Kaskö

Nyhetsbild

Nu får juristerna ta sig an jävsbeslutet som påverkade utgången i fusionen

Lars Piiras fru är förvaltningsdirektör i Kaskö och skulle bli biträdande förvaltningsdirektör i nya Närpes. Om det är en jävsgrund avgörs av förvaltningsdomstolen. Jurister vi talat med vill inte sia utgången.

Nyhetsbild

Om rättsprocessen drar ut på tiden krävs ett nytt avtal – "Det är bara nu det är giltigt"

Det finns inget datum fastslaget i fusionsavtalet hur länge det är giltigt, men risken är stor att "bäst före" har passerat innan förvaltningsdomstolen avgör jävsfrågan i Kasköfullmäktige.

Nyhetsbild

Kaskö sa nej till Närpes efter kuppartat förfarande i fullmäktige

Det var närmast under kuppartade former som fullmäktige i Kaskö sa nej till en fusion med Närpes på måndagskvällen. Men sista ordet är inte sagt.

Nyhetsbild

Närpes sa ja till en fusion med Kaskö

NÄRPES Minuterna efter att fullmäktige i Kaskö sagt nej sa Närpesfullmäktige ja till en sammanslagning med klar majoritet.

Nyhetsbild

Kuppen i Kaskö går till domstol – förfarandet i fullmäktige överklagas

Efter något som närmast kan beskrivas som en kupp röstade Kasköfullmäktige 9–8 mot en fusion med Närpes. Men sista ordet är inte sagt.

Nyhetsbild

Fusion eller inte? Vi rapporterar direkt från Kaskö

Blir det ja eller nej till Närpes? Det blev nej, men besvär är att vänta. Här kan du läsa direktrapporteringen från Kasköfullmäktige.

Nyhetsbild

Förening får fråga om museum – men Bladhska gården vill man ha i stans ägo

Kaskö hembygds- och museiförening har inte hunnit begrunda alternativet att föreningen skulle överta fiskemuseet, vilket tekniska nämnden föreslog.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Socialnämnden i Närpes gott stöd för personalen

Ur Historiska arkivet vecka 46/1969. Vem som valdes till ordförande i Övermark ÖSP  nya skyltar kring ämbetsverkshuset i Närpes, socialkansliet i Närpes och ett system för sopsäckar i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 12–14.11.1969.

Nyhetsbild

Kasköflickan Edla Pettersson vill beröra i stark ungdomspjäs om livet på landet

Femtonåriga Edla Pettersson från Kaskö drömmer redan om de stora scenerna. På lördag ställer hon sig framför teaterpubliken i Frans Henrikson-salen i Närpes med Unga scenkompaniets nya pjäs om och med ungdomar.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Mycket glädje i våra idrottsföreningar

Sportkolumnen. Glädjen och sammanhållningen är absolut viktigast inom idrott. Jag ser mycket glädje i de lokala föreningarna.

Nyhetsbild

Förening får årets kulturpris i Kaskö

Årets kulturpristagare i Kaskö har lyckats engagera allt från sjömän till skolelever.

Nyhetsbild

Kaskö bromsar samarbetsförhandlingar – väntar på beslut om fusion

Om exakt en vecka rösta Kaskös stadsfullmäktige ja eller nej till fusion med Närpes. Därför vill en majoritet vänta med att starta samarbetsförhandlingar.

Minna Nikander: "Jag hade rätt att anmäla avvikande åsikt"

Stadsdirektör Minna Nikander i Kaskö ser inga märkvärdigheter i det att hon som tjänsteman anmälde avvikande åsikt till protokollet när stadsstyrelsen röstade ja till fusion med Närpes.

Nyhetsbild

Närpes har inga krav på att Kaskö ska minska personal

I fusionsavtalet har Närpes inga krav på att Kaskö måste krympa kostymen, ändå kan det gå så att Kaskö inleder samarbetsförhandlingar med personalen en vecka innan fusionsfrågan är avgjord.

Nyhetsbild

HSS Media tar i bruk ny kommentarsfunktion på sajterna – ansvariga utgivare: Vi ska ha en livlig och respektfull debatt

En livlig debatt med många olika åsikter, och ömsesidig respekt. Det vill HSS Medias tidningar ha. Ett nytt sätt att kommentera artiklar är ett steg på vägen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Övermarkborna får allmän telefon

Ur Historiska arkivet vecka 45/1969. Telefonkiosk till Övermark, Sidebydistriktet levererar mjölk och kyrkofullmäktige i Kaskö fastställde budgeten kunde man bland annat läsa om i Närpes Tidning och Syd-Österbotten 5–8.11 1969.

Nyhetsbild

Forskare: "Kasköfusion ingen känslomässig stark grej för Närpesborna"

Inte bara gnäll och inte bara beröm. Folk var fokuserade på fakta, säger forskaren Kim Sandberg om Närpesbornas öppna kommentarer till invånarenkäten. 12 av cirka 500 svar har återgetts i den offentliga rapporten.

Nyhetsbild

"Mitt uppdrag är omöjligt" – Kaskös vårddirektör står rådlös inför sparkraven

KASKÖ "Jag sitter här och börjar snart gråta", säger grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks. Hon måste skära ned Kaskös vårdkostnader med tio procent. Och det går inte.

Nyhetsbild

Ja till fusion i Kaskös styrelse – då gjorde stadsdirektören någonting ovanligt

KASKÖ Det blev ett knappt ja till fusion med Närpes när stadsstyrelsen i Kaskö röstade på torsdagskvällen. Stadsdirektör Minna Nikanders agerande väcker kritik.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Ett vettigt nej till division 2

Sportkolumnen. Kraft ska inte tacka ja till någon division 2-plats i detta skede. Inte heller Sporting eller Kikken kommer att genomgå några stora förändringar till en ny säsong.

Nyhetsbild

Antalet skolor har halverats i Sydösterbotten på knappt 20 år

År 2000 – för 19 år sedan – fanns det 36 grundskolor i Sydösterbotten. I dag är 19 kvar. Antalet har nästan halverats.

Nyhetsbild

Elevprognos: vissa skolor växer, andra krymper

Förändringarna i skolstrukturen under de senaste årtiondena är historia – intressant sådan förvisso – men hur ser det ut framöver? Finns det elever i skolorna? Finns det hot om fler skolindragningar den närmaste tiden? SÖ tog en titt på prognoserna.

Nyhetsbild

Därför röstade de nej till Kaskö – "Skulle försämra Närpes ekonomi"

Åsikterna bland invånarna är delade. Och en samgång med Kaskö skulle inverka menligt på Närpes stads ekonomi. Därför valde två av styrelsens nio ledamöter att rösta nej till en fusion.

Nyhetsbild

Närpes sa ja till fusion – med rösterna 9–2

Närpesstyrelsen säger ja till en fusion med grannstaden Kaskö. Men styrelsen var inte enig. Två ledamöter ville förkasta fusionsavtalet.

Nyhetsbild

Det går bra för fler företag i Sydösterbotten

Antalet företag som når upp till en beskattningsbar inkomst om 200 000 euro eller mer har ökat i Sydösterbotten. Beskattningsåret 2017 var de 48 och i fjol 61.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Industrihall i Närpes landsändans största hus

Ur Historiska arkivet vecka 44/1969. Om vem som segrade i Sideby 4H-klubbs solrostävling och lovande malmfynd i Närpes och om bygget av Algotshallen kunde man läsa i Närpes Tidning och Syd-Österbotten 28–29.10.1969.

Nu kan kandidater nomineras till Finlandssvenska idrottspriser

Årets förening, årets tränare, årets skola i rörelse, ungdomspriset och bragdmedaljen ska delas ut vid den Finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors den 25 januari.

Nyhetsbild

Kaskös stadsdirektör föreslår nej till fusion med Närpes

Två städer, två direktörer, två motsatta förslag. Det är utgångspunkten när politikerna i Kaskö och Närpes ska ta ställning till en fusion.

Nyhetsbild

Väntat val av årets spelare i Kikken

Det blev ingen överraskning då Kaskö IK valde säsongens bästa spelare.

Nyhetsbild

Sydösterbotten och i synnerhet Kaskö bekymmer för ambulansvården

Kaskö är den kommun i Österbotten där ambulansvården fungerar sämst. Nu hoppas man ändå att en lösning ska vara på gång.

Nyhetsbild

Valet av ny miljö- och hälsoskyddschef för två år sedan var lagstridigt

Västkustens tillsynsnämnds beslut att välja Tommy Stenlund till miljö- och hälsoskyddschef var lagstridigt och upphävs därmed. En annan sökande, som besvärade sig, får rätt i Vasa förvaltningsdomstol, snart två år efter beslutet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Om brobygge i Övermark, Korsnäsgården och en extra älg

Ur Historiska arkivet vecka 43/1969. Valsberg åbro, en älg som polisen beslagtog, och klartecken för högstadiet kunde man bland annat läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 21–25.10.1969.

Nyhetsbild

Nya ägare till hus i Kaskö – "Vi ska ha de nöjdaste hyresgästerna i hela stan"

Trycket på bostadsmarknaden i Närpes fick fastighetsinvesterare  att köpa ett våningshus med 20 lägenheter i Kaskö.

Nyhetsbild

I säkerhetsbranschen är ingen dag den andra lik – "Vårt arbete går ut på att synas och finnas till"

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Då polisernas resurser minskar ökar arbetet för bevakningsföretaget MTP Syd. Samtidigt får allt fler upp ögonen för förebyggande säkerhetsåtgärder.

Nyhetsbild

Kaskö med och betalar för spår i Teuva – för att trygga trafiken

Virkestransporter är viktiga då det gäller att öka trafiken på den nedläggningshotade Kasköbanan. Därför är staden också redo att bidra till i en satsning på en utbyggnad av lastningsplatsen i Teuva.

Nyhetsbild

Maria Grundvall prisbelönas för underhållande och rolig debutroman om Kaskö

Juryn hade svårt att lägga ifrån sig manuskriptet när de väl hade börjat läsa. Första priset i Schildts & Söderströms debutanttävling går till en humoristisk roman om Kaskö.

Nyhetsbild

Tolv älgolyckor i Sydösterbotten i fjol – och nu är risken för krock som störst

Det är mörkt och dålig sikt, älgarna förflyttar sig – dels eftersom de är brunstiga och dels för att älgjakten pågår. Hösten till högrisktid för älgolyckor i trafiken. Ifjol inträffade tolv älgkrockar i Sydösterbotten, men antalet kollisioner med vitsvanshjort och rådjur var betydligt fler.

Nyhetsbild

Friidrottsföreningarna faller på rankinglistan

Om man krasst ser på rankingen har det varit ett dåligt friidrottsår i Sydösterbotten. Fem av sex föreningar faller på rankingen.

Förlängd anställning för kanslist i Kaskö

Medborgarinstitutet och bildningsavdelningen i Kaskö har en kanslist på halvtid till utgången av maj nästa år. Kanslistens tidsbundna anställning hade annars gått ut vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Kvartett köper fastighet med tomt i Kaskö

Ännu en fastighet som varit till salu i Kaskö byter ägare. Huset med tomt vid Bladhska vägen säljs till fyra personer.

Nyhetsbild

Karolina Virta är ny verksamhetsledare för SU i Österbotten

Svensk Ungdom i Österbotten får en ny verksamhetsledare, Karolina Virta. Hon är 24 år och kommer från Kaskö.

Nyhetsbild

Lockade mest publik i hela landet

Det fanns ingen match i distriktsserierna i hela landet som lockade så mycket folk som Tomatkarnevalsderbyt gjorde.

Nyhetsbild

En minoritet tar emot HPV-vaccin i Sydösterbotten

Ledande läkare Peter Riddar i K5 ser det som en utmaning att så få flickor får HPV-vaccin i Sydösterbotten. Täckningsgraden är bland den lägsta i landet. Se här en graf som visar trenden.

Nyhetsbild

Nu är det klart – Kaskö inleder samarbetsförhandlingar

KASKÖ Ekonomin är för dålig och om inga åtgärder tas kan staten tvinga fram en kommunfusion. Det säger Carl-Gustav Mangs (SFP), stadsstyrelsens ordförande. Beslutet om samarbetsförhandlingar fattades på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Saragoza tog mopeden till motorvägen

Båda lägren var överens. Det bättre laget för dagen vann söndagens innebandyderby i Kristinahallen.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Om Esso vid torget och ny vattenledning till Kaskö...

Ur historiska arkivet, vecka 42/1969: Bland annat om oljeinköp i Lappfjärd, Essostationens nya innehavare , Helsingfors aktiebanks Närpeskontor och vem som bygger vattenledningen till Kaskö kunde man läsa i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.10.1969 – för 50 år sedan.

Nyhetsbild

LEDARE: Otillgänglighet ännu vanligt problem i samhället

De som har svårt att röra sig stöter ännu på många hinder.

Nyhetsbild

Så har tidigare befolkningsprognoser utfallit – kolla din kommun

Hur mycket ska man egentligen tro på Statistikcentralens befolkningsprognoser? Vi har jämfört ett par gamla prognoser med de faktiska befolkningssiffrorna i Närpes, Kristinestad, Kaskö och Korsnäs.

Nyhetsbild

Allt fler hus fogas till Kaskös sälj- och rivlista

De hårda sparkraven gör att tekniska nämnden vill slippa kostnaderna för fastighetsunderhåll. Nu föreligger även ett förslag om att sälja den ståtliga byggnad som Peter Johan Bladh lät uppföra.

Nyhetsbild

Bengt återfick sin bänk – med fem minuters marginal

Den försvunna bänken i Benvik har kommit tillbaka. Och tänkte försvinna igen. Nu har Bengt Haglund i Kaskö fått nog och satt dit en plaststol i stället.

Logga in för att följa orten