Kristinestad

Nyhetsbild

Skarven sprider sig – men havsörnen har fått smak för skarvungarna

På Norrgårdens i Sideby räknade man i fjol till 805 bon. Nu har även havsörnen hittat till holmen, och de festar på skarvungarna.

Nyhetsbild

Unikt projekt nästan i mål – "Forskningen har sin plats i skarvdiskussionen"

I april inleddes försöket att bevisa att skarven äter öringssmolt även i våra trakter. Forskningen är unik i Finland och kan komma att påverka skarvens framtid i nejden.

Nyhetsbild

Fiskeriområdet hoppas resultaten gör det lättare få lov att bekämpa skarven

För Kristinestad-Storå fiskeriområde som förtvivlat kämpat för att få lov att bekämpa skarven är smoltprojektet efterlängtat.

Nyhetsbild

Den vackra lupinen kväver ängsblommorna – men det finns ännu fler aggressiva arter

Lupinen har blivit en riktig snackis i år. WWF:s rekommendationer att den ska utrotas välkomnas av en del, medan andra gärna vill njuta av lupinens skönhet den tid den står i blom.

Nyhetsbild

Sjunkande medlemstal oroar församlingarna – många har redan problem med ekonomin och det kan bli värre

Många församlingar kan ha svåra tider framför sig när de ska försöka få ekonomin att gå ihop med allt färre medlemmar. I fjol gick Närpes och Korsnäs på minus.

Nyhetsbild

Planerna på rekordhöga vindkraftverk går vidare – men effekterna på Lappfjärds å måste granskas

På gränsen mellan Bötom och Storå planeras en vindkraftspark som får regionens övriga att blekna. Men än så länge är planerna i ett tidigt skede.

Nyhetsbild

Utbyggnaden av finska skolan igång med en smäll – sprängning och markarbete först i tur

Nu har utbyggnaden av finska skolan i Kristinestad kommit igång. På måndagen började markarbetet vid Kantakaupungin koulu.

Nyhetsbild

Talas planerar för bostäder i översta våningen i varuhuset

Översta våningen samt vinden i varuhuset Talas planeras för bostäder. Runt 12 lägenheter mot Salutorget och Stadsfjärden kan bli verklighet inom kort.

Nyhetsbild

Skadegörelse i Badhusparken under marknadshelgen

Det var inte bara guld och gröna skogar under marknadshelgen i Kristinestad. I Badhusparken hade det gått vilt till under veckoslutet.

Nyhetsbild

Nya rekord i alla kategorier på marknaden – "Femtioårsfesten levde upp till sitt namn"

Under Kristinestads sommarmarknads femtioårsjubileum slogs rekord i så gott som alla kategorier. Flest besökare, flest försäljare och störst område någonsin.

Nyhetsbild

Lugn marknadshelg för polisen

En överförfriskad person som togs till häktet, några mindre bråk och trafikföreteelser. Trots marknadshelg i Kristinestad har helgen varit rätt lugn för polisen i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Största stammen av älg och vitsvanshjort finns i Sydösterbotten

I Sydösterbotten finns Kust-Österbottens största älgstam. Det märks på mängden beviljade jaktlicenser. Tillsammans har Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening tilldelats drygt 30 procent av hela Kust-Österbottens älglicenser.

Nyhetsbild

Nu ska också Kristinestad få en motionstrappa – "Efterfrågan har varit stor"

Snart kommer motionärerna i Kristinestad kunna varva löpträningen med trappträning. I slutet på sommaren är motionstrappan vid Alesundets spånbana klar.

Nyhetsbild

Närpes brandklubb segrare i marknadsrodden

Marknadsroddens vandringspris får ny ägare. Årets tävling kammade Närpes brandklubb hem – med marginal.

Nyhetsbild

Närpesborna bland de friskaste i landet – utom då det gäller cancer

I Närpes och Korsnäs är man friskare än på de flesta andra håll i Finland. I Kaskö och Kristinestad påverkar en åldrande befolkning.

Nyhetsbild

Offer för människohandel kan finnas nära

Statistiskt sett finns det tio offer för människohandel i Kristinestad. För att uppmärksamma detta ordnades under fredagen Elpidadagen.

Nyhetsbild

Korv och tacos på sommarmarknadens födelsedag

Femtioårsjubileum gånger två, mat från alla världens hörn och försäljning av produkter i alla kategorier. Nu är sommarmarknaden i Kristinestad i full gång.

Nyhetsbild

Staden tar vara på gratis skyltfönster mot marknadsbesökarna

Att nå 60 000 potentiella kunder utan kostnad borde vara alla marknadsförares våta dröm. Kristinestad svarar på frågor om allt från lediga tomter och arbetsplatser till var toaletterna finns och vem som bor var.

Nyhetsbild

Nu är hjältegravarna i Lappfjärd upprustade – med unik belysning

Projektet med att snygga till hjältegravarna vid Lappfjärds kyrka är nu klart. I drygt fyra veckor pågick arbetet där man bland annat har förbättrat grunden, installerat ny belysning och rätat upp stenarna.

Nyhetsbild

Kstads sommarmarknad nalkas – "Det lönar sig inte att komma med full mage"

Kristinestads femtionde sommarmarknad går av stapeln i helgen. Mat från världens alla hörn, festival, återflyttarträff och försäljning av produkter mellan himmel och jord är bara en bråkdel av vad helgen har att bjuda på.

Nyhetsbild

Sommarmarknaden fyller 50 år – "Vad vore Kristinestad utan marknader?"

1969 ordnades den första sommarmarknaden i Kristinestad. 50 år senare är marknaden fortfarande en viktig del av stadens identitet.

Nyhetsbild

Han har fullt fokus på att locka återflyttare till Kristinestad – "Det finns hur mycket jobb som helst"

På fredag ordnar Anthony Hannus tillsammans med näringslivscentralen i Kristinestad en tillställning för återflyttare. Den senaste tiden har Hannus jobbat med diverse projekt för staden – alla med temat att synliggöra möjligheterna i Kristinestad.

Nyhetsbild

Viktig mix av trender och traditioner

Ledare torsdag 11 juli Marknader ska både bygga på traditioner och kunna anpassa sig.

Nyhetsbild

Markägare välkomnar vindkraften till Tjöck: "Klart skogsägarna ska ta vara på möjligheten"

Projektområdet där Fortum projekterar för 26 vindkraftverk ägs till stora delar av Leo Mård, som välkomnar satsningen. Så länge de inte reser någon turbin på trappan till jaktstugan.

Nyhetsbild

Torgplaneringen i Kstad kan bli miljonprojekt – men allt genomförs knappast

En miljon, så mycket skulle det kosta att göra om torget i Kristinestad. I planerna ingår bland annat en rondell vid brofästet, en staty utanför biblioteket och bredare trottoarer.

Nyhetsbild

Regeringen vill sänka fastighetsskatt på havsvind – kan ge nytt bränsle åt planerna utanför Sideby

I det färska regeringsprogrammet ingår en skrivelse om sänkt fastighetsskatt på turbiner på havet. Det kan ytterligare spä på diskussionerna om havsvinden utanför Sideby-Skaftung.

Nyhetsbild

Nu inventeras gnagarna i Lappfjärds å – men bävern är svår att få syn på

Först längs en sandväg och sedan genom en snårig och tät skog går stigen, hela tiden längs med Lappfjärds å. Det är NTM-centralens sommarpraktikanter Veera Hauhia och Essi Kiiskinen som leder vägen. De har under sommaren undersökt förekomsten av europeisk bäver i bland annat Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Fortum köpte Kristinestad-Tjöck vindpark med planerade 26 kraftverk

Kristinestad-Tjöck vindpark ägs nu av Fortum. I och med köpet äger Fortum projekt med totalt 67 planerade turbiner i södra Närpes och norra Kristinestad.

Nyhetsbild

Birger fyller 100 år och gymnastiserar varje dag

Romanen 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann är en av 2010-talets mest uppskattade böcker. I Kristinestad har man nästan en egen version, fast ett lämpligare namn kunde vara 100-åringen som gymmar varje dag. Birger Ingves är pigg och tacksam, och på fredag fyller han år.

Nyhetsbild

Vi har i alla fall tur med vädret

Ledare tisdag 9 juli Hettan pinar, reservoarerna sinar. I landet Lagom är det tryggt och som vanligt.

Medvetna konsumenter ställer nya krav

Ledare lördag 6 juli Kvalitetskrav ökar efterfrågan på ekologiskt producerade livsmedel.

Fler ska tillfrågas på Tjöckön om ändring av plan

Alla ägare till byggplatser på området ska tillfrågas innan planen för Tjöckön revideras. Ärendet sänds därför tillbaka till samhällsbyggnadsnämnden i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kraft vände och vann derbyt

Sporting ledde matchen, skapade chanser och fick två mål bortdömda. Ändå kunde Kraft vända matchen på två fasta situationer inför 1126 personer i publiken.

Nyhetsbild

Hobbyfotografen Tore återspeglar naturen i Sideby

Tore Appel är flitig hobbyfotograf och allt som oftast är det naturen kring Kilen i Sideby som fastnar i kameralinsen. Nu finns ett litet urval av hans bilder utställda i restaurangen på Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Klimatförändringens påverkan på Bottenhavet undersöks – Sydösterbotten med på ett hörn

Vad innebär klimatförändringen för dig och kommande generationens invånare vid Bottenhavet? Hur påverkas sydösterbottningarna – både vi som mest rör oss på torra land men också de varelser som finns under vattenytan? Det försöker man nu ta reda på i projeket Econnect.

Nyhetsbild

Så här går det till när de undersöker havsbotten i Sydösterbotten

Ur en skåpbil lastar Forststyrelsens naturinventerare Jamina Vasama, Joakim Sjöroos och Aleksi Leinikki den utrustning som behövs inför förmiddagens fältundersökning – torrdräkter, en upplåsbar SUP-bräda och dykutrustning radas fram. Undervattenskarteringar står på programmet.

Nyhetsbild

Kristinestads bostäder köper tre lägenheter i nytt radhus

Kristinestads fastighetsbolag köper tre bostäder i radhus som ska byggas. Därmed kan det kommunalägda bolaget något råda bot på bristen på hyresbostäder.

Nyhetsbild

I Göstas trädgård ligger Japan inte långt från Härkmeri

För 83-åriga Gösta Sjöqvist börjar en vanlig dag klockan fyra på morgonen och vid nio på kvällen är han redo att lägga sig till sängs. Han medger att han kanske är lite rastlös och ligger helst inte och latar sig allt för mycket. Och mest energi, det lägger han på trädgården, som han gärna visar upp för besökare.

Tidigare förvaltningschefen anställdes av finska församlingen

Kyrkliga samfällighetens tidigare förvaltningschef, som processar med sin förra arbetsgivare i domstol, har nu anställts av den finska församlingen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ett dussintal barn samlades och lärde sig fiska

På torsdagen var det fiske för hela slanten för ett dussintal barn i Kristinestad då Fiskeklubben Salar ordnade fiskedag för unga.

Nyhetsbild

Tre konstklubbar firar med gemensam utställning

Verk med tre teman visar sydösterbottniska konstnärer från tre städer på en gemensam utställning i Kristinestad. Med det nya grannsamarbetet firar de också bildkonstens dag. Utställningen öppar på lördag.

Nyhetsbild

Nu skeppas den sista kollasten från Björnön i väg

Nu skeppas den sista kollasten från PVO-Lämpövoimas lager på Björnö iväg med destination Vasa. – Nu är det bara att lasta, lasta, lasta, säger John Rajasalo, platschef för Blomberg Stevedoring i Kristinestad som sköter om lastningen.

Nyhetsbild

Valet står mellan renovering och nybygge – Högstadiet är "ett slitet legohus"

Det är en sliten 43-åring som under tio månader av året, fem dagar i veckan, fungerar som skola för elever i årskurs sju till nio i Kristinestad. Nu ska det utredas vad som ska göras med byggnaden, blir det nybygge eller renovering?

Nyhetsbild

Åldersroplaneringen går vidare då man ordnat finansiering

Skisserna för utbyggnad av Åldersro servicecenter i Lappfjärd har godkänts av stadsstyrelsen i Kristinestad. Planeringen fortsätter men byggstart blir det tidigast 2021 – eller då finansiering ordnats.

Nyhetsbild

Skaftung kan få ny träffpunkt

En ny träffpunkt planeras i Skaftung. Ungdomsföreningen ska flytta en kiosk intill uf-lokalen och hoppas att den blir träffplats av något slag.

Möbler för 50.000 köps till nya dagis i Kristinestad

Möbler och andra inventarier till nya daghemmet i Kristinestad köps från Tevella Oy. Offerten för den möbleringsplan som nu godkänts slutar på nästan 50.000 euro.

Nyhetsbild

Ismaeil riskerar bli utvisad – "Då hamnar jag i fängelse"

I Iran var Ismaeil Mohammadi kritisk till islam, hotades och tvingades lämna sitt hemland. Nu riskerar han bli hemskickad. Han säger att han då skulle gå ett hemskt öde till mötes.  Men Migri och Åbo förvaltningsdomstol anser att han tryggt kan återvända till Iran. Nu står hans och hans finländska vänners hopp till Högsta förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Delgeneralplan för packeritomt i Dagsmark ändras

Packeriet Lappfjärds potatis planerar för framtiden och skapar ett enhetligt industriområde i Dagsmark. En planändring gör det möjligt bygga ut verksamheten.

Åsa Blomstedt leder personalsektion i Kristinestad

KRISTINESTAD Styrelseordförande Åsa Blomstedt (SFP) leder också stadsstyrelsens personalsektion i Kristinestad. Henrik Antfolk (SFP) är vice ordförande och Pauliina Andlin (C) medlem.

Nyhetsbild

Fel rättas då bränslelager på Björnön får förord

Kristinestad förordar att bolaget Alfa Oil får lagra flytande bränslen och petrokemiska produkter i bergrummet på Björnön. Då det gäller vem som äger vad finns det många fel i handlingarna och dem rättar staden i sitt utlåtande.

Logga in för att följa orten