Kristinestad

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Samkalkningsprojekt kan råda bot på de sura jordarna – och däckfirma i Kristinestad byggde ut

Ur Historiska arkivet vecka 42/1971. Nytt samkalkningsföretag har ökat intresset för att kalka, firma Levi Lytz byggde ut sin bildäcksservice i Kristinestad och Kasköfartyg gick hårt på grund. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 19–23.10.1971.

Nyhetsbild

Kristinestad förlänger avtal och överför privat service på välfärdsområdet

Några månader innan välfärdsområdet bildas ska två beslut om framtida vård ännu fattas i Kristinestad. Det ena gäller att förlänga avtalet med Bottenhavets Hälsa och vårdbolaget Pihlajalinna., som ingicks i december 2019. Det andra handlar om att överta vårdbolaget Attendos enhet.

Bilist körde av Mörtmarkvägen – klarade sig oskadd

En bilist tappade kontrollen över sitt fordon på Mörtmarkvägen i Kristinestad på torsdagen.

Nyhetsbild

Dispens för lodjur beviljades – så här många får fällas i Sydösterbotten

Jakten på lodjur inleds den första december, och nu har Viltcentralen beviljat dispenser. Lodjursstammen tycks växa.

Nyhetsbild

Han både jobbar med böcker och skriver dem – men storsäljande författare tänker han inte bli

Jag skriver för att det är roligt, säger Kristinestadsbördiga Gunnar Högnäs, som började skriva redan i folkskolan. Men han har ingen ambition att bli författare eller storsäljare.

Mellan 72 och 76 procent fullvaccinerade i Sydösterbotten

Korsnäs ligger fortfarande i topp vad gäller vaccinationstäckning i Sydösterbotten. Där har tre fjärdedelar av befolkningen nu fått båda doserna. Se här andelen i våra kommuner.

Nyhetsbild

Ökat behov av extra stöd i Kristinestad – småklass behövs nu också i svensk skola

Allt fler elever behöver varje år extra stöd i Kristinestad och det handlar då om personliga assistenter. Samtidigt blir det hela tiden svårare att få personal till skolorna. Nästa år planeras en ny så kallad småklass, som blir den första på svenskt håll.

Kristinestadskille uttagen till landslaget

32 unga volleybollspelare valdes ut till landslagsgruppen. I samband med träning ska ungdomarna också gå i skriftskola.

Nyhetsbild

Nytt centralregister har svårt att hålla leveranstiden – fem veckors väntan på ämbetsbevis

Numera sköts folkbokföringen i bland annat de sydösterbottniska församlingarna av ett nytt, regionalt centralregister. I Närpes församling klagar medlemmar på att leveranstiden numera är lång. Det gäller till exempel för ämbetsbevis i släktutredningsform.

Nyhetsbild

Ny täkt öppnas i Kallträsk – "Tryggar vattenförsörjningen för lång tid framåt"

Tryggandet av vattenförsörjningen i södra Kristinestad framskrider. Tillstånd har getts för en ny täkt i Kallträsk, där 300 kubikmeter vatten per dygn kan pumpas.

Kristinestadsbo en av segrarna i Kankaanpää maraton

Kankaanpää maraton är ett av de största långloppsevenemangen under hösten. En seger kom till Sydösterbotten.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Textilindustrin i Lappfjärd har svårt hitta arbetskraft – och lådsnickaren i Näsby börjar tillverka lekstugor

Ur Historiska arkivet vecka 41/1971. Tell Bergmark i Lappfjärd behöver ett 20-tal nya sömmerskor, guldsmedsaffär i Kristinestad hade påhälsning av tjuvar och nya lekstugor byggs i Närpes. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–16.10.1971.

Nyhetsbild

Fiskeentusiasterna trotsade blåsten – " Alla vill fånga en tio kilos gädda"

Att det var höstens kanske blåsigaste dag hindrade inte de ivrigaste fiskeentusiasterna från att åka ut för att försöka fånga gammelgäddan. Är det mästerskapstävling så är det.

Nyhetsbild

Discgolf har blivit en omåttligt populär sport – ibland tvingas spelarna till och med vänta på sin tur

Discgolfen fortsätter växa så det knakar. På banan i Kristinestad är det fullt med folk så gott som varje dag och från Kristinestad kommer också en finländsk mästare.

Nyhetsbild

Närpes tvåa i statistiken över antalet hjortdjursolyckor i Österbotten i fjol

Risken att krocka med ett hjortdjur är störst i oktober och november. Vi har kollat vilka vägavsnitt i Sydösterbotten som varit mest olycksdrabbade de senaste åren.

Fyra från Kraft och tre från Sporting får delta i regionlagsläger

Fyra pojkar från Kraft och tre flickor från Sporting får visa upp sig för regionlagstränarna nu i höst.

Nyhetsbild

Reserverar anslag för skejtramper, näridrottsarena och lager för tekniska sektorn

Skejtramper i Kristinestad, näridrottsplan i Dagsmark och ett par lagerhallar finns med i tekniska nämndens budgetförslag i Kristinestad. Det sker även en satsning på bättre inomhusluft i familjecentret.

Nyhetsbild

Krögaren kräver covidintyg – och det enligt kundernas önskemål – "Ett första steg mot normalisering"

Från och med lördag tas coronapass i bruk för att få festa natten lång på restaurangen som ägs av Ismet "Ismo" Dilveren i Kristinestad.

Nyhetsbild

Coronapasset tas i bruk – så funkar "passkontrollen"

Riksdagen godkände coronapasset – eller covidintyget – på fredagseftermiddagen. Det betyder att krogar och nattklubbar kan hålla öppet utan restriktioner om de inför "passkontroll" i dörren. Uppdaterad

Nyhetsbild

Kristinestad valde planerare till det nya vardagsrummet – förmånligaste anbudet 59 000 euro

Fem anbud kom in till planeringen av Salutorget jämte omgivningar i Kristinestad. Det budgeterade anslaget räcker inte för att betala konsulten.

Nyhetsbild

Förslag: Snart kan det bli ännu lättare för 17-åringar att ta körkort

Framöver kan det bli så att sjuttonåringar får skaffa bilkörkort utan åldersdispens. Men under veckoslutsnätter skulle körning vara förbjuden. Dispensansökningar forsar in för tillfället och handläggarna på Traficom har fullt upp.

Nyhetsbild

Hotet om stängning fick Nils att träda till – och chauffören Johan kan svänga in för kaffe och munk som vanligt

Nils Levanen har jobbat som anställd i Ömossabaren i 40 år. Inför hotet att baren skulle stängas gick han in som delägare. Och därmed kan virkesbilschauffören Johan Antfolk fortfarande stanna där för en kafferast.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo vill genom besvär häva val av styrelse – "Pihlajaniemi var inte valbar"

Att Petri Pihlajaniemi bedriver byggverksamhet gör att han inte är valbar till stadsstyrelsen, menar Kristinestadsbon Göran Eriksson som i besvär till förvaltningsdomstolen kräver en ny styrelse. Stadsjuristen håller inte med.

Nyhetsbild

Andelsbanker planerar fusion nästa år – start med nytt namn

Sydbottens andelsbank planerar en fusion med en lokalandelsbank verksam i Åbotrakten. Om fusionen blir av väntar ett namnbyte.

Nyhetsbild

Ingvesgård leder äldrerådet i Kristinestad: "Vi måste slå vakt om sjukhusbacken"

Hans Ingvesgård är ny ordförande för äldrerådet och Torolf Back fortsätter leda rådet för personer med funktionsnedsättning.

Nyhetsbild

Nu får gymnasterna äntligen skippa onlinekameran: ”Det är en helt annan känsla att få uppträda för publik"

Efter ett och ett halvt år med onlineuppträdanden får de lokala gymnasterna äntligen visa upp sina färdigheter för publik. Om några veckor väntar två evenemang på hemmaplan för LGF:s gymnaster.

Nyhetsbild

Begär att stadsdirektörens beslut granskas av polis – "Jag besvarar polisens frågor"

En begäran om förundersökning mot stadsdirektör Mila Segervall i Kristinestad har lämnats in till Polisinrättningen i Österbotten. Ärendet handlar om anställningen av teknisk direktör.

Nyhetsbild

Sportings ordförande: "Känns osportsligt att få tacka nej"

Som det ser ut nu faller Sporting Kristina till division 4. Klubbens ordförande Jari Rantala tycker inte om att lag som vinner serien ändå tackar nej till avancemang. Känns osportsligt på något sätt, säger han.

Nyhetsbild

Bollförbundet: Tre lag åker ur trean – Sporting och Kikken två av dem

Inget lag från trean ville upp till tvåan. Nu meddelar bollförbundet att tre lag degraderas. Det betyder att inte bara Kaskö IK utan också Sporting Kristina får ta ny fart i division 4.

Nyhetsbild

Några säger ja, några nja och några nej till kandidatur i välfärdsområdet

Åtminstone tre ledande politiker i Sydösterbotten står till förfogande då kandidater till landskapsvalet ska nomineras. Bland ledande tjänstemän är tongången en annan.

Nyhetsbild

En av tre unga har försökt dra ner på nätanvändningen – utan att lyckas

Resultat från Hälsa i skolan-enkäten ger bilden av att många unga anser att de tillbringar för mycket tid på nätet. Flera har skippat mat eller sömn ofta, eller väldigt ofta, på grund av nätanvändningen.

Nyhetsbild

Hon leder ungdomsarbetet i Kristinestad: "Glädjande att ungdomarna börjat träffas ute igen"

Det är viktigt med flera trygga vuxna i ungdomarnas vardag, säger Jessica Bårdsnes, som sedan augusti leder ungdomsarbetet i Kristinestad. Hon är glad över att se ungdomar träffas ute, men oroad larmrapporter om psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Staden beredd satsa på Norrfjärden – strandpromenaden får fast servicehus med café

En fast servicebyggnad på Packhustorget med turistinformation och café och en restaurering av Norrfjärden – där två av satsningarna i tekniska sektorns förslag till investeringsbudget. Den landar på 4,3 miljoner euro netto.

Lärare sade upp sig i Kristinestad

En klasslärare har slutat inom finskspråkiga skolväsendet i Kristinestad.

Nyhetsbild

De reparerar fattiggubben i Lappfjärd – sätts i skick i vinter

Nu är det bestämt vem som ska reparera skadorna på fattiggubben i Lappfjärd. Gubben fick stora skador då han brutalt misshandlades i maj.

Kristinestadskille femma i tuff konkurrens

Landets bästa juniororienterare samlades i Sandhamn för att göra upp om medaljer i skolmästerskap.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Radioamatören Ben Nyberg har kontakt med 14 länder – och kyrkbygget i Sideby går undan med fart

Ur Historiska arkivet vecka 40/1971. Önskemål i massor mötte svenska riksdagsgruppen, höstrusch i Kaskö. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 5–9.10.1971.

Nyhetsbild

Företagaren ändrade åsikt om nubbstensbeläggningen – men låt asfalten på torget vara i fred, hälsar han

Köpmannen Lasse Vilkevuori risade nubbstensprojektet längs Östra Långgatan – nu är han helnöjd. Men han vill ändå inte se sten på Salutorget.

Nyhetsbild

Kristinestad berett satsa över miljon på förnyat torg – rondellplaner finns

Nästa vecka väljer Kristinestad vem som ska planera om Salutorget till ett levande och trivsamt vardagsrum. Tanken är att projektet förverkligas för 1,1 miljoner euro. Nya trafiklösningar ingår.

Nyhetsbild

Oscar satsar all fritid och alla pengar på drifting – nu är det inte mycket kvar av den BMW han köpte för ett år sedan

Han bytte ut BMW-motorn mot en Mercedesmotor och gjorde tävlingsdebut i drifting i höstas. Kristinestadskillen Oscar Björklund satsar på en karriär inom motorsporten.

Rätt att välja Välimäki till lektor, svarar Kristinestad förvaltningsdomstolen

Valet av lärare till finska gymnasiet och högstadiet har gått rätt till, svarar Kristinestad förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Båt med pråm var i sjönöd – är nu tryggt i hamn i Kaskö

Uppdaterad. Först verkade det vara ett litet uppdrag – bara ett ankare som hade fastnat. Men den hårda vinden och de höga vågorna ställde till problem.

Nyhetsbild

Omsorgsassistenter utbildas på två språk i Kristinestad – försök att lindra brist på vårdare

Den första omsorgsassistenten från YA fick sin examen i april – det var i Närpes. I höst startar denna vårdutbildning även i Kristinestad – nu som tvåspråkig –  för att avhjälpa bristen arbetskraft i branschen.

Nyhetsbild

Nu ska det bli fart på vattnet igen – muddringen vid Sandbanken startade

Muddringen som ska ge bättre vattenflöde och bättre förhållanden för badgästerna vid Sandbankens badstrand i Kristinestad har inletts.

Nyhetsbild

Lappfjärdsöringen blir rikskändis – höstens vandring sänds direkt

Nu finns chansen att följa med öringens vandring i Lappfjärds å i realtid.

Nyhetsbild

Direktörstrio ryter till: "Välfärdsområdet måste ge bättre info till personalen"

Stadsdirektörerna i Sydösterbotten tycker att informationen till den blivande personalen i Österbottens välfärdsområde haltar. I en gemensam skrivelse efterlyser de bättring.

Janne Smeds: Bara ett av tre lag får godkänt

Sportkolumnen. Det blev inte alls lika bra som väntat för de sydösterbottniska division 3-lagen. Endast Korsnäs FF kan pusta ut efter en turbulent säsong.

Nyhetsbild

På söndag avgörs hur många lag som åker ur trean – Sportings öde hänger på Sundom IF:s beslut

Sporting Kristina slutade trea från slutet och nu måste laget vänta på beslut från bland annat Sundom IF om laget vill ta steget upp eller inte.

Nyhetsbild

Nu har de fått en efterträdare – ny turistinformatör tog över i Kristinestad

En ny turistinformatör trädde till inför höstmarknaden i Kristinestad. Helena Kari som i många år skött turistinfon blev pensionär i våras och kollegan Anita Ahlström bytte nyligen jobb.

Nyhetsbild

Befattning ändras då bokförare går i pension i Kristinestad

En tjänst som bokförare i Kristinestad föreslås blir ändrad då nuvarande innehavare går i pension. Uppgifterna ses också över.

Logga in för att följa orten