Kristinestad

Nyhetsbild

Hamnbolag aktualiseras på nytt – fler aktörer intresserade av Björnön

Verksamheten i Björnö hamn i Kristinestad visar stadig tillväxt. Senaste tillskottet är en ny virkesexportör. Nu väcks diskussionerna igen om ett bolag för hamnen, som i dag ägs av Pohjolan Voima.

Nyhetsbild

Nyetablering under jord skulle öka trafiken över Björnö hamn

En etablering under Björnön leder till ökad trafik med 20-40 fartyg årligen. Hanteringen landar på 720.000 kubikmeter per år eller 14.400 tankbilar med släp om transporterna skulle ske på gummihjul. Så ser bolaget Alfa Oils planera ut för PVO:s underjordiska bergrum.

Nyhetsbild

Kyrkligt val igen i januari i Kristinestads svenska

Den 27 januari 2019 blir det val av representanter till kyrkofullmäktige i Kristinestads svenska församling. Bara sex kandidater fanns i första omgången till fullmäktige. Nytt församlingsråd väljs i normal ordning den 18 november.

Nyhetsbild

Liga stal båtmotorer i Kristinestad

Fem män har häktats för en grov stöld. Ligan stal båtmotorer från Skärivägens båthamn i Kristinestad förra veckan.

Nyhetsbild

Årets flyktingman: I Afghanistan har de flesta ett avskedsbrev i byrålådan

Kristinestad Årets flyktingman Ahmad Hosseini missar inte en chans att påverka och delta i samhället. Han vill sudda ut fördomar mot flyktingar och förhindra tvångsutvisningar. På torsdagen besökte han Kristinestad.

Nyhetsbild

Fyra företag får ge anbud på vården i Kristinestad

Fyra stora privata vårdbolag fick frågan om de vill ta hand om öppenvården i Kristinestad. I medlet av november ska de ha svarat.

Nyhetsbild

Fullt hus i Kaskö – då får äldre flytta till boenden i grannstaden

Tidvis finns det inte rum för alla klienter på äldreboendet Mariehemmet i Kaskö. Då måste man köpa platser på boenden i grannkommunerna. Nu behövs ett tilläggsanslag för köptjänster.

Nyhetsbild

Från Uleåborg och Brahestad till Kristinestad för företagande

Ali Qurbon och Fazel Mahammad hade aldrig satt sin fot i Kristinestad, men hört mycket gott om stan och ville starta gemensamt företag. Nu har de gjort slag i saken.

Oljelager på Björnön ska tas i bruk igen nästa år

Arbetena med att tömma det 360.000 kubikmeter stora underjordiska oljelagret på Björnön har pågått ett par veckor. Lagret ska enligt vd för Alfa Oil tas i bruk igen nästa sommar.

Nyhetsbild

Alla stenars moder för fin bli promenad – entreprenören tackar och går till sjöss

I över 50 år har Jukka Myllyniemi grävskopa format och radat stenmur. Men aldrig har tänderna råkat på en lika unik sten som påträffades i inre hamnen, sannolikt resterna efter den våldsamma sågverksbranden på 1940-talet. För fin att gömma bort i förlängningen av strandpromenaden, tycker han.

Nyhetsbild

Rauha, Elsa och Alma hemma igen efter en vecka i Lappfjärdsskogarna

På lördagen vid 11-tiden spatserade de försvunna fåren från Lillsund på Härkmerivägen, medtagna efter en vecka på rymmen. Med havre lockades fåren in i ett garage. Familjen Levola fick hem sina kompisar.

Rektors rättelseyrkande förkastades i Kristinestad

Ett rättelseyrkande som gäller lönen för svenska gymnasiets rektor i Kristinestad har förkastats. Minna Vanhamäki, rektor för finska gymnasiet och högstadiet, ansåg att lönen var för hög i förhållande till hennes.

Nyhetsbild

Här är överkonstapelns sju tips för en säkrare vardag

KRISTINESTAD Vilket är det enklaste sättet att bryta sig in i ett hus? Publiken fick frågan av överkonstapel Mikael Appel då han på fredagen talade om säkerhet för äldre på kulturhuset Dux i Kristinestad.

Nyhetsbild

Utombordare stulna – kolla om din motor finns kvar

I torsdags stals utombordsmotorer ur båtar förtöjda vid båtbryggan invid Skärivägen i Skaftung, Kristinestad. Polisen uppmanar nu båtägare att kontrollera om deras motorer finns kvar.

Nyhetsbild

77 påsar blod fylldes i Kristinestad

Fem nya blodgivare mötte upp då Röda korsets mobila blodtjänst besökte Kristinestad på torsdagen. Resultat blev 77 påsar blod.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Inne att vara ute för pigga Kristinestadspensionärer

Motion och utevistelse är inte främmande för pigga Kristinestadspensionärer – och utbudet på lämpliga aktiviteter är digert, men gärna skulle stan få anlägga en ordentlig boulebana. Ett 50-tal pensionärer besökte nationella utedagen på torsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Politikerfrön från Kristinestad med rätt att påverka

I snart 20 år har Kristinestadsungdomarna låtit höra om sig i frågor som berör dem. Nu under namnet ungdomsfullmäktige där även nyfinländare får en dos demokratifostran, inte nödvändigtvis självklar därifrån de kommer.

Gruppundersökningar utvidgas i Kristinestad

Också 25- och 65-åriga kvinnor i Kristinestad kallas från årsskiftet till gruppundersökningar för att förebygga livmoderhalscancer. Hittills har kvinnor i åldern 30-60 år undersökts.

Time out om ny tjänst som välfärdschef och delning av nämnd

Kristinestad är ännu inte beredd att splitta välfärdsnämnden i två delar och anställa ny chef.

Nyhetsbild

Kristinestad och Närpes stöder räddningsprojektet för Kasköbanan

Uppdaterad. Kristinestad och Närpes ansluter sig till järnvägsföreningen som ska rädda banavsnittet Seinäjoki-Kaskö. Stadsdirektör Mila Segervall ville prioritera den lokala infrastrukturen och föreslog ett nej till medlemskap, men styrelsen i Kristinestad ville annat.

Nyhetsbild

Segervall kommunernas röst i ny skarvarbetsgrupp

Stadsdirektör Mila Segervall tar kommunernas plats i den nya skarvarbetsgruppen där Kristinestad som enda kommun får plats.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna börjar stabilisera sig men än står regn högt upp på önskelistan

Grundvattennivåerna är fortfarande lägre än vanligt på vissa håll i regionen. För att vattendepåerna ska få påfyllning önskas ännu mera regn och en snörik vinter.

Rivning av gamla daghemmet kan bli mer än hälften så billig

Kristinestad. Nu har kostnaden för daghemsrivningen i Kristinestad klarnat. Istället för uppskattade 350.000 klarar man sig undan med 160.000 euro.

Får på rymmen i Lillsund

Två svarta och ett brunt får rymde ur inhägnaden i Lillsund på söndagen och är fortfarande på rymmen i Lappfjärdsskogarna.

Nyhetsbild

Kristinestad delar upp nämnd - och anställer ny chef

Bara ett och ett halvt år efter att Kristinestad lanserade ny nämndstruktur river man upp den och splittar välfärdsnämnden i två. - samt anställer ny chef som ska få en månadslön på 4.700 euro.

Hallåstipendier till skolor i Närpes och Kristinestad

Svenska kulturfonden slår ett slag för en levande flerspråkighet i Finland. Tre skolor i regionen får bidrag för projekt som främjar språkkunskaperna i svenska och finska.

Nyhetsbild

Kristinestadsgymnasister vill bo kvar i Finland – men få ser en framtid i hemkommunen

Världen krymper och tröskeln att flytta sägs blir lägre, men i Kristinestad håller man det egna landet främst – och några även den egna hemkommunen.

Stockholm fortfarande dragplåstret för emigrerande finlandssvenskar

Sex procent av finlandssvenskarna flyttade till Sverige under åren 2000–2015, de sista två åren accelererade emigrationen. Kaisa Kepsu på tankesmedjan Magma tror inte takten har avtagit efter det. Hälften kommer aldrig tillbaka.

Ung man misshandlades i Kristinestad

KRISTINESTAD En man i 20-årsåldern misshandlades av två män i 30-årsåldern i Kristinestad på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Marknadsdomstolen gav K5 bakläxa om upphandling

Nej, det vill sig inte med samkommunen K5:s upphandling av distansläkartjänster. Det blev underkänt i Marknadsdomstolen – och nu får man börja om från början.

Nyhetsbild

Personbil krockade med vildsvin i Ömossa

KRISTINESTAD En personbil krockade med ett vildsvin på riksväg åtta i Ömossa vid åttatiden på måndag kväll.

Nyhetsbild

"Klart alla vill att daghemmet ska rivas möjligast förmånligt"

Rivningskostnaden är en ytterst grov uppskattning och diskussionen om alternativa arrangemang fortsätter, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mats Ingves (SFP) om att det beräknas kosta 350.000 euro att riva det gamla urbruktagna daghemmet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kårkulla planerar nytt dagcenter intill boendet

Kårkulla vill ha boende och dagverksamhet på samma plats i Kristinestad. Ett nybygge planeras därför bredvid boendet. Den lokal dagverksamheten nu finns i upplevs ha brister.

Nyhetsbild

Sidebybornas hälsning till stadsdirektören: "Sätt press på de ansvariga för vägunderhållet"

KRISTINESTAD De som bor i byarna är beroende av vägar och transporter. Därför var det inte helt oväntat att vägunderhållet togs upp som en viktig fråga när Kristinestads nya stadsdirektör Mila Segervall på en etapp under sin byarunda mötte Sidebyborna på tisdag kväll.

Nyhetsbild

"Bättre skänka bort tomten än att riva för 350.000"

Att riva gamla daghemmet till en uppskattad kostnad om 350.000 euro och sedan sälja tomten för maxpriset 100.000 är ren och skär förlustaffär, säger Peter Nygård (C). Det vore till och med ekonomiskt förnuftigare att skänka bort tomten.

Nyhetsbild

Tidsbokning på förhand krävs för den som vill ha personlig service hos FPA

Kristinestad / Närpes

Tidsbokning gäller numera för Folkpensionsanstaltens kunder i Sydösterbotten som vill ha personlig service. I praktiken innebär det här att den som inte reserverat tid inte kan längre kan uträtta sina ärenden varken i Närpes eller i Kristinestad.

Nyhetsbild

Köttproducenter kan andas ut – tredje vallskörden räddar djuren

Bröderna Ingves i Skaftung kan pusta ut – tack vare en tredje vallskörd har de tillräckligt med gräs och halm åt sina kossor.

Nyhetsbild

Efter två veckors väntan: Här är de invalda i Kristinestads finska församling

Kristinestad

Det blir sämjoval och stor förnyelse på förtroendeposterna i Kristinestads finska församling. Valkommittén har först nu - två veckor efter att listorna inlämnades - fastställt kandidatlistan. Fyra partier bojkottade nomineringen, men inte Sannfinländarna.

Nyhetsbild

Flodpärlmusslans kärleksliv får nytändning på annan ort

KRISTINESTAD En ny generation flodpärlmusslor från Lappfjärds å har fötts, för första gången på väldigt väldigt länge. Efter ganska precis ett år i laboratoriemiljö återfick musslorna livsglädjen och började yngla av sig. Det betyder att det finns en chans att göra flodpärlmusslan i Lappfjärds å livskraftig igen efter ungefär hundra år.

Nyhetsbild

Fritidsfiskarnas röst saknas i skarvgrupp – "Svagare förankring till fältet"

KRISTINESTAD Kristinestad är med, men ingen representant för fritidsfiskarna eller de regionala skarvarbetsgrupperna, i den nya skarvarbetsgruppen. Det förvånar Österbottens fiskarförbund, som befarar att förankringen till fältet nu blir svagare.

Nyhetsbild

Vakternas husvagn stals mitt under pågående marknad – "Verkligen en konstig händelse"

KRISTINESTAD En av marknadsarrangörernas husvagn försvann spårlöst från höstmarknaden i Kristinestad. Husvagnen stod parkerad vid Kristinaplanens servicehus och den försvann någon gång mellan klockan 10 och 15 på söndagen.

Nyhetsbild

Kristinestad enda kommunen i ny skarvarbetsgrupp – "En unik möjlighet"

KRISTINESTAD En ny skarvarbetsgrupp ska utarbeta en strategi för att begränsa skarvskadorna. Kristinestad är en av gruppens 12 representanter och också den enda kommunen.

Nyhetsbild

Sporting avslutade med stil

Sporting tog tredje raka segern då man avslutade säsongen med stil. Det blev en femteplats i tabellen till slut. Vi tog oss upp ur svackan tillsammans, säger tränaren som tackar för sig.

Nyhetsbild

Släkthistorier blev till en tidsresa i romanform

Mormor, en försvunnen morfar och en bortlämnad mor. De är huvudpersoner i Dennis Rundts nya roman My Darling Dolly. Båda kvinnorna kom mer eller mindre ofrivilligt att korsa Atlanten.

Nyhetsbild

Han har upplevt hästmarknad och motorcirkus – men inga marknadsslagsmål

Hästmarknad och motorcirkusar finns inte längre i Kristinestad. Varuutbudet har också ändrats. Då det är marknad lever staden upp och man träffar många bekanta, säger Boris Konn.

Nyhetsbild

Mikaelimarknaden lockar 200 försäljare till Kristinestad

Nästan två hundra försäljare är på kommande till den traditionella Mikaelimarknaden i Kristinestad. Marknaden hålls nu på lördag och söndag. Försäljarna finns på de traditionella marknadsområdena och många bjuder ut höstens skörd.

Nyhetsbild

Vattenbolag vill bli del av kommunalägda vattenverket

Vattenbolaget Härkmeri-Skaftung-Henriksdals Vatten Ab anhåller om en utredning i syfte att bli en del av stadens vattenverk Krs Vatten. Och politikerna säger ja till en utredning.

Nyhetsbild

Akvarellerna dominerar på Spectras höstutställning

Det finns många akvarellerna nu på Spectras höstutställning, som tolv konstnärer deltar i. Pekka Luoma-Keturi, som är av föreningens nyare medlemmar, visar också akvareller.

Nyhetsbild

Ny form på vindkraftspark gör det lättare för flyttfåglarna

KRISTINESTAD Den planerade vindkraftsparken med nio kraftverk i Västervik, Ömossa, får godkänt av Västkustens miljösektion. Men projektet måste iaktta försiktighet vid bygget eftersom det finns mycket vårmark på området, påpekar miljösektionen i sitt utlåtande.

Logga in för att följa orten