;

Kristinestad

Nyhetsbild

Kebu får tyskt pris för elektronisk musik

Musikern och kompositören Sebastian "Kebu" Teir, med rötter i Sideby och bosatt i Esbo, har vunnit Schallwelle Award – det tyska priset för elektronisk musik – som Bästa artist 2017.

Nyhetsbild

I sommar får Petteri och Rambo simma från tomten

KRISTINESTAD Ännu i mitten av januari var entreprenör Robert Simons uppgiven. Muddringsprojektet i Kristinestad skulle få vänta på en riktig vinter. Nu kör maskinerna snart dygnet runt efter att isen vattnats till 1,5 meters tjocklek.

Nej igen till gratis simning för 70-plussare

KRISTINESTAD

För andra gången på några månader blev det back på ett initiativ om gratis inträde till simhallen för 70 år fyllda i Kristinestad. Det lämnades in av Alf Knuts efter att det första fått avslag.

Nyhetsbild

Kulturhuset Dux får mera pengar av Kristinestad

Stiftelsen för Kulturhuset Dux, som har ekonomiska problem, får ett större bidrag av staden Kristinestad. Summan höjs från 11.000 euro till 20.000 euro, beslöt välfärdsnämnden.

Kristinestad utmanar skogsbolagen i hovrätten

KRISTINESTAD Det blir en rond till mellan Kristinestad och skogsbolagen. Stadsstyrelsen beslöt enhälligt pröva ärendet i Helsingfors hovrätt. Även Vasa går vidare.

Kristinestad inleder rekrytering av ny stadsdirektör

Förhoppningen är att en ersättare till Riitta El-Nemr väljs redan i april.

Nyhetsbild

"Låt plattor berätta husens historia"

KRISTINESTAD Fler plattor som presenterar husens historia behövs i Kristinestad. Att sätta upp plattor på byggnaderna kan ingå i stadens 370-årsjubileum sommaren 2019, anser Seppo Kuusinen i ett medborgarinitiativ.

Nyhetsbild

"Elöverföring Pjelax–Kstad bör ske under jord"

Kristinestad Ledningsgatan in till Kristinestad är redan tillräckligt bred. Elöverföringen från Pjelax-Böle vindkraftspark till Fingrids nya elstation bör dras under jord tycker tekniska direktören.

Nordautomation levererar till Värmland

KRISTINESTAD Mekaniska träförädlingsföretaget Nordautomation har fått en ny order. Den ska gå till Åmotfors, Sverige, nära den norska gränsen.

Nyhetsbild

Gymnasieborgen släppte sina abiturienter

KRISTINESTAD Tolv år på skolbänken är till ända. Årets abiturienter tjoade och bjöd på godis.

Nyhetsbild

Kul på bebisfest i Kristinestad

Det var livat i salongen på kulturhuset Dux på vändagskvällen. Harry Ingves, åtta veckor, var en av de yngsta deltagarna. Nästan alla de 49 barn som i fjol föddes var med på den bebisfest staden Kristinestad inbjudit till.

Nyhetsbild

Krisande kulturhus föreslås få större stöd

KRISTINESTAD Kulturhuset Dux blöder och budgeteras göra ett underskott på 13 000 i år. Staden föreslås täcka upp genom att höja bidraget till stiftelsen.

Nyhetsbild

Video: Här utbildas små livräddare

KRISTINESTAD Barnen pillar i näsan på första hjälpen-dockan och bryr sig inte om defibrillatorn som säger ”rör inte patienten”. Harriet Harf från Hjärtpunkten skrattar och tycker det är skojigt med de små hjälpredorna runtomkring.

Nyhetsbild

34 möllor på plats i Ömossa - EPV vill bygga fyra till

Kristinestad Samtliga 34 vindkraftverk i Ömossa är resta. Lyftkranarna transporteras bort. Då vill EPV bygga mer och söker nya bygglov för ytterligare fyra turbiner i närheten.

Nyhetsbild

Här pratar Birger med Magnus i hembyn

Kristinestad Rehabilitering och förebyggande arbete blir allt viktigare bland seniorer. Geografiska gränser finns inte för virtuella vårdtjänster. Därför kan Lahtisbor delta i den gymnastik, som leds från Geritrim i Kristinestad, och Birger som bor på sjukhemmet kan prata med Magnus i hembyn Skaftung.

Nyhetsbild

Pentti från Vasa på rehabilitering i Kristinestad

Kristinestad Pentti Paasiala var glad då han igen kunde ta några steg, efter att en tid ha rört sig endast med rullstol. Han är en av de Vasabor som får rehabilitering i Kristinestad. De har ökat i antal i år.

Lastpallar stals från vindkraftsparken i Ömossa

KRISTINESTAD Lastpallar och pallkragar värda runt 600 euro stals från vindkraftsområdet i Ömossa.

Byggnadsinspektör sade upp sig – blir brandinspektör i stället

KRISTINESTAD Kalle Pulkkinen har sagt upp sig från sin tjänst som tf byggnadsinspektör i Kristinestad. 1 mars börjar han jobba som brandinspektör vid Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Musik och ljud grunden på Axxell i Lappfjärd

UTBILDNING Axxell Lappfjärd, Lafo, har i år breddat utbudet av ­kortkurser. Filmljud är en av ­nyheterna i kursutbudet.

Nyhetsbild

Potatisodlarna fick mer betalt

KRISTINESTAD Trots den regniga sommaren gav potatisåkrarna i Kristine­stad en normal skörd i fjol, och priserna var högre jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Här finns plats för fler äldre – Geriatriskt center tar över

Då de äldre blir fler och är hemma längre är det viktigt att de får rehabilitering och vård. Här på sjukhusbacken kan man mycket om sjukdomar under ålderdomen, säger vård- och omsorgsdirektör Christian Lindedahl. Därför öppnar han med glädje dörren för ett geriatriskt kunskapscenter.

Nyhetsbild

Melina redo för fest när Kristinestad firar bebisarna

Melina Hällbacka är laddad, festklänningen skaffad. På onsdag firar Kristinestad alla sina invånare som föddes 2017 med fest i kulturhuset Dux.

Skolstart den 9 augusti i Kristinestad

Den 9 augusti segrade över 13 augusti som datum för när läsåret påbörjas efter sommarlovet i Kristinestad.

Rådet till kommunerna: Utmana skogsbolagen i hovrätten

KRISTINESTAD Kartelldomen kring virkeshandeln bör överklagas. Det anser kommunernas rättsombud. En hovrättsbehandling blir även betydligt billigare för Kristinestad som förlorade 300 000 i första instans.

Nyhetsbild

Drogpåverkad förare åkte fast i Lappfjärd

KRISTINESTAD En drogpåverkad bilförare stoppades av polis i Lappfjärd på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Ugn glömdes på – lägenheten fylldes med rök

KRISTINESTAD Mat som glömts i ugnen var nära att orsaka en lägenhetsbrand i Kristinestad.

Nyhetsbild

Estniskt bolag satsar på vind i Ömossa

KRISTINESTAD Estniska Kaspersvik Vind har två vindkraftverk i Harrström i Korsnäs. Nu planerar bolaget via ett dotterbolag satsningar på flera vindkraftverk även i Ömossatrakten i Kristinestad, väster om riksåttan. Därmed återuppväcks projektområdet Västervik.

Nyhetsbild

Skolelever gillar förslag om senare sommarlov: "Mera feelis i augusti"

KRISTINESTAD

Det låter bra. Det är ju varmare i augusti och man har mera sommarfeelis då, säger Matias Zilliacus på årskurs nio i Kristinestads högstadieskola om förslaget att sommarlovet skulle flytta fram med två veckor.

Sporting får serbisk mittfältsmotor

Kristinestad UPPDATERAD/KORRIGERAD. Milos Djordjevic är namnet. En 27-årig mittfältsmotor från Serbien som ska förstärka Sporting Kristinas lag i sommar.

Nyhetsbild

Kristinestad betalar 200.000 i rättegångskostnader

Eftersom räntan tickar beslöt Kristinestad ersätta skogsbolagens rättegångskostnader på drygt 200 000 för att ha förlorat första omgången i skadeståndstvisten. Beslut om eventuell överklagan till hovrätten fattas i slutet av månaden. Minst sagt märklig dom, tycker stadsjuristen.

Nyhetsbild

Kristinestadspolitiker vill inte ha borgmästare

Borgmästarmodellen fick svalt mottagande av stadsstyrelsen som vill ha en tillsvidareanställd stadsdirektör i stället.

Nyhetsbild

Finska skolan i Kristinestad får modulhus

I höst skänker tre modulhus på totalt 150 kvadratmeter lindring åt knökfulla finska lågstadieskolan i Kristinestad: Äntligen, tycker rektor Arto Leppiniemi.

"Borgmästare stärker politiska ledningen"

Kristinestad En borgmästare är tydligare än en öppet eller i smyg partipolitiskt utnämnd kommundirektör, säger forskaren Siv Sandberg. Nu ska man överväga om stadsdirektören ska ersättas av en borgmästare i Kristinestad.

Nyhetsbild

Två UF-företag från Kstad vidare till final

Två UF-företag från Kristinestads högstadieskola har gått vidare till final i Våga vara företagsam. Det är Betula sauna UF och Recandle UF.

Nyhetsbild

Kristinestad överväger borgmästare

När stadsdirektören Riitta El-Nemr går i pension i höst kan hon ersättas av en borgmästare. Det föreslås som alternativ till stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Lättare lära sig med mera motion

KRISTINESTAD. Ett avlägset raspigt muller bakom skolbyggnaden vittnar om att rasten har börjat. Högstadiets elever är ute och går och en av pojkarna piggar upp promenaden med musik från sin ”bergsprängare”.

Nyhetsbild

Nordautomation förnyar norska sågverk

Kristinestad Kristinestadsföretaget Nordautomation ska förnya sågintag och timmerhantering vid två sågverk som ägs av den norska skogsjätten Moelven.

Nyhetsbild

Krigssjukhus och domstol i rådhuset

Kristinestad. Hur många vet att rådhuset i Kristinestad var krigssjukhus under inbördeskriget, frågar Kristinestadsbon. Han anser att en minnesplatta, som berättar om den tiden, ska sättas upp där. Sidebybon Tomas Teir instämmer.

Nyhetsbild

Fotgängarna hölls på benen trots glashala trottoarer

Kristinestad. Fotgängarna har gjort helt rätt och tagit det försiktigt i halkan. När SÖ kollade läget på hälsocentralerna i Kristinestad och Närpes på fredag gavs beskedet: Inga benbrott på grund av halkan.

Nyhetsbild

Gamla skepp gav namn åt de nya avdelningarna

KRISTINESTAD. Aurora, Swan, Meri, Kotka och Otto är inte bara namn på Kristinahemmets nya avdelningar. De är också namn på skepp som har byggts på varven i Kristinestad.

Nyhetsbild

El-Nemr jobbar kvar till nästa budget

KRISTINESTAD Kristinestad får småningom se sig om efter en ny stadsdirektör. Riitta El-Nemr lämnade in sin avskedsansökan på måndagen. Hon går i pension i november.

Nyhetsbild

Kristinestads stadsdirektör slutar i höst

Kristinestad. Kristinestad får småningom se sig om efter en ny stadsdirektör. Riitta El-Nemr inlämnade sin avskedsansökan på måndagen. Hon går i pension i november.

Nyhetsbild

Dagsmark Petfood flyttar till Bötom

KRISTINESTAD Inhemskt torrfoder till hundar visade sig vara populärt. Nu flyttar Dagsmark Petfood till större utrymmen i Bötom.

Maskinhall brann i Tjöck

KRISTINESTAD På söndag kväll fattade en maskinhall i Tjöck eld. Släckningsarbetet pågick ännu ett par timmar efter larmet.

Nyhetsbild

Staten vill privatisera vägar

Närpes/Kristinestad Staten vill bli av med fyra landsvägar i Närpes och en i Kristinestad. Underhållet skulle tillfalla väglag. I Sideby ogillar man förslaget.

Nyhetsbild

Två skrothandlare nu åtalade

KRISTINESTAD Åklagaren anser att två skrothandlare från Kristinestad bedrivit så kallad kvittohandel med uttag av svarta pengar och falska kvitton. De åtalade nekar till brott.

Nyhetsbild

Ny företagarbas vill se fler unga starta eget

KRISTINESTAD. Nye ordföranden för Kristine­stads företagare hoppas på fler unga entreprenörer i tider när kåren blir allt mer åldersstigen.

Nyhetsbild

"Orimliga villkor för skarvbekämpning"

Att något får göras åt den växande skarvstammen är positivt. Men villkoren för oljebehandling och skyddsjakt är orimliga, kommenterar fiskarförbundets projektchef Marina Nyqvist beslutet, som även förvånar sig över att ansökan från Kristinestad förkastades.

Nyhetsbild

”Skräpvinter” stoppar muddring för andra året

KRISTINESTAD. För andra vintern i följd ser muddringsprojektet i Nedsjö ut att inte bli av. Milda temperaturer och kraftigt varierande vattenstånd gör att det inte bildas någon kärnis.

Nyhetsbild

Nu stämplar också dagisbarnen in

KRISTINESTAD. Det nya systemet med att "tagga" in barnen på dagis underlättar på många sätt. Daghemspersonal i Kristinestad är nöjd.