Närpes

Nyhetsbild

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Nyhetsbild

Kvinna vurpade med bil på Strandvägen i Närpes – landade på taket i diket

NÄRPES På fredagseftermiddagen inträffade en bilolycka på Strandvägen mellan Tjärlax och Nämpnäs. Det var bilen bakom den olycksdrabbade bilföraren som ringde om olyckan, säger jourhavande brandförman.

Nyhetsbild

Polisen på plats när bildäck brändes vid kyrkan

Anmälan om inbrott och skadegörelse i Pörtom har flera gånger gjorts till polisen. Polisen var senast på plats då ett bildäck bränts på parkeringen vid kyrkan förra fredagen.

Nyhetsbild

Ofog och okynneskörning oroar och irriterar – "De unga borde förstå bättre hur man beter sig"

Eldning av bildäck, störande av boende, okynneskörning med moped... Det är stökigt i Pörtom centrum kvälls- och nattetid, och ortsbor har tröttnat på allt ofog.

Nyhetsbild

Den här hösten behöver svampplockaren inte gå besviken från skogen

NÄRPES I år finns det gott om svamp. Hösten har bjudit på lämpliga mängder regn och Karl-Johan tackar. Svampkonsulten Birgitta Eklund i Övermark kan inte låta bli att ta sin korg och gå på svampjakt ut i skogen.

Nyhetsbild

Klart budskap: "Dags att sluta ställa om klockan"

Mjölkbonden säger sig inte påverkas nämnvärt av att klockan ställs om men för skiftesarbetare kan det vara tungt. De Sydin pratat med delar åsikt: det är dags att sluta ställa om klockan.

Nyhetsbild

Folk beredda stöda ny köpman i Töjby

Om man lyckas få någon som tar över bybutiken i Töjby är kunderna beredda att stöda den nya köpmannen. Det visar den förfrågan som har gjorts bland byborna och sommargäster.

Nyhetsbild

Diakonen som blir präst: ”Den som har alla svar har inte ställt alla frågor”

NÄRPES Livets stora frågor, de som inte nödvändigtvis har något svar, triggade diakonen Patrica Strömbäck i Nämpnäs att bli präst.

Nyhetsbild

Biljakt genom Närpes centrum gav inget straff

I fjol somras jagade polisen en bilist som körde vådligt i centrum av Närpes. Tingsrätten utdömer inget straff för mannen med hänsyn till hans hälsa.

Nyhetsbild

Garaget länsades – inbrottstjuvarna tog till och med barnens leksaker

NÄRPES Tjuvarna tog det mesta som gick att bära ut, till och med barnens leksaker. När Chris Donaldson i Övermark skulle hämta verktyg från uthuset för att fortsätta renovera huset möttes han av ett tömt garage.

Nyhetsbild

Fet last bromsade trafiken

NÄRPES En stor cistern transporterades genom Ivars korsning i Näsby på tisdag förmiddag och fick en lång kö av bilar i släptåg.

Nyhetsbild

Här är kandidaterna i församlingsvalet – 21 ställer upp på lista för kvinnliga präster

Här är namnen på kandidaterna i församlingsvalet i Sydösterbotten. Undantaget är den finska församlingen, vars kyrkoherde valde att hemlighålla de offentliga uppgifterna. I Närpes blir valet högintressant, listan som talar för kvinnliga präster har 21 kandidater av totalt 41 nominerade.

Nyhetsbild

Han fick astma efter nio år i växthus – "Efter två timmar där blev jag sämre"

Närpes Nio år men inte längre. Petar Crnobrnja trivdes att jobba i växthus men då han drabbades av astma tvingades han sadla om.

Nyhetsbild

57-årig Närpesbo misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

NÄRPES På fredagskvällen stoppade polisen en 57-årig manlig Närpesbo som körde i grov överhastighet genom ett tättbebyggt område.

Nyhetsbild

Ett förbud mot all mopedkörning är inte aktuellt – "Vi vill inte ha det fängelselikt"

På Mosebacke i Finby är man inte beredd att förbjuda all mopedkörning på skoltid med hänvisning till att det är tillåtet i lag att köra moped. Däremot är skolområdet avstängt för mopedtrafik så långt det låter sig göras.

Nyhetsbild

Kan bli underskott på spannmål i år

Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.

Nyhetsbild

Spannmålspriserna stiger, men oklart om det kompenserar skördebortfallet

Tröskningen av spannmål blev färdig nästan en månad tidigare än vanligt i år. Spannmålsskörden håller bra kvalitet men hektolitervikten är låg. Priserna har stigit men det återstår att se om höjningarna motsvarar skördebortfallet.

Nyhetsbild

Nu övervakar tolv kameror skolområdet på Mosebacke

För ett år sedan var gymnastiksalen i Närpes simhall utsatt för ofog. Som en följd av det har staden nu låtit installera tolv övervakningskameror på skolområdet.

Nyhetsbild

Norrnäsköpmän stänger butiken sista oktober: "Man måste ju sluta någon gång"

Håkans närköps ägare Elisabeth och Håkan Maris tackar för sig och går i pension efter många år i butiksbranschen. De har fortfarande hopp om att hitta någon som vill köpa verksamheten.

Nyhetsbild

Närpesbo gick till final i snapsvise-FM

Mats Wikman från Närpes är en av åtta finalister i årets snapsvise-FM i Lovisa. Tävlingen ordnas den 7 oktober och i finalen tävlar tio bidrag.

Nyhetsbild

Vindmöllorna i Hedet får större vingar – kan börja byggas tack vare avtal med Google

NÄRPES Elleveransavtalet med Google innebär att Neoen och Prokon kan börja bygga vindkraftsparken Hedet i Övermark i år.

Nyhetsbild

Kvinnoprästfrågan lyfts fram i församlingsvalet – Wideroos kandiderar

I november ordnas församlingsval. Som bäst är det slutspurt i jakten på kandidater. I Närpes församling är åtminstone tre olika kandidatlistor på gång. Ulla-Maj Wideroos, som själv kandiderar, håller i trådarna för en lista där kvinnoprästfrågan lyfts fram.

Nyhetsbild

Smärtorna var en blodpropp – hans ben måste amputeras efter flera veckor utan hjälp

För Ture Sundblad blev fredagen den trettonde en riktig otursdag. I dag är det fem år sedan hans ben måste amputeras efter komplikationer av en blodpropp. Han fick inte vård i tid, trots att han tidigt sökte sig till hälsocentralen. Och när han väl kom till centralsjukhuset fördröjdes vården även där.

Staden köper in mera tomtmark i Kåtnäs

Tomterna på Kåtnäs Norra bostadsområde har varit efterfrågade. Det gäller speciellt längs Kåtnässtigen och Lundgränden.

Nyhetsbild

Petalaxfirma sanerar 3.000 väglampor i Närpes

Väg- och gatubelysningen i Närpes ska saneras. Det blir PAV från Petalax som är specialiserade på vägbelysning som utför arbetet.

Nyhetsbild

Polis jagade mopedist vid skolcentrum – jakten avbröts på skolbacken

NÄRPES På måndagen flydde en mopedist undan polisen bland lekande förskolebarn vid Mosebacke skola i Finby. Polisen avbröt jakten på skolbacken. Incidenten aktualiserar på nytt frågor kring mopedkörande på området under skoltid.

Nyhetsbild

Personalkostnaderna ökar med en miljon i Närpes nästa år

I flera år har personalkostnaderna stampat på stället i Närpes, men de kommer att börja öka under nästa år. Ökningen beräknas till 2,9 procent eller totalt 1 miljon euro.

Nyhetsbild

Närpes: "Riksåttan viktig för näringslivet och invånarna"

Riksväg 8 bör ingå i stomnätet för landsvägar med högsta servicenivå. Vägen är den överlägset viktigaste trafik- och transportleden för regionen. Det gäller både för näringslivet och enskilda invånare. Så säger stadsstyrelsen i Närpes.

Nyhetsbild

Elevutbyte på gång i Närpes – "Det är mysigt här"

Den här veckan bekantar svenska, isländska och norska elever sig med Närpes genom ett elevutbyte. På onsdag morgon dukades det upp till nordiskt buffébord i högstadiet.

Nyhetsbild

Studerande från Närpes och Teuva lär språk till varandra

NÄRPES Foppatofflor flög i alla tänkbara riktningar när tvåorna i Närpes gymnasium hade besök av studerande och lärare från Teuvan lukio. I ett nytt språksamarbete träffas de för olika aktiviteter på de båda nationalspråken.

Nyhetsbild

Avtal klart: Google köper el från vindpark i Närpes

Avtal är skrivet mellan vindkraftsparken Hedets ägare och nätjätten Google. Google köper den el som produceras vid vindparken som börjar byggas redan i år.

Nyhetsbild

Fem inblandade i slagsmål i Fagerö – flera fick uppsöka sjukhus

Under 80-talskvällen på Fagerö på lördagen inträffade ett större slagsmål, med åtminstone fem inblandade. Flera av dem tvingades uppsöka sjukhus.

Nyhetsbild

Svårare få behörig personal till dagis "Redan nu brist på barnträdgårdslärare"

Sydösterbotten är inget undantag. Också här blir det problem att hitta behörig dagvårdspersonal, då de nya behörighetskraven ska uppfyllas 2030.

Nyhetsbild

Planläggningsingenjörens hälsning före pensionen: "Det får gärna byggas mera i byarna"

Det var intensivt i början av karriären som planläggningsingenjör för Bo-Erik Liljedal under hans arbetsår i stadshuset i Närpes. Känslorna svallade i strandplaneringsfrågor. Också slutet blev hektiskt. Den här gången blåste det på grund av vindkraften. För tillfället är den största utmaningen byarnas fortlevnad.

Nyhetsbild

K5 avvaktar kring enhet i Kristinestad - "Försöker rasera istället för att bygga upp"

Samkommunen K5 avvaktar med att överföra regionala uppgifter till geriatriska kunskapscentret. Det blev omröstning i styrelsen med Kristinestad och Kaskö på ena sidan, Närpes, Malax och Korsnäs på den andra. Bara politik och ett sätt för Närpes att försöka säkra framtiden om vårdsreformen förverkligas, säger medlemmen Ingmar Rosenback i Kristinestad.

Nyhetsbild

Landskapsplaneraren: "Folk har börjat uppskatta de gamla husens värde"

Allt fler uppskattar och tar hänsyn till de gamla husens värde och det till landskapsplaneraren Riitta Jaakkolas stora glädje. Och staten kan hjälpa till, exempelvis har ståtliga Benvik gård i Närpes fått understöd för att rusta upp fasaden.

Nyhetsbild

Nya mått för trailrar utmanar tillverkarna

NÄRPES Nya mått för den tunga trafiken ger släpvagnstillverkarna vissa utmaningar. Bland annat ställs nya krav på vissa tillverkningsstationer om det blir tillåtet att registrera upp till sex meter längre släpvagnar.

Nyhetsbild

Sara Storbäck är Årets ungdom i Närpes: "En stor överraskning"

NÄRPES I samband med Slättens mat och mystik på fredag kväll utsågs Årets ungdom i Närpes. I år gick utmärkelsen till 18-åriga Sara Storbäck från Pörtom.

Nyhetsbild

Skördemarknaden började i soligt och varmt sensommmarväder

NÄRPES Mätaren visade 21 grader då årets upplaga av Slättens mat & mystik inleddes i Närpes på fredagseftermiddagen. Det betyder att skördemarknaden på torget körde igång i soligt och varmt septemberväder.

Nyhetsbild

Jaktchef: Kan löna sig att skaffa rovdjursstängsel

Den här tiden börjar vargarna lära sina valpar att jaga. Se över befintliga stängsel och överväg att skaffa rovdjursstängsel säger jaktchefen Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Inflyttningen i nya hvc-köket dröjer - Gamla köket på Bostället togs i bruk

Bygget av det nya köket på hvc-området i Närpes ligger fortfarande efter tidtabellen. Trots förseningen har det gamla köket redan rivits och nu tillreds mat i bland annat Boställets kök, där man slutade koka sin egen mat för drygt åtta år sedan.

Nyhetsbild

Varg bet ihjäl två rävar på farm i Pörtom

UPPDATERAD. Natten mellan söndag och måndag bet en varg ihjäl två rävar vid en farm i Pörtom. Händelsen är anmäld till polisen. Det var ganska våldsamt, säger rovdjurskontaktpersonen Rickard Bäck.

Nyhetsbild

Snart är den nya familjeparken klar – "Hit är alla välkomna"

Närpes Den nya familjeparken i Yttermark ska vara en plats för gemenskap. Efter hårt arbete och många talkotimmar är den snart klar för invigning.

Nyhetsbild

Nu ljuder Sommarnatt i höstkvällen – Snowstorm gillar att spela i Sydösterbotten

Året var 1981 och det var knökfullt i Korsnäsgården. Bandet tvekade lite: Kan de sjunga på svenska i Finland? Jovisst, Snowstorm tog Korsnäs med storm. Sedan dess har det blivit otaliga besök i Österbotten. På lördag är det dags igen, då "snögubbarna" tar med sig Sommarnatt till Fagerö.

Nyhetsbild

Abiturienter: "Det känns lite osäkert med nya moddeprovet"

Att provsvaret i skrivkompetensprovet ska bli så mycket längre än tidigare känns utmanande, tycker abiturienter.

Nyhetsbild

Modersmålsprovet skrivs nu på dator med digitalt provmaterial

Snart inleds höstens studentskrivningar och först ut är modersmålet, där båda proven också innehållsmässigt har förnyats.

Nyhetsbild

Fusionsutredning Närpes-Kaskö kostar 50 000 euro

Utredningen om en eventuell fusion mellan Närpes och Kaskö beräknas kosta sammanlagt cirka 50.000 euro. Förutredning kostade cirka 25.000 euro. Den andra fasen eller den så kallade utredningen som nu ska inledas väntas kosta lika mycket.

Nyhetsbild

Ny bilaffär etablerar sig i Närpes

Den nya bilfirman Vaihtokaara har redan etablerat sig i Reso (Raisio) och nu står Närpes i tur. I oktober öppnas dörrarna till deras nya bilaffär i den så kallade Masku-hallen i Finby. Då gymnasterna flyttar ut körs begagnade bilar in.

Nyhetsbild

VIDEO: "Kaninhoppning är en alldeles utmärkt sport"

Kaninhoppning är en alldeles utmärkt form av sport tycker Mia Gull, en sport som aktiverar både två- och fyrbenta. På Slättens mat och mystik deltar också Österbottens kaninhoppare.

Logga in för att följa orten