Kaskö

Nyhetsbild

Kristinestad och Jakobstad leder nedgången när antalet svenskspråkiga minskar i Österbotten

BEFOLKNINGSUTVECKLING Ett snabbt växande Larsmo hjälper inte Österbotten. Många gamla och utflyttning gör att finlandssvenskarnas antal minskar – men inte andelen.

Innebandylagen behåller sina serieplatser

Innebandyserierna avslutades i förtid och nu har förbundet bestämt var samtliga lag ska spela nästa säsong.

Kaskö permitterar då det inte finns arbetsuppgifter

Kasköpolitikerna vill få fart på samarbetsförhandlingarna med personalen i syfte att få ner kostnaderna. Redan nu varslas några anställda om permitteringar på grund av coronakrisen.

Nyhetsbild

Fyra spelare till Kraft – en återvänder från Kaskö IK

Krafts lagbygge är klart. En av de sista pusselbitarna är en återvändare från Kaskö IK.

Nyhetsbild

Kaskö energi lånar av staden för att kunna betala skadestånd

Kaskö stad lånar ut 250 000 euro till kommunalägda Kaskö energi Ab, så att bolaget ska ha råd att betala skadestånd som bolaget dömts till.

Nyhetsbild

Kaskö utvidgar utdelning av skolmat under coronakrisen

Kaskö stad utvidgar rätten till skollunch för de elever som studerar på distans.

Nyhetsbild

Miljöbedömning krävs för fiskodling till havs – kan fördröja projektet ett år

NTM-centralen har nu fattat sitt beslut: Det krävs en miljökonsekvensbedömning av den planerade stora fiskodlingen ute på öppet hav utanför Kaskö. Det betyder att projektet försenas.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Fem fiskar på fyrtio fiskare och planer på bowlinghall i Närpes

Ur Historiska arkivet vecka 14/1970. Fyrtio man fick fem fiskar, Taklax vann byastafetten för andra gången och församlingens kyrkoherde hyllad på sin 50-årsdag. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 2–4.4.1970.

Biskopsvisitation i Kaskö flyttas fram

Kasköborna får vänta innan de får biskopsbesök. Den visitation som skulle ha hållits i mitten av april har som väntat ställts in på grund av coronaepidemin.

Nyhetsbild

Matpaket till elever först efter påsk i Närpes – Utdelning en gång i veckan

Närpes inleder utdelning av matpaket till elever som studerar på distans första skoldagen efter påsk. Den gäller elever från förskolan till årskurs nio.

Nyhetsbild

Närpes centraltätort växer åt alla håll – och har halva folkmängden

Närpes centrum är vidsträckt och spänner över flera bygränser. Här kan du se en karta över vilket område som i dag räknas till Närpes centraltätort – och en karta som visar hur Tjöck kan växa samman med Kristinestads centraltätort.

Nyhetsbild

Kaskö och energibolaget ska diskutera skadeståndssmällen

Uppdaterad. Kaskö Energi ska betala en halv miljon euro i skadestånd och rättegångskostnader. Bolaget ägs i sin helhet av staden och nu väcks frågan: Är det skattebetalarna eller bolagets kunder som ska betala? I början av nästa vecka väntas svar.

Samma speciallärare fortsätter i Kaskö

Specialläraruppgifterna i Kaskö svenska skola sköts också nästa läsår på samma sätt som nu. Stadsstyrelsen har gett klartecken för arrangemanget som innebär att Eva Wester fortsätter som speciallärare.

Nyhetsbild

Så stor del av befolkningen hör till riskgrupperna i de österbottniska kommunerna

CORONA I Kaskö hör var tredje person till en riskggrupp för coronasmittan. "Vi har försökt vara ganska hårda."

Nyhetsbild

Avtalsbrott blev dyr historia – Kaskös värmeverk ska betala halv miljon euro

Högsta domstolen satte punkt för en över fem år lång rättsprocess mellan kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi och ett växthusföretag. Det är en saftig nota som landar i famnen på Kaskö Energi – slutsumman landar på cirka en halv miljon euro.

Hyreshöjning för stugtomter på Rönnskär då avtal förnyas

Hyrorna höjs för sex sommarstugetomter på Rönnskär utanför Kaskö då avtalen förnyas. De gamla arrendeavtalen gick ut vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Kasköbo bildar företag för att sköta gästhamn

Avtal om att sköta gästhamnen i Kaskö ingås med den enda intresserade. Det är en stadsbo, som meddelat att hon grundar ett företag för att sköta gästhamnen.

Nyhetsbild

Skoleleverna i Kaskö får hämta matlådor redan denna vecka – "Jätteviktigt att vi stöder familjerna"

Kaskö är först ut i Sydösterbotten med att börja dela ut skolmat också till de lågstadieelever som deltar i distansundervisning hemma.  Utdelningen börjar på torsdag.

Nyhetsbild

Kasköpolitikernas besked: Samarbetsförhandlingar bör fortsätta

Samarbetsförhandlingarna i syfte att skära ner utgifterna bör fortsätta, anser stadsstyrelsen i Kaskö med anledning av stadens usla ekonomi. Stadsdirektören ansåg att man skulle ta en paus och anmälde avvikande mening.

Nyhetsbild

Korsnäs har högsta arbetslöshetsgraden i Sydösterbotten

Korsnäs, som ofta haft den bästa sysselsättningen i regionen, har nu den högsta arbetslöshetsgraden.

Nyhetsbild

Kaskö ger inte grundtrygghetsdirektör tjänstledigt

Ett enhälligt nej blev svaret då stadsstyrelsen i Kaskö behandlade grundtrygghetsdirektörens ansökan om ett halvt år tjänstledigt.

Nyhetsbild

Kasköprofil får Hagforsmedaljen: "Jag halkade in i politiken på ett bananskal"

Politik, varvat med kultur och idrott, upptar mycket av tiden för Carl-Gustav Mangs i Kaskö. Nu får han Hagforsmedaljen för sitt samhällsengagemang, som blivit en livsstil. Jo, medger han, "kommunaldjävulen tog mig".

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Miljonbrand i Pörtom och lagligt dricka sprit offentligt

Ur Historiska arkivet mars/1995. Miljonbrand i Pörtom, etablering av snacksfabrik i Lappfjärd, helt lagligt dricka vin och sprit offentligt och kommentarer till Westbotnias konkurs. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 4–30.3.1995.

Nyhetsbild

Psykologen i coronatider: Prata om din oro och försök att svara på barnens frågor

Att prata om sin oro kan lindra den, säger psykologen Helena Lundman-Evars. Hon tror att situationen vi går igenom just nu för med sig någonting gott i framtiden.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Pörtom röstade för anslutning till Närpes och kamratförbund fick nya medlemmar

Ur Historiska arkivet vecka 13/1970. Pörtomfullmäktige röstade för anslutning till Närpes, men Petalaxfullmäktige anser att Pörtom ska vara del av nya Malax. Kamratförbundet i Lappfjärd fick 33 nya medlemmar och en falsk ombudsman lurade ett par i Lappfjärd. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 24–26.3.1970.

Nyhetsbild

Kaskö har högsta tätortsgraden – åtta i landet med sina 99,5 procent

Föga förvånande bor nästan hela Kaskös befolkning inom tätortsområde. Staden finns trots allt på en ö med begränsad yta. Men andelen har faktiskt sjunkit på senare år.

Nyhetsbild

Elva tätorter i Sydösterbotten – Kristinestad har gått förbi Kaskö och är nu folktätast

En har fallit bort och nu återstår elva områden i Sydösterbotten som klassas som tätort. Kommuncentra är givna tätorter, men det finns några mindre byar som överraskar.

Nyhetsbild

Hon ser fram emot att återvända till Närpes – Kaskö får tf. grundtrygghetsdirektör

Tiia Kroooks är förväntansfull inför sitt nya jobb som familjeomsorgschef i Närpes. Hon ser det som ett drömjobb. Kaskö förlorar i sin tur ännu en ledande tjänsteman. Nu blir det till att börja med aktuellt med en tf. grundtrygghetsdirektör där.

Nyhetsbild

Kaskö går mot strömmen – kan avbryta samarbetsförhandlingar

Kaskö visar nu ett rejält minus för fjolåret. Samarbetsförhandlingar pågår. Men nu kan de avbrytas.

Nyhetsbild

Kasköföräldrar befrias från dagisavgifter – en tredjedel på plats på dagis

Kaskö stad gör som regeringen vill och befriar föräldrarna från dagvårdsavgifter för de veckor när de stannar hemma med barnen på grund av coronaepidemin.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Make-upkurs på folkhögskolan

Ur Historiska arkivet vecka 12/1970. Make-upkurs på folkhögskolan, byggare invaderade Lappfjärd och viktigt att Kaskövägen utbyggs. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17–21.3.1970.

Nyhetsbild

Förbudet begränsar inte kommunala möten

Kommunala organ kan fortsätta att hålla sammanträden som vanligt. Mötesförbudet gäller inte dem. Publik som vill följa ett fullmäktigesammanträde på plats kan inte stoppas, men nog begränsas.

Nyhetsbild

Veckans rörelse gör comeback i Sydins tv-tablå – "Det är bra att få en liten puff"

Att din gympakurs ställts in och du uppmanas att stanna hemma behöver inte betyda att du inte kan träna. Sydin vill hjälpa dig på traven: I lördagens tidning gör vår populära ruta Veckans rörelse comeback.

Nyhetsbild

Annorlunda försäsong väntar fotbollsspelarna – ”Spelarna kan inte ligga på soffan”

Det här är den tiden på året då försäsongen borde vara inne i sitt mest intensiva skede. Men just nu väntar endast individuell träning för spelarna.

Nyhetsbild

Ingsva permitterar alla 130 anställda – långtidsparkerar 100 bussar

På mindre än tre veckor har bussbolaget Ingsva tappat hela sin verksamhet. Nu varslas hela personalen på 130 anställda om permitteringar.

Nyhetsbild

Kriminalserier inspirerade till Petras nya bok – "Läsaren är med och löser gåtan"

Kasköbördiga Petra Lapveteläinen får bidrag från Svenska kulturfonden för en kriminalnovell där läsaren själv får hjälpa till att lösa gåtan.

Nyhetsbild

Sydösterbottningar delar på halv miljon – här är de som får stöd

Mottagare runtom i Svenskfinland får dela på nästan 23 miljoner när kulturfonden fördelar sina bidrag i vårens utdelning. Av den summan går nästan en halv miljon till Sydösterbotten – och här är namnen på dessa.

Nyhetsbild

Väntat besked – Kaskö marknad ställs in

Beslutet är inte oväntat – Kaskö marknad i slutet av maj blir inte av. Därmed förlängs listan ytterligare på evenemang som ställs in på grund av risken för coronaviruset.

Fyra intervjuas för vikariat som K5-direktör

Fyra behöriga sökande intervjuas för vikariatet som direktör för K5. Det är vårdsamkommunens fullmäktige som slutligen väljer den tillförordnade direktören efter en lång process.

Nyhetsbild

Kasköherde distansjobbar: "Tur att Anders fortsätter vikariera"

Kasköherden Pirjo Lyytinen distansjobbar till slutet av mars. Lyytinen har besökt Dubai, där coronasmittan redan fanns. Och då träder en pensionerad präst till.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Coeur de filet Carni på menyn när Hotell Kristina öppnar

Ur Historiska arkivet vecka 11/1970. Hotell Kristina slår upp dörrarna, många boklån i Lappfjärd, och Närpes Vatten är populärt i Yttermark. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 10–14.3.1970.

Nyhetsbild

Kaskö IK har målvaktstrion och målsättningen klar – ”Det primära målet är att hållas kvar i trean”

Kaskö IK har stommen klar i sitt lag men behöver ännu påfyllning innan seriespelet kör igång.

Nyhetsbild

Kraft har ett av landets tjugo bästa juniorlag – men tränaren siktar ännu högre

Krafts juniorlag, med spelare födda 2007, har skrivit lokal fotbollshistoria denna vinter. Nu är laget med bland de tjugo bästa i hela landet.

Vikings kan knipa kvalplats i Kristinestad

För herrarnas del avslutas innebandysäsongen i Kristinahallen i Kristinestad på lördag.

Nyhetsbild

Bakläxa för Tähkä-plan: ”Gör en ordentlig utredning”

Fler utredningar om fastigheter behövs innan beslutsfattare i Kaskö tar ställning till planer både för Tähkä-området och alla stadens fastigheter.

Förtroendevald lämnar sina uppdrag i Kaskö

Rose-Marie Engvall lämnar sina förtroendeuppdrag i Kaskö. Hon representerar SFP och har anhållit om befrielse på grund av personliga skäl.

Nyhetsbild

Fem söker vikariat som K5-direktör

Vårdsamkommunen K5:s direktör Jarkko Pirttiperä är tjänstledig till slutet av år 2021. Fem personer vill bli tf direktör. En av dem är idag ledande tjänsteman i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nu blåser medvind för odling till havs – "Rätt lokaliserad är miljöpåverkan liten"

Även sydösterbottniska företagare intresserar sig för fiskodling längre ut till havs.

Nyhetsbild

Kasköbor motsätter sig avverkningar på Sälgrund: "Naturens mångfald lider"

Ställ in de avverkningar som planeras på Sälgrund krävs det i ett initiativ riktat till Kaskö stad. Det har undertecknats av 106 personer.

Nyhetsbild

Fiskodling till havs avancerar – Kaskö har ingen åsikt om miljöbedömning

Planen är att odla 950 000 kilo regnbågslax per år i öppna havet utanför Kaskö. Nu har tillståndsprocessen startat.  Kaskö har ingen synpunkt på om miljökonsekvenserna ska utredas.

Logga in för att följa orten