Kristinestad

Nyhetsbild

Kstadskvinna blåste över 2 promille

En kvinna från Kristinestad krockade med en lyktstolpe och misstänks nu för grovt rattfylleri.

Nyhetsbild

Nya hvc-läkaren trivs med havet som granne och gillar att tala svenska

Kristinestad Att få använda svenska dagligen är nytt för Saara Simelius. Hon jobbar sedan september som allmänläkare på hälsocentralen i Kristinestad.

Läkarläget bra under kontroll i Kristinestad

Läkarläget är ganska gott nu i Kristinestad, säger tf överläkare Tom Lövdahl.  Fem av sex läkartjänster har innehavare. Han tycker det ser bra ut även inför sommaren.

Läkarläget bra under kontroll i Kristinestad

Läkarläget är ganska gott nu i Kristinestad, säger tf överläkare Tom Lövdahl.  Fem av sex läkartjänster har innehavare. Han tycker det ser bra ut även inför sommaren.

Nyhetsbild

Ny bro till Högholmen bär 76 ton – i vår kan kanalen muddras

Nästa vecka är den nya bron till Högholmen med en maximal bärighet på 76 ton klar att färdas över. Tanken är att kanalen ska muddras i vår för att ytterligare öka genomströmningen.

Nyhetsbild

Mingel på torget med abin i Kristinestad

ABI-19. Abi-ropen skallade över torget i Kristinestad när abiturienterna från stadens båda gymnasier mellanlandade där för lite mingel. Tolv års skolgång är över och penkis är ett välkommet avbrott i studierna.

Nyhetsbild

Himlasockor en sista värmande gest då någon dött

Värmande vita himlasockor är en fin sista hälsning då någon dött. Det säger Cia Rönnqvist och Anne Mattila, som jobbar Åldersro i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Unga företagare säljer armband till minne av mobbad vän

Då det blev dags för Kristinestadsungdomarna Jesper Hemgård, Fanny Roos, Julina Lassfolk och Aryna Ralinskaya att bilda UF-företag var målet klart: Lyfta upp mobbning och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Nya exportmarknader för potatisen – samtidigt ökar importen

Potatisen tar nya vägar genom export till Sverige, Estland och Danmark. Ändå så osäker att vi koncentrerar oss på den inhemska marknaden, säger Micael Gröndahl på packeriet Lappfjärds potatis i Dagsmark.

Nyhetsbild

HFD satte punkt för kaffekiosktvist i Kstad

Efter en drygt tre år lång process sätter Högsta förvaltningsdomstolen punkt – det var rätt av staden att låta företaget Aimoharppaus arrendera mark för kaffekiosk vid stranden i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nytt kors ska sättas upp på klockstapeln i Sideby

Klockstapeln invid Sideby kyrka ska få ett nytt kors. Det gamla korset är i så dåligt skick att det inte kan restaureras och sättas upp igen.

Nyhetsbild

Fusion Vasa-Korsholm skulle påverka sju kommuners miljösamarbete

Uppdaterad. Också samarbetet kring miljö-och hälsoinspektion och veterinärer berörs vid en eventuell sammanslagning mellan Korsholm och Vasa. Nu ska avtalet justeras.

Nyhetsbild

Trio flaggar för Norden och jubilerande samarbete

Väcka intresse och känsla för och ge kunskap om Norden. Så kan man kort beskriva vad Pohjola-Norden i Kristinestad jobbar med. Föreningen firar 70-årsjubileum i år.

Vägdirektören: Några 20 centimeter djupa spår vill vi inte se

Årets vinter har varit lättare och klagomålen till NTM-centralen betydligt färre. Men 20 centimeters djupa spår ingår inte i avtalet med entreprenören, säger vägdirektör Anders Östergård.

Nyhetsbild

Bedrövligt, tycker ortsbor och trafikanter om Skaftungvägens skick

Tre stycken 15–20 centimeter djupa spår – och en mötande bil. Välkommen till verkligheten för de som använder landsväg 6600, mellan Härkmeri och Sideby.

Nyhetsbild

Förlängd tid för Esperi Care att lämna in Ulrika-utredning

Esperi Care har ansökt och beviljats tilläggstid för sin utredning om verksamheten vid Ulrika-hemmet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Sibeliusgatans snöhjälte – Stig röjer även grannarnas infart när de är bortresta

Med hjälp av "grötmotorn" skottar Stig Forsström egen gårdsplan vid Sibeliusgatan i Kristinestad – och även grannarnas infart om de inte är hemma.

Nyhetsbild

Kottar indränkta i stearin ledde Engelholm till Helsingfors

I 13 år på raken har Kristinestads högstadieskola kvalificerat sig för den nationella UF-finalen. I vår är det Antony Engelholm som representerar skolan, med cembratallkottar indränkta i stearin från Lappfjärds kyrka.

Nyhetsbild

Söker lösning för renovering av församlingshem

Lösningen är oklar, prislappen likaså, men i år är det meningen att beslut ska fattas om renovering av församlingshemmen i Kristinestad och i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Norrback om äldrevården: "Råkapitalisterna ska tvingas betala dyrt för vanvård"

Kristinestad Bättre avtal med kommunerna, mer övervakning och ordentliga sanktioner vid vanvård. Så vill Ole Norrback komma åt oseriös privat äldrevård.

Nyhetsbild

Kstad betalade 125 000 i konsultarvoden för upphandlingen av öppenvården

Kristinestad tog hjälp av två konsulter för att jobba fram utkontrakteringen av öppenvården. Totalt 125 000 kostade hjälpen. Förra veckan beslöt nämnden enhälligt bordlägga ärendet.

Nyhetsbild

Kstad: Ulrika-hemmets mat kommer från Ulvsby

Den mat som serveras vid Ulrika-hemmet i Kristinestad kommer från Ulvsby. Nedkyld mat transporteras tre gånger i veckan till vårdhemmet, där den värms innan den serveras.

Nyhetsbild

"Med digital prenumeration slipper man klä på sig för att hämta tidningen i postlådan"

Kristinestad E-tidningen har sina fördelar, tycker Carita Björne i Lappfjärds pensionärsklubb.

Nyhetsbild

Föräldrar vill ha bort barn ur gamla skolhuset – föreslår modulhus vid skolan

Öroninflammationer, hosta, snuva, huvudvärk – nej, hösten på Satelliten var inte enkel för Anna Hoxells dotter och misstankarna är att det är mikroberna som satt sina spår.

Nyhetsbild

Satelliten mår illa – gymnastiksalen stängs denna vecka

Satelliten eller den före detta finska skolan i Lappfjärd är sjuk – mikrober finns i konstruktionerna, ventilationen släpper ifrån sig glasfiber och stängs ner. Renovering kostar miljonbelopp.

Nyhetsbild

Gös på en meter fångad i Stadsfjärden – fyra centimeter kortare än finska rekordet

Om inte rekord så i alla fall nästan. En gös som mätte hela 100 centimeter fastnade i ett nät i Stadsfjärden i Kristinestad på måndagen.

Nyhetsbild

Kristinestad diskuterade med Esperi – ska rekrytera personal till Ulrika

På måndagen träffade stadsstyrelsen i Kristinestad företrädare för vårdbolaget Esperi Care, däribland den nya vd:n för diskussioner om framtiden.

Nyhetsbild

Ragnäs fortsätter svinga ordförandeklubban i Kristinestad

Återvalde fullmäktigeordförande i Kristinestad, Patrick Ragnäs (SFP) tackade stadens personal för föredömligt jobb i samband med Esperi Care-skandalen. Och efterlyste folkvett bland ledamöterna i fullmäktige.

Nyhetsbild

Kristinestad kontaktade myndigheter och Esperi tio gånger i januari

Staden Kristinestad tillbakavisar nu kritiken om att de inte tagit problemen vid vårdhemmet Ulrika på allvar. I januari var staden Kristinestad tio gånger i kontakt med Esperi Care och Regionförvaltningsverket angående klienternas situation.

Nyhetsbild

Långtradare av vägen i Lappfjärd – Riksåttan öppen igen

På måndagsmorgonen kanade en långtradare av Riksåttan vid Åsändan i Lappfjärd. Riksåttan stängdes av under bärgningsarbetet men är nu öppen igen.

Nyhetsbild

Kaplan i Kristinestad fick varning för språkbruk

Uppdaterad. Biskop Björn Vikström har den 30 januari tilldelat kaplan Markus Engström en varning för det språkbruk han använde i en insändare som publicerades  i Syd-Österbotten. Biskopen betecknar det som en varning i arbetsledningssyfte. Sorgligt att man inte har en förman som tänker likadant, kommenterar kaplanen.

Nyhetsbild

Kstad satsar minst på vården – Det är skört, säger nämndordförande

Vård- och omsorgskostnaderna per person är 3 643 euro i Kristinestad – betydligt mindre än i de jämförbara grannkommunerna. Kaskö satsar 4 686 euro per invånare.

Nyhetsbild

Vårdchef: Kristinestad klarar sig inte utan privata servicehem

De äldre blir fler och trycket ökar. Utan privata servicehem skulle det inte fungera, säger Elisabeth Sjöberg, som är chef för vårdarbetet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Korsnäs minskade mest – finska grannkommunerna blöder

Sydösterbotten fortsätter att åderlåtas och befolkningssiffrorna viker i samtliga kommuner. Men marginellt, om man jämför med de finska grannarna.

Nyhetsbild

När det gäller minuter

Ledare 2 februari. Kollektivtrafiken försvagas ytterligare i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Tog timeout om privatisering av vård i Kristinestad

Vård- och omsorgsnämnden var inte beredd att fatta något beslut gällande en utkontraktering av vården i Kristinestad på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Sydösterbottniska marthor skålade i blåbärsdrink för 120-åriga martharörelsen

När Marthaförbundet jubilerar firar de med råge. Sydösterbottens marthadistrikt var med på ett hörn när förbundet inledde jubileumsåret för sina 120 verksamma år, i samma anda som Finland firade 100-årsjubileum för två år sedan: Tillsammans.

Nyhetsbild

Utredning om kaplan snart klar – biskopen besöker Kristinestad

Borgå stifts utredning rörande kaplan Markus Engströms uttalanden torde bli klar den här veckan. Biskop Björn Vikström väntar ännu på ett sista svar från Engström och kommer inom kort att göra ett besök i Kristinestads svenska församling.

Nyhetsbild

Sydins läsare uppskattar det lokala – "Men tidningen kunde få vara tjockare"

– Jag kände ju igen henne genast vi kom. Jag har sett henne på Halpa-Halli, där hon arbetar, säger Mona Söderman om Linda Rosengård, som var en av många som anmälde sig till HSS Medias projekt ”Får vi komma hem till dig?”.

Nyhetsbild

Regnbågsankans ordförande: Svårt komma åt osakligheter i skriftskolan

För många regnbågsunga och för regnbågspersoner överlag känns det som ett stort steg att vara aktiv och engagera sig i kyrkan, säger Bicca Olin som är ordförande i föreningen Regnbågsankan och som bland annat gör skolbesök och erbjuder informationspaket – som man hoppas att även skriftskolan ska ta del av.

Nyhetsbild

Stadsdirektören om Esperiskandalen: Det krävs en motpart som lyssnar

Inte heller Kristinestad går fri från kritik i Esperi-skandalen. Jag upplever att vi gjort allt vi kunnat, tagit de steg vi kunnat ta – men det krävs även en motpart som lyssnar, svarar stadsdirektören.

Nyhetsbild

Stadsdirektören vill pausa privatisering av öppenvården för fortsatta diskussioner

På torsdag väljer vård- och omsorgsnämnden anbudsgivare för en tredjedel av öppenvården i Kristinestad. Stadsdirektör Mila Segervall vill pausa ärendet för fortsatta diskussioner.

Nyhetsbild

Bussbolag ändrar rutt – slutar köra via Närpes centrum

Busskommunikationerna till och från Sydösterbotten försämras radikalt. Två turer försvinner och Satakunnan Liikennes bussar slutar köra via Närpes centrum.

Nyhetsbild

Varken Myllyniemi eller Latikka intervjuas för direktörstjänst

Av de 14 sökande till kommundirektörstjänsten i Nakkila kallas fem till intervju – de tekniska direktörerna i Kristinestad och Kaskö föll bort.

Nyhetsbild

Nu har Pom-Frit friterat sin sista potatis

Kristinestad Botnia Grönsaker i Lappfjärd slutar tillverka pommes frites. Konkurrensen från holländska och belgiska tillverkare blev för hård. I december friterades den sista potatisen på fabriken.

Klienter i kläm i Esperigate

Anställda ropade på hjälp, men arbetsgivaren lyssnade inte.

Nyhetsbild

Ulrika-hemmet grövsta fallet hittills för vårdfackets ordförande

Det här är det grövsta fallet. Så säger säger närvårdarfacket Supers ordförande Silja Paavola om händelserna vid Ulrika-hemmet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Alarmerande förhållanden – därför avbröts Esperis verksamhet

En klient avlider efter att ha ramlat. Felaktig medicinering. Låsta rumsdörrar. Personal som inte vet vem som bor där. Läget var akut när Valvira avbröt Esperis verksamhet på Ulrikahemmet.

Nyhetsbild

Vistelsen på Ulrika blev en mardröm – även staden bär ett ansvar, anser anhörig

Felmedicinering, övermedicinering och allt för lite mat – vistelsen på Esperi Cares vårdhem Ulrika blev en mardröm, berättar en anhörig till en klient.

Nyhetsbild

Esperi Care lovar bot och bättring – staden fortsätter ansvara för vården

Uppdaterad. Förhandlingarna mellan staden Kristinestad och Esperi Care avslutades på måndagseftermiddagen. Kristinestad axlar ansvaret för vården tills Valvira ger tillbaka tillståndet, vilket kan dröja. En ny föreståndare för enheten har utsetts.

Logga in för att följa orten