Korsnäs

Nyhetsbild

Kaskö har högsta tätortsgraden – åtta i landet med sina 99,5 procent

Föga förvånande bor nästan hela Kaskös befolkning inom tätortsområde. Staden finns trots allt på en ö med begränsad yta. Men andelen har faktiskt sjunkit på senare år.

Nyhetsbild

Elva tätorter i Sydösterbotten – Kristinestad har gått förbi Kaskö och är nu folktätast

En har fallit bort och nu återstår elva områden i Sydösterbotten som klassas som tätort. Kommuncentra är givna tätorter, men det finns några mindre byar som överraskar.

Nyhetsbild

Vandringar på gruvområdet måste göras säkrare

Runt det vattenfyllda dagbrottet vid Korsnäs gruva finns sedan sju år tillbaka en vandringsled. Nu ska leden göras säkrare på vissa farliga områden vid dagbrottet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Make-upkurs på folkhögskolan

Ur Historiska arkivet vecka 12/1970. Make-upkurs på folkhögskolan, byggare invaderade Lappfjärd och viktigt att Kaskövägen utbyggs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–21.3.1970.

Nyhetsbild

Förbudet begränsar inte kommunala möten

Kommunala organ kan fortsätta att hålla sammanträden som vanligt. Mötesförbudet gäller inte dem. Publik som vill följa ett fullmäktigesammanträde på plats kan inte stoppas, men nog begränsas.

Nyhetsbild

Veckans rörelse gör comeback i Sydins tv-tablå – "Det är bra att få en liten puff"

Att din gympakurs ställts in och du uppmanas att stanna hemma behöver inte betyda att du inte kan träna. Sydin vill hjälpa dig på traven: I lördagens tidning gör vår populära ruta Veckans rörelse comeback.

Nyhetsbild

Annorlunda försäsong väntar fotbollsspelarna – ”Spelarna kan inte ligga på soffan”

Det här är den tiden på året då försäsongen borde vara inne i sitt mest intensiva skede. Men just nu väntar endast individuell träning för spelarna.

Nyhetsbild

Ingsva permitterar alla 130 anställda – långtidsparkerar 100 bussar

På mindre än tre veckor har bussbolaget Ingsva tappat hela sin verksamhet. Nu varslas hela personalen på 130 anställda om permitteringar.

Nyhetsbild

Sydösterbottningar delar på halv miljon – här är de som får stöd

Mottagare runtom i Svenskfinland får dela på nästan 23 miljoner när kulturfonden fördelar sina bidrag i vårens utdelning. Av den summan går nästan en halv miljon till Sydösterbotten – och här är namnen på dessa.

Fyra intervjuas för vikariat som K5-direktör

Fyra behöriga sökande intervjuas för vikariatet som direktör för K5. Det är vårdsamkommunens fullmäktige som slutligen väljer den tillförordnade direktören efter en lång process.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Coeur de filet Carni på menyn när Hotell Kristina öppnar

Ur Historiska arkivet vecka 11/1970. Hotell Kristina slår upp dörrarna, många boklån i Lappfjärd, och Närpes Vatten är populärt i Yttermark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 10–14.3.1970.

Nyhetsbild

Kanadensisk målvakt till KoFF – ”Problemet är bara att få pappren klara”

Korsnäs FF har värvat en kanadensisk målvakt och en gammal Sportingbekant. Nu börjar lagbygget vara klart.

Nyhetsbild

Inga skolbesök när biskopen besöker Korsnäs – "Hade inte varit ansvarsfullt handlande"

Det blir en avskalad biskopsvisitation i Korsnäs församling. Efter torsdagens besked från regeringen och Kyrkostyrelsens anvisningar ställs en stor del av programmet in.

Nyhetsbild

Kraft har ett av landets tjugo bästa juniorlag – men tränaren siktar ännu högre

Krafts juniorlag, med spelare födda 2007, har skrivit lokal fotbollshistoria denna vinter. Nu är laget med bland de tjugo bästa i hela landet.

Nyhetsbild

Fem söker vikariat som K5-direktör

Vårdsamkommunen K5:s direktör Jarkko Pirttiperä är tjänstledig till slutet av år 2021. Fem personer vill bli tf direktör. En av dem är idag ledande tjänsteman i Kristinestad.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Pompa och ståt när Närpesregionens största livsmedelsaffär öppnade

Ur Historiska arkivet vecka 10/1970. Folket trotsade vädret när K-hallen slog upp dörrarna, Korsnäs uf renoverade biografen och prima berg på Björnön. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 3–7.3.1970.

Nyhetsbild

Frida och Lukas tog dubbla guld i FSS-mästerskapen – ”Jag är överraskad hur bra det gick i sprinten”

Uppdaterad. Det blev ett rejält medaljregn över de sydösterbottniska skidåkarna i FSS-mästerskapen i Lappfors. Frida Häggkvist var drottning och Lukas Kuuttinen var kung i sina klasser.

Niotusen i bidrag för sydösterbottnisk kultur

När Österbottens förbund delade ut bidrag till finskspråkig kultur kom 9 000 euro till Sydösterbotten.

KoFF vann enkelt – men tränaren kräver mer

Korsnäs FF hade inga problem att slå division 4-laget VPS-j i en träningsmatch i Vasa på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Färre låter döpa sina barn – det vill kyrkan ändra på

Speciellt i storstäderna har antalet barn som döps minskat. Fenomenet väntas också drabba landsortsförsamlingarna. Nu får församlingarna i Närpes prosteri verktyg att försöka mota Olle i grind.

Nyhetsbild

Klart för flervåningshus vid stranden – Korsnäs fullmäktige godkände planen

FULLMÄKTIGE Nu är det möjligt att bygga två fyravåningshus på Starören i Korsnäs. Fullmäktige sade också än en gång nej till att planera om skolnätet.

Nyhetsbild

Nu har den stora insamlingen dragit i gång – "Pengarna behövs verkligen"

Krishjälp, palliativ vård, stöd för cancerpatienter och anhöriga samt för lokal cancervård. Det är huvudteman i Österbottens cancerförenings stora insamling som dragit i gång.

Nyhetsbild

Pensionerad präst hoppar in i Korsnäs församling

Under det här året har Korsnäs församling ingen given vikarie under den ordinarie kyrkoherdens ledigheter. Främst tidigare kyrkoherden Guy Kronqvist har hittills hoppat in.

 

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Tjöck fick ny brandbil

Ur Historiska arkivet vecka 9/1970. Tjöck fick ny brandbil, Finby uf dryftade simhallsfrågan och Kaj Björni blev stadssekreterare. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–28.2.1970.

Nyhetsbild

Bostadsbristen har lättat i Korsnäs centrum

Byggandet av fler bostäder anses för närvarande inte vara så akut i Korsnäs centrum. Nu finns flera lediga lägenheter även i kyrkbyn.

Nyhetsbild

Han efterlyser innovationer i matriket: "Vad kan man göra med tredje klassens paprikor?"

Vi har många bra livsmedelsprodukter i Österbotten, men kan produkterna utvecklas och förädlas ytterligare? Och hur är det med export till Sverige? Sådana frågor ska projektet Plattform för Matriket ge svar på.

Fotbollstreans öppningsomgång spikad – premiär före valborg

Nu är datumen klara då de sydösterbottniska fotbollsföreningarna i division 3 kör igång med säsongen. 

Nyhetsbild

Nästan 13 miljoner i investeringsstöd till lantbruket i Sydösterbotten

Närpes är i en klass för sig när det gäller investeringar inom lantbruket. Kommunen toppar statistiken och det är en näringsgren som står för merparten av investeringarna.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Taklagsfest för den nya lågstadieskolan i Pjelax – "Underligt med så många vinklar"

Ur Historiska arkivet februari/1995. Folk står i kö för datakörkort, kyndelsmässomarknaden startade och Pjelax nya skola under tak. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–25.2.1995.

Nyhetsbild

Landskapsförbundet beaktar inte anmärkningar mot havsvindkraftsparker

De som hade väntat sig ett besked om vindkraft till havs nu blir besvikna. Landskapsstyrelsen tar ingen notis om de tjugo anmärkningar som lämnats in mot havsvindkraftsparker nu.

Nyhetsbild

Ellinor Halonen guldmedaljör i skolmästerskapen

Storasyster har redan deltagit i junior-VM. Nu verkar lillasyster gå i samma spår. Ellinor Halonen tog guld i nationella skolmästerskapen i Kalajoki.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lappfjärdslärare på skolbänken för att lära sig lära ut matematik

Ur Historiska arkivet vecka 8/1970. Lärarna i Lappfjärd följer med sin tid, Kaskö hamn stängs och vattenledningarna i Kristinestad fryser. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17-21.2.1970.

Nyhetsbild

Korsnäs avlönar själv en ledare för att utveckla kommunen

Korsnäs vill locka nya företagare och marknadsföra kommunen. Nu avlönar kommunen själv den projektanställda som ska rekryteras för jobbet.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Oroväckande med tanke på framtida fotbollslag

Sportkolumnen. Varifrån ska fotbollsspelare till framtida representationslag komma? Det ser inte så värst ljust ut då man ser på juniorfotbollen i regionen.

Nyhetsbild

Upprepad motion får inget gehör i Korsnäs

Roger Bergströms motion om skolnätet ser inte ut att leda till någon utredning – den här gången heller. Läget har inte ändrat sedan förra motionen, anser styrelsen.

Nyhetsbild

Jägarna sköt färre älgar än vad licenserna gav rätt till

Andelen utnyttjade licenser på älg var något mindre i både Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening den senaste jaktsäsongen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Första Närpestinget i Ämbetsverkshuset delade ut böter för hembränt

Ur Historiska arkivet vecka 7/1970. Ny era i Närpestingens historia inleddes, Kaskö hamn väntar rusch och Härkmerifiskare grävde kanal. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 11-14.2.1970.

Nyhetsbild

Minnesstörningar ökar med stigande ålder – men också yngre kan drabbas

Hög ålder är en riskfaktor för att drabbas av minnesstörning, men även folk i arbetsför ålder kan insjukna. K5:s minnesskötare påpekar att minnesproblem i sällsynta fall kan ligga bakom upplevt utmattningssyndrom.

Nyhetsbild

Nu tar ett helt team hand om den minnessjuka – "De drabbade ska fortsätta att göra saker som håller dem aktiva"

En minnesstörning är inte bara den drabbades sjukdom. Också de anhöriga berörs. På samma sätt är det inte bara minnesskötarna som kopplas in då minnet försämras. K5 har ett helt team som kan hjälpa de drabbade.

Nyhetsbild

Tre minnesskötare behövs inom K5

Det är ett stort distrikt som vårdsamkommunen K5 täcker. Tre minnesskötare behövs i de fem kommunerna.

Nyhetsbild

Derby direkt när fotbollssäsongen i trean inleds i april

Det blir ett sydösterbottniskt derby direkt då fotbollstrean kör igång i slutet på april.

Ett lag färre i fotbollstrean efter att Karlebylag hoppat av

Årets fotbollstrea spelas med endast elva lag sedan ett lag hoppade av serien.

Sex skidmedaljer i skolmästerskap

Elever från Sydösterbotten kammade hem sex medaljer då skolorna i Österbotten gjorde upp i skidmästerskap i Nykarleby på torsdagen.

K5-direktören får vara tjänstledig – borta till slutet av nästa år

Jarkko Pirttiperä får tjänstledighet från sitt jobb som direktör för vårdsamkommunen K5. Han är borta i nästan två års tid.

Nyhetsbild

Stor förskolegrupp i Taklax – mera rum behövs i höst

Fler barn än vanligt börjar i förskolan i Taklax i höst. Eftersom de bildar en egen grupp behövs mera rum.

Nyhetsbild

Fler nya företag i regionen i fjol – utom i Kristinestad

2019 var ett bättre år än 2018 när det gäller företagsamheten i regionen. I fjol grundades fler företag i Närpes, Kaskö och Korsnäs än året innan. I Kristinestad grundades färre, men nettot var ändå bättre.

Nyhetsbild

Fler låter bli att vaccinera i regionen jämfört med hela landet

Vaccinationstäckningen är i vissa fall betydligt lägre i Sydösterbotten än i landet som helhet. I fråga om vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund når Kristinestad, Närpes och Korsnäs inte riktigt upp till gränsen för flockimmunitet.

Nyhetsbild

Det är växthusen som gör att Närpes har stora klimatutsläpp

Närpes hör till de kommuner som har de största klimatutsläppen per invånare räknat, visar en ny undersökning. Det beror till stor del på växthusodlingen. Kristinestad har låga nettoutsläpp – tack vare vindkraften.

Nyhetsbild

Elva vargar i två flockar rör sig i Närpes, enligt inventering

Bristen på snö i Sydösterbotten försvårade den rovdjursinventering som gjordes i söndags. Trots snöbristen lyckades man ringa in två vargflockar i Närpes och många lodjur. I Kristinestad blev resultatet skralt.

Nyhetsbild

Stormen orsakar strömavbrott i Österbotten – som mest var 2300 utan el i Kristinestad

Under natten till måndag var många hushåll runt om i Österbotten utan el. Som mest var över 2300 utan ström i Kristinestad.

Logga in för att följa orten