Närpes

Nyhetsbild

Skarven sprider sig – men havsörnen har fått smak för skarvungarna

På Norrgårdens i Sideby räknade man i fjol till 805 bon. Nu har även havsörnen hittat till holmen, och de festar på skarvungarna.

Nyhetsbild

Vägar och grunder ska vara klara i år – nästa sommar reser sig vindkraftverken i Kalax

Innan årets slut ska man ha anlagt alla vägar och byggt grunderna för vindkraftverkens fundament i Fortums nya vindkraftspark i Kalax.

Nyhetsbild

Nu ska sopcontainrarna tömmas var fjärde vecka

Från och med måndag förnyas rutinerna gällande tömning av metall- och glasavfall vid Rinkis ekopunkt i centrum av Närpes. Det här uppger Harri Patana som är företagets områdeschef i Västra och Norra Finland.

Nyhetsbild

Spelmansgillet – och Lasse Eriksson – samlade allsångssugna på torget

Närpes spelmansgilles traditionella allsångskväll samlade en stor skara allsångssugna på torget på onsdagen.

Nyhetsbild

Personalmöte, jordfästning och allsång – prästens arbetsdag är minst sagt ombytlig

EN DAG MED: Ann-Mari Audas-Willman. Att vara präst innebär inte att man bara dyker upp till kyrkan på söndagarna för att hålla gudstjänst. Det är så mycket mer än det. Sydins reporter träffade Närpes församlings nya kaplan Ann-Mari Audas-Willman för att följa henne under en arbetsdag.

Nyhetsbild

Den vackra lupinen kväver ängsblommorna – men det finns ännu fler aggressiva arter

Lupinen har blivit en riktig snackis i år. WWF:s rekommendationer att den ska utrotas välkomnas av en del, medan andra gärna vill njuta av lupinens skönhet den tid den står i blom.

Nyhetsbild

Sjunkande medlemstal oroar församlingarna – många har redan problem med ekonomin och det kan bli värre

Många församlingar kan ha svåra tider framför sig när de ska försöka få ekonomin att gå ihop med allt färre medlemmar. I fjol gick Närpes och Korsnäs på minus.

Närpesborna gör klokt i att sjunga

Ledare torsdag 18 juli Tillhörighet och tillit håller oss friskare.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Jordgubbsodlarna kan glädjas åt en god skörd: "Vädret har varit optimalt"

Jordgubbar på 47 hektar och hallon på 5 hektar – det är arealen på Anders och Niklas Långs bärodling i Pörtom. Årets sommarväder har varit gynnsam för odlingen. Skörden är god och av hög kvalitet.

Nyhetsbild

Här ersätter 56 watt de gamla 250 watts lamporna i vägbelysningsnätet i Närpes

Nu byts 30–50 år gamla lampor ut mot nya energisnåla led-lampor i Närpes. Det är närmare 3 000 lampor och 400 stolpar som ska bytas före slutet av 2020.

Inga blågröna alger har påträffats ännu i sommar

Hittills i sommar har inga blågröna alger observerats. På måndagen kontrollerades stränderna i Närpes och Kaskö.

Nyhetsbild

Allsång som på Skansen – men i Nämpnäs

Arrangörerna väntade högst 200, men allt fler strömmade till då Ljuvliga toner skulle ljuda i Nämpnäs paviljong på tisdagskvällen. Det blev 340 i publiken.

Nyhetsbild

Kallt men deltagarstarkt på simskolan i Fagerö – "Man ska frysa lite i simskolan"

I fjol var det så varmt att föräldrarna ville bada precis lika mycket som barnen. I år satt föräldrarna invirade i filtar på stranden då simskolan i Fagerö körde igång. Roligt trots vädret, det hade barnen som nu är nästan dubbelt så många som tidigare år.

Nyhetsbild

Lugn marknadshelg för polisen

En överförfriskad person som togs till häktet, några mindre bråk och trafikföreteelser. Trots marknadshelg i Kristinestad har helgen varit rätt lugn för polisen i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Fortsatt badförbud i Töjby trots låga bakterievärden

Bakterienivåerna vid Töjby badstrand ligger nu under gränsvärdet, men tills vidare råder ännu badförbud. Nästa provresultat avgör om förbudet ska hävas eller inte.

Nyhetsbild

Största stammen av älg och vitsvanshjort finns i Sydösterbotten

I Sydösterbotten finns Kust-Österbottens största älgstam. Det märks på mängden beviljade jaktlicenser. Tillsammans har Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening tilldelats drygt 30 procent av hela Kust-Österbottens älglicenser.

Nyhetsbild

Årets Övermarkare är en hjälpsam kvinna

Ödmjuk, medmänsklig, hjälpsam och en person som arbetar mycket ideellt inom exempelvis församlingen. Så lyder motiveringen bakom valet av Årets Övermarkare.

Nyhetsbild

Mia Sandberg tog över chefsrollen efter nyblivna pensionären Gerd Kronlund

Ung, energisk, ambitiös och kunnig. Så beskriver avgående ledande läkaren Gerd Kronlund sin efterträdare Mia Sandberg.

Nyhetsbild

Hennes mobiltelefon blev uppkopplad till satellitnätet – "Tänk om ett barn sitter och surfar på sin mobil ute till havs"

När Ulla Holmberg reste med Finnlines fartyg till Travemünde, Tyskland, i sommar, blev hennes mobiltelefon plötsligt uppkopplad till satellitnätet. Hon tycker att informationen om båtroaming är bristfällig – speciellt från rederiernas sida.

Nyhetsbild

Museidag bjuder på krig, sjukdomar och bröllop – och hoppas nå en större publik

Under förbudstiden blev plötsligt Närpesborna så sjuka att de behövde stora mängder av apotekets läkarsprit. Det berättar Kaj Irjala om ett av apoteksmuseets 3 000 föremål – och fler historier blir det på lördag då museerna i Närpes håller öppet hus.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

Närpesborna bland de friskaste i landet – utom då det gäller cancer

I Närpes och Korsnäs är man friskare än på de flesta andra håll i Finland. I Kaskö och Kristinestad påverkar en åldrande befolkning.

Nyhetsbild

Lång tradition av förebyggande diabetesvård ger friska Närpesbor

I Närpes lyfter pensionerade ledande läkaren Gerd Kronlund fram förebyggande åtgärder inom diabetesvården som en möjlig förklaring till Närpesbornas goda hälsa.

Nyhetsbild

Stöldvåg hos åldringar startade i Närpes – två kvinnor dömdes till fängelse

Två kvinnor var ute på en stöldturné i halva Finland under vårvintern. Men det första brottet i serien ägde rum i Närpes i fjol somras.

Nyhetsbild

Nytt koncept på årets tre dagar långa Övermarkdagar – "Vi vill att det ska passa hela familjen"

Byns talkokraft är hög och årets Övermarkdagar har utvecklats till ett tre dagar långt evenemang för hela familjen. I helgen väntas allt från Farmrace till teater.

Nyhetsbild

Bakterier sätter stopp för dopp vid badstranden i Töjby

Det är nu förbjudet att bada vid badstranden i Töjby. Där finns ännu e-kolibakterier i vattnet. Badförbudet gäller tills bakteriehalterna har sjunkit under gränsvärdet.

Nyhetsbild

Vi har i alla fall tur med vädret

Ledare tisdag 9 juli Hettan pinar, reservoarerna sinar. I landet Lagom är det tryggt och som vanligt.

Medvetna konsumenter ställer nya krav

Ledare lördag 6 juli Kvalitetskrav ökar efterfrågan på ekologiskt producerade livsmedel.

Det började på ”Grånne”

Ledare torsdag 4 juli Karnevalen blev ett varumärke som håller tidens tand.

Nyhetsbild

Simbilen på besök i Pörtom – "Man kan aldrig repetera för mycket"

För första gången har Pörtom fått besök av Folkhälsans simbil. Hur man hoppar i vattnet då man vill rädda någon som håller på att drunkna hörde till en av programpunkterna.

Nyhetsbild

En efterlängtad syn: Asfaltmaskiner på Östra linjen

Många har klagat på att Östra linjen i Yttermark är i dåligt skick, men för ett par veckor sedan började man lappa delar av den. Och nu får även alla avsnitt längs med vägen där nya vägtrummor monterats ny beläggning.

Nyhetsbild

Ny väg planeras från Ängskullsvägen till skolcentrum

Boende på Skolgränd i Finby undrar hur staden tänker lösa trafiken längs vägen. De konstaterar att vägen används flitigt av dem som ska till skolcentrum. Stadens svar är att trafiken ska styras till en ny väg som ska byggas från Ängskullsvägen västerut till skolbacken.

Brita Näsström lärare på Söff

Brita Näsström har valts till lärare på invandrarlinjen vid Söff i Yttermark. Det gäller från augusti.

Nyhetsbild

En ny tradition föddes – Tomatkarnevalens förnyelse var uppskattad av besökarna

Publikens favorit Tomatolympiaden återkommer nästa år. Tomatkarnevalens nya inslag lockade mycket folk och är något som Närpesborna kan förvänta sig nästa år igen.

Nyhetsbild

Slagsmål och stöldförsök sysselsatte polisen under Tomatkarnevalen

Några få incidenter inträffade under helgens Tomatkarneval. Polisen fick arbeta som hårdast under fredagsnatten.

Nyhetsbild

Alina och Efraim snart klara för inflyttning

Boendeenheterna Villa Alina och Efraim i Närpes renoveras och byggs till som bäst. De blir enligt nuvarande uppskattning inflyttningsklara i oktober.

Nyhetsbild

Kraft vände och vann derbyt

Sporting ledde matchen, skapade chanser och fick två mål bortdömda. Ändå kunde Kraft vända matchen på två fasta situationer inför 1126 personer i publiken.

Nyhetsbild

Teatern segrade i Närpes första Tomatolympiad

En hård kamp utkämpades på scenen under den första Tomatolympiaden i Tomatkarnevalens historia. Med skicklighet, list och vilja lyckades Närpes Teater knipa titeln som Årets Tomatmästare.

Nyhetsbild

Livkompaniet invigde nya Gammelbron – på platsen för slaget vid Finby bro 1808

Historiens vingslag kunde kännas när Finby bro, även kallad Gammelbron, i Närpes invigdes på lördagen. Livkompaniet vid Kungliga Österbottens regemente hade uppvisning och historielektion vid bron, på samma plats där hårda strider utkämpades 20 juli 1808.

Nyhetsbild

Omlagning och myt om sälar drev fram nytt konstprojekt

Den omdiskuterade sälen är föremål för ett nytt konstprojekt. I sökandet efter uppteckningar om sydösterbottniska ritualer, folkliv och omlagning kom Elisa Makarevitch och Roee Cohen över en mytisk berättelse om sälar. Nu undersöker de relationen och missförstånd mellan sälen och människorna.

Nyhetsbild

Klimatförändringens påverkan på Bottenhavet undersöks – Sydösterbotten med på ett hörn

Vad innebär klimatförändringen för dig och kommande generationens invånare vid Bottenhavet? Hur påverkas sydösterbottningarna – både vi som mest rör oss på torra land men också de varelser som finns under vattenytan? Det försöker man nu ta reda på i projeket Econnect.

Nyhetsbild

Så här går det till när de undersöker havsbotten i Sydösterbotten

Ur en skåpbil lastar Forststyrelsens naturinventerare Jamina Vasama, Joakim Sjöroos och Aleksi Leinikki den utrustning som behövs inför förmiddagens fältundersökning – torrdräkter, en upplåsbar SUP-bräda och dykutrustning radas fram. Undervattenskarteringar står på programmet.

Nyhetsbild

Töjby FC tog alla poängen i division 4-derbyt

Töjby FC: s Björn Groop hann vara på planen i fyra minuter innan han avgjorde division 4-derbyt mot Kraft II.

Nyhetsbild

Fixar fredagsfrillan åt Tomatkarnevalsbesökare

Om det är något som saknas kan man alltid se till så att det börjar finnas. Den inställningen hade Thang Nguyen då han fixade frisyrerna åt sina första kunder under de inledande timmarna av Tomatkarnevalsfredagen. Se bilder från Tomatkarnevalen här!

Nyhetsbild

B-flickorna fick utmärkelsen Årets Kraftare 2018

I samband med Tomatkarnevalen på fredagskvällen kungjordes utmärkelsen Årets Kraftare 2018. Priset gick till Kraft fotbolls B-flickor.

Valde lärare till förskola och skola

Nu är det klart vem som blir förskollärare i Västra Närpes skola och specialklasslärare i Yttermark under nästa läsår.

Nyhetsbild

Bakterier i badvattnet i Töjby

Förhöjda halter av tarmbakterier har konstaterats i badvattnet vid simstranden i Töjby. Rekommendationen är att inte bada där.

Nyhetsbild

Allt klaffar när Närpes Teater bjuder in åskådaren på känsloladdad retroresa

RECENSION. När skådespelarna från Närpes Teater ställer sig på scen för nypremiär av teaterpjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" gör de det med besked. Alla komponenter strålar samman och slutresultatet är en gripande historia med ett starkt persongalleri.

Nyhetsbild

Team Rynkeby på slutrakan – på lördag når de sitt mål i Paris

1 500 cyklade kilometer på 10 dagar. På lördag sammanstrålar Team Rynkeby Vasa med 2 100 cyklister från sju länder i målet Paris.

Logga in för att följa orten