Kristinestad

Nyhetsbild

Nu är de första potatisarna i jorden - "Det är en chansning"

Det är en chansning, säger Kaj Berglund i Härkmeri, som i fredags inledde odlingssäsongen. Potatissättning den 27 mars är nytt rekord för hans del.

Nyhetsbild

Kaskö har högsta tätortsgraden – åtta i landet med sina 99,5 procent

Föga förvånande bor nästan hela Kaskös befolkning inom tätortsområde. Staden finns trots allt på en ö med begränsad yta. Men andelen har faktiskt sjunkit på senare år.

Nyhetsbild

Elva tätorter i Sydösterbotten – Kristinestad har gått förbi Kaskö och är nu folktätast

En har fallit bort och nu återstår elva områden i Sydösterbotten som klassas som tätort. Kommuncentra är givna tätorter, men det finns några mindre byar som överraskar.

Nyhetsbild

Diakonernas nya vardag: ”Viktigt att ingen känner sig ensam fast vi inte kan träffas”

När samlingar och hembesök inte kan ske söker kyrkans diakoniarbetare nya sätt att nå ut. Telefonen är ett viktigt hjälpmedel.

Nyhetsbild

Uppstartslägret inför musiktävlingen MGP sköts digitalt – unga får råd på lördag

På grund av coronaviruset har Lappfjärds folkhögskola, som skulle ha ordnat lägret, gett alla anmälda en möjlighet att diskutera låtmaterial under ett videosamtal.

Nyhetsbild

Jimmy om corona: "Jag har aldrig tidigare varit så sjuk"

Musikern Jimmy Westerlund fick coronasmittan i Spanien och är efter 13 dygns helvete nu på bättringsvägen.

Nyhetsbild

Rehabavdelningen i Kristinestad kan bli en av fyra coronaenheter i Österbotten

Österbotten rustar för en eventuell coronavåg. Rehabiliteringsavdelningen på hälsocentralen i Kristinestad kan bli en av fyra coronaenheter i landskapet. Det finns ingen kokbok för det här utan den skrivs samtidigt som vi kockar, säger ledande läkaren.

Nyhetsbild

Håll dig i form med toapappersrullar – "Viktigt för motståndskraften och återhämtningen"

Symbolen för coronaviruset, toapappersrullen, kan även användas för att bibehålla formen när gruppträningen är inställd. Här får du några tips.

Nyhetsbild

Museiverket backar om krav på vrakundersökning för plan

Projektet att samla sjöfartsmuseet i Kristinestad på en plats tar nu tar ett steg framåt. Christer Norrvik är glad för att Museiverket lindrat sitt krav på en vrakundersökning.  

Nyhetsbild

Livat på Norrfjärden: "Svanarna mår bra men arterna blir färre"

Norrfjärden i Kristinestad sjuder nu av liv. För det står hundratals flyttande vårfåglar. Stadsbor stannar gärna upp och kollar in fågellivet.

Polisen grep misstänkt rattfyllerist

Polisen grep en person misstänkt för rattfyller i i Lappfjärd i måndags.

Nyhetsbild

Krögarna förbereder stängning – "Folk äter inte ute – de håller sig inne som man ska"

Krögarna i Närpes och Kristinestad inväntar som bäst ett slutligt besked från regeringen om de tvingas stänga  för kunder – bara hämtmat och hemkörning skulle tillåtas. Ytterligare permitteringar av personal blir nu aktuellt.

Nyhetsbild

Åklagaren lade ner förundersökningen av dataskandalen i Kristinestad

Förundersökningen av det misstänkta dataskyddsbrottet när stadens datorer hittades på en loppis i Björneborg är avslutad och leder inte till åtal.

Nyhetsbild

Jari Rantala kallades till gränsen: ”Människorna är ganska lugna”

Kristinestadsbon, gränsbevakaren Jari Rantala håller kontakt med pressen vid gränsen mellan Finland och Sverige i Torneå.  Han säger att folk förstår att onödiga resor ska undvikas för folkhälsans skull.

Nyhetsbild

Potato Product i Lappfjärd fick ny ägare

Potatisförädlingsföretaget Krs Potato Product som verkar på Åsändan i Lappfjärd har fått ny ägare.

Nyhetsbild

Förslag: Kristinestad inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen

På måndag tar stadsstyrelsen i Kristinestad ställning till samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen. I detta paket ingår möjligheten att kunna permittera eller säga upp anställda. Personal vid enheter som stängs på grund av att hindra spridningen av coronavirus kan även få nya arbetsuppgifter.

Nyhetsbild

Östra Långgatan får stenbeläggning – "Äntligen, den är i skämmande dåligt skick"

I år satsar Kristinestad 450 000 euro på att beta av reparationsskulden på gator och vägar. 70 000 går till ny beläggning av 130 meter av Östra Långgatan – som nu får nubbsten.

Nyhetsbild

Fondpengar byter ut kursgårdens asfalt mot trädgård – "Nyttigt och estetiskt för alla"

En gemenskapsträdgård ska ersätta dagens asfaltplan vid kursgården Kristina. MI-rektor Anette Norrgrann är jätteglad då projektet får stöd från Kulturfonden.

Inga nya sökande till jobb som projektkoordinator

Inga nya sökande har anmält sig till jobbet som projektkoordinator i Kristinestad. Ansökningstiden förlängdes då man hoppades locka fler sökande.

Nyhetsbild

Rätt få elever återvänder till skolan – ändå undervisning i alla enheter

Anstormningen var inte så stor då elever i förskolan samt ettan, tvåan och trean på nytt fick möjlighet att delta i närundervisning i sin skola. I Närpes kom 19 nya anmälningar om närstudier på måndagen. Även i Kristinestad var ökningen blygsam.

Nyhetsbild

Företagen krisar: "Smärtgränsen är slutet av april – annars väntar konkursvåg"

När landets ekonomi stoppar upp lider företagen och ingen slipper undan, oavsett bransch. Permitteringar och konkurser är oundvikliga, säger orolig ordförande för företagarföreningen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Tog sista båten från Danmark – Emilio hemma efter innebandyäventyret

Emilio Lassfolk tillbringade ett år som halvproffs i den danska högstaligan i innebandy. Säsongen fick ett abrupt slut och Härkmeribon hann ta sista båten hem innan gränserna stängdes.

Sex sökande till sekreterare för MI och välfärd i Kristinestad

Sex personer vill bli sekreterare vid medborgarinstitutet och serviceområdet för välfärd i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Make-upkurs på folkhögskolan

Ur Historiska arkivet vecka 12/1970. Make-upkurs på folkhögskolan, byggare invaderade Lappfjärd och viktigt att Kaskövägen utbyggs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–21.3.1970.

Nyhetsbild

Förbudet begränsar inte kommunala möten

Kommunala organ kan fortsätta att hålla sammanträden som vanligt. Mötesförbudet gäller inte dem. Publik som vill följa ett fullmäktigesammanträde på plats kan inte stoppas, men nog begränsas.

Nyhetsbild

Staffan renoverar den gamla bagarstugan med varsam hand: "Bra att tidigare ägare inte renoverat sönder huset"

Tema: Bygg och renovera. Den tidigare fruktkammaren blir sovrum när kommerserådet Carlströms gamla bagarstuga i Kristinestads kärna varsamt återfår det utseende huset hade i början av 1900-talet.

Nyhetsbild

I Carlströms hus fanns kommerserådets bagarstuga och personalbostäder

Tema: Bygg och renovera. Familjen Carlström ägde stora tomter i centrala Kristinestad. De sträckte sig i öst-västlig riktning från Östra långgatan ner till Norrfjärden.

Nyhetsbild

Veckans rörelse gör comeback i Sydins tv-tablå – "Det är bra att få en liten puff"

Att din gympakurs ställts in och du uppmanas att stanna hemma behöver inte betyda att du inte kan träna. Sydin vill hjälpa dig på traven: I lördagens tidning gör vår populära ruta Veckans rörelse comeback.

Nyhetsbild

Fibernätet klarar ökad belastning – "Luftburna anslutningar kan däremot bli sega "

Nätet belastas i tider när strömningstjänsterna ökar och allt fler tillbringar dagarna hemma. Men för fibern finns det ingen gräns, säger Kenneth Storhannus vid Krsnet.

Nyhetsbild

Annorlunda försäsong väntar fotbollsspelarna – ”Spelarna kan inte ligga på soffan”

Det här är den tiden på året då försäsongen borde vara inne i sitt mest intensiva skede. Men just nu väntar endast individuell träning för spelarna.

Nyhetsbild

Blomstedt lämnar politiken – Kristinestad ska ha ny ordförande för stadsstyrelsen

Som om det inte vore nog med allt som pågår kring coronaviruset ska Kristinestad nu också ha ny ordförande för stadsstyrelsen efter Åsa Blomstedt (SFP). Och vem tar över klubban?

Valde lärare vid nya daghemmet

En ny lärare inom småbarnspedagogik vid det nya daghemmet i Kristinestad har valts.

Björnarna flyttar först då dagis i Lappfjärd byggts ut

Daghemsavdelningen Björnarna stannar kvar på sjukhusbacken i Kristinestad tills Lappfjärds daghem byggts ut. En kommitté funderar nu på hur daghemmet kan få mera plats.

Nyhetsbild

Högst tio personer på jordfästning – men församlingar får jämka lite

Att offentliga folksamlingar med över tio personer stoppats inverkar också på jordfästningar. Biskoparna har gått ut med att församlingarna kan tumma lite på begränsningarna, så att de allra närmast anhöriga ska kunna närvara. I Närpes håller församlingen ändå fast vid tiopersonersregeln.

Nyhetsbild

Sportings amerikaner fick vända i Helsingfors

Sportings två förstärkningar tog flyget från Chicago men det blev stopp i Helsingfors.

Nyhetsbild

Gamla hus gömmer många överraskningar – Sofia och Simon hittade 340 par skor på vinden

TEMA: Bygg och renovera. Än är det är inte riktigt dags att bära in köksbord och madrasser, men om två månader räknar Simon Ingves och Sofia Rönn med att de kan flytta in. Huset Storback i Skaftung har genomgått en stor renovering och blir snart hem för en familj på fyra.

Nyhetsbild

Sydösterbottningar delar på halv miljon – här är de som får stöd

Mottagare runtom i Svenskfinland får dela på nästan 23 miljoner när kulturfonden fördelar sina bidrag i vårens utdelning. Av den summan går nästan en halv miljon till Sydösterbotten – och här är namnen på dessa.

Nyhetsbild

I dag är värme från underjorden självklart för de flesta – men tekniken möttes med misstänksamhet från början

Tema: Bygg och renovera. De flesta som bygger nytt väljer bergvärme – Tobias Häggblom i Nämpnäs är en av dem. Men visst finns det fortfarande de som går in för oljepanna i stället.

Nyhetsbild

Kristinestad slopar dagisavgifterna – fakturerar endast för de timmar barnen är i vård

På fredagen var endast vart femte av de inskrivna barnen på plats i dagvården i Kristinestad. Enheter har inte slagits ihop, för att undvika smittspridning.

Nyhetsbild

Nya rutiner för Stina: Inställda besök och telefonkontakt

Coronapandemin har tvingat Stina Niskala i Kristinestad att lägga om sina rutiner. Besöken på servicehemmen är inställda och kontakterna med familj och vänner sköts per telefon.

Nyhetsbild

Skolköksan Britta blev som en extramamma: "Jag hade en påse med extra kläder om någon hade blivit blöt på rasten"

När skolköksan Britta Rosenback gjorde sin sista  dag på jobbet valde hon att servera en favorit i repris från matsedeln i början av 2000-talet. Nu går hon i pension.

Nyhetsbild

Fullt upp för packerierna i coronatider – "Otroligt hur åtgången på potatis ökat"

Det är helt otroligt hur åtgången av potatis ökat, säger vd:n på Lappfjärds Potatis. Men läget är under kontroll på packeriet trots coronaviruset – så även på Närpes grönsaker.

Nyhetsbild

Tindra går nu i skola hemma – Börjar dagen med kompisträff på facetime

Det är viktigt att hålla fast vid rutinerna för att distansstudierna ska löpa bättre. Det rådet har lärarna gett till eleverna.

Misstänkt rattfyllerist i Kristinestad natten till måndag

Bilförarens beteende i trafiken väckte polisens misstankar.  Och patrullen hade rätt. Bilföraren misstänks för grovt rattfylleri och försattes i körförbud.

Truppgymnasterna i en besvärlig sits – hela tävlingssäsongen ställdes in

Truppgymnasterna i Lappfjärds gymnastikförening har förberett sig i flera månader på tävlingssäsongen som nu inte blir av.

Fyra intervjuas för vikariat som K5-direktör

Fyra behöriga sökande intervjuas för vikariatet som direktör för K5. Det är vårdsamkommunens fullmäktige som slutligen väljer den tillförordnade direktören efter en lång process.

Nyhetsbild

Deckare går hem, även i kristider – biblioteken stänger i dag

Det finns inga speciella "karantänböcker"  – litteratursmaken förändras inte i kristider. Kundtillströmningen var stor sista öppetdagen i Kristinestad när framförallt stamkunderna bunkrade upp.

Nyhetsbild

Stängda skolor innebär nya krav – "Viktigt upprätthålla motivationen"

Undervisningen ska fortsätta även om skolhusen är stängda. Vad betyder det här för elever, lärare och föräldrar? Vilka utmaningar innebär det när skolorna håller stängt i en månad?

Nyhetsbild

Josefine jobbar helst på skattebok: "Slipper pappersarbetet med egen firma"

Målaren Josefine Lundman ser flera fördelar med att arbeta på skattebok, både för sig själv och för kunden.

Nyhetsbild

Kristinestad tar i bruk videomöten: "Nu är som sagt nya och andra tider"

För att begränsa den fysiska kontakten tvingas nu även det offentliga ställa om. I Kristinestad fattas besluten snart på distans. Utbildningsnämnderna tog genast i bruk systemet.

Logga in för att följa orten