Kristinestad

Nyhetsbild

Maj-Lis, Birgit och Solveig har sjungit i kören sedan starten för 40 år sedan

Samvaron och att sjunga tillsammans är viktiga för sångarsystrarna i Kristinestad. Nu firar Kristinestads damkör 40-årsjubileum med konsert. Tre medlemmar har sjungit med sedan starten 1979.

Nyhetsbild

Fortsatt oro och obesvarade frågor om vård i Kristinestad

Oron för den framtida vården kvarstod hos fullmäktigeförsamlingen i Kristinestad efter måndagens möte. Många frågor fanns det inget svar på.

Nyhetsbild

Gymnastiken har gett dem vänner för livet – "Det är en fantastisk gemenskap"

Josephine Isuls och Emma Nyholm har varit aktiva i LGF så gott som hela livet. Nu laddar de för nästa projekt, en dansshow inför fullsatta läktare.

Avdelningsskötare missnöjd med styrelsens svar – "För allmänt hållet"

Avdelningsskötare Kirsi Widberg kommenterar nu stadsstyrelsens beslut efter att hon anmälde lokalpolitikern Henrik Antfolk för osakligt beteende.

Nyhetsbild

Församlingsråd i Kristinestad måste förklara lånebeslut

Det inte gick rätt till då finska församlingen i Kristinestad 2018 beslöt lyfta ett lån, anser Kyrkostyrelsen. Nu krävs att finska församlingsrådet förklarar sitt agerande.

Nyhetsbild

Gröna fingrar gav pris som årets företagare – "Nyfikenheten driver mig"

En person med gröna fingrar är Årets företagare i Kristinestad.

Kraftspelare på pallplats i DM i fotbollsteknik – nu har de biljett också till FM

Kraft fick med två fotbollstalanger i teknik-FM som går i Björneborg i slutet av månaden.

Nyhetsbild

Innebandydamer starka på hemmaplan

Inför hemmamatcherna i Kristinahallen hade Saragozas damer inte vunnit en enda match. Men nu lossnade det.

Nyhetsbild

HSS Media tar i bruk ny kommentarsfunktion på sajterna – ansvariga utgivare: Vi ska ha en livlig och respektfull debatt

En livlig debatt med många olika åsikter, och ömsesidig respekt. Det vill HSS Medias tidningar ha. Ett nytt sätt att kommentera artiklar är ett steg på vägen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Övermarkborna får allmän telefon

Ur Historiska arkivet vecka 45/1969. Telefonkiosk till Övermark, Sidebydistriktet levererar mjölk och kyrkofullmäktige i Kaskö fastställde budgeten kunde man bland annat läsa om i Närpes Tidning och Syd-Österbotten 5–8.11 1969.

Nyhetsbild

Entreprenörsdag lyckad kulmen på gymnasiekurs i Kristinestad

Ungdomlig entusiasm låg i luften på gymnasisternas entreprenörsdag i Kristinestad. Många sade att de var glada att de fått chansen, då de berättade om sina uppdrag.

Nyhetsbild

Ett års väntan äntligen över för nya apotekaren

Det känns bra nu då jag äntligen fått ta över, säger nya apotekaren Björn Mitts i Kristinestad. Han lovar att de besvärliga ytterdörrarna ska åtgärdas – men slutar med söndagsöppet.

Segerkontot ska öppnas i Saragozadamernas enda hemmamatcher på lördag

SC Saragozas damer har ännu inte vunnit någon match i trean. På lördag har man goda chanser att öppna segerkontot då man spelar säsongens enda hemmamatcher.

Nyhetsbild

Lär ambassadören att potatis också finns utanför Sibbo

När omvärlden blir oroligare blir det nordiska samarbetet allt viktigare, säger Sveriges ambassadör Anders Ahnlid, som just nu är på besök i Kristinestad. Och potatis stod förstås på besöksmenyn.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund återvald i landskapsstyrelsen

Mikaela Björklund (SFP) från Närpes fortsätter som första viceordförande i landskapsstyrelsen. Det blev klart på fredagen då Österbottens förbunds fullmäktige valde styrelse för åren 2020–2021.

Nyhetsbild

Skidåkarna kan förbereda sig på premiär – "Snökanonerna har jobbat på bra"

Om allt går väl kan skidåkarna äntra Vargbergets konstsnöspår på söndag. Utförsåkarna får i sin tur vänta en stund till på sin premiär i Bötombergsbacken.

Nyhetsbild

Lärorik men svår säsong för Mika Kaarre – oklart var han fortsätter nästa säsong

Mika Kaarre fick göra debut i division 2. Det var inte en lätt säsong men väldigt lärorik, säger han.

Rantala fortsätter leda Sporting – en ny i styrelsen

Jari Rantala fortsätter som ordförande i Sporting Kristina och leder en styrelse som får en ny medlem.

Nyhetsbild

Potatislagren krympte i Österbotten – Kristinestad prövades av frost och torka

Potatislagren ökade nationellt – i Österbotten, och framför allt Södra Österbotten ledde frost och torka till mindre skörd.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Ett vettigt nej till division 2

Sportkolumnen. Kraft ska inte tacka ja till någon division 2-plats i detta skede. Inte heller Sporting eller Kikken kommer att genomgå några stora förändringar till en ny säsong.

Nyhetsbild

Antalet skolor har halverats i Sydösterbotten på knappt 20 år

År 2000 – för 19 år sedan – fanns det 36 grundskolor i Sydösterbotten. I dag är 19 kvar. Antalet har nästan halverats.

Nyhetsbild

Elevprognos: vissa skolor växer, andra krymper

Förändringarna i skolstrukturen under de senaste årtiondena är historia – intressant sådan förvisso – men hur ser det ut framöver? Finns det elever i skolorna? Finns det hot om fler skolindragningar den närmaste tiden? SÖ tog en titt på prognoserna.

Nyhetsbild

Tränar inför sin första tekniktävling: "Jongleringen blir kanske svårast"

Dribblingar, skott, passningar och jonglering. All ska göras så bra som möjligt – och på tid. Nu har Sporting Kristinas juniorer också börjat tävla i fotbollsteknik.

Nyhetsbild

Invandrarkvinnor får lära sig cykla i Kristinestad

Projektet Invandrare på cykel ska underlätta nyfinländares vardag när de kan ta cykeln istället för att promenera. Då blir det lättare att skapa nätverk och delta i sociala sammanhang.

Nyhetsbild

Gymnasiestuderande inspirerar till entreprenörskap i Kristinestad

Sju studerande som pluggar ekonomi och företagsamhet grunnade på en entreprenörsdag – resten av gymnasiet hakade på och nu blir handelshuset inspirationshus för en dag.

Nyhetsbild

Gun Mannfolk började sin kulturgärning redan som barn – nu får hon pris

Gun Mannfolk öppnade ett eget museum i Lappfjärd som tolvåring. Nu får hon Folktingets förtjänsttecken för sina kulturgärningar.

Nyhetsbild

Politikers språkbruk fördöms – "Nu ska jag tagga ner" säger politikern själv

Stadsstyrelsen i Kristinestad fördömer en ledande förtroendevalds språkbruk. Nu kommer jag att tagga ner och inte ge mig in i alla diskussioner, säger politikern själv.

Storfusion inom vården påverkar även Sydösterbotten

Den storfusion som är på gång i vårdbranschen berör också Sydösterbotten. Vårdföretaget Mehiläinen köper Pihlajalinna, som Kristinestad förhandlar om en privatisering av vården med.

Nyhetsbild

Minskar avverkning efter kritik – 32 hektar skonas

Mindre avverkning betyder också mindre virkesinkomster när Kristinestad lyssnar på kritiken och bantar ny skogsbruksplan.

Nyhetsbild

Besvär avslogs – nu har han tagit över apoteket

Kristinestad har nu en ny apotekare, ett drygt år efter Fimeas beslut. Det krävdes en omväg via Vasa förvaltningsdomstol.

Nyhetsbild

Det går bra för fler företag i Sydösterbotten

Antalet företag som når upp till en beskattningsbar inkomst om 200 000 euro eller mer har ökat i Sydösterbotten. Beskattningsåret 2017 var de 48 och i fjol 61.

Äldre man fick träd över sig i Lålby

KRISTINESTAD Räddningsverket ryckte ut med flera enheter  till Lålby vid 12.30-tiden på måndagen. Larmet handlade om att hjälpa en människa i kläm.

Nyhetsbild

Snö produceras på Bötombergen – rekordtidig öppning om vädret håller i sig

I fjol öppnade Bötombergsbacken annandag jul – i år kan det bli betydligt tidigare. En tredje snökanon snabbar på tillverkningen av 5 000 kubikmeter snö.

Nyhetsbild

Försäljning av företaget i Kristinestad gav Pauli Ojala störst kapitalinkomst

Med en kapitalinkomst på nästan fem miljoner euro toppar Pauli Ojala österbottniska listan. Orsaken var en företagsförsäljning i fjol.

Nyhetsbild

Manskörer vill locka nya sångare med i gemensamt körprojekt

Alla män som kan hålla ton inbjuds att vara med i ett nytt sydösterbottniskt körprojekt, som avslutas med en konsert. Speciellt riktar det sig till dem som inte förut sjungit i kör.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Industrihall i Närpes landsändans största hus

Ur Historiska arkivet vecka 44/1969. Om vem som segrade i Sideby 4H-klubbs solrostävling och lovande malmfynd i Närpes och om bygget av Algotshallen kunde man läsa i Närpes Tidning och Syd-Österbotten 28–29.10.1969.

Nu kan kandidater nomineras till Finlandssvenska idrottspriser

Årets förening, årets tränare, årets skola i rörelse, ungdomspriset och bragdmedaljen ska delas ut vid den Finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors den 25 januari.

Nyhetsbild

Metodistpastor på distans igen i Kristinestad

Metodistförsamlingen i Kristinestad har igen pastor på distans efter tre år med egen pastor.

Nyhetsbild

Ett lodjur får fällas i Kristinestad – Snålt, tycker verksamhetsledare

Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförenings verksamhetsledare Jarl Bergkulla hoppades på jaktlov för fler lodjur inför vinterns stamvårdande jakt. Närpesnejdens jaktvårdsförening får fälla fler än tidigare år – två. Och stammen växer i Närpes.

Nyhetsbild

Perfekt, säger barnen om den nya konstgräsarenan

Nu är den nya näridrottsplatsen med konstgräs i Lappfjärd klar för användning. Och det är en arena där man kan utöva flera sporter.

Nyhetsbild

Korset i Sideby är fortfarande borta – fiskarna får räkna med mager fångst ett tag till

Kyrkstapeln i Sideby, "stapolin", är fortfarande utan kors. Men hur gick det, påverkades sikfisket i våras som vaktmästaren befarade?

Nyhetsbild

Kristinestad kritiserar skarvstrategi: "Svagt resultat"

Resultatet är svagt. Vi borde fått till stånd en landsomfattande skötselplan för skarven, kommenterar Paavo Rantala som varit Kristinestads ersättare i den nationella arbetsgruppen och är missnöjd med slutrapporten.

Nyhetsbild

70-årig Kristinestadsbo skrev rasistiskt om utlänningar – döms för hets mot folkgrupp

I RÄTTEN. Mannen använde rasistiska tillmälen i sociala medier och gjorde sig rolig över våldtäkter och hedersmord. Nu döms 70-åringen för hets mot folkgrupp.

Nyhetsbild

Litar inte på NTM-centralen – vill ha diskussion om stadsbron

I två repriser har broingenjör Jukka Ylimäki intygat att stadsbron i Kristinestad är stabil. Det biter inte, utan nu vill stadsstyrelsen diskutera med NTM-centralen om "förskjutningen som riskerar öka".

Nyhetsbild

100 år sedan glödlampan tändes i Korsbäck – byns förbrukning motsvarade ett hushålls i dag

På lördag är det 100 år sedan Korsbäck fick "lektris", 30 år tidigare än flera andra byar i Kristinestad. Bo-Göran Lindh var avläsningsman redan som tolvåring och sitter på en riktig raritet – en fungerande 90-åring.

Nyhetsbild

Nu gäller inte det gamla beslutet längre – men staten rör inte dammen

Snart hundra år efter att landshövdingen gav lov till en damm vid vattenkraftverket i Storfors, Dagsmark, har tillståndet upphävts. Men dammkonstruktionerna får bli kvar.

Bländades av solen – körde in i bilen framför

En bilförare bländades av morgonsolen och körde in i bilen som körde framför.

Nyhetsbild

Kritik mot vägskötseln: Diskutera med oss innan vägar döms ut säger Kristinestad

Att statens pengar till vägunderhåll inte räcker till är uppenbart. Men NTM-centralen kunde hantera situationen bättre, anser politiker i Kristinestad – som uttrycker speciell oro över två vägar.

Nyhetsbild

Tjöckmuddring verkställs troligen i vinter – vägmästaren föremål för utredning

Undantagslovet är fixat, skriftligt löfte om att få använda körvägarna fås i veckan. Brottsanmälan vilar fortfarande över stadens vägmästare  – trots att Forststyrelsen får 1 078 euro för "skövlingen".

Nyhetsbild

Spökhistorier satte fart på fantasin i Kristinestad

Rysliga historier passar bra i Halloween-tider. Det är roligt att lyssna på högläsning och det sätter fantasin i rörelse. Efteråt kan man fundera vad som kan vara sant. Spökhistorier lästes häromdagen högt för elever i Kristinestad.

Logga in för att följa orten