Kristinestad

Nyhetsbild

Vården privatiseras i Kristinestad: "Samma personal och samma dörrar, bara en ny flagga

Vårdbolaget Bottenhavets hälsa producerar sedan årsskiftet social- och hälsovårdstjänster i Kristinestad. Stadsdirektören hoppas att man hittar en lösning för de privata aktörerna i vårdreformen.

Nyhetsbild

Jaana från Kuopio ska jobba med unga i Kristinestad: "Här fanns allt jag behövde"

Jaana Kaikkonen bytte Kuopio mot Kristinestad. Nu är hon projektledare för ett projekt som ska samla ungdomarna genom aktiviteter.

Nyhetsbild

Antfolk: Corona förväntas på sikt ge ny inflyttning – Borg: När företagen går bra ökar befolkningen

Coronapandemin har gjort distansjobb vanligare och det kommer på sikt att ge positivt utslag i befolkningssiffrorna för Kristinestad. Det tror stadsfullmäktiges ordförande Henrik Antfolk. Kollegorna Johanna Borg i Närpes och Kari Häggblom i Kaskö kan redan nu glädja sig över fler invånare.

Nyhetsbild

Folkmängden ökade i Närpes och Kaskö – men minskade i Kristinestad och Korsnäs

Både Närpes och Kaskö fick fler invånare under 2020, medan Kristinestad och Korsnäs fortsätter tappa befolkning. Det visar de preliminära befolkningssiffrorna. Och Kaskö har faktiskt den procentuell största ökningen.

Nyhetsbild

Trots corona grundades 104 nya företag i Sydösterbotten

Coronaviruset har inte satt stopp för företagsamheten i Sydösterbotten. Under fjolåret grundades 104 nya företag, vilket är ett medeltal av de två föregående åren. Kristinestad har de bästa siffrorna i regionen.

Kristinestad valde ny skolkurator

Nu är det klart vem som är skolkurator i Kristinestad under detta år.

Ny sekreterare träder till på välfärdssidan i Kristinestad

En ny sekreterare har valts inom välfärdsområdet i Kristinestad. Två personer var intresserade av jobbet.

Nyhetsbild

Fotbollsspelare vill ha pengar för att spela – ”Jag gillar det inte alls”

Flera fotbollsspelare ringer runt till de lokala föreningarna och kräver allt större ersättningar för att spela. Det får Korsnäs FF:s förre lagledare att ilskna till.

Nyhetsbild

Carlsro fick tillbaka 125 år gammal bänk – Tillhörde kommerserådet Alfred Carlström

Nu får Carlströms kaffeservis sällskap av en träbänk – donerad av en Kristinestadsbo som återbördar den till sitt ursprungliga hem, Villa Carlsro.

Nyhetsbild

Ny kull tvåspråkiga närvårdare i startgroparna med utbildning

Det är fortsatt brist på tvåspråkiga närvårdare i regionen. En andra kull studerande har nu inlett sin utbildning med läroavtal. Närstudierna ordnas i Kristinestad.

Nyhetsbild

Byggande av egnahemshus tog fart i Kristinestad – 16 nybyggare fick bygglov i fjol

Fjolårets bygglovsstatistik visar föga förvånande att det är i Närpes det byggs mest i Sydösterbotten. Staden beviljade lov för totalt 48 nya lägenheter. I Kristinestad ökade intresset för att bygga egnahemshus kraftigt under coronaåret 2020.

Nyhetsbild

Snart flyttar kyrkoherdens familj in i eget hus – sjuåriga Zacharias gör redan läxorna i sitt nya rum

Prästkragen har åkt av och arbetsskjortan på. Nu ska det jobbas in i det sista så att familjen Norrbacks hus blir inflyttningsklart till slutet av februari.

Nyhetsbild

Sydösterbottnisk sjöfart lyfts fram på nätet – "Perfekt museibesök i dessa tider"

När begränsningar satt stopp för traditionella besök har många museer i stället satsat på virtuella presentationer. Sydösterbottnisk sjöfart lyfts nu fram i en sådan.

Nyhetsbild

Ingen tvåårig förskola i Sydösterbotten men Kaskö och Kristinestad med i jämförelsegrupp

Ett försök med tvåårig förskoleundervisning inleds i höst i Finland. Ingen kommun i Sydösterbotten är med bland de slumpmässigt utvalda, men Kaskö och Kristinestad ingår i en jämförelsegrupp.

Nyhetsbild

De gamlas dans framflyttat till maj: "Hoppas kunna genomföra dansen med publik"

Beslutet är fattat: Kristinestads gymnasium ordnar de gamlas dans i maj i stället för februari.

Nyhetsbild

Rekordmånga besökare på återvinningsstationerna

Fjolåret var ett livligt år på återvinningsstationerna i Sydösterbotten. Besökarantalet ökade markant, och det finns en trolig förklaring.

Nyhetsbild

Sporting värvar från Korsnäs FF – "En viktig pusselbit"

Sporting Kristina behövde förstärkning i försvaret. Då tog laget in en spelare med förflutet i både Kraft och Korsnäs FF.

Nyhetsbild

Färre har testat sig för corona i januari – "Viktigt att kolla upp även små symptom"

Det är fortfarande viktigt att testa sig för corona, påminner de ledande läkarna i Sydösterbotten. Antalet tester har minskat i januari.

Nyhetsbild

Fyra turbiner ur drift i Ömossa – reparationerna klara inom några veckor

Vingreparationerna i Ömossa vindkraftspark fortsätter. På tisdagen var fyra turbiner tagna ur bruk.

Nyhetsbild

Gröna gör nytt försök i Närpes – men intresset svagt i Kaskö

Närpes är den enda stad i Sydösterbotten där De gröna nu har kandidater i kommunalvalet. Kaskö har länge haft grön representation i fullmäktige, men nu är det oklart om det ens finns kandidater.

Nyhetsbild

Han ska få Kristinestadsborna på fötter – "Motion ska vara enkel, det behövs inga komplicerade lösningar"

Nu ska ung som gammal i Kristinestad förmås röra på sig genom projektet motionsinriktad livsstil.

Nyhetsbild

Kinnunen tar plats i styrelsen för privata vårdbolaget i Kristinestad

Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen kommer att representera sjukvårdsdistriktet i det privata vårdbolaget i Kristinestad.

Nyhetsbild

Förhoppningen är att ordna penkis i någon form – "Vi hoppas kunna ge abiturienterna den möjligheten"

Att planera för penkis i coronatider är inte lätt. Vi hoppas på att kunna ge abiturienterna möjligheten att ordna det, säger rektor Mikael Snickars vid Närpes gymnasium.

Nyhetsbild

VF och KD gör nytt försök nå fullmäktige – Ny kandidat från röstdrottningens hemby

SDP och KD visar störst öppenhet i nomineringsprocessen i Kristinestad, där sju partier kommer att ställa upp kandidater. Förra valets röstdrottning fanns i Korsbäck, och där har SFP nu några nya kandidater.

Nyhetsbild

Kommunalrådet kan slå finländskt rekord: "Jag är ju tävlingsmänniska"

Kommunalrådet Hans Ingvesgård i Lappfjärd gör sig redo för sitt fjortonde kommunalval. Om han blir invald slår han finländskt rekord.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Landets yngsta biskop på nästan 300 år besökte Närpes – och Malaxanhängare stoppade Pörtomfusion

Ur Historiska arkivet vecka 2/1971. Biskop John Vikström kom till Närpes, utmarsch i Pörtom förhindrade beslut om kommunfusion och Olli Aalto blev ny ordförande i Kasköfullmäktige. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–16.1.1971.

Nyhetsbild

Kyrkofullmäktige i Kristinestad återvalde ordföranden

Ordförande fick förnyat förtroende när kyrkofullmäktige i Kristinestad samlades till årets första möte. Fullmäktige fick ny vice ordförande medan kyrkorådets vice ordförande återvaldes.

Nyhetsbild

Röda Korset i Österbotten fälls för olaglig uppsägning

En ogenomtänkt uppsägning står Röda Korsets svenska distrikt i Österbotten dyrt. Den ex-anställda går segrande ur rättstvisten.

Nyhetsbild

Sporting återuppväcker damlaget – kan bli aktuellt med spel i trean

Om tillräckligt många spelare säger ja – då anmäler Sporting Kristina ett damlag till årets seriespel. En anmälan om spel i division 3 ska vara inne senast 31 januari.

Nyhetsbild

Skoglund med och bereder ny språkstrategi: "Svenskan har blivit mer pressad"

Före detta Tjöckbon Kjell Skoglund ingår i ministertung styrgrupp som ska ta fram ny nationalspråksstrategi. Svenskan har blivit mer pressat, av både ekonomiska och övriga orsaker, anser Skoglund.

Nyhetsbild

Rattfylleristens nattliga färd slutade i diket – dömdes till villkorlig dom och böter

En vinglig och för medtrafikanter farlig bilfärd slutade i ett dike i Lappfjärd. Nu har föraren som är i 30-årsåldern dömts för grovt rattfylleri.

Nyhetsbild

Kyrkofullmäktige ger sig inte: "Fanns grund att häva anställning"

De yrkanden den tidigare kyrkliga förvaltningschefen framför bör förkastas, anser arbetsgivaren i Kristinestad. Grunder fanns för att häva arbetsförhållandet under prövotiden.

Nyhetsbild

Kaskö först ut i Sydösterbotten att vaccinera mot corona – "En angenäm upplevelse"

Niina Ylikoski var den första Kasköbon som fick coronavaccin på torsdagen. Då inleddes vaccineringen för de anställda inom vården och äldreomsorgen i Kaskö.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Närpes

Av de 17 nya coronafall som konstaterades i Vasa sjukvårdsdistrikt på torsdagen finns två i Närpes. De första nya fallen på snart en månad.

Nyhetsbild

Anser att hyresfrihet för privat bolag strider mot lagen – "Låt oberoende värderare granska nivån"

Att låta samföretaget Bottenhavets hälsa slippa hyran för sina 4 182 kvadratmeter strider mot lagen, anses i ett rättelseyrkande, med krav på att staden fattar ett nytt beslut och att en oberoende part fastställer hyran.

Nyhetsbild

Läkarbristen fick Kasköbor att byta hälsocentral – i Kstad och i Närpes har hvc fått fler kunder

Sedan 2014 finns möjlighet att välja sin egen hälsostation bland alla hälsostationer i Finland. Det har många invånare i Kaskö gjort. De har bytt till Närpes eller Kristinestad på grund av att läkarsituationen tidigare varit dålig på stadens egen hälsovårdscentral.

Nyhetsbild

Oklart om klienten själv kan välja mellan hälsocentralerna i nya välfärdsområdet

Om mindre än ett år inleder nya vårdsamkommunen Österbottens välfärdsområde sin verksamhet. Men det är oklart om klienter fritt kommer att kunna välja hälsocentral.

Nyhetsbild

Misstänkta för inbrottsvåg kan snart åtalas – polisen söker ägarna till stöldgodset

Polisen har beslagtagit en stor mängd egendom som under hösten stulits mellan Kristinestad och Malax. Nu försöker man hitta de rättmätiga ägarna.

Nyhetsbild

Innebandyserierna pausar ännu – ”Vi tar en dag i taget”

Innebandyförbundet meddelade att seriespelet nu trappas upp på flera ställen i landet. För de sydösterbottniska föreningarna är det fortfarande paus.

Nyhetsbild

Nu ska munskydd delas ut till sexorna – "Vi måste försöka göra allt vi kan för att kunna fortsätta med närundervisning"

Nya rekommendationer om användning av munskydd har trätt i kraft. I Närpes och Kristinestad delas fem respektive tre tygmunskydd ut åt sexorna. Det gäller också en del femteklassare i Närpes.

Nyhetsbild

Nytt danskt lag för Freja: ”Jag behöver ny fart och mycket speltid"

Sportingfostrade Freja Lähteenmäki byter klubb i Danmark. Nu är målet att komma tillbaka från en besvärlig fotskada.

Nyhetsbild

Spelautomaterna har varit stängda sedan november – "Hoppas de kan öppnas snart"

Först minskades antalet automater. Nu tar Veikkaus nästa steg för att förebygga problem till följd av penningspel. På grund av pandemin har ändå ingen kunnat använda spelautomaterna.

Nyhetsbild

Samföretaget har kontrakt med sju läkare – och hon är en av fyra distansläkare

Samföretaget Bottenhavets hälsa erbjuder distansvård som ett sätt att bredda serviceutbudet. Bolaget har kontrakterat totalt sju läkare, plus fyra som ger vård och råd via telefon eller videomöte. En av distansläkarna är Josefine Miemois-Foley, barnbarn till legendariska kommunalläkaren Karl "Moisin" Miemois i Närpes.

Nyhetsbild

Kristinestad hoppas kunna anställa ny skolkurator så snart som möjligt

Kristinestad är i behov av en ny skolkurator. Den här veckan ska de fyra sökande till befattningen intervjuas.

Nyhetsbild

Misstänkt jaktbrott i Kristinestad – Älgkadaver låg i skogen

Polisen utreder ett misstänkt jaktbrott i Skaftung.

Nyhetsbild

Utförsåkarna fyllde slalombackarna – ”Det här har vi väntat på”

Slalombackarna på Bötombergen öppnade på fredagskvällen. Och det blev ett välbesökt veckoslut.

Nyhetsbild

Neste-macken i Kristinestad i nygammal regi – familjetrio tog över verksamheten

Den anrika bensinstationen i Kristinestads stadskärna fortsätter nu i ny regi.

Nyhetsbild

Snart anländer de första vaccinationsdoserna – "Vi får lov att vara utrustade med tålamod"

De första doserna av coronavaccinet ser ut att anlända till Sydösterbotten inom loppet av några veckor. Det lär ändå dröja ett tag innan den stora allmänheten får låta vaccinera sig.

Nyhetsbild

Skaftungsvanen mår bra hos Markku i Norra Vallgrund – "Har skydd överallt"

Svanen som hade gett sig ut på hal is i Skaftung vilar nu upp sig hos Markku Harju i Norra Vallgrund. Den mår bra, kan Harju rapportera på torsdagen.

Nyhetsbild

Ännu har inga statliga vägar privatiserats i Sydösterbotten – "Fortfarande aktuellt att ansvaret ska överföras på markägarna"

Fyra statliga vägar i Närpes och en i Kristinestad hotas fortfarande av indragning. Staten vill flytta ansvaret för skötseln av de här vägarna till väglag. Det är över tio år sedan privatiseringen blev aktuell, men ännu är det bara ett förslag.

Logga in för att följa orten