Kaskö

Nyhetsbild

Här är kandidaterna i församlingsvalet – 21 ställer upp på lista för kvinnliga präster

Här är namnen på kandidaterna i församlingsvalet i Sydösterbotten. Undantaget är den finska församlingen, vars kyrkoherde valde att hemlighålla de offentliga uppgifterna. I Närpes blir valet högintressant, listan som talar för kvinnliga präster har 21 kandidater av totalt 41 nominerade.

Nyhetsbild

Nu tillsattes gruppen som ska träda in om epidemier bryter ut

KRISTINESTAD Vid misstanke om en matförgiftningsepidemi, eller då befolkningen smittats av dricksvatten eller badvatten, är det speciellt en grupp i kommunen som aktiverar sig. Epidemiarbetsgrupppens viktigaste uppgifter är att förhindra att smittan sprider sig och att utreda varifrån den härstammar.

Nyhetsbild

Husproblemen tornar upp sig i Kaskö – biblioteket näst i tur att evakueras?

Det tycks inte vara någon ände på eländet med kommunala hus med dålig inomhusluft i Kaskö. Nu oroar man sig även över inomhusluften i biblioteket - och i stadshusets källare finns hussvamp.

Nyhetsbild

Flera listor också i Kristinestad och Korsnäs

I Kristinestads svenska församling är åtminstone två olika kandidatlistor på gång till församlingsvalet. I Korsnäs kan det, som det brukar, bli fyra olika listor.

Nyhetsbild

Vägen till trean öppen för KaIK

Kaskö IK får ta steget upp till trean. Det är så gott som klart efter att laget säkrat sin andraplats i serien, eftersom det lag som troligen vinner serien kommer att tacka nej till avancemang.

Nyhetsbild

Sedu kunde ha utbildat närvårdare i Kristinestad

Vi hade kunnat ordna utbildning för närvårdare i Kristinestad om vi blivit tillfrågade. 15-20 intresserade hade räckt för start, säger vicerektor Hellevi Lassila vid Sedu, utbildningssamkommunen i Seinäjoki, som har utbildning även i Kauhajoki.

Nyhetsbild

Fusionsutredning Närpes-Kaskö kostar 50 000 euro

Utredningen om en eventuell fusion mellan Närpes och Kaskö beräknas kosta sammanlagt cirka 50.000 euro. Förutredning kostade cirka 25.000 euro. Den andra fasen eller den så kallade utredningen som nu ska inledas väntas kosta lika mycket.

Nyhetsbild

Stationsmästaren: "Man är imponerad"

I Sydösterbotten finns över 100 frivilliga eller så kallade halvordinarie brandkårister. De gör, enligt stationsmästaren Kalle Svedjebäck, en ovärderlig insats.

Nyhetsbild

Hektisk sommar för räddningsverket: "Extrem på alla sätt och vis"

Sommaren har varit hektisk för räddningsverket. Nästan hälften av markbränderna skulle ha kunnat undvikas eftersom de uppstått på grund av oaktsamhet och slarv, säger riskhanteringschefen Thomas Nyqvist på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

På återvinningsstationen blir äpplena till ny jord

Om man lämnar in äpplen på återvinningsstationen räknas de som krattningsavfall. I dagsläget samlar man inte in så kallat bioavfall.

Nyhetsbild

Vibriobakterier längs hela kusten – bekräftat också i Sydösterbotten

Också i vattnen längs den sydösterbottniska kusten har det varma badvattnet givit upphov till vibriobakterier.

Nyhetsbild

Får bygga hall för havreexport i Kaskö hamn

KASKÖ Cewal Grains Oy fick bygglov för en drygt 4.000 kvadratmeter stor lagerhall i Kaskö hamn.

Nyhetsbild

Christoffer Östberg sköter Kasköbornas byggärenden

KASKÖ Kaskö börjar köpa byggnadstillsynstjänster av Närpes. Tekniska nämnden godkände på måndagen kostnadsförslaget från Närpes. Byggnadsinspektör Christoffer Östberg kommer att finnas på plats i Kaskö på tisdagar.

Nyhetsbild

Hälsocentralen i Kaskö nästa att flytta in i baracker

KASKÖ I november flyttar hälsocentralen i Kaskö till baracker. Tandvården flyttade redan i våras till Hamnhuset. Barackerna blir en tillfällig lösning för hälsocentralen.

Nyhetsbild

Bina har jobbat flitigt i sommar – honungsskörden större än normalt

Inhemsk honung kommer att finnas i år, men den räcker inte till för att utmanövrera den utländska importen. Odlarna är allt för få. Konsistensen är dessutom ofta en avgörande faktor i honungsköpet.

Nyhetsbild

Tre landskap kan göra gemensam sak för riksåttan – "Det här är politik från första början"

Sydösterbotten. Förslaget att lämna riksåttan i Kust-Österbotten utanför det så kallade stomnätet upprör även i Sydösterbotten. Ett upprop som även involverar grannlandskapen planeras. Och om inget annat hjälper blir det att åka och hälsa på kommunikationsminister Anne Berner (C).

Nyhetsbild

Kaskö flyttar hela hälsocentralen till baracker

UPPDATERAD I våras flyttade Kaskös tandvård till Hamnhuset. Nu flyttar resten av hälsovården ut från det problemdrabbade huset vid torget.

Nyhetsbild

Kaskö kan få betala löner retroaktivt

Runtom i landet tvingas kommuner betala ut flera års löner i efterskott åt kommunalt anställda, efter att ha tolkat ett kollektivavtal från 2012 fel. Kristinestad och Närpes tror inte på några krav, men i Kaskö kan man inte garantera att sådana fall inte har förekommit.

Arbetslösheten i Sydösterbotten har minskat med 15 procent på ett år

Färre arbetslösa, fler jobb. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste sysselsättningsstatistiken. I Österbotten är det bara Larsmo som uppvisar bättre arbetslöshetssiffror än Närpes som är god tvåa.

Bygginspektör i Närpes börjar bevilja lov i Kaskö

KASKÖ Kaskö stad kan börja köpa byggnadstillsynstjänster av Närpes. På måndag besluter tekniska nämnden i Kaskö om de godkänner offerten från Närpes.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Ett par gifter sig på "drop in-vigsel" i Kaskö

Hon får förrätta en vigsel på lördag, tf kyrkoherde Pirjo Lyytinen i Kaskö. Ett par hörsammade inbjudan till "drop in-vigsel" i Kaskö kyrka 18.8.2018.

Nyhetsbild

Lärare vid YA: För få unga Kristinestadsbor vill bli närvårdare

NÄRPES Planerna på ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Kristinestad väcker stor oro i Närpes. Skolpolitikern Anders Norrback säger att den vore ett direkt hot mot Yrkesakademin i Närpes, medan lärare vid närvårdarutbildningen påpekar att intresset för studierna minskat bland Kristinestadsborna.

Nyhetsbild

Kasköpar friat från åtal för hundmisshandel – falsk anmälan misstänks

I RÄTTEN Ett äkta par i 60-årsåldern frias från alla brottsmisstankar. Det som först såg ut som ett vanligt djurskyddsbrott verkar i själva verket vara ett gräl mellan två tidigare kolleger. Där hunden blev ett verktyg för hämnd.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Vill utbilda närvårdare i Kristinestad

Kristinestad/Kaskö

Det är svårt att hitta vårdpersonal. I Kaskö och Kristinestad hoppas man kunna inleda en ny tvåspråkig närvårdarutbildning för att få fler händer i vårdarbetet.

Nyhetsbild

Nu lägger de in sista växeln för att rädda Kasköbanan

SEINÄJOKI Utan tilläggsresurser sjunger järnvägen till Kaskö på sista versen. Nu ska nya finansieringsmodeller utredas för att försöka rädda den.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Blågröna alger i strandkanten i Tjärlax

TJÄRLAX I dag konstaterades blågröna alger i Tjärlax.

Alger förekommer vid campingen i Kaskö

På tisdagen observerades blågröna alger vid Mariestrands camping i Kaskö. Algförekomsten visade sig som slingor ute i vattnet.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ingen rusning till drop in-vigsel i Kaskö

I Kaskö vill man få fler som gifter sig. En lördag i augusti är vikt för drop in-vigsel, men hittills har inga giftaslystna gett sig till känna. De redan gifta kan uppmärksamma årsdagen av äktenskapet med en välsignelse.

Nyhetsbild

Kaskö församling har fått extra stöd: "Annars skulle vi inte klara oss"

Trots att sparsamhet är ledstjärnan för Kaskö församling vill pengarna inte räcka till. Det har blivit underskott flera år i rad. Tf. kyrkoherde Pirjo Lyytinen är glad över att församlingen har fått extra pengar av Kyrkostyrelsen.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten har minskat i Närpes, Kristinestad och Kaskö.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ukko-Pekka ångade tur och retur längs Kasköbanan

VIDEO. Visslan tjuter, kolröken bolmar ur skorstenen och ångan pyser när loket Ukko-Pekka tuffar fram genom Sydösterbotten. På onsdag kommer museitåget till Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Fastighetsaffärer kan ge ett ekonomiskt uppsving i Kaskö

KASKÖ Apotekshuset och gamla lågstadiet i Kaskö är sådana byggnader som staden kan avyttra, anser stadsfullmäktiges ordförande Kari Häggblom.

Nyhetsbild

Weekend Snacks utvidgar exporten till Belgien

Kasköbaserade företaget Weekend Snacks började vid årsskiftet att producera nyttochips, och under fredagen gick första transporten till Belgien.

Nyhetsbild

Skräp och sotare på agendan på rådets första möte

Viktigt och intressant, tyckte Martti och Sirpa Raittila om sommarboenderådets första möte i lördags. Då sommarinvånarna involveras mer i Kaskös demokrati är det skräp och sotare som diskuteras.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Sjöbobacksdagarna är ett självklart måste för Kasköborna

Sjöbobacksdagarna i Kaskö lockar folk från alla möjliga länder och orter. Men också för Kasköbor är evenemanget ett uppskattad avbrott i vardagen.

Lagerhall för havreexport får byggas i Kaskö hamn

Hamnbolaget Kaskö hamn och lantbruksföretaget Cewal Grains får arrendera var sitt område i hamnen i Kaskö.

Kaskö vill veta hur stadens beslut påverkar företagen

Kaskö stad ska mera aktivt iaktta vilka effekter besluten har på regionens företag. Stadsstyrelsen beslöt ta i bruk en blankett för att bedöma verkningen redan innan besluten tas.

Kaskö förbättrar demokratin för sommarinvånarna

KASKÖ Kaskö vill ta vara på sina sommargäster och inrättar nu ett sommarboenderåd. Rådet sammankommer för för första gången på Sjöbobacksdagarna på lördag.

Nyhetsbild

Skolan får nöja sig med en lindrigare takrenovering

KASKÖ Skolan i Kaskö får vänta till nästa år på att få ett nytt vattentak. Staden avbröt upphandlingen och låter i stället göra en mindre reparation av taket.

Kaskö valde politiker för fortsatta fusiondiskussioner

KASKÖ

Fusionsutredningen mellan Kaskö och Närpes fortsätter i stort sett med samma politiska representation som hittills i Kaskö. Som Kaskös sjätte representant för de förtroendevalda valdes Sannfinländarnas Jukka Salo.

Nyhetsbild

Jobbet för Kasköbanan går vidare – ny förening bildad

En ny förening ska utveckla trafiken på Kasköbanan för att rädda den. Privat operatör för virkestransporter behövs, anser föreningen.

Logga in för att följa orten