Närpes

Nyhetsbild

Om det blir kommunfusion - Kaskö kan bli tredje kapellförsamling

En större, tvåspråkig församling med cirka 8.000 medlemmar och högre kyrkskatt i Närpes. Det kan bli verklighet om Kaskö och Närpes går ihop. En möjlighet är att Kaskö blir en kapellförsamling inom Närpes församling.

Nyhetsbild

Närpes skolmusikkår 60 år: Imponerade med egna kompositörers verk

Närpes skolmusikkår och drillflickorna firade rejält sina 60 respektive 50 år på söndagen. Två olika konserter gavs under dagen och kvällen och de närmare tusen besökarna fick sig serverade både gamla godingar och nykomponerad musik, och drillnummer med ny koreografi.

Nyhetsbild

Älgtjur fälldes i samband med rådjursjakt – såldes till högstbjudande

Närpes Ett misstänkt jaktbrott ledde till att en skjuten älgtjur beslagtogs av polisen. I lördags såldes den till högstbjudande på en auktion i Finby.

Älgkrock i Pörtom – inga personskador uppstod

Närpes På lördag kväll krockade en personbil med en älg på riksåttan.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Alexandra Sjöblom är brandman – vill inspirera unga som drömmer om yrket

NÄRPES Alexandra Sjöblom från Nykarleby jobbar som brandman på Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholm. Nu är hon med på Österbottens räddningsverks ungdomsläger i Närpes för att berätta om sitt jobb.

Nyhetsbild

Larmet kan gå när som helst – Ungdomar från hela Österbotten övar i Närpes

NÄRPES Från lördag till söndag håller ett gäng ungdomar från hela Österbotten till i brandstationen i Närpes. De bekantar sig med brandkårens uppgifter och kan bli tvungna att åka på utryckning.

Nyhetsbild

Zonta jobbar för fler flickor inom matematik och naturvetenskap

Zontorna sätter fokus på kvinnor och flickor, deras ställning och rättigheter. Det handlar om hälsa, utbildning, att motverka våld, barnäktenskap och människohandel. De jobbar också för att flickor ska satsa på matematik och naturvetenskap. Nu firar den lokala klubben 40 år.

Nyhetsbild

Tränare för framgångsrikt B-juniorlag tackar för sig

Närpes Tony Hellman har lotsat Krafts B-flickor till ett av landets bästa lag i åldersklassen. Nu tackar han för sig.

Nyhetsbild

Glada miner då vindkraftsparken börjar ta form – om ett år ska de 18 kraftverken snurra

Närpes Första markarrendeavtalet undertecknades 2012 – nu är skogsavverkningen i full gång. Redan nästa år ska kraftverken snurra i Hedet vindkraftspark.

Nyhetsbild

Polisen ordnar auktion – Säljer hel älg

NÄRPES Polisen auktionerar ut en älg som skjutits i samband med ett jaktbrott på fredagen. Jaktbrottet inträffade på Kallmossen i Närpes.

Nyhetsbild

Innoväxthus vann projekttävling – identifierade problem i växthusklustret

Innoväxthus i Närpes är en av fyra vinnare i NTM-centralens projekttävling i Österbotten. Projektet vann kategorin Nätverkaren.

Nyhetsbild

Misstänkt jaktbrott i Närpes – älgtjur skjuten

Närpes Polisen har uppdagat ett misstänkt jaktbrott som inträffat på Kallmossen i Närpes.

Nyhetsbild

Ger inget förslag för att rädda filialbibliotek: "Får bättre service med bokbuss"

Det blir tydligen inget förslag om tilläggsanslag för att rädda filialbiblioteken i Yttermark och Töjby. Byarnas politiker är nöjda med att bokbussen istället börjar trafikera. Därmed tyder allt på att biblioteken stängs.

Nyhetsbild

Maskin landade på stortån – arbetsgivaren krävs på böter

När två anställda skulle lyfta en städmaskin till bilen lossnade en spärr och maskinen landade på den enas fot. Arbetarskyddsbrott och vållande av personskada, anser åklagaren.

Nyhetsbild

Drillflickorna har hållit takten i ett halvt sekel

Närpes Drillflickorna är rätt ensamma av sitt slag i landet. Nu har de 50 år på nacken men fortsätter att ständigt utvecklas.

Nyhetsbild

Nu drar det ihop sig till jubileumskonserter för skolmusikkåren – som är större än någonsin

50-åriga drillflickorna och 60-åriga skolmusikkåren bjuder in till jubileumskonserter på söndag. Närpes skolmusikkår är i dag större än någonsin.

Nyhetsbild

Johannes hämtar inspiration från filmmusiken

Närpes När inspirationen smyger sig på kan 15-åriga Johannes Forsén skriva blåsorkestermusik i åtta timmar om dagen. På söndag framför A-orkestern hans första stora arrangemang.

Nyhetsbild

Ministeriet ingrep om fondpengar i Pörtom – nu får ÖSP hela potten

Man ville dela ut pengarna till åtta föreningar i Pörtom. Men då ingrep ministeriet. Det gick inte för sig. Nu ser det ut att bli endast ÖSP:s lokalavdelning som får medel ur Pörtom lånemagasins stipendiefond, som avslutats.

Nyhetsbild

Närpes sponsrar ishockeyn

Kraft hockey får för den här säsongen ett sponsorstöd på 7.650 euro av Närpes stad. Det är samma summa som föreningen fick förra året.

Nyhetsbild

Inget tryck på att höja skatterna i Närpes

Inga skattehöjningar är aktuella i Närpes. Staden ska enligt stadsstyrelsens förslag ha en inkomstskattesats på 21 procent också nästa år.

Nyhetsbild

Fusion Närpes-Kaskö kan bli av tidigast 2021 – "nya" staden får fullmäktige med 35 platser

Tidigast 1 januari 2021 kan Kaskö bli en del av Närpes. I juni nästa år ska fullmäktigeförsamlingarna ta ställning till ett konkret samgångsavtal.

Nyhetsbild

Nu börjar planeringen av tryggare väg i Finby

Det finns behov av en gång- och cykelväg längs Östermarksvägen i Finby, Den skulle sträcka sig från Ängskullsvägen till Östanåkersvägen i Finby. Nu inleds en utredning.

Nyhetsbild

Stort intresse för jobb på söndagar: "Tror vi måste anställa mer personal"

NÄRPES Det är en ny situation, men Halpa-Halli i Närpes har redan flera som anmält sig som frivilliga att jobba på söndagar. Från och med mitten av november börjar även Halpa-Halli hålla söndagsöppet.

Nyhetsbild

Kraft Hockey övertygade igen

Med fart under skenorna och ett vasst målskytte tog Kraft Hockey sin sjätte raka seger i hockeytrean. Inte hade jag kunnat tro det här då serien startade, säger tränaren.

Nyhetsbild

Konservatism i Närpes församling har historiska orsaker

Jan-Erik Widjeskog får oftast åka från Närpes till födelsetrakterna i bibelbältet för att få höra en kvinnlig präst. Det kan tyckas märkligt, men har sina förklaringar.

Nyhetsbild

Frågan om kvinnliga präster spetsar till valet i Närpes

Ett ovanligt spännande församlingsval väntar i Närpes om ett par veckor. Kvinnoprästfrågan ledde till en helt ny lista att rösta på.

Nyhetsbild

Dags för influensavaccination – allt fler företag uppmuntrar sina anställda att vaccinera sig

Nu drar högsäsongen för influensavaccineringen i gång. I år har allt fler företag gått in för att erbjuda sina anställda vaccin.

Nyhetsbild

Problem med inomhusluften byggs bort

Det är vitt, ljust och fint i de delar av Närpes hälsovårdscentrals källare som redan är sanerade och uppfräschade. Det har varit känt länge att det finns problem med inomhusluften i källaren och nu åtgärdas det. Det gym som tidigare fanns där får ny plats.

Nyhetsbild

Mikrober i golvet gör att Frida tas ur bruk som boende

Det finns mikrobväxtlighet i golvets bjälklag i Frida i Närpes. Förekomsten har ändå inte ansetts vara så farlig att patienter och personal inte kan vistas där.

Nyhetsbild

Tryck på att höja kyrkskatten i Närpes

Ett negativt resultat väntas i Närpes församling nästa år. Redan i ekonomisektionen föreslogs att inkomstskattesatsen för nästa år höjs för att balansera underskottet. Beslutet i kyrkofullmäktige blev ändå oförändrad skatt på 1,5 procent.

Nyhetsbild

Gruppfamiljedaghem i Yttermark stängs

Närpes Redan i somras stängdes det så kallade reservgruppfamiljedaghemmet på Bocentrum i Näsby. Från nästa höst stängs också gruppfamiljedaghemmet i Yttermark. Orsaken är att det nu finns rum för barnen i övriga daghem.

Nyhetsbild

Michael Björklunds tips till fredagsmyset: Skarvpizza

NÄRPES Ulla och Tor-Erik Westberg passade på att skaffa ett signerat exemplar av kocken Michael Björklunds senaste receptbok, "Mickes vilda" på fredagen. Boken bjuder på många intressanta recept på både tillåten och otillåten vilt.

Nyhetsbild

Dermoshop ohotad etta i inkomsttoppen

Dermoshop i Korsnäs fortsätter att prenumerera på första platsen i topplistan över de bästa skattebetalarna i Sydösterbotten. Färre företag hade över 200.000 i beskattningsbar inkomst i Kristinestad, Kaskö och Korsnäs i fjol medan de blev fler i Närpes jämfört med 2016.

Nyhetsbild

Nya bokbussen börjar trafikera i februari – filialer stängs

I mitten av december anländer Närpes nya bokbuss. Det mångåriga samarbetet med Korsnäs kring bokbussen upphör och biblioteken i Yttermark och Töjby dras enligt planerna in vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Tolv vill efterträda Lasse Eriksson som kultursekreterare

Endast en person är intresserad av att efterträda Anders Teir som verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår. Däremot lockar tjänsten som kultursekreterare efter Lasse Eriksson tolv personer.

Nyhetsbild

Två personbilar krockade i Näsby

Närpes Olyckan var framme i Näsby på tisdagseftermiddagen. Inga personskador ska ha uppstått.

Nyhetsbild

Stor mässa vill råda bot på bristen på arbetskraft i Sydösterbotten

JOBB Det är brist på arbetskraft i Sydösterbotten. Det försöker man råda bot på med en mässa i slutet av januari för ungdomar, arbetssökande och företag. "Här finns jobben", heter den.

Intern rotation räcker inte - kaplantjänsten i Närpes måste lediganslås

NÄRPES Tjänsten som kaplan i Närpes församling ska lediganslås. Domkapitlet vid Borgå stift förklarar att det inte går att göra en intern flytt, som församlingen ville, eftersom det är fråga om två skilda tjänster.

Nyhetsbild

Undervisning även på eget modersmål ska ge snabbare väg till arbetslivet

Det egna modersmålet kan användas som en resurs för att ge studerande med invandrarbakgrund bättre resultat i utbildningen så att de lättare tar sig ut i arbetslivet. Därför vill lärare vid Yrkesakademin i Närpes nu knyta kontakter med yrkesskolor i Bosnien och Kroatien.

Nyhetsbild

Närpes förnyar belysning i motionsbanor

Belysningen ska saneras i motionsbanor och elljusspår samt på övriga idrottsområden i Närpes. Det kostar närmare 250 000 euro.

Nyhetsbild

Närpes ser ingen orsak korrigera tidigare Söff-lärares lön

NÄRPES Tidigare Söff-läraren Camilla Fant får ingen justerad lön retroaktivt. Nämnden för fri bildning avslog hennes yrkan på en korrigering av lönen för läsåret 2017-2018.

Nyhetsbild

Nu står skolhusen i tur - Mosebacke byggs till nästa år

I Närpes satsar staden nästa år sammanlagt nästan elva miljoner euro på husbyggnad och saneringar. Byggarbetet fortsätter på hvc-området. Dessutom görs en satsning på skolorna i tekniska nämndens budgetförslag.

Nyhetsbild

Flera nya tjänster behövs då vården byggs ut i Närpes

Utbyggnaden på hvc-området i Närpes pågår i flera år ännu. Som bäst renoveras och förstoras bland annat hvc-sjukhuset. Eftersom avdelningen får fler platser behövs också mera personal. Flera nyanställningar föreslås.

Nyhetsbild

Nu har nya bilaffären i Finby öppnat officiellt

Närpes Redan förra veckan rullade den första bilen ut från den nya bilaffären i Närpes, men på torsdag var det officiell öppning.

Nyhetsbild

De bäddar för inkvartering i det gamla sjukhuset

De nya ägarna Sabina och Johan Wickman har nu tagit de första stegen i renoveringen av Övermark gamla sjukhus, som småningom ska bli bed and breakfast. Förvandlingen har börjat.

Nyhetsbild

Inkomster från dagisavgifter sjunker i Närpes

Intäkterna sjunker inom barnomsorgen i Närpes. Orsaken till de minskade inkomsterna är sänkta dagvårdsavgifter. I dag betalar många familjer med små inkomster inga avgifter alls för småbarnspedagogiken. I Närpes utgör de i nuläget 40 procent av alla barn i dagvård.

Nyhetsbild

Svårare locka folk till metallbranschen: "Det är inte en jättebra situation"

Närpes Arbetskraftsbristen sprider sig till allt fler yrken. Vd Kenneth Sundblad på Transcomponent i Närpes har inte haft några större problem med att locka arbetare – även om de sökande gärna kunde vara fler.

Nyhetsbild

Rockbultarna rockar på - firar tio år med att spela favoritlåtar

Det blir mer show än konsert när Rockbultarna i Närpes firar tioårsjubileum. Låtarna de själva gillar att spela och låtarna publiken gillar att höra, står på repertoaren.

Nyhetsbild

När-Bok är Årets bokhandel i Svenskfinland

Marita Grönberg har drivit bokhandel i Närpes i 20 år. Hon får ta emot priset för Årets bokhandel på Bokmässan i Helsingfors på lördag. Det är Schilds & Söderströms som för andra året delar ut pris till en finlandssvensk bokhandel.

Logga in för att följa orten