Korsnäs

Janne Smeds: Kraft har det bäst förspänt hittills

Sportkolumnen. Kraft ser ut att ha sitt på det torra. Detta medan de andra sydösterbottniska lagen får jobba mer med sina lagbyggen.

Nyhetsbild

Korsnäs kyrkoby skola är stängd resten av veckan

KORSNÄS Thommy Bergström, rektor i Korsnäs kyrkoby skola, meddelar att skolan kommer att vara stängd på torsdag och fredag. Orsak? Corona.

Nyhetsbild

De sydösterbottniska skidspåren har mycket att erbjuda – se vår karta

Rosiga kinder och natur i vinterskrud; vissa dagar finns det få aktiviteter som passar så väl som en skidtur. Mellan Korsnäs och Kristinestad finns det gott om skidspår för de allra yngsta till de äldsta.

Nyhetsbild

Ann-Sofi ville lära sig konsten att fiska under isen – och fick snabblektion av en av Molpes fyra yrkesfiskare

Hur svårt kan vinterfiske vara, egentligen? Ann-Sofi Backgren i Molpe tycker att det inte vore så tokigt att få färsk fisk även när isen har lagt sig. Men ja, hur gör man?

Sydösterbottningar på glid till Vasa IFK

Flera spelare som lirade med de sydösterbottniska lagen förra säsongen var med då Vasa IFK fick storstryk av VPS på lördagen.

Nyhetsbild

Folkmängden ökade i Närpes och Kaskö – men minskade i Kristinestad och Korsnäs

Både Närpes och Kaskö fick fler invånare under 2020, medan Kristinestad och Korsnäs fortsätter tappa befolkning. Det visar de preliminära befolkningssiffrorna. Och Kaskö har faktiskt den procentuell största ökningen.

Nyhetsbild

Trots corona grundades 104 nya företag i Sydösterbotten

Coronaviruset har inte satt stopp för företagsamheten i Sydösterbotten. Under fjolåret grundades 104 nya företag, vilket är ett medeltal av de två föregående åren. Kristinestad har de bästa siffrorna i regionen.

Nyhetsbild

Fotbollsspelare vill ha pengar för att spela – ”Jag gillar det inte alls”

Flera fotbollsspelare ringer runt till de lokala föreningarna och kräver allt större ersättningar för att spela. Det får Korsnäs FF:s förre lagledare att ilskna till.

Nyhetsbild

SFP har 18 namn klara i Korsnäs – kanske bara två andra partier som utmanar

I Korsnäs har Svenska folkpartiet alla mandat i fullmäktige. Det är också det första partiet som  nominerat kandidater inför kommunalvalet.

Nyhetsbild

Sporting värvar från Korsnäs FF – "En viktig pusselbit"

Sporting Kristina behövde förstärkning i försvaret. Då tog laget in en spelare med förflutet i både Kraft och Korsnäs FF.

Nyhetsbild

Felicia körde på cyklist i skidspåret – vann ändå enkelt

Skidsäsongen fick en dramatisk start för Felicia Krook. Hon krockade med en cyklist i skidspåret men visade ändå att formen är riktigt bra.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Närpes

Av de 17 nya coronafall som konstaterades i Vasa sjukvårdsdistrikt på torsdagen finns två i Närpes. De första nya fallen på snart en månad.

Spadealers bygger ut och köper tilläggsmark – "Det har blivit för trångt då vi ska montera"

Spadealers i Korsnäs, som främst bygger badtunnor, förstorar sin industrihall. Nu köper företaget också mera mark.

Nyhetsbild

Misstänkta för inbrottsvåg kan snart åtalas – polisen söker ägarna till stöldgodset

Polisen har beslagtagit en stor mängd egendom som under hösten stulits mellan Kristinestad och Malax. Nu försöker man hitta de rättmätiga ägarna.

Nyhetsbild

Två kommuner fortfarande i spridningsfasen – "Vi kanske måste strama åt ytterligare"

Elva österbottniska kommuner befinner sig i accelerationsfasen och två i spridningsfasen. De starka rekommendationerna kan komma att stramas åt ytterligare.

Nyhetsbild

Verksamhetsbidrag delas ut i Korsnäs

I årets budget i Korsnäs finns anslag för verksamhetsunderstöd till föreningar och organisationer. Nu har bidragen fördelats.

Nyhetsbild

Ungdomsföreningar i Närpes och marthaförening i Korsnäs fick coronaunderstöd

Fyra ungdomsföreningar i Närpes har fått coronastöd med tanke på underhåll av föreningshuset. I Korsnäs får en marthaförening del av understödet.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall i Kristinestad – "Julhelgen lugnare än befarat"

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar på måndagen om ytterligare ett fall av coronasmitta i Kristinestad. Därmed har Kristinestad nu 21 bekräftade fall, och antalet i Sydösterbotten uppgår nu till minst 86.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Häftig brand förstörde Närpes Fritidsstugors industrihall i Bäckliden

Ur Historiska arkivet 12/1995. Närpes Fritidsstugor totalförstördes vid brand, rävskinn stals i Harrström och julgröten smakade yes i ny lågstadieskola i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 8–30.12.1995 – för 25 år sedan.

Janne Smeds: Mycket positivt trots ett speciellt idrottsår

Sportkolumnen. Det ska hyllas och det ska kapas. Många har gjort det bra och flera har varit bäst. Men det har också varit en del negativt med idrottsåret 2020. Janne Smeds summerar året som gått.

Två nya närvårdare utsågs i Korsnäs

Två nya närvårdare har valts i Korsnäs. De ska jobba på Lärknäs.

Nyhetsbild

Mario, Nikola Tesla och Pokémon – Mathias skapar konst med pärlor

Mathias Rönnholm från Korsnäs är stadig på hand – han skapar konst med små plastpärlor. Motiven är hämtade främst från filmer, serier och spel. Där ser man bland andra Walter White från tv-serien Breaking Bad.

Socialarbetare vald i Korsnäs

En ny socialarbetare har valts i Korsnäs. Anställningen gäller från årsskiftet.

Nyhetsbild

KoFF har åtta spelare klara – en ny från Kraft

Korsnäs FF är bra på gång med lagbygget och flera tunga pjäser är klara för en ny säsong.

Nyhetsbild

Inte aktuellt att höja byggrätten längs stränderna i Korsnäs och Närpes

I Kristinestad är målsättningen att förnya strandgeneralplanen för att kunna tillåta utökad byggrätt för fritidshus. I Korsnäs finns också ett visst tryck, men där är en höjning av byggrätten ändå inte aktuell i detta skede – och inte heller i Närpes.

Nyhetsbild

Baltikumvännernas loppis får fortsättning – "Det är bara rf som faller bort"

KORSNÄS Föreningen försvinner vid årsskiftet, men det gör inte loppisen vid gruvan i Korsnäs. Det blir en lokal lösning, en förändring som knappt kommer att märkas.

Nyhetsbild

Kommunerna ger de anställda klappar som mättar och håller händerna mjuka

Att ordna julfest eller samla personalen kring ett julbord var inte möjligt i år. Kommunerna har ändå velat uppmärksamma sina anställda på olika sätt. Så här blir kommunalt anställda i Sydösterbotten ihågkomna.

Nyhetsbild

Korsnäs församling går på minus – färre betalar skatt

Det blir en minusbudget för Korsnäs församling nästa år. Inkomstsidan lider när kyrkskattebetalarna blir färre. Inga investeringar är aktuella.

Nyhetsbild

Närpes har den näst lägsta arbetslösheten – låga siffror även i Kristinestad

Fyra österbottniska kommuner hade en arbetslöshetsgrad lägre än 5 procent i november. Närpes och Kristinestad är två av dem.

Nyhetsbild

Mats liv vändes upp och ned efter hjärnblödningen: "En sådan här process handlar väldigt mycket om acceptans"

Efter att Mats Korsbäck drabbades av en massiv hjärnblödning uppmanade läkaren honom att förbereda sig på ett liv i rullstol. Så blev det inte.

Nyhetsbild

Här är de som fått examen på Yrkesakademin i höst

Här är namnen på de som utexaminerats från Yrkesakademin hösten 2020. Sydin publicerar de som tagit examen på enheten i Närpes och de med hemort i Sydösterbotten från de övriga enheterna.

Nyhetsbild

Dramatiserade guidningar ska göra prästgårdsmuseet mera attraktivt – "Det finns redan lite material"

Fondbidrag. I Korsnäs prästgårdsmuseum finns planer på att låta karaktärer som bott i gården träda fram. Besökare skulle till exempel få träffa tidigare präster.

Nyhetsbild

Antalet fall ökar i oroväckande takt i landskapet – Korsnäs har näst högsta incidensen

Antalet smittfall av covid-19 har ökat i oroväckande takt i Österbotten. Landskapets coronagrupp uppmanar därför folk att söka sig till provtagning redan vid lindriga symptom. Korsnäs har efter ett nytt fall nu den näst högsta incidensen i landskapet.

Nyhetsbild

Studier, konserter, reparationer... – Här är de som får bidrag från Svenska Österbottens kulturfond

Fondbidrag. Tiotals studerande från Sydösterbotten får ett extra bidrag för studierna inför jul i kulturfondens utdelning. Och naturligtvis stöder fonderna olika slags kulturaktiviteter som planeras till nästa år. Här är de som får bidrag i Sydösterbotten.

Personbilar frontalkrockade i samband med omkörning

Två bilar frontalkrockade på Strandvägen i Korsnäs på torsdagen.

Bil körde av vägen i Korsnäs

En personbil körde över i motsatt fil och hamnade i diket i Korsnäs.

Nyhetsbild

Två nya fall av covid-19 – då toppar Korsnäs distriktets incidenslista

Uppdaterad. Två nya coronafall i en kommun med cirka 2 100 invånare. Då fick Korsnäs i ett slag det högsta incidenstalet i hela sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

Korsnäs fullmäktige gjorde inga ändringar i budgeten – tar sikte på ny kommungård

En tuff budget för 2021 gör att Korsnäs också ser noga på åren som följer. Men det finns saker som fullmäktige inte vill skjuta på framtiden.

Nyhetsbild

Så används coronastödet i skolorna – Sydösterbotten fick nästan 290 000 euro

Hjälp med läxläsning, utökad kuratorverksamhet, fler assistenter... Med hjälp av statligt coronastöd försöker kommunerna reparera skadorna efter vårens distansundervisning.

Nyhetsbild

Harrström ådal blir inte kulturlandskap – Härkmeriområdet förstoras

Det har varit aktuellt att Harrström ådal skulle klassas som ett nationellt värdefullt landskapsområde, men nu finns det inte längre med i förslaget. Däremot är förslaget fortfarande att området i Härkmeri förstoras att omfatta hela Härkmerifjärden.

Nyhetsbild

Husbrand i Harrström – rådigt ingripande räddade liv

Förbipasserande granne såg lågorna genom fönstret och ingrep. Det räddade ett liv, säger brandförman på Österbottens räddningsverk.

Korsnässkolorna har två dagars höstlov nästa läsår

Förslaget till läs- och lovtider för nästa läsår har godkänts i Korsnäs.

42 får Silverbergs stipendium, bara en kommunens stipendium

42 stipendier delas i höst ut ur Silverbergs stipendiefond i Korsnäs. Däremot finns endast en stipendietagare då det gäller kommunens egen fond. Här är namnen.

Janne Smeds: Lagen kör på säkra tränarkort

Matt Poland har ett gällande kontakt och bara namnunderskrifterna återstår så är även Peter Sundlin och Johan Bärnlund klara för en ny säsong med sina lag. I Korsnäs blir det dock en ny röst i omklädningsrummet.

Nyhetsbild

Premierad bibliotekschef i Korsnäs: Här ska man kunna kliva in då dörren är öppen

"Biblioteket ska ha en aktiv roll i samhället. Det är en central punkt som ger service men också rekreation." Det säger Carola Bäckström.

Nyhetsbild

Tränarbyte på gång i Korsnäs FF: ”Kan inte bygga hus utan verktyg”

Korsnäs FF byter tränare till en ny säsong. Tomislav Krstevski får inte fortsatt förtroende och nu för föreningen diskussioner med en rutinerad tränare som tidigare tränat bland annat Kraft Hockey.

Nyhetsbild

Inga nya fall på två veckor i Närpes – "Nu får vi ändå lov att vara väldigt försiktiga"

Coronaläget förvärras i rask takt i Finland, men i Sydösterbotten ser statistiken nu bra ut. Inga nya fall har rapporterats på två veckor och från att ha legat i landstoppen har nu Närpes ett incidenstal på noll.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Gästgivars nya krögarpar tror på sin satsning – och börjar med att byta namn

Ur Historiska arkivet 11/1995. Gästgivars byter namn, Maj-Lis tillverkade altarduk för Kristinestads kyrka och Pjelax nya skola tog i bruk. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 14–30.11.1995 – för 25 år sedan.

Nyhetsbild

Växthusägare ska få bättre koll på avfallshanteringen – "Allt i ett infopaket"

Växthusnäringen producerar mycket avfall, och det mesta kan återanvändas. Nu ska växthusföretagarna få tydliga instruktioner för hur de ska ta hand om sitt avfall.

Nyhetsbild

Närpes 4H samlade mest gödselsäckar i Svenskfinland

I år samlade Närpes 4H in cirka 15 100 kilo gödselsäckar. Med det resultatet är föreningen i topp inom Finlands svenska 4H. Kristinestad kom på tredje plats i Svenskfinland.

Logga in för att följa orten