Kaskö

Nyhetsbild

Idrottshallen väntar på renoveringsbidrag

Idrottshallen är viktig! Bildningsavdelningen i Kaskö har efterlyst idéer för hur idrottshallen kunde förbättras på samma gång som den ska renoveras.

Nyhetsbild

Idrottshallen är viktig både för unga och äldre i Kaskö

Verksamheten är i full gång i Kaskö idrottshall redan från klockan nio på måndag morgon. Då kommer både stadens småttingar och pensionärer för att leka och träna.

Nyhetsbild

Kaskö Energi får borgen för sanering

Det kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi ska inleda en sanering av stamledningen. Staden ombeds gå i borgen för lån.

Nyhetsbild

Nya hvc-läkaren trivs med havet som granne och gillar att tala svenska

Kristinestad Att få använda svenska dagligen är nytt för Saara Simelius. Hon jobbar sedan september som allmänläkare på hälsocentralen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kaskö stänger av värmen i gamla skolhuset - rivning nästa

Rivning väntar den gamla skolfastigheten i Kaskö. Därför stängs nu värmen av.

Nyhetsbild

Weekend Snacks utvidgar - Kaskö beredd sälja industritomten

Tekniska nämnden i Kaskö var beredd sälja en industritomt för 10.000 euro. Men stadsstyrelsens ordförande beslöt föra ärendet till fullmäktige, eftersom prisskillnaden är för stor i förhållande till nivån i det nyligen fastställda markpolitiska programmet.

Nyhetsbild

Fusion Vasa-Korsholm skulle påverka sju kommuners miljösamarbete

Uppdaterad. Också samarbetet kring miljö-och hälsoinspektion och veterinärer berörs vid en eventuell sammanslagning mellan Korsholm och Vasa. Nu ska avtalet justeras.

Nyhetsbild

Kaskö ökar invånarnas digitala kompetens

När den gamla trotjänaren slutligen ger upp och du måste skaffa en ny telefon, ställs du inför faktum att den nya har långt fler funktioner än du förstår dig på. Att börja experimentera på egen hand kan kännas svårt.

Nyhetsbild

Restauranger komponerar gemensamma fiskrätter med Mickes hjälp

Kaskö I två dagar har några kockar från Sydösterbotten träffats i lunchrestaurang Fabriikkis kök i Kaskö bland annat för att komponera en gemensam anrättning under ledning av mästerkocken Michael "Micke" Björklund. Huvudingredienserna är fisk.

Nyhetsbild

Bästa målskytten byter till Kaskö IK

Efter tio säsonger och 114 mål i Kraft byter Jonas Granfors till Kaskö IK:s röda dress. Det kom som en blixt från en klar himmel, säger tränaren.

Nyhetsbild

Korsnäs minskade mest – finska grannkommunerna blöder

Sydösterbotten fortsätter att åderlåtas och befolkningssiffrorna viker i samtliga kommuner. Men marginellt, om man jämför med de finska grannarna.

Nyhetsbild

Sydins läsare uppskattar det lokala – "Men tidningen kunde få vara tjockare"

– Jag kände ju igen henne genast vi kom. Jag har sett henne på Halpa-Halli, där hon arbetar, säger Mona Söderman om Linda Rosengård, som var en av många som anmälde sig till HSS Medias projekt ”Får vi komma hem till dig?”.

Nyhetsbild

Flervåningshus planeras på skoltomten i Kaskö

Det behövs rum för flera nya funktioner på skolområdet i Kaskö. När detaljplanen nu ska ändras finns även planer på ett flervåningshus.

Nyhetsbild

Varken Myllyniemi eller Latikka intervjuas för direktörstjänst

Av de 14 sökande till kommundirektörstjänsten i Nakkila kallas fem till intervju – de tekniska direktörerna i Kristinestad och Kaskö föll bort.

Kasköbo kandiderar på Väyrynens lista

Tarja Kuusisto från Kaskö ställer upp i riksdagsvalet på Paavo Väyrynens lista Seitsemän Tähden Liike (Sjustjärnerörelsen).

Kasköborna är flitiga biblioteksbesökare – utlåningen av böcker ökade kraftigt

Utlåningssiffrorna har ökat rejält i Kaskö och man lånar nu ut mycket mer böcker än tidigare i Kasköbiblioteket.

Nyhetsbild

Du kan läsa Sydins e-tidning på torsdag gratis!

E-tidningen är allt som finns i papperstidningen – i digital form. Nu kan du lätt testa hur du läser vår e-tidning. Torsdagens Sydin (24.1) med näringslivsbilagan finns som gratis e-tidning på en dator, smarttelefon eller surfplatta nära dig. Det enda som krävs är att du loggar in, och det är gratis.

Nyhetsbild

Myllyniemi och Latikka vill bli kommundirektör i Nakkila

Två tekniska direktörer i Sydösterbotten söker till kommundirektör i Nakkila i Satakunta.

Kaskö köper tjänster för administration

Gruppen som ska se över sparåtgärder för Kaskö inleder sitt jobb. Redan nu förverkligas en punkt i sparprogrammet.

Nyhetsbild

Ingen omprövning av retroaktiv lön för Kasködirektör

KASKÖ Grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks fick ett retroaktivt lönepåslag om 260 euro. För lite anser hon, men stadsstyrelsen står fast.

Nyhetsbild

Kaskö blir snart utan läkare – nya lösningar sökes

KASKÖ Kristina Medi har sagt upp avtalet med Kaskö om allmänläkartjänster. Nu söks nya lösningar för att få en läkare till hälsovårdscentralen.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Nya staden kan få tillfälligt fullmäktige med hela 52 ledamöter

Närpes och Kaskö kan komma att styras av en stor stadsstyrelse och ett stort fullmäktige. Det gäller under en övergångsperiod om en fusion blir verklighet. Det tillfälliga fullmäktige skulle ha hela 52 ledamöter.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Järnvägsföreningen fick egen verksamhetsledare – Jobbar på bred front för Kasköbanan

Järnvägsföreningen, som arbetar för att rädda och utveckla Kasköbanan, förstärker sin organisation med en anställd verksamhetsledare.

Nyhetsbild

"Många pusselbitar kvar" i utredning för Kaskö–Närpes

Utredningen av en fusion mellan Kaskö och Närpes går vidare. Arbetet görs bit för bit.

Nästan 50 nya företag grundades i Närpes i fjol

I fjol grundades nästan 36 000 nya företag i hela landet, det är den högsta siffran under de fem senaste åren. Också i Närpes blir de nya företagen fler, i de andra sydösterbottniska kommunerna pekar kurvan neråt.

Nyhetsbild

Kunderna irriterade över långa köer till skattekontoret

Bedrövligt, för lite personal, skrattretande, vi måste skriva och klaga. Sådana kommentarer hördes i den långa kön till skatteverkets servicekontor i Närpes på tisdagen.

Nyhetsbild

Vården flyttade in i baracker i Kaskö – "Superbra med fräscha utrymmen"

Nu har hälsovården och socialbyrån i Kaskö flyttat in i baracker. De finns från och med nu i tillfälliga utrymmen på Slussgatan, precis bredvid idrottshallen.

Nyhetsbild

Köpmannen i Töjby och Norrnäs blev tvungen att kasta säckvis med förstörda frysvaror

Flera tusen hushåll i Sydösterbotten drabbades av kortare eller längre elavbrott på grund av tisdagens storm. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagen.

Nyhetsbild

Lättare tömma ekopunkternas nya, större kärl

Botniarosks ekopunkter förnyas. De nya insamlingskärlen är större och rymmer större mängder glas- och metallavfall än tidigare. De är ändå lättare att tömma.

Nyhetsbild

Knivmannen i Kaskö fick inte mildare dom i hovrätten

I RÄTTEN Han knivhögg två män inklusive sin egen bror på nyårsnatten och fick fem år och fyra månaders fängelse. Hovrätten ändrar inte på tingsrättens dom.

Nyhetsbild

Misshandel och skadegörelse under julhelgen

Under julhelgen blev en man misshandlad i Kaskö och ett fönster söndrat i Pörtom.

Nyhetsbild

Oklart varför det började brinna på Metsäboards fabriksområde

KASKÖ Det började brinna inne på Metsäboards fabriksområde i Kaskö på lördagskvällen. Någon brandorsak har ännu inte konstaterats.

Nyhetsbild

Kasköpolitiker prutade på retroaktiv lön för direktör

KASKÖ Nu blev det – knappt – grönt ljus för retroaktiv löneförhöjning åt Kaskös grundtrygghetsdirektör. Men kraven prutades ned igen.

Städer har valt nya medlemmar i ungdomsfullmäktige

Kristinestad och Kaskö har valt nya ungdomsfullmäktige för 2019. I Närpes har fyra medlemmar sökt befrielse och fem nya invalts. 

Nyhetsbild

Domstol avgör om det var rätt att ge sjukskötare sparken

Om Kaskö stad gjorde formellt rätt när en sjukskötares tjänsteförhållande hävdes, det får man veta inom kort när förvaltningsdomstolen kommer med sitt utslag. För den part som förlorar kan det bli en saftig räkning att betala.

Nyhetsbild

Nytt försök att höja lönen för Kasködirektör fyra år bakåt

För tredje gången ska stadsstyrelsen behandla om direktören för grundtrygghet ska få lönepåslag från och med år 2015. Det gäller också en ansvarig skötare.

Nyhetsbild

Kungligheter och bondmoror invigde två utställningar i Kaskö

KASKÖ Det var under högtidliga former som utställningen om Drottning Kristina öppnades  i Bladhska gården i Kaskö på tisdag kväll. Det var faktiskt drottningen själv som öppnade utställningen, gestaltad av konstnären Stina Engvalls syster Sonja Lapveteläinen.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Var fjärde sydösterbottning pendlar till jobb i annan kommun – Närpes sysselsätter bäst

Pendlingen till Närpes ökar och staden är bäst i Österbotten på att sysselsätta egen befolkning. En fjärdedel av Kaskös arbetskraft jobbar i Närpes, medan det är fler som pendlar till och från Kristinestad för jobbets skull.

Nyhetsbild

"Inget att rekommendera om man inte trivs i bilen"

KASKÖ Arbetsresorna ger tid att varva ned men tar också tid från annat. Med över 90 kilometer till jobbet hoppas Thomas Skur på mer distansarbete.

Nyhetsbild

Kaskö röstade om hela förslaget till budget för 2019

Det hör inte till vanligheterna att ett fullmäktige röstar om en hel budget. Men det skedde i Kaskö på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Utmaningen är att engagera ungdomarna

KASKÖ Det finns ingen brist på engagerat folk i Kaskö hembygdsmuseum men medelåldern är hög. Nu funderar man på hur man kunde locka de yngre.

Nyhetsbild

Kasper och Inka fick gå på fest med statsministern

Tioåriga Kasper Rosenback från Lappfjärd var en av de finländska tioåringar som fick träffa statsminister Juha Sipilä på barnens självständighetsfest i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagen.

Nyhetsbild

Fuktskador och mikrobtillväxt i Kaskö skola ska åtgärdas

Mikrober i väggarna har konstaterats i Kaskö skola och nu ska problemområden åtgärdas. Luftproverna är ändå rena och skolan anses säker att vistas i.

Nyhetsbild

Finlands största fiskhandlare satsar i Kaskö – "Ska få folk äta mer strömming"

Den nya ägaren Kalaneuvos ska investera cirka 300.000 euro i en ny förpackningslinje och renovering av Kuivaniemen Kalas produktionshall i Kaskö. Nu ska man nå nya konsumenter med strömming från Kaskötrålaren Sonnskär, bedyrar vd Veijo Hukkanen.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

Kaskö tar digitala kliv framåt – nu lanseras stadens egen app

Nu är den klar: Kaskö-appen. Med den ska användaren enkelt kunna ta del av det som staden har att erbjuda. Men kostnaderna för staden avslöjas inte.

Nyhetsbild

Kari Häggblom får fortsätta verksamheten på Sälgrund

KASKÖ Företaget Kaskinen Sea-Charter får ha hand om lotsstationen på Sälgrund åtminstone fram till 2025. Men ingen vill ha gästhamnen.

Logga in för att följa orten