Närpes

Nyhetsbild

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Nyhetsbild

Algerna är borta från Töjby badstrand

I Töjby är det åter säkert att bada, men vid Molpe badstrand finns alger fortfarande kvar.

Nyhetsbild

Rikligt med alger i Pjelaxfjärden

Rikligt med blågröna alger har observerats i Pjelaxfjärden i Pjelax, Närpes rapporterar NTM-centralen

Nyhetsbild

Fågel flög in i elledning – orsakade markbrand

NÄRPES En liten markbrand bröt ut i Pörtom på torsdagen. Enligt räddningsverket orsakades branden troligen av en död fågel.

Nyhetsbild

Algblomningen i Töjby och Molpe följs upp

Det råder inga badförbud vid badstränderna i Molpe eller Töjby trots konstaterade blågröna alger – åtminstone inte än. Men att ta sig ett dopp där är ändå inte att rekommendera.

Nyhetsbild

Julisolen skiner också över Muliberget på Molnmossvägen

Sommarserie – del 2. På Muliberget på Molnmossvägen i Finby är tallarna höga och blåbären redan mogna. Från att ha varit ganska tomt har allt fler familjer hittat till området, men få har koll på bergets historia.

Mindre mängd och sämre kvalitet – inga toppskördar att vänta

Det är nog klart att skörden kommer att bli mindre än vanligt i år. Torkan ställer till det.

Nyhetsbild

Skrapar ihop både hö och halm åt biffdjuren i torkan

Torkan har lett till att vallskörden blir mindre än normalt i sommar. Sören Fållbäck i Övermark har ändå lyckats få ihop tillräckligt med foder åt sina biffdjur till vintern. Däremot kan det bli problem att få ihop tillräckligt med halmströ.

Nyhetsbild

Hundratals med i jubileumsparaden genom centrum

VIDEO. Svettigt värre blev det för de marscherande musikanterna och drillorna under onsdagens jubileumsparad genom Närpes centrum. Några hundra "gamyler" deltog i paraden, och för många blev det ett kärt återseende.

Nyhetsbild

Publiken strömmar till vridläktaren - Lemmy publiksuccé i Närpes

Närpes "Lemmy badade aldrig i Närpes å" är en publikfavorit och biljetterna går åt som smör i solsken. Årets publiksiffra väntas stiga till långt över 4.000 personer.

Nyhetsbild

Lastbil i diket vid Vargberget

NÄRPES En lätt lastbil körde av okänd orsak av vägen vid riksåttan i Närpes på onsdagsmorgonen. Chauffören fördes till sjukhuset med ambulans.

Nyhetsbild

Cirka 0,4 hektar brann i Övermark – nu är det släckt

ÖVERMARK Markbranden som bröt ut på ett kalhygge i Svartnäs i Övermark är nu släckt. Omkring 4000 kvadratmeter brann.

Nyhetsbild

Vattennivån fortsätter att sjunka i regionens åar

Vattennivån blir allt lägre på grund av det varma vädret och bristen på regn.

Nyhetsbild

Elden är lös nära Frönäs

NÄRPES En markbrand har brutit ut nära gränsen mellan Närpes och Korsnäs, i närheten av Frönäs by på Aspbäckvägen. Enheterna är för tillfället på plats.

Nyhetsbild

Tog saken i egna händer – skapade eget koloniområde i centrum

Närpes. Ett koloniområde har växt fram väster om Åvägen i Närpes centrum. De som använder området, som har växt undan för undan, har tagit saken i egna händer och skapat sina egna kolonilotter, med grillplats och odlingslotter. Något formellt tillstånd finns inte.

Nyhetsbild

Hon vårdar sin inre trädgård genom konsten

Närpes Efter en period utan målande längtade konstnären Sanna Ek efter att få uttrycka sig själv kompromisslöst igen. Svårast har varit att låta sitt konstnärskap förändras.

Nyhetsbild

Härligt på stranden – men ta det försiktigt i värmen

Närpes Trettio grader och solsken – man kunde nästan tro att man hamnat i södern. Det varma vädret gör att det nästan är outhärdligt uppe på land så ett dopp i det blå är ett välkommet inslag tycker besökarna på den långgrunda och barnvänliga Tjärlax badstrand.

Älgkrock i Tjärlax – inga skador uppstod

Närpes. En älgkrock som skedde runt tvåtiden natten till söndag anmäldes i efterhand. Inga personer kom till skada i krocken.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kraft rejält utskåpade i Uleåborg

Kraft fick en lektion i fotboll då Hercules fullkomligt körde över Närpeslaget i Uleåborg.

Nyhetsbild

152 deltog i Farmrace – "Trendigt med hinderbanelopp"

På fredagskvällen ordnades det första hinderbaneloppet "Farmrace" i Övermark. Deltagarna skulle ta sig igenom en bana bestående av jordbruksmaskiner och höbalar. Thomas Jansson vann männens femkilometerslopp och Katri Lehtola damernas.

Nyhetsbild

Storträsket försåg grannländerna med rudor

Det var blötare längs med Skata-Mjödträskvägen förr i världen. Ännu i början av 1930-talet fanns det nämligen ett träsk på omkring 1,6 kvadratkilometer söder om Skatabacken.

Nyhetsbild

Inget mjöd – men nog vatten

Närpes Ursprungligen fanns det två gårdsgrupper längs med Skata-Mjödträskvägen, på Skatabacken och på Mjödträsk. Men det är inga fåglar eller drycker som gett gårdsgrupperna deras namn.

Nyhetsbild

Här finns det gott om skrönor och historier

Har du hört om skräddaren som spetsade möss med gaffeln? Eller om rigubbarna som började slåss då den enes ria brann ner? Det är historier som kan höras på Skata-Mjödträskvägen i Nämpnäs.

Nyhetsbild

Håkan Juthman blev Årets övermarkare

Närpes. Under fredagskvällen gick startskottet för årets upplaga av Övermarkdagarna med en allsångskväll i Gullans park. Samtidigt fick Håkan Juthman ta emot utmärkelsen "Årets övermarkare".

Nyhetsbild

Fritt fram att ta sig ett dopp i Fagerö

Närpes Badvattenkvaliteten vid Fagerö badstrand är god.

Nyhetsbild

Djupa traktorspår på gräsmattan – "Tar två minuter att förstöra, men timmar att reda upp"

Närpes. Vid Yttermark skola har någon kört traktorrally på gräsmattan och orsakat djupa spår. Personalen vill att de skyldiga kommer och åtgärdar skadan.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart om Björklund ställer upp i riksdagsvalet

Närpes stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Björklund (SFP) vet fortfarande inte om hon kommer att ställa upp i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild

Höslåtter med lie blev en passion: "Enda negativa är att det finns mycket insekter"

Närpes När Dominic Fell i Övermark upptäckte höslåtter med lie utvecklades det snabbt till en passion. I onsdags slog han gräs inför publik vid Övermark hembygdsmuseum.

Nyhetsbild

Hans trettio djur har slutat att äta och skita för länge sedan

För många kan tanken på uppstoppade djur längs med väggarna kännas helt absurd – för andra är det ett intresse som blivit större med åren. Det senare är fallet för Eskilsöbon John Granfors, som till och med blev tvungen att bygga ut huset för att få plats med sina drygt trettio jakttroféer.

Nyhetsbild

Hans trettio djur har slutat att äta och skita för länge sedan

För många kan tanken på uppstoppade djur längs med väggarna kännas helt absurd – för andra är det ett intresse som blivit större med åren. Det senare är fallet för Eskilsöbon John Granfors, som till och med blev tvungen att bygga ut huset för att få plats med sina drygt trettio jakttroféer.

Nyhetsbild

Lek och picknick i Gullans park

Övermark. Övermark byaråd har gått in för att rusta upp och förnya Gullans park mitt i byn. Som bäst pågår byggarbeten och en lekställning tar form. Visionen är att det ska bli mera picknick och lek i parken.

Nyhetsbild

Äntligen, tycker många då Skrattnäsvägen får ny asfalt

Pjelax Den som har bråttom mellan Kristinestad och Pjelax gör klokt i att ta riksåttan istället för Skrattnäsvägen. Vid den senare kan man bli tvungen att vänta, då vägen just nu får ny beläggning.

Nyhetsbild

Arbetena med ny bro i Finby pågår

Finby Arbetet på den bro som ska ersätta Gammelbro i Finby har påbörjats. Den nya bron ska hålla för 25 ton.

Nyhetsbild

Årets ungdom utses i september

Årets ungdom utses först under Slätten mat och mystik i september. I fjol gavs utmärkelsen i samband med Tomatkarnevalen, men det var inget lyckat koncept.

Nyhetsbild

Grunden för nya rinken i Nämpnäs är lagd – oklart när den flyttas

Närpes Nästan 30 grader varm julivärme för kanske inte tankarna till ishockey, men i Nämpnäs har arbetet inför kommande skridskosäsonger redan påbörjats.

Nyhetsbild

Kvinna misstänks för rattfylleri i Närpes

NÄRPES En kvinna född 1984 stoppades av polisen i Svartbäcken i Närpes på tisdagen. Hon är misstänkt för rattfylleri och saknade dessutom giltigt körkort.

Nyhetsbild

Ukko-Pekka ångade tur och retur längs Kasköbanan

VIDEO. Visslan tjuter, kolröken bolmar ur skorstenen och ångan pyser när loket Ukko-Pekka tuffar fram genom Sydösterbotten. På onsdag kommer museitåget till Vasa.

Anders Teir inför showen: "Vi är laddade på alla vis"

Närpes På onsdag ger Närpes skolmusikkår sina sista två föreställningar av Hollywoodshow med Markus Lytts som ny solist.

Nyhetsbild

Double Up 20 år: "Lyfter själen som bara musik kan"

Närpes Dubbelkvartetten Double Up fyller 20 år i år. De firar bland annat genom att medverka i skolmusikkårens show Hollywood Show.

Nyhetsbild

Vargen bekymrar också kalkonuppfödaren

Närpes Vargen är ett bekymmer också för Kristian Bengts som föder upp ängskalkoner på Pörtmosssen i Övermark. För att säkerställa att hans fjäderfän inte ska bli angripna är han tvungen att satsa på ett vargstängsel.

Nyhetsbild

Närpes nattliv förändras: Arom byter ägare och Bar 32 stänger

Nattlivet i Närpes centrum tappar en aktör när Bar 32 stänger i september. Samtidigt sker ett ägarbyte på Arom bar och café när Dylan Bruggeling tar över efter Rob och Maria Westdijk.

Nyhetsbild

Doris är en lagom aktiv pensionär

Närpes Det talas allt mer om risken att som pensionär bli ensam och till och med undernärd om man äter för lite och ensidigt. Doris Lindqvist i Finby är ett bra exempel på en pensionär som har god balans mellan aktivitet och vila, egna och sociala stunder.

Gemensamma luncher är bra för matlusten

Närpes Gemensamma luncher för pensionärer är populära. Verksamheten inleddes på grund av efterfrågan.

Nyhetsbild

Släppte luft ur polisbilens däck – befriades av kamrat

NÄRPES Polisen hade besvär med en överförfriskad sabotör på Tomatkarnevalen. Och ett rykte om en pistolman var falskt.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Krafts försvarsspel haltade mot JBK

FOTBOLL

JBK var inte mycket bättre än Kraft, men det blev klara siffror på Mosedal. Krafts försvarsspel var inget vidare och det tackade gästerna för.

Nyhetsbild

Vännerna förenar på Tomatkarnevalen

Karnevalsyran är intensiv i Närpes centrum också på lördag. Är det inte maten så är det vännerna som lockar, och ofta hinner man inte många meter förrän man träffar någon bekant.

Logga in för att följa orten