Närpes

Nyhetsbild

Ny jobbmässa ska hjälpa sydösterbottniska företag med rekryteringen

Många företag i Sydösterbotten har ett ständigt underskott av arbetskraft och ropar efter folk. Med rekryteringsmässan "Här finns jobben" vill de visa att jobb finns att söka.

Nyhetsbild

Besvikelse över att skogsvårdsföreningen stänger kontor: "Medlemsantalet kommer att minska"

Från mars drar skogsvårdsföreningen in sina kontor i Pörtom och Övermark. Pörtombon Thomas Ekman är inte bara besviken över att orten blir utan kontor. Han är minst lika besviken över tillvägagångssättet.

Nyhetsbild

Nya hvc-köket snart klart för inflyttning

Efter en rejäl försening börjar det nya hvc-köket i Närpes vara klart för inflyttning. I februari är det meningen att det splitternya storköket ska kunna tas i bruk.

Nyhetsbild

Ännu inget behov av nattvård i daghem i Närpes

I 1,5 års tid har det varit möjligt att även få nattvård i Skogsdungens daghem i Kalax. Men ännu har man inte haft något barn som haft behov av vård på natten.

Nyhetsbild

Han tävlar om att bli årets pizzamästare – "Jag har ingenting att förlora"

Närpeskocken Martin Harmina tog sig vidare i tävlingen om att bli årets pizzamästare i Finland. Snart väntar semifinal och i den ska han bland annat bjuda på pizza toppad med grynkorv.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Nya staden kan få tillfälligt fullmäktige med hela 52 ledamöter

Närpes och Kaskö kan komma att styras av en stor stadsstyrelse och ett stort fullmäktige. Det gäller under en övergångsperiod om en fusion blir verklighet. Det tillfälliga fullmäktige skulle ha hela 52 ledamöter.

Nyhetsbild

Bageriminnena lever kvar hos Jonna Olsio – "Det har alltid varit en hård bransch med små marginaler"

Skarpt bröd som kunde få hjälmprydda soldater att stjälpa, skorpor som transporterats till Uleåborg bakpå en buss – och blodbröd, som varit ett givet inslag. Mycket har hänt under Närpes brödfabriks drygt 89 år långa historia.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Ett positivt besked: Solveig får tillbaka en del av sina stulna smycken

Närpes

Hon blev så glad att hon knappt fann ord. Solveig Bylund har precis fått veta att polisen har hittat en del av de smycken som stals hemma hos henne fredagen efter nyår.

Nyhetsbild

Sporting har nu tränarduon klar

Nu är det klart vilka två som ska träna division 3-laget Sporting Kristina den här säsongen. Laget kan även presentera en förstärkning som i fjol spelade i Kraft.

Nyhetsbild

Fyra gripna för intrång och stölder hos äldre

Närpes Polisen har gripit fyra personer som misstänks ligga bakom den senaste tidens stölder hos äldre personer, bland annat i Närpes och Teuva.

Nyhetsbild

VIDEO: Nu är de sista grisarna bakade på Närpes bröd – "Det känns overkligt"

Vemodigt var ett ord som kom att beskriva känslan bland många anställda på Närpes bröd på fredag morgon. Fredagen var deras sista arbetsdag.

Nyhetsbild

Körde drogpåverkad – blev av med körkortet

Närpes En Närpesbo i 40-årsåldern blev av med körkortet för att han kört bil under påverkan av cannabis.

Nyhetsbild

Järnvägsföreningen fick egen verksamhetsledare – Jobbar på bred front för Kasköbanan

Järnvägsföreningen, som arbetar för att rädda och utveckla Kasköbanan, förstärker sin organisation med en anställd verksamhetsledare.

Nyhetsbild

"Många pusselbitar kvar" i utredning för Kaskö–Närpes

Utredningen av en fusion mellan Kaskö och Närpes går vidare. Arbetet görs bit för bit.

Nästan 50 nya företag grundades i Närpes i fjol

I fjol grundades nästan 36 000 nya företag i hela landet, det är den högsta siffran under de fem senaste åren. Också i Närpes blir de nya företagen fler, i de andra sydösterbottniska kommunerna pekar kurvan neråt.

Nyhetsbild

Inga gratis halkskydd till seniorer i Närpes

I Närpes går man inte in för att avgiftsfritt dela ut halkskydd till de äldre. I äldrerådet, som är initiativtagare i frågan, är man besviken över utgången.

Nyhetsbild

Elin och Alexandra ger sina arvoden till förmån för ungdomarna i Närpes

Bristande intresse och okunskap är de största problemen man axlar i ungdomsfullmäktige i Närpes. Vi behöver få större synlighet och ett ännu större engagemang bland både medlemmar och deltagare, anser medlemmarna Elin Svedman och Alexandra Wegelius.

Nyhetsbild

Elstolpe byggdes in i väntan på flyttning

Ända sedan maj har Närpes stad väntat på att en elstolpe ska flyttas bort vid Västra Närpes skola i Norrnäs som byggs till. Stolpen står fortfarande kvar och nu har den byggts in i nybygget. Nu lovas flyttning inom ett par veckor.

Nyhetsbild

Gav aldrig något förslag: "Skulle lägga ansvaret på flickorna"

I Närpes skulle vård- och omsorgsnämndens ordförande Johanna Borg lämna in en motion om gratis preventivmedel för unga också i Närpes, men ärendet kom inte så långt.

Nyhetsbild

Kunderna irriterade över långa köer till skattekontoret

Bedrövligt, för lite personal, skrattretande, vi måste skriva och klaga. Sådana kommentarer hördes i den långa kön till skatteverkets servicekontor i Närpes på tisdagen.

Nyhetsbild

Efter fem dagar med tysta telefoner fick byborna i Blaxnäs äntligen tillbaka mobilnätet

NÄRPES Efter förra veckans strömavbrott blev invånarna i Blaxnäs utan mobilnät i fem dagar. Invånare ifrågasätter förklaringen de fått av teleoperatören.

Nyhetsbild

Stormen ledde till bråda tider för skogsvårdsinstruktören – "Kommer att bli en tuff vinter"

Närpes Hur pass omfattande skogsskador nyårsstormen ställde till med är ännu lite för tidigt för att säga, enligt Johan Svedström på Skogsvårdsföreningen Österbotten. Men det är bara att konstatera: Skogsägarna kommer att vara sysselsatta i vinter.

Nyhetsbild

För sent förstod Solveig att hon släppt in tjuvar. "Jag började gråta när jag såg att smyckena var borta"

NÄRPES Det blev en chock för mig. Jag hade aldrig kunnat tro att något sådant kunde hända när jag har så många grannar omkring mig, säger Solveig Bylund. Hon blev nyligen bestulen på smycken när två främmande kvinnor kom för att "låna telefonen".

Nyhetsbild

Buskis och Sören i årets Pörtomrevy "Smart eller trams"

Vill man kortfattat beskriva årets upplaga av Pörtomrevyn kan man använda de för många magiska orden buskishumor och Sören Storbäck. Dessa bäddar för vrålskratt.

Nyhetsbild

Nu har alla hushåll el igen – men arbetet fortsätter

Under söndagen reparerades de sista elfelen som orsakat strömavbrott i hushåll på Vasa elnäts område. Arbetet fortsätter trots det eftersom flera hundra fritidsbostäder fortfarande saknar elektricitet.

Nyhetsbild

SFP nominerar Marjo Österdahl till riksdagsvalskandidat

SFP i Österbotten nominerar Närpespolitikern Marjo Österdahl till kandidat i vårens riksdagsval.

Nyhetsbild

Efter tre år stänger Elezovic restaurangen – satsar i stället på de egna produkterna

Närpes centrum får en restaurang mindre när Meri Produkt nu har stängt. Men i källaren fortsätter produktionen av bland annat bosniska köttprodukter.

Nyhetsbild

Än ligger ledningen på marken intill deras hus – elbolagets agerande upprör

Närpes Nyårsstormen knäckte en elstolpe på Hans och Margareta Wickmans gård i Övermark och ledningen var ännu på fredagen strömförande där den låg på marken. Makarna ställer sig frågande till Carunas agerande.

Nyhetsbild

Fortfarande strömlöst efter stormen: "Det börjar kännas hopplöst"

Närpes Ännu på torsdag förmiddag var många hushåll utan el i Sydösterbotten. På Börknäset fick familjen Ingström flytta in i vardagsrummet för att värma sig nära kaminen medan familjen Hannus febrilt eldade i bakugnen för att hålla upp värmen.

Nyhetsbild

Köpmannen i Töjby och Norrnäs blev tvungen att kasta säckvis med förstörda frysvaror

Flera tusen hushåll i Sydösterbotten drabbades av kortare eller längre elavbrott på grund av tisdagens storm. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagen.

Nyhetsbild

Kim Antfolk fick börja det nya året med att reparera ladugården

Nyårsstormen ställde till det även för jordbrukarna och skogsägarna. För den nyblivne bonden Kim Antfolk inleds det nya året med takreparationer och omkullblåsta träd,

Nyhetsbild

Uthustak skadades då granar knäcktes i stormen

Förödelsen var stor hos Carola och Stig Rosendahl i Finby efter stormens framfart. Den hårda nordliga vinden fällde ett stort antal granar. Bland annat uthuset, hundgården och lekstugan var i vägen för de fallande träden.

Nyhetsbild

Allt från Trump till bygdeoriginal utlovas i årets Pörtomrevy

Nu övas det för fullt. Snart ska texter, steg, sång och låtar sitta i huvudet. Snart är det premiär på årets revy i Pörtom.

Nyhetsbild

"Kan man baka bröd, kan man också brygga öl"

Övermarkbördige Jonas Backlund får jobba med det han alltid velat: bryggning och destillering. Det är inte fråga om någon raketforskning, säger han. Men konkurrensen är hård.

Nyhetsbild

Alexandra och Jacob välkomnar nya året i Australien – åtta timmar tidigare än här

Alexandra Nivukoski och Jacob Åbonde upptäcker den australiensiska östkusten genom rutorna på bilen Majsan. Nyåret firas i Gold Coast – åtta timmar tidigare än hemma i Finland.

Nyhetsbild

Julia i Japan: "Bortsett från att besöka tempel skulle jag fira på liknande sätt i Finland"

Att fira jul i Japan var enligt Julia Mäkkylä en ganska annorlunda upplevelse i jämförelse med hemma i Svartnäs, Övermark. Nyårsfirandet skiljer sig däremot inte så långt från firandet hemma.

Nyhetsbild

Jessica firar i amerikansk polisbil: "Mitt nyår kommer att vara annorlunda i år"

För Jessica Björklund i USA blir nyårsfirandet väldigt olikt både österbottniska och amerikanska traditioner. Hon ska nämligen åka runt i polisbil.

Nyhetsbild

Posten försöker lösa problemet med Linda Nymans bortslarvade paket

NÄRPES Böckerna är ännu i fel bokhylla, men från postens sida tog de Linda Nymans problem på allvar efter att Sydin skrev om paketförväxlingen före jul.

Nyhetsbild

Han fick hederstitel i Pörtom - uppmärksammas för engagemang i hjälpsändningar

Årets förmåga i Pörtom heter Jarl Erik Nordlund. Han fick utmärkelsen för sitt engagemang med hjälpsändningar.

Nyhetsbild

Nu väntar ny resa till krabbfiske i Barents hav

"Kommer jag ens att komma levande hem?" Det var en tanke som passerade genom Caroline Chryssanthous huvud mer än en gång under hennes första fiskeresa på Barents hav. Snart bär det av igen för farmodern och mormodern Caroline.

Nyhetsbild

Tidsfördrivet blev en välgärning - Hon har donerat närmare 500 par sockor till nyfödda

NÄRPES Sander Sjöström har gula och granna sockor på fötterna. De är en gåva från Närpesbon Helena Ketola, som drabbades av stickiver och började tillverka högvis med babysockor till alla som föds i Närpes.

Nyhetsbild

Lättare tömma ekopunkternas nya, större kärl

Botniarosks ekopunkter förnyas. De nya insamlingskärlen är större och rymmer större mängder glas- och metallavfall än tidigare. De är ändå lättare att tömma.

Nyhetsbild

Misshandel och skadegörelse under julhelgen

Under julhelgen blev en man misshandlad i Kaskö och ett fönster söndrat i Pörtom.

Nyhetsbild

Vidar spelar gärna "mystiska" stycken på piano

VIDEO Sju år och redan en konsertpianist. Vidar Smeds från Kåtnäs tycker det är roligt att uppträda inför publik. På fredag bjuder han på ett pianostycke av Nils-Eric Fougstedt på välgörenhetskonsert i Kristinestads gymnasium tillsammans med en rad andra musiker.

Nyhetsbild

Magnus bygger realistisk konst av modeller

NÄRPES På dagarna målar han fordon på NTM, på kvällarna sitter han i sitt lilla hobbyrum och målar minimala fordon i skalor som 1:72 och 1: 35. Magnus Stenback har minsann att göra sedan han återupptäckte charmen med modellbygge.

Nyhetsbild

Posten gav Linda Nymans paket till fel person - julklapparna på vift

NÄRPES När Linda Nyman i Finby skulle hämta sitt paket från posten fick hon gå tomhänt därifrån. Någon annan hade hunnit före. Och julklappsböckerna är spårlöst försvunna.

Nyhetsbild

Grönsaksodlare i Närpes har egna elstationer

NÄRPES En egen elstation som matar el från stamnätet. Det är väl inte möjligt? Visst är det. Grönsaksodlaren Jan-Erik Sigg i Närpes har två. Hans bror Sven Sigg har också en. ABB har levererat tekniken.

Nyhetsbild

Nyvalda kaplanen kommer "med öppet sinne till Närpes"

Ann-Mari Audas-Willman är glad över att ha blivit vald till ny kaplan i Närpes församling. Hon ser fram emot att börja jobba i Närpes en bit in på det nya året.

Logga in för att följa orten