Närpes

Sju söker till förvaltningssekreterare i Närpes

Tjänsten som förvaltningssekreterare i Närpes har sökts av sju personer. Den som väljs kommer att efterträda Markus Norrback, som överförts till en annan tjänst men just nu jobbar i Malax.

Nyhetsbild

Församlingarna minskade med 249 i fjol – 112 valde att skriva sig ur kyrkan

De sydösterbottniska församlingarna fortsätter att krympa. I fjol minskade antalet medlemmar med sammanlagt 249 i de fem församlingarna. Under fjolåret valde sammanlagt 112 personer i Sydösterbotten att utträda ur kyrkan. Här har vi siffrorna för de fem församlingarna.

Nyhetsbild

Det våras för kommunfusioner?

Ledare lördag 16 mars. Efter 50 års diskussion: Är det dags för Närpes-Kaskö?

Nyhetsbild

Han håller dörren öppen för säsong 23

Om allt går som tränaren vill leder Jens Nygård Krafts försvar i sommar. Själv vill han först känna efter och träna en tid innan han bestämmer sig.

Nyhetsbild

Nu ska Hanna rappa mer på dialekt

Kulturfondens utdelning. Hanna Lagerström kommer att ge ut nya raplåtar på dialekt. I höst blir det dags för en ny EP med 3 eller 4 låtar.

Nyhetsbild

Här är de i Sydösterbotten som får bidrag och stipendier av fonden

Kulturfondens utdelning. Svenska kulturfonden delar ut 21,6 miljoner euro i vårens omgång, och av den summan kommer cirka 650 000 till Sydösterbotten. Här har Sydin sammanställt kommunvisa listor på privatpersoner, arbetsgrupper och föreningar samt kommuner i Sydösterbotten som får ta del av stipendier och bidrag.

Nyhetsbild

Västra Närpes skola får stor förskolegrupp i höst

I höst börjar 97 barn på ettan i skolorna i Närpes. 88 barn är hittills inskrivna i förskolan för nästa läsår.

Nyhetsbild

Ensamkommande asylsökande om Svenska klubben i Övermark: "De är vår finländska familj"

När samhället bromsar dem – hjälper några bybor i Övermark dem vidare i livet. För två år sedan kunde de säga några fraser på finska och svenska. Nu har de jobb, lägenhet och många snart körkort, mycket tack vare de frivilliga insatserna.

Nyhetsbild

Landhöjningen har gjort sitt i Långvik hamn – muddring planeras

Det är grunt i hamnen i Långvik, Rangsby och som bäst smids planer på muddring. Hamnbassängen skulle muddras för att nå ett vattendjup på maximalt 1,5 meter.

Nyhetsbild

"Författarsnack med Hanna" lyfter fram finlandssvenska böcker

Nu vill Luckan lyfta fram finlandssvensk litteratur. Den prisbelönta författaren Ellen Strömberg besökte Närpes på tisdagen, och besöket var det första i raden av nio "Författarsnack med Hanna" som ska ordnas under året i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Publiken hittade till Hallis – högsta genomsnittet i trean

Kraft hockey samlade mest publik av alla division 3-lag i Keskimaa-distriktet den här säsongen - ja, publiksnittet är faktiskt högre än för regionens division 2-lag.

Nyhetsbild

Årets konstnär hämtar inspiration från naturen – och snabbt ska det gå när hon målar

Konstintresset har funnits med Eva Bergman så gott som hela livet. Nu kan hon titulera sig Årets konstnär i Närpes.

Röklukt skrämde hotellkund i Närpes

Räddningsverket fick larm om en brand i Närpes centrum sent på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Närpes pensionärsförening störst i Svenskfinland – vill locka med fler yngre pensionärer

Närpes pensionärsförening är med sina drygt tusen medlemmar den största av sitt slag i Svenskfinland. En utmaning är att locka med också de yngre, nyblivna pensionärerna.

Nyhetsbild

Nybliven pensionär tipsar: Förbered dig mentalt och spika pensionsdatumet ett år på förhand

Närpes Håkan Westermark, före detta Mr Dynamo, trivs i sin roll som pensionär. Man måste inse att framrutan är större än backspegeln, säger han.

Nyhetsbild

Efter 27 år är första bron uttjänad

Det dröjde 15–20 år innan vägbygget med en bro över Kallbådsundet på Fagerö i Rangsby kunde förverkligas. Nu har trafiken över sundet pågått i 27 års tid och bron börjar vara undermålig. Den ersätts som bäst med en ny i stål.

Körde 131 kilometer i timmen på riksåttan i Närpes

Böter och förlorad körrätt blev följden när en bilist körde 131 kilometer i timmen längs Riksväg 8 i Kallmossen.

Nyhetsbild

Vår sångbok har digitaliserats – Lions delar ut till boenden

Delar av den välbekanta sångboken Vår sångbok har digitaliserats. Lionsklubben i Närpes önskar nu dela ut materialet till äldreboenden.

Nyhetsbild

Ridå för Kraft efter uddamålsförlust inför rekordpublik

ISHOCKEY Division 2-kvalet slutade i moll för Kraft. Trots stundtals massivt spelövertag fallerade målskyttet och HeKi vann även andra matchen, med uddamålssiffrorna 3-2.

Nyhetsbild

Signe Jakobsson och Lukas Kuuttinen guldmedaljörer i Silvertrissan

LÄNGDSKIDOR Jeppoflickan Signe Jakobsson knep guldet i 13-årsklassen då Silvertrissan fortsatte i Hollola. Och visst var Lukas Kuuttinen lika vass som i fredags, det vill säga bäst.

Nyhetsbild

Damkörer vill integrera invandrare genom körsång

I Sydösterbotten har man redan tidigare gjort försök att rekrytera invandrarkvinnor till damkörerna. Nu vill Finlands svenska damkörsförbund att också resten av Svenskfinland ska satsa på integration via körsång.

Nyhetsbild

Oscarsvinnarna uppskattas också av biobesökarna i Närpes

Är hyllade filmer som belönats på Oscarsgalan alltid populära bland publiken? Både ja och nej, säger Johnny Södergård som driver biografen i Närpes.

Nyhetsbild

Nils Sigg fyller 100 och bor fortfarande hemma – "Jag har inga krämpor"

Nils Sigg trodde inte att han skulle bli 100 år gammal. Men så blev det – och på söndag firar han det med kalas i Finby stationshus. Två runda saker har spelat en viktig roll i hans liv – tomaten och fotbollen.

Nyhetsbild

Nu grottar forskarna ner sig i växthusallergierna – fyra anläggningar i Närpes har redan undersökts

Projektet som ska undersöka orsakerna till allergier bland personer som jobbar i växthus har nu gjort sina första forskningsbesök. Fyra anläggningar i Närpes har haft besök.

Nyhetsbild

Effekterna av övergödsling har börjat minska – "I dag beaktas miljöaspekten mycket mer"

God hantering av gödsel är ett sätt att minska på belastningen av våra vattendrag. Och för bästa effekt gäller det att veta hur mycket gödsel växterna behöver och vid vilken tidpunkt. Bland annat det här diskuterades i Pörtom på torsdagen.

Nyhetsbild

Med nya affären hoppas Loukko nå fler kunder – och fortsätta nyanställa

Järnaffären Loukko i Närpes börjar bli varm i kläderna i sin nya affär på Nixback. Men för bara några år sedan funderade ägarna på om de alls skulle fortsätta.

Nyhetsbild

Närpes vill avvakta med egen vårdreform: "Det kommer för hastigt på"

Redan tidigare hade man i Närpes betänkligheter mot att man går för snabbt fram med en egen vårdreform i Österbotten. Farhågorna med den snäva tidtabellen har inte minskat utan tvärtom ökat i och med att den nationella vårdreformen faller.

Nyhetsbild

Vd-byte på Närpes sparbank

Närpes sparbanks vd Niklas Näsman avgår. Nya vd:n tillträder redan i dag fredag.

Nyhetsbild

Titanskivor i ögonhålan efter misshandel på dansplats

Ett offer fick titanskivor inopererade i ögonhålan efter att ha blivit misshandlad på Fagerö. Åklagaren yrkar på böter.

Nyhetsbild

Närpeskocken tog hem pizzabronset – "Konkurrensen var hård"

På torsdag korades årets pizzamästare i Finland. Närpesbon Martin Harmina var en av fyra finalister som jagade pizzaguldet. Det blev inget förstapris men en bronsplats och utmärkelse för bästa ordning i köket.

Nyhetsbild

Service och anställda blir kvar vid en fusion mellan Kaskö och Närpes

Skolor och hälsostation hör till de serviceformer som blir kvar i Kaskö även efter en fusion med Närpes. Det framgår i utredningarna som börjar vara klara.

Nyhetsbild

Närpes äldsta invånare firade med fjäderboa runt halsen

Astrid Qvist fick av gästerna höra hur fin hon var då hon på onsdagen firade sin 107-årsdag. Själv var jubilaren ändå inte riktigt nöjd med sin klädsel.

Nyhetsbild

Krafts hockeyjuniorer åkte på poängavdrag – "Drar omkull all trovärdighet för förbundet"

ISHOCKEY Närpes Kraft ishockeyförening frågade ishockeyförbundet, fick svar och trodde det var okej att två pojkar spelade både med B- och C-juniorerna. Det visade sig vara fel, och B-juniorerna åkte på ett rejält straff. Att reglerna inte finns att tillgå på svenska krånglade också till det.

Nyhetsbild

Ekonomiexpertens råd: Dra nytta av samhällsutvecklingen

När pappersindustrin i Finland satsade på kopieringspapper satsade de i Sverige på toalettpapper i stället. I grannlandet insåg de nämligen att det mesta som tidigare hade krävt utskrifter på papper framöver kommer att ske i den digitala världen. Hos oss tände det lite långsammare.

Nyhetsbild

Kampanjledare: Det bästa är när man lyckas ordna events med bra diskussioner

Kampanjarbetet inför vårens riksdagsval är i full gång. I Närpesfullmäktige sitter två riksdagskandidater – och två kampanjledare.

Nyhetsbild

Närpeskocken ett steg närmare pizzamästartitel – tog sig vidare till final

Martin Harmina från Närpes tog sig vidare i tävlingen om att bli årets pizzamästare. Nu väntar final.

Nyhetsbild

Brand i pannrum vid växthusanläggning i Närpes i natt

NÄRPES Elden gick lös kring en värmepanna vid en växthusanläggning på Bäcklidvägen.

Nyhetsbild

Här är sydösterbottningarna som vill in i riksdagen

Uppdaterad. Sju sydösterbottniska kandidater från fem olika partier kandiderar i riksdagsvalet. Vid förra valet samlade de sydösterbottniska kandidaterna drygt 5 200 röster som nu flyter fritt eftersom ingen av de som kandiderade då ställer upp den här gången.

Nyhetsbild

Närpes köpte bageriets fastigheter för 70.000 euro

Staden gav anbud, säljaren accepterade och på måndagskvällen godkändes affären utan ett ord av fullmäktige. Närpes stad köper Närpes bröds fastigheter.

Nyhetsbild

Här packas material till hundra olika ställen

Hyllorna är fullproppade med flaskor, burkar och tuber. På andra sidan rummet finns massor med staplade papplådor fulla med material. Från Närpes hälsovårdscentrals centrallager går vårdmaterial ut till hundra olika ställen.

Nyhetsbild

900 kilometer väg i risigt skick, 140 åtgärdas – noll i Sydösterbotten

Sydösterbotten - ja i stort sett hela landskapet Österbotten blir utan ny vägbeläggning i år när staten stryper kranarna. Listan på statliga vägar i dåligt skick i Kristinestad blir längre och längre.

Nyhetsbild

Närpes premierade idrottare för fjolårets prestationer

Närpes har hela 18 idrottare som i fjol antingen fick medalj i finska mästerskap eller tävlade för landslaget i sina grenar.

Nyhetsbild

Simhallen i Närpes håller stängt från början av juni

Simskolan uteblir i simhallen i sommar. Den är stängd för service från och med juni, bland annat på grund av förhöjda fuktvärden i ångbastuns vägg.

Nyhetsbild

Närpes teater väntar sig storpublik med Lemmy även i sommar

Pjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" kommer som väntat igen. Även i år väntar sig Närpes teater storpublik.

Nyhetsbild

Överhettning orsakade nätproblem i Närpes och Kristinestad

Dynamonets kunder fick problem med nätuppkopplingen på lördagen, och problemen fortsatte på söndagen. Felet som orsakat störningar på hela nätet är nu åtgärdat.

Nyhetsbild

Den nya biskopen är en i denna kvartett

Biskopsvalet. Vem som tar över som biskop i Borgå stift efter Björn Vikström kan vara klart om tre veckor. I biskopsvalet för tio år sedan hade Vikström ett rätt svagt understöd i Sydösterbotten. Två av de fyra kandidaterna som var med 2009 ställer upp även denna gång.

Nyhetsbild

Fyra elektorer om valet: Viktigt att nya biskopen enar kyrkan

Trygg och modig. Erfaren. En person som kan ena kyrkan, inte splittra den. Det är viktiga egenskaper. Sydin har frågat fyra elektorer varför deras kandidat vore den bästa att efterträda biskop Björn Vikström.

Nyhetsbild

Hembygdsföreningen gav sig upp på höga höjder – visar forntiden ur ett fågelperspektiv

Närpes Grytskärs jungfrudanser, Skrabbåsens tomtning och Drakboets forngrav – bland annat de går att beskåda då Närpes hembygdsförening bjuder in till utställning.

Nyhetsbild

Nu är Närpes första kvinnliga präst i tjänst: "Vi som jobbar i kyrkan vet att både män och kvinnor kan tjänstgöra"

Ann-Mari Audas-Willman konstaterar att det är mycket med det jordiska då man byter jobb. Hon har under några dagars tid installerat sig som ny kaplan i Närpes församling. Hon är den första kvinnliga prästen i tjänst i församlingen och i hela prosteriet.

Logga in för att följa orten