Kristinestad

Nyhetsbild

Sommarjobben är färre i år – våga fråga tipsar jobbhandledaren Britt-Helen

Sommarjobb. Coronasituationen leder till att det erbjuds färre sommarjobb än vanligt. Service- och turismbranschen är speciellt utsatta. Är du på jakt efter jobb måste du vara aktiv, påminner handledaren på Jobcenter.

Nyhetsbild

Snart intar ungdomarna parkerna – Kristinestad och Närpes anställer i vanlig ordning

Sommarjobb. Också i sommar erbjuder Kristinestad och Närpes stad jobb eller sommarpraktik åt ungdomar. I Kristinestad kommer fem parkarbetare att jobba för Krs Gatu.

Nyhetsbild

Sommarjobbsenkäten: "Hösten och vintern kommer bli knaper"

Sommarjobb. Osäkert läge och utlovade jobb som inte blir av. Bland annat det visar resultaten från HSS Medias sommarjobbsenkät. Bland de unga som svarat i Närpes och Kristinestad har de flesta ett jobb i sommar.

Sporting sparkar igång säsongen – första derbyt blir mellan Kraft och KoFF

Nu är matchprogrammet helt klart för herrtrean och det är Sporting Kristina som är först ut av regionens lag.

Nyhetsbild

Centerkollegan bestört: "Allvarlig sak som vi bestämt tar avstånd från"

Häktningen av Centerns stadsstyrelseledamot slog ned som en bomb hos Centerpolitikerna i Kristinestad – Jag blev bestört, säger Paavo Rantala, vice ordförande i lokalavdelningen och mångårig fullmäktigeledamot.

Nyhetsbild

Ny rektor till finska högstadiet och gymnasiet i Kristinestad

En ny rektor har valts till finska gymnasiet och högstadiet i Kristinestad. Tio behöriga sökande fanns och nämnden var enhällig i sitt beslut.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Mors dag började med höststorm och avslutades med snö

Ur Historiska arkivet maj/1995. Julstämning på självaste mors dag, tidigpotatisen i jorden i Korsbäck och ryska tullen stoppade Nadas hjälpsändning till Raivola. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 3–23.5.1995.

Nyhetsbild

Brottsmisstänkt politiker fortfarande häktad

Den brottsmisstänkte politikern från Kristinestad är fortfarande häktad. Åtal ska väckas senast den 31 augusti. Politikern hade nyligen begärt befrielse från ett av sina förtroendeuppdrag.

Nyhetsbild

I år gäller endast utomhusarbete för Sydpolen – många unga hoppas på arbete i sommar

Majen Norrholm i Norrnäs är en mångårig kund hos Sydpolen. I år blir det inget inomhusjobb men nog trädgårdsarbete hos henne för ungdomar inom 4H:s arbetspool.

Nyhetsbild

Rektorerna överens: "Ska bli lättare att ta del av varandras kursutbud"

Det svenska och det finska gymnasiet i Kristinestad ska göra det lättare för de studerande att kunna ta del av det andra gymnasiets kurser.

Nyhetsbild

En av Sportings bättre spelare klar för ny säsong – "Det känns bra att han fortsätter"

Sporting Kristina satte en viktig pusselbit i lagbygget då Nedim Ibric fortsätter i laget. Men ännu är det öppet med lagets utländska förstärkningar.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Kött har varit livet för Walfred Niks i Böle – nu är hans rökeri ett begrepp i branschen

Ur Historiska arkivet vecka 21/1970. 25 ton kött passerar Niks köttrökeri varje år, första gurkorna levererades den 19 mars och eltekniker dömdes att ersätta ko som dog av elinstallation. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 20–23.5.1970.

Nyhetsbild

Släggkastarna har FM som mål – Emmanuela har kastat närmare sjuttio meter redan

Först var de bara ett par stycken. Men vartefter har släggkastningen blivit allt mer populär och numera har IF Länken ett helt team som vill kasta långt.

Nyhetsbild

Tuffa tider väntar kommunerna – Betydande nedskärningar väntas nästa år

Effekterna av coronapandemin börjar nu slå ut på den kommunala ekonomin. I Kristinestad bereder man sig för "betydande nedskärningar" nästa år. Skattebortfallet uppgår, enligt prognos, till 1,8 miljoner euro.

Nyhetsbild

Kristinestads kulturfond ger pengar till tjära och fönster

Kristinestads kulturfond har delat ut 34 000 euro. Församlingar får renoveringshjälp för Ulrika Eleonora och metodistkyrkan. Här är listan på de som får bidrag.

Nyhetsbild

Liten församling i Kristinestad får stöd: "Nu kan kan södra kyrkgaveln sättas i skick"

Mayvor och Bengt Lindblad är två av de aktiva i lilla Kristinestads metodistförsamling som har en stor kyrka att hålla i skick. De är tacksamma för understöd som gör det möjligt att fortsätta renovera byggnaden.

Nyhetsbild

Renoveringen av Kristinaplan drar ut på tiden

Meningen var att arbetena med att förnya löpbanorna på Kristinaplan skulle ha varit igång redan, men nu dröjer starten. 

Nyhetsbild

Snart gäller en ny vägtrafiklag – gula linjer försvinner och nya trafikmärken dyker upp

De gula spärrlinjerna blir vita och nya trafikmärken dyker upp längs vägrenen. Det är några av många förändringar då den nya vägtrafiklagen träder i kraft om knappt två veckor.

Nyhetsbild

Svårt att göra stöldanmälan – "Polisen kommer bara om du är för tung på gaspedalen"

Inte bara att Esko Mattfolks bankkort blev stulna, det var dessutom närmast hopplöst att få stölden polisanmäld. Efter tre dagars försök lyckades de äntligen.

Nyhetsbild

Restaurangerna öppnar igen – "Hoppas kunderna också hittar tillbaka"

Kundplatserna inomhus begränsas med hälften och bufféborden är fortsättningsvis stängda. Restaurang Crazy Cat i Kristinestad tog tillbaka två permitterade och hoppas på inhemska turister i sommar.

Nyhetsbild

Köpte sig en egen fotoaffär i 40-årspresent – "Roligt med nya utmaningar"

Den anrika fotoaffären Aavamo i Kristinestad, grundad redan 1946 byter ägare – och utökar sortimentet.

Nyhetsbild

Enhälligt i Kristinestad för mera vård till välfärdsområdet

Överför också social- och primärvården till Österbottens välfärdsområde. Det föreslår en enhällig stadsstyrelse i Kristinestad. Stadsfullmäktige bestämmer hur det blir.

Cigaretter, kontanter och verktyg stals i Kristinestad

Förra veckan inträffade två stölder i Kristinestad som nu utreds av polis.

Nyhetsbild

Kristinestad söker både teknisk direktör och fastighetschef

Nu får tf tekniska direktören Niklas Brandt avlastning. Kristinestad söker teknisk direktör och fastighetschef – och fem lokalvårdare.

Nyhetsbild

Då fotbollen tog paus fick Frida tid för fältarbete i naturen: "Jag har lärt mig mycket"

Det blev gummistövlar i stället för fotbollsskor för Frida Lähteenmäki i vår. Under träningspausen har hon inventerat fiskarnas lekplatser i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Bönder uppskattar 4H:s säckinsamling – Närpes brukar höra till toppskiktet

Björn Haga är en av de många jordbrukare i Närpes som blir kvitt sina gödselsäckar tack vare 4H:s säckinsamling. Han uppskattar insamlingen, som samtidigt är en insats för miljön.

Nyhetsbild

Kristinestad del í bygget av stor såg i Raumo – "Ökad konkurrens bra för skogsägarna"

Två företag i Kristinestad får del i Metsä Groups 200-miljonersinvestering i Raumo. För skogsägarna kan det betyda mer inkomster ur skogen.

Tre innebandylag även nästa säsong

Nyhetsbild

Gymnaster har tävlat framgångsrikt trots att tävlingar ställts in

När tävlingssäsongen ställdes in valde truppgymnasterna i Lappfjärds gymnastikförening att istället tävla på nätet – med framgång.

Små enklaver överförs till grannkommuner – Närpes växer med 0,15 hektar

En kommun ska inte ha enklaver i en annan kommun. Lantmäteriverket överför därför fristående områden från en kommun till en annan i Kristinestad–Bötom och i Närpes–Kaskö.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Symaskinerna igång på Algots – 3 000 bekantade sig med den nya industrihallen

Ur Historiska arkivet vecka 20/1970. 3.000 personer synade nya industrihallen i Närpes, fisk dog i Sideby och Övermark pensionärshem fick sitt namn. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–16.5.1970.

Nyhetsbild

Träff med ögonkontakt på seniorboende: "Hej, hur är det i dag?"

Möten med ögonkontakt för boende och anhöriga kan nu ordnas vid De gamlas hem i Kristinestad. Under två månader har de inte kunnat träffas på så nära håll på grund av besöksförbudet.

"Trygga möten viktiga då besöksförbudet fortsätter"

Att det finns möjligheter att tryggt träffas är viktigt för allas välmående nu när besöksförbud på boenden råder. Det understryker äldreomsorgschefen i Närpes.

Nyhetsbild

Planerna på bybutik i Härkmeri tog coronahalt – hoppas kunna starta upp projektet i höst

Planerna på en nyöppning av bybutiken i Härkmeri tog ofrivilligt paus på grund av coronapandemin. Tanken var att butiken skulle öppna denna månad – nu är framtiden oviss.

Nyhetsbild

Flygekorrar stoppar avverkning i Kristinestad – NTM-centralen vaknade ett halvår efter att planen godkänts

Ett halvt år efter att den reviderade skogsbruksplanen över staden Kristinestads skogar godkänts, vaknar NTM-centralen. Flygekorren stoppar åtgärder i Vargöskatan/Vanäsåsen.

Nyhetsbild

"Vi borde kunna spara ens någon procent av totala skogsarealen för eftervärlden"

160 år gamla tallar med skorpbark, kraftiga granar som är upp till 140 år gamla med knutna kronor samt 120 år gamla glasbjörkar och 110-åriga aspar. Vi måste spara skogen, säger Kristinestadsbon Paavo Sallinen.

Nyhetsbild

HJK:s förre målskytt på väg till Sporting – får inte komma in i landet

Sporting har fem spelare som inte kan ta sig över gränsen och serien kör igång snart. Bland annat har man HJK:s förre målskytt som väntar på att få komma till Kristinestad.

Nyhetsbild

Nu ska kommunerna bestämma sig om vården ska överföras till ny samkommun

Det österbottniska välfärdsområdet behandlas i styrelserna i Kristinestad och Kaskö nästa vecka. I Närpes torde ärendet komma upp den 2 juni. Fullmäktige fattar det slutliga beslutet om man ska överföra social- och hälsovården från kommunen till det nya området.

Nyhetsbild

Rolig att vara tillbaka i skolan, tycker elever och lärare –  "Eleverna hade mycket att prata om de två första timmarna"

Skolelverna i Lappfjärds skola hade mycket att ta igen när skolan öppnade på nytt på torsdagen. Det märktes att de tyckte det var roligt att återse sina kompisar.

Nyhetsbild

Biblioteken lånar ut igen – "Det måste kännas tryggt för personal och besökare"

Efter nästan två månader coronastängt är det återigen möjligt att låna böcker på biblioteken i regionen. Man kan hämta reserverade böcker.

Nyhetsbild

Reservister och scouter samarbetar: ”Stugan i Alesundet viktig lokal historia”

Den ena föreningen har ett hus som inte används och den andra saknar egen mötesplats. Ett samarbete för att bevara en historisk stuga har inletts i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nu renoveras Nisses bygge från 1972 – fiskarna försvann och ersattes av badgästerna

Fiskarna har försvunnit och ersatts av badgästerna som också behöver brygga. Nils Ahlstrand byggde Alesundsbryggan 1972 på uppdrag av Vasa väg- och vattenbyggnadsdistrikt.

Nyhetsbild

Daghem i Lappfjärd behöver 400 kvadratmeter till – Tillbyggnad eller modul

En tillbyggnad på drygt 400 kvadratmeter behövs för att få alla barn under samma tak i Lappfjärds daghem. Nuvarande byggnad är för liten för de två avdelningar som finns där. Plats behövs för fyra avdelningar.

Nyhetsbild

Hopptornet vid Sandbanken fixas inför sommaren – "Saltvattnet har ätit skruvarna"

Hopptornet vid Sandbanken i Kristinestad fixas i ordning inför sommaren. Delar av hopptornets botten har farit illa av tidens tand. Stommen ska förnyas, liksom locket.

Fjorton sökte klasslärartjänst i Kristinestad

Fjorton personer sökte en klasslärartjänst i Kristinestad. Tre av dessa återtog senare sin ansökan.

Nyhetsbild

Frånvarande chef förklarade sig – knappast aktuellt med varning

Tf tekniska direktören i Kristinestad innehar i dag fyra tjänster. Arbetsbelastningen är stor ger han som orsak till att han tog fel på datum för möte med stadsstyrelsen. Nu ska han i alla fall avlastas, då åtminstone ett men kanske två chefsjobb ledigförklaras.

Nyhetsbild

De är redo för elevernas återkomst – så här har skolorna i Sydösterbotten förberett sig

Efter snart två månader med distansundervisning återvänder grundskolans elever till skolorna på torsdag. Elva dagar närundervisning kräver specialarrangemang för att minimera smittrisken.

Nyhetsbild

Rektor om examensdagen: "Jag kan inte röra deras mössor"

Studenterna i Närpes får sin vita mössa den 30 maj, medan gymnasierna i Kristinestad utexaminerar studenterna en vecka senare. Det blir en annorlunda examensdag – utan handskakningar och kramar.

Nyhetsbild

Världsmusikfestival flyttas fram ett år

Den internationella Lafo World Music Festival som skulle arrangeras på området kring kulturhuset Dux i Kristinestad ställs in. Nytt försök görs 2021.

Nyhetsbild

LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Logga in för att följa orten