Kaskö

Kaskö sparar 10.000 euro på färre bussturer

Kaskö sparar drygt 10.000 euro genom att på minska de bussturer som köps. Stadsstyrelsen har godkänt ett nytt ettårigt avtal om köptrafik med Ingves & Svanbäck. Det träder i kraft den 3 juni och kostar 19.527 euro inklusive moms.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Nyhetsbild

Kaskö köper tjänster för utveckling av näringslivet

Kaskö stad köper tjänster för utveckling av näringslivet av företaget AppaJee /Oy JTT Ltd. Där ingår utvecklingsprojektet för fiskehamnen som pågår till utgången av september.

Nyhetsbild

Norrback suverän i Sydösterbotten – valdeltagandet steg i alla kommuner

I alla fyra kommunerna i Sydösterbotten var det fler som den här gången gick till valurnan jämfört med vid riksdagsvalet för fyra år sedan. Mest ökade valdeltagandet i Närpes och Korsnäs. Och obestridlig röstmagnet var regionens nya riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

Nanna Rosengård fick över 1000 röster i politiska debuten

Nanna Rosengård, SFP-kandidat från Kristinestad, fick över 1000 röster i sitt allra första politiska val. Men det var Anders Norrback som blev röstmagnet också i Kristinestad.

Nyhetsbild

Närpes har en sysselsättningsgrad som de flesta andra drömmer om

NÄRPES Ett populärt tema i valrörelsen har varit sysselsättningsgraden och många har satt 75 procent som ett nytt mål. Närpes har redan nått dit.

Nyhetsbild

De svenskspråkiga blir färre men den växande invandringen bromsar befolkningsminskningen

På 20 år har antalet sydösterbottningar med ett utländskt modersmål ökat med 1 780 personer, eller nästan 800 procent. Samtidigt har de svenskspråkiga minskat med 3 358 personer.

Nyhetsbild

Sydösterbotten ödemark i reportage om riksåttan – "Det var inte så lyckat"

En krokig och gropig väg med knappt någon bebyggelse eller annat. Så beskrivs riksåttan mellan Björneborg och Vasa i ett reportage som ska lobba för förbättringar av vägavsnittet. Märkligt, tycker Kaskö hamns vd.

Nyhetsbild

Kasködirektör söker ännu ett jobb – nu i Alavo

Tekniska direktören i Kaskö är en av 21 sökande till tjänsten som stadsdirektör i Alavo i Södra Österbotten.

Valvira begränsar inte sjukskötarens rätt att arbeta

Först begränsade myndigheterna sjukskötarens rätt att arbeta inom vården. Men Valvira ansåg att det inte längre finns någon orsak till sådana begränsningar för den sjukskötare som fick gå med omedelbar verkan i Kaskö och som blev domstolsärende. Hon får jobba med alla de uppgifter som hon är utbildad för.

Nyhetsbild

Beslutet att sparka sjukskötare upphävs – Hörandet gick inte rätt till

Det gick inte formellt rätt till när grundtrygghetsnämnden i Kaskö hävde en sjukskötares anställning. Förvaltningsdomstolen upphäver beslutet. Staden ska betala både egna och motpartens rättegångskostnader på sammanlagt cirka 60 000 euro –  i en process som sannolikt fortsätter.

Nyhetsbild

Gatubelysningen är släckt när Kaskö stad sparar

KASKÖ En och annan har förundrat sig över att det numera är mörkt i Kaskö om kvällarna. Orsaken är att gatubelysningen släckts ner som en sparåtgärd.

Nyhetsbild

Väljarna i Lestijärvi och Kaskö de flitigaste förhandsröstarna

59,8 procent av invånarna i den lilla kommunen Lestijärvi röstade på förhand. Kasköborna var nästan lika aktiva – där har 54,5 procent redan röstat i riksdagsvalet.

Nyhetsbild

Det händer alltid något roligt när de "vanliga" människorna kommer på besök

Det är förväntan i luften när ett gäng frivilliga Kasköbor som kallar sig "Iloa elämään – glädje i livet" besöker de boende på Mariehemmet. Det gör de med jämna mellanrum. Glädjen är ömsesidig.

Nyhetsbild

Plastinsamling från fastigheterna inleds i Sydösterbotten – "Det finns ett krav på sådana här tjänster"

NÄRPES Det ska nu bli möjligt att sortera sitt plastavfall och få det hämtat hemifrån utan att behöva föra det till någon insamlingsplats. Ett privat bolag står bakom den avgiftsbelagda plastinsamlingen.

Nyhetsbild

Fyra av tio röstberättigade har redan röstat i Kaskö

Med en dag kvar närmar sig Kaskö samma siffror som för fyra år sedan då över hälften av de röstberättigade förhandsröstade.

Visst vore det bra – men...

Ledare lördag 6 april Det är inte fel med visioner och tanken på en kustbana kittlar fantasin.

Nyhetsbild

Kaskö hamnbolag slog rekord – ska även satsa på containertrafik

Kaskö hamn hanterade 1,1 miljoner ton gods i fjol värt runt 600 miljoner euro. 165 meter kaj byggs om för att göra Kaskö till containerhamn. Ansökan om EU-stöd lämnas in nästa vecka.

Nyhetsbild

Nu är det fritt fram att själv välja sotare

Indelningen i sotningsdistrikt är nu ett minne blott. Numera får fastighetsägare själva välja vem de anlitar som sotare.

Nyhetsbild

LISTA: Så många har redan röstat i varje kommun

5,5 procent av valkretsens röstberättigade gick och röstade under förhandsröstningens första dag. Flitigast var man i Kaskö.

Nyhetsbild

UPPROP: Var brinner påskbrasorna i år?

Det brukar vara tätt mellan påskbrasorna i svenska Österbotten på påskaftonen. Nu vill vi ha uppgifter om var årets brasor tänds.

Nyhetsbild

SE LISTA: Nu inleds förhandsröstningen – här kan du rösta i din hemkommun

På onsdag den 3 april inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet. Här har vi listat var du kan förhandsrösta från Karleby i norr till Kristinestad i syd.

Även hovrätten friar par från misstankar om hundmisshandel

Ett par i Kaskö åtalades för djurskyddsbrott efter en anmälan om att de misshandlat sin hundvalp. Tingsrätten förkastade åtalet och nu har även Vasa hovrätt friat paret från alla brottsmisstankar. Nu ska det utredas om det var en falsk anmälan om djurplågeri som gjordes i syfte att hämnas.

Nyhetsbild

Protokolljusterare godkände inte beslut om läkaranställning

Beslutet att anställa egen läkare i Kaskö måste tas upp en andra gång i stadsstyrelsen. Protokolljusterare Lars Piira vägrade godkänna beslutet. Därför har styrelsen nu justerat protokollet – och snart får Kaskö en egen läkare igen.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som sköter gästhamnen i Kaskö i sommar

Det blir en ny företagare i gästhamnen i Kaskö den här sommaren.

Nyhetsbild

Dystert bokslut: ”Kaskö lever över sina tillgångar”

Sämre än väntat är Kaskö stads bokslut för 2018. Stora avskrivningar bidrar i hög grad till ett underskott på nästan 1,4 miljoner. Vi lever över våra tillgångar, säger styrelseordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Arbetslösheten fortsätter gå ner – men bristen på kunnig arbetskraft börjar märkas

Totalt 388 personer gick utan jobb i Sydösterbotten i februari, en minskning med 38 personer på ett år. Men i Närpes ökade arbetslösheten något.

Nyhetsbild

Kritik mot att bara en från Sydösterbotten är med i Konstrundan: "Det är väl så att ingen duger"

Endast en konstnär från Sydösterbotten får delta i årets konstrunda, vilket har väckt förvåning och kritik. Tröskeln till att få medverka i Konstrundan borde vara lägre i stället för högre, tycker konstnärer i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Konkursboet börjar realisera egendom i Tähkäs konkurs

Det finns inte ännu en klar bild över skulderna och tillgångarna i Kasköföretaget Tähkäs konkurs.

Nyhetsbild

Snart blommar tussilagon och fjärilarna kommer fram – se läsarnas vårbilder

Ingen vår utan vårtecken! Nu vill vi veta hur vårens ankomst visar sig för dig – skicka in dina vårtecken till oss.

Nyhetsbild

Brand på fabrik i Kaskö släcktes snabbt

Fabriken Metsä Board i Kaskö har återigen eldhärjats. Men torsdagens brand släcktes snabbt och produktionen kunde fortsätta.

Nyhetsbild

Grönsakspackeriet fick mest i lantbruksstöd även i fjol

Också i fjol var det packeriet Närpes grönsaker som fick mest lantbruksstöd i Sydösterbotten. En dryg miljon euro i marknadsstöd landade hos det odlarägda andelslaget, framgår av Livsmedelsverkets färska sammanställning. Ytterligare tio företag i regionen fick över 300.000 euro i lantbruksstöd 2018.

Nyhetsbild

Även näringsombudet i Kaskö slutar

I snart två års tid har Kaskö haft ett eget näringsombud. Men Johanna Peltoniemi har meddelat att hon inte längre står till förfogande när hennes arbetsavtal upphör.

Nyhetsbild

Ledande tjänsteman slutar i Kaskö

Turbulensen inom stadsförvaltningen i Kaskö fortsätter. Nu har en ledande tjänsteman igen sagt upp sig, efter bara ett knappt år på posten.

Nyhetsbild

Församlingarna minskade med 249 i fjol – 112 valde att skriva sig ur kyrkan

De sydösterbottniska församlingarna fortsätter att krympa. I fjol minskade antalet medlemmar med sammanlagt 249 i de fem församlingarna. Under fjolåret valde sammanlagt 112 personer i Sydösterbotten att utträda ur kyrkan. Här har vi siffrorna för de fem församlingarna.

Nyhetsbild

Det våras för kommunfusioner?

Ledare lördag 16 mars. Efter 50 års diskussion: Är det dags för Närpes-Kaskö?

Nyhetsbild

Här är de i Sydösterbotten som får bidrag och stipendier av fonden

Kulturfondens utdelning. Svenska kulturfonden delar ut 21,6 miljoner euro i vårens omgång, och av den summan kommer cirka 650 000 till Sydösterbotten. Här har Sydin sammanställt kommunvisa listor på privatpersoner, arbetsgrupper och föreningar samt kommuner i Sydösterbotten som får ta del av stipendier och bidrag.

Skoleleverna blir färre i Kaskö

Eleverna i de båda skolorna i Kaskö blir färre nästa läsår. 

Nyhetsbild

Service och anställda blir kvar vid en fusion mellan Kaskö och Närpes

Skolor och hälsostation hör till de serviceformer som blir kvar i Kaskö även efter en fusion med Närpes. Det framgår i utredningarna som börjar vara klara.

Nyhetsbild

Ekonomiexpertens råd: Dra nytta av samhällsutvecklingen

När pappersindustrin i Finland satsade på kopieringspapper satsade de i Sverige på toalettpapper i stället. I grannlandet insåg de nämligen att det mesta som tidigare hade krävt utskrifter på papper framöver kommer att ske i den digitala världen. Hos oss tände det lite långsammare.

Bakläxa då Kaskö ville ändra tjänst

Det gick inte rätt till då stadsstyrelsen i Kaskö ville ändra en tjänst som byråsekreterare till en befattning som kanslist. Ärendet tas upp på nytt.

Nyhetsbild

Kaskö får egen läkare igen

Inte sedan 2014 har Kaskö haft en läkare i egen anställning. Nu blir det ändring på det här.

Nyhetsbild

Kaskös tekniska direktör söker nytt jobb igen

Jarmo Latikka söker ännu ett nytt jobb. Denna gång som kommundirektör i Lappajärvi.

Nyhetsbild

Här är sydösterbottningarna som vill in i riksdagen

Uppdaterad. Sju sydösterbottniska kandidater från fem olika partier kandiderar i riksdagsvalet. Vid förra valet samlade de sydösterbottniska kandidaterna drygt 5 200 röster som nu flyter fritt eftersom ingen av de som kandiderade då ställer upp den här gången.

Nyhetsbild

Felet i sjukhusstatistiken kom från THL, inte en privat läkarstation i Kristinestad

Det var som befarat, ett fel i inmatningen gjorde att Kristinestadsborna fick allt för många sjukhusvistelser sig tillskrivna. De rätta siffrorna placerar staden betydligt längre ner i statistiken.

Nyhetsbild

Årets konstnär i Kaskö skapar i dikter, ord och foton

Dikterna och ordkonsten är huvudsaken för Anette Norrgrann, som utsetts till årets konstnär i Kaskö. Hon är också en flitig fotograf och kombinerar ofta dikterna med foton som hon tagit.

Nu klart vem som sköter läkartjänster på distans inom K5

Efter många olika vändor med bland annat överklaganden till Marknadsdomstolen har vårdsamkommunen K5 kunnat välja vem som ska ha hand om de distansmedicinska tjänsterna till vårdinrättningar i området mellan Malax och Kristinestad.

Nyhetsbild

Kaskö musiksommar får två konstnärliga ledare

Kaskö musiksommar får nya konstnärliga ledare.  Raili Peltonen ger efter flera år vid rodret nu över till sina barn Samuli och Anna-Mari Peltonen, som flera gånger uppträtt på festivalen.

Logga in för att följa orten