Lokalt

Nyhetsbild

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Nyhetsbild

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Arbetslösheten i Sydösterbotten har minskat med 15 procent på ett år

Färre arbetslösa, fler jobb. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste sysselsättningsstatistiken. I Österbotten är det bara Larsmo som uppvisar bättre arbetslöshetssiffror än Närpes som är god tvåa.

Nyhetsbild

Besökare: "Man märker att folk är stolta över Kristinestad"

Varggrottan, kulturell anda, trähusstad och historia. Vad har de gemensamt? Jo, de lockar turister till Kristinestad. – Vi ville komma och se det vackra, säger Sibboborna Marko Lehtinen och Soila Sariola om varför de turistar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Turistrik sommar i Kstad – "Fler tyska turister än vanligt"

Trots att antalet tyska turister minskar i Finland har de ökat i Kristinestad. – I juli hade vi tyska kunder varje dag, säger Ari Suomi på Bockholmens camping, som i år besökts av 23 olika nationaliteter.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Nyhetsbild

Det räcker nu - resten under jord, tycker tekniska direktören

De negativa konsekvenserna för landskapsbilden får inte negligeras, tycker tekniska direktören i Kristinestad och kräver att samtliga nya kraftledningar till elstationen i Kristinestad dras under jord. Kravet lär klinga för döva öron.

Nyhetsbild

Flera och bredare ledningsgator när vindkraftsbolagen ska till elstationen

Kristinestad har sagt nej till luftburen kraftledning på stadens mark från Fortums planerade vindkraftspark i Böle-Pjelax. Nu undersöker bolaget ändå luftledning och en ny tvångsinlösningsprocess kan vänta om hörnet – och fler aktörer följer.

Nyhetsbild

Svenskar kan förhandsrösta i Vasa – "Många har ringt och frågat"

VASA Den 9 september är det val i Sverige. Svenskar som befinner sig i Finland kan förhandsrösta på sex olika ställen, bland annat i Vasa.

Bygginspektör i Närpes börjar bevilja lov i Kaskö

KASKÖ Kaskö stad kan börja köpa byggnadstillsynstjänster av Närpes. På måndag besluter tekniska nämnden i Kaskö om de godkänner offerten från Närpes.

Nyhetsbild

Nu ska äldre få skräddarsydd service

I Närpes försöker man skräddarsy service åt fem klienter inom ramen för ett försök med personlig budgetering. De här äldre bor hemma och behöver hjälp med olika sysslor. Målet med försöket är att de själva i större utsträckning ska kunna påverka hurudan service de vill ha.

Nyhetsbild

Eldade ris – orsakade markbrand

NÄRPES En markbrand bröt ut i Närpes på söndagseftermiddagen. Räddningsverket fick larmet klockan 17.19.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Tre byars runda lockade 51 motionärer

På söndagseftermiddagen gick startskottet för motionsloppet Tre byars runda i Härkmeri. En hel drös deltagare stod redo vid Härkmeri skola inför starten.

Nyhetsbild

Håkan Nordman samlar sitt liv på 400 sidor

Stadsrådet Håkan Nordman vill inte skryta, utan visa tacksamhet för vad han fått göra under sin långa politiska karriär. I höst hoppas den tidigare riksdagsledamoten kunna ge ut sina memoarer. Just nu finslipar han materialet på sommarstugan i Norrnäs.

Nyhetsbild

Nu hoppas bönderna på en tredje vallskörd

Också vallväxterna har lidit i torkan. Bland djurbönderna finns förhoppningar om en tredje skörd då skördarna hittills lämnat mycket att önska. Men det beror, liksom så mycket annat inom jordbruket, på vädrets makter.

Nyhetsbild

Vallväxter dominerar på de sydösterbottniska fälten

Vall, vall och ännu lite vall... Vallen är fortsättningsvis det dominerande inslaget på de sydösterbottniska fälten.

Nyhetsbild

Ett par gifter sig på "drop in-vigsel" i Kaskö

Hon får förrätta en vigsel på lördag, tf kyrkoherde Pirjo Lyytinen i Kaskö. Ett par hörsammade inbjudan till "drop in-vigsel" i Kaskö kyrka 18.8.2018.

Nyhetsbild

"Borde diskutera först med YA och Sedu innan man springer till Vasa"

Kristinestad Varför ska vi bidra till att utarma de samkommuner som vi är delaktiga i, och i förlängningen utbildningarnas verksamhetsförutsättningar, frågar sig skolpolitikern Henrik Antfolk (SFP), som anser att det var förhastat att genast vända sig till Vamia för närvårdarutbildning i Kristinestad.

Nyhetsbild

Björklund kandiderar inte i riksdagsvalet

Närpes På fredagen kom ett inte helt oväntat besked: Mikaela Björklund i Närpes meddelar att hon inte kandiderar i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild
1

Stort intresse för närvårdarutbildning – starten kan tidigareläggas

Kristinestad Intresset för Vamias närvårdarutbildning i Kristinestad är så pass stort att startdatum eventuellt tidigareläggs. Rektor Åsa Stenbacka förstår inte uppståndelsen. Vi svarar på ett behov, säger hon om kritiken från YA:s sida.

Nyhetsbild

Affärslokal i Pörtom utsatt för skadegörelse – polisen ber om tips

PÖRTOM Byggnaden där Pörtom handlin tidigare verkade har stått tom sedan affären stängde 2016. Nu har någon eller några brutit sig in via en dörr, tömt skumsläckare i byggnaden och haft sönder ett vattenrör så att vatten sprutat in i byggnaden och runnit ner i källaren.

Polisen körde på travbanan i jakten på misstänkt rattfyllerist

Kristinestad Nu kommer förklaringen till varför en polisbil körde på travbanan i Kristinestad. Patrullen var på jakt efter en misstänkt rattfyllerist och obekanta med omgivningen kom de då in på travbanan.

Nyhetsbild

Ville slippa giftsprutan

Under de senaste åren har det kommit en hel del nya ekoodlare i Sydösterbotten. En av dem som har hållit på länge med ekologisk odling är Ole Antfolk i Övermark.

Nyhetsbild

Ekoodlingen ökar i hela området

Intresset för ekologisk produktion ökar sakta men säkert. Det gäller också i Sydösterbotten, där antalet ekogårdar procentuellt sett är störst i Kristinestad.

Nyhetsbild

Inga kylaggregat i nya Kristinahemmet - "En sommar med Saharavärme motiverar inte kylsystem"

I maj togs det splitternya Kristinahemmet i bruk i Kristinestad. Det finns bara ett problem, värmen. Trots den nya byggnaden finns inget kylaggregat, vilket personal och boende märkt av i sommarhettan.

Nyhetsbild

Lärare vid YA: För få unga Kristinestadsbor vill bli närvårdare

NÄRPES Planerna på ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Kristinestad väcker stor oro i Närpes. Skolpolitikern Anders Norrback säger att den vore ett direkt hot mot Yrkesakademin i Närpes, medan lärare vid närvårdarutbildningen påpekar att intresset för studierna minskat bland Kristinestadsborna.

Vindbesvär i Pörtom går vidare till HFD

Besvär över delgeneralplanen för vindkraftsparken i Pörtom går vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Två besvär har lämnats in.

Nyhetsbild

Kasköpar friat från åtal för hundmisshandel – falsk anmälan misstänks

I RÄTTEN Ett äkta par i 60-årsåldern frias från alla brottsmisstankar. Det som först såg ut som ett vanligt djurskyddsbrott verkar i själva verket vara ett gräl mellan två tidigare kolleger. Där hunden blev ett verktyg för hämnd.

Bara inofficiella diskussioner i Närpes

I Närpes har man ännu inte tagit ställning till möjligheten att ge gratis preventivmedel till unga. Inofficiella diskussioner har ägt rum, men mer än så kan Johanna Borg inte säga.

Vindkraftsplan i Västervik godkändes

Planerna på en vindkraftspark i Västervik-Ömossa i södra Kristinestad tog ett kliv framåt när stadsstyrelsen godkände planförslaget.

Nyhetsbild

Förslag: Gratis preventivmedel till unga i Kristinestad

Från och med nästa år ska Kristinestads unga få gratis preventivmedel. Det föreslår stadsstyrelsen. Därmed blir Kristinestad först av kommunerna i Sydösterbotten att ta det här steget.

Nyhetsbild

Planerar för mera rum i Kantakaupungin koulu

Kristinestad Nu ska en kommitté planera för tilläggsutrymmen i trångbodda Kantakaupungin koulu i Kristinestad. Superbra, tycker Jessica Bårdsnes (Saml) som var en av de som lämnade in initiativ om utbyggnad.

Allt fler finländare studerar utomlands

Under läsåret 2016-2017 studerade över niotusen finländare utomlands. Antalet utlandsstuderande har bara ökat de senaste åren, inte minst bland sydösterbottningar.

Nyhetsbild

Stockholm lockade Oskar Utfolk

Oskar Utfolk flyttade i fjol till Stockholm för att studera till psykolog. Skolan och staden avgjorde valet av studieplats.

Nyhetsbild

Medicinstuderande i Riga – "Långt över mina förväntningar"

Dagsmarksbon Victor Heinonen har velat bli läkare i sex år. I vintras tog han första steget mot detta mål, då han flyttade till Lettland för att studera medicin.

Nyhetsbild

Nadja Prinsén gillar läkarstudierna i Danmark

För fem och ett halvt år sedan styrde Nadja Prinsén kosan mot Århus. På grund av de få platser som Finland erbjuder de som vill studera till läkare på svenska lockade Danmark.

Nyhetsbild

Jessica Palmberg valde tandläkarstudier på andra sidan Kvarken

Efter att ha börjat studerat till lärare i Åbo valde Jessica Palmberg tandläkarstudier i Umeå. – I grunden har jag alltid velat bli tandläkare, säger hon.

Polisbil vållade farligt läge på travbanan

KRISTINESTAD Mitt under pågående träning med travhästarna möttes tre hästekipage till sin stora förvåning av en polisbil i en kurva på travbanan i Kristinestad. Det kunde ha gått illa, säger en av tränarna.

Nyhetsbild

Elkrångel ledde till rökutveckling

LAPPFJÄRD. På måndagsförmiddagen fick brandkåren larm om rökutveckling i en kontorsfastighet i Lappfjärd. Ingen brand konstaterades.

Nyhetsbild

Säkert att bada i Lilla Sandjärv igen

Förra veckans provtagningar visade på förhöjt antal tarmbakterier i Lilla Sandjärv i Ömossa. På måndagen gav Västkustens miljöenhet grönt ljus för bad i insjön igen.

Nyhetsbild

Dyster stämning bland personalen efter nedläggningsbesked

Stämningen var dyster bland de anställda på Närpes Brödfabrik på måndagsförmiddagen. På fredagen hade de fått besked om att det anrika bageriet tvingas lägga ned verksamheten. 18 anställda blir utan arbete då verksamheten upphör.

Nyhetsbild

Närpes Brödfabrik avslutar verksamheten i januari

Närpes Det anrika bageriet Närpes Brödfabrik upphör med sin verksamhet i januari. De 18 anställda har informerats om den förestående nedläggningen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

FSD tror på riksdagsledamot från Österbotten

NÄRPES Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten samlades för sommarträff i Närpes på söndag. FSDs riksdagsledamot och socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta var på plats som festens talare.

Nyhetsbild

Gun-Britt Stenberg årets Kulturbärare i Korsnäs - "har troligen världsrekord i antalet stickade Korsnäströjor"

KORSNÄS På den första Korsnäsdagen utsågs Gun-Britt Stenberg till årets kulturbärare 2018.

Nyhetsbild

Vill utbilda närvårdare i Kristinestad

Kristinestad/Kaskö

Det är svårt att hitta vårdpersonal. I Kaskö och Kristinestad hoppas man kunna inleda en ny tvåspråkig närvårdarutbildning för att få fler händer i vårdarbetet.

Nyhetsbild

Närvårdare vill ge äldre en värdefull vardag med guldkant

Kristinestad En guldkant på vardagen är viktig för de äldre, säger närvårdare Cia Rönnqvist vid Åldersro. Hon jobbade i många år med barn och ungdomar. Nu vill hon ge de äldre har en värdefull vardag.

Nyhetsbild

Rektor: Ny utbildning innebär konkurrens för YA

Det blir en direkt konkurrens med YA om Vamia börjar utbilda närvårdare i Kristinestad. Ingen har varit i kontakt med oss, säger rektor Boris Ståhl vid Yrkesakademin i Österbotten.