Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Här finns Österbottens risigaste vägar – se topplista

Var finns Österbottens sämsta väg? Det ska vi försöka ta reda på i februari. Ta en titt på topplistan över bidragen vi fått in. Kanske din lokala tvättbräda platsar in.

Nyhetsbild

Personalen förväntansfull inför flytt – "Vi kan erbjuda service från en lucka"

Kaskös nya servicecenter blir arbetsplats för drygt 25 personer och ska ha plats för 60 barn i förskola och daghem. Grundtrygghetsdirektören är entusiastisk inför de möjligheter som flytten ger.

Nyhetsbild

Fyrtio moduler bildar Kaskös nya servicecentral – "Söker bygglov i mars, flyttar in i augusti"

Ansökan om bygglov lämnas in i mars och flytten blir redan i augusti. Hur är det möjligt? Svaret är moduler. Kaskös nya servicecenter består av cirka fyrtio moduler.

Nyhetsbild

Färre vildsvin fälldes i Sydösterbotten – "Svårt att hålla stammen under kontroll"

Jämfört med 2018 sköts färre vildsvin i Sydösterbotten i fjol. Men man befarar att vildsvinen är här för att stanna. En mild vinter gör att stammen kan växa – något som svinuppfödarna vill motverka genom skottpeng.

Barnskötare blir pensionär i höst i Kristinestad

I höst går en barnskötare i pension inom småbarnspedagogiken i Kristinestad. En lärare börjar jobba deltid.

Nyhetsbild

Landskapsförbundet beaktar inte anmärkningar mot havsvindkraftsparker

De som hade väntat sig ett besked om vindkraft till havs nu blir besvikna. Landskapsstyrelsen tar ingen notis om de tjugo anmärkningar som lämnats in mot havsvindkraftsparker nu.

Nyhetsbild

Enstaka skador på grund av stormen – och stora översvämningar

Det blåste hårt natten mot söndagen också i Sydösterbotten. Trots hårda vindar och högt vattenstånd har inga större skador rapporterats.

Nyhetsbild

Ny simövervakare vald i Närpes

En ny simövervakare har anställts till simhallen i Närpes.

Finskspråkiga elever läser mera engelska i Kristinestad

Engelskan får en timme till i årskurserna ett och två i Kantakaupungin koulu i Kristinestad. Då stiger det totala antalet timmar 21. Eleverna börjar läsa svenska i årskurs fyra.

Nyhetsbild

Förskolor flyttar i höst: ”Äntligen under samma tak”

När skolorna startar i augusti får förskolbarnen i Kristinestads stadskärna äntligen samlas under samma tak. Då flyttar de in i det nya daghemmet invid Kristinestads skola.

Nyhetsbild

Barn i glesbygden känner sig ensamma: "I Köklot var tv:n min enda kompis"

I små byar är det svårt att vara både ung och lycklig som extrovert. Det här säger Ebba Pada och flera andra i vår enkät om ensamhet.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lappfjärdslärare på skolbänken för att lära sig lära ut matematik

Ur Historiska arkivet vecka 8/1970. Lärarna i Lappfjärd följer med sin tid, Kaskö hamn stängs och vattenledningarna i Kristinestad fryser. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 17-21.2.1970.

Nyhetsbild

Korsnäs avlönar själv en ledare för att utveckla kommunen

Korsnäs vill locka nya företagare och marknadsföra kommunen. Nu avlönar kommunen själv den projektanställda som ska rekryteras för jobbet.

Nyhetsbild

Pjelax skola lär ut svenska på nytt sätt – nu ska alla elever bli språkstarka

I språkklassen i Pjelax skola är vietnamesiska respektive bosniska elevernas modersmål. De fem eleverna håller på att lära sig svenska. Hela skolan är involverad i arbetet; alla ska bli språkstarka.

Nyhetsbild

Språkklassen får fler elever: "Vi har väntat på dem hela hösten"

Före julen gällde nästan privatundervisning i språkklassen i Pjelax skola. Nu har fler elever kommit och efter sportlovet väntas ytterligare ett par elever.

Nyhetsbild

Stort behov av frivilliga vänner i Österbotten – Rex och Jonas blev vänner för fyra år sedan

Många med funktionshinder känner sig ofta ensamma. Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) motverkar ensamhet i Österbotten med sin väntjänst.

Nyhetsbild

Kristinestad behöver åtminstone tio boendeplatser till: "Det fungerar inte utan privata"

Bristen på serviceboendeplatser i Kristinestad får återverkningar på hela den så kallade vårdtrappan. Det behövs åtminstone tio platser till. Nu är inte alla klienter alltid på rätt plats.

Nyhetsbild

Nu börjar Ralf Ström bygga sitt fjärde höghus i Närpes

Ja, det finns fortfarande sug på marknaden efter splitternya lägenheter i Närpes centrum. Nu påbörjas bygget av ett nytt höghus med 21 bostäder.

Nyhetsbild

Två söker tjänsten som familjeomsorgschef

Närpes ska få en ny familjeomsorgschef när Yvonne Lindén slutar. Två personer har sökt den ledigförklarade tjänsten.

Nyhetsbild

Inga större översvämningar väntas under veckoslutet

Vattennivån är högre än normalt, men enligt prognosen nu blir det inte några större översvämningar i Lappfjärds, Tjöck och Närpes åar under veckoslutet. Att det är några dagars uppehåll mellan de ihållande regnen bidrar till att vattnet ändå hålls på en hygglig nivå.

Med aktier kan Kaskö köpa tjänster utan upphandling

Kaskö skaffar sig aktier i det bolag staden köper förvaltningstjänster av. Då kan tjänsterna köpas direkt utan upphandling.

Nyhetsbild

Förundersökning av dataskandalen i Kristinestad väntas vara klar till sommaren

Utredningen om dataskandalen i Kristinestad när patientuppgifter läckte via en dator som köpts på loppis i augusti pågår fortfarande. Målet är att förundersökningen ska vara klar till sommaren.

Nyhetsbild

Tre nya motioner att bita i – en föreslår att Kristinestad får välfärdsinstruktör

Den arbetsföra befolkningen rör på sig för lite, menar lokalpolitikern Tommy Englund (SFP) som vill råda bot på det genom en kommunalt anställd välfärdsinstruktör. Hans motion är en av tre som lämnades in till fullmäktige senast.

Nyhetsbild

VIDEO: En tredjedel känner sig ensamma ganska ofta

Att bryta ensamhet är lättare sagt än gjort. Vi bad några Vasabor dela med sig av sina tankar om ensamhet.

Nyhetsbild

Nu växer hälsohuset fram på Mosebacke – i sommar väntar nästa skede då lärarbostäderna rivs

Ett långsmalt hus har i vinter rest sig på Mosebacke i Finby. Det nya hälsohuset avtecknar sig mot högstadiebyggnaden, som snart ska rivas. Skolbacken ändrar utseende då nya hus byggs och gamla rivs.

Nyhetsbild

Alina-rum kan tas i bruk igen efter vattenläckage

Efter ett par månaders fördröjning har äldre nu kunnat flytta in i nyrenoverade serviceboendet Alina i Närpes. Några rum har kunnat tas i bruk sedan boendet åter renoverats efter det vattenläckage som inträffade.

Nyhetsbild

Nytt radhus för seniorer står snart klart – gammal grund återanvändes

I maj i fjol inleddes byggandet av ett radhus främst tänkt för seniorer i Närpes centrum. Efter ett års byggande ska det stå färdigt i slutet av maj i år.

Nyhetsbild

Hyresavtalet är undertecknat: Kaskö får nytt servicecenter i höst

Kaskö servicecenter har tagit ett steg framåt. Hyresavtalet mellan staden och företaget som bygger huset och hyr ut det till staden är nu undertecknat.

Nyhetsbild

18 anmärkningar mot havsvind utanför Sideby och Skaftung – två om Korsnäs-Närpes

Det finns ett stort lokalt motstånd mot en havsvindpark utanför Sideby och Skaftung. Däremot är det endast en person som yrkar på att havsvinden utanför Korsnäs och Töjby ska strykas ur landskapsplanen.

Kanslist i Kaskö får börja jobba halvtid

En kanslist i Kaskö börjar jobba halvtid från början av mars, en annan får utökad arbetstid.

Nyhetsbild

Lång väg till tufft mål i Kaskö – "Jag vet inte var vi ska ta bort något"

Samarbetsförhandlingar med personalen pågår i Kaskö. Hittills saknas konkreta alternativ för att nå sparmålet, säger stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Nyhetsbild

Stadsdirektören i Kaskö söker jobb i Tavastland

Stadsdirektör Minna Nikander i Kaskö söker nytt jobb igen.

Nyhetsbild

Skärpt straff för gevärmannen från Kristinestad – släktingen fick 200 hagel i ljumskarna

I RÄTTEN. Vasa hovrätt har höjt straffet för den man som sköt sin släkting med hagelgevär i Kristinestad för ett år sedan. Offret skadades svårt och fick bestående men.

Nyhetsbild

Ingen ville ta över gästhamnen – Kaskö försöker med nytt lockbete

Ingen har hittills anmält intresse för att sköta gästhamnen i Kaskö. Företagarna som skötte gästhamnen i fjol sade upp avtalet.

Nyhetsbild

Kräver utredning om näringslivscentralen: "För många anställda sett till resultaten"

Kommunägda aktiebolaget Kristinestads näringslivscentral har för många anställda sett till de uppnådda resultaten, menar debattören Seppo Kuusinen. I ett medborgarinitiativ kräver han en grundlig utredning av verksamheten.

Nyhetsbild

En skadad i frontalkrock i Närpes – personbil kolliderade med grustransport

UPPDATERAD. En bilolycka inträffade på onsdagsmorgonen på Kaskövägen i Närpes. Flera enheter från räddningsverket kallades till platsen.

Nyhetsbild

Raymond Wesander – mannen som inte känner till ordet "omöjligt"

I lördags fick Raymond Wesander utmärkelsen Årets dynamo i Närpes. Han har varit en dynamo i över 50 år och ser ingen anledning att bromsa nu.

Nyhetsbild

Finby bro förstärktes – flödet i Närpes å tog med sig grusvall

Högt vattenstånd och starkt flöde i Närpes å ledde till att staden fick rycka ut med grävmaskin till Finby bro. Ny varning för högt vatten till helgen.

Nyhetsbild

Upprepad motion får inget gehör i Korsnäs

Roger Bergströms motion om skolnätet ser inte ut att leda till någon utredning – den här gången heller. Läget har inte ändrat sedan förra motionen, anser styrelsen.

Nyhetsbild

Jägarna sköt färre älgar än vad licenserna gav rätt till

Andelen utnyttjade licenser på älg var något mindre i både Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening den senaste jaktsäsongen.

Nyhetsbild

Markägare motsätter sig men skyddsbeteckningen kvarstår för fastighet i Finby

Markägare i Finby motsätter sig att deras markområde, som ingår i södra Högback detaljplan, ska bevaras i naturtillstånd. Staden är ändå inte beredd att ändra skyddsbeteckningen för området.

Nyhetsbild

Vem vill bli stadsdirektör i Närpes? – Sydin tog pulsen på några möjliga kandidater

UPPDATERAD. Närpes söker nu en efterträdare till stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist. Men vem kan tänkas vara intresserad av att söka tjänsten? Sydin ringde runt till några presumtiva kandidater för att pejla läget. Flera säger nej direkt, andra medger mer eller mindre direkt att tjänsten lockar.

Nyhetsbild

Trångt på Kaskö dagis: "Köptjänst behövs så personalen räcker till"

Väggarna kommer emot i baracken som nu är daghem i Kaskö. Oväntat många barn gör att personalen inte räcker utan köptjänster behövs.

Nyhetsbild

Närpesbo fick böter för trafikolycka med dödlig utgång – "Jag har gjort bort mig kapitalt", säger han

En krock i Närpes för snart två år sedan ledde till en äldre kvinnas död. Den åtalade mannen erkänner allt och döms för dödsvållande.

Nyhetsbild

Kristinestad satte punkt för åtta år lång planprocess – vindkraft i Västervik fick grönt ljus

Snart kan nio vindkraftverk fånga vinden i Västervik – stadsfullmäktige satte punkt för en mångårig planprocess.