Kristinestad

Vikarie vald inom diakonin i Kristinestad

Inga-Lene af Hällström vikarierar inom diakonin i Kristinestads svenska församling från början av september. Hon träder in som vikarie för diakon Erica Norrback.

Nyhetsbild

Kommundirektörer med partibok inte ovanligt

Stadsdirektören i Kristinestad är långtifrån unik då hon tillhör ett parti. Det är nämligen inte ovanligt att stadsdirektörer sitter som medlemmar i politiska partier. Det viktiga är objektiviteten och neutraliteten, lyder argumentet för att kommunens högsta tjänsteman kan ha kvar partimedlemskapet.

Ansvarig överläkare söks till Kristinestad

En ansvarig överläkare söks till Kristinestads hälsovårdscentral. Tjänsten ledigförklaras, har vård- och omsorgsnämnden beslutit.

Församling säljer tomt i Lålby och lägenhet i Kristinestad

En lägenhet som Kristinestads svenska församling äger säljs i höst. Inkomsterna ska användas till pågående investeringar.

Nyhetsbild

Silver till Närpes, en fjärde plats till Kristinestad när studerande tävlade i yrkesskicklighet

Sydösterbottningar visade framfötterna i de finländska mästerskapen i yrkesskicklighet Taitaja–Mästare, det blev både ett silver och en fjärde plats.

Nitton delar på 10 000 i bidrag från kristen fond

Nitton sökande har beviljats bidrag ur Gunvor och Bo Skogmans fond. Totalt delas 10 000 euro ut. Fonden är en allmännyttig fond för kristen verksamhet i hemlandet och utlandet.

Nyhetsbild

Tarja Parkatti är årets österbottning

Det var aldrig någon tvekan. Som närvårdare var hon skyldig att anmäla missförhållandena på sin förra arbetsplats, Esperis vårdhem Ulrika i Kristinestad. För sin gärning röstades närvårdaren Tarja Parkatti fram till årets österbottning.

Nyhetsbild

Hörnor avgjorde derbyt

Korsnäs FF vände och vann derbyt mot Sporting efter två mål på hörna. Vi gjorde inte vårt jobb, säger Sportings tränare.

Nyhetsbild

Sydösterbotten får 18 500 i vårens utdelning från Svenska folkskolans vänner

Lägret för unga låtskrivare på Lafo i Kristinestad hör till bidragstagarna när Svenska folkskolans vänner delar ut pengar.

Nyhetsbild

Lämnade skogsplantorna för jobb inom kyrkan

Efter nio år vid ett företag som producerar skogsplantor har agronom Metti Salminen från Närpes tagit sig an uppgiften som kyrklig förvaltningschef i Kristinestad.

Nyhetsbild

Tio år sedan asylcentralen grundades – "2015 var ett utmanande år"

Det har gått tio år sedan Röda Korset grundade mottagningscentralen i Kristinestad. Som mest hade centralen 900 platser, just nu finns 250 asylsökande i staden. Välskött och kostnadseffektiv tyckte överdirektören vid Migri vid onsdagens jubileum i "Garage center" i förra Teledepån.

Nyhetsbild

Kristinestad behåller ansvaret för Ulrika över sommaren

Polisen inväntar  Valviras undersökningar  innan ställning tas om det finns orsak att närmare utreda vårdföretaget Esperi Care. Då det gäller vårdhemmet Ulrika i Kristinestad har Esperi tid på sig till juli att lämna in en heltäckande utredning.

Nyhetsbild

Skillnaden mellan medelpension i Kaskö och Korsnäs – 462 euro per månad

Den genomsnittliga totalpensionen är 1 680 euro i månaden. Men i Sydösterbotten ligger medelpensionen under landets genomsnitt, med Kaskö som enda undantag. Här kan du se medelpensionens storlek i regionen och skillnaden mellan män och kvinnor.

Nyhetsbild

Personbil besköts i Dagsmark efter bråk

Ett bråk i Dagsmark,  Kristinestad, urartade i skottlossning på söndagsmorgonen. Ingen skadades.

Nyhetsbild

Trots fler förhandsröster än i förra EU-valet – statsvetare tror att valdeltagandet sjunker

Betydligt fler har förhandsröstat nu än i det förra EU-valet. Det blev klart när förhandsröstningen avslutades på tisdag kväll. Statsvetaren Thomas Karv tror ändå att valdeltagandet kommer att sjunka.

Nyhetsbild

Politiker kräver att stadsdirektör ger upp partibok – "Påverkar inte jobbet"

Åtta Kristinestadspolitiker kräver att stadsdirektören säger upp medlemskapet i SFP. Jag är medlem i många föreningar, men låter inte det påverka mig i min tjänsteutövning, kontrar Mila Segervall.

Fem Kristinestadsbor fick examen från Kauhajoki

Bland de sydösterbottningar som utdimitterades 18 maj från Suupohjan ammattiinstituutti hittar vi följande fem Kristinestadsbor:

Nyhetsbild

Liten by med stark sammanhållning – "Vi har bra talkoanda fast vi är få"

Nästan halva byn har samlats för den årliga vårstädningen längs byvägen. Det är ingen överdrift.  De arton som mötte upp är så gott som halva byn.

Nyhetsbild

Uttermossa blev en del av Härkmeri – fick samma postnummer

Att man ska ta sig till Uttermossa för att leverera ett brev som har adressen "64460 Härkmeri" är kanske inte helt uppenbart.

Nyhetsbild

Initiativ: Gamla skolan kunde bli Kristinestadsbornas vardagsrum

Sälj inte gamla finska skolan. Den skulle vara ett ypperligt vardagsrum för invånarna och centrum för medborgarinstitut och välfärd i Kristinestad. Så sägs i ett initiativ från Medborgarforum.

Nyhetsbild

Kstadsfullmäktige godkände ramar som leder till plus

KRISTINESTAD Kristinestad strävar efter ett plusresultat på 68 000 euro nästa år. Bostadsarrendena ska bli mer rättvisa och basera sig på tomtens värde.

Nyhetsbild

Ny plan föreslår kraftigt ökad avverkning i Kristinestads skogar – skulle ge staden virkesinkomster på 230 000

Tillväxten i Kristinestads skogar tillåter dubbelt så stort virkesuttag menar skogsvårdsföreningen i den nya bruksplanen som tangerar 1 738 hektar av stadens skogar. Uttaget skulle generera årliga inkomster på 230 000 euro.

Nyhetsbild

Sorgligt dålig skogsbruksplan, tycker biolog: "Området är rena trollskogen"

Bland fornminnen, bronsåldersrösen och jättekyrkan i Solvängen ska maskinerna fram om skogsbruksplanen godkänns i Kristinestad. Det är rena rama trollskogen som måste bevaras, anser biolog Canne Lundberg.

Nyhetsbild

Fjärilsskådare: Även den ryska högstjärten lider om Solvängen gallras

På söndag ordnas exkursion till Solvängen där även fjärilsskådaren Wolfgang Wawerek deltar. Han har hittat fler än 500 arter och är rädd att habitaten för den ryska högstjärten och tunnvingemätaren förstörs om gammelskogen gallras.

Nyhetsbild

Sporting sänkte I-JBK

FOTBOLL Efter att ha mött treans två på förhand sett tuffaste lag, FC Kiisto och Kraft, kunde Sporting Kristina i säsongens tredje match ta säsongens första seger.

Nyhetsbild

Lafoelever bjöd på säsongens första konsert i Badhusparken

Musikaliska godbitar av olika slag bjöds det på vid säsongens första utomhuskonsert i Badhusparken i Kristinestad. Studerande vid Lafo gav ett smakprov på vad de jobbat med under året.

Nyhetsbild

I cykelrikshan kan alla känna vinden blåsa i ansiktet

Det finns många sätt att njuta av en cykeltur. I cykelriksha kan också de som har svårt att röra sig känna vinden blåsa i ansiktet. Det började i Danmark och därifrån har idén spritt sig.

Nyhetsbild

Kod 452: Erika får sitt liv i Lappfjärds å kartlagt via radiosändare

Havsöringens vandring i en av landets få kvarvarande barnkammare följs upp med radiosändare. Nu pejlas fem kilo tunga Erikas vidare eskapader i Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Parkskoj med rörelse och kreativitet för barn

Parkskoj är ett nytt sommarlovsprogram för barn som Folkhälsan i Kristinestad kör i gång. Då blir det mycket rörelse och kreativitet i Badhusparken.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Nyhetsbild

Nu har förhandsröstningen inletts – en jämn ström av väljare till valbåset i Pörtom

En timme efter att förhandröstningen inletts i Pörtom hade 13 personer använt sin rösträtt där – en av dem var Åke Dunder. Valfunktionärerna tycker sig se att allt fler väljer att förhandsrösta.

Nyhetsbild

På fredag får damerna nytt – två års sanering klar

På fredag normaliseras läget i Kristinestads simhall igen när första skedet av saneringen är slutförd. Fruktbara diskussioner förs nu även med Skanska som antytt att man är beredda att delta i kostnaderna.

Nyhetsbild

Gallup: Ska du rösta i EU-valet?

EU-VALET. Förhandsröstningen i EU-valet inleddes på onsdag. Sydins reportrar pejla läget bland några väljare. De sydösterbottningar som vi träffade var säkra på sin sak: Att rösta hör till.

Nyhetsbild

Studentkusiner: Examen ger bra grund och öppnar dörrar

Gymnasiestudier och studentexamen ger en bra grund och öppnar många dörrar. Närheten och att gymnasiet inte är så stort är också fördelar, säger två av årets studenter i Kristinestad.

Nyhetsbild

Lerknådarverk visas i Kristinestad

Lekande lätt i lera är namnet på den utställning som nu pågår i stadsbiblioteket i Kristinestad. Bakom den står ett gäng lerknådarfantaster, som de kallar sig.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Nu inleds förhandsröstningen i EU-valet

På onsdagen drar förhandsröstningen i Europaparlamentsvalet i gång. Nyfiken på hur sydösterbottningarna röstade i förra EU-valet, år 2014? Kolla in vår karta.

Nyhetsbild

Fiskeriområde ger sig inte – ber domstol pröva skarvbekämpning i Sideby

Kristinestad-Storå fiskeriområde nöjer sig inte med avslaget mot skarvbekämpning. Man anser att NTM-centralen inte tagit alla relevanta delar i ansökan i beaktande.

Nyhetsbild

Jaktchef om vitsvanshjort: Kust-Österbotten inget problemområde

De starkaste stammarna i Kust-Österbotten ligger på mindre än omkring tio vitsvanshjortar per tusen hektar. Det är lite i jämförelse med läget längre söderut, säger jaktchefen Stefan Pellas med anledning av utspelet om att slopa licensförfarandet vid vitsvanshjort.

Nyhetsbild

Skarvarna betraktar inte längre Storgrynnan som sitt hem

Storgrynnan i Pjelaxfjärden verkar inte vara intressant längre som boplats för skarven. Olav Sjögård, som bor i Pjelax, har inte sett en enda skarv där i vår. Det verkar alltså bli en andra skarvfri sommar på grynnan.

Nyhetsbild

Inre hamnen borde vara prio ett

Ledare lördag 11 maj. Fem ville bygga nytt i fjol. Dags att lugna ner sig.

Nyhetsbild

Kstad överens med Forststyrelsen – muddring i Tjöck å i vinter

Forststyrelsen sökte och fick lov av HFD att besvära sig mot muddringen i Tjöck å. Något besvär lämnades aldrig in – för nu är parterna överens. Brottsanmälan ligger kvar och i det ärendet kräver Forststyrelsen ersättning för nedhuggna träd.

Nyhetsbild

Två nya projektledare valdes för Lappfjärds folkhögskola

Två projektledare har utsetts till Lappfjärds folkhögskola. Välfärdsnämnden i Kristinestad valde de två bland fyra respektive nio intresserade.

Nyhetsbild

Drömmarnas motionsdag ordnades – ”Här finns samma möjligheter som i stora städer”

Idrottsföreningarna fick visa upp sig och deltagarna fick testa på nya grenar – till levande musik – vid Drömmarnas motionsdag i Lappfjärd på fredagen – ett av 918 ställen runtom i Finland där evenemanget ordnades.

Nyhetsbild

Startar skola i Indien – med modell från Kristinestad och Närpes

Utbildningen i Indien med sina 1,4 miljarder invånare är ojämlik och krackelerar. Vad är då bättre än att lära sig av världens bästa? Forskaren Sheila Annie Peters öppnar skola i mångmiljonstaden Chennai med modell från Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

Nu kan presidenten tända brasa med cembratallkotte från Kristinestad

Uppdaterad. Antony Engelholm fick en pratstund med presidenten och överräckte tändvirke från Kristinestad. Under torsdagen tävlade Lappfjärdskillen i finalen för unga företagare i Helsingfors. Något pris blev det inte, men affärerna gick strålande.

Nyhetsbild

Önskemål: "Fri" jakt på vitsvanshjort på samma sätt som på rådjur

Vitsvanshjortarna blir allt fler och ställer till med problem i trafiken och i jord- och skogsbruket. Nu hoppas jägare och markägare på förändring för att tillväxten ska begränsas. Att slopa licenssystemet vore den snabbaste lösningen, anser ÖSP.

Nyhetsbild

Åsikter isär om golfbana: "Unik möjlighet" – "Finns inte underlag eller pengar"

En möjlighet skapa något unikt menar Lars-Erik Wägar om de avdammade planerna på en golfbana väster om Skatavägen i Kristinestad. Utopistiskt menar Mats Backlund, ordförande i Botnia golf,  som äger golfbanan i Päntäne, Kauhajoki.

Nyhetsbild

Bönderna påminner: Vårbruket påverkar trafiken

Vårbruket är i full gång vilket innebär fler traktorer och jordbruksmaskiner i trafiken. ÖSP vill uppmana alla som rör sig ute på vägarna att ta detta i beaktande.

Nyhetsbild

Feelgood på det sjunde Goodlife-loppet

Hurtiga människor i färgglada trikåer värmde upp i Badhusparken på söndag eftermiddag inför det sjunde Goodlife-loppet. Sedan bar det av ut i spåret.

Logga in för att följa orten