Kaskö

Arbetslösheten i Sydösterbotten har minskat med 15 procent på ett år

Färre arbetslösa, fler jobb. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste sysselsättningsstatistiken. I Österbotten är det bara Larsmo som uppvisar bättre arbetslöshetssiffror än Närpes som är god tvåa.

Bygginspektör i Närpes börjar bevilja lov i Kaskö

KASKÖ Kaskö stad kan börja köpa byggnadstillsynstjänster av Närpes. På måndag besluter tekniska nämnden i Kaskö om de godkänner offerten från Närpes.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Ett par gifter sig på "drop in-vigsel" i Kaskö

Hon får förrätta en vigsel på lördag, tf kyrkoherde Pirjo Lyytinen i Kaskö. Ett par hörsammade inbjudan till "drop in-vigsel" i Kaskö kyrka 18.8.2018.

Nyhetsbild

Lärare vid YA: För få unga Kristinestadsbor vill bli närvårdare

NÄRPES Planerna på ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Kristinestad väcker stor oro i Närpes. Skolpolitikern Anders Norrback säger att den vore ett direkt hot mot Yrkesakademin i Närpes, medan lärare vid närvårdarutbildningen påpekar att intresset för studierna minskat bland Kristinestadsborna.

Nyhetsbild

Kasköpar friat från åtal för hundmisshandel – falsk anmälan misstänks

I RÄTTEN Ett äkta par i 60-årsåldern frias från alla brottsmisstankar. Det som först såg ut som ett vanligt djurskyddsbrott verkar i själva verket vara ett gräl mellan två tidigare kolleger. Där hunden blev ett verktyg för hämnd.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Vill utbilda närvårdare i Kristinestad

Kristinestad/Kaskö

Det är svårt att hitta vårdpersonal. I Kaskö och Kristinestad hoppas man kunna inleda en ny tvåspråkig närvårdarutbildning för att få fler händer i vårdarbetet.

Nyhetsbild

Nu lägger de in sista växeln för att rädda Kasköbanan

SEINÄJOKI Utan tilläggsresurser sjunger järnvägen till Kaskö på sista versen. Nu ska nya finansieringsmodeller utredas för att försöka rädda den.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Blågröna alger i strandkanten i Tjärlax

TJÄRLAX I dag konstaterades blågröna alger i Tjärlax.

Alger förekommer vid campingen i Kaskö

På tisdagen observerades blågröna alger vid Mariestrands camping i Kaskö. Algförekomsten visade sig som slingor ute i vattnet.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ingen rusning till drop in-vigsel i Kaskö

I Kaskö vill man få fler som gifter sig. En lördag i augusti är vikt för drop in-vigsel, men hittills har inga giftaslystna gett sig till känna. De redan gifta kan uppmärksamma årsdagen av äktenskapet med en välsignelse.

Nyhetsbild

Kaskö församling har fått extra stöd: "Annars skulle vi inte klara oss"

Trots att sparsamhet är ledstjärnan för Kaskö församling vill pengarna inte räcka till. Det har blivit underskott flera år i rad. Tf. kyrkoherde Pirjo Lyytinen är glad över att församlingen har fått extra pengar av Kyrkostyrelsen.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten har minskat i Närpes, Kristinestad och Kaskö.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ukko-Pekka ångade tur och retur längs Kasköbanan

VIDEO. Visslan tjuter, kolröken bolmar ur skorstenen och ångan pyser när loket Ukko-Pekka tuffar fram genom Sydösterbotten. På onsdag kommer museitåget till Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Fastighetsaffärer kan ge ett ekonomiskt uppsving i Kaskö

KASKÖ Apotekshuset och gamla lågstadiet i Kaskö är sådana byggnader som staden kan avyttra, anser stadsfullmäktiges ordförande Kari Häggblom.

Nyhetsbild

Weekend Snacks utvidgar exporten till Belgien

Kasköbaserade företaget Weekend Snacks började vid årsskiftet att producera nyttochips, och under fredagen gick första transporten till Belgien.

Nyhetsbild

Skräp och sotare på agendan på rådets första möte

Viktigt och intressant, tyckte Martti och Sirpa Raittila om sommarboenderådets första möte i lördags. Då sommarinvånarna involveras mer i Kaskös demokrati är det skräp och sotare som diskuteras.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Sjöbobacksdagarna är ett självklart måste för Kasköborna

Sjöbobacksdagarna i Kaskö lockar folk från alla möjliga länder och orter. Men också för Kasköbor är evenemanget ett uppskattad avbrott i vardagen.

Lagerhall för havreexport får byggas i Kaskö hamn

Hamnbolaget Kaskö hamn och lantbruksföretaget Cewal Grains får arrendera var sitt område i hamnen i Kaskö.

Kaskö vill veta hur stadens beslut påverkar företagen

Kaskö stad ska mera aktivt iaktta vilka effekter besluten har på regionens företag. Stadsstyrelsen beslöt ta i bruk en blankett för att bedöma verkningen redan innan besluten tas.

Kaskö förbättrar demokratin för sommarinvånarna

KASKÖ Kaskö vill ta vara på sina sommargäster och inrättar nu ett sommarboenderåd. Rådet sammankommer för för första gången på Sjöbobacksdagarna på lördag.

Nyhetsbild

Skolan får nöja sig med en lindrigare takrenovering

KASKÖ Skolan i Kaskö får vänta till nästa år på att få ett nytt vattentak. Staden avbröt upphandlingen och låter i stället göra en mindre reparation av taket.

Kaskö valde politiker för fortsatta fusiondiskussioner

KASKÖ

Fusionsutredningen mellan Kaskö och Närpes fortsätter i stort sett med samma politiska representation som hittills i Kaskö. Som Kaskös sjätte representant för de förtroendevalda valdes Sannfinländarnas Jukka Salo.

Nyhetsbild

Jobbet för Kasköbanan går vidare – ny förening bildad

En ny förening ska utveckla trafiken på Kasköbanan för att rädda den. Privat operatör för virkestransporter behövs, anser föreningen.

Nyhetsbild

Österbotten sysselsätter bäst i landet

Andelen arbetslösa har minskat. Trenden är den samma i hela landet. I Närpes, Kristinestad och Kaskö har arbetslösheten gått ner, i Korsnäs gick den upp.

Nyhetsbild

Trafikverket föreslår dödsdatum för Kasköbanan

UPPDATERAD. Driften och underhållet av järnvägen Kaskö–Seinäjoki bör upphöra den 15 december 2019. Det föreslår Trafikverket i en ny rapport.

Nyhetsbild

VIDEO: Rekordlast virke lastas i Kaskö hamn

17 000 kubikmeter brädor och plankor, motsvarande 254 långtradare som på rad skulle bilda en sex kilometer lång bilkö.

Nyhetsbild

Räddningsverket hade bråd midsommar: "Jag har aldrig varit med om något liknande"

Nästan 60 utryckningar under midsommarhelgen. Den hårda stormen höll Sydösterbottens räddningsverk sysselsatta hela midsommarafton.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Tusentals hushåll utan el i Vasaregionen - stormen avtar enligt meteorolog

UPPDATERAS Den hårda vinden ställer till problem för elförsörjningen. Omkullfallna träd orsakar elavbrott på olika håll i Österbotten. Elbolagen har höjd beredskap. De värsta stormvindarna är över i området kring Vasa.

Nyhetsbild

Sjöräddarnas midsommarhälsning: Glöm inte sjövettet på land

Om midsommarvädret är fint är båttrafiken livligare. Men den enda flytvästen som räddar liv är den man har på sig, påminner sjöräddarna i Kaskö.

Nyhetsbild

Snart 50 år efter pojkstrecket kliver förövarna fram: Det var vi som lade likkistan på vägen

KASKÖ. I nästan ett halvsekel har det varit en väl förborgad hemlighet men nu träder Bernth Nylund och Mats Hellström fram: Det var vi som lade barnkistan på vägen – och vi ångrar ingenting.

Avslag på lönehöjningar för daghemspersonal i Kaskö

Närvårdarna inom småbarnsfostran i Kaskö beviljades inte löneförhöjning. Fullmäktigeledamöterna Catarina Skur och Solveig Björklund föreslår i en motion att närvårdarna på daghemmet Ankaret ska få samma löneförhöjning, ett 150 euros tillägg på lönen, som närvårdarna inom grundtryggheten. Det blev avslag när stadstyrelsen behandlade ärendet på måndagen.

Nyhetsbild

Tekniska direktören vill ha högre lön – och nytt jobb

Jarmo Latikka begärde och fick löneförhöjning i Kaskö. Samtidigt söker han jobb i Storkyro. Kaskö förlänger uppsägningstiden.

Nyhetsbild

Kaskö förbereder rivning av gamla lågstadiet

Vad kostar det att riva gamla lågstadiet i Kaskö, vad sker med lösöret, vad ska tas till vara, vad ska säljas, vad ska arkiveras och vad ska förstöras? Frågorna är många när Kaskö funderar på framtiden för den drabbade skolbyggnaden.

Nu blir det 34 cent billigare att tömma sin soptunna

Botniarosk sänker behandlingsavgiften för avfallskärlen med tio procent. Den nya avgiften träder i kraft första juli.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Nytt tak på Kaskö skola kan kosta en kvarts miljon

Den nuvarande skolan i Kaskö ska få ett nytt tak, helst i sommar. Fullmäktige godkände en summa som var tänkt att hållas hemlig men som kröp fram på mötet.

Nyhetsbild

Kaskö fortsätter att utreda fusion med Närpes

Motståndarna föreslog att den fortsatta utredningen med Närpes skulle skjutas upp. Majoriteten ville annorlunda.

Botniarosk samlade in över ett ton plast

Under Botniarosks jippodagar i maj besökte närmare 2 000 personer återvinningsstationerna för att lämna sitt avfall.

Nyhetsbild

I kväll besluter Kaskö om fortsatt utredning med Närpes

Avsluta nu eller fortsätta att utreda en fusion med Närpes. Det är frågan stadsfullmäktige tar ställning till i kväll.

Nyhetsbild

Vill marknadsföra Kaskö som Finlands Manhattan

KASKÖ Finlands största fiskehamn för livsmedelsfiske finns i Finlands minsta stad, Kaskö, som också kunde kallas ”Finlands Manhattan”. Fiskehamnen och det idylliska läget har sin givna plats i Kaskös nya näringslivsstrategi.

Logga in för att följa orten