;

Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Pia Skullbacka ny apotekare i Närpes

1

Pia Skullbacka, som nu innehar apoteket i Kristinestad, blir ny apotekare i Närpes.

Nyhetsbild

Ny lag ger utmaningar för yrkesutbildare

NÄRPES YA i Närpes anpassar sig med god fart till de förändringar som är på gång inom yrkesutbildningen på andra stadiet. De räknar med att möta utmaningar på vägen.

Nyhetsbild

Mor åtalad för omskärelse döms – men får inget straff

En 31-årig kvinna döms för misshandel för att hon lät omskära sin två månader unga son. Men tingsrätten väljer att inte straffa henne trots det fällande domslutet.

Nyhetsbild

Honga utreder – vad blir bättre om Kaskö och Närpes slås ihop?

Vad blir bättre av en fusion mellan Kaskö och Närpes? Och hur ser alternativet ut? Det är frågor Göran Honga ska leta svar på.

Nordautomation levererar till Värmland

KRISTINESTAD Mekaniska träförädlingsföretaget Nordautomation har fått en ny order. Den ska gå till Åmotfors, Sverige, nära den norska gränsen.

Nyhetsbild

Han ska måla upp olika framtidsvisioner för städerna

NÄRPES, KASKÖ Vad blir bättre av en fusion mellan Kaskö och Närpes? Och hur ser alternativet ut? Det är frågor Göran Honga ska leta svar på.

Nyhetsbild

Fårbonde: Vi vill inte vara föremål för vargexperiment

NÄRPES Det är som att vara utsatta för ett experiment där vargen återintroduceras i kulturbygden. Men det som saknas är forskningen, säger Anders Norrback i Övermark.

Nyhetsbild

Gymnasieborgen släppte sina abiturienter

KRISTINESTAD Tolv år på skolbänken är till ända. Årets abiturienter tjoade och bjöd på godis.

Nyhetsbild

Video: Närpesabiturienter har skrivit hundra prov

Med tjutande sirener körde årets abiturienter i Närpes traditionsenligt genom Näsby city vid tolvslaget.

Nyhetsbild

Närpes stad kallar till stormöte om vargen

NÄRPES Med den stora mängden vargar står hela samhället inför en helt ny situation. Det säger Hans Wickman i Övermark. Han tog initiativ till ett möte för allmänheten.

Nyhetsbild

Bärgningsbilen rycker inte ut lika ofta – teknologin håller bilar på vägen

NÄRPES Moderna bilar hålls bättre på vägen i halkan men visst har det varit extra dåligt väglag i vinter tycker bärgare.

Nyhetsbild

Göran Honga utreder fusion av Kaskö och Närpes

Sjukhusrådet Göran Honga har utsetts till oberoende utredare för utredningen om en fusion mellan Kaskö och Närpes. Han inleder uppdraget omedelbart.

Nyhetsbild

Inbjudande Villa Rosa gör klienterna mera sociala

NÄRPES Doris Bäck "gav" sina klienter till nya ansvariga vårdaren Guy Rosenholm när de flyttade från Alina till nya Villa Rosa. De fräscha samlingsutrymmena lockar ut klienterna, som har blivit mer sociala efter flytten.

Nyhetsbild

Kul på bebisfest i Kristinestad

Det var livat i salongen på kulturhuset Dux på vändagskvällen. Harry Ingves, åtta veckor, var en av de yngsta deltagarna. Nästan alla de 49 barn som i fjol föddes var med på den bebisfest staden Kristinestad inbjudit till.

Nyhetsbild

Krisande kulturhus föreslås få större stöd

KRISTINESTAD Kulturhuset Dux blöder och budgeteras göra ett underskott på 13 000 i år. Staden föreslås täcka upp genom att höja bidraget till stiftelsen.

Nyhetsbild

Video: Här utbildas små livräddare

KRISTINESTAD Barnen pillar i näsan på första hjälpen-dockan och bryr sig inte om defibrillatorn som säger ”rör inte patienten”. Harriet Harf från Hjärtpunkten skrattar och tycker det är skojigt med de små hjälpredorna runtomkring.

Nyhetsbild

SLC begär att polisen utreder Lillandts e-post

Begäran lämnades in i dag. Bakom den står dels SLC som organisation och dels två privatpersoner som vill få klarlagt om Bo-Göran Lillandt gjort sig skyldig till brott. Uppdaterad med kommentar av Bo-Göran Lillandt.

Ett steg närmare konstgräs i Korsnäs

Planerna på en konstgräsplan i Korsnäs avancerar. Roger Bergströms (SFP) och Mirza Hodzics (SFP) skrivelse om att Korsnäs med det snaraste ska söka bidrag för planen har dock förkastats.

Nyhetsbild

Skolhuset i Nämpnäs byter ägare

1

Närpes. Fiskförädlingsföretaget Polar Filé får köpa före detta Nämpnäs skola. Företagets anbud var det enda som inlämnades.

Nyhetsbild

Politikerna eniga: Nytt högstadium i Närpes

Närpes får inom några år en ny högstadieskola för cirka 11,3 miljoner euro. Stor enighet råder bland politikerna om att att nybygge är bättre än en renovering. Av den åsikten var även stadsstyrelsen på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

34 möllor på plats i Ömossa - EPV vill bygga fyra till

Kristinestad Samtliga 34 vindkraftverk i Ömossa är resta. Lyftkranarna transporteras bort. Då vill EPV bygga mer och söker nya bygglov för ytterligare fyra turbiner i närheten.

Nyhetsbild

Renoveringen är halvvägs – Korsnäs kyrka blir mera praktisk

Det mesta av lösöret i Korsnäs kyrka är nerpackat och byggdammet har intagit kyrkorummet. Renoveringen av kyrkan är halvvägs sett till tidsplanen. I maj är det meningen att allt ska vara klart.

Fjolåret gott i Korsnäs – kommunen får pengar från flera olika håll

Korsnäs gör ett bra bokslut för 2017. Ekonomichef Caroline Westerdahl redogjorde för några preliminära siffror på senaste fullmäktigemöte.

Nyhetsbild

Här pratar Birger med Magnus i hembyn

Kristinestad Rehabilitering och förebyggande arbete blir allt viktigare bland seniorer. Geografiska gränser finns inte för virtuella vårdtjänster. Därför kan Lahtisbor delta i den gymnastik, som leds från Geritrim i Kristinestad, och Birger som bor på sjukhemmet kan prata med Magnus i hembyn Skaftung.

Nyhetsbild

"Pedalprosten" finner livets mening i cykelsadeln

Kroppen får arbeta, lungorna fungerar, hjärtat pumpar och man svettas. Man mår bra då. Livets mening är väl att svettas. Det här funderar prästen i Korsnäs Guy Kronqvist, som är en inbiten cyklist sommar som vinter.

Nyhetsbild

Pentti från Vasa på rehabilitering i Kristinestad

Kristinestad Pentti Paasiala var glad då han igen kunde ta några steg, efter att en tid ha rört sig endast med rullstol. Han är en av de Vasabor som får rehabilitering i Kristinestad. De har ökat i antal i år.

Nyhetsbild

Fiskförädlare kan få köpa Nämpnäs skola

Ett företag inom fiskförädling kan bli ny ägare till före detta Nämpnäs skola.

Nyhetsbild

Små transportbolag rädda för att slås ut av branschjättar

Bland lokala transportbolag är man tveksamma till kommunal upphandling. Man ser en risk att någon stor aktör kommer in och tar över hela marknaden.

Förslag: Upphandla soptömningen

Framöver kan det bli kommunen och inte fastighetsägaren som avgör vem som hämtar soporna. Nu är förslaget att sophanteringen ska upphandlas centralt inom Botniarosks område.

Lastpallar stals från vindkraftsparken i Ömossa

KRISTINESTAD Lastpallar och pallkragar värda runt 600 euro stals från vindkraftsområdet i Ömossa.

Byggnadsinspektör sade upp sig – blir brandinspektör i stället

KRISTINESTAD Kalle Pulkkinen har sagt upp sig från sin tjänst som tf byggnadsinspektör i Kristinestad. 1 mars börjar han jobba som brandinspektör vid Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Rullade och gick för välgörenhet i Tjärlax

TJÄRLAX På söndagen ordnades det välgörenhetsevenemanget Rulla och gå för tredje året i rad. Uppslutningen var stor och genom talkoarbete lyckades deltagarna samla över tusen euro till förmån för Närpes Sjukvårdsfond.

Nyhetsbild

Evangeliska folkhögskolan förnyar linjer – Bibellinjen tillbaka efter mer än 20 år

UTBILDNING När Evangeliska folkhögskolan i Vasa slår upp dörrarna till nyrenoverade lokaler i höst startar även två helt nya linjer. Linje C och linje B ersätter de gamla kreativa linjerna.

Nyhetsbild

Musik och ljud grunden på Axxell i Lappfjärd

UTBILDNING Axxell Lappfjärd, Lafo, har i år breddat utbudet av ­kortkurser. Filmljud är en av ­nyheterna i kursutbudet.

Nyhetsbild

Pedagogiken inbakad i förnyad scenkonstutbildning

UTBILDNING Sedan hösten 2017 huserar Yrkeshögskolan Novias scenkonstutbildning i Jakobstad. Det gör nya samarbeten möjliga. De som utexamineras därifrån får även en ny titel: scenkonstpedagog.

Nyhetsbild

Närpes gymnasium satsar på speciallinjer – trummor, skrot och dans hör till vardagen

UTBILDNING Några trumvirvlar bryter tystnaden i simhallens aula. Ljudet kommer från musiksalen där musiklinjen precis har börjat lektionen.

Knäckte elstolpe vid dikeskörning

NÄRPES En man född 1932 tappade herraväldet över sin personbil på Strandvägen i Närpes vid 11.30-tiden på fredagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Prislappen 400.000 på nya bokbussen

Närpes Samarbetsavtaetl kring bokbussen med Korsnäs avslutas när Närpes i slutet av året får en ny, egen bokbuss. Prislappen är 390.000 euro.

Nyhetsbild

Potatisodlarna fick mer betalt

KRISTINESTAD Trots den regniga sommaren gav potatisåkrarna i Kristine­stad en normal skörd i fjol, och priserna var högre jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Här finns plats för fler äldre – Geriatriskt center tar över

Då de äldre blir fler och är hemma längre är det viktigt att de får rehabilitering och vård. Här på sjukhusbacken kan man mycket om sjukdomar under ålderdomen, säger vård- och omsorgsdirektör Christian Lindedahl. Därför öppnar han med glädje dörren för ett geriatriskt kunskapscenter.

Nyhetsbild

Melina redo för fest när Kristinestad firar bebisarna

Melina Hällbacka är laddad, festklänningen skaffad. På onsdag firar Kristinestad alla sina invånare som föddes 2017 med fest i kulturhuset Dux.

Skolstart den 9 augusti i Kristinestad

Den 9 augusti segrade över 13 augusti som datum för när läsåret påbörjas efter sommarlovet i Kristinestad.

Rådet till kommunerna: Utmana skogsbolagen i hovrätten

KRISTINESTAD Kartelldomen kring virkeshandeln bör överklagas. Det anser kommunernas rättsombud. En hovrättsbehandling blir även betydligt billigare för Kristinestad som förlorade 300 000 i första instans.

Nyhetsbild

Flaggar när Estland fyller 100 år

KASKÖ Flaggorna hissas i Kaskö när Estland firar 100-årsjubileum.

Nyhetsbild

Drogpåverkad förare åkte fast i Lappfjärd

KRISTINESTAD En drogpåverkad bilförare stoppades av polis i Lappfjärd på onsdag eftermiddag.