Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kstadselever FM-mästare i Ung företagsamhet

Recandle UF från Kristinestads högstadieskola är FM-mästare i klassen Bästa utställarplats. De vann finalen i Våga vara företagsam i Helsingfors på torsdagen.

Nyhetsbild

Sydösterbotten sluter upp bakom PET-insamlingen

Österbottningarna vill gärna ha en PET-CT-röntgenapparat till Vasa. Det visar det stora engagemanget för cancerföreningens insamlingskampanj. Speciellt Sydösterbotten utmärker sig i insamlingen, och på lördag är det Närpes spelmansgilles tur att bidra.

Nyhetsbild

Ambulanssjukvårdare måste kunna lämna dagens händelser på jobbet

NÄRPES. Ambulanssjukvårdarna Michaela Bäckstrand och Linda Wahlroos i Närpes har precis varit på en sjuktransport. Som förstavårdare möter de ofta människor i kris.

Nyhetsbild

Viktigt att prata igenom svåra olyckor efteråt

NÄRPES. När utryckningsfordonen rullar in på brandstationen efter en olycka bär manskapet med sig många känslor efter uppdraget. De kan ha sett flera döda, kanske något barn fanns med bland de förolyckade. Det är då hjälparna behöver få en möjlighet att bearbeta det de varit med om. Men det låter sig inte alltid göras.

Direktörsval öppet in i det sista

KRISTINESTAD. Partierna har ännu inte bestämt sig då gäller att välja ny stadsdirektör i Kristinestad. Två finalister finns men förslag att igen ledigförklara jobbet väntas också.

Nyhetsbild

Alpha ledde gymnastiken i Lappfjärds skola

Framtidens snillen prövar kreativitetens gränser i Lappfjärds skola och bekantade sig med Yrkesakademins Makerspace-projekt. Gymnastikläraren rationaliserades bort, gymnastiken leddes av roboten Alpha.

Nyhetsbild

"Lappfjärds centrum är bättre för biblioteket"

Tanken var att biblioteket i Lappfjärds skola skulle flytta till före detta finska skolan. Nu föreslås ett nytt placeringsalternativ i centrum.

Nyhetsbild

Inga skott avlossades i misstänkta dråpförsöket i Kristinestad

Den man som misstänktes för ett dråpförsök 8 april är släppt på fri fot. Antagligen tryckte han offret i ögat med en deaktiverad pistol.

Nyhetsbild

Baracker byts mot nybygge om två år

Kaskö Nu inleds planeringen av ett nybygge i anslutning till skolhuset i Kaskö. Det nya huset kan stå klart hösten 2020, och fram till dess gäller baracker för daghem och förskola. Den första vintern i baracker har gått över förväntan bra, säger ansvariga barnträdgårdsläraren.

Nyhetsbild

Pörtomföretag fick utmärkelse för kvalitativ sallat

Conny Söderbacks Trädgård Ab i Pörtom har utsetts till Årets kvalitetsproducent av växthusgrönsaker.

Nyhetsbild

Båtförare körde vilse i dimman utanför Sideby

Anhöriga blev oroliga när en man som provkörde sin båt för säsongen inte kom tillbaka på utsatt tid på tisdagseftermiddagen.

Vindkraftsplan upphävdes på grund av jäv

Korsnäs Två lokalpolitiker deltog i behandlingen trots att de borde ha anmält jäv. Därför upphäver Vasa förvaltningsdomstol Korsnäsfullmäktiges beslut om planen för Poikel vindkraftspark. Nu får man ta om beslutet.

Nyhetsbild

Ger invandrare info på deras eget språk

NÄRPES. Inom ramen för ett nytt invandrarprojekt får nyanlända arbetsinvandrare information på sitt eget språk. Förutom på vietnamesiska gäller det på ryska och bosniska. Inom kort kommer arabiska och thailändska till.

Nyhetsbild

Blomberg Stevedoring bygger två lagerhallar på Björnön

KRISTINESTAD. Blomberg Stevedoring bygger två bulkhallar à 1 600 kvadratmeter på upplagringsområdet i Björnö hamn. Hallarna ska stå klara i augusti.

Nyhetsbild

Företagarförening fyller 40 – nu efterlyser de yngre krafter

KRISTINESTAD. När företagarföreningen tar klivet in i medelådern är den förskonad från krisen. Näringslivet mår gott, men gärna skulle yngre få ta del i styrelsearbetet för att ge nytänk.

Nyhetsbild

Styrelsen tog inte ställning i valet av stadsdirektör i Kristinestad

Åsa Blomstedt och Mila Segervall går i princip jämnstarka in i det slutliga valet av stadsdirektör i Kristinestads fullmäktige. Styrelsen föreslår att en av dem väljs.

Nyhetsbild

Töjbyköpman slutar i höst

Siv Witans, som innehar Nybo's i Töjby, har bestämt sig för att avsluta affärsverksamheten i höst. Hon hoppas efter tolv år som köpman att någon annan är villig att ta över.

Nyhetsbild

Hollywood show är ett lysande fyrverkeri av filmmusik

Nästan 30 filmer på tre timmar!? Det låter smått omöjligt, men om någon ska klara av det så är det Närpes skolmusikkår. Jubileumsshowen är ett fyrverkeri av filmmusik.

Också pulpeter kommer till nytta i Estland

Det är inte bara gamla sängar som kommer till ny användning i Estland. Pörtom kapellförsamlings hjälparbetare tog även hand om de gamla skolpulpeter som fanns i före detta Nämpnäs skola.

Nyhetsbild

Sängbutiken flyttade till större – och siktar på större sortiment

Sängbutiken Bed Invest i Närpes har just flyttat till större lokaliteter. Den nya lokalen är redan fylld med sängar och ägaren Tobias Nixell utesluter inte att ännu mera utrymme kunde behövas.

Nyhetsbild

Landskapsvalet lockar SFP-kandidater i Österbotten

Tidig start på valarbetet har gett SFP i Österbotten resultat. Bland de 58 kandidaterna i landskapsvalet finns starka namn. Men partiordförande Anna-Maja Henriksson avvaktar med sin kandidatur.

Nyhetsbild

Henriksson: "Det ser bättre ut för läkarhelikoptern"

SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson vill se verkställighet när det gäller läkarhelikoptern i Österbotten. Just nu jobbar man för en modell där helikoptern kopplas till sjöräddningen.

Nyhetsbild

Norrgård leder SFP i Österbotten

Vasabon Martin Norrgård är ny kretsordförande för SFP i Österbotten. Valet var enhälligt.

Nyhetsbild

Torvalds efterlyser vargdokumentation

EU-parlamentariker Nils Torvalds vill ge kommissionen bevis på vargens närvaro i Österbotten. Han efterlyser fotografier av vargspår nära bebyggelse.

Nyhetsbild

Mäktiga toner fyllde Kristinahallen i stor show

Över 500 personer såg lördagens första föreställningen av Hollywood Show i Kristinahallen, med över 100 personer på scen.

Nyhetsbild

I höst är pulpeterna utbytta mot fiskdisk

Förvandlingen av skolbyggnaden i Nämpnäs till fiskförädlingshall har inletts. Huset töms nu på återstående lösöre och ytmaterial har börjat rivas ut. Målet är att ombyggnaden ska vara klar så att man kan flytta in på senhösten.

Ingen vill bli skolpsykolog

Den nya tjänsten som skolpsykolog i Kristinestad hade inte lockat någon då ansökningstiden gick ut. Tjänsten är gemensam för det svenska och finska skolväsendet.

Nyhetsbild

Norrback nomineras som riksdagskandidat – Antfolk kretsens nya vicebas

Svenska folkpartiet kommer att nominera den första gruppen riksdagskandidater vid kretsmötet på Bergö på lördag. Bland dessa sju finns Anders Norrback från Övermark. Henrik Antfolk från Tjöck kommer i sin tur att få en plats i kretsstyrelsens presidium, som ny vice ordförande.

Nyhetsbild

Nu finns ett klart förslag: Kaskö bygger dagis

Det nya daghemmet skulle byggas ihop med nuvarande skolan längs Slussgatan. Gymnastiksal och kök ryms i samma byggnad.

Nyhetsbild

Lappfjärd på översvämningslista

NTM-centralen har gjort en ny bedömning över riskområden för översvämningar i Österbotten och rankar nu Lappfjärd som betydande riskområde.

Nyhetsbild

Hemslöjdsföreningen och vänstugan tar i bruk nyrenoverade hus

Solen skiner i vår extra varmt på Kristinestadsnejdens Hemslöjdsförening och vänstugan Primula. Nu återvänder de till den nyrenoverade Hemslöjdsgården.

Polisen utreder vanvård i Lappfjärd som djurskyddsbrott

Förra veckans fredag tvingades veterinären att avliva minst ett får på gården i Lappfjärd. Flera brister hittades vid en omfattande inspektion i tisdags.

Nyhetsbild

Kstadselever väljer hellre idrott än kultur

När lågstadieeleverna i Kristinestad får välja mellan att använda årets bidrag till Lilla parlamentet för kultur eller idrott vinner det senare. I september ordnas idrottsdag där samtliga elever får pröva på om inte allt, så nästan.

Nyhetsbild

40-årig manskör blandar nytt och gammalt

I 40 år har Närpes manskör varit en resurs inom kulturlivet i Närpes. Kören har ett brett register. Traditionella manskörssånger blandas med moderna låtar.

Nyhetsbild

Närpes testar gratis dagvård i sommar

I Närpes går man in för att testa avgiftsfri dagvård under sommarmånaderna juni–augusti. Försöket genomförs i sommar.

Nyhetsbild

Utbyggnad behövs om Pjelax daghem flyttas

Lokaliteterna används i dag maximalt i Pjelax skola. Det finns i dagsläget inte rum som kunde användas för dagvårdens räkning. Om byns daghem ska flyttas till skolan behövs en tillbyggnad.

Nyhetsbild

Han vågar fortfarande tro på midsommarpotatis

HÄRKMERI. I fjol kom potatisen i jorden 19 april, året innan den 11. Nu beror allt på vädret om vi ska få Härkmeripotatis till midsommar, säger Kaj Berglund.

Misstänkt i pistoldrama häktades

KRISTINESTAD En 31-årig man från Kristinestad häktades i Österbottens tingsrätt på onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök och för olaga hot.

Nyhetsbild

Skrattnäsvägen får ny beläggning

Närpes/Kristinestad Det är tunnsått med beläggningsprojekt i Sydösterbotten i sommar. Men Skrattnäsvägen mellan Pjelax och Kristinestad, den ska i varje fall få ny beläggning.

Nyhetsbild

Får medalj för forskning om Dagsmark

Kristinestad Känslan då man hittar något nytt eller kommer på ett samband är helt otrolig. Det säger Kristinestadsbon Lasse Backlund, som försöker samla så mycket material som möjligt om Dagsmark och presenterar det i elektronisk form. I dag får han Folkbildningsmedaljen för sina gedigna insatser.

Nyhetsbild

Skarven anlände till Sydösterbotten

NÄRPES/KRISTINESTAD Under veckoslutet flög ett 60-tal skarvar in till Pjelaxfjärden i Närpes och även i Sideby inrapporteras förekomst. Oljning av ägg på Storgrynnan inleds i början av maj.

Pistoldramat i Kristinestad: Den skadade har fått lämna sjukhuset

Den person som skadades i ögat vid söndagsmorgonens bråk i Kristinestad har nu fått lämna sjukhuset. Polisen har på tisdagen förhört de som var på plats i huset vid pistoldramat, som utreds som misstänkt försök till dråp. Det kan ha varit en gaspistol som avfyrades.

Nyhetsbild

Kristinestad förlänger inte ansökningstid – valet mellan två SFP-politiker

Det blir ingen förlängd ansökningstid för stadsdirektörstjänsten i Kristinestad. De två finalisterna till stadsdirektörstjänsten i Kristinestad, Åsa Blomstedt och Mila Segervall har intervjuats, och lämplighetstestas denna vecka. På måndag föreslår stadsstyrelsen vem som väljs. Fullmäktige väljer ny stadsdirektör.

Nyhetsbild

Disktrasan gav extra krydda åt makaronivällingen

Övermark Havregrynsgröt på måndagar, kött och potatis på tisdagar, makaronivälling på onsdagar, ärtsoppa på torsdagar, mannagrynsgröt med saftsoppa på fredagar och pannkaka med överbliven saftsoppa på lördagar.

Yle: Döda lamm hittade i Lappfjärd – polisen misstänker djurskyddsbrott

Döda lamm och tackor i dåligt skick anmäldes till polisen.