Kristinestad

Nyhetsbild

Producentbas: "Alla nya grödor välkomna"

Inom växthusnäringen söks kontinuerligt nya grödor och allt nytt är hemåt. Intresse för att odla medicinskt cannabis finns säkert, men odlingen blir i så fall säkert starkt reglerad, tror Närpes trädgårdsproducenters ordförande Joakim Strand.

Nyhetsbild

Närpes upp i sysselsättningstopp – färre arbetslösa och fler lediga jobb

Antalet arbetslösa fortsätter att minska medan de lediga jobben blir fler. Det är kontentan av sysselsättningsöversikten för augusti månad.

Nyhetsbild

Färgglada dekorationer växte fram i Kristinestad

Dekorer i klara färger växer fram när schablonmålare pryder väggar. Det är precisionsjobb men intresset för traditionella tekniker är stort och kurser fylls snabbt.

Nyhetsbild

Vasabo tar över apoteket i Kristinestad

Nu är det klart vem som tar över efter Pia Skullbacka som ny apotekare i Kristinestad.

Sporting vände och vann i Esse

Sporting hade flyt i spelet och då blev det tre poäng i säsongens nästsista match. Nu är laget till och med femma i tabellen.

Nyhetsbild

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild

Hemlig lista i Kristinestad förklaras med ”oklarheter”

Kristinestads finska församling fortsätter hemlighålla namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Förklaringen är att det fyra dagar senare fortfarande finns oklarheter om kandidaternas valbarhet och vilka som gett sitt samtycke till kandidatur

Nyhetsbild

Vindkraftspark med 26 turbiner planeras i Tjöck

Norra Kristinestad och södra Närpes blir minst sagt vindkraftstätt om samtliga projekt förverkligas – totalt 67 turbiner planeras i Tjöck, Böle och Pjelax. I dag snurrar fem i Svalskulla.

Nyhetsbild

Nytt daghem största investeringen i Kristinestad 2019

Gamla daghemmet i Kristinestad rivs, det nya byggs. Åldersro förstoras och idrotten får sitt. Investeringarna landar på drygt 7,35 miljoner euro netto i samhällsbyggnadsnämndens budgetförslag för nästa år.

Nyhetsbild

Full fart på möllorna när Ömossa vindpark invigdes

Kraftverken fick visa vad de duger till när Finlands största vindkraftspark invigdes. Här kan Kristinestads elbehov gånger sex produceras.

Nyhetsbild

André Linman rockade loss med symfoniorkester – Helt najs, tyckte åhörare

KRISTINESTAD Kombinationen hårdrock och symfoniorkester gick hem hos skoleleverna i Kristinestad och Närpes. Skolkonserten i Kristinahallen med André Linman och Vasa stadsorkester var en lyckad show.

Nyhetsbild

"Pyromanen" i Kristinestad nu häktad för fjärde gången

Kvinnan som misstänks för bränderna i Kristinestad lyckas inte bli frisläppt trots ihärdiga försök. Orsaken är en oro för hur hon ska klara sig i samhället.

Nyhetsbild

Monolas planer på kaffekiosk prövas i högsta rättsinstans

Milla och Petri Monolas planerade kaffekiosk söder om strandpromenaden i Kristinestad prövas av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Staden vidhåller att det var rätt och riktigt att hyra ut marken.

Nyhetsbild

Klart budskap: "Dags att sluta ställa om klockan"

Mjölkbonden säger sig inte påverkas nämnvärt av att klockan ställs om men för skiftesarbetare kan det vara tungt. De Sydin pratat med delar åsikt: det är dags att sluta ställa om klockan.

Nyhetsbild

Frågetecknen hopar sig kring finska församlingen - Herden mörklägger kandidatlista

Kristinestads finska församling vägrar fortfarande ge ut namnen på kandidaterna i församlingsvalet. Det strider mot offentlighetslagen. Orsaken uppges vara att kompletteringar behövs. Men åtminstone två tongivande sannfinländska lokalpolitiker i Kristinestad är kandidater.

Nyhetsbild

Val på två skilda dagar måste ordnas i Kstads svenska församling

Församlingsråd väljs i normal ordning i Kristinestads svenska församling på valdagen 18 november. Därefter måste nyval utlysas för att få ihop till ett kyrkofullmäktige, eftersom det nu finns för få kandidater för att fylla de platserna.

Nyhetsbild

CPC fick förlängt bygglov i Kstad

CPC Finland har beviljats två års förlängning för byggloven på åtta vindkraftverk i de östra delarna av Kristinestad.

Nyhetsbild

Återvinnaren Rita vill börja sortera plastavfall

Rita Backman i Kristinestad är för återvinning och återbruk. Därför vill hon gärna sortera plast också så att den kan användas igen. Nu går plasten i soptunnan. Men snart kan det bli ändring på det.

Nyhetsbild

Skyddsnät och beckolja håller älgflugorna på avstånd

Närpes Med svampkniven skramlande i ett zinkämbar hålls både björn och varg på avstånd. Men metoden biter inte på älgflugorna. De kommer ändå. Och i år finns de i stora mängder, mycket mer än normalt, har svampkonsulent Birgitta Eklund erfarit.

Nyhetsbild

Kristinestad kräver att riksväg 8 ingår i stomnätet

Kristinestad sällar sig till kommunerna som kräver att Riksåttan mellan Björneborg och Nykarleby ska ingå i stomnätet. Därtill bör två trafikfarliga korsningar i kommunen åtgärdas, omedelbart.

Nyhetsbild

Kristina Medi får uppskov på återbetalning av lån igen

Kristinestad beviljar förlängning på delägarlånet till Kristina Medi för andra gången. Bolaget visar nu också plussiffror för första gången.

Nyhetsbild

Falsklarm om brand i Dagsmark

KRISTINESTAD Räddningsverket i Kristinestad larmades tidigt på tisdagsmorgonen om en medelstor brand på Dagsmarksvägen. En förbipasserande hade sett rök intill en växthusanläggning.

Nyhetsbild

Kvinna som antastades fick rätt – uppmanar alla som drabbas att polisanmäla

Vårvintern 2016 blir en kvinna sexuellt antastad under en promenad i Kristinestad. Nu, 18 månader senare, är ärendet avklarat. Kvinnan som ville statuera exempel är glad över domen.

Nyhetsbild

Här är kandidaterna i församlingsvalet – 21 ställer upp på lista för kvinnliga präster

Här är namnen på kandidaterna i församlingsvalet i Sydösterbotten. Undantaget är den finska församlingen, vars kyrkoherde valde att hemlighålla de offentliga uppgifterna. I Närpes blir valet högintressant, listan som talar för kvinnliga präster har 21 kandidater av totalt 41 nominerade.

Nyhetsbild

Biblioteket tillbaka i Lappfjärds centrum – "Hoppas platsbristen är löst för all framtid"

På måndagen återöppnade biblioteket i Lappfjärd, hemma i centrum igen efter tio år inhyst i skolan. Carita Nygren prisar närheten till annan service och rymligheten på den nya adressen.

Nyhetsbild

Sporting säkrade serieplatsen

Sporting klarade av att behålla en ledning. Då blev det tre poäng och en definitivt säkrad serieplats. Otroligt skönt, säger tränaren.

Nyhetsbild

20 år sedan Kristinestad bytte ängsmarker mot järnvägsområdet

Det senaste tillskottet på det gamla järnvägsområdet i Kristinestad är två radhus - på en tomt som ligger ungefär där järnvägsspåren gick. Nu har det gått 20 år sedan stadens bytesaffär med staten, som innebar att gamla hus fick nya ägare och området kunde bebyggas med nya hus.

Nyhetsbild

Öppnar upp nytt bostadsområde öster om inre hamnen

Nitton småhustomter och fyra radhustomter öppnas efter årsskiftet öster om inre hamnen i Kristinestad. Det här det första skedet – detaljplanen ger möjlighet till närmare 60 tomter för egnahemshus.

Nyhetsbild

Nu tillsattes gruppen som ska träda in om epidemier bryter ut

KRISTINESTAD Vid misstanke om en matförgiftningsepidemi, eller då befolkningen smittats av dricksvatten eller badvatten, är det speciellt en grupp i kommunen som aktiverar sig. Epidemiarbetsgrupppens viktigaste uppgifter är att förhindra att smittan sprider sig och att utreda varifrån den härstammar.

Nyhetsbild

Staden tackade nej - nu är idrottsplanen i Dagsmark till öppen försäljning

Nej, Länken har ingen förståelse för stans agerande att vägra köpa och äga sportplanen i Dagsmark, i likhet med övriga planer i kommunen. Nu lägger föreningen ut den till allmän försäljning.

Nyhetsbild

Kerstin Häggqvist ny hälsoinspektör i Kristinestad

KRISTINESTAD Kerstin Häggqvist valdes till ny miljö- och hälsoinspektör i Kristinestad. Det är fråga om en tillsvidareanställning på 60 procent.

Nyhetsbild

Tre bävrar har redan fällts i Kristinestad - nio licenser återstår

Tre av tolv beviljade jaktlicenser på europeisk bäver har nu utnyttjats i Kristinestad där den skadorna orsakade av bäver blir allt större. Bävrarnas dammbyggen svämmar över skogsskiften och åkrar. Värst är situationen i Sideby.

Nyhetsbild

Flera listor också i Kristinestad och Korsnäs

I Kristinestads svenska församling är åtminstone två olika kandidatlistor på gång till församlingsvalet. I Korsnäs kan det, som det brukar, bli fyra olika listor.

Nyhetsbild

André Linman sjunger rockmusik med symfoniorkester på tre orter

Nästa vecka rockar André Lindman loss på tre konserter med Vasa stadsorkester: i Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Samtidigt arbetar han med helt ny musik.

Nyhetsbild

Assessor om missnöjet med kyrkoherden: Bojkott oväntad men avvikande meningar kända

Det var en överraskning för domkapitlet i Lappo stift att fyra partier bojkottar församlingsvalet i Kristinestads finska församling. Att förtroendevalda och kyrkoherde Martti Toivanen har avvikande meningar är känt.

Nyhetsbild

Svenskt börsbolag ny ägare till Nordautomation

Kristinestad

UPPDATERAD. Det svenska börsbolaget Addtech har köpt 80 procent av aktierna i Nordautomation Oy i Kristinestad. Säljare är Pauli Ojala som kvarstår som vd och minoritetsägare med 20 procent av aktiestocken i företaget som han byggt upp. Nordautomation har fått ett gott hem, säger han om den nya ägaren.

Nyhetsbild

Fyra partier bojkottar finska församlingens val i Kristinestad

Fyra partier kommer att bojkotta höstens församlingsvalet i Kristinestads finska församling. De fyra är Kristdemokraterna, Centern, Samlingspartiet och Socialdemokraterna.

Nyhetsbild

Svårare få behörig personal till dagis "Redan nu brist på barnträdgårdslärare"

Sydösterbotten är inget undantag. Också här blir det problem att hitta behörig dagvårdspersonal, då de nya behörighetskraven ska uppfyllas 2030.

Nyhetsbild

K5 avvaktar kring enhet i Kristinestad - "Försöker rasera istället för att bygga upp"

Samkommunen K5 avvaktar med att överföra regionala uppgifter till geriatriska kunskapscentret. Det blev omröstning i styrelsen med Kristinestad och Kaskö på ena sidan, Närpes, Malax och Korsnäs på den andra. Bara politik och ett sätt för Närpes att försöka säkra framtiden om vårdsreformen förverkligas, säger medlemmen Ingmar Rosenback i Kristinestad.

Sporting kollapsade - igen

Sporting ledde med tre mål men förlorade med uddamålet hemma mot I-JBK. Då samlade tränaren spelarna i gymnastiksalen efter matchen.

Nyhetsbild

"Fel fokus i diskussionen om skolcampus"

KRISTINESTAD I det politiska vevas frågan om ett gemensamt skolcampus för de finska och svenska högstadierna och gymnasierna i Kristinestad. Peter Grannas, rektor på svenska gymnasiet, tycker att det pedagogiska innehållet har fått för liten plats i diskussionen.

Nyhetsbild

Utveckling och demokrati är honnörsord för nya rektorn

KRISTINESTAD Han vill se mer demokrati i skolan, vill skapa ett ökat samarbete med arbetslivet och strävar till att utveckla pedagogiken. Peter Grannas har inlett sin nya karriär som rektor för gymnasiet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Sedu kunde ha utbildat närvårdare i Kristinestad

Vi hade kunnat ordna utbildning för närvårdare i Kristinestad om vi blivit tillfrågade. 15-20 intresserade hade räckt för start, säger vicerektor Hellevi Lassila vid Sedu, utbildningssamkommunen i Seinäjoki, som har utbildning även i Kauhajoki.

Nyhetsbild

Vänner ser fram emot en marknadsrunda

Nancy Luomala hoppas på vackert höstmarknadsväder. Då kan hon och vännen Stina Niskala kolla in vad som händer på torget i Kristinestad. De båda är gärna ute på promenad då vädret tillåter.

Nyhetsbild

Ny ordförande: Vi behöver inte fler tomma hus i Kristinestad

Att bygga ut finska lågstadieskolan i Kristinestad när man inte vet hur länge asylsökande finns kvar är oförnuftigt. Det anser Mats Ingves, ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Han ser inte heller orsak att skapa mer tomma fastigheter genom ett gemensamt skolcampus.

Nyhetsbild

Kristinestad tar hand om skötseln av Storholmen - "Färre eldsjälar, fler besökare"

Besökarna på Storholmen i Perus blir fler och fler, vilket sliter. Stadens friluftsmuseum ser ut som en vildmark, konstaterade Ingmar Rosenback och antalet frivilliga som åtar sig att sköta holmen sinar. Nu tar Kristinestad över underhållet.

Nyhetsbild

Granö får inte chefa över Kristinestad från Korsholm

Kristinestads stadsjurist Niklas Granö får fler arbetsuppgifter och leder nu även serviceområdet får livskraft och är ställföreträdande för stadsdirektör Mila Segervall. Men den senare uppgiften går inte att sköta från Korsholm.

Nyhetsbild

Ingves tar över samhällsbyggnadsnämnden

Skaftungbon Mats Ingves, SFP, tar klivet upp och blir ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden efter Mila Segervall.

Nyhetsbild

Kommuner tvekar till att låta sjukvårdsdistriktet överta äldreomsorgen

Kristinestad/Närpes Kommunerna i Österbotten ser ut att hinna före den statliga vårdreformen med att bygga en ny organisation. Enligt ett förslag ska socialvården och primärvården integreras med specialsjukvården. I både Närpes och Kristinestad är man tveksam till att överlåta äldreomsorgen till sjukvårdsdistriktet.

Logga in för att följa orten