Korsnäs

Arbetslösheten i Sydösterbotten har minskat med 15 procent på ett år

Färre arbetslösa, fler jobb. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste sysselsättningsstatistiken. I Österbotten är det bara Larsmo som uppvisar bättre arbetslöshetssiffror än Närpes som är god tvåa.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Vallväxter dominerar på de sydösterbottniska fälten

Vall, vall och ännu lite vall... Vallen är fortsättningsvis det dominerande inslaget på de sydösterbottniska fälten.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Gun-Britt Stenberg årets Kulturbärare i Korsnäs - "har troligen världsrekord i antalet stickade Korsnäströjor"

KORSNÄS På den första Korsnäsdagen utsågs Gun-Britt Stenberg till årets kulturbärare 2018.

Blågröna alger observerades i Molpe

I början av veckan observerades blågröna alger på Molpe badstrand. Ännu på tisdagen låg algerna kvar. Däremot var alla andra badstränder som Västkustens miljöenhet kollar i Sydösterbotten fria.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Ingen byggstart för skolgården i Taklax

Anbuden från samtliga jordbyggnadsentreprenörer överstiger anslaget kraftigt.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna sjunker oroväckande – Kunder uppmanas att inte förbruka i onödan

Sydösterbotten. Ännu är det inte kris med vatten, men om torkan fortsätter ser det illa ut för grundvattennivåerna. Det är ett gemensamt problem för vattenbolagen i Sydösterbotten, och mest kritiskt är det just nu i Korsnäs. Använd sunt bondförnuft säger vattenbolagens företrädare om vattenförbrukningen.

Pumparna i Korsnäs fungerar igen

KORSNÄS När blixten slog ner i Korsnäs gick vattenverkets pumpar sönder. Men nu är felet åtgärdat, uppger kommunens tekniska chef.

Nyhetsbild

Vill ha en öppen församling

Janne Heikkilä kom som ny kyrkoherde till Korsnäs från den 1 april. Nu har också den övriga familjen flyttat dit. Nu håller de på att anpassa sig till den nya orten. Själv vill han stå för en öppen församling.

Nyhetsbild

Satsning på säkerheten i nyrenoverade kyrkan

En gudstjänst, en begravning och en konsert har hunnit hållas i den nyrenoverade kyrkan i Korsnäs. Inne i själva kyrkorummet märks de facto inte så mycket av de arbeten som gjorts. Fokus har i stället legat på att förbättra säkerheten.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Två av fyra syriska familjer stannar i Korsnäs

Av de 22 syriska kvotflyktingar som kom till Korsnäs tidig höst 2017 är det endast åtta personer som kommer att bo kvar. Två familjer flyttar bort och två stannar i Korsnäs. De som flyttar är ovana vid att bo på landsbygden.

Nyhetsbild

Låg grundvattennivå i Korsnäs – invånare uppmanas spara på vatten

KORSNÄS Sommartorkan ställer till det i Korsnäs. Grundvattnet i Boviksanden och Mobacken har sjunkit undan på grund av värmen. Nu hoppas man på regn, för det finns ingen vattenreserv.

Nyhetsbild

Blågröna alger i Hinjärv träsk

Korsnäs/Närpes. En liten mängd blågröna alger har observerats i Hinjärv träsk, rapporterar NTM-centralen.

Nyhetsbild

Misstänkta fall av matförgiftning i Petalax

PETALAX I Petalaxregionen har det förekommit ovanligt många fall av diarré den senaste tiden. Flera personer har konstaterats ha salmonella.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten har minskat i Närpes, Kristinestad och Kaskö.

Nyhetsbild

Hon ska öka ungdomars intresse för politik

Avkriminalisera innehav av cannabis – det uppmärksammade förslaget röstade Svensk Ungdom igenom på sin förbundskongress i våras. Jag är själv ganska neutral i frågan, säger Ellinor Juth som är verksamhetsledare för Svensk ungdom i Österbotten.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Nyhetsbild

Algerna är borta från Töjby badstrand

I Töjby är det åter säkert att bada, men vid Molpe badstrand finns alger fortfarande kvar.

Nyhetsbild

Algblomningen i Töjby och Molpe följs upp

Det råder inga badförbud vid badstränderna i Molpe eller Töjby trots konstaterade blågröna alger – åtminstone inte än. Men att ta sig ett dopp där är ändå inte att rekommendera.

Nyhetsbild

Blågröna alger vid Molpe badstrand

KORSNÄS Enligt en mätning gjord den 16 juli förekommer det blågröna alger vid badstranden i Molpe. Det är inte rekommenderat att simma i vatten med blågröna alger.

Nyhetsbild

Nu går en pråm lastad med virke från Harvungön

På måndagsmorgonen anlände pråmen som ska köra virke från gallringarna på Harvungön. Det kan bli tolv lass.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart varför fiskaren omkom

KORSNÄS Fiskaren som hittades död vid sina nät i Korsnäs på söndagen var en Taklaxbo i 60-årsåldern. Polisen vet fortfarande inte varför mannen omkom.

Nyhetsbild

Fiskare hittades död i vattnet utanför Storkors fiskehamn

KORSNÄS En fiskare hittades död vid sina nät i Korsnäs på söndag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Rådjurskollision i Korsnäs

KORSNÄS En personbil kolliderade med ett rådjur på Strandvägen i Korsnäs vid tre på eftermiddagen under fredagen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Korsnäs Kurscenter mister sin restaurang – som flyttar till sin gamla adress

Från och med juli blir köket i före detta Korsnäs kurscenter tomt igen, då restaurang Stenbrytaren flyttar. Kommunen har ännu inte hittat någon ny hyresgäst. I höst öppnar däremot Sydmedi mottagning i ett av kurscentrets utrymmen.

Nyhetsbild

Alvinas hus får nytt liv vid Edsviksjön – fyra år efter flytten från Malax

Ett gammalt stockhus får nytt liv vid Edsviksjön i Korsnäs. Alvina-huset håller som bäst på att renoveras. Det ska enligt planerna fyllas med konferensdeltagare, festdeltagare och nattgäster.

Nyhetsbild

Torsten Lundmarks populära träfigurer ställs ut i sommar

Prästgårdsföreningens årliga utställning har öppnat. I år kan man kika på Torsten Lundmarks träsmidesalster och hans unika svarvoped.

Nyhetsbild

Korsnäs tänker nytt – nu är hela sommaren fylld med program

KORSNÄS Från en fullspäckad Korsnäsvecka till en fullspäckad sommar. I år fokuserar kommunen på nytänkande och ändrar på sitt välbekanta koncept.

Nyhetsbild

Österbotten sysselsätter bäst i landet

Andelen arbetslösa har minskat. Trenden är den samma i hela landet. I Närpes, Kristinestad och Kaskö har arbetslösheten gått ner, i Korsnäs gick den upp.

Nyhetsbild

I sommar repareras landfästena för Bergöfärjans bryggklaffar – påverkar inte färjetrafiken

BERGÖ Med start i juli kommer Närings-, trafik, och miljöcentralen att reparera landfästena för Bergöfärjan. Arbetet ska inte påverka färjans tidtabeller utan utförs stegvis fram till oktober.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Nu rustas idrottsplanen i Korsnäs upp – första gången sedan den byggdes

De närmare 40 år gamla löparbanorna i kolstybb vid centralidrottsplan i Korsnäs byts ut till allvädersbanor. Upprustningen inleddes på tisdagen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mödosamt få branden i Molpe under kontroll

Det tog nästan hela natten att få markbranden i Molpe helt släckt och eftersläckningen pågår ännu på söndag eftermiddag.

Nyhetsbild

Räddningsverket använde helikopter för att släcka skogsbrand i Molpe

UPPDATERAD En stor skogsbrand uppstod i Molpe på lördag dag. Omkring nio hektar skogsmark fattade eld. Släckningsarbetet pågår till sen kväll.

Nyhetsbild

Tjuv misshandlade sin kumpan med stol och eldgaffel – döms till tre års fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad inbrott i Malax och Korsnäs uppdagades. Den ena tjuven döms till fängelse efter att ha misshandlat sin kumpan.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Nyhetsbild

Spektakulärt möte till havs: Molpebor såg simmande björn på nära håll

KORSNÄS Roy och Anna-Lisa Nylund var på bara några meters avstånd från en björn utanför Molpehällorna på onsdag kväll. Den var ute på en lång simtur.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ingen buss från Korsnäs till vargdemonstrationen

KORSNÄS Korsnäs skulle ordna buss till måndagens vargdemonstration i Vasa. På grund av för få anmälningar inhiberas bussen.

Nyhetsbild

Hjärtstartarna vinner mark men registreringen haltar

Allt fler går in för att skaffa hjärtstartare till arbetsplatser och andra offentliga platser. Men åtminstone inte än finns något täckande register över de små strömförande apparaterna som kan rädda liv.

Nyhetsbild

Kallt och blåsigt – då lyser de blågröna algerna med sin frånvaro

Algfritt och rätt kallt. Så är vattenläget just nu.

Nyhetsbild

Husägare motade markbrand i Korsnäs med vattenslang och pulversläckare

KORSNÄS Under tisdagsmorgonen bröt en markbrand ut under en elledning längs Taklaxvägen. Tack vare husägarens rådiga ingripande var det intilliggande bostadshuset aldrig i fara.

Logga in för att följa orten