Kaskö

Nyhetsbild

Församlingarna minskade med 249 i fjol – 112 valde att skriva sig ur kyrkan

De sydösterbottniska församlingarna fortsätter att krympa. I fjol minskade antalet medlemmar med sammanlagt 249 i de fem församlingarna. Under fjolåret valde sammanlagt 112 personer i Sydösterbotten att utträda ur kyrkan. Här har vi siffrorna för de fem församlingarna.

Nyhetsbild

Det våras för kommunfusioner?

Ledare lördag 16 mars. Efter 50 års diskussion: Är det dags för Närpes-Kaskö?

Nyhetsbild

Här är de i Sydösterbotten som får bidrag och stipendier av fonden

Kulturfondens utdelning. Svenska kulturfonden delar ut 21,6 miljoner euro i vårens omgång, och av den summan kommer cirka 650 000 till Sydösterbotten. Här har Sydin sammanställt kommunvisa listor på privatpersoner, arbetsgrupper och föreningar samt kommuner i Sydösterbotten som får ta del av stipendier och bidrag.

Skoleleverna blir färre i Kaskö

Eleverna i de båda skolorna i Kaskö blir färre nästa läsår. 

Nyhetsbild

Service och anställda blir kvar vid en fusion mellan Kaskö och Närpes

Skolor och hälsostation hör till de serviceformer som blir kvar i Kaskö även efter en fusion med Närpes. Det framgår i utredningarna som börjar vara klara.

Nyhetsbild

Ekonomiexpertens råd: Dra nytta av samhällsutvecklingen

När pappersindustrin i Finland satsade på kopieringspapper satsade de i Sverige på toalettpapper i stället. I grannlandet insåg de nämligen att det mesta som tidigare hade krävt utskrifter på papper framöver kommer att ske i den digitala världen. Hos oss tände det lite långsammare.

Bakläxa då Kaskö ville ändra tjänst

Det gick inte rätt till då stadsstyrelsen i Kaskö ville ändra en tjänst som byråsekreterare till en befattning som kanslist. Ärendet tas upp på nytt.

Nyhetsbild

Kaskö får egen läkare igen

Inte sedan 2014 har Kaskö haft en läkare i egen anställning. Nu blir det ändring på det här.

Nyhetsbild

Kaskös tekniska direktör söker nytt jobb igen

Jarmo Latikka söker ännu ett nytt jobb. Denna gång som kommundirektör i Lappajärvi.

Nyhetsbild

Här är sydösterbottningarna som vill in i riksdagen

Uppdaterad. Sju sydösterbottniska kandidater från fem olika partier kandiderar i riksdagsvalet. Vid förra valet samlade de sydösterbottniska kandidaterna drygt 5 200 röster som nu flyter fritt eftersom ingen av de som kandiderade då ställer upp den här gången.

Nyhetsbild

Felet i sjukhusstatistiken kom från THL, inte en privat läkarstation i Kristinestad

Det var som befarat, ett fel i inmatningen gjorde att Kristinestadsborna fick allt för många sjukhusvistelser sig tillskrivna. De rätta siffrorna placerar staden betydligt längre ner i statistiken.

Nyhetsbild

Årets konstnär i Kaskö skapar i dikter, ord och foton

Dikterna och ordkonsten är huvudsaken för Anette Norrgrann, som utsetts till årets konstnär i Kaskö. Hon är också en flitig fotograf och kombinerar ofta dikterna med foton som hon tagit.

Nu klart vem som sköter läkartjänster på distans inom K5

Efter många olika vändor med bland annat överklaganden till Marknadsdomstolen har vårdsamkommunen K5 kunnat välja vem som ska ha hand om de distansmedicinska tjänsterna till vårdinrättningar i området mellan Malax och Kristinestad.

Nyhetsbild

Kaskö musiksommar får två konstnärliga ledare

Kaskö musiksommar får nya konstnärliga ledare.  Raili Peltonen ger efter flera år vid rodret nu över till sina barn Samuli och Anna-Mari Peltonen, som flera gånger uppträtt på festivalen.

Nyhetsbild

Kaskö säljer industritomt och går i borgen

Företaget Jelmabox får köpa industritomten där Weekend Snacks produktionshall ligger. Kasköfullmäktige beslöt sälja tomten för 10.000 euro. Och ingick även en borgensförbindelse för ett lån på 300.000 till stadens värmeverk.

Nyhetsbild

Göran Honga räknar med att vårdreformen faller

Kaskö och Närpes får sluta vänta på vårdreformen i sina fusionsutredningar. Det ser inte ut att bli någon reform säger utredaren Göran Honga.

Nyhetsbild

Bankkund: Besvärligt för kunderna när kontoren stängs

Då Leif-Johan Simons steg in på bankkontoret i Pjelax på onsdagen fick han veta att kontoret snart ska stängas. Hans spontana reaktion var att det är ganska besvärligt för kunderna om bankkontoret i byn stängs. Också sparbankskontoren i Töjby och Bötom försvinner.

Nyhetsbild

Närpes sparbank stänger tre kontor

Den första april stänger Närpes sparbank tre av sina kontor.

Nyhetsbild

Idrottshallen väntar på renoveringsbidrag

Idrottshallen är viktig! Bildningsavdelningen i Kaskö har efterlyst idéer för hur idrottshallen kunde förbättras på samma gång som den ska renoveras.

Nyhetsbild

Idrottshallen är viktig både för unga och äldre i Kaskö

Verksamheten är i full gång i Kaskö idrottshall redan från klockan nio på måndag morgon. Då kommer både stadens småttingar och pensionärer för att leka och träna.

Nyhetsbild

Kaskö Energi får borgen för sanering

Det kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi ska inleda en sanering av stamledningen. Staden ombeds gå i borgen för lån.

Nyhetsbild

Nya hvc-läkaren trivs med havet som granne och gillar att tala svenska

Kristinestad Att få använda svenska dagligen är nytt för Saara Simelius. Hon jobbar sedan september som allmänläkare på hälsocentralen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kaskö stänger av värmen i gamla skolhuset - rivning nästa

Rivning väntar den gamla skolfastigheten i Kaskö. Därför stängs nu värmen av.

Nyhetsbild

Weekend Snacks utvidgar - Kaskö beredd sälja industritomten

Tekniska nämnden i Kaskö var beredd sälja en industritomt för 10.000 euro. Men stadsstyrelsens ordförande beslöt föra ärendet till fullmäktige, eftersom prisskillnaden är för stor i förhållande till nivån i det nyligen fastställda markpolitiska programmet.

Nyhetsbild

Fusion Vasa-Korsholm skulle påverka sju kommuners miljösamarbete

Uppdaterad. Också samarbetet kring miljö-och hälsoinspektion och veterinärer berörs vid en eventuell sammanslagning mellan Korsholm och Vasa. Nu ska avtalet justeras.

Nyhetsbild

Kaskö ökar invånarnas digitala kompetens

När den gamla trotjänaren slutligen ger upp och du måste skaffa en ny telefon, ställs du inför faktum att den nya har långt fler funktioner än du förstår dig på. Att börja experimentera på egen hand kan kännas svårt.

Nyhetsbild

Restauranger komponerar gemensamma fiskrätter med Mickes hjälp

Kaskö I två dagar har några kockar från Sydösterbotten träffats i lunchrestaurang Fabriikkis kök i Kaskö bland annat för att komponera en gemensam anrättning under ledning av mästerkocken Michael "Micke" Björklund. Huvudingredienserna är fisk.

Nyhetsbild

Bästa målskytten byter till Kaskö IK

Efter tio säsonger och 114 mål i Kraft byter Jonas Granfors till Kaskö IK:s röda dress. Det kom som en blixt från en klar himmel, säger tränaren.

Nyhetsbild

Korsnäs minskade mest – finska grannkommunerna blöder

Sydösterbotten fortsätter att åderlåtas och befolkningssiffrorna viker i samtliga kommuner. Men marginellt, om man jämför med de finska grannarna.

Nyhetsbild

Sydins läsare uppskattar det lokala – "Men tidningen kunde få vara tjockare"

– Jag kände ju igen henne genast vi kom. Jag har sett henne på Halpa-Halli, där hon arbetar, säger Mona Söderman om Linda Rosengård, som var en av många som anmälde sig till HSS Medias projekt ”Får vi komma hem till dig?”.

Nyhetsbild

Flervåningshus planeras på skoltomten i Kaskö

Det behövs rum för flera nya funktioner på skolområdet i Kaskö. När detaljplanen nu ska ändras finns även planer på ett flervåningshus.

Nyhetsbild

Varken Myllyniemi eller Latikka intervjuas för direktörstjänst

Av de 14 sökande till kommundirektörstjänsten i Nakkila kallas fem till intervju – de tekniska direktörerna i Kristinestad och Kaskö föll bort.

Kasköbo kandiderar på Väyrynens lista

Tarja Kuusisto från Kaskö ställer upp i riksdagsvalet på Paavo Väyrynens lista Seitsemän Tähden Liike (Sjustjärnerörelsen).

Kasköborna är flitiga biblioteksbesökare – utlåningen av böcker ökade kraftigt

Utlåningssiffrorna har ökat rejält i Kaskö och man lånar nu ut mycket mer böcker än tidigare i Kasköbiblioteket.

Nyhetsbild

Du kan läsa Sydins e-tidning på torsdag gratis!

E-tidningen är allt som finns i papperstidningen – i digital form. Nu kan du lätt testa hur du läser vår e-tidning. Torsdagens Sydin (24.1) med näringslivsbilagan finns som gratis e-tidning på en dator, smarttelefon eller surfplatta nära dig. Det enda som krävs är att du loggar in, och det är gratis.

Nyhetsbild

Myllyniemi och Latikka vill bli kommundirektör i Nakkila

Två tekniska direktörer i Sydösterbotten söker till kommundirektör i Nakkila i Satakunta.

Kaskö köper tjänster för administration

Gruppen som ska se över sparåtgärder för Kaskö inleder sitt jobb. Redan nu förverkligas en punkt i sparprogrammet.

Nyhetsbild

Ingen omprövning av retroaktiv lön för Kasködirektör

KASKÖ Grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks fick ett retroaktivt lönepåslag om 260 euro. För lite anser hon, men stadsstyrelsen står fast.

Nyhetsbild

Kaskö blir snart utan läkare – nya lösningar sökes

KASKÖ Kristina Medi har sagt upp avtalet med Kaskö om allmänläkartjänster. Nu söks nya lösningar för att få en läkare till hälsovårdscentralen.

Nyhetsbild

Sydösterbotten med och betalar nytt patientdatasystem

Ett nytt patientdatasystem är aktuellt inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Också de sydösterbottniska kommunerna satsar i systemet. För patienterna betyder det förhoppningsvis att de snabbare får rätt utvärdering och behandling.

Nyhetsbild

Nya staden kan få tillfälligt fullmäktige med hela 52 ledamöter

Närpes och Kaskö kan komma att styras av en stor stadsstyrelse och ett stort fullmäktige. Det gäller under en övergångsperiod om en fusion blir verklighet. Det tillfälliga fullmäktige skulle ha hela 52 ledamöter.

Nyhetsbild

Hos familjen Söderback är Sydin nummer ett – fast tvååringen föredrar Vasabladet

Närpes Med Sydin som en del av vardagen ända sedan barndomen var det en självklarhet att Johanna Söderback i Klaresund i Närpes skulle prenumerera på tidningen även som vuxen.

Nyhetsbild

Järnvägsföreningen fick egen verksamhetsledare – Jobbar på bred front för Kasköbanan

Järnvägsföreningen, som arbetar för att rädda och utveckla Kasköbanan, förstärker sin organisation med en anställd verksamhetsledare.

Nyhetsbild

"Många pusselbitar kvar" i utredning för Kaskö–Närpes

Utredningen av en fusion mellan Kaskö och Närpes går vidare. Arbetet görs bit för bit.

Nästan 50 nya företag grundades i Närpes i fjol

I fjol grundades nästan 36 000 nya företag i hela landet, det är den högsta siffran under de fem senaste åren. Också i Närpes blir de nya företagen fler, i de andra sydösterbottniska kommunerna pekar kurvan neråt.

Nyhetsbild

Kunderna irriterade över långa köer till skattekontoret

Bedrövligt, för lite personal, skrattretande, vi måste skriva och klaga. Sådana kommentarer hördes i den långa kön till skatteverkets servicekontor i Närpes på tisdagen.

Nyhetsbild

Vården flyttade in i baracker i Kaskö – "Superbra med fräscha utrymmen"

Nu har hälsovården och socialbyrån i Kaskö flyttat in i baracker. De finns från och med nu i tillfälliga utrymmen på Slussgatan, precis bredvid idrottshallen.

Nyhetsbild

Köpmannen i Töjby och Norrnäs blev tvungen att kasta säckvis med förstörda frysvaror

Flera tusen hushåll i Sydösterbotten drabbades av kortare eller längre elavbrott på grund av tisdagens storm. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagen.

Nyhetsbild

Lättare tömma ekopunkternas nya, större kärl

Botniarosks ekopunkter förnyas. De nya insamlingskärlen är större och rymmer större mängder glas- och metallavfall än tidigare. De är ändå lättare att tömma.

Nyhetsbild

Knivmannen i Kaskö fick inte mildare dom i hovrätten

I RÄTTEN Han knivhögg två män inklusive sin egen bror på nyårsnatten och fick fem år och fyra månaders fängelse. Hovrätten ändrar inte på tingsrättens dom.

Logga in för att följa orten