Kristinestad

Nyhetsbild

Radhus i Lappfjärd saneras efter brand – den första har redan kunnat flytta tillbaka

Saneringen av Lappfjärds pensionärhemsförenings brandskadade radhus inleds snart och de boende kan flytta hem igen under sommaren.

Nyhetsbild

Bötombergen växlar upp – ny nedfart, lediga tomter och utegym efter rekordsäsong

Utvecklingen av Bötombergen i Lappfjärd tar nya kliv – nästa vinter står en ny, tredje, nedfart klar och redan i sommar finns ett utegym på toppen.

Nyhetsbild

Carlströms trädgård återskapas – ska ge inblick i herrskapslivet

Parken är en viktig del då Carlsro museum i Kristinestad restaureras. Målet är att skapa en träffpunkt, där besökarna kan lära sig nytt eller bara av njuta av den gamla kulturmiljön.

Nyhetsbild

Missnöjd klient: "Förnedrande att inte få prata sitt modersmål med läkaren"

Vesa Urpunen, tidigare mångårig lokalpolitiker, är kritisk till hur vården nu fungerar i Kristinestad. Servicen är inte vad den borde vara och det är rent ut förnedrande då man inte kan prata sitt modersmål med läkaren, säger han – som skulle ha fått läkartid snabbare om han varit svenskspråkig.

Nyhetsbild

"Tillfälligt problem" säger vd:n om haltande språklig läkarservice

Den finskspråkiga läkarservicen vid Bottenhavets Hälsa i Kristinestad har kritiserats av klienter. Enligt bolagets vd är problemet tillfälligt. I sommar blir det bättre, lovar hon.

Nyhetsbild

Kraft och TWD Länken fick stöd från staten

Kraft fotboll var en av de föreningar som fick utdelning när Undervisnings- och kulturministeriet fördelade nästan två miljoner euro i "coronaunderstöd".

Nyhetsbild

Hittills tolv bävrar fällda i Lappfjärdsnejden – intresset för jakten ökar

Den här jaktsäsongen blev Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening beviljad 18 licenser på europeisk bäver. Intresset för bäverjakt verkar öka.

Nyhetsbild

Sista knycken efter årsskiftet – därefter är åarna i Lappfjärd och Tjöck rensade

Beslutet om muddringslov i Lappfjärds nedre lopp gläder stadens vägmästare Niklas Brandt som nu ser slutet på rensningarna av åarna i Kristinestad. Här ser du en karta över det område där muddringar ska ske.

Nyhetsbild

Kristinestad behöver personalchef på heltid – och förstärker löneräkning

Ett år efter omorganiseringen av arbetsuppgifterna för ledande tjänstemän blir det en nyanställning till centralförvaltningen i Kristinestad. Nu behövs en personalchef. Även ICT-avdelningen och lönekontoret ska få nya ordinarie anställda.

Nyhetsbild

Över 200 bryggplatser väntar på båtar – muddringsförbud fördröjer ny brygga

När isen ger med sig startar jakten på bryggplats. Kristinestad har totalt 200 platser att fördela, de flesta redan tingade.

Nyhetsbild

Lakiakangas byggs i sommar, Lappfjärd snart aktuell – efter tio år växer CPC även i Kristinestad

Kristinestad får mer vindkraft. Bolaget CPC fattar investeringsbeslut för vindkraftsparken i Lappfjärd inom de närmaste dagarna. De åtta turbinerna i östra Kristinestad, som är en del av Lakiakangas-projektet, reses redan i sommar.

Nyhetsbild

Myndighet gav lov att muddra Lappfjärds ås nedre lopp

Lappfjärds ås nedre lopp får muddras. Regionförvaltningsverket har på vissa villkor beviljat tillstånd för muddringen, som minskar risken för översvämningar i centrala delar av Lappfjärd.

Nyhetsbild

Markägare hoppas på Åback – skulle få dela på en miljon euro i arrendeinkomster

Kristinestads svenska församling är stor markägare och välkomnar vindkraft på det så kallade Åback-området i Lappfjärd och Tjöck. CPC Finland utlovar omkring en halv miljon euro i fastighetsskatt om de får bygga 27 vindkraftverk.

Nyhetsbild

Vill ha snabbare process för åtgärdstillstånd mot skarv

En uppdatering av den regionala åtgärdsplanen för skarv är aktuell i Österbotten och Mellersta Österbotten. Syftet med den uppdaterade planen är bland annat att stödja den som söker om undantagstillstånd för att att bekämpa skarv.

Nyhetsbild

Matlagning orsakade utryckningar på söndagen

En spisfläkt som fick kortslutning och ett automatalarm som slog på under matlagning orsakade utryckningar på söndagen i Närpes och Kristinestad.

Nyhetsbild

Rekordmånga deltagare i årets Konstrunda – två Närpeskonstnärer är med

Nu har arrangören presenterat årets medverkande konstnärer i Konstrundan, som arrangeras första veckoslutet i september.

Ett nytt coronafall i Kristnestad under veckoslutet

Ytterligare en person testade under veckoslutet positivt för covid-19 i Kristinestad. Saldot förra veckan var totalt fyra fall.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kraft stod för en smärre "sensation" på lerig plan – och i Kristinestad drar bygget av busstationen igång

Ur Historiska arkivet vecka 14/1971. Kraft slog namnkunniga motståndare på deras hemmaplan, Finby skolcentrum byggs om för 4,5 miljoner mark, i Kristinestad kan busstationen börja byggas och i Norrnäs fick kossan Mona en jättekalv. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 6–8.4.1971.

Nyhetsbild

Tore Appel mår bäst när han är sysselsatt: "I dag lever jag som jag vill leva"

Tore Appel i Sideby är en av de 16 000 finländare som drabbats av Parkinsons sjukdom. Han mår bra när han sysslar med något. Fotografering är en viktig livlina. I april uppmärksammas Parkinsons sjukdom i hela världen.

Nyhetsbild

Han har färdats på Kristinestadsvattnen i 60 år – i mitten på maj åker båten i sjön igen

Oron i kroppen börjar göra sig påmind runt valborg – ett par veckor senare ligger "Majsan" i blötan. Fast helst kör Jan-Erik Rosenberg bil.

Nyhetsbild

Motorbåten nummer ett i Sydösterbotten – men vattenskotrarna kommer starkt

I fjol registrerades 28 nya vattenfarkoster i Sydösterbotten, det är exakt samma antal som året innan. Vattenskotrarnas andel av registreringarna bara växer.

Nyhetsbild

Han har sett åtgången på båtar minska i 20 år – nu gapar lagren tomma

I 20 år har Marcus Rosenback sålt båtar och aldrig varit med om ett sånt sug. Då tvingas han tacka nej till kunderna, lagren är tömda i landet.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall i Kristinestad – Smittspårningen för gästarbetarna visade sig vara utmanande

På fredagen kom besked om ett nytt fall av coronasmitta i Kristinestad. Tjänsteläkaren säger att smittspårningen vållar problem.

Tre nya intresserade av timlärartjänst i Kristinestad

En timlärartjänst i Kristinestad fick tre nya sökande då tiden förlängdes.

Nyhetsbild

Tomma Ulrika alternativ för Attendo i Kristinestad

Det tomma Ulrika-hemmet på Östra sidan i Kristinestad kan igen bli serviceboende. Attendo Kristiina har problem med inomhusluften i nuvarande lokal och söker andra lösningar – och vill gärna ha med staden på ett hörn.

Nyhetsbild

Stopp för bussar söderut till sommaren – "Ohållbart köra med så få passagerare"

Bussförbindelserna söderut från Sydösterbotten avbryts då Onnibus drastikt minskar på sina turer från nästa vecka. Enligt bussbolaget är passagerarna så få att man nu måste ta en paus.

Nyhetsbild

Fyra nya coronafall i Närpes – två i Kristinestad

Uppdaterad. Elva nya fall av covid-19 har bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Av dessa är fyra i Närpes och två har registrerats i Kristinestad. I det senare fallet handlar det om gästarbetare som inte befinner sig i staden.

Nyhetsbild

Tre av fyra lärartjänster i Kristinestad lockade fler sökande

Nya ansökningar kom in till tre av fyra lärartjänster i Kristinestad då tiden förlängdes.

Nyhetsbild

Kevin väntar på höststormar: ”Surfingen är en livsstil”

Stora vågor, kallt vatten och rejäla höststormar. Det är något som Kevin Kuusisto längtar efter. Kristinestadsbon har surfingen som hobby.

Nyhetsbild

Jobbsedlar ger möjlighet att anställa nybörjare – "Vi behöver många som jobbar under de mest hektiska veckorna"

Tack vare ungdomsjobbsedeln kan arbetsgivare anställa ungdomar som inte har någon tidigare arbetserfarenhet. I fjol beviljade staden Kristinestad över 21 000 euro i jobbsedlar.

Nyhetsbild

Rektorn förordar nytt hus – "Högstadiet inte byggt för dagens undervisning"

Det är dyrare att hålla på och försöka åtgärda svenska högstadiet än att bygga nytt. Så säger rektor Peter Grannas om förslaget att riva den gamla skolan i Kristinestad och bygga nytt.

Nyhetsbild

Speciellt val väntar – "Det ska vara tryggt att rösta också nu"

Specialarrangemang krävs så att så många som möjligt tryggt kan rösta i kommunalvalet i juni. Den speciella situationen är en utmaning men jag det lyckas bra, säger Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad i centralvalnämnden Kristinestad.

Nyhetsbild

Minneslund i Lappfjärd förstoras – Strömsösnickaren anlitas för skiss

En andra minnessten ska placeras i minneslunden i Lappfjärd. En helhetsplan med sammanlagt tre stenar och planteringar uppgörs samtidigt. Nu har även planerare valts.

Nyhetsbild

Var fjärde har fått första sprutan – Närpes har högst andel 70-plussare vaccinerade

Någon gång under stilla veckan spräcktes 5 000-gränsen i antalet vaccinerade mot covid-19. Närpes har den högsta andelen vaccinerade i de prioriterade grupperna. Här kan du kolla antalet vaccinerade i din kommun.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Oljepriset driver på växthusodlarna samla sig fackligt – och svårt enas om kommunfusion

Ur Historiska arkivet vecka 13/1971. Det allt kärvare ekonomiska klimatet får också växthusodlarna i Sydösterbotten att planera fackorganisation, svårt nå enighet om fusion mellan Kristinestad och de tre landskommunerna och i Lappfjärd nattdansade över tusen ungdomar. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 30.3–3.4.1971.

Nyhetsbild

Gamla korset från Sideby klockstapel ska brännas

Det gamla träkorset från klockstapeln i Sideby ska förstöras. Korset togs ner på senhösten 2018 och ersattes i fjol med ett nytt kors.

Nyhetsbild

Sommarstuga i Kristinestad totalförstördes i brand

UPPDATERAD KL 9.29 På lördag morgon började en sommarstuga brinna i Kristinestad. Personen som befann sig i stugan blev väckt av brandlarmet som började tjuta.

Nyhetsbild

Tränade och spelade med Kraft – skrev på för Sporting: "Det här passar mig bättre"

Han har tränat och spelat med Kraft hela vintern. Men nu väljer han att skriva på för Sporting Kristina i stället.

Nyhetsbild

Hon vill damma bort dammet från folkmusiken: "Alla har rätt att veta om att den finns"

Désirée Saarela-Portin hoppas att den finlandssvenska folkmusiken ska bli lika naturlig som gospeln i USA eller folktraditionerna på Irland.

Nyhetsbild

Désirée följer sin mormor i spåren på Lappfjärds folkhögskola – fast ämnet är ett annat

Désirée Saarela-Portins hjärta klappar för Lappfjärd. Hon minns barndomens somrar hos "mommo" Elvi med värme. Nu återvänder hon dit.

Nyhetsbild

Köttmästaren vet hur påsklammet smakar som bäst: "Det ska vara mycket mintgelé"

Köttmästaren Reijo Mäki-Ontto tipsar om lammrätter både för den som har gott om tid för förberedelser, och för dem som inte vill lägga ner så mycket möda. Men glöm inte mynta och rosmarin, hälsar han.

Nyhetsbild

Förslag: Bygg ny högstadieskola och gymnasium för tio miljoner euro

Planeringsgruppen för svenska högstadieskolan i Kristinestad är klar med sitt uppdrag: Bygg nytt för både högstadiet och gymnasiet. Prislapp: tio miljoner euro.

Nyhetsbild

Isen släppte greppet – och snart väntas vattennivån börja sjunka

De sydösterbottniska åarna antas nu har nått flödestoppen. Vattenståndet är högt i åarna, men någon fara för hus eller vägar verkar det inte vara.

Också ett vårtecken: Motionskampanj kör igång i Kristinestad

Med start på torsdag och ända till den 31 oktober uppmanas Kristinestadsborna motionera.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Sydösterbotten

På onsdagen rapporterades tre nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt, varav ett i Närpes och ett i Kristinestad.

Körde av vägen i Lappfjärd

En personbilsförare misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten efter en dikeskörning i Lappfjärd på tisdagen.

Nyhetsbild

Nu blir det dags för däckbyte – "Föraren är skyldig att ha däck som motsvarar vägförhållandena"

Snart börjar rusningen för att byta till sommardäck. Enligt den nya vägtrafiklagen som trädde i kraft i juni i fjol, får dubbdäck användas mellan tiden 1 november och 31 mars. Vinterdäck ska användas då vädret det kräver.

Nyhetsbild

Kristinestads fullmäktigeordförande lämnade fingeravtryck för uteslutning

Polisens undersökning av det anonyma brevet som sändes till fullmäktigeordförande Henrik Antfolk i Kristinestad fortgår. På måndagen lämnade han sina fingeravtryck vid polisstationen i Kristinestad.

Körde 133 på 80-område – miste körkortet

En bilist i Kristinestad körde 133 kilometer i timmen på 80-sträcka och försattes i körförbud.

Nyhetsbild

Ny lokal måste sökas i Dagsmark då kommunalvalet flyttades

De som röstar i Dagsmark på den egentliga valdagen gör det i en annan lokal än de är vana vid. Nu blir den gamla skolan vallokal.

Logga in för att följa orten