Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Idrottshallen är viktig både för unga och äldre i Kaskö

Verksamheten är i full gång i Kaskö idrottshall redan från klockan nio på måndag morgon. Då kommer både stadens småttingar och pensionärer för att leka och träna.

Nyhetsbild

Hon flyttade till Kristinestad efter nio år i förskingringen

I fjol fick Kristinestad 74 nya invånare i ålderskategorin 19–29. En av dem är Josefin Rönnqvist som bytte bort huvudstaden.

Nyhetsbild

215 flyttade till – och 215 flyttade bort från Kstad

När Kristinestadsbon flyttar är det Vasa som drar. När nya invånare flyttar in är det till kärnstaden, visar statistik från magistraten.

Nyhetsbild

Kaskö Energi får borgen för sanering

Det kommunalägda fjärrvärmebolaget Kaskö Energi ska inleda en sanering av stamledningen. Staden ombeds gå i borgen för lån.

Nyhetsbild

Kstadskvinna blåste över 2 promille

En kvinna från Kristinestad krockade med en lyktstolpe och misstänks nu för grovt rattfylleri.

Nyhetsbild

Närpesföretag belönades med utmärkelser på gala

NTM utsågs till årets företag av Närpes stad. Företagshuset Dynamo och Närpes företagare delade ut priser till ytterligare tre företag på lördagens entreprenörsgala.

Nyhetsbild

NTM har vuxit i snart 70 år och tänker fortsätta med det

Lennart Nordin började med en liten verkstad hemma. Nu har företaget över 600 anställda och fjärde generationen jobbar på NTM. Nu är Nordamerika i sikte.

Nyhetsbild

Mopedist misstänkt för rattfylleri i Närpes

Polisen stannade en person på moped på Gamla Strandvägen i Närpes under fredagen.

Nyhetsbild

Närpes fick mest investeringsstöd till lantbruk i fjol – Nykarleby tvåa

De klart högsta investeringsstöden och räntestödslånen inom lantbruket i Österbotten gick i fjol till Närpes. Förklaringen är växthusen. Nykarleby kom på andra plats.

Nyhetsbild

Nya hvc-läkaren trivs med havet som granne och gillar att tala svenska

Kristinestad Att få använda svenska dagligen är nytt för Saara Simelius. Hon jobbar sedan september som allmänläkare på hälsocentralen i Kristinestad.

Läkarläget bra under kontroll i Kristinestad

Läkarläget är ganska gott nu i Kristinestad, säger tf överläkare Tom Lövdahl.  Fem av sex läkartjänster har innehavare. Han tycker det ser bra ut även inför sommaren.

Nyhetsbild
1

Närpes överväger högstadieskola i trä

Det nya gymnasiet i Petalax ska byggas i massivt trä. Och det är inte uteslutet att det samma gäller för den nya högstadiebyggnaden som ska uppföras på Mosebacke i Närpes. Trä som alternativ till betong  ska utredas då planeringen nu inleds.

Nyhetsbild

Kaskö stänger av värmen i gamla skolhuset - rivning nästa

Rivning väntar den gamla skolfastigheten i Kaskö. Därför stängs nu värmen av.

Nyhetsbild

Ny bro till Högholmen bär 76 ton – i vår kan kanalen muddras

Nästa vecka är den nya bron till Högholmen med en maximal bärighet på 76 ton klar att färdas över. Tanken är att kanalen ska muddras i vår för att ytterligare öka genomströmningen.

Nyhetsbild

Hollywoodstjärnor för en dag

ABI-19. Det var stjärnspäckat på Mosebacken i Finby på torsdagen. Den ena Hollywoodstjärnan efter den andra gjorde entré.

Nyhetsbild

Mingel på torget med abin i Kristinestad

ABI-19. Abi-ropen skallade över torget i Kristinestad när abiturienterna från stadens båda gymnasier mellanlandade där för lite mingel. Tolv års skolgång är över och penkis är ett välkommet avbrott i studierna.

Nyhetsbild

Weekend Snacks utvidgar - Kaskö beredd sälja industritomten

Tekniska nämnden i Kaskö var beredd sälja en industritomt för 10.000 euro. Men stadsstyrelsens ordförande beslöt föra ärendet till fullmäktige, eftersom prisskillnaden är för stor i förhållande till nivån i det nyligen fastställda markpolitiska programmet.

Nyhetsbild

Närpeselever fick visionera om stadens framtid

Elever i stadens skolor har fått vara med och fundera på Närpes framtid. Det gjorde de i form av teckningar, som nu finns med i den nya kommunstrategin.

Nyhetsbild

Himlasockor en sista värmande gest då någon dött

Värmande vita himlasockor är en fin sista hälsning då någon dött. Det säger Cia Rönnqvist och Anne Mattila, som jobbar Åldersro i Lappfjärd.

Nyhetsbild

16–20-åringarna berättar: "Folk kallade mig liten och dum"

De som går i andra stadiet, det vill säga bland annat gymnasier och yrkesutbildningar, vet hur mobbningen kan bryta ner självförtroendet och självkänslan.

Nyhetsbild

21–25-åringarna berättar: "De behandlade mig som luft"

De unga vuxna (21–25-åringarna) har lämnat grundskolan bakom sig för flera år sedan. Men de plågsamma minnena finns kvar.

Nyhetsbild

Mobbade och mobbare vill ha hårdare straff och vettigare vuxna

Hårdare straff, de passiva ska säga ifrån, lärare och andra vuxna måste bry sig mer. Så kan mobbning motarbetas, tycker mobbade och mobbare.

Nyhetsbild

Webb-tv i kväll: Stort seminarium om mobbning

MOBBNING Många är på plats, men VBL sänder även direkt på webben när mobbningen diskuteras på ett stort seminarium i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

De yngsta berättar: "Jag blev slagen och sparkad i korridoren"

De yngsta som berättat om mobbning går i sjunde-, åttonde- och niondeklasser i svenskspråkiga skolor i Österbotten.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Skådespelaren Jenny Malmberg vill prata öppet om mobbning

Det är viktigt att älta mobbningen. Det säger Jenny Malmberg, som uppmanar alla att tala ut och bearbeta sina erfarenheter.

Nyhetsbild

De vuxna berättar: "Lärarna försökte säga till, men ingen tog egentligen tag i det"

Här är mobbningsberättelser skrivna av vuxna, från 26 år och långt upp i pensionsåldern. Det är hjärtskärande tydligt: Skadan kan sitta kvar en lång, lång tid framåt. Mobbning kan förstöra liv.

Nyhetsbild

Österbottniska unga svarar: Så stoppar man mobbningen

Hårdare tag och skärpta straff för mobbare är några av de förslag ungdomar mellan 12 och 20 år i Österbotten ger för att motarbeta mobbning. De flesta vill ha en större medvetenhet om problemet.

Nyhetsbild

Unga företagare säljer armband till minne av mobbad vän

Uppdaterad 19 februari Då det blev dags för Kristinestadsungdomarna Jesper Hemgård, Fanny Roos, Julina Lassfolk och Aryna Ralinskaya att bilda UF-företag var målet klart: Lyfta upp mobbning och psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Mobbningsseminariet om ansvarsfrågan: "Skolan är inte en ö"

Seminariet Ingen mobbning är för tillfället i full gång. Ansvarsfrågan lyftes genast upp på bordet: Vem är det som är ytterst ansvarig för mobbningen?

Nyhetsbild

Nya exportmarknader för potatisen – samtidigt ökar importen

Potatisen tar nya vägar genom export till Sverige, Estland och Danmark. Ändå så osäker att vi koncentrerar oss på den inhemska marknaden, säger Micael Gröndahl på packeriet Lappfjärds potatis i Dagsmark.

Nyhetsbild

HFD satte punkt för kaffekiosktvist i Kstad

Efter en drygt tre år lång process sätter Högsta förvaltningsdomstolen punkt – det var rätt av staden att låta företaget Aimoharppaus arrendera mark för kaffekiosk vid stranden i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nytt kors ska sättas upp på klockstapeln i Sideby

Klockstapeln invid Sideby kyrka ska få ett nytt kors. Det gamla korset är i så dåligt skick att det inte kan restaureras och sättas upp igen.

Nyhetsbild

Närpes får ett lekland

Snart är det dags för lek och stoj i Närpes första stationära inomhuslekland. Rutschbanor, klätterställningar, krypgångar och trampoliner ska borga för att barnen har sysselsättning.

Kaskö köper företagshälsovård av Sydmedi

Uppdaterad. Det blir Sydmedi i Närpes som erbjuder de kommunalt anställda i Kaskö företagshälsovård. Två bolag hade inlämnat anbud.

Nyhetsbild

Moira von Wright om nya jobbet som ÅA-rektor: Roligt, utmanande och hedrande

VASA Moira von Wright blir ny rektor för Åbo Akademi. Akademisk frihet blir ett ledord, mer samarbete ett annat.

Nyhetsbild

Närpes köper brödfabrikens fastighet

Uppdaterad. Närpes brödfabriks fastigheter i Finby står inför ett ägarbyte. Staden vill köpa tomten med byggnader, som av allt att döma kommer att rivas med tiden.

Nyhetsbild

Fusion Vasa-Korsholm skulle påverka sju kommuners miljösamarbete

Uppdaterad. Också samarbetet kring miljö-och hälsoinspektion och veterinärer berörs vid en eventuell sammanslagning mellan Korsholm och Vasa. Nu ska avtalet justeras.

Nyhetsbild

Trio flaggar för Norden och jubilerande samarbete

Väcka intresse och känsla för och ge kunskap om Norden. Så kan man kort beskriva vad Pohjola-Norden i Kristinestad jobbar med. Föreningen firar 70-årsjubileum i år.

Nyhetsbild

Kaskö ökar invånarnas digitala kompetens

När den gamla trotjänaren slutligen ger upp och du måste skaffa en ny telefon, ställs du inför faktum att den nya har långt fler funktioner än du förstår dig på. Att börja experimentera på egen hand kan kännas svårt.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Korsnäs bygger upp ett nytt Lärknäs

KORSNÄS Storsatsningen på serviceboendet Lärknäs i Korsnäs blir av. Beslutet fattades av fullmäktige på måndagskvällen.

Vägdirektören: Några 20 centimeter djupa spår vill vi inte se

Årets vinter har varit lättare och klagomålen till NTM-centralen betydligt färre. Men 20 centimeters djupa spår ingår inte i avtalet med entreprenören, säger vägdirektör Anders Östergård.

Nyhetsbild

Bedrövligt, tycker ortsbor och trafikanter om Skaftungvägens skick

Tre stycken 15–20 centimeter djupa spår – och en mötande bil. Välkommen till verkligheten för de som använder landsväg 6600, mellan Härkmeri och Sideby.

Nyhetsbild

Lärknäs har kommit till vägs ände – anställda fick symptom

Det är inte så länge sedan Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs renoverades. Ändå har det varit problem med dålig inomhusluft. Trots många olika åtgärder kvarstår problemen och nu har kommunen kommit till en punkt där man anser att det är bäst att riva så gott som hela rasket.

Nyhetsbild

Förlängd tid för Esperi Care att lämna in Ulrika-utredning

Esperi Care har ansökt och beviljats tilläggstid för sin utredning om verksamheten vid Ulrika-hemmet i Kristinestad.

Nyhetsbild

Personbil fick sladd – hamnade på järnvägsspåret

Närpes Inga personskador uppstod efter att en bil fått sladd vid järnvägsbron i Finby.