Kristinestad

Nyhetsbild

Tre bilar inblandade i krock i Kstadskorsning

Tre bilar som kom från varsin väg på östra sidan i Kristinestad var inblandade i en krock vid lunchtid på torsdagen. Kollisionen skedde i korsningen av Tjärhovsvägen, Tjöckvägen och Lappfjärdsvägen nära stadsbron.

Nyhetsbild

Vindkraftverkets första återbetalning till Kstads unga

Som gäst i en bygd är det rimligt att man ger tillbaka något, säger vd Staffan Niklasson på Huikku tuulivoima vars enda vindkraftverk kommer att ge totalt över 100.000 till Kristinestads unga.

Nyhetsbild

Tjöck skola blir daghem och förskola i höst

För tillfället är aktiviteten i Tjöck skola ganska låg, men till hösten blir det desto mera fart och fläkt då daghems- och förskolebarnen flyttar in. Utöver detta ska också lunchen för Kristinestads skola kokas i Tjöck skola.

Nyhetsbild

Lastbil med tre ton hallon i diket

KRISTINESTAD En lastbil lastad med tre ton hallon hamnade av okänd anledning i diket på riksväg 8 i Blomträsk i Kristinestad på onsdagseftermiddagen. Ingen skadades i olyckan.

Nya prov togs från Varggrottan – dna ska visa vilka djur som rört sig där

Kristinestad Nya prover har tagits från Varggrottan i hopp om att få mera information om grottan och samtidigt reda ut om och på vilket sätt man kunde fortsätta forska om den.

Nyhetsbild

Kstad sätter ner foten igen: Elöverföringen från Pjelax ska gå under jord

Kristinestad har inget emot att Lantmäteriverket undersöker marken fram till Fingrids elstation. Men något annat än jordkabel kommer inte på fråga är färdkosten.

Nyhetsbild

Katten Vilma besöker veterinären på ny plats

På veterinärmottagningen väntar Henrik Skrifvars tillsammans med katterna Vilma och Ruska på att få träffa veterinären. Mottagningen finns numera i Tjöck, men båda katterna håller sig lugna trots den nya miljön.

Nu blir det 34 cent billigare att tömma sin soptunna

Botniarosk sänker behandlingsavgiften för avfallskärlen med tio procent. Den nya avgiften träder i kraft första juli.

Nyhetsbild

Både folk och byggnader är gammaldags på 50-åriga Kilen

– Allt här är så gammaldags. Till och med du är gammaldags. Fast du har moderna skor. Så löd ett av dagisbarnens kommentar om Kilen och programsekreterare Antonia Ingves klädsel under en tidsresa.

Åtta mål då Sporting spelade kryss

Sporting ledde, låg under med två mål, kom ikapp, låg igen under och räddade till slut en poäng i en målrik match i Lappo.

Nyhetsbild

Ny verksamhet söks till Björnön

I regionen finns stora mängder bioenergimassa och på Björnön står ett urbruktaget kolkraftverk. Nu söks företag intresserade av verksamhet inom cirkulär ekonomi.

Nyhetsbild

Skata-Ottos vilosten i farozonen när Kstad gräver nya diken

Skata-Ottos vilosten ligger i diket där grävmaskinen ska fram och dess öde engagerar byborna som vill låta flytta kulturstenen och höja statusen.

Ambulans krockade med älg i Kstad

En ambulans krockade med en älg under natten till måndagen. Inga personskador uppstod och ambulansen var inte i utryckning.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Öppna portar bland kaptenshus och trädgårdar i Kristinestad

Öppna portar är evenemanget då Kristinestadsborna låter besökare komma in och ta del av de idylliska trähusen och grönskande trädgårdarna. Ett tiotal besöksobjekt är nya.

Nyhetsbild

Unga i Sydösterbotten har positiva attityder till finska

Språkdebatten går het. Nationellt kommer det hela tiden nya förslag om hur språkundervisningen ska byggas upp. I synnerhet i Kristinestad är debatten aktuell då man diskuterar ett utökat samarbete mellan det finskspråkiga och det svenskspråkiga skolväsendet. En avhandling gjord i de svenskspråkiga gymnasierna visar positiva attityder till finskan.

Nyhetsbild

Sandberg doktorerar om organiska solceller

Solceller i dag är för ineffektiva. Ett hållbarare och billigare alternativ är organiska solceller, vilket Oskar Sandberg forskat i.

Nyhetsbild

Hund rev tre får i Sideby – avlivades

På fredagsmorgonen fick polisen in en anmälan om att rivna får hittats i en hage i Långviken i Kristinestad. Där hittades också den skyldige – en hund som varit på rymmen sedan natten mellan onsdag och torsdag.

Lärarval tas om i Kstad på grund av jäv

Beslutet att välja Anna Neuman till klasslärare vid Lappfjärds skola upphävdes på grund av partsjäv. Nu ska de sökande intervjuas på nytt.

Sju vill nu bli MI-rektor i Kstad

Den nya ansökningsomgången till tjänsten som rektor för medborgarinstitutet i Kristinestad gav ytterligare fyra namn.

Nyhetsbild

Peter Grannas ny gymnasierektor i Kristinestad

KRISTINESTAD Nye rektorn vid Kristinestads gymnasium hoppas på mer utbyte med finska gymnasiet samt en tydligare marknadsföring av skolans styrkor.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Botniarosk samlade in över ett ton plast

Under Botniarosks jippodagar i maj besökte närmare 2 000 personer återvinningsstationerna för att lämna sitt avfall.

Sporting fick inte hål på I-JBK

Sporting skapade chanser och hade bland annat en boll i ribban. Men målskyttet haltade och det blev en uddamålsförlust borta mot I-JBK.

Grundvattennivåerna stabila – men slösa inte, säger vattenverksskötare

Torkan ställer till det för bönderna, men är det befogat att vara orolig för grundvattennivåerna? Inte om man frågar experterna på KRS-Vatten och Närpes vatten.

Nyhetsbild

Om det inte börjar regna snart kan bönder tvingas slakta sina djur

Det är tredje året i rad som bönderna drabbas av ogynnsamt väder. För mycket regn, för lite sol och nu vållar avsaknaden av regn problem. Oroväckande, menar bonden Rickard Ingves.

Nyhetsbild

Tio gårdar av drygt fyrtio är nya på öppna portar

Kristinestad Evenemanget Öppna portar ordnas för tionde gången i Kristinestad. Nytt för i år är en auktion på Krepelinska gården.

Nyhetsbild

Internationellt då konstnärer samlas i Kristinestad

Under juni månad befinner sig fyra internationella konstnärer på konstnärsresidens i Kristinestad och i samband med detta har man även konstvecka och utställningar med bland annat unika kyrkomålningar från Etiopien.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över folkhögskolan i Lappfjärd

KRISTINESTAD Övertagandet av Lappfjärds folkhögskola väckte tvivel i stadsfullmäktige på måndagskvällen. Efter omröstning beslöts att Kristinestad tar över verksamheten.

Nyhetsbild

Årets första lokala nypotatis har landat i affärerna

Hos potatisodlaren Kaj Berglund åt man den första nypotatisen i mitten av förra veckan. På söndag kväll gick de första leveranserna nypotatis till affärerna.

Nyhetsbild

114-åriga ungdomsföreningen i Sideby går i vila

– Det är klart att det är vemodigt. Det är ju återigen en del av byn som dör ut, kommenterar ordförande Tobias Lindlöf om beslutet att avsluta Sideby ungdomsförening och sälja föreningshuset.

Nyhetsbild

Österbotten utan representant i Samlingspartiets styrelse

Viceordförande Janne Sankelo, Kauhava besegrades av Mari-Leena Talvitie – som ändå fungerat som specialmedarbetare åt Petri Pihlajaniemi.

Nyhetsbild

Våfflorna hade åtgång i Ömossa

Doften från nygräddade våfflor svävar över den soldränkta gårdsplanen vid ungdomslokalen i Ömossa. Det är Margit Sandvik, som sin vana trogen, ställt sig vid våffeljärnet. Den aktuella dagen Öppna byar har lockat ut ett sextiotal bybor som kommit för att smaka våfflor och för att ta del av annat program.

Brand tog skog och förråd vid Lilla Sandjärv – sommarstugor klarade sig

På söndagskvällen bröt en skogsbrand ut vid ett sommarstugeområde på Sandjärvsvägen i Ömossa. Sex brandbilar från Lappfjärd och Kristinestad deltog i utryckningen.

Nyhetsbild

Markbrand mellan två sommarstugor i Kristinestad

Av okänd anledning började marken mellan två sommarstugor brinna i Kristinestad på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Korsnäs FF derbyslog Sporting Kristina

Sporting Kristina förlorade derbyt mot Korsnäs FF med siffrorna 1–3 (0–1) inför säsongens största publik i Lappfjärd på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Robotar och programmering lockade familjer till Dux

På torsdagskvällen hade man möjlighet att testa på att både programmera och utforska teknik då en robot- och programmeringsworkshop hölls på kulturhuset Dux i Kristinestad.

Nyhetsbild

Hjärtstartarna vinner mark men registreringen haltar

Allt fler går in för att skaffa hjärtstartare till arbetsplatser och andra offentliga platser. Men åtminstone inte än finns något täckande register över de små strömförande apparaterna som kan rädda liv.

Tio vill bli apotekare i Kristinestad

Apotekstillståndet i Kristinestad söks av tio personer.

Nyhetsbild

Hesburger-etablering skapade 15 nya arbetsplatser

På torsdagen öppnade Hesburger i Lålby och skapade 15 nya arbetstillfällen.

Nyhetsbild

Nya gång- och cykelbanan gör det säkrare för kusinerna att hälsa på varandra

Cykeln rullar lätt då Melwin Teirfolk, 9 år, susar förbi. Han är glad över att ha en alldeles ny cykelväg nästan direkt utanför huset.

Nyhetsbild

Fullsatt på återinvigning av Hemslöjdsgården i Kristinestad

På grund av vädret fick man flytta in återinvigningen av Hemslöjdsgården, men inomhus var det glada människor som hade samlats för att fira renoveringen av en samlingsplats och träffpunkt för hantverksintresserade.

Nyhetsbild

Kallt och blåsigt – då lyser de blågröna algerna med sin frånvaro

Algfritt och rätt kallt. Så är vattenläget just nu.

Nyhetsbild

Nu lämnar han James Bond bakom sig – och tar sig an Jönssonligan i stället

Filmskaparen Benjamin Kalliomäki är tillbaka. Efter två James Bond-fanfilmer är det nu Jönssonligan som gett inspiration till projektet "Ekens gäng Wendelinarvet" som involverar runt 20 lokala skådespelare.

Nyhetsbild

Nyrenoverade hemslöjdsgården klar för dagens invigning

Musik, sång och festtal står på programmet då Hemslöjdsgården i Kristinestad återinvigs efter renoveringen.

Nyhetsbild

Kulverten under gymnasiet stängd

Det blev en antiklimax. Förra veckan misslyckades försöket att kameraskanna brunnen och den förmodade kulverten under gymnasiet i Kristinestad. Nu har ett nytt försök gjorts.

Häst fastnade i dike

På tisdagskvällen fick brandkåren i Kristinestad rycka ut för att hjälpa upp en häst som fastnat i ett dike.

Nyhetsbild

Svinen blir fler i Kstad – organiserad jakt ska decimera stammen

Vildsvinen blir ett allt större problem i Kristinestad, främst i östra delarna av kommunen där antalet uppskattas till runt 30 exemplar. Nu ska man försöka decimera stammen med organiserad jakt.

Tvättmaskin fattade eld

Kristinestad En tvättmaskin fattade eld i Kristinestad på söndagen.

Logga in för att följa orten