Kaskö

Nyhetsbild

Var fjärde sydösterbottning pendlar till jobb i annan kommun – Närpes sysselsätter bäst

Pendlingen till Närpes ökar och staden är bäst i Österbotten på att sysselsätta egen befolkning. En fjärdedel av Kaskös arbetskraft jobbar i Närpes, medan det är fler som pendlar till och från Kristinestad för jobbets skull.

Nyhetsbild

"Inget att rekommendera om man inte trivs i bilen"

KASKÖ Arbetsresorna ger tid att varva ned men tar också tid från annat. Med över 90 kilometer till jobbet hoppas Thomas Skur på mer distansarbete.

Nyhetsbild

Kaskö röstade om hela förslaget till budget för 2019

Det hör inte till vanligheterna att ett fullmäktige röstar om en hel budget. Men det skedde i Kaskö på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Utmaningen är att engagera ungdomarna

KASKÖ Det finns ingen brist på engagerat folk i Kaskö hembygdsmuseum men medelåldern är hög. Nu funderar man på hur man kunde locka de yngre.

Nyhetsbild

Kasper och Inka fick gå på fest med statsministern

Tioåriga Kasper Rosenback från Lappfjärd var en av de finländska tioåringar som fick träffa statsminister Juha Sipilä på barnens självständighetsfest i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagen.

Nyhetsbild

Fuktskador och mikrobtillväxt i Kaskö skola ska åtgärdas

Mikrober i väggarna har konstaterats i Kaskö skola och nu ska problemområden åtgärdas. Luftproverna är ändå rena och skolan anses säker att vistas i.

Nyhetsbild

Finlands största fiskhandlare satsar i Kaskö – "Ska få folk äta mer strömming"

Den nya ägaren Kalaneuvos ska investera cirka 300.000 euro i en ny förpackningslinje och renovering av Kuivaniemen Kalas produktionshall i Kaskö. Nu ska man nå nya konsumenter med strömming från Kaskötrålaren Sonnskär, bedyrar vd Veijo Hukkanen.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

Kaskö tar digitala kliv framåt – nu lanseras stadens egen app

Nu är den klar: Kaskö-appen. Med den ska användaren enkelt kunna ta del av det som staden har att erbjuda. Men kostnaderna för staden avslöjas inte.

Nyhetsbild

Kari Häggblom får fortsätta verksamheten på Sälgrund

KASKÖ Företaget Kaskinen Sea-Charter får ha hand om lotsstationen på Sälgrund åtminstone fram till 2025. Men ingen vill ha gästhamnen.

Nyhetsbild

Vårdchef och ledande skötare vill ha ersättning för extra arbete

KASKÖ Nu söker också ledande skötaren ersättning för extra arbete när Kaskö saknat vårddirektör. Sedan tidigare söker grundtrygghetsdirektören samma ersättning.

Nyhetsbild

Kaskö bygger inget nytt daghem

Avsaknad av pengar har lett till att Kaskö begravt planerna på att bygga ett nytt daghem. I stället ska man hyra in moduler.

Nyhetsbild

Kaskö lånar till driften – nästa år måste man skära i servicen

Budgeten för nästa år visar ett underskott på 800 000 euro - och ingen ljusning är i sikte. Alternativen minskar för Kaskö som försöker få sin ekonomi på fötter.

Nyhetsbild

Sista driftschefen: "Det var tunga tider för oss alla"

Thomas Fant från Närpes var driftschef på Metsä-Botnia under fabrikens sista år. När fabriken stängde nappade han på erbjudandet att bli kundservicechef på Metsä Fibre, som bolaget heter i dag.

Nyhetsbild

Kaskö kämpar fortfarande med omställningen efter MB:s nedläggning

KASKÖ Det var ett chockartat besked när Metsä-Botnia stängde. För Kaskös beslutsfattare blev det en svår omställning att plötsligt inte ha pengar.

Nyhetsbild

Tom Långfors bytte pappersmassan mot människor

– Har jag jobbat 20 år på en fabrik kan jag säkert också jobba 20 år med människor, säger Tom Långfors i Kaskö. Han var en av dem som fick ta sig en funderare på vad han ska göra när Metsä-Botnia stängde fabriken i Kaskö för snart tio år sedan.

Bolaget vill täcka in slam - "Skjuter problemet på framtiden"

Närmare ett par hundra tusen kubikmeter slam ligger i bassänger på Metsä-Botnias gamla fabriksområde i Kaskö. Bolaget vill täcka in massorna, men det räcker inte, anser miljösektionen, som vill att slammet ska oskadliggöras eftersom det innehåller tungmetaller.

Nyhetsbild

Ingen vanlig novemberdag

Ledare tisdag 27 november. Kaskö fick ett hårt slag för tio år sedan och har inte ännu repat sig.

Nyhetsbild

Närpes och Korsnäs har de lägsta medelinkomsterna i Österbotten

Korsnäs och Närpes har den lägsta beskattningsbara inkomsten per invånare i hela Österbotten. Det visar statistikcentralens och skattemyndigheternas beskattningsuppgifter för år 2017.

Nyhetsbild

Kaskö söker ny bibliotekarie – vikarie hoppar in nu

KASKÖ Nuvarande bibliotekarie i Kaskö har sagt upp sig för nytt jobb. Målet är att ha en ny anställd till nästa år.

Över hundra färre arbetslösa på ett år

I oktober gick 272 personer arbetslösa i Sydösterbotten, det är 102 färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Två av tre är nya i kyrkofullmäktige - Störst förnyelse i Närpes

Sydösterbotten Det blir många nya ansikten  i kyrkofullmäktige och församlingsråd i Sydösterbotten. De nya ledamöternas andel varierar från 64 till 70 procent.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes dröjde med namnen.

UPPDATERAD. Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö och i Närpes.

Jarmo Latikka intervjuas för direktörsjobb i Vindala

Kaskös tekniska direktör Jarmo Latikka intervjuas för kommundirektörsjobbet i Vindala.

Nyhetsbild

Marknaden suktar efter kartong – då satsar Metsä Board friskt i Kaskö

Sex miljoner euro har massafabriken satsat i en ny balningslinje. Produktionen kan öka med tio procent säger fabrikschefen.

Nyhetsbild

Metsä Board investerar och ökar kapaciteten i Kaskö

KASKÖ Metsä Board investerar i en ny balningslinje i sin fabrik i Kaskö och ökar samtidigt fabrikens kapacitet med 30 000 ton.

Nyhetsbild

Om det blir kommunfusion - Kaskö kan bli tredje kapellförsamling

En större, tvåspråkig församling med cirka 8.000 medlemmar och högre kyrkskatt i Närpes. Det kan bli verklighet om Kaskö och Närpes går ihop. En möjlighet är att Kaskö blir en kapellförsamling inom Närpes församling.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Hundfysioterapeuten har fler ben att hålla reda på – men det viktigaste är helheten

Kaskö Grundidén bakom fysioterapi är den samma oavsett om det är människa eller hund som behandlas. Det viktigaste är att se till helheten, säger Hanna Gkizi som jobbar med både två- och fyrbenta klienter.

Nyhetsbild

Zonta jobbar för fler flickor inom matematik och naturvetenskap

Zontorna sätter fokus på kvinnor och flickor, deras ställning och rättigheter. Det handlar om hälsa, utbildning, att motverka våld, barnäktenskap och människohandel. De jobbar också för att flickor ska satsa på matematik och naturvetenskap. Nu firar den lokala klubben 40 år.

Nyhetsbild

Debatten gick het om sparprogram i Kaskö

Förslagen på sparåtgärder för de kommande tre åren blev en het potatis i Kaskös fullmäktige. Sparprogrammet krävde flera omröstningar.

Mörskom tog inte stadsdirektören av Kaskö

KASKÖ Mörskom valde ny kommundirektör i måndags. Och namnet är inte Nikander.

Nyhetsbild

Fusion Närpes-Kaskö kan bli av tidigast 2021 – "nya" staden får fullmäktige med 35 platser

Tidigast 1 januari 2021 kan Kaskö bli en del av Närpes. I juni nästa år ska fullmäktigeförsamlingarna ta ställning till ett konkret samgångsavtal.

Nyhetsbild

Dermoshop ohotad etta i inkomsttoppen

Dermoshop i Korsnäs fortsätter att prenumerera på första platsen i topplistan över de bästa skattebetalarna i Sydösterbotten. Färre företag hade över 200.000 i beskattningsbar inkomst i Kristinestad, Kaskö och Korsnäs i fjol medan de blev fler i Närpes jämfört med 2016.

Nyhetsbild

Sparförslag i Kaskö: Bibliotek i stadshuset, inget fullmäktige i teve

En flytt av biblioteket till stadshuset och att avsluta televiseringen av stadsfullmäktiges möten är två av många sparförslag i Kaskö.

Kaskös Nikander knappast aktuell för direktörsjobb i Mörskom

Det blir knappast något nytt jobb i östnyländska Mörskom för Kaskös stadsdirektör Minna Nikander. Hon fick inget stöd när stadsstyrelsen gav sitt förslag på vem som ska väljas till ny kommundirektör.

Nyhetsbild

Radikala sparförslag förs fram i Kaskö – Sälj ut andelar i hamnen

Kaskös beslutsfattare grunnar febrilt på hur man ska få mera inkomster och mindre utgifter. Ett radikalt förslag förs fram: Sälj ut 49 procent av aktierna i idag helt kommunalägda Kaskö Hamn Ab till närliggande kommuner.

Nyhetsbild

Kaskö höjer fastighetsskatterna – ska ge 250 000 euro till i inkomster

KASKÖ De som äger bostadshus, fritidshus eller andra byggnader i Kaskö får bereda sig på att betala mera i fastighetsskatt nästa år. Staden räknar med en kvarts miljon mera i inkomster i fastighetsskatt.

Nyhetsbild

Jarmo Latikka söker jobb som kommundirektör i Vindala

Kaskös tekniska direktör Jarmo Latikka vill bli kommundirektör i Vindala (Vimpeli). Han är den andra ledande tjänstemannen som nu söker annat jobb. Stadsdirektör Minna Nikander söker jobb som kommundirektör i Mörskom.

Nyhetsbild

Antalet arbetslösa i Sydösterbotten fortsätter minska – på ett år har de blivit 91 färre

107 personer – eller 2,4 procent – var arbetslösa i Närpes i slutet av september.

Nyhetsbild

Trafiken över Kaskö ökar i år - "Når över en miljon ton"

Hamnbolaget i Kaskö kommer att visa starka tillväxtsiffror för i år. Trafiken och de godsmängder som importeras och exporteras över hamnen ökar. Två nya fraktlinjer kan bli verklighet nästa år.

Nyhetsbild

SRVA sköts på frivillig basis: "Vi gör det för djurens skull"

SRVA-verksamheten upprätthålls av jaktvårdsföreningarna och utan frivilliga jägare vore den omöjlig att sköta.

Nyhetsbild

Strömmingsförädlare i Kaskö fick ny ägare

Uppdaterad. Företaget Kuivaniemen Kala i Kaskö, som är specialiserat på att filea strömming, får ny ägare. Bröderna Reijo och Jari Suutari har sålt företaget till Kalaneuvos-koncernen som fortsätter med verksamheten i fiskehamnen. Och en nysatsning i Kaskö kan bli aktuell.

Nyhetsbild

Fullt hus i Kaskö – då får äldre flytta till boenden i grannstaden

Tidvis finns det inte rum för alla klienter på äldreboendet Mariehemmet i Kaskö. Då måste man köpa platser på boenden i grannkommunerna. Nu behövs ett tilläggsanslag för köptjänster.

Nyhetsbild

Utredaren: Kaskö får behålla service vid en fusion

Frågan är inte om Kaskö ska ha en skola, utan hurdan skola det ska vara. Det säger fusionsutredaren Göran Honga.

Nyhetsbild

Rustar upp både gammal affär och fiskrökeri i Kaskö

Först hittade Marja Mikkola och Seppo Eriksson ett gammalt affärshus i Kaskö. Inom kort köpte de också ett gammalt fiskrökeri. Att båda måste renoveras avskräckte inte. De trivs i Kaskö och är glada för den uppmuntran de får av Kasköborna.

Nyhetsbild

Kristinestad och Närpes stöder räddningsprojektet för Kasköbanan

Uppdaterad. Kristinestad och Närpes ansluter sig till järnvägsföreningen som ska rädda banavsnittet Seinäjoki-Kaskö. Stadsdirektör Mila Segervall ville prioritera den lokala infrastrukturen och föreslog ett nej till medlemskap, men styrelsen i Kristinestad ville annat.

Nyhetsbild

Kaskös stadsdirektör Nikander en av fyra som intervjuas i Mörskom

Minna Nikander är en av fyra sökande som kallas till intervju när Mörskom ska välja ny kommundirektör. Jag vill testa mina chanser, säger Nikander som sedan december varit stadsdirektör i Kaskö.

Nyhetsbild

Strömmingsämbaren slut redan första marknadsdagen i Kaskö

Ett nytt rekord sattes vid strömmingsmarknaden i Kaskö. Alla de tre ton strömmingar som såldes ämbarvis gick åt redan första dagen.

Nyhetsbild

Marknadsdomstolen gav K5 bakläxa om upphandling

Nej, det vill sig inte med samkommunen K5:s upphandling av distansläkartjänster. Det blev underkänt i Marknadsdomstolen – och nu får man börja om från början.

Logga in för att följa orten