Kristinestad

Nyhetsbild

Var fjärde barn får gratis dagvård i Kristinestad

Sänkningen av dagvårdsavgifterna betydde närmare 70.000 euro mindre i inkomster för Kristinestad. Nu finns 276 barn i dagvård. För 68 barn betalas ingen avgift. Det är cirka 25 procent, eller betydligt lägre andel än grannstaden Närpes.

Nyhetsbild

"Pyromanen": Nästa jag minns är att jag satt i en buske och gömde mig

Tre bränder har hon erkänt. Nu påstår försvaret att den fjärde branden anlades av en copycat som hade tagit efter henne.

Nyhetsbild

Hälften av vindkraftverken i Ömossa står stilla

Ömossa vindkraftspark i södra Kristinestad har drabbats av tekniska problem och nästan hälften av de 34 turbinerna står stilla.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på minst tre års fängelse för "pyromanen"

Mönstret var identiskt varje gång: När den lokala puben stängde på småtimmarna tände hon eld på hus i centrum på vägen hem.

Nyhetsbild

"Söndagspyromanen" inför rätta i dag

Rättegången mot den 61-åriga kvinnan som är åtalad för bränderna i Kristinestad äger rum i dag. Hon åtalas för sabotage.

Nyhetsbild

Fyrsällskap visar filmer i Kristinestad och Korsholm

Finlands Fyrsällskap visar filmer om fyrar i Finland och Estland. Den nya "Eldtornen" är gjort på både svenska, finska och estniska.

Nyhetsbild

Personbil krockade med hjort

KRISTINESTAD En personbil krockade med en hjort som sprang upp på riksåttan i Ömossa vid 20.30-tiden på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Höftsvängarna ska nötas in till manskörens jubileumskonsert

KRISTINESTAD De vickar på höfterna till höger och till vänster, samtidigt som de levererar en hurtig sång i fyra stämmor. Det ser avancerat och roligt ut på samma gång. Kristinestads manskör är koncentrerad på sin uppgift.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Yttergrund i byråkratisk limbo – bryggan på botten och Forststyrelsen väntar fortfarande på att få förvalta ön

Forststyrelsen väntar fortfarande på Yttergrund i Sideby – nu ligger bryggan på botten och Kristinestads segelförening som hyrt byggnaderna sedan 1992 är utan hyreskontrakt.

Nyhetsbild

Tillgångar frysta för företagarpar i Kristinestad – misstänks för allvarliga brott

Ett företagarpar från Kristinestad misstänks för fyra grova skattebrott. Brottsmisstankarna gäller såväl paret som deras två gemensamma företag.

Nyhetsbild

Hård konkurrens om plats på världsarvslista för Kristinestad

Konkurrensen är hård om en plats på Finlands lista med förslag till världsarv. Drygt 60 förslag kom in och högst fyra ryms med. Kristinestads gamla trähusstadskärna är igen med och tävlar om att komma med på Unescos lista.

Nyhetsbild

Inget samarbete med Raumo eller Borgå

Man planerade samarbete med Raumo och Borgå då Kristinestad i somras beslöt försöka komma med på världsarvslistan. Gamla Raumo kom med 1991, som ett av Finlands första världsarv. Officiella diskussioner har dock inte förts.

Nyhetsbild

Hämtade hem prestigefyllt pris från Wien och fick utbyta kontakter

Läraren Margita Engelholm och bildningsdirektör Maarit Söderlund hämtade plaketten för Årets entreprenöriella skola i Wien och odlade kontakter.

Nyhetsbild

Årets flyktingkvinna på besök i Kstad: Flyktingar måste se till att aktivera sig själva

KRISTINESTAD Var aktiv! Gå ut och träffa andra även om det skulle kännas bekvämast att bara sitta hemma, säger årets flyktingkvinna Sirwa Farik till flyktingkvinnorna i Kristinestad. Hon besökte staden på måndagen.

Noll intresse för Dagsmark sportplan

IF Länken vill bli av med den – men intresset för sportplanen i Dagsmark är noll.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Trots Kristinestads nej – havsvinden utanför Sideby valsas igen

Redan 2015 sade Kristinestad nej till 80 vindkraftverk utanför Sidebykusten. Men landskapet velar och vet tydligen inte ut eller in. Det är stora bolag bakom som med alla medel ska ha med Sideby, menar Kaj Kärr (SFP) som representerar Kristinestad i landskapsfullmäktige.

Nyhetsbild

Tvättmaskin fattade eld – Gårdsfolket släckte branden

KRISTINESTAD En tvättmaskin började plötsligt brinna i ett småhus i Kristinestad på söndagseftermiddagen. Det dröjde däremot inte länge förrän elden var under kontroll.

Nyhetsbild

Zonta jobbar för fler flickor inom matematik och naturvetenskap

Zontorna sätter fokus på kvinnor och flickor, deras ställning och rättigheter. Det handlar om hälsa, utbildning, att motverka våld, barnäktenskap och människohandel. De jobbar också för att flickor ska satsa på matematik och naturvetenskap. Nu firar den lokala klubben 40 år.

Nyhetsbild

Knepigt område, tycker skyddsbiolog om Norrfjärden

Skötsel- och användningsplanen ålägger Fortsstyrelsen att skydda naturtyperna, men några större åtgärder är inte aktuella. Det är ett knepigt område, konstaterar skyddsbiolog Carina Järvinen.

Nyhetsbild

Kristinestad sätter ner foten och kräver restaurering av Norrfjärden

2013 avslutades upprensningen av Flybäcken i Norrfjärden i Kristinestad som skulle underlätta fiskens vandring. Men grundproblemet åsidosattes – utloppet jämte omgivningar och idag är det bara flygfiskar som kan ta sig upp i bäcken menar vägmästaren. Nu kräver fiskekommittén att Forststyrelsen restaurerar fjärden.

Nyhetsbild

Staten låter Fortum ta mark av Kristinestad för ny ledningsgata

Föga förvånande låter statsrådet Fortum tvångsinlösa mark för den nya ledningsgatan från Pjelax till elstationen i Kristinestad. Det blir alltså nya höga kraftledningar på stadens mark.

Nyhetsbild

Diplomaten med rötterna i Kristinestad: "Jag kommer alltid att följa med Kosovo"

Finlands långa tradition av att trygga två nationalspråk intresserar också utomlands. Att lära sig åtminstone grunderna i det andra språket underlättar också tolerans och ömsesidig förståelse, säger ambassadör Anne Huhtamäki.

Nyhetsbild

Rönnlund återvaldes till styrelseordförande

KRISTINESTAD

Christer Rönnlund från Lappfjärd har blivit återvald till styrelseordförande för Psykosociala förbundet. Det blir hans sjätte år som ordförande.

Nyhetsbild

Halva skarvarbetsgruppen har inte sett en skarv

Ungefär hälften av de personer som var med när den nationella skarvarbetsgruppen höll sitt första möte i tisdags har aldrig varit i närheten av en skarvkoloni.

Nyhetsbild

Unga röstar men vill veta mer om kandidater i församlingsval

Vi tänker rösta i församlingsvalet men vi skulle gärna vilja veta mer om kandidaterna. Det säger Amelia Bondegård och Felicia Becker, studerande i Kristinestad.

Nyhetsbild

Rödpenna gick över mat, trafik och boende i Kristinestad

Förslaget om att utöka matservicen och servicetrafiken från nuvarande nivå ströks när rödpennan gick över välfärdsnämndens budgetförslag i Kristinestad. Budgeterade kostnader för serviceboende och rehabilitering minskades. Två föreslagna nya tjänster ströks och två obesatta tjänster kommer inte heller att besättas enligt det nya förslaget.

Nyhetsbild

Nu fick de sina Folktingsmedaljer - "Vi ska ha svenska dagen alla dagar"

Folktinget arrangerade årets österbottniska svenska dagen-fest i Kristinestad på tisdagen, och då delades tre Folktingsmedaljer ut, till Bror Eriksson, Anna-Lena Kronqvist och Richard Sjölund. Låt det vara svenska dagen 365 dagar om året, lyder en uppmaning från medaljörerna.

Nyhetsbild

Vinterbad blir lätt en livsstil – många badar flera gånger i veckan

Vinterbad kan vara beroendeframkallande. Margareta Rissanen och Ritva Haapala i Kristinestad badar flera gånger i veckan. De mår toppen i kontrasten mellan den varma bastun och det kalla havet. Nu vill de att fler ska uppleva vinterbad – därför håller man öppet hus med gratis bastu på torsdag.

Nyhetsbild

Nordautomation fick miljonorder från Sverige

Nordautomation ska modernisera en svensk anläggning för timmerhantering nästa år. Ordern är värd drygt en miljon euro.

Nyhetsbild

Djurhållare i Kristinestad misstänkt för flera brott – polisen har inte lyckats förhöra honom

Lamm som drunknat i vattenpölar. Flera tusen höns som ingen visste om. Djurhållaren misstänks nu för flera brott. Djurskyddsperson: "Jag glömmer aldrig vad jag såg på den gården."

Nyhetsbild

Torvförråd vid växthus brann i Dagsmark: "Fanns risk att elden skulle sprida sig"

KRISTINESTAD En brand utbröt i ett hundra kvadratmeter stort torvlager på tisdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Kstadsskatterna bibehålls på samma nivå nästa år

Inkomstskattesatsen bibehålls på 21,50 procent i Kristinestad nästa år. Även fastighetsskatterna är de samma. Ytterligare utredningar krävs för vad som ska hända med gamla daghemmet.

Nyhetsbild

Bror Eriksson en eldsjäl som gillar att hjälpa

Bror Eriksson i Sideby är en föreningseldsjäl som framförallt engagerat sig i det frivilliga brandkårsväsendet. Hans tid räcker också till för Kilens hembygdsgård, byaföreningen och kommunalpolitik.

Nyhetsbild

Sjöstadens julhem öppnas i trähusidyllen Kristinestad

Gammalmodig julstämning och dekorerade hem bjuds det på i Kristinestad i december. Då kan man besöka privata hem som öppnar sina dörrar i trähusidyllens centrum.

Nyhetsbild

Det blir två val i Kristinestad

Bojkotter och brist på kandidater har komplicerat församlingsvalet i Kristinestad. Nu blir det två val.

Nyhetsbild

Dags för influensavaccination – allt fler företag uppmuntrar sina anställda att vaccinera sig

Nu drar högsäsongen för influensavaccineringen i gång. I år har allt fler företag gått in för att erbjuda sina anställda vaccin.

Nyhetsbild

Företagsfostraren har tagit Kristinestad till riksframgångar på UF-scenen i tolv år

På fredagen firade Kristinestads högstadieskola utmärkelsen Årets entreprenöriella skola med tårta och tal. Att se hur ungdomarna utvecklas under processen är belöning nog för mig, säger företagarfostraren Margita Engelholm.

Nyhetsbild

Politiker betalade arrende för stadens jordbruksmark för sent – nu häver Kristinestad avtalet

SFP-politikern Henrik Antfolks arrendeavtal för 9,74 hektar jordbruksmark hävdes av samhällsbyggnadsnämnden på grund av försummelse med betalningarna.

Nyhetsbild

Dermoshop ohotad etta i inkomsttoppen

Dermoshop i Korsnäs fortsätter att prenumerera på första platsen i topplistan över de bästa skattebetalarna i Sydösterbotten. Färre företag hade över 200.000 i beskattningsbar inkomst i Kristinestad, Kaskö och Korsnäs i fjol medan de blev fler i Närpes jämfört med 2016.

Nyhetsbild

Dans och drama kan hjälpa till att trygga framtiden för Lafo

Utökat innehåll och intensivare samarbete. Lafo söker nya verksamhetsformer med staden Kristinestad som ny ägare och Annika Ekholm som projektledare.

Invånarna får hjälpa till när Kristinestad gör om sin webbplats

Stadens webbplats är tungrodd och användarovänlig. Nu snickras en ny som ska ge bilden av Kristinestad som "en kommun i tiden".

Nyhetsbild

Incident på skolgården ledde till diskussion om otryggare klimat

KRISTINESTAD En incident mellan två elever på skolgården som ledde till att ambulans tillkallades ledde till diskussioner om klimatet i Kantakaupungin koulu, som föräldrar upplever blivit otryggare. Rektor Arto Leppiniemi vill ha större utrymmen och mer lekredskap.

Nyhetsbild

Kstadsborna betalar samma skatt nästa år

Det finns inget tryck att höja skatterna i Kristinestad. Såväl inkomstskatten som fastighetsskatterna föreslås bibehållas på dagens nivå.

Nyhetsbild

Museiverket: Brandskadat hus i så gott skick att det kan restaureras

KRISTINESTAD Skyddade objekt är guld värda, även de halvt nedbrända i Norrstan i Kristinestad. Kaj Palmberg rev så mycket han fick av bagarstugan och i vår restaureras den oförsäkrade byggnaden, på inrådan av Museiverket.

Nyhetsbild

Kristinestad belönas för företagsamhetsfostran som enda skola i Finland

Tolv år på raken har Kristinestad kvalificerat sig för riksfinalerna i Ung Företagsamhet där skolan även skördat stora framgångar. Nu premieras svenska högstadiet som en av 17 europeiska skolor för det betydelsefulla arbetet skolan gjort inom företagsamhetsfostran.

Nyhetsbild

Bankgaranti ska säkra att marken blir återställd efter täkt

Bankgaranti används som styrmedel för att den som bedriver marktäkt ska återställa marken efter avslutad täktverksamhet.

Nyhetsbild

Eftervård av marktäkter släpar efter i Kristinestad

Eftervården på gamla sandtäkter och grustäkter i Kristinestad har försummats. Marken har inte återställts på flera platser som är betydelsefulla för vattenförsörjningen, visar en nyligen publicerad rapport.

Nyhetsbild

Tomterna på Östra sidan kostar 5,50 per kvadratmeter

Kristinestad säljer tomterna på det nya bostadsområdet på Östra sidan till självkostnadspris. Nu har tomtpriset fastställts, 5,50 euro per kvadratmeter.

Logga in för att följa orten