Kristinestad

Nyhetsbild

Vårdaren som slog larm vid Ulrikahemmet känner sig stämplad

Vårdarfacket Super utreder situationen för den vårdare som slog larm om missförhållandena på Esperi Cares vårdhem Ulrika i januari. De som inte nu jobbar för staden får tillvidare lön av vårdbolaget.

Nyhetsbild

Man sköts i höger ljumske i Kristinestad – mobilen stoppade en del av haglen

I morgon begärs en 41-årig man häktad – misstänkt för skottdramat i Kristinestad i fredags. Han sköt offret i ljumsken med hagelgevär. Offret hade en osannolik tur.

Nyhetsbild

Brahegårdens revy lovar ösa ur den lokala skattkistan

Gänget bakom Brahegårdens revy har haft att ösa ur, som vanligt. Lokalsamhället har bjudit på det ena och det andra som revymakarna kunnat frossa i. Premiär för  ”Såhe ere! Elä ere” är det på fredag.

Misstänkt dråpförsök i Lappfjärd – 41-åring begärs häktad

På fredagskvällen sköts en man med hagelgevär på Vallängsvägen i Lappfjärd. Han skadades och fördes till sjukhus. En 41-årig man är anhållen och kommer att begäras häktad.

Nyhetsbild

Församlingarna minskade med 249 i fjol – 112 valde att skriva sig ur kyrkan

De sydösterbottniska församlingarna fortsätter att krympa. I fjol minskade antalet medlemmar med sammanlagt 249 i de fem församlingarna. Under fjolåret valde sammanlagt 112 personer i Sydösterbotten att utträda ur kyrkan. Här har vi siffrorna för de fem församlingarna.

Nyhetsbild

Vapensamlaren ratar kopior och gevär byggda av bysmeden

Remingtonrevolvrarna från 1860 har fyra skåror i kolvarna, lika många offer som de skördat. Det berättar Janne Salmenaho som samlar på antika vapen. Säkrare än aktieplaceringar, säger han.

Nyhetsbild

Vals från Mörtmark på repertoaren när spelmän samlas till stämma i Tjöck

Spelmansstämman återvänder till Sydösterbotten. I augusti bjuder Tjöck spelmanslag in Svenskfinlands spelmän och på programmet står musik med lokal anknytning. Och då ska alla spelmän framföra bland annat Vals från Mörtmark.

Valde ny biblioteks­funktionär i Kristinestad

Välfärdsnämnden i Kristinestad valde Sara Söderbacka, Kristinestad, till ny biblioteksfunktionär vid stadsbiblioteket i Kristinestad.

Nyhetsbild

SFP:are i Kstad vill ha försök där kommuner tar hand om vägunderhållet

Statens vägar skulle skötas bättre om kommunen tog hand om underhållet, menar lokalavdelningen SFP i södra Kristinestad i en motion till partidagen. Att överföra övervakningsansvaret från entreprenören till NTM-centralen vore bättre, kommenterar stadens vägmästare Niklas Brandt.

Nyhetsbild

Lafo fick 200 000 i fondpengar för projektutveckling

Kulturfondens utdelning. Den största enskilda fondpotten i Sydösterbotten går till Lappfjärds folkhögskola. 200 000 ska användas till att utveckla musiklivet i Österbotten, där Lafo ska vara navet.

Nyhetsbild

Här är de i Sydösterbotten som får bidrag och stipendier av fonden

Kulturfondens utdelning. Svenska kulturfonden delar ut 21,6 miljoner euro i vårens omgång, och av den summan kommer cirka 650 000 till Sydösterbotten. Här har Sydin sammanställt kommunvisa listor på privatpersoner, arbetsgrupper och föreningar samt kommuner i Sydösterbotten som får ta del av stipendier och bidrag.

Nyhetsbild

Lappfjärd växer och Härkmeri krymper

De tre svenska lågstadieskolorna i Kristinestad får 32 nybörjare när skolorna börjar i höst, den finska skolan 17.  Kristinestads skola kommer att ha flest förstaklassare av de svenska skolorna, visar uppgifterna om inskrivna elever.

Metti Salminen föreslås till förvaltningschef vid Kstads församling

Kyrkorådet föreslår att Metti Salminen väljs till ny förvaltningschef vid samfälligheten. Kenneth Bergqvist valdes till fastighetsskötare.

Nyhetsbild

Efter islossningen tros skarvarna återvända till Sideby – men besked om bekämpning dröjer

I fjol fanns fler än 3 000 skarvar utanför Sideby. NTM-centralen krävde kompletteringar i ansökan om bekämpning och fiskeriområdet hoppas på beslut innan årets invasion.

Nyhetsbild

Vill röja kantzonerna i Tjöck å på ruttna träd

Ruttna alar längs Tjöck å bör tas bort, anser ortsbon Kaj Thomasfolk. Skifteslaget kommer att behandla frågan.

Nyhetsbild

Forststyrelsen polisanmälde, HFD utfärdade verkställighetsförbud – ingen muddring i vår

På måndagen lämnade Forststyrelsen in polisanmälan mot Kristinestads stad för olovlig röjning av 0,31 hektar mark för körvägar. Åtgärden sätter sannolikt stopp för vårmuddringarna i Lerviken i Tjöck å.

Nyhetsbild

Ungt revygäng i Lappfjärd bjöd på en helkväll i tv-soffan

Det var ett ungt revygäng som ställde sig på scenen i Lappfjärd då revyn "Lokal-in-tv" hade premiär på lördag kväll. Den ungdomliga entusiasmen gav föreställningen både energi och volym.

Nyhetsbild

Pennan på pappret för fyra miljoners daghem i Kstad

Efter en process på drygt sex år sattes punkt i rådhuset på måndagen. Astora-Rakennus sätter i gång daghemsbygget i slutet av mars – och 13 månader senare ska stå klart.

Nyhetsbild

Närpes vill avvakta med egen vårdreform: "Det kommer för hastigt på"

Redan tidigare hade man i Närpes betänkligheter mot att man går för snabbt fram med en egen vårdreform i Österbotten. Farhågorna med den snäva tidtabellen har inte minskat utan tvärtom ökat i och med att den nationella vårdreformen faller.

Personbil skadades i möte med lastbil på viadukten i Tjöck

En personbil fick ytliga skador i ett möte med en lastbil på viadukten på riksåttan i Tjöck på torsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Ronnie Grandell lär ut hur vi ska vara snälla mot oss själva

Kristinestad Att acceptera sig själv med fel och brister är viktigt för vårt välbefinnande. Men det är inte lätt. Tempot är högt. Kraven är höga. Nu om någonsin behöver vi självmedkänsla för att må bra, konstaterar arbetsplatspsykolog Ronnie Grandell.

Nyhetsbild

Ronnie Grandell lär ut hur vi ska vara snälla mot oss själva

Kristinestad Att acceptera sig själv med fel och brister är viktigt för vårt välbefinnande. Men det är inte lätt. Tempot är högt. Kraven är höga. Nu om någonsin behöver vi självmedkänsla för att må bra, konstaterar arbetsplatspsykolog Ronnie Grandell.

Nyhetsbild

Ronnie Grandell lär ut hur vi ska vara snälla mot oss själva

Kristinestad Att acceptera sig själv med fel och brister är viktigt för vårt välbefinnande. Men det är inte lätt. Tempot är högt. Kraven är höga. Nu om någonsin behöver vi självmedkänsla för att må bra, konstaterar arbetsplatspsykolog Ronnie Grandell.

Nyhetsbild

Ekonomiexpertens råd: Dra nytta av samhällsutvecklingen

När pappersindustrin i Finland satsade på kopieringspapper satsade de i Sverige på toalettpapper i stället. I grannlandet insåg de nämligen att det mesta som tidigare hade krävt utskrifter på papper framöver kommer att ske i den digitala världen. Hos oss tände det lite långsammare.

Nyhetsbild

Härvan av missförhållanden inom vården utreds av lokala polisen

Den härva av missförhållanden som avslöjats vid Esperi Cares vårdhem undersöks av den lokala polisen. Det blir ingen centraliserad undersökning i detta skede. Härvan började i Kristinestad.

Ungdomsfullmäktige får 40 euro i mötesarvoden

Nu kommer även ledamöterna i ungdomsfullmäktige i Kristinestad att ersättas för sitt jobb. Mötesarvodet fastställdes till 40 euro.

Nyhetsbild

Forststyrelsen vill att polisen ska utreda Kristinestads "skövling" vid Tjöck å

Vägmästare Niklas Brandts beslut att låta hugga upp körvägarna till muddringsplatserna i Tjöck å behandlas av polis. Markägaren Forststyrelsen lämnar in brottsanmälan denna vecka.

Nyhetsbild

Här är sydösterbottningarna som vill in i riksdagen

Uppdaterad. Sju sydösterbottniska kandidater från fem olika partier kandiderar i riksdagsvalet. Vid förra valet samlade de sydösterbottniska kandidaterna drygt 5 200 röster som nu flyter fritt eftersom ingen av de som kandiderade då ställer upp den här gången.

Nyhetsbild

Felet i sjukhusstatistiken kom från THL, inte en privat läkarstation i Kristinestad

Det var som befarat, ett fel i inmatningen gjorde att Kristinestadsborna fick allt för många sjukhusvistelser sig tillskrivna. De rätta siffrorna placerar staden betydligt längre ner i statistiken.

Nyhetsbild

Kstad sätter ner foten igen – ingen havsvind utanför Sideby

Landskapets försök att köra igenom vindkraft utanför Sideby mot kommunens vilja påtalas ännu en gång. Vi är ju ändå delägare och jag tycker förbundet borde lyssna på kommunen, säger stadsstyrelsens ordförande Åsa Blomstedt.

Nyhetsbild

900 kilometer väg i risigt skick, 140 åtgärdas – noll i Sydösterbotten

Sydösterbotten - ja i stort sett hela landskapet Österbotten blir utan ny vägbeläggning i år när staten stryper kranarna. Listan på statliga vägar i dåligt skick i Kristinestad blir längre och längre.

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket i Kristinestad fick bidrag för läskampanj för unga

Kristinestadsborna kan vänta sig fler sagostunder på biblioteket.

Kvinna fast för fortkörning utan körrätt

Kristinestad En kvinnlig bilförare fick böter och förlängt körförbud för fortkörning utan körrätt längs Riksväg 8 i Lålby vid 13-tiden på fredag eftermiddag.

Nyhetsbild

Ronja Sandbacka ny informatör vid ÅAS

Styrelsen för Åbo Akademis Studentkår har anställt Ronja Sandbacka som vikarie för informatören. Sandbacka börjar vikariera ordinarie informatör Matias Dahlbäck den 11 mars.

Nyhetsbild

Lappfjärdsrevyn fick "tv-format" – Premiär på lördag

Revybesökarna på årets Lappfjärdsrevy ser sketcherna genom "tv-rutan". Däremellan ryms även gristransporten som hamnade i diket och nedläggningen av ett bageri med mera.

Nyhetsbild

Överhettning orsakade nätproblem i Närpes och Kristinestad

Dynamonets kunder fick problem med nätuppkopplingen på lördagen, och problemen fortsatte på söndagen. Felet som orsakat störningar på hela nätet är nu åtgärdat.

Nyhetsbild

Den nya biskopen är en i denna kvartett

Biskopsvalet. Vem som tar över som biskop i Borgå stift efter Björn Vikström kan vara klart om tre veckor. I biskopsvalet för tio år sedan hade Vikström ett rätt svagt understöd i Sydösterbotten. Två av de fyra kandidaterna som var med 2009 ställer upp även denna gång.

Nyhetsbild

Fyra elektorer om valet: Viktigt att nya biskopen enar kyrkan

Trygg och modig. Erfaren. En person som kan ena kyrkan, inte splittra den. Det är viktiga egenskaper. Sydin har frågat fyra elektorer varför deras kandidat vore den bästa att efterträda biskop Björn Vikström.

Kristinestad styr riktningen för hamnen

Ledare lördag 2 mars. Ansvaret för sjöfarten ligger på staden i det tomrum som bildas.

Nyhetsbild

Nu bor 14 klienter på Ulrika – Esperi avkrävs ytterligare utredningar

Kristinestad har ännu inte fått närmare besked om framtiden för vårdhemmet Ulrika. Staden ansvarar för vården tills beslut fattas om Esperi Cares tillstånd fattats. Först ska Valvira ha fler utredningar.

Nyhetsbild

Björnö hamn viktig för Alfa Oil - utesluter inte medverkan i hamnbolag

PVO:s sorti från Kristinestad innebär samtidigt att hamnförhållandena på Björnön söker nya konstellationer. För företaget Alfa Oil, som vill lagra bränsle i bergrum, är en fungerande hamn livsviktig.

Tre nya sökande till kyrklig förvaltningschef i Kristinestad

Tre ansökningar till kom in då tiden för att söka jobbet som kyrklig förvaltningschef i Kristinestad förlängdes. Två tidigare sökande är också med.

Nyhetsbild

Ungas läsvanor ska främjas genom kampanj – bibliotek i Vasa och i Kristinestad deltar

VASA Totalt 22 bibliotek mottar 5000 euro var för att främja barn och ungas läskunnighet. Genom kampanjen anställer biblioteken en ung person som till exempel kan läsa högt på sagotimmar eller arrangera workshops.

Företagare dömdes för miljöförstöring - Saknade lov för marktäkt

Hovrätten ändrar inte tingsrättens dom: Två företagare från Bötom döms till villkorligt fängelse för miljöförstöring. De bedrev i många års tid marktäkt på ett grundvattenområde i Tjöck utan att ha tillstånden i skick.

Nyhetsbild

Furetan begravde planerna på stort bioraffinaderi på Björnön

Det handlade om en totalinvestering på 300 miljoner euro som skulle ge 1 500 arbetstillfällen till Kristinestad. Efter beskedet om att PVO Lämpövoima river kraftverket på Björnön är området ointressant för Furetan.

Nyhetsbild

Första skedet snart avslutat – saneringen tar därefter halt tills ansvarsfrågan är utredd

I början av maj normaliseras läget i Kristinestads simhall igen när damernas dusch- och bastuutrymmen är sanerade. Något mer görs inte innan ansvarsfrågan är utredd. Entreprenören Skanska hävdar fortsättningsvis att inget är deras fel.

Virkestraven ska vara på andra sidan diket

Virke som körs ur skogen måste förvaras på markägarens mark, på andra sidan vägdiket, säger NTM-centralen med anledning av en virkestrave som ligger alldeles invid Skrattnäsvägen.

Nyhetsbild

Vårdsiffrorna för Kristinestad var felaktiga – boven är en privat läkarstation

Kristinestad toppar inte alls listan över flest sjukhusdygn per tusen invånare år 2017. Statistiken som getts åt THL var helt åt skogen.

Nyhetsbild

Valvira till Yle: "Fler utredningar om Ulrikahemmet behövs"

KRISTINESTAD Den första utredning som Valvira begärt och fått från Esperi Care om verksamheten vid Ulrikahemmet i Kristinestad anses vara otillräcklig.

Nyhetsbild

Sensationell vårdstatistik förbryllar experter: "Det här stämmer aldrig"

Enligt THL:s statistik tillbringade varje Kristinestadsbo – oavsett ålder – en vecka på sjukhus under år 2017. Kristinestad leder statistiken överlägset i hela landet. Men av allt att döma stämmer siffrorna inte.

Logga in för att följa orten