Malax

Nyhetsbild

Över fem års väntan på skarvbeslut – i Sverige klubbas skyddsjakt av på två månader

NTM-centralen säger att skyddsjakt på skarv i Malax-Korsnäs får verkställas genast. Domstolen säger stopp, besvären ska behandlas först. Domstolen gör nu en annan tolkning än i ett motsvarande fall för några år sedan. Därmed kan ett slutligt beslut om skyddsjakt dröja i över fem års tid – att jämföra med ett par månader i Sverige.

Nyhetsbild

Blågröna alger siktade på flera platser i Österbotten

Antalet algobservationer har ökat något under den senaste veckan, meddelar NTM-centralen.

Nyhetsbild

Trots veterinärbristen har jouren fungerat i sommar – i augusti behöver man inte köra till Seinäjoki längre

Österbotten har under en längre tid tampats med veterinärbrist. Tack vare pusslande med semestertider och utomstående hjälp har jourverksamheten ändå rullat på under sommaren.

Nyhetsbild

Fruktat tomatvirus sprids i Europa – överinspektör befarar att finländska odlingar kan drabbas

Det farligaste av alla skadegörare och växtsjukdomar i tomatodlingar, ToBRFV-viruset, sprider sig nu snabbt i Europa. Det är en tidsfråga innan viruset upptäcks här, säger överinspektör. De ekonomiska skadorna kunde bli stora i tomatriket Närpes.

Nyhetsbild

Tom Forsman tog tjänstledigt för att lyfta fram folkmusiken – "I Sydösterbotten finns en rik men osynlig musiktradition"

Tom Forsman är tjänstledig från jobbet som journalist på Vasabladet för att samla in folkmusik. Målet är att göra den lättillgänglig för alla. Enligt Forsman är de ute i grevens tid eftersom det inte finns många kvar som minns de gamla spelmännen.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist stoppades i Korsnäs

Råkade du se polisutryckningen från Närpes på tisdagseftermiddagen? Den berodde på en misstänkt rattfyllerist i Korsnäs.

Nyhetsbild

Sommarteatern Bykiston i Petalax firar 40 år – "En bra teaterupplevelse innehåller både skratt och tårar"

En blandning av nostalgi, humor, musik och allvar utlovas när Bykiston i Petalax firar 40 år med en pjäs om relationsdrama och familjeintriger som utspelar sig vid förra sekelskiftet.

Nyhetsbild

Nu ökar vargarna i väst – i Lappland dödades rekordmånga renar: "Läget kan ändra snabbt också i Österbotten"

Finland har nu 60 revir och 290 vargar. Mest har de ökat i sydväst. I Österbotten är läget lugnt. "Vi har mest strövargar och ungar", säger Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Kraft friidrott tvåa efter första deltävlingen i ny knattekamp

Kraft, Malax IF och IF Fyren tar mått av sina friidrottsjuniorer i en ny knatteklubbkamp.

Nyhetsbild

NTM beviljar undantag för skarvbestånd i Malax – "Otroligt positivt efter förkastad ansökan"

MALAX Fem år efter att ansökan om att få minska på skarvbeståndet i Malax, Korsnäs och Bergö fiskeområden kom slutligen ett jakande beslut in. 500 skarvar får skjutas och äggen kan oljas – i viss utsträckning.

Nyhetsbild

De skrev låtar för Melodifestivalen – Lafo producerar musik på export

Nästa års eurovisionsbidrag kan mycket väl ha låtskrivare från Lappfjärds folkhögskola. Två av skolans studerande deltog under våren i ett låtskrivarläger i Örnsköldsvik med sikte på den svenska eller finska tävlingen.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

Sydösterbottnisk arbetsgrupp jobbar framåt – hjälper kommunerna skapa basservice för arbetsinvandrare

Arbetsinvandrarna behöver någonstans att bo. Har de familj och barn med, behöver de också bland annat dagvård och skola. Det är mycket som ska stämma för att en kommun ska kunna ta emot arbetskraft från utlandet.

Nyhetsbild

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild

Nya kretsbasen: Vi ska ta sikte på det femte mandatet

Nya kretsordförande Henrik Antfolk säger att SFP i Österbotten bör sikta högre. Målet ska vara ett femte mandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SFP nominerade de första kandidaterna – Somppi och Sandbacka ställer upp

Nu har SFP nominerat sina första riksdagskandidater. De fyra sittande riksdagsledamöterna var givna på förhand. De två som ingår i den första buketten är Sari Somppi från Vasa och Joacim Sandbacka från Kronoby.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten har fått ny ordförande – Henrik Antfolk starkare i omröstning

Uppdaterad. SFP i Österbotten har fått en ny ordförande. En majoritet av delegaterna på kretsmötet i Lappfjärd lade sin röst på Kristinestadspolitikern Henrik Antfolk. Vid sin sida i presidiet får han en kvinna från Malax och en man från Nykarleby. Partiledaren säger att diskussionen om Nato nu ska föras.

Nyhetsbild

Antfolk mot Broman på kretsmötet i morgon – fem kandidater till uppdragen som vicebas

Ytterligare en person vill bli vice ordförande för SFP i Österbotten. Därmed kandiderar fem personer för de två posterna. Däremot finns bara två kandidater till det tyngsta uppdraget som ordförande. Kretsmötet väljer ny ledning i morgon i Lappfjärd.

Nyhetsbild

"Korsnäs har endast det ena benet inne" – Välfärdsområdet hyr fastigheter som är samägda med Malax

Lärknäs och Buketten hör inte till Österbottens välfärdsområde – än. Korsnäs hyr endast ut de fastigheter som hör till vården, som ägs gemensamt med Malax.

Nyhetsbild

Lista: Så många har sökt till gymnasierna i Österbotten – Kristinestad fick bara tre ansökningar

Kampen om gymnasieplatserna är hårdast vid de allmänna linjerna i Vasa. Men tittar man på speciallinjerna är konkurrensen allra hårdast i Jakobstad. Det visar Yles utredning.

Nyhetsbild

Endast en sökande till topptjänsten – ingen ville utmana Kinnunen

Sex sökande i Satakunta, nio i Norra Savolax – men med bara en sökande skiljer sig Österbotten från mängden. Ansökningstiden har gått ut och Marina Kinnunen är enda sökande till välfärdsområdesdirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

Över 600 reflexflaggor hängs upp i elledningar – ska hindra fåglar från att krocka

Fåglar som kolliderar med elledningar har blivit ett allt vanligare fenomen under de senaste åren. Därför hänger Vasa elnät nu upp över 600 reflexflaggor i elledningar i fyra österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Två kandidater till ny kretsbas för SFP i Österbotten – "Nu tar diskussionen fart"

Lithén, Forsblom, Jerkku, Norrgård, Holmäng... De har alla varit ordförande för SFP i Österbotten – och nu ska listan förlängas med ett nytt namn. Två rutinerade politiker har hittills visat intresse för uppdraget.

Nyhetsbild

Nu är de valda till nya uppdrag – "Vallöften möter krassa verkligheten"

Det självstyrande välfärdsområdet har nu fått sin politiska ledning. 58 av 59 invalda var närvarande och valde Mikko Ollikainen till fullmäktiges ordförande och Anne Salovaara-Kero till styrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Malax IF vann tätt derby – Krafts förstacenter ur spel: "Fanns ingredienser för allt möjligt"

ISHOCKEY Hemmaplansfavören har visat sig viktig när det vankats derbyn mellan Malax IF och Kraft denna säsong.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så här mycket fastighetsskatt fick din kommun från vindkraften – Närpes sjua i landet i fjol

Fem kommuner i Finland drog in miljoner i fastighetsskatt från vindkraftverk i fjol. Vi har listat skatteintäkterna för kommunerna i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu ska hvc-frågan avgöras i Korsnäs – styrelsen: "Det finns inte orsak att sälja så länge vi har ett hyresavtal"

För snart ett år sedan kom ett förslag om att Korsnäs ska sälja sina andelar i hälsovårdscentralen. Nu har kommunstyrelsen sagt sitt om saken.

Nyhetsbild

Kraft är svårstoppade hemma – derbyslog Malax: ”Publiken hjälper upp oss”

Det är bara Virkiä som tagit poäng av Kraft i Närpes. Malax IF försökte på lördagen, men Närpeslaget var hungrigare och vann välförtjänt.

Nyhetsbild

Julklappspengar till Perus och Töjby – "Vägar som är viktiga för området"

Riksdagen har delat ut sina så kallade julklappspengar. Och två vägar i Sydösterbotten finns med, i Perus och i Töjby.

Nyhetsbild

Kristinestadsgymnasium i landstoppen i ny jämförelse

När resultaten från både vårens och höstens studentskrivningar räknas placerar sig finska gymnasiet i Kristinestad högt i den nationella toppen och på första plats i Österbotten i STT:s gymnasiejämförelse

Nyhetsbild

LISTA: De här får utmärkelser i din hemkommun

Är du nyfiken på vem som får en utmärkelse av presidenten i din hemkommun? Här hittar du namnen fån Karleby i norr till Kristinestad i söder.

Nyhetsbild

Vindkraftverk kollapsade i Tyskland – samma typ finns i Närpes och Malax

Turbinerna är av samma typ, men inte vindkraftverken som helhet. Därför får olyckan i Tyskland inga följder i Österbotten.

Nyhetsbild

Femton mål när Malax IF besegrade Kraft i derbyt: ”Vi är jämnare över fyra femmor”

ISHOCKEY I ett derby med två ansikten var det Malax IF som drog det längre strået när Kraft gästade på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöter velar inför nytt val – men ingen säger heller nej

Partierna är i full färd med att leta kandidater till vinterns områdesval. Tänker de österbottniska riksdagsledamöterna kandidera? I nuläget är det bara en riksdagsledamot som bekräftar kandidatur.

Nyhetsbild

Skolcoachen Lena tillbaka i sitt högstadium: "Jag önskar någon hade frågat mig hur jag mår"

Skolcoachen Lena Granback ser att många unga kämpar med ensamhet, ångest och social fobi. Hon välkomnar alla diskussioner om de ungas välmående.

Nyhetsbild

SE BILDER: 570 kryssande pensionärer njöt av samvaro – känner du igen någon i vimlet?

Den nya färjan, socialt umgänge och bara att få sätta guldkant på en vanlig torsdag lockade pensionärer från hela Österbotten ut på Kvarken.

Nyhetsbild

God avkastning på Frans Henriksons slantar – nu stöder fonden också utvecklingsprojekt

När bidragen delats ut fanns det ännu tillgängliga pengar i det sparsamma ekonomierådets fond. Därför blir det nu en andra utdelning från Frans Henriksons fond, speciellt för utvecklingsprojekt i Sydösterbotten. Och de närmaste åren kommer utdelningen bara att öka.

Nyhetsbild

Bil körde av riksåttan – föraren behövde vård

Uppdaterad. Vid 15-tiden på fredagen körde en person av riksåttan i Närpes. Personbilen stannade då den kolliderade med ett träd.

Nyhetsbild

Svalare väder fick algblomningen att minska – men vibrio-bakterier förekommer fortfarande

Badvattenkvaliteten i regionen är fortsättningsvis god. Algblomningen tros ha minskat till följd av vädret, men vibrio-bakterier kan fortfarande förekomma längs hela kusten.

Nyhetsbild

VIDEO: Hör Lasse Eriksson sjunga sin nya låt – nu ger han sig ut på turné med dialekt i fokus

Lasse Eriksson och Anders Teir ger sig ut på miniturnén Kåtong Laiv där dialekt står i fokus. De kommer att riva av gamla låtar – och bjuda på helt nytt material. Här kan du få ett litet smakprov.

Nyhetsbild

Kvartett gör comeback för SFP i Malax – "Hybridmöten har visat att det är möjligt att jobba och vara politiskt aktiv"

MALAX Malax nya fullmäktige består åter av tre partier: SFP, SDP och KD. Däremot är kvinnorna väldigt få.

Nyhetsbild

STT:s rankning: Landskapets bästa gymnasium finns i Kristinestad

Finska gymnasiet i Kristinestad är bäst i Österbotten i STT:s jämförelse.

Nyhetsbild

Tio kändisar tipsar om aktiviteter och ställen i Österbotten

Besök en sandstrand eller ett sommarkafé med oslagbart goda kanelbullar. Varför inte ta med familjens yngsta till en österbottnisk savann eller stiga in i byggnader där historiens vingslag fortfarande fläktar?

Nyhetsbild

Upptäck Österbotten och upplev sommaren på cykeln – se vår lista på cykelrutter

Längs krokiga grusvägar, förbi grönskande ängar i nerför- och uppförsbackar. Låt dig inspireras av urvalet cykelrutter för alla typer av cyklister.

Nyhetsbild

Utforska Kvarkens skärgård med kanot – här hittar du besöksmålen i Vasaregionen

Vågorna kluckar mot skrovet och kanoten glider fram i det blåglittrande vattnet. Låter det lockande? Spana in lämpliga strandhugg i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Paddla i Sydösterbotten – här hittar du fina besöksmål och rastplatser

Ta en utflykt till Nordens näst högsta fyr Yttergrund i Sideby eller pausa på holmen Skiten i Malax skärgård. Alternativen är många mellan Malax och Kristinestad.

Nyhetsbild

Näringsrådgivarna vill avdramatisera synen på mat – "Det hör till barnens rättigheter att krångla med maten"

Dieter i all ära, men det som magen gillar allra bäst är regelbundenhet. Näringsrådgivarna inom K5 vill öka medvetenheten kring kosten för att förebygga problem och även i slutändan minska vårdkostnader.

Nyhetsbild

Tio får träffas inom Vasa sjukvårdsdistrikt med start den 1 april

Regionförvaltningsverket lättar på restriktionerna inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu får bara sex personer vistas i samma klunga, men lagom till påsk höjs antalet till tio.

Nyhetsbild

Distansmottagningar blev en frälsning för psykvården i Sydösterbotten – nu finns också tillgång till akuttider

Tröskeln för att söka psykiatrisk vård i Sydösterbotten är låg. Numera erbjuds också akuttider.

Logga in för att följa orten