Kaskö

Nyhetsbild

Bussbolag vill hålla pendlarbiljettens pris på samma nivå – trots att stödet tagits bort

Det ser ut att lösa sig med regionbiljetten i Sydösterbotten trots att det statliga och kommunala stödet uteblir. Avsikten är att en ny typ av biljett ska ersätta den tidigare regionbiljetten.

Nyhetsbild

Bärnlund fortsätter träna Kikken – men några förstärkningar blir det inte: ”Vi har inte råd”

Johan Bärnlund fortsätter träna Kaskö IK i fotbollstrean. Lagbygget är bra på gång, men några förstärkningar blir det inte tal om.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Konstsnön har blivit en räddning för vintersporter

Sportkolumnen. Vädret är minst sagt utmanande för vänner av skidsporter. Man kan tacka konstsnön, men även den börjar ta stryk i regn och rusk.

Nyhetsbild

Återvinning av avfall ska ge nya jobb i Kaskö – Köper 4,5 hektar industritomter

Hallar för sortering och återvinning av avfall planeras i Kaskö. Bakom projektet står företaget Revisol. Verksamheten ger också nya arbetstillfällen i Kaskö.

Uppfödning av fiskyngel på land utreds i Kaskö

Möjligheterna att i Kaskö föda upp fiskyngel på land med ny teknik ska utredas. Det kostar 30 000 euro och arbetet görs av Gaia Consulting.

Tre nya medlemmar i Kaskös ungdomsfullmäktige

Ungdomsfullmäktige i Kaskö har i år sju medlemmar. Det är två fler än under 2019. Tre medlemmar är nya.

Nyhetsbild

Kaskö går med i utredning om persontrafik på spår

Kaskö är med i utredningen om persontrafik igen kan inledas längs järnvägen i Sydösterbotten. Rapporten ska bli färdig i mars och görs av företaget Proxion.

Nyhetsbild

Österbotten klimatsmartare med vindens hjälp – "Men industri i skogen drabbar djur och natur"

Österbottens landskapsplan 2040 är på slutrakan. Ännu finns ett par veckor tid att tycka till, sedan ska den godkännas. Vindkraft och skogsbruk och dess följder för djur, fågelliv och naturvärden diskuterades mest vid stoppet i Närpes.

Nyhetsbild

Persontrafik kunde återuppstå med hjälp av duospårvagnar

Ny persontrafik längs järnvägen kan bli verklighet även i Sydösterbotten. Den här möjligheten utreds just nu för tre olika banavsnitt i Österbotten och Södra Österbotten. Kasköbanan är med i utredningen.

Nyhetsbild

Om Pappersförbundets strejk blir av drabbas två företag i Sydösterbotten

Tre stora fackförbund har varslat om strejk i slutet av januari. Om Pappersförbundet då strejkar berörs två företag i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Färre uppdrag för räddningsverket i fjol – men folk larmar oftare om djur i nöd

I fjol ryckte Österbottens räddningsverk ut på färre uppdrag än året innan. Men byggnadsbränderna ökade – och folk slog oftare larm när det gällde djur i nöd. Här kan du se kommunvis statistik för Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Flera träd blåste omkull i stormen – brandkåren fick röja på motionsbanan

Stormen fällde träd och gjorde hushåll strömlösa på lördagkvällen. I Kristinestad var nästan 360 hushåll utan el och i Närpes omkring 330.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Närpesrevyn Pil-o-kamera drar fulla hus

Ur Historiska arkivet vecka 2/1970. Närpesrevyn Pil-o-kamera drar fulla hus, besöksförbud råder på Närpes och Övermark sjukhus och Skaftungborna är goda båtbyggare. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 8–10.1.1970.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Två lag har det bra ställt – två får jobba mer

Sportkolumnen. Det är inte lätt att få ihop slagkraftiga division 3-lag i Sydösterbotten. Kraft och Kaskö IK har det rätt bra ställt medan Sporting och Korsnäs FF behöver bredd och spets.

Nyhetsbild

Hon ska locka med fler unga i politiken – "Det gäller att samarbeta"

Nu tar Svensk Ungdom och den nya österbottniska verksamhetsledaren sikte på kommunalvalet 2021. Målet: att locka med så många unga som möjligt.

Nyhetsbild

Ännu en ledande tjänsteman söker sig bort från Kaskö

Ännu en ledande tjänsteman vill byta jobb och komma bort från Kaskö. Det är chefen för en sektor som har tuffa sparkrav.

Nyhetsbild

Kaskö får se sig om efter nya företagare till gästhamnen i sommar

Kaskö stad söker nya företagare till gästhamnen. Företaget Kajem Food Ab, som drev gästhamnen i fjol – och till stadens fulla belåtenhet – har inte möjlighet att fortsätta.

Nyhetsbild

Lunawood fick ny ägare – investeringsfond tar över

Ett riskkapitalbolag med adress i skatteparadis är ny ägare till Lunawood, som har fabrik även i Kaskö.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Simhallen invigdes och Kristinestad fick stadsdirektör

Ur Historiska arkivet vecka 1/1970. Nya simhallen invigdes. Rymdsond -69 – nyårsspektakel i Lappfjärd, Molpe filial brann ned till grunden och Kaj Nyström valdes enhälligt till stadsdirektör. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 30.12.1969–3.1.1970.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Skumpa på Mosedal och flera lyckade evenemang – 2020 blir ett riktigt häftigt idrottsår

Sportkolumnen. Ett gott nytt idrottsår. Och vilket idrottsår det kommer att bli här i Sydösterbotten. Krafts fotbollslag kommer för övrigt att ta steget upp till tvåan. Det kan ni skriva upp.

Nyhetsbild

Allt fler bor ensamma – se utvecklingen sedan 1985

Antalet enpersonershushåll har ökat under de senaste decennierna. I vissa kommuner har ökningen varit mera dramatiskt än i andra. Här kan du se utvecklingen i de sydösterbottniska kommunerna.

Nyhetsbild

Sportåret 2019: Herrfotbollen samlade storpublik och skumpan flödade då damerna tog klivet upp

Krafts damer och Kraft hockey fick äntligen ta steget upp till tvåan, herrfotbollen samlade storpublik och det blev starter i både VM och EM för sydösterbottniska idrottare. Här kommer en tillbakablick på sportåret 2019.

Nyhetsbild

GALLUP: Brukar du fira namnsdag?

Sydin gav sig ut för att ställa några sydösterbottningar frågan: Brukar du fira namnsdag?

Nyhetsbild

Hon byter fullmäktigegrupp – blir obunden SFP:are från nyåret

Fullmäktigeledamoten Mirja Högstrand i Kaskö byter grupp. Hon lämnar Vänsterförbundet till förmån för Svenska folkpartiet.

Nyhetsbild

Tre kommuner krymper visar befolkningssiffror

Kristinestad, Kaskö och Korsnäs kommer att ha färre invånare vid årsskiftet än vid förra årsskiftet, enligt preliminära siffror. Närpes folkmängd är ganska oförändrad, eller lite på plus.

Nyhetsbild

Väntade vinnare i futsalturnering

Sju lag deltog i välgörenhetsturneringen i futsal i Kasköhallen och det blev 700 euro till välgörenhet.

Nyhetsbild

Begravningskapellet ska rustas upp – Kaskö församling hoppas få pengar utifrån

Nästa års budget i Kaskö församling visar minus. Församlingen hoppas på understöd utifrån både för att täcka underskottet och för att kunna restaurera begravningskapellet och bygga en grillplats.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Brådska hos posten och ny simhall i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet vecka 52/1969. Brådska hos posten, simhallen öppnad i Lappfjärd och mjölkbil välte i Bäckby dike. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 23–24.12.1969.

Nyhetsbild

De dyraste gamla bostäderna finns i Närpes – se prisutvecklingen i din kommun

Om man är ute efter en gammal aktiebostad i flervåningshus eller radhus ska man kolla utbudet i Kaskö. Där är genomsnittspriset lägst. I Närpes och Kristinestad är kvadratmeterpriset ett par hundra euro högre.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Ungdomlig prägel på välbesökt självständighetsdagsfest i Lappfjärd

Ur Historiska arkivet december/1994. Inbrott i Närpes, första datachaufförerna utexaminerade i Korsnäs, Kaskö hoppas på grundvatten och ungdomlig prägel på välbesökt självständighetsdagsfest i Lappfjärd. Bland annat om detta kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 1–28.12.1994.

Nyhetsbild

Flyttade sina företag till Närpes: "Jag skäms att betala skatt till Kaskö"

Företagare protesterar mot Kaskös nej till fusion. Mats Hellström bytte sina företags hemort från Kaskö till Närpes. Och är nu även själv skriven som Närpesbo.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Mest pensionärer i Västra ändan i Skaftung

Ur Historiska arkivet vecka 51/1969. I bygruppen Västra ändan i Skaftung är de flesta pensionärer, en ung Lasse Eriksson uppträdde på medborgarinstitutets julfest, Närpes får ny kyrkoherde och över 1 000 personer på luciafesten i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 16–20.12.1969.

Nyhetsbild

Kaskö IK är bra på gång: ”Vi har de tunga namnen klara”

Kaskö IK har en stor del av truppen klar för en ny säsong. Det ser riktigt bra ut, säger ordföranden.

Nyhetsbild

Kaskö församling måste spara – Fortsätter diskussionen med grannarna

Trots att det inte blev någon fusion mellan Närpes och Kaskö fortsätter Kaskö församling att diskutera framtiden med grannarna. Den sviktande ekonomin gör att församlingen söker och är öppen för samarbete åt olika håll.

Nyhetsbild

YA examinerade merkonomer, chaufförer och närvårdare – och några till

217 studerande har tagit examen på Yrkesakademin i Österbotten under tiden 3.6–20.12.2019. Här är namnen på de som angett en ort i Sydösterbotten som hemort.

Nyhetsbild

Kaskö lever på kredit – och nu väntar ännu tuffare tider

Kaskö stad snurrar verksamheten med ett kreditkonto. Budgeten visar -0,6 miljoner. Nu inleds samarbetsförhandlingar. Och ingen vill leda revisionsnämnden.

Nyhetsbild

Korsnäs FF kan få chansen i division 3 – ordförandes åsikt är klar

Det blev ett lag från Karleby som tog emot en ledig division 3-plats. Men det blev ännu en ledig plats och då får Korsnäs FF antagligen förfrågan.

Nyhetsbild

SFP-gruppen överklagar inte Kaskös nej till fusion

SFP-gruppen i Kaskö möttes på måndagskvällen. Om det blir besvär mot Kaskös beslut i fusionsfrågan så är det åtminstone inte gruppen som lämnar in det.

Nyhetsbild

Sparbankens ägare har delat ut över en miljon sedan fusionen – idrott, barn och unga bland bidragstagarna

Sedan 2015 har sparbanksstiftelserna i Närpes, Kristinestad och Yttermark delat ut över en miljon euro till främst idrott, barn- och ungdomsarbete, arbete med äldre, kultur och hembygdsarbete.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Arbetskraftsbrist redan 1969 – åtminstone i Dagsmark

Ur Historiska arkivet vecka 50/1969. Snickeri i Dagsmark har svårt få tillräckligt med yrkeskunnig arbetskraft, försöksväxthuset vid Martens snart klart och Sveriges TV-2 kan ses om förhållandena är bra. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–13.12.1969.

Nyhetsbild

Kultur och utbildning får dela på en halv miljon

Nästan en halv miljon euro fördelat på 480 bidrag, det är årets decemberutdelning från Svenska Österbottens kulturfond. Bidragen går till utbildning, forskning och kultur med anknytning till det svenska i Österbotten. Här finns mottagarna som angett en sydösterbottnisk hemort.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Stora mästerskap ger välmående föreningar

Sportkolumnen. Fyra stora idrottsevenemang ordnas i Närpes inom loppet av mindre än ett år. Det visar på starka föreningar och driftiga föreningsmänniskor.

Nyhetsbild

Kaskö hyr hus för dagis och hälsovårdscentral – "praktexempel på ett dumt beslut"

KASKÖ På lång sikt kan det bli dyrt för Kaskö stad att hyra en byggnad för daghem och hälsovård. De ansåg kritikerna i en het debatt i tisdags kväll.

Nyhetsbild

Olav Sjögård: "Menade de inte allvar med förhandlingarna?"

Var den goda andan i fusionsförhandlingarna bara på låtsas? Varför sa de inget i ett tidigare skede, undrar stadsstyrelseordförande Olav Sjögård i Närpes – som inte vet vad man kunde ha gjort annorlunda för att blidka kritikerna.

Nyhetsbild

SFP-gruppens ordförande: Är det värt att gå vidare med ärendet?

Även om det skulle visa sig att det finns fog för ytterligare ett besvär i fusionsärendet i Kaskö frågar sig SFP:s gruppordförande: Är det värt att gå vidare med den jobbiga processen?

Nyhetsbild

Grönas tomma stol fällde Kaskös fusion med Närpes

Det blev nej till Närpes för andra gången i Kaskö – även denna gång på något oklara grunder. Överklagande utesluts inte.

Nyhetsbild

Det blir ingen fusion – Kaskö fortsätter som självständig

Det blev ordförande Kari Häggbloms (SDP) röst som avgjorde när omröstningen slutade 8-8 i Kaskö på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Faller fusionen också en andra gång i Kaskö? Vi rapporterar direkt

KASKÖ Är fusionsfrågan avgjord på förhand när De grönas stol antagligen står tom? Eller kommer det en ny vändning ännu i kväll? Följ vår direktrapportering från mötet.

Nyhetsbild

Jurist: En förtroendevald är skyldig att utföra sitt uppdrag

En fullmäktigeledamot är skyldig att utföra sitt uppdrag om han inte beviljats avsked eller har förhinder. Men är det grund för besvär?

Nyhetsbild

Ny dramatik i Kaskö: Tom stol fäller fusionen

I kväll behandlar stadsfullmäktige i Kaskö förslaget om en fusion med Närpes. Men nu har det hela tagit en ny dramatisk vändning: Enligt Sydins/VBL:s uppgifter är ingen från De gröna med och då blir det av allt att döma nej till sammanslagning, med minsta möjliga marginal.

Logga in för att följa orten