Kaskö

Nyhetsbild

Närpes pausar kurser och simning, men inte Kristinestad – "Meningsfull sysselsättning behövs just nu"

I Kaskö och Närpes är det paus i kursverksamheten, i Kristinestad fortsätter medborgarinstitutet ordna kurser som har färre än tio deltagare.

Nyhetsbild

Kaskö valde byggnadsingenjör

Tjänsten som byggnadsingenjör i Kaskö söktes av två personer. På tisdagskvällen valde tekniska nämnden ny tjänsteinnehavare.

Nyhetsbild

Sydösterbotten har lägsta arbetslösheten i Österbotten – Närpes och Kristinestad hör till topptrion

Näringslivet i Sydösterbotten har hittills klarat sig bra genom coronakrisen. I september låg arbetslösheten på 4,4 procent, vilket är lägst i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu jobbar de med Kaskö som bas – "En öbo är alltid en öbo"

Uppdragen minskade i våras på grund av corona. Då packade Petra Lapveteläinen och maken Audun Nedrelid väskorna och flyttade från Oslo till Kaskö.

Nyhetsbild

Kaskös nya läkare Juuso Kärkkäinen: "Ingen krämpa är för liten"

Juuso Kärkkäinen gör som Hippokrates sa och ägnar sig åt brottning när han inte tar hand om sina patienter. Nu har han börjat sin bana som "byläkare" i Kaskö i nygrundade företaget Himalaja.

Henrik Backa slog larm: "Glyfosat bör inte användas i skärgården"

Henrik Backa i Kalax rör sig gärna ute i skärgården. Han var den som slog larm om att Forststyrelsen använt glyfosat för att bekämpa vresrosor på holmar och skär. Även havtornsbuskar förgiftades. Han kan godta användningen av giftet inom jordbruket men inte ute vid havet.

Nyhetsbild

Glyfosatanvändningen upprör i Norrnäs – "Forststyrelsen verkar ha helt andra regler"

Folk som rör sig i skärgården är upprörda över att Forststyrelsen bekämpar den invasiva vresrosen med ogräsgiftet glyfosat. I Sydösterbotten har giftet använts på holmar utanför Korsnäs, Närpes och Kaskö. Vissa byar godkänner användningen medan andra fördömer den.

Bantat program då biskop Peura kommer på visitation till Kaskö

Många specialarrangemang behövs när det blir biskopsvisitation i Kaskö 23-25 oktober. Vi har en liten församling och nu blir det också en liten visitation, säger kyrkoherde Pirjo Lyytinen.

Nyhetsbild

K5 går mot upplösning - Söker ny värd för landsbygdsfrågorna

Det finns ingen plats för samkommunen K5 i nya Österbottens välfärdsområde - men delägarna hoppas verksamheten ska kunna fortsätta. En öppen fråga är vem som tar ansvar för landsbygdsförvaltningen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här vill valkretsens riksdagsledamöter satsa på

ÖSTERBOTTEN Vasa valkrets riksdagesledamöter vill bland annat ha pengar för järnvägen till Kaskö och vägar i Närpes och Vasa.

Nyhetsbild

Kårkulla har valt ny regionchef : "Jag brinner för saken"

Kårkulla har valt en ny regionchef för området Vasaregionen och Sydösterbotten. Den valda tycker det ska bli intressant att vara med och utveckla verksamheten.

Nyhetsbild

Psykiatrisk närservice tryggas med fortsatt köptjänst

Vårdsamkommunen K5 fortsätter köpa läkartjänster av företaget Docwest. Ett avtal som nästa år tryggar psykiatriska närtjänster har godkänts.

Nyhetsbild

Brister i patientjournaler i Kaskö gav anmärkning - "För mycket jobb för att hinna dokumentera"

Regionförvaltningsverket har tilldelat vårdsamkommunen K5 en anmärkning. Orsak: Brister i anteckningarna i patientjournaler vid hälsocentralen i Kaskö. K5 hade inte tilldelat Kaskö tillräckliga resurser.

Nyhetsbild

Minna Nikander i Kaskö: "Välfärdsområdet ger oss muskler att ordna service"

Vi vet inte hur det kommer att bli för Kaskö i det nya välfärdsområdet. Det är en helt ny situation som är svår att föreställa sig, säger stadsdirektör Minna Nikander, som hoppas närservicen kan bevaras i Kaskö.

Nyhetsbild

KARTA: Här har Forststyrelsen använt glyfosat i skärgården

NATUR I Närpes reagerade man kraftigt på att Forststyrelsen använt glyfosat i skärgården. Men allra flest vresrosbuskar har förgiftats på Valsörarna.

Plåtskador vid krock i Kaskö

Två bilar krockade på tisdagskvällen i Kaskö. Båda personbilarna fick plåtskador. Inga personskador uppstod.

Några nya coronafall i Sydösterbotten

Antalet fall av covid-19 har under denna vecka ökat i både Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

GALLUP: Hur har din tillvaro förändrats under coronahösten?

Användning av munskydd är på grund av coronapandemin och nya rekommendationer vanligt nu också i Sydösterbotten. Vi frågade åtta sydösterbottningar: Varför använder du munskydd? Hur har din tillvaro förändrats under coronahösten?

Nyhetsbild

Vårdjätten ska inte bli en byråkratijätte – "Det finns inga onödiga direktörstjänster"

Före utgången av det här året kommer den nya vårdsamkommunen i Österbotten att ha 18 anställda. Idel direktörer, vilket allmänheten reagerat på.

Nyhetsbild

Sockelreparation ledde till brand i garageväggen

KASKÖ Husägaren skulle reparera sockeln på garaget. Men luftvärmepistolen överhettade ventilationskanalen i tegelväggen och en glödbrand uppstod.

Nyhetsbild

Folk har ställt upp nästan mangrant – och visst har nya diabetiker sållats fram

Det har gått trettio år sedan Botnia-undersökningen startade. Lika länge har Närpes hälsovårdscentral varit en aktiv del av forskningsprojektet. En och annan ny diabetiker har genom åren fastnat i Monika Gullströms och Björn Forséns garn. Nu slutar de, men projektet fortsätter.

Nyhetsbild

Ändrad livsstil kan skjuta fram insjuknandet

Förekomsten av diabetes ökar stadigt i Finland och världen. Diabetesstudier har visat att ärftlighet är en överraskande stark faktor för att insjukna.

Nyhetsbild

Österbottniska Amerikaemigranter kommer till tals i ny bok – Ann-Marie Ivars skriver om utflyttare och återvändare

I boken "Amerikaminnen" berättar trettio sydösterbottningar om hur de sökte lyckan på andra sidan Atlanten i början av 1900-talet.

Nyhetsbild

Kaskö hamn satsar på digitalisering – "Som flygledning för en större flygplats"

Det kommunalägda hamnbolaget i Kaskö har ingått ett avtal om digitalisering med ett norskt bolag. Att skapa miljösmarta, automatiska lösningar som minskar kostnaderna är framtiden för hela den logistiska kedjan, säger hamndirektören.

Nyhetsbild

Efterlyser motionstrappa även i Kaskö – "Och motionsspåret i Norrstan borde sättas i skick"

Bötombergen har en, Vargberget har en, Alesundets motionsbana har en. Och även Kaskö borde få en, anser 91-årige Unto Nisula, som föreslår en motionstrappa till Hemträsket.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Framtidens miljövårdare samlades på Kilen – och Närpes får lån för nytt hyreshus på Maren

Ur Historiska arkivet vecka 41/1970. Naturvårdsdag på Kilen i Sideby, Närpes får bostadslån för hyreshus och Böle uf lokal såldes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 6–10.10.1970.

Nyhetsbild

Kaskö IK gör comeback i futsalserien

Två seniorlag och ett juniorlag från Sydösterbotten är anmälda till årets futsalserier.

Nyhetsbild

Innebandylaget saknar både hall och juniorverksamhet – och behöver fler spelare

Innebandy. Vikings innebandylag har kört på med samma spelare i många år. Det ser dåligt ut med återväxten i Närpes och Kaskö.

Två vill bli byggnadsingenjör i Kaskö

Två personer söker tjänsten som byggnadsingenjör i Kaskö. Byggnadsingenjör söks för att det behövs mera sakkunniga resurser då teknisk direktör inte finns.

Nyhetsbild

Bråda tider på hälsocentralerna – nu är det rusning till coronatesterna

I Kaskö, Närpes och Kristinestad har det varit högt tryck på coronatestandet de senaste dagarna.

Ekonomikonsult inledde arbetet – målet är att få Kaskö på rätt köl

Konsulten som ska försöka hjälpa Kaskö att få ordning på ekonomin har inlett sitt arbete. Nu har också en politisk styrgrupp utsetts.

Nyhetsbild

Krafts friidrottare regionens etta, men tappar på friidrottsrankningen

Kraft är fortfarande etta bland regionens friidrottsföreningar, men de andra föreningarna knappar nu in på Närpesföreningen.

Nyhetsbild

Kaskö IK står över sista matchen

Kaskö IK mot VPV, som hade avslutat division 3-säsongen, blir inte av på grund av coronaläget.

Nyhetsbild

Förtroendet för stadsdirektören prövas – "Vi vet redan hur det kommer att gå"

En del politiker i Kaskö anser att stadsdirektören inte är opartisk nog och stadsstyrelsen beslöt efter omröstning att låta fullmäktige mäta förtroendet. Men vi vet på förhand hur det kommer att gå, säger stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Nyhetsbild

Chefsläkare: Risk för stänkeffekt då studerande söker sig till hemkommunerna

Skarpt läge i Vasa betyder skarpt läge även i Sydösterbotten, säger K5:s ledande läkare Peter Riddar om den tilltagande spridningen av coronaviruset.

Nyhetsbild

Fyrtiotvå saker att göra i Österbotten i höst – tre tips från varje kommun

Låt dig inspireras av tips från kultur-, idrotts- och fritidspersonal. Lär dig grunderna i kodning, skriv ett brev eller ta en runda frisbeegolf. Den gemensamma uppmaningen lyder: Gå ut och njut av naturen.

Nyhetsbild

Coronan tog fart i Bergen efter en relativt lugn sommar – Viktoria från Kaskö: "Det var lite skrämmande"

I Bergen, Norge började coronafallen dugga allt tätare efter skolstarten. Efter en relativt lugn sommar återinfördes strängare restriktioner.

Nyhetsbild

Storstryk för Kikken i Karleby – ”Vi orkade inte stå emot”

Kaskö IK gjorde en bra halvlek men hade ingen chans att rubba KPV Akatemia borta i Karleby.

Nyhetsbild

Kaskö låter besikta Mariehemmet och bibliotekshuset

Servicecentret gav nytt tak över huvudet för daghem, hälsocentral och centralkök. Men det finns nya investeringsbehov i Kaskö.

Nyhetsbild

Butik i Kaskö blir större

Butiken på Styrmansgatan i Kaskö blir större.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpes fick yrkesvägledningsbyrå – och lastbil i diket i Träskvik

Ur Historiska arkivet vecka 39/1970. Yrkesvägledningsbyrån i Närpes öppnades, vattenanslag till Kaskö och Närpes och lastbil i diket i Träskvik. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–26.9.1970.

Brännolja rann ner i vattnet i Kaskö hamn

Räddningsverket fick larm om att man observerat olja i Kaskö hamn. Men det var fråga om så liten mängd att ingen större åtgärd krävdes.

Nyhetsbild

Reservbetonat Kikken föll hemma: ”Vi brände krutet i Sundom”

Kaskö IK saknade en handfull spelare hemma mot Norrvalla FF. Då blev det fem insläppta mål.

Nyhetsbild

Nu ingår också brandsäkerhet i bevakningsföretagets verksamhet – "Vi tyckte det skulle passa bra in i vår firma"

Bevakningsföretaget MTP Syd satsar på ännu mer brandsäkerhet. Företaget har tagit över Service Ke-Sa Huoltos verksamhet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Klart vem som blir ny läkare i Kaskö – lokalt bolag tar över

Det blir företaget Himalaja Terveyspalvelut Oy som tar över läkartjänsterna i Kaskö. Den nya läkaren jobbar på hälsocentralen i Kristinestad – och förväntas bli Kaskös nya "byadoktor".

Nyhetsbild

Innebandysäsongen kör igång snart: ”Krävs mycket av en smal organisation”

Det blir en innebandysäsong trots allt. Men för arrangerande föreningar innebär det mycket mera jobb än tidigare.

Nyhetsbild

För 50 år sedan rullade den första Ladan ut ur bilfabriken – "Det är en användbar bil men ingen skönhet"

I år är det femtio år sedan Lada, en av de mest ikoniska sovjetiska bilmodellerna, började rulla fram längs vägarna. Lada är en användbar bil, men ingen skönhet. Det anser Finbybon Charlie Nyberg som rattat flera sådana under åren.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Nu är treorna i Yttermark skola experter på lin – och i Korsnäs intog Anita Ismark kommundirektörsstolen

Ur Historiska arkivet september/1995. Roligt med lin, tycker yttermarkelever, gammaldags torgdag i Kristinestad och Närpes har fått en ishall. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–30.9.1995.

Nyhetsbild

Upplever inte att språkklimatet blivit sämre – "Tvärtom, det har blivit bättre"

Enligt Språkbarometern har relationerna mellan språkgrupperna försämrats i Sydösterbotten sedan förra mätningen. Sydin talade med några representanter ur språkminoriteterna i Närpes, Kaskö och Kristinestad. Vad tycker de?

Nyhetsbild

Kaskö IK överraskade Sundom IF – ”Vi var smartare”

Kaskö IK gav Kraft en hjälpande hand då man besegrade Sundom IF på bortaplan på tisdagskvällen.

Logga in för att följa orten