Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Tjöck skola blir daghem och förskola i höst

För tillfället är aktiviteten i Tjöck skola ganska låg, men till hösten blir det desto mera fart och fläkt då daghems- och förskolebarnen flyttar in. Utöver detta ska också lunchen för Kristinestads skola kokas i Tjöck skola.

Nyhetsbild

Snart 50 år efter pojkstrecket kliver förövarna fram: Det var vi som lade likkistan på vägen

KASKÖ. I nästan ett halvsekel har det varit en väl förborgad hemlighet men nu träder Bernth Nylund och Mats Hellström fram: Det var vi som lade barnkistan på vägen – och vi ångrar ingenting.

Nyhetsbild

Nu rustas idrottsplanen i Korsnäs upp – första gången sedan den byggdes

De närmare 40 år gamla löparbanorna i kolstybb vid centralidrottsplan i Korsnäs byts ut till allvädersbanor. Upprustningen inleddes på tisdagen.

Avslag på lönehöjningar för daghemspersonal i Kaskö

Närvårdarna inom småbarnsfostran i Kaskö beviljades inte löneförhöjning. Fullmäktigeledamöterna Catarina Skur och Solveig Björklund föreslår i en motion att närvårdarna på daghemmet Ankaret ska få samma löneförhöjning, ett 150 euros tillägg på lönen, som närvårdarna inom grundtryggheten. Det blev avslag när stadstyrelsen behandlade ärendet på måndagen.

Nyhetsbild

Lastbil med tre ton hallon i diket

KRISTINESTAD En lastbil lastad med tre ton hallon hamnade av okänd anledning i diket på riksväg 8 i Blomträsk i Kristinestad på onsdagseftermiddagen. Ingen skadades i olyckan.

Nya prov togs från Varggrottan – dna ska visa vilka djur som rört sig där

Kristinestad Nya prover har tagits från Varggrottan i hopp om att få mera information om grottan och samtidigt reda ut om och på vilket sätt man kunde fortsätta forska om den.

Nyhetsbild

Kstad sätter ner foten igen: Elöverföringen från Pjelax ska gå under jord

Kristinestad har inget emot att Lantmäteriverket undersöker marken fram till Fingrids elstation. Men något annat än jordkabel kommer inte på fråga är färdkosten.

Nyhetsbild

Efterfrågan på fisk femdubblas inför midsommar

För många är fisk en självklarhet på midsommarbordet, vare sig den är kallrökt, gravad eller varmrökt. Hos Kjell Rosendahl i Rangsby har produktionen femdubblats under veckan.

Nyhetsbild

Katten Vilma besöker veterinären på ny plats

På veterinärmottagningen väntar Henrik Skrifvars tillsammans med katterna Vilma och Ruska på att få träffa veterinären. Mottagningen finns numera i Tjöck, men båda katterna håller sig lugna trots den nya miljön.

Nyhetsbild

Tekniska direktören vill ha högre lön – och nytt jobb

Jarmo Latikka begärde och fick löneförhöjning i Kaskö. Samtidigt söker han jobb i Storkyro. Kaskö förlänger uppsägningstiden.

Högre tomtpris tros skapa fler affärer

Närpes höjer priset på tomter. Det kan göra att fler tomter säljs i byarna, tror styrelseordförande Olav Sjögård.

Nyhetsbild

Efterlyser plan för integrering av invandrade arbetare

En arbetskraftsinvandrare har inte samma skyddsnät som en flykting när hen kommer till Närpes. En handlingsplan efterlyses.

Nyhetsbild

SDP vill utreda sänkt dagisavgift i Närpes

Möjligheten att få dagvård, småbarnspedagogik och att umgås med andra barn ska vara lika för alla. SDP:s fullmäktigegrupp vill utreda avgifterna.

Nyhetsbild

Kaskö förbereder rivning av gamla lågstadiet

Vad kostar det att riva gamla lågstadiet i Kaskö, vad sker med lösöret, vad ska tas till vara, vad ska säljas, vad ska arkiveras och vad ska förstöras? Frågorna är många när Kaskö funderar på framtiden för den drabbade skolbyggnaden.

Nu blir det 34 cent billigare att tömma sin soptunna

Botniarosk sänker behandlingsavgiften för avfallskärlen med tio procent. Den nya avgiften träder i kraft första juli.

Nyhetsbild

Både folk och byggnader är gammaldags på 50-åriga Kilen

– Allt här är så gammaldags. Till och med du är gammaldags. Fast du har moderna skor. Så löd ett av dagisbarnens kommentar om Kilen och programsekreterare Antonia Ingves klädsel under en tidsresa.

Nyhetsbild

Närpes och Kaskö går vidare – folkomröstning tänkbar

Närpes sa enhälligt ja till fortsatt utredning med Kaskö. Gun Granlund (SFP) öppnar för att folkomröstning kan ordnas i bägge städer.

Nyhetsbild

Levande kvalster räddar jordgubbarna från andra kvalster

Övermark Rovkvalster används flitigt som bekämpningsmedel i växthus. Lars-Erik och Annika Nybacka i Övermark är däremot de första i Närpes som använder rovkvalster för att bekämpa jordgubbskvalster.

Nyhetsbild

Det blir längre mellan besiktningarna – effekten för stationerna syns först om ett par år

Närpes Det blir längre intervaller mellan besiktningarna och mer liberala tidpunkter när de nya besiktningsreglerna träder i kraft.För besiktningsstationerna kan det innebära en ojämn arbetsbörda med mindre jobb på vintern och mera under den varmare årstiden.

Nyhetsbild

Nina Wikström en av 2.000 finländare som får medborgarlön: "Kändes som en vinst"

Närpes Nina Wikström deltar i ett unikt projekt med basinkomst, även kallad medborgarlön i folkmun. Hon är nöjd, men regeringen ser redan ut att välja en annan linje trots att försöket ännu pågår.

Försöket samlar information – nästa år får vi reda på hur det lyckades

Närpes Liisa Siika-aho, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet, säger att försöket med basinkomst är en källa till information, en bland flera. Det här är ingen exakt modell för hur socialskyddet ska förnyas.

Nyhetsbild

Ny verksamhet söks till Björnön

I regionen finns stora mängder bioenergimassa och på Björnön står ett urbruktaget kolkraftverk. Nu söks företag intresserade av verksamhet inom cirkulär ekonomi.

Nyhetsbild

50 baracker byggs ihop till 800 kvadratmeter skola

De första barackenheterna som ska bli tillfälliga undervisningslokaler på Mosebacke har kommit. Den 15 juli ska byggnaden vara klar att inredas.

Nyhetsbild

Skata-Ottos vilosten i farozonen när Kstad gräver nya diken

Skata-Ottos vilosten ligger i diket där grävmaskinen ska fram och dess öde engagerar byborna som vill låta flytta kulturstenen och höja statusen.

Ambulans krockade med älg i Kstad

En ambulans krockade med en älg under natten till måndagen. Inga personskador uppstod och ambulansen var inte i utryckning.

Nyhetsbild

Tusentals kubikmeter trämaterial förstördes i branden på industriområdet i Närpes

En stor brand utbröt i en hög med byggnadsmaterial på Högback industriområde på söndag kväll. Brandorsaken är ännu inte fastställd, men polisen ska kontrollera om det finns övervakningskameror i närheten.

Bil vurpade på Molnmossvägen i Finby

En kvinna fick sladd och vurpade med bilen på Molnmossvägen i Finby under lördagskvällen. Inga allvarliga personskador uppstod.

Nyhetsbild

Branden i Närpes släckt

NÄRPES Strax före klockan 22 på söndagskvällen fick räddningsverket larm om en brand på industriområdet vid Högbacksvägen i Närpes. Det brann i en hög byggnadsmaterial, högen var knappt 10 000 kubikmeter stor och bestod till stor del av gammalt virke.

Nyhetsbild

Stor brand i Närpes - virkeshop blev lågornas rov

VIDEO En stor brand bröt ut på Högbackens industriområde i Närpes på söndagskvällen. Åtminstone 15 enheter ryckte ut till platsen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mödosamt få branden i Molpe under kontroll

Det tog nästan hela natten att få markbranden i Molpe helt släckt och eftersläckningen pågår ännu på söndag eftermiddag.

Nyhetsbild

Räddningsverket använde helikopter för att släcka skogsbrand i Molpe

UPPDATERAD En stor skogsbrand uppstod i Molpe på lördag dag. Omkring nio hektar skogsmark fattade eld. Släckningsarbetet pågår till sen kväll.

Nyhetsbild

Öppna portar bland kaptenshus och trädgårdar i Kristinestad

Öppna portar är evenemanget då Kristinestadsborna låter besökare komma in och ta del av de idylliska trähusen och grönskande trädgårdarna. Ett tiotal besöksobjekt är nya.

Nyhetsbild

Han kör fjärde bilen på övertid – men nu slutar Henrik Backman på riktigt

Närpes Så fort jag får bli pensionär ska jag bli det, sade taxichaufför Henrik Backman en gång. Så blev det inte. Han har fortsatt i 13 år och är nu inne på sin fjärde bil sedan han uppnått pensionsåldern. Nu slutar han.

Nyhetsbild

Unga i Sydösterbotten har positiva attityder till finska

Språkdebatten går het. Nationellt kommer det hela tiden nya förslag om hur språkundervisningen ska byggas upp. I synnerhet i Kristinestad är debatten aktuell då man diskuterar ett utökat samarbete mellan det finskspråkiga och det svenskspråkiga skolväsendet. En avhandling gjord i de svenskspråkiga gymnasierna visar positiva attityder till finskan.

Nyhetsbild

Alex Holmlund lärde sig gå igen under utbildningen

Hans ansikte stirrar ner från planscher lite här och där. De är visserligen utskrivna på vanligt A4-papper, men likväl hänger de där och informerar om en teaterföreställning. Hans namn är Alex Holmlund, och han har nyss blivit utexaminerad skådespelare.

Nyhetsbild

Tjuv misshandlade sin kumpan med stol och eldgaffel – döms till tre års fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad inbrott i Malax och Korsnäs uppdagades. Den ena tjuven döms till fängelse efter att ha misshandlat sin kumpan.

Nyhetsbild

Sandberg doktorerar om organiska solceller

Solceller i dag är för ineffektiva. Ett hållbarare och billigare alternativ är organiska solceller, vilket Oskar Sandberg forskat i.

Nyhetsbild

Hund rev tre får i Sideby – avlivades

På fredagsmorgonen fick polisen in en anmälan om att rivna får hittats i en hage i Långviken i Kristinestad. Där hittades också den skyldige – en hund som varit på rymmen sedan natten mellan onsdag och torsdag.

Lärarval tas om i Kstad på grund av jäv

Beslutet att välja Anna Neuman till klasslärare vid Lappfjärds skola upphävdes på grund av partsjäv. Nu ska de sökande intervjuas på nytt.

Nyhetsbild

Nytt tak på Kaskö skola kan kosta en kvarts miljon

Den nuvarande skolan i Kaskö ska få ett nytt tak, helst i sommar. Fullmäktige godkände en summa som var tänkt att hållas hemlig men som kröp fram på mötet.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Sju vill nu bli MI-rektor i Kstad

Den nya ansökningsomgången till tjänsten som rektor för medborgarinstitutet i Kristinestad gav ytterligare fyra namn.

Nyhetsbild

En timme senare post stör företagens rutiner

NÄRPES Sedan posten flyttade sorteringen till Kauhajoki får företaget Napra Rehab i Närpes sina leveranser en timme senare än normalt. Samma måndag som förändringen trädde i kraft, den 4 juni, kom morgonpaketen först på eftermiddagen.

Nyhetsbild

Peter Grannas ny gymnasierektor i Kristinestad

KRISTINESTAD Nye rektorn vid Kristinestads gymnasium hoppas på mer utbyte med finska gymnasiet samt en tydligare marknadsföring av skolans styrkor.