinestad – motivet ännu oklart

Polisen har gripit en kvinna i 60-årsåldern misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad. Hon misstänks för fyra fall av sabotage och ett försök. Motivet är okänt.

Logga in för att följa orten