Korsnäs

Kanslisekreterare vald bland 17 sökande

En vikarie som kanslisekreterare i Korsnäs valdes bland totalt 17 sökande.

Nyhetsbild

KoFF får meriterad tränare: ”Spelarna måste vara beredda på att jobba hårt"

Han har tränat ett ligalag i futsal och tränar för tillfället tre lag. Nu får Korsnäs FF en tränare som ska få harmoni i laget.

Nyhetsbild

Reningen av Korsnäsvattnet har lyckats bra – men än märker inte konsumenterna av förbättringen

Sedan mitten av november har ett mobilt vattenreningsverk installerats och testats i Korsnäs. Höga halter järn är ett problem i dricksvattnet och redan nu har det visat sig att den nya tekniken effektivt reducerar järnet.

Nyhetsbild

Korsnäsborna betalar mera för vattnet – och det kan bli ytterligare prishöjningar

Vattenavgifterna höjdes från årsskiftet i Korsnäs. Högre driftskostnader är orsaken till att det finns ett tryck på vattenavgifterna.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Konstsnön har blivit en räddning för vintersporter

Sportkolumnen. Vädret är minst sagt utmanande för vänner av skidsporter. Man kan tacka konstsnön, men även den börjar ta stryk i regn och rusk.

Föreningar i Korsnäs delar på 12 160 euro

Ur årets budget i Korsnäs går 12 160 euro till olika föreningar och organisationer som verksamhetsunderstöd. Här är mottagarna.

Nyhetsbild

Färre uppdrag för räddningsverket i fjol – men folk larmar oftare om djur i nöd

I fjol ryckte Österbottens räddningsverk ut på färre uppdrag än året innan. Men byggnadsbränderna ökade – och folk slog oftare larm när det gällde djur i nöd. Här kan du se kommunvis statistik för Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Flera träd blåste omkull i stormen – brandkåren fick röja på motionsbanan

Stormen fällde träd och gjorde hushåll strömlösa på lördagkvällen. I Kristinestad var nästan 360 hushåll utan el och i Närpes omkring 330.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpesrevyn Pil-o-kamera drar fulla hus

Ur Historiska arkivet vecka 2/1970. Närpesrevyn Pil-o-kamera drar fulla hus, besöksförbud råder på Närpes och Övermark sjukhus och Skaftungborna är goda båtbyggare. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 8–10.1.1970.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Två lag har det bra ställt – två får jobba mer

Sportkolumnen. Det är inte lätt att få ihop slagkraftiga division 3-lag i Sydösterbotten. Kraft och Kaskö IK har det rätt bra ställt medan Sporting och Korsnäs FF behöver bredd och spets.

Nyhetsbild

Grundvattnet har återhämtat sig – snart uppe i normal nivå

Grundvattennivåerna har varit mycket låga två år i följd, men nu börjar det vända. I exempelvis Närpes, Lappfjärd och Korsnäs börjar grundvattnet vara uppe på normal nivå tack vare det myckna regnandet i höst.

Nyhetsbild

Vägsaltet tränger ner till grundvattnet på två ställen i Sydösterbotten

De flesta grundvattenområden i Sydösterbotten har god status, visar den klassificering som NTM-centralen har gjort, men det finns två riskområden och ett objekt som borde utredas.

Nyhetsbild

Det dröjde fem år – men nu är tvåspråkiga vägskyltar uppsatta

Korsnäs blev en formellt tvåspråkig kommun 1 januari 2015. Nu, först fem år senare, har de tvåspråkiga vägnamnsskyltarna kommit upp.

Nyhetsbild

Vivan utsågs till årets meste motionär i Korsnäs

Årets motionär i Korsnäs syns varje dag på vägarna i kyrkbyn.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Simhallen invigdes och Kristinestad fick stadsdirektör

Ur Historiska arkivet vecka 1/1970. Nya simhallen invigdes. Rymdsond -69 – nyårsspektakel i Lappfjärd, Molpe filial brann ned till grunden och Kaj Nyström valdes enhälligt till stadsdirektör. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 30.12.1969–3.1.1970.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Skumpa på Mosedal och flera lyckade evenemang – 2020 blir ett riktigt häftigt idrottsår

Sportkolumnen. Ett gott nytt idrottsår. Och vilket idrottsår det kommer att bli här i Sydösterbotten. Krafts fotbollslag kommer för övrigt att ta steget upp till tvåan. Det kan ni skriva upp.

Nyhetsbild

Allt fler bor ensamma – se utvecklingen sedan 1985

Antalet enpersonershushåll har ökat under de senaste decennierna. I vissa kommuner har ökningen varit mera dramatiskt än i andra. Här kan du se utvecklingen i de sydösterbottniska kommunerna.

Nyhetsbild

Sportåret 2019: Herrfotbollen samlade storpublik och skumpan flödade då damerna tog klivet upp

Krafts damer och Kraft hockey fick äntligen ta steget upp till tvåan, herrfotbollen samlade storpublik och det blev starter i både VM och EM för sydösterbottniska idrottare. Här kommer en tillbakablick på sportåret 2019.

Nyhetsbild

Spelarna bestämde – Korsnäs FF är tillbaka i trean

Styrelsen var tveksam, men spelarna hade åsikten klar. Korsnäs FF tar emot den lediga division 3-platsen trots allt.

Silverbergs stipendium till 41 studerande

41 studerande i Korsnäs får stipendium ur Silverbergs stipendiefond. Här är namnen.

Två får Korsnäs kommuns stipendium

Två studerande får stipendium ur Korsnäs kommuns stipendiefond.

Minusbudget för Korsnäs församling

Nästa års budget för Korsnäs församling visar ett minusresultat. Underskottet blir ännu större på grund av att församlingen ansluter sig till det nya centralregistret för folkbokföringen.

Nyhetsbild

Tre kommuner krymper visar befolkningssiffror

Kristinestad, Kaskö och Korsnäs kommer att ha färre invånare vid årsskiftet än vid förra årsskiftet, enligt preliminära siffror. Närpes folkmängd är ganska oförändrad, eller lite på plus.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Brådska hos posten och ny simhall i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet vecka 52/1969. Brådska hos posten, simhallen öppnad i Lappfjärd och mjölkbil välte i Bäckby dike. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–24.12.1969.

Nyhetsbild

De dyraste gamla bostäderna finns i Närpes – se prisutvecklingen i din kommun

Om man är ute efter en gammal aktiebostad i flervåningshus eller radhus ska man kolla utbudet i Kaskö. Där är genomsnittspriset lägst. I Närpes och Kristinestad är kvadratmeterpriset ett par hundra euro högre.

Alvinastugan har rum för 60 personer

Det servicehus som uppförts vid Edsviksjön i Korsnäs är nu färdigt att börja användas.

Nyhetsbild

Tävlingssäsongen på Vargberget inleddes – Frida före Felicia parkloppet

Det blev många hemmasegrar i Vargbergets parklopp på annandag jul. Frida Häggkvist fick sällskap på prispallen av en klubbkamrat.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Ungdomlig prägel på välbesökt självständighetsdagsfest i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet december/1994. Inbrott i Närpes, första datachaufförerna utexaminerade i Korsnäs, Kaskö hoppas på grundvatten och ungdomlig prägel på välbesökt självständighetsdagsfest i Lappfjärd. Bland annat om detta kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 1–28.12.1994.

Nyhetsbild

De började som ett avkvistat träd med toppruskan kvar – och skulle skrämma bort onda andar

Visste du att man förr trodde att spannmålen växte högre ju högre stång man hade för julkorset? Eller att det svarta Lappfjärdskorset tjärades innan man började måla dem svarta? Och visste du att man i Pörtom började tillverka miniatyrmodeller av julkors innan Lappfjärdsborna?

Heikkilä-Nordmyr: Adoption en lång, dyr och finskspråkig process med föråldrade lagar

De skulle gärna ge ett syskon till dottern Samantha men tiden rinner iväg för dem. Enligt finsk lag får man inte adoptera längre efter att den äldsta i familjen fyllt 50 år. Mikael Nordmyr fyller 50 år i februari.

Nyhetsbild

Med Samantha får julen en helt ny mening för Anneli och Mikael

Efter 17 år av ofrivillig barnlöshet bestämde de sig för att adoptera ett barn. I samma veva som de tog beslutet, föddes en liten flicka i östra Manila på Filippinerna. Sex år senare kom hon till Korsnäs och nu har hon firat första skoljulfest.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Mest pensionärer i Västra ändan i Skaftung

Ur Historiska arkivet vecka 51/1969. I bygruppen Västra ändan i Skaftung är de flesta pensionärer, en ung Lasse Eriksson uppträdde på medborgarinstitutets julfest, Närpes får ny kyrkoherde och över 1 000 personer på luciafesten i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 16–20.12.1969.

Nyhetsbild

Vargspår ska räknas om det kommer snö

I vinter ska man räkna vargspår i bland annat Sydösterbotten och södra delarna av Vasaregionen.

Nyhetsbild

YA examinerade merkonomer, chaufförer och närvårdare – och några till

217 studerande har tagit examen på Yrkesakademin i Österbotten under tiden 3.6–20.12.2019. Här är namnen på de som angett en ort i Sydösterbotten som hemort.

Nyhetsbild

Korsnäs FF kan få chansen i division 3 – ordförandes åsikt är klar

Det blev ett lag från Karleby som tog emot en ledig division 3-plats. Men det blev ännu en ledig plats och då får Korsnäs FF antagligen förfrågan.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Arbetskraftsbrist redan 1969 – åtminstone i Dagsmark

Ur Historiska arkivet vecka 50/1969. Snickeri i Dagsmark har svårt få tillräckligt med yrkeskunnig arbetskraft, försöksväxthuset vid Martens snart klart och Sveriges TV-2 kan ses om förhållandena är bra. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–13.12.1969.

Nyhetsbild

Endast två traditionella revyer i regionen denna vinter

Det blir ganska tunnsått med traditionella revyer i Sydösterbotten kring det här nyåret. Det är endast två ungdomsföreningar som bjuder på en klassisk revy med flera föreställningar.

Nyhetsbild

Bengt Back tackar för sig – ny ordförande tar över Korsnäs FF

Han har varit med i Korsnäsfotbollen i närmare femtio år. Men nu ska Bengt Back endast ha rollen som åskådare. KoFF har nu en ny ordförande.

Nyhetsbild

Kultur och utbildning får dela på en halv miljon

Nästan en halv miljon euro fördelat på 480 bidrag, det är årets decemberutdelning från Svenska Österbottens kulturfond. Bidragen går till utbildning, forskning och kultur med anknytning till det svenska i Österbotten. Här finns mottagarna som angett en sydösterbottnisk hemort.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Stora mästerskap ger välmående föreningar

Sportkolumnen. Fyra stora idrottsevenemang ordnas i Närpes inom loppet av mindre än ett år. Det visar på starka föreningar och driftiga föreningsmänniskor.

Nyhetsbild

Minus oroar inte i Korsnäs – "Vi gör saker som är positiva för kommunen"

KORSNÄS Korsnäs har en väldigt låg skuldbörda och ett ackumulerat överskott. Därför vågar man budgetera för ett underskott nästa år.

Nyhetsbild

Jakten på grafit utsträcks till västra Närpes – "Eventuell gruvdrift tidigast i slutet av 2020-talet"

Nu är också området mellan Töjby och Norrnäs högintressant i jakten på grafit. Gruvbolaget SES Finland har utvidgat sitt sökområde som nu omfattar sammanlagt 250 kvadratkilometer.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Expanderande NTM bygger ut

Ur Historiska arkivet vecka 49/1969. NTM bygger ut sin karosserifabrik i Böle, minnestavla avtäcks över stupade Tjöckbor och kraftig mjölkökning i Övermark. Bland annat det här kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–5.12.1969.

Nyhetsbild

Celina köade till fest med statsministern

Uppdaterad. Kön ringlade sig upp för trappan till Ständerhuset på torsdagen när omkring 500 barn blev bjudna på statsministerns självständighetsfest. Åtta sydösterbottniska tioåringar återfanns i festvimlet. Se bilder här!

Valde lärare till daghem i Molpe

En befattning som lärare inom småbarnspedagogik i Molpe daghem lockade en sökande som är behörig. Och hon valdes.

Sydösterbotten godkände avtal för välfärdsområdet

Kommunerna ska senast i mitten av december fatta beslut om huruvida de vill vara med i Österbottens välfärdsområde. Styrelserna i alla fyra sydösterbottniska kommuner har nu godkänt grundavtalet.

Nyhetsbild

Bankchef bland de sydösterbottningar som får medalj

Bland den digra listan med de som får medaljer på självständighetsdagen finns också sydösterbottningar. Här är de.

Nyhetsbild

De kandiderar till kyrkomötet – Wideroos på lista som vill tillåta kyrkvigsel av samkönade

– Folk skriver ut sig ut kyrkan hela tiden. Kyrkan måste förändras om vi ska få stopp på den utvecklingen, säger Ulla-Maj Wideroos, en av kandidaterna till kyrkomötet, "kyrkans riksdag".  Hon kandiderar på en lista som vill tillåta kyrklig vigsel av samkönade par.

Molpe och Taklax representerade på Rinnes fest

Två tioåringar från Korsnäs deltar i den självständighetsfest som ordnas i Ständer­huset i Helsingfors den 5 december.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kyrkan i Sideby totalförstördes av elden

Ur Historiska arkivet vecka 48/1969. Sideby kyrka lades i aska, industrihallen i Närpes under tak och medborgarinstitutet har 150 deltagare i Tjöck. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 25.11–29.11.1969.

Logga in för att följa orten