Kristinestad

SFP gruppen i Kristinestad fortsätter diskutera kommundirektörsvalet på måndag

KRISTINESTAD SFP-gruppen i Kristinestad tog inte något beslut om vem de vill se som kommundirektör i Kristnestad. Ärendet behandlas igen på måndag.

Nyhetsbild

Kstadselever FM-mästare i Ung företagsamhet

Recandle UF från Kristinestads högstadieskola är FM-mästare i klassen Bästa utställarplats. De vann finalen i Våga vara företagsam i Helsingfors på torsdagen.

Direktörsval öppet in i det sista

KRISTINESTAD. Partierna har ännu inte bestämt sig då gäller att välja ny stadsdirektör i Kristinestad. Två finalister finns men förslag att igen ledigförklara jobbet väntas också.

Nyhetsbild

Alpha ledde gymnastiken i Lappfjärds skola

Framtidens snillen prövar kreativitetens gränser i Lappfjärds skola och bekantade sig med Yrkesakademins Makerspace-projekt. Gymnastikläraren rationaliserades bort, gymnastiken leddes av roboten Alpha.

Nyhetsbild

"Lappfjärds centrum är bättre för biblioteket"

Tanken var att biblioteket i Lappfjärds skola skulle flytta till före detta finska skolan. Nu föreslås ett nytt placeringsalternativ i centrum.

Nyhetsbild

Inga skott avlossades i misstänkta dråpförsöket i Kristinestad

Den man som misstänktes för ett dråpförsök 8 april är släppt på fri fot. Antagligen tryckte han offret i ögat med en deaktiverad pistol.

Nyhetsbild

Båtförare körde vilse i dimman utanför Sideby

Anhöriga blev oroliga när en man som provkörde sin båt för säsongen inte kom tillbaka på utsatt tid på tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Blomberg Stevedoring bygger två lagerhallar på Björnön

KRISTINESTAD. Blomberg Stevedoring bygger två bulkhallar à 1 600 kvadratmeter på upplagringsområdet i Björnö hamn. Hallarna ska stå klara i augusti.

Nyhetsbild

Företagarförening fyller 40 – nu efterlyser de yngre krafter

KRISTINESTAD. När företagarföreningen tar klivet in i medelådern är den förskonad från krisen. Näringslivet mår gott, men gärna skulle yngre få ta del i styrelsearbetet för att ge nytänk.

Nyhetsbild

Styrelsen tog inte ställning i valet av stadsdirektör i Kristinestad

Åsa Blomstedt och Mila Segervall går i princip jämnstarka in i det slutliga valet av stadsdirektör i Kristinestads fullmäktige. Styrelsen föreslår att en av dem väljs.

Nyhetsbild

Hollywood show är ett lysande fyrverkeri av filmmusik

Nästan 30 filmer på tre timmar!? Det låter smått omöjligt, men om någon ska klara av det så är det Närpes skolmusikkår. Jubileumsshowen är ett fyrverkeri av filmmusik.

Nyhetsbild

Mäktiga toner fyllde Kristinahallen i stor show

Över 500 personer såg lördagens första föreställningen av Hollywood Show i Kristinahallen, med över 100 personer på scen.

Ingen vill bli skolpsykolog

Den nya tjänsten som skolpsykolog i Kristinestad hade inte lockat någon då ansökningstiden gick ut. Tjänsten är gemensam för det svenska och finska skolväsendet.

Kolumnen: Stadsdirektörsvalet på slutrakan

Kristinestads nya stadsdirektör är en kvinna, tvåbarnsmor, uppvuxen i kommunen, politices magister och aktiv lokalpolitiker för SFP. Det vet vi. Men heter hon Åsa eller Mila? Frågan är om SFP låter de övriga partierna fälla avgörandet.

Nyhetsbild

Hemslöjdsföreningen och vänstugan tar i bruk nyrenoverade hus

Solen skiner i vår extra varmt på Kristinestadsnejdens Hemslöjdsförening och vänstugan Primula. Nu återvänder de till den nyrenoverade Hemslöjdsgården.

Polisen utreder vanvård i Lappfjärd som djurskyddsbrott

Förra veckans fredag tvingades veterinären att avliva minst ett får på gården i Lappfjärd. Flera brister hittades vid en omfattande inspektion i tisdags.

Nyhetsbild

Kstadselever väljer hellre idrott än kultur

När lågstadieeleverna i Kristinestad får välja mellan att använda årets bidrag till Lilla parlamentet för kultur eller idrott vinner det senare. I september ordnas idrottsdag där samtliga elever får pröva på om inte allt, så nästan.

Nyhetsbild

Han vågar fortfarande tro på midsommarpotatis

HÄRKMERI. I fjol kom potatisen i jorden 19 april, året innan den 11. Nu beror allt på vädret om vi ska få Härkmeripotatis till midsommar, säger Kaj Berglund.

Misstänkt i pistoldrama häktades

KRISTINESTAD En 31-årig man från Kristinestad häktades i Österbottens tingsrätt på onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök och för olaga hot.

Nyhetsbild

Får medalj för forskning om Dagsmark

Kristinestad Känslan då man hittar något nytt eller kommer på ett samband är helt otrolig. Det säger Kristinestadsbon Lasse Backlund, som försöker samla så mycket material som möjligt om Dagsmark och presenterar det i elektronisk form. I dag får han Folkbildningsmedaljen för sina gedigna insatser.

Pistoldramat i Kristinestad: Den skadade har fått lämna sjukhuset

Den person som skadades i ögat vid söndagsmorgonens bråk i Kristinestad har nu fått lämna sjukhuset. Polisen har på tisdagen förhört de som var på plats i huset vid pistoldramat, som utreds som misstänkt försök till dråp. Det kan ha varit en gaspistol som avfyrades.

Nyhetsbild

Huikku tuulivoima får förlängt arrende till 2045

Finansiärerna önskade 25 års drifttid och Kristinestad förlänger arrendetiden för vindkraftverket på Björnön till 2045.

Nyhetsbild

Kristinestad förlänger inte ansökningstid – valet mellan två SFP-politiker

Det blir ingen förlängd ansökningstid för stadsdirektörstjänsten i Kristinestad. De två finalisterna till stadsdirektörstjänsten i Kristinestad, Åsa Blomstedt och Mila Segervall har intervjuats, och lämplighetstestas denna vecka. På måndag föreslår stadsstyrelsen vem som väljs. Fullmäktige väljer ny stadsdirektör.

Yle: Döda lamm hittade i Lappfjärd – polisen misstänker djurskyddsbrott

Döda lamm och tackor i dåligt skick anmäldes till polisen.

Nyhetsbild

Blodbröd en ny bekantskap för de flesta

KRISTINESTAD Det var blandade omdömen när eleverna i Kristinestads skola i Tjöck fick smaka på blodbröd på måndagen. Medan förstaklassaren Sanni Pullola från Kristinestad hade stora svårigheter med sin portion, kunde klasskamraten Elton Widberg till och med tänka sig att äta blodbrödet som gröt.

Nyhetsbild

Kristinestad förlikas med UPM

UPM nappade på kommunernas förlikningsbud i kartellrättegången och därmed drar Kristinestad tillbaka sina skadeståndsanspråk på bolaget.

Kstadsbo misstänks för dråpförsök – ännu oklart hur skadan uppstått

Tillståndet för den man som skadades i ett bråk i Kristinestad på söndagsmorgonen är stabilt. Något vapen har inte påträffats och polisen är osäker på om skadan uppkommit av handeldvapen. Händelsen utreds som försök till dråp.

Nyhetsbild

Oklart hur skadan uppstod - utreds som försök till dråp

UPPDATERAD Tillståndet för den man som skadades i ett bråk i Kristinestad på söndagsmorgonen är stabilt. Något vapen har inte påträffats och polisen är osäker på om skadan uppkommit av handeldvapen. Händelsen utreds som försök till dråp.

Nyhetsbild

Polisoperation i Kristinestad – en person gripen

UPPDATERAD 13.49 Polisen bekräftar att en polisoperation har pågått i Kristinestad efter en skottlossning på söndagsmorgonen och att en person gripits i samband med den.

Nyhetsbild

Kristinestadselever är bäst i Österbotten på att rädda liv

Kristinestads högstadieskolas Hanna Lillmals, Elin Björklund och Frida Utfolk vann regiontävlingen i Jakobstad och representerar Österbotten i riksfinalen i årets Nou hätä-tävling.

Nyhetsbild

Lappfjärd och Härkmeri etta i innebandy

Det blev Lappfjärds skolas flickor och Härkmeris skolas pojkar som tog hem de ädlaste medaljerna då lågstadieskolorna i Kristinestad gjorde upp i innebandy i Kristinahallen.

Nyhetsbild

Vårmarknad pågår i Kristinestad

Uppdaterad. Omkring 150 försäljare säljer sina produkter på vårmarknaden i Kristinestad som inleddes på lördagen och fortsätter på söndag.

Nyhetsbild

Intresset för Björnön har vaknat – stan hyr ut mark

Flera aktörer är intresserade av hamnen på Björnön. Kristinestad arrenderar ut mark för lagerhallar.

Enkät om skolcampus i Kristinestad

Kristinestadsborna får nu säga sitt om evighetsfrågan att bilda gemensamt campus för högstadierna och gymnasierna. Men också andra än kommuninvånare kan fylla i webbenkäten och därmed påverka resultatet.

Skaftungbo: "Härkmerivägen har aldrig förr varit i så här dåligt skick"

KRISTINESTAD Ett flertal bilar har kört i diket längs vägarna i södra Kristinestad och Mats Ingves i Skaftung är upprörd. Vägarna har ställvis väldigt djupa spår som frusit till.

Nyhetsbild

Lappfjärds å bättre rustad inför vårflödet

NTM-centralen varnar för ökad översvämningsrisk, men 15 kilometer vallar och tidigare års muddring gör Lappfjärds å bättre rustad att ta emot vårfloden.

Blomstedt och Segervall intervjuas i dag

Under tisdagen intervjuas de två finalisterna för stadsdirektörstjänsten i Kristinestad, Åsa Blomstedt och Mila Segervall.

Nyhetsbild

Rattfylleri och dikeskörning i Kristinestad på söndagen

KRISTINESTAD På söndagen fick polisen ta itu med en rattfyllerist som misstänks ha kört utan giltigt körkort och hjälpa en man som tappade kontrollen över sin bil.

Nyhetsbild

Påskhäxorna fyllde rådhustrappan i Kristinestad

Rådhustrappan blev fullsatt då alla påskhäxor som strålat samman i Kristinestad slog sig ner där. Med lite jämkande gick det bra så alla cirka 250 häxor fick plats.

Nyhetsbild

Snart tas nya Kristinahemmet i bruk

Kristinahemmet har snart alla sina boende samlade vid Salavägen igen. I maj flyttar de som varit evakuerade in i nya fräscha rum. Nu är det också klart att staden får nästan 1,14 miljoner i stöd för sista delen av renoveringen.

Nyhetsbild

Miljonerna rullar in till Kristinestad igen

KRISTINESTAD Kristinestad kan visa ännu ett lysande bokslut och koncernen visar ett överskott på 3,1 miljoner euro. Nu ska utvecklingen fortsätta, säger stadsdirektören.

Forsten återtog ansökan

UPPDATERAD. Timo Forsten återtog sin ansökan till stadsdirektörstjänsten i Kristinestad på tisdagskvällen och nu är det två kvar i racet.

Nyhetsbild

Nej till privatisering av Gamla vägen

KRISTINESTAD Statens planer på att överlåta den 1,7 kilometer långa Gamla vägen på fastighetsägarna upprör. "Boende i Sideby är lika goda skattebetalare som alla övriga invånare i Finland".

Nyhetsbild

Stort intresse för nytt konstnärsresidens i Kstad

Konsten lyfts fram i juni i Kristinestad. Fyra konstnärer från fyra världsdelar kommer då till ett nytt konstnärsresidens. Konst visas också på olika platser. Intresset för att delta var stort.

Nyhetsbild

Tre intervjuas för jobbet som stadsdirektör i Kristinestad

Processen med att rekrytera en ny stadsdirektör går vidare i Kristinestad. Av de sex personer som sökt tjänsten kommer nu tre att kallas till intervju.

Nyhetsbild

Museientusiast får egen gata i Kristinestad

Entusiasten Jouni Harju, som byggde upp sjöfartmuseet i Kristinestad, får en gata uppkallad efter sig. Det är ny gata mellan Sjöfartmagasinet och lekparken i Badhusparken.

De här gatorna får ny asfalt i Kristinestad

Kristinestad har reserverat mera pengar än tidigare år för ny beläggning av vägar och gator. Nu har man listat vilka gator som ska få ny asfalt. Det blir också en ny cykelväg på Östra sidan.

Nyhetsbild

Nu ska Hällströmsholmen väck

Det tog två år för domstolen att slå fast att naturskyddsförbundets besvär lämnades in en dag försent. Även det andra besväret avslogs och i sommar grävs 13 000 kubikmeter muddringsmassor och 3 500 kubikmeter bergsmassor ur Lappfjärds å, på fyra platser.

Nyhetsbild

Nej till gratis dopp för äldre i Kristinestad

Nej, svarade Kristinestad på initiativet om gratis simning för 70 år fyllda. Nya förslag som ökar utgifterna måste noga övervägas.