Kristinestad

Nyhetsbild

Docent i teologi Patrik Hagman: "Den stora frågan är hur vi ska se på Bibeln"

Prästernas uttalanden om homosexualitet kan inte reduceras till en fråga om hyfs och pli, anser docenten i teologi Patrik Hagman. Frågan är om det ens handlar om tro.

Nyhetsbild

Jakten på Lota lota – den bortglömda delikatessen

"Laka-gropen" utanför broöppningen levererar igen. Januari är lakmånad och Pentti Pulkkinen sitter i kylan i timtal på jakt efter den bortglömda delikatessen.

Ingrediens i biskopsvalet

Ledare lördag 19 januari Blåser liberala eller konservativa vindar i biskopsvalet?

Nyhetsbild

Diana Lillhannus: "Jag hoppas på en mogen diskussion"

Diana Lillhannus tar avstånd från kaplanens och kyrkoherdens uttalanden. Nu hoppas hon att alla tar tid på sig att tänka igenom vad man säger och hur.

Nyhetsbild

Stig Kronlöf: "Jag ser med sorg att vi hamnat i detta läge"

Sydin vände sig till fyra medlemmar i nyvalda församlingsrådet för att be om deras åsikter gällande kyrkoherde Daniel Norrbacks och kaplan Markus Engströms uttalanden om homosexualitet. Viktigast är att den som uttrycker sig gör det på ett sådant sätt att det inte kränker andra människor, anser Stig Kronlöf.

Nyhetsbild

Nanna Rosengård: "Man får inte säga vad som helst, inte ens i bibelns namn"

Kristinestad Jättesorgligt och tragiskt på många sätt. Det tycker Nanna Rosengård om kyrkoherdens och kaplanens uttalanden.

Nyhetsbild

Anders Österback: "Ingen människa har rätt att döma"

Kristinestad Om man är herde för församlingen ska man sköta om församlingen och då ska man i kärlek ta hand om alla människor, säger Anders Österback.

Nyhetsbild

Skolorna i Kristinestad fortsätter samarbetet med församlingen i enlighet med "värdegrunden"

På fredagen gick ett brev ut från skolväsendet i Kristinestad där man deklarerar vilka som ska hålla morgonsamlingar och andra evenemang. Daniel Norrback och Markus Engström nämns inte.

Nyhetsbild

Åbopräst polisanmälde Sydins insändare: "Ord är lika effektiva som fysiskt våld"

KRISTINESTAD Professor Peter Nynäs, ursprungligen från Jakobstad, anser att Markus Engströms insändare i Syd-Österbotten smäder och förtalar homosexuella.

Nyhetsbild

Nu är utbildningen av närvårdare i Kristinestad i gång – inte omöjligt att det blir fler utbildningar

Tretton blivande närvårdare från vitt skilda bakgrunder satte sig på skolbänken på sjukhusbacken i Kristinestad på torsdagen.

Nyhetsbild

160 år sedan "röde hanen" härjade i Kristinestad – hotade hela samhället

För 160 år sedan kom elden lös i Kristinestads centrum. När branden var släckt hade elden härjat på 23 tomter. Det var den största branden i stadens historia.

Nyhetsbild

Han skrev avhandling om den största branden i hemstaden

Det finns många muntliga berättelser om branden men den har egentligen aldrig undersökts vetenskapligt. Så förklarar Mikko Ulfves varför han valde att fördjupa sig i stadsbranden i Kristinestad.

Nyhetsbild

SFP i Kristinestad ännu utan riksdagskandidat – överläggningar förs

Närpes har två, Österbotten totalt 13 SFP-kandidater i vårens riksdagsval – Kristinestad är fortfarande utan.

Nyhetsbild

Ungdomar reagerar på homosexuttalanden – upplever sig kränkta

Gymnasiestuderande Sofia Finnström, Ellen Siili och Frida Rosenback har absolut ingen förståelse för kyrkoherden och kaplanens åsikter utan finner dem oerhört kränkande.

Nyhetsbild

Kaplanen står bakom sin insändare till 100 procent – tycker att biskopen borde granskas

KRISTINESTAD Kaplan Markus Engström ser ingen orsak att backa på sina uttalanden om homosexuella trots massiv kritik.

Nyhetsbild

Skolan bryter samarbetet med prästerna

KRISTINESTAD Lärarna vid Kristinestads svenska högstadieskola och gymnasium tar avstånd från kyrkoherde Daniel Norrbacks och kaplan Markus Engströms uttalanden om homosexualitet. Skolan vill inte längre samarbeta med dem.

Nyhetsbild

Kyrkoherde Norrback: Ledsamt om folk går ur kyrkan

Kristinestad Kyrkoherden Daniel Norrback erkänner att det var ett kraftigt språkbruk i kaplan Markus Engströms insändare. Det var onödigt tillspetsat, säger Norrback.

Nyhetsbild

Biskopen: Undvik språkbruk som kategoriskt fördömer och förnedrar vissa människor

Kaplan Markus Engström i Kristinestad får snart förklara sig för biskopen och domkapitlet. Biskop Björn Vikström beordrar en utredning med anledning av att Engströms språkbruk och kränkande uttalanden i offentligheten om homosexuella. Han har även en hälsning till de i församlingen som nu är upprörda.

Nyhetsbild

Kristinestad drar nytta av nätverk med 55 städer – Delar med sig av "hemligheter"

Sedan 2012 ingår Kristinestad i det så kallade regionstadsnätverket som består av 55 städer. Regelbundna träffar med maktens män och kvinnor, utbyte av erfarenheter ger mervärde för mindre kommuner.

Nyhetsbild

Sotare: "Vi och brandmyndigheterna granskar brandsäkerheten, inte dörrknackarna"

Brandsäkerheten är en annan tråd som påstridiga hantverkare kan dra i för att sälja sina tjänster. Sotaren Erik Svahn har fått höra talas om många underligheter på sina hembesök.

Nyhetsbild

Försäljarna blev obekväma då de fick frågor från en som kan branschen

En granne som behärskar elbranschen är bra att ha när man får påhälsning av kringresande som vill granska elinstallationer och utföra elsaneringar för dyra pengar.

Nyhetsbild

Havreexporten växer över Björnön – avsättning och pris talar för Mellaneuropa

I november inleddes exporten över Björnön och på måndagen lastades tredje fartyget, Baltic carrier, med 2.700 ton livsmedelshavre med destination Lübeck, Tyskland.

Nyhetsbild

Över tusen har fått gratis halkskydd i Kristinestad

1 020 Kristinestadsbor har fått halkskydd sedan staden i fjol började dela ut gratis halkskydd till personer som fyllt 70 år.

Soteld orsakade utryckning i Tjöck

Kristinestad En enhet ryckte ut för att se till att en soteld i Tjöck inte skulle sprida sig till byggnaden.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Öström Pro Trans är ny delägare i Scandic Trans 

Uppdaterad. Det Kristinestadsbaserade familjeföretaget Öström Pro Trans har köpt transportföretaget Scandic Cargo i Mariehamn.

Nyhetsbild

Sporting har nu tränarduon klar

Nu är det klart vilka två som ska träna division 3-laget Sporting Kristina den här säsongen. Laget kan även presentera en förstärkning som i fjol spelade i Kraft.

Nyhetsbild

Järnvägsföreningen fick egen verksamhetsledare – Jobbar på bred front för Kasköbanan

Järnvägsföreningen, som arbetar för att rädda och utveckla Kasköbanan, förstärker sin organisation med en anställd verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Hans Ingvesgård var nere för räkning – nu ser han framåt och är beredd på comeback

Kristinestad Efter sju månaders sjukhusvistelse och frånvaro från politiken ser kommunalrådet Hans Ingvesgård framåt: Jag skulle bli väldigt glad om jag ännu kunde ge något åt samhället och är beredd att offra mig och satsa, säger han.

Nästan 50 nya företag grundades i Närpes i fjol

I fjol grundades nästan 36 000 nya företag i hela landet, det är den högsta siffran under de fem senaste åren. Också i Närpes blir de nya företagen fler, i de andra sydösterbottniska kommunerna pekar kurvan neråt.

Nyhetsbild

Kostnadsfria p-medel ges nu i Kstad – intresset stort

Intresset är stort för kostnadsfria preventivmedel bland Kristinestadsunga.

Nyhetsbild

Kunderna irriterade över långa köer till skattekontoret

Bedrövligt, för lite personal, skrattretande, vi måste skriva och klaga. Sådana kommentarer hördes i den långa kön till skatteverkets servicekontor i Närpes på tisdagen.

Nyhetsbild

Kyrkoherde om pridetåg: "Sodom och Gomorra-parader"

"Man måste inte godkänna sexuella perversioner." Kristinestads kyrkoherde Daniel Norrback har väckt uppmärksamhet med formuleringar på Facebook.

Nyhetsbild

Mamma Mia vilket bioår i Österbotten

FILM Finlands Filmkammare och VBL-ÖT-Sydin har sammanställt filmerna som lockade mest biobesökare i Österbotten 2018. Filmer med mycket musik var populära bland österbottningarna.

Nyhetsbild

Efter snart fem års väntan – nu ryker Hällströmsholmen

Sommaren 2014 lämnades muddringsansökan in: Hällströmsholmen nedanför Centralbron i Lappfjärd skulle väck. Men först på  måndagen inleddes arbetet.

Nyhetsbild

Nu har alla hushåll el igen – men arbetet fortsätter

Under söndagen reparerades de sista elfelen som orsakat strömavbrott i hushåll på Vasa elnäts område. Arbetet fortsätter trots det eftersom flera hundra fritidsbostäder fortfarande saknar elektricitet.

Nyhetsbild

Kenya blev deras längtans land – där bygger Nina och Raimo Varpula sin framtid

KRISTINESTAD Nina och Raimo Varpula tog bastukulturen till Kenya. I dag badar en hel by i deras rökbastu i byn Irongo, medan de själva knegar på i ett vintrigt Finland i väntan på pensionsdagarna, då de räknar med att flytta till Kenya mera permanent.

Nyhetsbild

Årets jullov det bästa hittills för Bötombergen – Backarna öppnade redan på annandagen

Kauhajokiklimat kombinerat med talkoanda ger öppna backar och spår på Bötombergen. I grannkommunerna står liftarna fortfarande stilla.

Nyhetsbild

Nu lyssnar han med hjälp av skrivplattan - hörseln försvann över en natt

KRISTINESTAD När Allan Lillbäck i Sideby förlorade hörseln för ett par år sedan skedde det plötsligt och totalt över en natt. Han lär sig att läsa på läpparna mer och mer hela tiden, men vill man förmedla ett längre budskap till honom sker det enklast med hjälp av en skrivplatta. Men den förlorade hörseln hindrar honom dock inte från att berätta. Det gör han gärna.

Nyhetsbild

Köpmannen i Töjby och Norrnäs blev tvungen att kasta säckvis med förstörda frysvaror

Flera tusen hushåll i Sydösterbotten drabbades av kortare eller längre elavbrott på grund av tisdagens storm. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagen.

Nyhetsbild

Stormen vållade problem - Buss med 50 passagerare körde av vägen

Det blev en bråd natt för räddningsväsendet i stormens spår – nedfallna träd ledde till omfattande strömavbrott och ännu på onsdagsförmiddagen var ett par tusen hushåll i Sydösterbotten utan el. I Lappfjärd körde en buss med 50 passagerare av vägen.

Nyhetsbild

Strömavbrott stänger butiken och stoppar bankbetjäning

Långvariga elavbrott ställer till det för butiker och banker. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Hus totalförstördes i brand i Kristinestad – "Det var övertänt när vi kom dit"

UPPDATERAD Vid 14-tiden började ett hus brinna i Skaftung i Kristinestad. Trots att ägaren till huset försökte tygla branden till en början slukades huset av lågorna.

Nyhetsbild

I England är nyårsdagen den stora dagen – och julen har firats i dagarna två

Nyårsdagen är "den stora festardagen" i England – inte nyårsaftonen. Rebecka Nordström och hennes familj firar lugnt genom att äta gott och se på fyrverkerier.

Nyhetsbild

Ekonomins och verksamhetens vakthund manar till försiktighet

När den arbetsföra befolkningen minskar ser revisionsnämndens ordförande Kaj Kärr (SFP) inkomster från vindkraften och skogen som sätt att erbjuda fortsatt god service.

Nyhetsbild

Fyra vill bli byggentreprenörer för Kristinestads daghem

Bygget av Kristinestads daghem kan i bästa fall inledas redan i mars. Byggtiden är cirka ett och ett halvt år.

Nyhetsbild

Lättare tömma ekopunkternas nya, större kärl

Botniarosks ekopunkter förnyas. De nya insamlingskärlen är större och rymmer större mängder glas- och metallavfall än tidigare. De är ändå lättare att tömma.

Nyhetsbild

Katterna är en del av Michaela Senkas familj - "En bonus att det går bra för Kalle"

KRISTINESTAD Hemligheten bakom Michaela Senkas kärleksfulla men också framgångsrika katter: broiler, fisk, en viss sorts köttstrimlor – och en hel del kärlek. Senkas har alltid varit en kattmänniska och nu reser hon runt för att ställa ut två av hennes helig birma-katter.

Nyhetsbild

Ekens gäng Wendelinarvet snart klar – premiär nästa fredag

Kristinestadsbon Benjamin Kalliomäki har gjort två James Bond-fanfilmer. Nu är det danska Olsen-banden och svenska Jönssonligan som inspirerar, men det är en egen, lokal berättelse. Snart går Benjamin Kalliomäkis "Ekens gäng - Wendelinarvet" upp på biografen.

Logga in för att följa orten