Korsnäs

Nyhetsbild

Nu rustas idrottsplanen i Korsnäs upp – första gången sedan den byggdes

De närmare 40 år gamla löparbanorna i kolstybb vid centralidrottsplan i Korsnäs byts ut till allvädersbanor. Upprustningen inleddes på tisdagen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mödosamt få branden i Molpe under kontroll

Det tog nästan hela natten att få markbranden i Molpe helt släckt och eftersläckningen pågår ännu på söndag eftermiddag.

Nyhetsbild

Räddningsverket använde helikopter för att släcka skogsbrand i Molpe

UPPDATERAD En stor skogsbrand uppstod i Molpe på lördag dag. Omkring nio hektar skogsmark fattade eld. Släckningsarbetet pågår till sen kväll.

Nyhetsbild

Tjuv misshandlade sin kumpan med stol och eldgaffel – döms till tre års fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad inbrott i Malax och Korsnäs uppdagades. Den ena tjuven döms till fängelse efter att ha misshandlat sin kumpan.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Nyhetsbild

Spektakulärt möte till havs: Molpebor såg simmande björn på nära håll

KORSNÄS Roy och Anna-Lisa Nylund var på bara några meters avstånd från en björn utanför Molpehällorna på onsdag kväll. Den var ute på en lång simtur.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ingen buss från Korsnäs till vargdemonstrationen

KORSNÄS Korsnäs skulle ordna buss till måndagens vargdemonstration i Vasa. På grund av för få anmälningar inhiberas bussen.

Nyhetsbild

Hjärtstartarna vinner mark men registreringen haltar

Allt fler går in för att skaffa hjärtstartare till arbetsplatser och andra offentliga platser. Men åtminstone inte än finns något täckande register över de små strömförande apparaterna som kan rädda liv.

Nyhetsbild

Kallt och blåsigt – då lyser de blågröna algerna med sin frånvaro

Algfritt och rätt kallt. Så är vattenläget just nu.

Nyhetsbild

Husägare motade markbrand i Korsnäs med vattenslang och pulversläckare

KORSNÄS Under tisdagsmorgonen bröt en markbrand ut under en elledning längs Taklaxvägen. Tack vare husägarens rådiga ingripande var det intilliggande bostadshuset aldrig i fara.

Nyhetsbild

Stort stöd i fullmäktige för byaskolorna i Korsnäs

KORSNÄS Hodciz och Bergströms motion om att all grundskoleundervisning i Korsnäs borde centraliseras till kyrkbyn väcker debatt. Fullmäktigeordförande Nordmyr tror inte förslaget har några reella chanser.

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Motion: Gör skolan i Korsnäs kyrkby till ett skolcenter för hela kommunen

KORSNÄS SFP:arna Roger Bergström och Mirza Hodzic förslår i en motion att Korsnäs skola i kyrkbyn utvecklas till ett skolcenter för hela kommunen. Det betyder i praktiken att skolorna i Molpe och Taklax skulle dras in.

Anställda får bonus i Korsnäs

KORSNÄS Alla anställda som arbetar fulltid i Korsnäs kommun får 100 euro i bonus. De som arbetar halvtid eller mindre får 50 euro.

Nyhetsbild

Kilen och Prästgårdsmuseet får pengar

Kilen i Kristinestad och Prästgårdsmuseet i Korsnäs får ta emot en del av det totala understödet på nästan 600.000 euro som Museiverket har beviljat museer och föreningar.

Nyhetsbild

Tuvängsborna i tur att få bättre väg – men oljegrus står högst på önskelistan

Tuvängsvägen mellan Töjby och Taklax är den enda statliga grusvägen i Österbotten som förbättras i sommar. Boende på Tuvänget tycker det är på tiden att vägen åtgärdas – och de hoppas att arbetet görs ordentligt den här gången.

Nyhetsbild

24-årig brottsling misshandlad med eldgaffel i Korsnäs

KORSNÄS En utbränd bil och ett oskyldigt tips ledde till ett av de märkligare brottsfall som Korsnäs sett. Två inbrottstjuvar blev osams och deras förhållande urartade i våldsamheter.

Enkel hemmaseger för Korsnäs FF

KoFF gjorde processen kort med Pedersöre FF. Firma Kevin Storfors och Leonid Grines var på hugget.

KoFF tog tre poäng i säsongspremiären

Korsnäs FF var det klart bättre laget i division 3-premiären borta mot nykomlingen VPV.

Nyhetsbild

KoFF-tränaren tvekar inte: Till tvåan!

Inför seriepremiären i trean. Korsnäs FF har på förhand ett lite svagare lag än i fjol, men laget lever ännu och man söker fortfarande förstärkningar i leden. Det finns ett mål, att ta Korsnäs FF till division 2.

Kommunen erbjuder 15.000 för strandbyggnad i Molpe

Korsnäs Byarådet i Molpe vill ha 33.600 euro. Kommunens motbud 15.000 euro. Nu fortsätter förhandlingarna om omklädningsrummet vid badstranden i Molpe.

Vindkraftsplan upphävdes på grund av jäv

Korsnäs Två lokalpolitiker deltog i behandlingen trots att de borde ha anmält jäv. Därför upphäver Vasa förvaltningsdomstol Korsnäsfullmäktiges beslut om planen för Poikel vindkraftspark. Nu får man ta om beslutet.

Nyhetsbild

Liten brand på industriområdet i Korsnäs

På fredagseftermiddagen kom larmet om en brand på Industrivägen i Korsnäs. Flera enheter från Korsnäs, Malax och Petalax ryckte ut.

Nyhetsbild

Korsnäspolitiker: "En skola i kommunen räcker"

Nu är det dags att satsa på ett starkt centrum om kommunen ska klara sig tycker Roger Bergström.

Misstankar om läckage i Korsnäs kyrkby – invånarna uppmanas kolla vattenmätaren

KORSNÄS Korsnäs kommun varnar på sin Facebooksida att ett hushåll i kommunen kan ha ett vattenläckage. Det är viktigt att kolla vattenmätaren, säger tekniska chefen Ulf Granås.

Nyhetsbild

Äntligen fick hon sitt apotek

KORSNÄS Det var en glad Solveig Björklund som på torsdagen bjöd på kaffe och tårta i Korsnäs apotek. Efter en hel del förhinder har hon äntligen fått börja som apotekare där, och många kom för att gratulera henne.

Nyhetsbild

Fick astma av kemikalierna på jobbet – blev ekofrisör i stället

KORSNÄS Sandra Sund startade en frisörsalong i Korsnäs 2010. Men jobbet gav henne astma och efter två år var hon tvungen att sluta. Nu driver hon en ny salong med bara ekologiska produkter. På onsdagen fick hon pris som årets unga nyföretagare.

Nyhetsbild

Trädgård Hinjärv är årets företag i Korsnäs: "Har hittat en speciell nisch"

KORSNÄS För 32 år sedan började Sven-Åke Wikberg odla tomater och gurkor i växthuset i Taklax. I dag levererar familjeföretaget över 40 olika produkter från lokala odlare till butiker i nejden. Nu har de blivit valda till årets företag i Korsnäs.

Molpe påtalar brist på hyresbostäder

Det är brist på små hyresbostäder. Det anser understödsföreningen för Molpe by, som vill att kommunen initierar bygget av ett radhus i byn.

Ett steg närmare konstgräs i Korsnäs

Planerna på en konstgräsplan i Korsnäs avancerar. Roger Bergströms (SFP) och Mirza Hodzics (SFP) skrivelse om att Korsnäs med det snaraste ska söka bidrag för planen har dock förkastats.

Nyhetsbild

Renoveringen är halvvägs – Korsnäs kyrka blir mera praktisk

Det mesta av lösöret i Korsnäs kyrka är nerpackat och byggdammet har intagit kyrkorummet. Renoveringen av kyrkan är halvvägs sett till tidsplanen. I maj är det meningen att allt ska vara klart.

Fjolåret gott i Korsnäs – kommunen får pengar från flera olika håll

Korsnäs gör ett bra bokslut för 2017. Ekonomichef Caroline Westerdahl redogjorde för några preliminära siffror på senaste fullmäktigemöte.

Nyhetsbild

"Pedalprosten" finner livets mening i cykelsadeln

Kroppen får arbeta, lungorna fungerar, hjärtat pumpar och man svettas. Man mår bra då. Livets mening är väl att svettas. Det här funderar prästen i Korsnäs Guy Kronqvist, som är en inbiten cyklist sommar som vinter.

Nyhetsbild

Man som gick genom isen i Korsnäs avled

Uppdaterad Mannen som gick genom isen utanför Korsnäs i söndags har avlidit. Polisen går nu vidare i utredningen genom att fastställa dödsorsaken. Isen där mannen hittades var bara några centimeter tjock, säger Mikko Uusimäki vid Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Finska vägnamn i Korsnäs på väg

Korsnäs Herihjärta blir Herihjärta även på finska när vägskyltningen blir tvåspråkig i Korsnäs. Det har gått tre år sedan Korsnäs blev en tvåspråkig kommun, men det har dröjt med att översätta vägnamnen till finska.

Förare oskadd efter dikeskörning i Korsnäs

KORSNÄS En kvinna klarade sig oskadd efter en dikeskörning på Taklaxvägen i Korsnäs på onsdag eftermiddag. Väglaget var mycket halt när olyckan inträffade, uppger polisen.

Nyhetsbild

En vill leda Korsnäs församling

KORSNÄS På torsdagen klockan 15 gick ansökningstiden till tjänsten som kyrkoherde för Korsnäs församling ut. Då hade en sökt tjänsten - Janne Heikkilä.

Nyhetsbild

Roderfyllerist åkte fast i Molpe

MOLPE På lördagskvällen tog polisen fast en roderfyllerist utanför Flatgrund i Molpe.

Nyhetsbild

Ris prövas i växthus i Korsnäs

KORSNÄS. I våras började burmesen Say Reh odla ris i ett växthus i Korsnäs. Den kalla våren och sommaren har hämmat tillväxten.

Nyhetsbild

Söker på nytt bidrag för konstgräs

KORSNÄS. Upprustningen av centralidrottsplanen i Korsnäs står i startgroparna. Det ser ut att inte bli något konstgräs i detta skede. Tekniska nämndens ordförande Håkan Wester (SFP) ger ändå dem som väntar på konstgräs hopp.

Nyhetsbild

Bilkrock i Harrström

UPPDATERAD Två personbilar krockade i korsningen mellan Flyvägen och Strandvägen i söndags.

Nyhetsbild

Rivningsarbetet snabbt avklarat

MOLPE. Nu är eran slut i Molpe, och de fyra vindkraftverken Ella, Hella, Bella och Stella har monterats ner. Finlands första vindkraftspark blev 25 år.

Nyhetsbild

Strandvägen och Korsnäs centrum togs upp igen på frågestund

KORSNÄS Roger Bergström (SFP) utnyttjade tillfället att värma upp två av sina hjärtefrågor på Korsnäsfullmäktiges frågestund.

Nyhetsbild

Molpeboden stängs i september

KORSNÄS Dålig lönsamhet och ingen som vill ta över. Nu inleder Molpeboden slutförsäljning.

Nyhetsbild

Kurscentret fylls med liv

KORSNÄS Gamla Korsnäs kurscenter skulle passa som företagscenter tycker kommunens tekniska chef Ulf Granås. Och det är på god väg att bli ett sådant. I dag huserar bland annat ett trädgårdsföretag, en biltvätt, ett företag inom fastighetsskötsel, en restaurang och en bokföringsbyrå i kurscentrets gamla lokaler.

Vattenläcka i Taklax åtgärdad

Uppdaterad Ovanligt stora mängder dricksvatten gick åt i Taklax tidigare i dag. Men nu meddelar Korsnäs kommun att den misstänkta läckan har lokaliserats och åtgärdats.

Nyhetsbild

Väntar ingen rekordskörd av päron

TAKLAX. En odlingsamatör säger han sig vara, Mikael Lövdahl. Trots det gror olika sorters päron och körsbär – och till och med ett aprikosträd – i hans trädgård.

Nyhetsbild

Utmanare och gladiator – redo

KORSNÄS Vädret var på topp då Harrström aktivitetspark ordnade program för barn på fredag kväll. Besök fick man även från grannlandet i väst, av en gladiator.

Logga in för att följa orten