Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Han pendlar tre timmar per dag

En vanlig arbetsdag sätter sig Vöråbon Hans-Eric Kamis i bilen klockan halv sju på morgonen. Då har han 125 kilometer framför sig innan han når sitt kontor i Lappfjärd, ungefär en och en halv timme senare. Det har han gjort i ungefär tre års tid.

Nyhetsbild

Vi vill veta vad du tycker om din tidning – Får vi komma hem till dig?

Vi vill göra Sydin ännu bättre, och vi behöver din hjälp!

Nyhetsbild

Kaskö röstade om hela förslaget till budget för 2019

Det hör inte till vanligheterna att ett fullmäktige röstar om en hel budget. Men det skedde i Kaskö på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Trångbodd skola i fokus under budgetdebatt i Kristinestad

Mycket av diskussionen handlade om behovet av mera rum i Kantakaupungin koulu då fullmäktige i Kristinestad klubbade av nästa års budget. Summorna ändrades inte, men texten kompletterades med en formulering om skolan.

Nyhetsbild

Personalkostnaderna ökar i Närpes budgetförslag, som godkändes utan ändringar

I rask takt klubbade stadsfullmäktige i Närpes på måndagseftermiddagen av budgeten för nästa år. Inga ändringar gjordes för 2019, men fullmäktige röstade om ett anslag för Övermark skola för 2020 skulle noteras redan nu.

Nyhetsbild

"Större fordon kräver stamkvistning av björkarna"

Umeå är björkarnas stad, men blir Närpes stammarnas stad? Det har väckt en viss förundran att  björkarna längs huvudgatan i centrum kvistats högt upp.

Nyhetsbild

Tolv söker tjänsten som kultursekreterare

NÄRPES UPPDATERAD Tolv ansökningar till tjänsten som kultursekreterare i Närpes har kommit in. Bland dem finns fyra ansökningar som inte var med första gången tjänsten var ledigförklarad.

Nyhetsbild

Vildsvin dog i krock med skåpbil

En skåpbil krockade med ett vildsvin i Back i Ömossa, Kristinestad på Riksväg 8 på söndag vid 18-tiden. Vildsvinet dog i krocken och blev liggande i diket.

Glassplitter på gatan efter skadegörelse i bostad

KRISTINESTAD På söndag eftermiddag skedde en skadegörelse i en lägenhet i centrala Kristinestad. Bland annat krossades ett par fönsterrutor.

Nyhetsbild

Julfantastens högtid är här: "Numera är jag en helt öppen julälskare"

Kristinestad Egentligen tycker Linda Storås att hon är "ganska normalt julig" – det beror på vem man jämför med, säger hon. Julen är hennes absoluta favorithögtid, en högtid som hon kan drömma sig till redan på sommaren.

Nyhetsbild

Kommungårdens öde avgörs nästa år

Under nästa år ska det klargöras vad som ska hända med kommungården i Korsnäs där de största problemen är fukt i golven. Ett alternativ är att riva hela fastigheten.

Nyhetsbild

Kraven på att hålla koll på radon har skärpts

Arbetsgivare får större skyldighet att hålla koll på radonhalten på arbetsplatser. Österbotten hör ändå inte till de största problemområdena i Finland.

Nyhetsbild

Radonhalten mättes i skolor – högst i Kstad, men inte över gränsvärdet

De högsta radonhalterna uppmättes i skolor i Kristinestad och på skolcentrum i Finby. Ingen skola översteg ändå gränsvärdet.

Nyhetsbild

Han vill bli den första Pörtombon i NHL

ISHOCKEY Linus Bäckström från Pörtom har i höst fått chansen i Vasa Sport, och väl där har han varit lagets bästa poängplockare hittills.

Nyhetsbild

Djupa spår i Träskbölevägen

Det är milt sagt att förlikna Träskbölevägen vid ett potatisland. Det tycker Håkan Österberg, som bor längs vägen.

Närpesbo körde av vägen i Härkmeri

KRISTINESTAD En kvinna från Närpes körde av vägen på Härkmerivägen mellan Härkmeri och Riksväg 8 på torsdag kväll vid 22.30-tiden. Hon ådrog sig inga större skador, men blev omplåstrad i ambulansen på plats.

Nyhetsbild

Laboratorium i potatisfabrik förstördes i brand

NÄRPES Laboratoriet i en potatisförädlingsfabrik på industriområdet på Nixback i Närpes förstördes i en brand på fredag morgon.

Nyhetsbild

Nu ställer fågelskådaren ut: "Det finns oändligt mycket att lära sig om fåglar"

Närpes Sångsvan, sparvuggla och biätare – fågelskådaren Ilkka Iivonen bjuder nu in till sin första fotoutställning med foton av fåglar från när och fjärran.

Nyhetsbild

Utmaningen är att engagera ungdomarna

KASKÖ Det finns ingen brist på engagerat folk i Kaskö hembygdsmuseum men medelåldern är hög. Nu funderar man på hur man kunde locka de yngre.

Nyhetsbild

Bopcatz lockar både ungdomar och pensionärer till musik

På självständighetsdagen ställer sig Kristinestadsbandet Bopcatz på Kulturhuset Dux scen. Orsaken? Tio år av Bopcatz, bandet där ungdomar och pensionärer lirar tillsammans.

Nyhetsbild

Ledande läkaren i Närpes skulle gärna se högre täckningsgrad

Enligt statistik torde 88,5 procent av de barn som är födda 2015 i Närpes vara vaccinerade mot mässling. Det tycker tf. ledande läkare Gerd Kronlund är en onödigt låg täckningsgrad.

Nyhetsbild

Oro för mässlingsepidemi bland 70-talister i Kristinestad – "Speciellt personer som reser mycket kan bli smittade"

I dagsläget finns tio barn under skolåldern i Kristinestad som inte har fått MPR-vaccin. På rådgivningsbyrån har hälsovårdarna Tuula Sandberg och Ann-May Lövdahl precis sett över läget.

Nyhetsbild

Bilar körde av vägen i Närpes och Korsnäs

I Närpes och Korsnäs har flera bilister kört av vägen den här veckan.

Österbottens trä levererar flis till Närpes

Det blir Österbottens trä som sköter värmeleveranser till tre olika fastigheter i Närpes. Bolaget var det enda som visade intresse.

Nyhetsbild

Hon åker till Tokyo för att samla studiepoäng: "Nu har det börjat sjunka in"

Johanna Rämänen från Dagsmark är en av fyra utvalda studerande vid Åbo Akademi som kommer delta i Slush Tokyo 2019, ett evenemang som lockar tusentals deltagare.

Nyhetsbild

Rätten förkastade åtal för misstänkt våldtäkt

Det fanns bevis som talade både för och emot åtalet. Tingsrätten beslöt att förkasta det.

Nyhetsbild

Kasper och Inka fick gå på fest med statsministern

Tioåriga Kasper Rosenback från Lappfjärd var en av de finländska tioåringar som fick träffa statsminister Juha Sipilä på barnens självständighetsfest i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagen.

Ok att flytta byggplats på Tjöckön till bättre strand

Ett utkast till ändring av strandgeneralplan på Tjöckön får grönt ljus av samhällsbyggnadsnämnden i Kristinestad. En byggplats ska flyttas.

Nyhetsbild

Nu har de fått sin dotter – "Det är en helt otroligt fin känsla"

Nu har Korsnäsborna Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr sin dotter hos sig – efter mer än 17 års väntan. – Det känns otroligt, säger pappa Nordmyr.

Nyhetsbild

Fuktskador och mikrobtillväxt i Kaskö skola ska åtgärdas

Mikrober i väggarna har konstaterats i Kaskö skola och nu ska problemområden åtgärdas. Luftproverna är ändå rena och skolan anses säker att vistas i.

Nyhetsbild

Bakläxa på Skataplan på grund av jäv i nämnden

Jäv ledde till att utkastet till ändring och utvidgning av detaljplanen för Björnön och området vid Skatavägen måste tas upp igen i Kristinestad.

Närpesföretag fixar ytor i Kristinestads simhall

Närpesföretaget Sancon Finland sköter ytbeläggningsarbetena vid saneringen av simhallen i Kristinestad. Sancons anbud på 144.650 euro utan moms är förmånligast.

Nyhetsbild

Kauhajokiföretag bygger om bibliotek till klassrum i Lappfjärds skola

Företaget RKM Palvelu J-P Kulmala från Kauhajoki har valts till entreprenör för de arbeten som ska göras i Lappfjärds skola. Det handlar i huvudsak om att biblioteket ska bli rum för undervisning.

Nyhetsbild

Anette Norrgrann blir rektor för Lafo

KRISTINESTAD Efter årsskiftet är det Kristinestad som driver folkhögskolan i Lappfjärd. Sju personer blir då anställda av staden. Och staden får en ny nämnd.

Nyhetsbild

Planeringspengar delas upp mellan de fuktdrabbade församlingshemmen

KRISTINESTAD Eftersom Kristinestads kyrkliga samfällighet för närvarande saknar förvaltningschef kunde församlingsrådet godkänna endast en grov budget på senaste möte.

Nyhetsbild

Korset på kyrkstapeln i Sideby murket – togs ner för att undvika ras

KRISTINESTAD Klockstapeln i Sideby är nu utan kors. Korset började luta och kyrkvaktmästaren Luigi Barsetti slog larm: Nu var det dags att ta ner korset innan höststormarna tar det.

Nyhetsbild

Apotekarbyte i Kristinestad försenas på grund av besvär

Valet av ny apotekare i Kristinestad har lett till besvär. Björn Södergård, som var en av de sökande, anför besvär mot valet av Björn Mitts. Under tiden fortsätter Pia Skullbacka att driva apoteket.

Nyhetsbild

Henriksson om vaccineringar: Upplysning hellre än tvång

Kristinestad/Närpes En aktiv vaccinationskampanj i stället för inskränkningar. Det är SFP-ordförande Anna-Maja Henrikssons recept och partiet vill ha extra pengar i statsbudgeten för informationen. Hon besökte Sydösterbotten på måndagen och fick då veta mera även om unga företagare i skolan.

Nyhetsbild

Nu startar även YA och Sedu tvåspråkig närvårdarutbildning

NÄRPES Nästa år startar en ny tvåspråkig närvårdarutbildning i regionen. YA och Sedu samsas om en gemensam tvåspråkig närvårdarutbildning där undervisningen sker både i Närpes och i Kurikka. Det kan tolkas som ett svar på den utbildning som Vamia startar i Kristinestad och Kaskö.

Nyhetsbild

Lära sig språket första prioritet för nyfinländarna

Sedan augusti kan invandrare i Kristinestad på heltid studera grundläggande språkkunskaper i finska samt det finländska samhället.

Närpes låter tvätta 69 ton kläder och linnen i år

NÄRPES Vem ska tvätta 86 ton kläder och sänglinne per år? Nu upphandlar Närpes köp av tvätteritjänster. För att undvika bakterier på boenden och vårdinrättningar måste textilierna tvättas oftare.

Nyhetsbild

Finlands största fiskhandlare satsar i Kaskö – "Ska få folk äta mer strömming"

Den nya ägaren Kalaneuvos ska investera cirka 300.000 euro i en ny förpackningslinje och renovering av Kuivaniemen Kalas produktionshall i Kaskö. Nu ska man nå nya konsumenter med strömming från Kaskötrålaren Sonnskär, bedyrar vd Veijo Hukkanen.

Nyhetsbild

Sirkka Högnäs är församlingens nya byråsekreterare

KRISTINESTAD Sirkka Högnäs valdes till ny byråsekreterare för Kristinestads svenska församling. Och nu börjar jakten på en ny förvaltningschef till samfälligheten.

Nyhetsbild

Årets lucia Ellen vill hjälpa människor

KRISTINESTAD Ellen Siili från Kristinestad vill i framtiden jobba med något där hon får hjälpa människor. Redan om ett par veckor får hon glädja sina medmänniskor i uppdraget som Sydösterbottens lucia.

Nyhetsbild

Friidrottarna får förnyat Mosedal – kan bli åtta banor

NÄRPES En av Närpes större investeringar nästa år är nya löpbanor på Mosedals idrottsplan. Om pengarna räcker blir det två banor till runt hela plan.