Kaskö

Nyhetsbild

Mangs kommer att föreslå enkät i fusionsfrågan

Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) i Kaskö kommer att föreslå att invånarnas åsikt i fusionsfrågan ska höras genom en enkät. Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) vill ha folkomröstning.

Nyhetsbild

Chef vill rätta Kaskös beslut att ta över privat demenshem

I beslutet fanns felaktigheter hävdar enhetschefen vid Toves stuga i Kaskö. Staden tog över verksamheten vid det privata boendet i april.

Nyhetsbild

Kaskös stadsdirektör föreslår rådgivande folkomröstning

I september ska Kasköborna rösta för eller emot en fusion med Närpes. Det föreslår stadsdirektör Minna Nikander inför stadsstyrelsens möte på måndag.

Nyhetsbild

Kaskö marknad breddar med mässa på torget

Kaskö marknad bjuder på en nyhet i år. Torget kommer att fyllas med stugliv, båtliv och trädgårdsprodukter och blir ett separat mässområde vid sidan av själva marknaden. Det är första gången marknaden har ett speciellt tema under de över tre årtionden den ordnats.

Nyhetsbild

Kaskö IK tog en poäng av topplag – "Jag är riktigt nöjd med hur vi spelade"

Kaskö IK visade inte minst nu att man hör hemma i division 3. Kaskölaget knep en poäng av topplaget KPV Akatemia på hemmaplan.

Nyhetsbild

Närpes kan få Kaskö som tredje kapellförsamling

Om Närpes och Kaskö fusioneras följer församlingarna med. Det har tidigare diskuterats att Kaskö skulle bli en kapellförsamling under Närpes.

Nyhetsbild

Skillnaden mellan medelpension i Kaskö och Korsnäs – 462 euro per månad

Den genomsnittliga totalpensionen är 1 680 euro i månaden. Men i Sydösterbotten ligger medelpensionen under landets genomsnitt, med Kaskö som enda undantag. Här kan du se medelpensionens storlek i regionen och skillnaden mellan män och kvinnor.

Nyhetsbild

Trots fler förhandsröster än i förra EU-valet – statsvetare tror att valdeltagandet sjunker

Betydligt fler har förhandsröstat nu än i det förra EU-valet. Det blev klart när förhandsröstningen avslutades på tisdag kväll. Statsvetaren Thomas Karv tror ändå att valdeltagandet kommer att sjunka.

Nyhetsbild

Häggblom och Mangs fortsätter leda Kaskö

Ordförandeklubborna i Kaskö hålls i stadigt grepp av Kari Häggblom (SDP) och Carl-Gustav Mangs. Nytt presidium och ny stadsstyrelse valdes i måndags. Här är namnen.

Nyhetsbild

Dyrare värme blev dyr affär för Kaskö Energi – ska betala skadestånd

Kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi åker på en jättesmäll. Bolaget ska betala flera hundra tusen euro i skadestånd till ett växthusföretag. Orsaken: Avtalsbrott, då priset på värme ensidigt höjdes.

Nyhetsbild

Invånarnas åsikt kommer att beaktas

Ännu har inga beslut fattats om hur invånarna i Närpes och Kaskö ska höras i fusionsfrågan. I Kaskö lutar det mot en rådgivande folkomröstning och i Närpes mot en enkät.

Ödesdigra slutminuter för Kaskö IK

De tio sista minuterna blev nattsvarta för Kaskö IK då man tappade en tvåmålsledning hemma mot Esse IK.

Nyhetsbild

Ingen dålig deal för Kaskö

Ledare torsdagen 16 maj. Det är viktigt att veta vilka följder ett ja eller nej till fusion får.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Nyhetsbild

"Tvåspråkigheten fick för liten plats" tycker Kasköpolitiker om fusionsavtal

Förslaget till fusionsavtal mellan Kaskö och Närpes delar åsikterna i Kaskö. Sydin har talat med fyra fullmäktigeledamöter som ger sin syn på avtalet. Tvåspråkigheten får för liten plats i avtalet, lyder en åsikt.

Nyhetsbild

Nu har förhandsröstningen inletts – en jämn ström av väljare till valbåset i Pörtom

En timme efter att förhandröstningen inletts i Pörtom hade 13 personer använt sin rösträtt där – en av dem var Åke Dunder. Valfunktionärerna tycker sig se att allt fler väljer att förhandsrösta.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Nu inleds förhandsröstningen i EU-valet

På onsdagen drar förhandsröstningen i Europaparlamentsvalet i gång. Nyfiken på hur sydösterbottningarna röstade i förra EU-valet, år 2014? Kolla in vår karta.

Nyhetsbild

Femårigt uppsägningsskydd för anställda - men direktörerna stiger åt sidan

FUSIONSAVTALET. Den tillsvidareanställda personalen i båda städerna garanteras ett femårigt uppsägningsskydd vid en fusion Närpes-Kaskö.  Men arbetsuppgifterna kan ändras. De båda stadsdirektörerna stiger åt sidan, den ena blir pensionär, den andra erbjuds avgångsvederlag.

Nyhetsbild

Kaskö skulle garanteras två platser i styrelsen och nämnder i fyra års tid

FUSIONSAVTALET. Hur många Kasköbor som sitter i nya fullmäktige om staden blir en del av Närpes, det är väljarnas sak. Men fusionsavtalet garanterar i varje fall Kaskö två av 13 platser i stadsstyrelsen och nämnderna under mandatperioden 2021-2025.

Nyhetsbild

Ny direktör söks till nya staden

Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist har inte bestämt sig för när han ska gå i pension. Det enda som är klart är att han inte är med om Närpes och Kaskö går samman från den 1 januari 2021.

Nyhetsbild

Kikken körde över motståndarna

Kaskö IK övertygade då man tog säsongens första trepoängare.

Nyhetsbild

Detta skulle en fusion med Närpes innebära för Kaskö

Förslaget till avtal om fusion mellan Kaskö och Närpes är klart. Och det är utformat så att Kaskö ska ha så lite som möjligt att förlora på det.

Nyhetsbild

Utredaren Göran Honga: Kasköborna bör även få veta vad nej till fusion innebär

Redan till sommaren ska invånarna få reda på vad en fusion mellan Kaskö och Närpes innebär. Men kanske också vad en utebliven fusion innebär.

Nyhetsbild

Jaktchef om vitsvanshjort: Kust-Österbotten inget problemområde

De starkaste stammarna i Kust-Österbotten ligger på mindre än omkring tio vitsvanshjortar per tusen hektar. Det är lite i jämförelse med läget längre söderut, säger jaktchefen Stefan Pellas med anledning av utspelet om att slopa licensförfarandet vid vitsvanshjort.

Nyhetsbild

Nu finns ett klart förslag till fusionsavtal mellan Kaskö och Närpes

NÄRPES/KASKÖ Avtalsförslaget inför en eventuell fusion mellan Kaskö och Närpes är nu så pass färdigt att det är styrelserna nästa som gäller. Och man har enats om ett namn för den nya staden.

Nyhetsbild

Trots protester – Kaskö öppnar för flervåningshus på skoltomten

Två flervåningshus kan byggas på före detta lågstadieskolans tomt. Det ska den nya detaljplanen ge möjlighet till. Men många Kasköbor protesterar mot planerna som skulle förändra landskapsbilden på Sjöbobacken och Kvarnudden.

Nyhetsbild

Önskemål: "Fri" jakt på vitsvanshjort på samma sätt som på rådjur

Vitsvanshjortarna blir allt fler och ställer till med problem i trafiken och i jord- och skogsbruket. Nu hoppas jägare och markägare på förändring för att tillväxten ska begränsas. Att slopa licenssystemet vore den snabbaste lösningen, anser ÖSP.

Nyhetsbild

JO-klagomål om Kaskö stads information

Kaskö stads informationspraxis har lett till en JO-klagan. Bakom klagomålet står Rafael Hellsten i Tavastehus, som de senaste åren sökt flera jobb i Kaskö.

Hallutbyggnad möjlig då Anttila-plan ändras

En ändring av detaljplanen på Anttila-området i Kaskö gör att det blir möjligt att bygga ut en såghall och en affärsbyggnad.

Nyhetsbild

Kaskö tackar nej till hamnmagasinet

Kaskö köper inte SOK-magasinet i Inre hamnen. Staden sålde det 2013 till Ralf Hellström som nu vill sälja det till staden.

Nyhetsbild

Bönderna påminner: Vårbruket påverkar trafiken

Vårbruket är i full gång vilket innebär fler traktorer och jordbruksmaskiner i trafiken. ÖSP vill uppmana alla som rör sig ute på vägarna att ta detta i beaktande.

Nyhetsbild

Låtskrivande lockar kulturpristagaren Krista Siegfrids

Artisten Krista Siegfrids är stolt och glad. Hon får ett pris på 15 000 euro ur Frans Henriksons testamentsfond. Ny musik kan väntas av henne.

Nyhetsbild

Rondeller och sänkta hastigheter – det är några av förslagen i uppdaterad trafiksäkerhetsplan

En rondell i den så kallade Dynamokorsningen i Näsby, rondeller på bägge sidor om stadsbron i Kristinestad och sänkt hastighet i Kaskö. Det är exempel på föreslagna åtgärder i städernas uppdaterade trafiksäkerhetsplan.

Nyhetsbild

Antti Tuuri fick Lönnrot-medalj vid kulturjubileum i Kristinestad

Författaren Antti Tuuri, sommartid känd som Molpebo, har tilldelats Elias Lönnrot-medaljen. Den överräcktes då Södra Österbottens landskapsfond firade sitt 60-årsjubileum i Kristinestad.

Fem insläppta för Kaskö IK

Sundom IF är ett av seriens bästa lag. Det bevisade man inte minst mot Kaskö IK.

Nyhetsbild

Nu har Marie tagit hand om Tove

På Mariehemmet ser ansvariga skötaren Tuulikki Leppäniemi positivt på att de nu ska smälta ihop med Toves stuga. De får mera klienter men samtidigt också mer personal. Det blir helt bra när allt börjar löpa, säger hon.

Nyhetsbild

Slussen i Kaskö tillfälligt stängd – inga båtar kan passera där den närmsta veckan

Slussen som förbinder Västerfjärden med Närpesfjärden utanför Kaskö är tillfälligt stängd. Det här gör att inga båtar kan passera där så länge reparationer pågår.

Nyhetsbild

Personalbrist på privatägt boende – då tar Kaskö stad över ansvaret

Kaskö stad tar över det privata demensboendet Toves stuga. Säljare är vårdbolaget Attendo, som inte har lyckats få tillräckligt med personal för att uppfylla kvalitetskriterierna.

Kaskös löneräknare flyttar till köptjänstbolag

Avtalet om köp av tjänster från Suupohjan Seutupalvelukeskus Oy har godkänts av stadsfullmäktige i Kaskö. I samband med omorganiseringen flyttar löneräknaren över till bolaget.

Nyhetsbild

Kasködirektören söker ny tjänst

Kaskös stadsdirektör Minna Nikander är intresserad av att bli ny kommundirektör i Toivakka.

Kikken hämtade en poäng från Karleby

Kaskö IK hämtade upp ett tvåmålsunderläge i Karleby och tog en premiärpoäng i trean. Dessutom kunde laget presentera två nya spelare.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa och fler lediga jobb i regionen – läget fortsättningsvis bäst i Österbotten

Arbetslösheten fortsätter att minska och antalet lediga arbetsplatser ökar i Österbotten. Det visar sysselsättningssiffrorna för mars.

Nyhetsbild

Samarbete och fördomsfrihet betonas i ny Kasköstrategi

Samarbete i alla riktningar är viktigt för en liten stad på en ö, framhålls det Kaskös nya kommunstrategi. Då gäller det att vara fördomsfri, att pröva nya saker och engagera sig.

Nyhetsbild

Samarbete och fördomsfrihet betonas i ny Kasköstrategi

Samarbete i alla riktningar är viktigt för en liten stad på en ö, framhålls det Kaskös nya kommunstrategi. Då gäller det att vara fördomsfri, att pröva nya saker och engagera sig.

Nyhetsbild

Botniarosk tar upp kampen mot plastavfallet

Återvinning är ett ständigt aktuellt ämne. Nu meddelar Botniarosk att de kommer att börja ta emot plastförpackningar vid sina återvinningsstationer, helt kostnadsfritt. Med gemensamma krafter ska sydösterbottningarna samla in ännu mer plast.

Kaskö sparar 10.000 euro på färre bussturer

Kaskö sparar drygt 10.000 euro genom att på minska de bussturer som köps. Stadsstyrelsen har godkänt ett nytt ettårigt avtal om köptrafik med Ingves & Svanbäck. Det träder i kraft den 3 juni och kostar 19.527 euro inklusive moms.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Logga in för att följa orten