Kristinestad

Nyhetsbild

Han skrev bok om morfar Viktor – sjömannen som blev lanthandlare i Träskvik

Det var en berest man som 44 år gammal återvände till hemlandet och till hustru och familj. Elva år på de sju haven, 15 år i Amerika – nu blev Viktor Sjöholm lanthandlare i Träskvik.

195 centimeter mittback till Sporting

Sporting Kristina har släppt in åtta mål på de två senaste matcherna. Det fick lagledningen att agera.

Nyhetsbild

Kristinestad fortsätter ansvara för vården vid Ulrika-hemmet

Verksamheten vid Ulrika-­hemmet fortsätter tills vidare i Kristinestads regi. Det är klart efter ett möte på måndagen. Staden har haft ansvar för vården från slutet av januari.

Nyhetsbild

Kusinerna från Kanada skapar konst i Kristinestad

För andra året i rad har Kristinestad fått internationella konstnärsgäster. Kristinestad Artists' Residency heter konstnärsresidenset som i år gästas av tre kanadensare, en australiensiska och en japanska.

Nyhetsbild

Problem också med finska skolans tak i Kstad

Finska skolan i Kristinestad har inte bara rumsbrist. Också yttertaket kräver brådskande åtgärder. Det framkom då stadsfullmäktige före sitt möte bekantade sig med skolan.

Nyhetsbild

Deltagarna i 4H:s matskola är överens: Chips är det bästa

Det är måndag och i Brahegården sitter 15 flickor runt lunchbordet. Det har dragit ihop sig till 4H:s matskola och på lunchmenyn finns bland annat grönsaksbiffar, sallad och kokt potatis. Den sistnämnda, potatisen, spelar något av en huvudroll på årets matskolor.

Nyhetsbild

Nu gör han comeback på den politiska spelplanen

17 juni 2018: Hans Ingvesgård förs med ambulans till centralsjukhuset. 17 juni 2019: Ingvesgård är tillbaka på den politiska arenan och deltar i sitt första fullmäktigesammanträde på ett år. Ett år som patient inom vården har gett perspektiv. Nu har han mycket ”i pajazzon” som borde få komma ut.

Nyhetsbild

Han jobbar i EU:s mittpunkt – "Familjen bör hålla ihop"

Leif Högnäs från Kristinestad har jobbat med EU sedan Finlands inträde för 24 år sedan.  Han har bland annat jobbat med Brexit. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU – familjen bör hålla ihop, säger Högnäs.

Nyhetsbild

Sydbottens andelsbank fick ny vd

Förvaltningsrådet för Sydbottens Andelsbank har utnämnt Timo Kalliomäki till bankens nya vd.

Ketonen arrenderar mera mark i Kristinestad

Lauri Ketonen får arrendera mark direkt väster om den tomt han äger vid Ringvägen i Kristinestad. Det handlar om ett område på 5 000 kvadratmeter på Östra sidan.

Nyhetsbild

En halvtimme räckte för Kaskö IK

Fyra mål under den första halvtimmen – alla av Kaskö IK – avgjorde division 3-derbyt mot Sporting Kristina.

Nyhetsbild

Kristinestad har öppnat portarna – "Ett härligt evenemang!"

Längs med Västra Långgatan sprider sig röklukt. Det är Dag Björklund som kokar falu rödfärg. Det var hans programpunkt under Öppna portarnas dag i Kristinestad på lördagen. Hantverk, renoveringsobjekt och vackra trädgårdar kunde man ta del av under evenemanget som nu ordnades för tionde gången. Se bilder här!

Nyhetsbild

Avhandling om Sidebydialekten fick pris

En fonetisk studie om svenskan i Sideby och Skaftung. Så heter Kirsi Kiviniemis prisbelönta magistersavhandling där hon undersökt språket och dialekten i just Sideby och Skaftung.

Nyhetsbild

Större exportandel nästa mål för Nordautomation

Fortsatt tillväxt och att nya exportmarknader är målet för Nordautomations nya vd Timo Kuusisto har. Företaget är störst i Norden på anläggningar för timmerhantering och ser tillväxtmöjligheter bland annat i Tyskland och Österrike.

Nyhetsbild

Nära naturbilder är favoritmotivet hos årets fotograf – "Har alltid haft intresse för vackra bilder"

Smyckesdesigner skulle kunna tanka en hel del inspiration via Eivor Rudnäs utställning "Nära". Genom närgånget fotograferande hittar hon intressanta former i naturen. Nu har hon blivit vald till årets fotograf.

Nyhetsbild

39 antagna till Närpes gymnasium – 13 till Kristinestads gymnasium

Nu står det klart vilka som blivit antagna till Närpes gymnasium och Kristinestads gymnasium.

Två söker jobb som lantmäteriingenjör i Kstad

Ingen av de båda som söker jobb som lantmäteriingenjör i Kristinestad uppfyller alla krav. Därför har ansökningstiden nu förlängts.

Nyhetsbild

Ny fiskodling planeras utanför Kristinestad

Ett företag, som är under grundande, får arrendera två vattenområden av staden för fiskodling. Båda är 5.000 kvadratmeter stora.

Nyhetsbild

Åldersro kan få tillbyggnad – men bygget startar tidigast 2021

Utbyggnaden av Åldersro servicecenter i Lappfjärd framflyttas och inledes tidigast 2021. Skissritningar finns och planeringen fortsätter. Men först måste finansieringen ordnas.

Nyhetsbild

Femtiotal gårdar med i tionde upplagan av Öppna portars dag

På lördag och söndag öppnas portarna till trädgårdar runtom i Kristinestad. Evenemanget Öppna Portar består i år av flera välbekanta gårdar men också några debutanter.

Nyhetsbild

Läroavtal kan vara ett sätt att råda bot på arbetskraftsbristen

Yrkesutbildningen blir allt mer individualiserad och utbildningsort är inte längre lika bindande. Så besvarar Yrkesakademin i Österbotten näringslivets kritik angående linjeindragningarna vid enheten i Närpes.

Nyhetsbild

Företag drabbas då intresset för yrkesutbildningar sjunker

Indragningen av utbildningslinjer vid Yrkesakademin i Närpes drabbade näringslivet hårt. Många företag skriker efter arbetskraft samtidigt som intresset för de branscher som svälter mest är svalt i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Hög sysselsättningsgrad bland kockarna och rörmokarna

För fyra år sedan utexaminerades de sista kullarna kockar och vvs-montörer vid Yrkesakademins enhet i Närpes. Men hur gick det sedan, vad gör de utexaminerade i dag?

Nyhetsbild

Anastasia har snackat hästar med Sveriges ryttarelit

Kristinestad Hästintresset kunde ha tagit en tvär vändning redan i ett tidigt skede. Anastasia Mäkitalo ramlade av en shetlandsponny som liten och skrapade upp hela ansiktet. I samma veva trampade ponnyn på henne också. Men trots olyckan fortsatte Mäkitalo att hålla på med hästar. I lördags tog hon studenten från Sveriges Ridgymnasium i Flyinge.

Nyhetsbild

Medlemmar i skarvarbetsgrupp: "Det är för mycket ältande"

Den nationella skarvarbetsgruppen väcker missnöje. Kristinestads representant Mila Segervall och hennes ersättare Paavo Rantala upplever att arbetet inte framskrider som de önskar. De tycker att arbetet går alldeles för långsamt.

Politiker tog inte ännu ställning till havsvind utanför Sideby

Turerna har varit många och åsikterna går isär kring planerna på havsbaserad vindkraft i Skaftung-Sideby. Ett förslag om att ändra tidigare beslut i Kristinestad har bordlagts efter omröstning.

Nyhetsbild

Fortsatt krav på bättre utredningar om oljelager

Bättre utredningar behövs då planerna på ett bränslelager i bergrummet under Björnön i Kristinestad fortskrider, påpekar NTM-centralen, som bekymrar sig för risken för olyckor samt för transporterna.

Nyhetsbild

Minister Li Andersson bygger fritidsstuga i Kristinestad

Nya undervisningsministern, Vänsterförbundets partiledare Li Andersson ska bygga en ny fritidsstuga i Sideby.

Stöd för examensarbeten om tvåspråkighet i Kstad

Två examensarbeten om två språk i småbarnsfostran stöds av staden Kristinestad. Det ena arbetet är på svenska och det andra på finska.

Nyhetsbild

"Nästan bara fantasin som sätter stopp för potatisrecept"

I drygt 2,5 år har Theresa Gull jobbat som ledare för Potatiskompetenscentret i Kristinestad, ett projekt där man strävat till att höja kompetensen, bilda nya nätverk och samtidigt att stärka de redan befintliga nätverken för odlarna. I oktober ser projektet sitt slut.

Nyhetsbild

Inhemsk potatis profileras som ett klimatsmart alternativ

Den är en del av den finländska matkulturen och kan tillredas med stor variation. Trots sin mångsidighet och förankringen i den finländska kulturen har konsumtionen minskat. Men nu verkar potatisen vara på uppsving – delvis tack vare klimatdebatten.

23 konfirmander i Kristinestad

I Kristinestads svenska församling konfirmerades på söndagen 23 ungdomar. Konfirmationsmässan hölls i Kristinestads kyrka.

Nyhetsbild

En plåtkrock, ett sönderblåst plåttak och markbränder helgens larm i Sydösterbotten

Mmarkbränder i Kristinestad och Pörtom, en bilkrock samt assistans vid ett sönderblåst tak i Övermark, det är larm som inkommit till räddningsverket i Sydösterbotten i helgen.

Nyhetsbild

Tandlös insats av Sporting

Sporting kontrollerade matchen de första 25 minuterna men sedan tog Sundom IF över helt och hållet.

Nyhetsbild

Sidebyskarvarna breder ut sig och blir fler – ortsborna hoppas på en förändring

Det måste göras något åt skarvkolonin utanför Kilen, det är sommarstugeägare i Sideby övertygade om. Farhågan är att skarvarna blir fler och sprider sig – något som redan verkar ha skett. Se videon från Norrgårdens skarvkoloni här.

Nyhetsbild

Mangs och Båssar fortsätter leda ordet i vårdsamkommun

Carl-Gustav Mangs, Kaskö, fortsätter som fullmäktigeordförande i vårdsamkommunen K5. Styrelseordförande Christina Båssar, Korsnäs, återvaldes också.

Häggblom bankjurist i Kristinestad

Linda Häggblom är ny jurist vid Närpes sparbanks kontor i Kristinestad. Hon kom i bankens tjänst i slutet av maj och jobbade före det på en advokatbyrå.

Nyhetsbild

Svarar mot önskemål från församlingsbor – Minneslund anläggs

En minneslund ska anläggas på Gamla begravningsplatsen i Kristinestad. Klartecken har getts för planerna.

Nyhetsbild

Gymnasiets rektor sköter även högstadiet

Rektorn för Kristinestads gymnasium är också högstadierektor nästa läsår. Samtidigt utreds hur rektorsuppgifterna i framtiden ska skötas, om det ska bli en gemensam rektor eller två skilda rektorstjänster.

Nyhetsbild

Hjältegravarna i Lappfjärd sätts i skick med fondpengar

Nu sätts hjältegravarna i skick vid Lappfjärds kyrka. Stenar rätas ut och belysningen förnyas. Initiativet kommer från krigsänkebarnen och arbetet finansieras med fondmedel.

Nyhetsbild

Dovhjorten Frans har blivit ett sommartecken i Antila

I slutet av maj dök en kändis upp mellan gårdarna i Antila. Då kom nämligen dovhjorten Frans på sommarens första besök. Frans, eller Stina som hon också kallas, tycker om att jaga höns, sparka fotboll och äta på fruktträd.

Nyhetsbild

Ovanlig hjort i Kristinestad – en av två i hela Österbotten

Dovhjorten är ett mycket ovanligt djur i Kust-Österbotten. I hela området känner Viltcentralen endast till två som lever i det fria. Närmaste bestånd finns i landskapet Satakunta – och så en ensam hind i Kristinestad.

Sporting kollapsade på övertid

Sporting Kristina såg ut att göra segermålet med fyra minuter kvar. Men KPS kom starkt på övertid och gjorde två mål.

Nyhetsbild

Gemenskap och lägerliv på Närpes skolmusikkårs musikläger

Vid Kilens bastu sitter skolmusikkårens ledare Benny Ojala och funderar på en av dagens programpunkter. Det är musikläger på gång och 35  fjärde- och femteklassare deltar. Musikanter, drillflickor och ledare är på plats.

Nyhetsbild

Långt fängelsestraff för skottdrama i Lappfjärd

I RÄTTEN En fest i mitten av mars spårade ur och ledde till skottlossning. Den 41-åriga gevärmannen dömdes till ovillkorligt fängelse för dråpförsök.

Fotograf får årets Carina Appel-pris

KRISTINESTAD Fotografen Hannamari Shakya får Carina Appel-priset 2019. Priset är på 3 000 euro.

Nyhetsbild

Nordmaling fick tips för samspel mellan skola och företagsliv

Nordmaling i svenska Västerbotten kan hämta idéer för samarbete mellan skola och företagsliv i Kristinestad. Det anser kommunalrådet Madelaine Jakobsson, som besökt Kristinestad.

Nyhetsbild

Nu tas nypotatisen upp - rekordtidigt!

I Härkmeri satte man vid tolvtiden på onsdagen igång med att ta upp nypotatis. En rekordtidig skörd av nypotatis väntas dyka upp i butikerna.

Nyhetsbild

"Här får de gå loss" – bandläger samlar unga musikintresserade

Allting är riggat och klart och det är bara att börja spela. Efter några års uppehåll ordnar Lafo igen bandläger. Här har man möjligheten att utvecklas som både musiker, låtskrivare och artist. Och så ska de skriva en låt – på en timme.

Nyhetsbild

Storåfirma startade ny busslinje - kör även via Närpes centrum

En ny busstur mellan Vasa och Åbo avviker från mönstret - bussen viker av från riksåttan och kör via busstationen i Närpes.

Logga in för att följa orten