Kaskö

Kaskö köper tjänster för administration

Gruppen som ska se över sparåtgärder för Kaskö inleder sitt jobb. Redan nu förverkligas en punkt i sparprogrammet.

Nyhetsbild

Ingen omprövning av retroaktiv lön för Kasködirektör

KASKÖ Grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks fick ett retroaktivt lönepåslag om 260 euro. För lite anser hon, men stadsstyrelsen står fast.

Nyhetsbild

Kaskö blir snart utan läkare – nya lösningar sökes

KASKÖ Kristina Medi har sagt upp avtalet med Kaskö om allmänläkartjänster. Nu söks nya lösningar för att få en läkare till hälsovårdscentralen.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Nya staden kan få tillfälligt fullmäktige med hela 52 ledamöter

Närpes och Kaskö kan komma att styras av en stor stadsstyrelse och ett stort fullmäktige. Det gäller under en övergångsperiod om en fusion blir verklighet. Det tillfälliga fullmäktige skulle ha hela 52 ledamöter.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Järnvägsföreningen fick egen verksamhetsledare – Jobbar på bred front för Kasköbanan

Järnvägsföreningen, som arbetar för att rädda och utveckla Kasköbanan, förstärker sin organisation med en anställd verksamhetsledare.

Nyhetsbild

"Många pusselbitar kvar" i utredning för Kaskö–Närpes

Utredningen av en fusion mellan Kaskö och Närpes går vidare. Arbetet görs bit för bit.

Nästan 50 nya företag grundades i Närpes i fjol

I fjol grundades nästan 36 000 nya företag i hela landet, det är den högsta siffran under de fem senaste åren. Också i Närpes blir de nya företagen fler, i de andra sydösterbottniska kommunerna pekar kurvan neråt.

Nyhetsbild

Kunderna irriterade över långa köer till skattekontoret

Bedrövligt, för lite personal, skrattretande, vi måste skriva och klaga. Sådana kommentarer hördes i den långa kön till skatteverkets servicekontor i Närpes på tisdagen.

Nyhetsbild

Vården flyttade in i baracker i Kaskö – "Superbra med fräscha utrymmen"

Nu har hälsovården och socialbyrån i Kaskö flyttat in i baracker. De finns från och med nu i tillfälliga utrymmen på Slussgatan, precis bredvid idrottshallen.

Nyhetsbild

Köpmannen i Töjby och Norrnäs blev tvungen att kasta säckvis med förstörda frysvaror

Flera tusen hushåll i Sydösterbotten drabbades av kortare eller längre elavbrott på grund av tisdagens storm. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagen.

Nyhetsbild

Lättare tömma ekopunkternas nya, större kärl

Botniarosks ekopunkter förnyas. De nya insamlingskärlen är större och rymmer större mängder glas- och metallavfall än tidigare. De är ändå lättare att tömma.

Nyhetsbild

Knivmannen i Kaskö fick inte mildare dom i hovrätten

I RÄTTEN Han knivhögg två män inklusive sin egen bror på nyårsnatten och fick fem år och fyra månaders fängelse. Hovrätten ändrar inte på tingsrättens dom.

Nyhetsbild

Misshandel och skadegörelse under julhelgen

Under julhelgen blev en man misshandlad i Kaskö och ett fönster söndrat i Pörtom.

Nyhetsbild

Oklart varför det började brinna på Metsäboards fabriksområde

KASKÖ Det började brinna inne på Metsäboards fabriksområde i Kaskö på lördagskvällen. Någon brandorsak har ännu inte konstaterats.

Nyhetsbild

Kasköpolitiker prutade på retroaktiv lön för direktör

KASKÖ Nu blev det – knappt – grönt ljus för retroaktiv löneförhöjning åt Kaskös grundtrygghetsdirektör. Men kraven prutades ned igen.

Städer har valt nya medlemmar i ungdomsfullmäktige

Kristinestad och Kaskö har valt nya ungdomsfullmäktige för 2019. I Närpes har fyra medlemmar sökt befrielse och fem nya invalts. 

Nyhetsbild

Domstol avgör om det var rätt att ge sjukskötare sparken

Om Kaskö stad gjorde formellt rätt när en sjukskötares tjänsteförhållande hävdes, det får man veta inom kort när förvaltningsdomstolen kommer med sitt utslag. För den part som förlorar kan det bli en saftig räkning att betala.

Nyhetsbild

Nytt försök att höja lönen för Kasködirektör fyra år bakåt

För tredje gången ska stadsstyrelsen behandla om direktören för grundtrygghet ska få lönepåslag från och med år 2015. Det gäller också en ansvarig skötare.

Nyhetsbild

Kungligheter och bondmoror invigde två utställningar i Kaskö

KASKÖ Det var under högtidliga former som utställningen om Drottning Kristina öppnades  i Bladhska gården i Kaskö på tisdag kväll. Det var faktiskt drottningen själv som öppnade utställningen, gestaltad av konstnären Stina Engvalls syster Sonja Lapveteläinen.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Var fjärde sydösterbottning pendlar till jobb i annan kommun – Närpes sysselsätter bäst

Pendlingen till Närpes ökar och staden är bäst i Österbotten på att sysselsätta egen befolkning. En fjärdedel av Kaskös arbetskraft jobbar i Närpes, medan det är fler som pendlar till och från Kristinestad för jobbets skull.

Nyhetsbild

"Inget att rekommendera om man inte trivs i bilen"

KASKÖ Arbetsresorna ger tid att varva ned men tar också tid från annat. Med över 90 kilometer till jobbet hoppas Thomas Skur på mer distansarbete.

Nyhetsbild

Kaskö röstade om hela förslaget till budget för 2019

Det hör inte till vanligheterna att ett fullmäktige röstar om en hel budget. Men det skedde i Kaskö på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Utmaningen är att engagera ungdomarna

KASKÖ Det finns ingen brist på engagerat folk i Kaskö hembygdsmuseum men medelåldern är hög. Nu funderar man på hur man kunde locka de yngre.

Nyhetsbild

Kasper och Inka fick gå på fest med statsministern

Tioåriga Kasper Rosenback från Lappfjärd var en av de finländska tioåringar som fick träffa statsminister Juha Sipilä på barnens självständighetsfest i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagen.

Nyhetsbild

Fuktskador och mikrobtillväxt i Kaskö skola ska åtgärdas

Mikrober i väggarna har konstaterats i Kaskö skola och nu ska problemområden åtgärdas. Luftproverna är ändå rena och skolan anses säker att vistas i.

Nyhetsbild

Finlands största fiskhandlare satsar i Kaskö – "Ska få folk äta mer strömming"

Den nya ägaren Kalaneuvos ska investera cirka 300.000 euro i en ny förpackningslinje och renovering av Kuivaniemen Kalas produktionshall i Kaskö. Nu ska man nå nya konsumenter med strömming från Kaskötrålaren Sonnskär, bedyrar vd Veijo Hukkanen.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

Kaskö tar digitala kliv framåt – nu lanseras stadens egen app

Nu är den klar: Kaskö-appen. Med den ska användaren enkelt kunna ta del av det som staden har att erbjuda. Men kostnaderna för staden avslöjas inte.

Nyhetsbild

Kari Häggblom får fortsätta verksamheten på Sälgrund

KASKÖ Företaget Kaskinen Sea-Charter får ha hand om lotsstationen på Sälgrund åtminstone fram till 2025. Men ingen vill ha gästhamnen.

Nyhetsbild

Vårdchef och ledande skötare vill ha ersättning för extra arbete

KASKÖ Nu söker också ledande skötaren ersättning för extra arbete när Kaskö saknat vårddirektör. Sedan tidigare söker grundtrygghetsdirektören samma ersättning.

Nyhetsbild

Kaskö bygger inget nytt daghem

Avsaknad av pengar har lett till att Kaskö begravt planerna på att bygga ett nytt daghem. I stället ska man hyra in moduler.

Nyhetsbild

Kaskö lånar till driften – nästa år måste man skära i servicen

Budgeten för nästa år visar ett underskott på 800 000 euro - och ingen ljusning är i sikte. Alternativen minskar för Kaskö som försöker få sin ekonomi på fötter.

Nyhetsbild

Sista driftschefen: "Det var tunga tider för oss alla"

Thomas Fant från Närpes var driftschef på Metsä-Botnia under fabrikens sista år. När fabriken stängde nappade han på erbjudandet att bli kundservicechef på Metsä Fibre, som bolaget heter i dag.

Nyhetsbild

Kaskö kämpar fortfarande med omställningen efter MB:s nedläggning

KASKÖ Det var ett chockartat besked när Metsä-Botnia stängde. För Kaskös beslutsfattare blev det en svår omställning att plötsligt inte ha pengar.

Nyhetsbild

Tom Långfors bytte pappersmassan mot människor

– Har jag jobbat 20 år på en fabrik kan jag säkert också jobba 20 år med människor, säger Tom Långfors i Kaskö. Han var en av dem som fick ta sig en funderare på vad han ska göra när Metsä-Botnia stängde fabriken i Kaskö för snart tio år sedan.

Bolaget vill täcka in slam - "Skjuter problemet på framtiden"

Närmare ett par hundra tusen kubikmeter slam ligger i bassänger på Metsä-Botnias gamla fabriksområde i Kaskö. Bolaget vill täcka in massorna, men det räcker inte, anser miljösektionen, som vill att slammet ska oskadliggöras eftersom det innehåller tungmetaller.

Nyhetsbild

Ingen vanlig novemberdag

Ledare tisdag 27 november. Kaskö fick ett hårt slag för tio år sedan och har inte ännu repat sig.

Nyhetsbild

Närpes och Korsnäs har de lägsta medelinkomsterna i Österbotten

Korsnäs och Närpes har den lägsta beskattningsbara inkomsten per invånare i hela Österbotten. Det visar statistikcentralens och skattemyndigheternas beskattningsuppgifter för år 2017.

Nyhetsbild

Kaskö söker ny bibliotekarie – vikarie hoppar in nu

KASKÖ Nuvarande bibliotekarie i Kaskö har sagt upp sig för nytt jobb. Målet är att ha en ny anställd till nästa år.

Över hundra färre arbetslösa på ett år

I oktober gick 272 personer arbetslösa i Sydösterbotten, det är 102 färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Två av tre är nya i kyrkofullmäktige - Störst förnyelse i Närpes

Sydösterbotten Det blir många nya ansikten  i kyrkofullmäktige och församlingsråd i Sydösterbotten. De nya ledamöternas andel varierar från 64 till 70 procent.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes dröjde med namnen.

UPPDATERAD. Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö och i Närpes.

Jarmo Latikka intervjuas för direktörsjobb i Vindala

Kaskös tekniska direktör Jarmo Latikka intervjuas för kommundirektörsjobbet i Vindala.

Nyhetsbild

Marknaden suktar efter kartong – då satsar Metsä Board friskt i Kaskö

Sex miljoner euro har massafabriken satsat i en ny balningslinje. Produktionen kan öka med tio procent säger fabrikschefen.

Nyhetsbild

Metsä Board investerar och ökar kapaciteten i Kaskö

KASKÖ Metsä Board investerar i en ny balningslinje i sin fabrik i Kaskö och ökar samtidigt fabrikens kapacitet med 30 000 ton.

Nyhetsbild

Om det blir kommunfusion - Kaskö kan bli tredje kapellförsamling

En större, tvåspråkig församling med cirka 8.000 medlemmar och högre kyrkskatt i Närpes. Det kan bli verklighet om Kaskö och Närpes går ihop. En möjlighet är att Kaskö blir en kapellförsamling inom Närpes församling.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Logga in för att följa orten