Kristinestad

Nyhetsbild

Julhem i Kristinestad lockade från när och fjärran

Stämningen var på topp då sjöstadens julhem presenterade sig i Kristinestad. Regnet skrämde inte besökarna. Flera kom längre ifrån för att se hemmen.

Nyhetsbild

Var fjärde sydösterbottning pendlar till jobb i annan kommun – Närpes sysselsätter bäst

Pendlingen till Närpes ökar och staden är bäst i Österbotten på att sysselsätta egen befolkning. En fjärdedel av Kaskös arbetskraft jobbar i Närpes, medan det är fler som pendlar till och från Kristinestad för jobbets skull.

Nyhetsbild

Han pendlar tre timmar per dag

En vanlig arbetsdag sätter sig Vöråbon Hans-Eric Kamis i bilen klockan halv sju på morgonen. Då har han 125 kilometer framför sig innan han når sitt kontor i Lappfjärd, ungefär en och en halv timme senare. Det har han gjort i ungefär tre års tid.

Nyhetsbild

Trångbodd skola i fokus under budgetdebatt i Kristinestad

Mycket av diskussionen handlade om behovet av mera rum i Kantakaupungin koulu då fullmäktige i Kristinestad klubbade av nästa års budget. Summorna ändrades inte, men texten kompletterades med en formulering om skolan.

Nyhetsbild

Vildsvin dog i krock med skåpbil

En skåpbil krockade med ett vildsvin i Back i Ömossa, Kristinestad på Riksväg 8 på söndag vid 18-tiden. Vildsvinet dog i krocken och blev liggande i diket.

Glassplitter på gatan efter skadegörelse i bostad

KRISTINESTAD På söndag eftermiddag skedde en skadegörelse i en lägenhet i centrala Kristinestad. Bland annat krossades ett par fönsterrutor.

Nyhetsbild

Julfantastens högtid är här: "Numera är jag en helt öppen julälskare"

Kristinestad Egentligen tycker Linda Storås att hon är "ganska normalt julig" – det beror på vem man jämför med, säger hon. Julen är hennes absoluta favorithögtid, en högtid som hon kan drömma sig till redan på sommaren.

Nyhetsbild

Radonhalten mättes i skolor – högst i Kstad, men inte över gränsvärdet

De högsta radonhalterna uppmättes i skolor i Kristinestad och på skolcentrum i Finby. Ingen skola översteg ändå gränsvärdet.

Närpesbo körde av vägen i Härkmeri

KRISTINESTAD En kvinna från Närpes körde av vägen på Härkmerivägen mellan Härkmeri och Riksväg 8 på torsdag kväll vid 22.30-tiden. Hon ådrog sig inga större skador, men blev omplåstrad i ambulansen på plats.

Nyhetsbild

Bopcatz lockar både ungdomar och pensionärer till musik

På självständighetsdagen ställer sig Kristinestadsbandet Bopcatz på Kulturhuset Dux scen. Orsaken? Tio år av Bopcatz, bandet där ungdomar och pensionärer lirar tillsammans.

Nyhetsbild

Oro för mässlingsepidemi bland 70-talister i Kristinestad – "Speciellt personer som reser mycket kan bli smittade"

I dagsläget finns tio barn under skolåldern i Kristinestad som inte har fått MPR-vaccin. På rådgivningsbyrån har hälsovårdarna Tuula Sandberg och Ann-May Lövdahl precis sett över läget.

Nyhetsbild

Hon åker till Tokyo för att samla studiepoäng: "Nu har det börjat sjunka in"

Johanna Rämänen från Dagsmark är en av fyra utvalda studerande vid Åbo Akademi som kommer delta i Slush Tokyo 2019, ett evenemang som lockar tusentals deltagare.

Nyhetsbild

Kasper och Inka fick gå på fest med statsministern

Tioåriga Kasper Rosenback från Lappfjärd var en av de finländska tioåringar som fick träffa statsminister Juha Sipilä på barnens självständighetsfest i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagen.

Nyhetsbild

Tvätteriet i Lappfjärd fick ny ägare

KRISTINESTAD Genom att byta namn, från tvätteri till bykstuga, vill nya ägaren skapa ett trivsammare tvätteri. Men namnbytet gör inte hela jobbet. Tony Bergström har en hel del att hugga tag i för att utveckla verksamheten till det han vill.

Ok att flytta byggplats på Tjöckön till bättre strand

Ett utkast till ändring av strandgeneralplan på Tjöckön får grönt ljus av samhällsbyggnadsnämnden i Kristinestad. En byggplats ska flyttas.

Nyhetsbild

Bakläxa på Skataplan på grund av jäv i nämnden

Jäv ledde till att utkastet till ändring och utvidgning av detaljplanen för Björnön och området vid Skatavägen måste tas upp igen i Kristinestad.

Närpesföretag fixar ytor i Kristinestads simhall

Närpesföretaget Sancon Finland sköter ytbeläggningsarbetena vid saneringen av simhallen i Kristinestad. Sancons anbud på 144.650 euro utan moms är förmånligast.

Nyhetsbild

Kauhajokiföretag bygger om bibliotek till klassrum i Lappfjärds skola

Företaget RKM Palvelu J-P Kulmala från Kauhajoki har valts till entreprenör för de arbeten som ska göras i Lappfjärds skola. Det handlar i huvudsak om att biblioteket ska bli rum för undervisning.

Nyhetsbild

Anette Norrgrann blir rektor för Lafo

KRISTINESTAD Efter årsskiftet är det Kristinestad som driver folkhögskolan i Lappfjärd. Sju personer blir då anställda av staden. Och staden får en ny nämnd.

Nyhetsbild

Planeringspengar delas upp mellan de fuktdrabbade församlingshemmen

KRISTINESTAD Eftersom Kristinestads kyrkliga samfällighet för närvarande saknar förvaltningschef kunde församlingsrådet godkänna endast en grov budget på senaste möte.

Nyhetsbild

Korset på kyrkstapeln i Sideby murket – togs ner för att undvika ras

KRISTINESTAD Klockstapeln i Sideby är nu utan kors. Korset började luta och kyrkvaktmästaren Luigi Barsetti slog larm: Nu var det dags att ta ner korset innan höststormarna tar det.

Nyhetsbild

Henriksson om vaccineringar: Upplysning hellre än tvång

Kristinestad/Närpes En aktiv vaccinationskampanj i stället för inskränkningar. Det är SFP-ordförande Anna-Maja Henrikssons recept och partiet vill ha extra pengar i statsbudgeten för informationen. Hon besökte Sydösterbotten på måndagen och fick då veta mera även om unga företagare i skolan.

Nyhetsbild

Lära sig språket första prioritet för nyfinländarna

Sedan augusti kan invandrare i Kristinestad på heltid studera grundläggande språkkunskaper i finska samt det finländska samhället.

Nyhetsbild

Topeliusgymnasiet bäst bland små gymnasier i STT:s jämförelse

Nyhetsbyrån STT har jämfört studieframgången i landets gymnasier. De svenska gymnasierna klarar sig exceptionellt bra i jämförelsen. Topeliusgymnasiet i Nykarleby toppar listan över små gymnasier. Även Vörå samgymnasium toppar en lista.

Nyhetsbild

Sirkka Högnäs är församlingens nya byråsekreterare

KRISTINESTAD Sirkka Högnäs valdes till ny byråsekreterare för Kristinestads svenska församling. Och nu börjar jakten på en ny förvaltningschef till samfälligheten.

Nyhetsbild

Årets lucia Ellen vill hjälpa människor

KRISTINESTAD Ellen Siili från Kristinestad vill i framtiden jobba med något där hon får hjälpa människor. Redan om ett par veckor får hon glädja sina medmänniskor i uppdraget som Sydösterbottens lucia.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

"Pyromanen" i Kristinestad döms för sabotage

UPPDATERAD. Det blev en dyr affär för den 61-åriga kvinnan som nu döms för att ha anlagt fyra bränder i Kristinestad. I dag kom domen.

Nyhetsbild

Sämjoval i Kristinestads svenska församling

KRISTINESTAD Det blev sämjoval när Kristinestads svenska församling utsåg sina representanter i samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige. Här är namnen på de nya förtroendevalda.

Nyhetsbild

Ellen är årets lucia i Kristinestad

Nu står det klart vem som är Sydösterbottens lucia 2018. Hon heter Ellen Siili.

Nyhetsbild

Lafo kan få dela rektor med medborgarinstitutet

Anette Norrgrann som är rektor för Kristinestads medborgarinstitut ser ut att bli rektor också för Lappfjärds högskola.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo vill bli rektor för ÅA

En Kristinestadsbo finns med bland sex kandidater som intervjuas för rektorstjänsten på Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Projektledaren: Så kan Kristinestad bli självförsörjande på förnybar energi

KRISTINESTAD Potatisblast och kospillning är några av komponenterna som kunde göra Kristinestad självförsörjande på förnybar energi. Biogas från enbart kospillning skulle värma 200 egnahemshus.

Nyhetsbild

Inga pengar för en utbyggnad av Kantakapungin koulu än – nu krävs nya kalkyler

Några pengar för utbyggnaden av Kantakaupungin koulu finns inte i budgetförslaget. Stadsstyrelsen kräver tydliga kostnadskalkyler.

Nyhetsbild

"Svagt av styrelsen att inte plocka bort havsvinden utanför Sideby"

Lokalpolitikern Kaj Kärr (SFP) befarar att staten kör över Kristinestad och tillåter havsvindparken utanför Sideby – därför är landskapets åsikt så viktig. Men landskapsstyrelsen sänder fel signaler, menar Kärr, som sitter i landskapsfullmäktige.

Nyhetsbild

Hon tar över hälsokostaffären i Kristinestad

KRISTINESTAD Efter en månads ”prao” ska hon nu stå på egna ben i hälsokostaffären i Kristinestad. Gunilla Mäkelä tar över verksamheten.

Nyhetsbild

Tusen traktorlass ur Sandbanken i budgetförslag med fokus på bildning

KRISTINESTAD. Det nya daghemmet ska äntligen byggas medan andra projekt slutförs i ett budgetförslag med fokus på bildning och välmående. Budgetförslaget i Kristinestad slutar med ett plus på 81.000 euro.

Nyhetsbild

Hon ska locka nya sångerskor med mer nutidsmusik

Annica Nyberg är ny dirigent för Lappfjärds damkör och har som mål att förnya repertoaren och lyfta in populärmusiken för att även attrahera nya sångerskor.

Nyhetsbild

Närpes och Korsnäs har de lägsta medelinkomsterna i Österbotten

Korsnäs och Närpes har den lägsta beskattningsbara inkomsten per invånare i hela Österbotten. Det visar statistikcentralens och skattemyndigheternas beskattningsuppgifter för år 2017.

Nyhetsbild

Havsvinden utanför Sideby kvar i landskapsplanen

Havsvindparken utanför Sideby plockas inte bort ur kommande landskapsplan – i alla fall inte av landskapsstyrelsen. Kristinestad som bestämmer sade nej redan 2015.

Nyhetsbild

Värmande glögg och pepparkakshus ger slantar till lägerskola

Varm glögg och pepparkakshus är ett sätt att få in pengar för lägerskola. Det säger Jere Alén och Tino Jääskeläinen, som var med på julöppningen i Kristinestad.

Miljösektionen: Alfa Oils utredningar väl tunna

Inte heller miljösektionen sväljer Alfa Oils planer för Björnön – fler och noggrannare underökningar krävs.

Nya arrendeprinciper föreslås i Kristinestad

De som arrenderar en bostadstomt i Kristinestad ska betala arrendeavgift enligt tomternas försäljnings- och inlösningspris, enligt ett nytt förslag.

Nyhetsbild

Kaj Suomela: Viktigt beslut för Sydösterbotten

För Sydösterbotten var det väldigt bra att förnuftet segrade, säger Österbottens förbunds landskapsdirektör Kaj Suomela om beslutet att hela Riksväg 8 uppgraderades till huvudled.

Nyhetsbild

Vass i potatisåkern gav inte ökad skörd, men gör gott för humushalten

Kristinestad finns 570 hektar vass som kunde användas som jordförbättringsmedel i potatisåkrarna. Men för att täcka kostnaden, med dagens pris, krävs en skördeökning på 24 ton per hektar.

Nyhetsbild

Kyrkskatten två procent i Kristinestad

Den kyrkliga skattesatsen i Kristinestad är två procent också nästa år. Det har gemensamma kyrkofullmäktige slagit fast.

Nyhetsbild

Utredning: En utbyggnad av finska skolan är den förnuftigaste lösningen

Arbetsgruppen ratade Tjöck skola, före detta finska skolan i Lappfjärd samt ett finskt skolcampus på Östra sidan. Enda alternativet för att råda bot på trångboddheten är en utbyggnad av Kantakaupungin koulu.

Nyhetsbild

Patrick Ragnäs fortsätter leda högskolestiftelsens delegation

Patrick Ragnäs, som bland annat är fullmäktigeordförande i Kristinestad, fortsätter svinga klubban i delegationen för Högskolestiftelsen i Österbotten.

Nyhetsbild

Alfa Oil krävs på konkretiserade planer för verksamheten under Björnön

Myndigheterna sväljer inte Alfa Oils planer för bergrummet under Björnön bara sådär. Bolaget krävs på fler – och noggrannare – svar än det man hittills presenterat.

Över hundra färre arbetslösa på ett år

I oktober gick 272 personer arbetslösa i Sydösterbotten, det är 102 färre än för ett år sedan.

Logga in för att följa orten