Kristinestad

Nyhetsbild

Spöfiskarnas eldorado hotas igen – fiskelag planterar ut egna öringar

Lappfjärds fiskelag använder pengarna från fiskekorten till att plantera ut egen fisk – med klippt fena. Att ge sig på spöfiskarna är orimligt menar ordförande Paul Hautaviita.

Ministeriet skyller på fritidsfiskarna – vill se fiskeförbud i ån

Det är fritidsfiskarna som decimerar det värdefulla öringsbeståndet, anser Jord- och skogsbruksministeriet. Fiskeriområdet risar planerna på att förbjuda fisket.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Nej till ekonomisekreterare vid skolbyrån i Kristinestad

Önskemålet att en ekonomisekreterare skulle anställas vid skolbyrån i Kristinestad har förkastats av svenskspråkiga utbildningsnämnden.

Nyhetsbild

Nu ska bevisas att skarven äter smolten – även i Lappfjärd

Dansk forskning visar att hälften av öringssmolten blir skarvmat. Nu ska ÅA-studerande Linus Lähteenmäki bevisa att det är likadant i Lappfjärd, vilket kan vara grund för ny ansökan om skarvbekämpning.

Nyhetsbild

Större finsk skola kan stå klar våren 2021

Går allt vägen kan utbyggnaden av Kantakaupungin koulu i Kristinestad stå klar våren 2021. Nu ska även undersökas om klasssrummen kan krympas.

Fel att inte motivera varför ärende sekretessbelades i Kstad

Kristinestad gjorde fel när staden inte motiverade varför ärendet om utkontrakteringen av öppenvården hemligstämplades. Det säger JO, som dock inte vidtar några åtgärder.

Nyhetsbild

Sannfinländare väntar framgång även i kommunalvalet

Sannfinländarna räknas bland experter till valets vinnare. Partiet slutade tvåa, marginellt distanserat av SDP. Framgången ger näring åt nomineringen till nästa kommunalval säger Jari Salmela,  ledamot i Kristinestadsfullmäktige.

Nyhetsbild

Centern tappade – Vasa centralsjukhus en av orsakerna, säger Paavo Rantala

Centern blev valets stora förlorare och tappade 18 mandat. I Vasa valkrets förlorade partiet 17 000 röster – frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus gjorde säkert sitt, säger partiveteran i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ollikainen till riksdagen med hjälp av 1 381 sydösterbottningar – ödmjuk och tacksam

Mikko Ollikainen flyttar in i riksdagsborgen efter att ökat stödet från förra riksdagsvalet med 3 000 röster till totalt 7 753, varav 1 381 kom från Sydösterbotten. Jag känner till människans vardag och det tar jag med mig, säger Ollikainen.

Nyhetsbild

Norrback suverän i Sydösterbotten – valdeltagandet steg i alla kommuner

I alla fyra kommunerna i Sydösterbotten var det fler som den här gången gick till valurnan jämfört med vid riksdagsvalet för fyra år sedan. Mest ökade valdeltagandet i Närpes och Korsnäs. Och obestridlig röstmagnet var regionens nya riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

Nanna Rosengård fick över 1000 röster i politiska debuten

Nanna Rosengård, SFP-kandidat från Kristinestad, fick över 1000 röster i sitt allra första politiska val. Men det var Anders Norrback som blev röstmagnet också i Kristinestad.

Inträdet till Carlsro höjs med en euro

Inträdesavgiften från Carlsro museum går till staden Kristinestad i stället för till understödsföreningen och staden börjar betala vaktmästarens lön under museets öppethållning i sommar.

Nyhetsbild

Elin Hoxell upplevde vårmarknaden på höga höjder

Femåriga Elin Hoxell flyger högre och högre i trampolinen på vårmarknaden i Kristinestad. Mamma Anna Hoxell ser roat på. Just där, vid trampolinen och den uppblåsbara rutschbanan har familjen hållit till en god stund redan.

Nyhetsbild

Nu är allt klart inför röstningen i riksdagsvalet

Valurnan är på plats, bord och stolar framplockade och röstningsbåsen står där de ska stå. Det mesta börjar vara fixat inför riksdagsvalet på söndag. Men valsedlarna och röstlängderna är ännu bakom lås och bom.

Nyhetsbild

Närpes har en sysselsättningsgrad som de flesta andra drömmer om

NÄRPES Ett populärt tema i valrörelsen har varit sysselsättningsgraden och många har satt 75 procent som ett nytt mål. Närpes har redan nått dit.

Nyhetsbild

De svenskspråkiga blir färre men den växande invandringen bromsar befolkningsminskningen

På 20 år har antalet sydösterbottningar med ett utländskt modersmål ökat med 1 780 personer, eller nästan 800 procent. Samtidigt har de svenskspråkiga minskat med 3 358 personer.

Nyhetsbild

Sydösterbotten ödemark i reportage om riksåttan – "Det var inte så lyckat"

En krokig och gropig väg med knappt någon bebyggelse eller annat. Så beskrivs riksåttan mellan Björneborg och Vasa i ett reportage som ska lobba för förbättringar av vägavsnittet. Märkligt, tycker Kaskö hamns vd.

Nyhetsbild

Höstens pristopp passerad – megatrender gör skogen till het investering

Sågarnas råvarulager är fyllda och för tillfället köps inga stockar på leverans. Långsiktigt drar skogen som investeringsobjekt nytta av megatrender där plast skiftas mot cellulosaprodukter.

Högstadierektorn i Kristinestad slutar

Högstadierektor Vivan Danielsson i Kristinestad har sagt upp sig. Hon går i pension och slutar den 1 augusti i år. Nu ska man utreda hur rektors uppgifter ska skötas.

Nyhetsbild

Kultursekreteraren sköter museerna i Kristinestad

Kultursekreteraren Riitta Raikio-Söderlund får mot sin vilja ansvar för museerna i Kristinestad, då den nya välfärdsnämnden fördelar ansvarsområden.

Misstänkt för dråpförsök fortfarande häktad – Mobilen stoppade femton hagel

Utredningen av det misstänkta dråpförsöket i Lappfjärd fortsätter. Den misstänkte 41-åringen har nu varit häktad i snart fyra veckors tid. Åtal ska väckas senast 24 maj.

Nyhetsbild

Tre föreningar i Sydösterbotten får renoveringsbidrag

Tre föreningar i Sydösterbotten får bidrag då staten fördelar stöd för att renovera föreningshus.

Nyhetsbild

Vårmarknaden lockar 150 försäljare till Kristinestad

Totalt är cirka 150 försäljare på kommande till årets vårmarknad i Kristinestad. Att det är val märks också i torgvimlet.

Nyhetsbild

Utredning: Nybygge bäst för trångbodd skola i Kstad

En utbyggnad är bästa sättet att lösa rumsbristen i Kantakaupungin koulu i Kristinestad. Den är fördelaktigast både ekonomiskt och funktionellt. Kostnaderna beräknas till drygt 837.000 euro, visar en utredning.

Nyhetsbild

Domstol: Kristinestad hade inte rätt att neka bygglov för vindkraftverk

Vindkraftsjätten CPC Finland fick bygglov för 38 vindkraftverk i Lappfjärd. De ville ha 39. Staden nekade bolaget bygglov för ett kraftverk, eftersom det var för nära till bosättning. Fel, säger Vasa förvaltningsdomstol, som river upp tekniska nämndens beslut.

Nyhetsbild

De blåser liv i bibliotekets sagostunder för barn

Nu ska det bli sagostunder för barn i biblioteket, skolor och daghem i Kristinestad. De svenskspråkiga sagostunderna leds av nya biblioteksfunktionären Sara Söderbacka och de finskspråkiga av projektanställda Iina Kiuasperä.

Kristinestadsföretag rodde i land beställning på två miljoner

Nordautomation förnyar timmerhanteringen på en såg i Riihimäki.

Nyhetsbild

Plastinsamling från fastigheterna inleds i Sydösterbotten – "Det finns ett krav på sådana här tjänster"

NÄRPES Det ska nu bli möjligt att sortera sitt plastavfall och få det hämtat hemifrån utan att behöva föra det till någon insamlingsplats. Ett privat bolag står bakom den avgiftsbelagda plastinsamlingen.

Nyhetsbild

Hyllar bryggeritraditioner med eget Kristinestadsöl

Efter en paus på 87 år har Kristinestad igen ett eget lokalt öl. Med det vill sex ölbryggarvänner hylla stadens gamla bryggerier.

Nyhetsbild

Efterlyser aggressivare marknadsföring – inte bara för turister

I dag marknadsförs Kristinestad främst för turister, inte för barnfamiljer och företag som kunde flytta hit, samtidigt som befolkningen minskar, konstaterade Agneta Teir. Petri Pihlajaniemi vill öppna Grannasudden för bostadsbyggande.

Nyhetsbild

Fyra av tio röstberättigade har redan röstat i Kaskö

Med en dag kvar närmar sig Kaskö samma siffror som för fyra år sedan då över hälften av de röstberättigade förhandsröstade.

Nyhetsbild

Ingen skarvbekämpning utanför Sideby – nej från NTM-centralen för tredje gången

För tredje gången får Kristinestad-Storå fiskeriområde nobben på ansökan om skarvbekämpning i Sideby. Tyvärr blev det så här – igen, säger disponent Paavo Rantala.

Nyhetsbild

"Garage center" bygger broar mellan olika kulturer

Ett namnförslag för den nya samlingsplatsen i gamla teledepån var Testugan. En av invandrarna kallar det Fredens hus. Men det officiella namnet är "Garage center", ett ställe i Kristinestad där människor från olika kulturer kan mötas.

Visst vore det bra – men...

Ledare lördag 6 april Det är inte fel med visioner och tanken på en kustbana kittlar fantasin.

Nyhetsbild

Petter i Kristinestad gör animationer som använts miljoner gånger, över hela världen

En av Petter Pentiläs animationer har använts 81 miljoner gånger. Han siktar på att göra hobbyn till ett jobb efter studierna.

Församlingar i Kristinestad valde ny förvaltningschef

Kristinestads kyrkliga samfällighets nya förvaltningschef kommer från näringslivet.

Nyhetsbild

Nu är det fritt fram att själv välja sotare

Indelningen i sotningsdistrikt är nu ett minne blott. Numera får fastighetsägare själva välja vem de anlitar som sotare.

Nyhetsbild

Tusentals fastigheter måste se över vattenreningen när nya avloppslagen träder i kraft

Den så kallade "skitlagen" har valsat runt ända sedan 2004, urvattnats och byggts om. Men den sista oktober ska avloppsvattenreningen längs stränderna vara ordnad – och tjänstemännen får ännu fler uppgifter.

Nyhetsbild

LISTA: Så många har redan röstat i varje kommun

5,5 procent av valkretsens röstberättigade gick och röstade under förhandsröstningens första dag. Flitigast var man i Kaskö.

Nyhetsbild

Köpte filtrering i väntan på kommunalt avlopp

Ove Grönroos installerar filtreringsanläggning på sommarstugan i Kristinestad, men väntar på att få ansluta fastigheten till kommunalt vatten och avlopp.

Nyhetsbild

UPPROP: Var brinner påskbrasorna i år?

Det brukar vara tätt mellan påskbrasorna i svenska Österbotten på påskaftonen. Nu vill vi ha uppgifter om var årets brasor tänds.

Nyhetsbild

SE LISTA: Nu inleds förhandsröstningen – här kan du rösta i din hemkommun

På onsdag den 3 april inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet. Här har vi listat var du kan förhandsrösta från Karleby i norr till Kristinestad i syd.

Nyhetsbild

Anrika hornorkestern fortsätter gärna uppträda med körerna

Mans- och damkören i Kristinestad hade lockat med sig hornorkestern till sin vårkonsert. Fortsatt samarbete planeras. Det låter bra tycker Lasse Vilkevuori som spelat i över 50 års tid i Kristinestads hornorkester.

Nyhetsbild

Anrika hornorkestern fortsätter gärna uppträda med körerna

Mans- och damkören i Kristinestad hade lockat med sig hornorkestern till sin vårkonsert. Fortsatt samarbete planeras. Det låter bra tycker Lasse Vilkevuori som spelat i över 50 års tid i Kristinestads hornorkester.

Nyhetsbild

Kristinestad åttonde attraktivast av regionstäderna – "Staden upplevs ha stark dragningskraft"

I undersökningen om regionstädernas attraktionskraft placerade sig Kristinestad på åttonde plats av 50 städer när det gäller mjuka attraktionsvärden.

Nyhetsbild

Projektkostnad 800 miljoner, skulle ge ett par miljoner i fastighetsskatt – havsvinden i Sideby aktuell igen

Finlands havsvind är fortsättningsvis redo att bygga havsbaserad vindkraft utanför Sideby och Skaftung. Investeringskostnaden beräknas landa på 800 miljoner euro, ge 1 500 - 2 000 årsverken i byggnadsskedet och sex gånger mer i fastighetsskatt än vad Ömossa vindkraftspark genererar.

Nyhetsbild

Åsikterna går isär: "Låt havet vara i fred" – "Tror det livar upp"

Åsikterna om den planerade havsvindparken utanför Sideby går isär: Bättre att bygga i skogen, tycker Juhani Moisala. Jag tror man vänjer sig med utsikten, säger Bror Eriksson.

Nyhetsbild

Havsvinden prövas igen i Kristinestad

När Kristinestad ska ge utlåtande om nya landskapsplanen tangeras havsvindparken utanför Sideby igen av fullmäktige. Det gamla beslutet baserade sig på annan lagstiftning – i dag är fastighetsskatten betydligt högre, säger stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt som röstade för 2015.

Nyhetsbild

Kräver snabbt beslut om skoltillbyggnad i Kristinestad

Omedelbara åtgärder krävs för att lösa rumsbristen i Kantakaupungin koulu i Kristinestad. Ett snabbt beslut om tillbyggnad måste fattas så arbetet kan inledas i sommar, poängterar finskspråkiga utbildningsnämnden.

Logga in för att följa orten