Kaskö

Nyhetsbild

Stryk för Kikken i Nykarleby: "Tungt nu igen"

Kaskö IK är igen inne i en tyngre period. På lördagen kammade laget noll i Nykarleby.

Nyhetsbild

Fartyg på väg till Kaskö i sjönöd – brand bröt ut ombord

KASKÖ Sjöräddningen fick larm om ett fartyg i nöd utanför Nyland på lördagen. Fartyget var på väg till Kaskö med gödsel i lasten.

Nyhetsbild

Munskydden måste användas rätt – här kan du se hur du ska göra

Munskydd kan vara ett bra verktyg i motverkandet av smittospridning, men bara om det används på rätt sätt. Här kan du se en bildguide för hur du använder munskydd korrekt.

Nyhetsbild

Kaskö söker om pengar från staten – "Blir stort minus också i år"

I fjol blev det kalla handen. Nu gör Kaskö ett nytt försök att få del av det så kallade fattigstöd som Finansministeriet vill hjälpa krisdrabbade kommuner med.

Nyhetsbild

Stark månad för Kaskö hamn – export av järnskrot och torv ökar volymen ytterligare

Augusti blir ännu en stark månad för Kaskö hamn – den femte i rad med över 100 000 ton gods.

Nyhetsbild

Han leder brottsbekämpningen i Österbotten: "Ett varierande och utmanande arbete"

Sedan juni är kriminalöverkommissarie Thomas Skur chef över alla utredare inom brottsbekämpningen vid Polisinrättningen i Österbotten. Tillsammans utgör sektorn en mycket viktig del av polisens arbete.

Nyhetsbild

Här ska en ny bro byggas – "Behovet ökar

En ny bro ska byggas vid Hundholmen i Närpes. Den nuvarande bron har sett sina bästa dagar och därför behövs en ny konstruktion i synnerhet för den tunga trafiken på stamväg 67 till och från hamnen i Kaskö.

Nyhetsbild

Kaskö IK överkörda i Vörå: "Vi behöver fyra poäng till"

Kaskö IK släppte in fem mål borta mot Norrvalla FF och nu behöver laget segrar om man vill nå den övre slutserien.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Sammanslagning tema för trädgårdsodlare i Kristinestad

Ur Historiska arkivet vecka 32/1970. Sammanslagning tema för trädgårdsodlare i Kristinestad, fler funktionärer än deltagare i distriktstävlingar i Korsnäs och sekundatomater packas i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5-8.8.1970.

Nyhetsbild

Viktig seger för Kaskö IK – "Serien är som ett getingbo"

Kaskö IK tog viktiga poäng i fotbollstrean genom fredagens seger över VPS-Akatemia. Kaskölaget vann med 2-1 (1-1) och har för tillfället grepp om en plats i övre slutserien.

Nyhetsbild

Fortsatt badförbud vid Vedholmen – cyanobakterier vid åtminstone två stränder i Sydösterbotten

Badförbudet vid Vedholmens badstrand i Sideby fortsätter att gälla tills vidare. Och i veckan har cyanobakterier påträffats vid åtminstone två badstränder i Sydösterbotten, meddelar Västkustens miljöenhet.

Nyhetsbild

Med vindens hjälp förädlades säd till mjöl – förr stod väderkvarnarna på rad

Förr var de en naturlig del av landskapsbilden, väderkvarnarna som stod på rad på den österbottniska landsbygden och där säd maldes till mjöl. Men i dag finns bara ett fåtal kvar. Sydin har besökt några av dem.

Nyhetsbild

Polisens statistik visar: Stor ökning av narkotikabrott i Kristinestad

Det var fler narkotikabrott och fler rattfyllerister men färre fall av misshandel och inbrott i Sydösterbotten under det första halvåret jämfört med motsvarande period i fjol.

Nyhetsbild

Ofog i Kaskö: cykel i flaggstång och papper i rabatten

Ofog skedde i Kaskö under de mörka timmarna natten mot måndagen. Returpapper hade strötts ut och en cykel var upphissad i flaggstången på torget.

Nyhetsbild

Kaskös folkmängd ökar – "Tacka grannen för det"

Kaskös folkmängd har ökat med över två procent hittills i år. Tacka grannen för det, säger stadsdirektören. Och grannen hon talar om visar också ett stort plus i statistiken.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Ny småbåtshamn vid Verkan

Ur Historiska arkivet vecka 31/1970. Ny småbåtshamn vid Verkan, lärarval i Kaskö och tjuvar som tog växelkassa i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 29.7–1.8.1970.

Nyhetsbild

Rekordmånga beviljas åldersdispens för bilkörkort – "Ska inte vara tillgängligt för alla"

Allt fler landsortsbor söker om åldersdispens för bilkörkort, och nästan alla ansökningar godkänns. Hittills i år har 36 sydösterbottningar beviljats tillstånd att köra bil som 17-åring.

Nyhetsbild

Nya servicecentralen inte klar till skolstarten – "Men överlåts i enlighet med avtalet"

Det fanns förhoppningar om en inflyttning före skolstarten. Men nycklarna till den nya servicecentralen i Kaskö överlåts först den 21 augusti – vilket ändå är i enlighet med avtalet.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Kall sommarmarknad i Pörtom – och Westbotnia i Övermark har ny ägare

Ur Historiska arkivet juli/1995. Frusna besökare gjorde snabbvisit på Pörtommarknad, över 200 svin brann inne i Lappfjärd och mudderverk tuggar sig genom stadsfjärden i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–27.7.1995.

Nyhetsbild

Jonas Granfors sänkte Kraft: ”Det här var helt sjukt”

Uppdaterad. Kaskö IK kämpade och slet - och hade Jonas Granfors. Då kunde man överraska Kraft efter ett sent - och osannolikt - segermål på övertid.

Nyhetsbild

Loppisfyndar i trädgårdsmiljö – loppis i Kaskö var välbesökt

På loppis i Kaskö finns det något för alla. Trots det ostadiga vädret lockade årets gårdsloppis i Kaskö mycket folk.

Dags för ännu ett derby – Kraft favoriter mot Kikken

Det är igen dags för ett sydösterbottniskt fotbollsderby. Kraft är storfavoriter mot ett formsvagt Kikken.

Nyhetsbild

Två män föll i vattnet i Kaskö – helikopter larmades från Åbo

KASKÖ Två medelålders män var ute och paddlade kajak i Kaskö när det hårda vädret plötsligt överraskade dem. De lyckades ringa nödcentralen innan telefonen blev blöt.

Nyhetsbild

Kasköbor bjuder in till gårdsloppis – "Gemenskapen är det bästa"

Hallå där... Thomas Grönlund, som är med och ordnar gårdsloppis i Kaskö på lördag.

Nyhetsbild

Mango gillar att stjäla handskar – inte ens grannarna får vara ifred för den lurviga tjuven

Handskar och yllestrumpor är toppen, tycks Kaskökatten Mango tänka. Inte ens grannarnas trädgårdshandskar är säkra när Mango knycker åt sig vad hon hittar.

Nyhetsbild

Zoe lider av störande oljud i Kaskö – "Bara hon som har klagat" svarar grannen

När det blir för mycket oväsen måste jag bara gå ut och säga till, säger Kasköbon Zoe Roslund, även lokalpolitiker. Hon har tröttnat på ungdomarnas framfart och efterlyser ordningsregler. Hon är den enda som klagat, säger grannen som ställt i ordning  en plats för ungdomar att samlas på.

Nyhetsbild

Tredje raka förlusten för Kikken: ”Ett harmligt läge”

Uppdaterad. Kaskö IK är inne i en tung period just nu. Laget gör inga mål och vinner därmed heller inga matcher. Mot Sundom IF blev det noll mål och noll poäng.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter öka i Sydösterbotten – 637 utan jobb i juni

Arbetslösheten fortsätter att öka på grund av coronapandemin. I Sydösterbotten steg antalet arbetslösa arbetssökande från 620 i maj till 637 i juni.

Nyhetsbild

Paddlade med SUP-bräda från Kristinestad till Närpes centrum – "Blev lite längre än vi hade planerat"

Planen var ursprungligen att paddla till Kaskö på lunch, men planerna blev ändrade och några timmar till på brädan gick ett gäng glada SUP:are i land i Närpes centrum.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Österfjärden i Nämpnäs rätas ut och breddas

Ur Historiska arkivet vecka 29/1970. Österfjärden i Nämpnäs rätas ut och breddas, fiskarfest i Kaskö och marknad i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.7.1970.

Nyhetsbild

GALLUP: Borde snusförsäljning tillåtas i Finland?

Borde snusförsäljning tillåtas i Finland? Snusar du själv? De två frågorna ställde Sydin till ett par sydösterbottningar på stan. Här kan du läsa vad de svarade.

Nyhetsbild

Bladhska gården blev personlig för restaureringsmästaren: "Att känna historien ger ett djup i arbetet"

Restaureringsmästare Esko Paloniemi upptäckte att han har en personlig koppling till Bladhska gården. Nu ser han till att arbetet görs smakfullt med känsla för historien.

Nyhetsbild

Nya direktören får flytta in i nytt – "Bra med allt under samma tak"

Det blev en kort semester för Kita Westerlund i sommar. Hon är mitt uppe i flyttbestyr och på onsdagen var det också dags att tillträda det nya arbetet som grundtrygghetsdirektör i Kaskö. Även här väntar inom kort flyttning till den nybyggda servicecentralen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Västerbotten och Österbotten delade på segrarna i dam- och herrkampen – och i Lappfjärd skördades nypotatisen

Ur Historiska arkivet vecka 28/1970. Stafetterna direkt avgörande för dam- och herrkampen, sjukhusen i Närpes och Övermark fusioneras och nypotatisen skördades. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–11.7.1970.

Nyhetsbild

Coronavåren fick fart på handeln med sommarstugor – men lägre priser inverkar också

De begränsade resorna utomlands och rekommendationen att stanna hemma har förändrat bostadsmarknaden. En sommarstuga att pyssla med står högt på önskelistan hos många.

Nyhetsbild

Strejker och en dålig vinter prövade skogsägarna – men branschen klarade ändå av den osäkra våren bra

Stabilt, men med vissa orosmoln. Så beskriver Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten nuläget i skogsbranschen.

Nyhetsbild

Skuldbördan växer – så mycket lån har din kommun

De sydösterbottniska kommunernas skuldbörda har ökat ganska kraftigt de senaste fem åren, i synnerhet Kaskös och Närpes.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Asfaltmaskinerna rullar fram på Nya Kaskövägen och Korsnäs bygger internat för kurscentralens elever

Ur Historiska arkivet vecka 27/1970. Kaskö-Kauhajokivägen har fått asfaltbeläggning, barn med på sommarkoloni i Skrattnäs och kurscentralen i Korsnäs får elevinternat. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 1–4.7.1970.

Nyhetsbild

Kaskö IK nollades i Karleby – ”En tung period nu”

Kaskö IK har nu två raka förluster på kontot. På lördagen lyckades laget inte göra några mål på KPV Akatemia.

Nyhetsbild

Oljeläckage i Kaskö beror på gammal olycka – "Vi har läget under kontroll"

Uppdaterad. Olja läckte ut i vattnet vid hamnområdet.

Nyhetsbild

Nu ska en tiondel bort ur Kaskös budget – några undrar om det går

Nästa år ska 10 procent av Kaskö stads kostnader bort jämfört med fjolårets budget. Målet är tufft, och några undrar om det alls är möjligt.

Nyhetsbild

Villkoren måste förtydligas för kostnaderna kring hall i Kaskö – "Det ska vara klart vem som står för vad"

Det var för mycket oklart då det gäller uthyrningen av en industrihall i Kaskö. Börje Norrgård & Weekend Snacks får vänta till efter semestern innan staden är redo för beslut.

Två bort från tekniska avdelningen i Kaskö – sparar 73 000 euro

Kaskö minskar personalen vid tekniska avdelningen med två personer.

Nyhetsbild

Kaskö valde ny grundtrygghetsdirektör – "Vi valde en som kan och vill utveckla"

Förmågan och viljan att utveckla avgjorde valet av grundtrygghetsdirektör i Kaskö.

Nyhetsbild

Frågan om stadsdirektörens förtroende flyttas fram – "Fullmäktigemötet är inte det bästa tillfället att föra fram orsakerna"

Frågan om stadsdirektör Minna Nikanders förtroende tas upp i augusti. Stadsstyrelsen i Kaskö återremitterade ärendet.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Sista kullen primärskötare fick betyg på Högåsen – och hel yrkesskoleklass fick jobb på Närko

Ur Historiska arkivet juni/1995. De sista primärskötarna fick betyg på Högåsen, Närko anställde hel SÖY-klass och knapp med 4000-åriga anor hittades. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–29.6.1995.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Språkforskare flyttade till Skaftung för att studera Sideby-dialekten – och Bjarne Smeds ny lärare i Övermark

Ur Historiska arkivet vecka 26/1970. Rikssvensk språkforskare studerade Sideby-dialekten, lada brann i Nämpnäs och nya lärare till Övermark centralfolkskola. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–30.6.1970.

Nyhetsbild

Två nattsvarta minuter för Kaskö IK – ”En trögspelad match”

Kaskö IK somnade till för en stund och då förstördes hemmamatchen mot serienykomlingen Sääripotku från Karleby.

Nyhetsbild

Inga skadliga bakterier i Kaskö och Närpes badvatten

Provtagningarna från Västkustens miljöenhet ger klartecken för badsugna i Kaskö och Närpes. Men resultaten från provtagningarna i Kristinestad hade ännu inte på fredagen publicerats.

Nyhetsbild

Kaskö prövar stadsdirektörens förtroende nästa vecka

SFP och Samlingspartiet i Kaskö ville utreda förtroendet för stadsdirektör Minna Nikander. Nästa vecka röstar fullmäktige.

Logga in för att följa orten