Kaskö

Samma speciallärare fortsätter i Kaskö

Specialläraruppgifterna i Kaskö svenska skola sköts också nästa läsår på samma sätt som nu. Stadsstyrelsen har gett klartecken för arrangemanget som innebär att Eva Wester fortsätter som speciallärare.

Nyhetsbild

Så stor del av befolkningen hör till riskgrupperna i de österbottniska kommunerna

CORONA I Kaskö hör var tredje person till en riskggrupp för coronasmittan. "Vi har försökt vara ganska hårda."

Nyhetsbild

Avtalsbrott blev dyr historia – Kaskös värmeverk ska betala halv miljon euro

Högsta domstolen satte punkt för en över fem år lång rättsprocess mellan kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi och ett växthusföretag. Det är en saftig nota som landar i famnen på Kaskö Energi – slutsumman landar på cirka en halv miljon euro.

Hyreshöjning för stugtomter på Rönnskär då avtal förnyas

Hyrorna höjs för sex sommarstugetomter på Rönnskär utanför Kaskö då avtalen förnyas. De gamla arrendeavtalen gick ut vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Kasköbo bildar företag för att sköta gästhamn

Avtal om att sköta gästhamnen i Kaskö ingås med den enda intresserade. Det är en stadsbo, som meddelat att hon grundar ett företag för att sköta gästhamnen.

Nyhetsbild

Skoleleverna i Kaskö får hämta matlådor redan denna vecka – "Jätteviktigt att vi stöder familjerna"

Kaskö är först ut i Sydösterbotten med att börja dela ut skolmat också till de lågstadieelever som deltar i distansundervisning hemma.  Utdelningen börjar på torsdag.

Nyhetsbild

Kasköpolitikernas besked: Samarbetsförhandlingar bör fortsätta

Samarbetsförhandlingarna i syfte att skära ner utgifterna bör fortsätta, anser stadsstyrelsen i Kaskö med anledning av stadens usla ekonomi. Stadsdirektören ansåg att man skulle ta en paus och anmälde avvikande mening.

Nyhetsbild

Korsnäs har högsta arbetslöshetsgraden i Sydösterbotten

Korsnäs, som ofta haft den bästa sysselsättningen i regionen, har nu den högsta arbetslöshetsgraden.

Nyhetsbild

Kaskö ger inte grundtrygghetsdirektör tjänstledigt

Ett enhälligt nej blev svaret då stadsstyrelsen i Kaskö behandlade grundtrygghetsdirektörens ansökan om ett halvt år tjänstledigt.

Nyhetsbild

Kasköprofil får Hagforsmedaljen: "Jag halkade in i politiken på ett bananskal"

Politik, varvat med kultur och idrott, upptar mycket av tiden för Carl-Gustav Mangs i Kaskö. Nu får han Hagforsmedaljen för sitt samhällsengagemang, som blivit en livsstil. Jo, medger han, "kommunaldjävulen tog mig".

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Miljonbrand i Pörtom och lagligt dricka sprit offentligt

Ur Historiska arkivet mars/1995. Miljonbrand i Pörtom, etablering av snacksfabrik i Lappfjärd, helt lagligt dricka vin och sprit offentligt och kommentarer till Westbotnias konkurs. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 4–30.3.1995.

Nyhetsbild

Psykologen i coronatider: Prata om din oro och försök att svara på barnens frågor

Att prata om sin oro kan lindra den, säger psykologen Helena Lundman-Evars. Hon tror att situationen vi går igenom just nu för med sig någonting gott i framtiden.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Pörtom röstade för anslutning till Närpes och kamratförbund fick nya medlemmar

Ur Historiska arkivet vecka 13/1970. Pörtomfullmäktige röstade för anslutning till Närpes, men Petalaxfullmäktige anser att Pörtom ska vara del av nya Malax. Kamratförbundet i Lappfjärd fick 33 nya medlemmar och en falsk ombudsman lurade ett par i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–26.3.1970.

Nyhetsbild

Kaskö har högsta tätortsgraden – åtta i landet med sina 99,5 procent

Föga förvånande bor nästan hela Kaskös befolkning inom tätortsområde. Staden finns trots allt på en ö med begränsad yta. Men andelen har faktiskt sjunkit på senare år.

Nyhetsbild

Elva tätorter i Sydösterbotten – Kristinestad har gått förbi Kaskö och är nu folktätast

En har fallit bort och nu återstår elva områden i Sydösterbotten som klassas som tätort. Kommuncentra är givna tätorter, men det finns några mindre byar som överraskar.

Nyhetsbild

Hon ser fram emot att återvända till Närpes – Kaskö får tf. grundtrygghetsdirektör

Tiia Kroooks är förväntansfull inför sitt nya jobb som familjeomsorgschef i Närpes. Hon ser det som ett drömjobb. Kaskö förlorar i sin tur ännu en ledande tjänsteman. Nu blir det till att börja med aktuellt med en tf. grundtrygghetsdirektör där.

Nyhetsbild

Kaskö går mot strömmen – kan avbryta samarbetsförhandlingar

Kaskö visar nu ett rejält minus för fjolåret. Samarbetsförhandlingar pågår. Men nu kan de avbrytas.

Nyhetsbild

Kasköföräldrar befrias från dagisavgifter – en tredjedel på plats på dagis

Kaskö stad gör som regeringen vill och befriar föräldrarna från dagvårdsavgifter för de veckor när de stannar hemma med barnen på grund av coronaepidemin.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Make-upkurs på folkhögskolan

Ur Historiska arkivet vecka 12/1970. Make-upkurs på folkhögskolan, byggare invaderade Lappfjärd och viktigt att Kaskövägen utbyggs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–21.3.1970.

Nyhetsbild

Förbudet begränsar inte kommunala möten

Kommunala organ kan fortsätta att hålla sammanträden som vanligt. Mötesförbudet gäller inte dem. Publik som vill följa ett fullmäktigesammanträde på plats kan inte stoppas, men nog begränsas.

Nyhetsbild

Veckans rörelse gör comeback i Sydins tv-tablå – "Det är bra att få en liten puff"

Att din gympakurs ställts in och du uppmanas att stanna hemma behöver inte betyda att du inte kan träna. Sydin vill hjälpa dig på traven: I lördagens tidning gör vår populära ruta Veckans rörelse comeback.

Nyhetsbild

Annorlunda försäsong väntar fotbollsspelarna – ”Spelarna kan inte ligga på soffan”

Det här är den tiden på året då försäsongen borde vara inne i sitt mest intensiva skede. Men just nu väntar endast individuell träning för spelarna.

Nyhetsbild

Ingsva permitterar alla 130 anställda – långtidsparkerar 100 bussar

På mindre än tre veckor har bussbolaget Ingsva tappat hela sin verksamhet. Nu varslas hela personalen på 130 anställda om permitteringar.

Nyhetsbild

Kriminalserier inspirerade till Petras nya bok – "Läsaren är med och löser gåtan"

Kasköbördiga Petra Lapveteläinen får bidrag från Svenska kulturfonden för en kriminalnovell där läsaren själv får hjälpa till att lösa gåtan.

Nyhetsbild

Sydösterbottningar delar på halv miljon – här är de som får stöd

Mottagare runtom i Svenskfinland får dela på nästan 23 miljoner när kulturfonden fördelar sina bidrag i vårens utdelning. Av den summan går nästan en halv miljon till Sydösterbotten – och här är namnen på dessa.

Nyhetsbild

Väntat besked – Kaskö marknad ställs in

Beslutet är inte oväntat – Kaskö marknad i slutet av maj blir inte av. Därmed förlängs listan ytterligare på evenemang som ställs in på grund av risken för coronaviruset.

Fyra intervjuas för vikariat som K5-direktör

Fyra behöriga sökande intervjuas för vikariatet som direktör för K5. Det är vårdsamkommunens fullmäktige som slutligen väljer den tillförordnade direktören efter en lång process.

Nyhetsbild

Kasköherde distansjobbar: "Tur att Anders fortsätter vikariera"

Kasköherden Pirjo Lyytinen distansjobbar till slutet av mars. Lyytinen har besökt Dubai, där coronasmittan redan fanns. Och då träder en pensionerad präst till.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Coeur de filet Carni på menyn när Hotell Kristina öppnar

Ur Historiska arkivet vecka 11/1970. Hotell Kristina slår upp dörrarna, många boklån i Lappfjärd, och Närpes Vatten är populärt i Yttermark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 10–14.3.1970.

Nyhetsbild

Kaskö IK har målvaktstrion och målsättningen klar – ”Det primära målet är att hållas kvar i trean”

Kaskö IK har stommen klar i sitt lag men behöver ännu påfyllning innan seriespelet kör igång.

Nyhetsbild

Kraft har ett av landets tjugo bästa juniorlag – men tränaren siktar ännu högre

Krafts juniorlag, med spelare födda 2007, har skrivit lokal fotbollshistoria denna vinter. Nu är laget med bland de tjugo bästa i hela landet.

Vikings kan knipa kvalplats i Kristinestad

För herrarnas del avslutas innebandysäsongen i Kristinahallen i Kristinestad på lördag.

Nyhetsbild

Bakläxa för Tähkä-plan: ”Gör en ordentlig utredning”

Fler utredningar om fastigheter behövs innan beslutsfattare i Kaskö tar ställning till planer både för Tähkä-området och alla stadens fastigheter.

Förtroendevald lämnar sina uppdrag i Kaskö

Rose-Marie Engvall lämnar sina förtroendeuppdrag i Kaskö. Hon representerar SFP och har anhållit om befrielse på grund av personliga skäl.

Nyhetsbild

Fem söker vikariat som K5-direktör

Vårdsamkommunen K5:s direktör Jarkko Pirttiperä är tjänstledig till slutet av år 2021. Fem personer vill bli tf direktör. En av dem är idag ledande tjänsteman i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nu blåser medvind för odling till havs – "Rätt lokaliserad är miljöpåverkan liten"

Även sydösterbottniska företagare intresserar sig för fiskodling längre ut till havs.

Nyhetsbild

Kasköbor motsätter sig avverkningar på Sälgrund: "Naturens mångfald lider"

Ställ in de avverkningar som planeras på Sälgrund krävs det i ett initiativ riktat till Kaskö stad. Det har undertecknats av 106 personer.

Nyhetsbild

Fiskodling till havs avancerar – Kaskö har ingen åsikt om miljöbedömning

Planen är att odla 950 000 kilo regnbågslax per år i öppna havet utanför Kaskö. Nu har tillståndsprocessen startat.  Kaskö har ingen synpunkt på om miljökonsekvenserna ska utredas.

Nyhetsbild

Goda råd för trygghet i hemmet: "Kolla flyktvägarna och förvara inget på spisen"

Bekanta er med släckningsfilten så ser ni hur stor den är. Annars finns risken att ni snubblar på den när ni behöver använda den. Det var ett råd som brandman Sebastien Valtakari ger när pensionärer i Kaskö fick goda råd om trygghet i eget hem.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Pompa och ståt när Närpesregionens största livsmedelsaffär öppnade

Ur Historiska arkivet vecka 10/1970. Folket trotsade vädret när K-hallen slog upp dörrarna, Korsnäs uf renoverade biografen och prima berg på Björnön. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 3–7.3.1970.

Nyhetsbild

Kaskö IK enkelt vidare i regioncupen – nyförvärvet imponerade

Kaskö IK vill gå långt i regioncupen. På lördagen togs första steget då man enkelt besegrade ett division 4-lag.

Niotusen i bidrag för sydösterbottnisk kultur

När Österbottens förbund delade ut bidrag till finskspråkig kultur kom 9 000 euro till Sydösterbotten.

Nikander intervjuas för direktörsjobb i Janakkala

Kaskös stadsdirektör Minna Nikander kallas till intervju då ny kommundirektör ska väljas i Janakkala. Hon är en av elva som intervjuas.

Nyhetsbild

Nu har den stora insamlingen dragit i gång – "Pengarna behövs verkligen"

Krishjälp, palliativ vård, stöd för cancerpatienter och anhöriga samt för lokal cancervård. Det är huvudteman i Österbottens cancerförenings stora insamling som dragit i gång.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Tjöck fick ny brandbil

Ur Historiska arkivet vecka 9/1970. Tjöck fick ny brandbil, Finby uf dryftade simhallsfrågan och Kaj Björni blev stadssekreterare. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–28.2.1970.

Nyhetsbild

Han efterlyser innovationer i matriket: "Vad kan man göra med tredje klassens paprikor?"

Vi har många bra livsmedelsprodukter i Österbotten, men kan produkterna utvecklas och förädlas ytterligare? Och hur är det med export till Sverige? Sådana frågor ska projektet Plattform för Matriket ge svar på.

Fotbollstreans öppningsomgång spikad – premiär före valborg

Nu är datumen klara då de sydösterbottniska fotbollsföreningarna i division 3 kör igång med säsongen. 

Nyhetsbild

Nästan 13 miljoner i investeringsstöd till lantbruket i Sydösterbotten

Närpes är i en klass för sig när det gäller investeringar inom lantbruket. Kommunen toppar statistiken och det är en näringsgren som står för merparten av investeringarna.

Nyhetsbild

Skolpolitiker: "Ge mera pengar så elever får välja startspråk"

Höj anslagen så eleverna får möjlighet att välja första främmande språk. Så säger en skolpolitiker i Kristinestad om skillnaden i praxis mellan språkgrupperna:  Svenska elever läser finska från årskurs ett, medan finska tar sig an svenskan först från fyran. I Kaskö får alla redan från ettan läsa det andra nationalspråket.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Taklagsfest för den nya lågstadieskolan i Pjelax – "Underligt med så många vinklar"

Ur Historiska arkivet februari/1995. Folk står i kö för datakörkort, kyndelsmässomarknaden startade och Pjelax nya skola under tak. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–25.2.1995.

Logga in för att följa orten