Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Vikarier för sjukskötare valda bland sju sökande

Två vikarier som sjukskötare inom hemvården i Närpes har valts bland totalt sju sökande.

Nyhetsbild

Dags räkna vargspår i Sydösterbotten igen – jägarnas protest gav effekt

Tidigare vintrar har jägarna själv gett sig ut för att ta reda på hur många vargarna riktigt är. Den här gången får man myndigheterna med sig.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: "Stor-Nalle" från Sverige kör ut virke ur Kristinestads skogar

Ur Historiska arkivet vecka 3/1970. Härkmeribröder kör ut virke ur stadens skogar, Övermark fick barnträdgård och Kristinestad kan få elanläggning av atomverksklass. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 13–18.1.1970.

Nyhetsbild

Många går vilse i den digitala djungeln – nu ska de guidas rätt

När digitaliseringen går framåt riskerar folk gå vilse bland allt det som nätet har att erbjuda. Nu ordnas en digimässa som ska försöka guida dem rätt.

Nyhetsbild

Han valde hemorten och ångrar inte en dag att han blev polis

Mathias Eriksson från Närpes valde polisyrket: Inte en dag är den andre lik då man aldrig vet vad som kommer att hända. Han är stationerad vid polisstationen i Kristinestad – där man trots fyra försök inte fått en tjänst som utredare besatt.

Nyhetsbild

Polispatrullen opererar över större område – tack vare Erica

Tanken är att larmtiderna förkortas när nödcentralerna sänder ut närmaste patrull, oavsett vilket fältchefsområde den tillhör.

Nyhetsbild

Bussbolag vill hålla pendlarbiljettens pris på samma nivå – trots att stödet tagits bort

Det ser ut att lösa sig med regionbiljetten i Sydösterbotten trots att det statliga och kommunala stödet uteblir. Avsikten är att en ny typ av biljett ska ersätta den tidigare regionbiljetten.

Nyhetsbild

Pendlare uppskattar bussturer till Vasa – men det finns en smärtgräns för priset

Närpesbon Anna Mügge har i flera år pendlat med buss till Vasa. Det vill hon gärna fortsätta med. Hon hoppas att biljettpriset inte höjs så mycket att smärtgränsen kommer emot.

Nyhetsbild

Här livar volontärerna upp stämningen – Sylvia gillar när Lasse är på besök

Att vara volontär är roligt och givande, säger Lasse Eriksson. Volontärerna är guld värda, säger i sin tur tillfälliga enhetsledaren Sandra Skogman. Och Sylvia Övergård uppskattar att de kommer på besök.

Nyhetsbild

Skolelever ska få tak över huvudet i väntan på bussen – "Det finns ett behov"

Nu ser Lionsklubben i Närpes till att de som väntar på bussen längs Kristinestadsvägen i Finby får tak över huvudet. Och visst, de är medvetna om situationen på Kallmossen.

Två nya städare valda i Närpes

Två nya anstaltsbiträden har valts till Närpes vård- och servicecenter.

Äldreomsorgschefen i Närpes får förlängd tjänstledighet

För andra året i rad är äldreomsorgschefen i Närpes tjänstledig.

Sex ville bli köksbiträde i Närpes

Ett arbete som köksbiträde på Närpes hälsovårdscentral lockade sex sökande. Nu har innehavare valts.

Närpesvägar får bidrag på 120 000 euro

Närpes stad betalar årligen ut bidrag till de enskilda vägarna för sommarunderhåll.

Nyhetsbild
13

Professorn lugnar 5G-oroliga: "Kolla med er fysiklärare, tro inte på rysk desinformation"

Det är inte roligt att vara orolig, men det finns ingen orsak att känna oro för 5G, säger professor Per Ödling. Medan Ryssland underblåser misstron mot 5G i västvärlden satsar Putins rike själv stenhårt på den femte generationens mobiltelefonnät.

Nyhetsbild

Detaljrika tittskåp drar blickar till sig i Kristinestad – "Det är avkopplande att hålla på med"

Detaljrika interiörer i miniatyrformat visas som bäst i Kristinestad. I tittskåp kan man bland annat studera affärer, kök och en bondstuga.

Nyhetsbild

Reningen av Korsnäsvattnet har lyckats bra – men än märker inte konsumenterna av förbättringen

Sedan mitten av november har ett mobilt vattenreningsverk installerats och testats i Korsnäs. Höga halter järn är ett problem i dricksvattnet och redan nu har det visat sig att den nya tekniken effektivt reducerar järnet.

Nyhetsbild

Korsnäsborna betalar mera för vattnet – och det kan bli ytterligare prishöjningar

Vattenavgifterna höjdes från årsskiftet i Korsnäs. Högre driftskostnader är orsaken till att det finns ett tryck på vattenavgifterna.

Nyhetsbild

Närpes skolmusikkår hyllar Queen i vår – "Vi började öva lite i smyg före jul"

I många år har Närpes skolmusikkår dragit fullt hus med sina shower. Nu prövar musikkåren ett nytt koncept. Ett band som gett oss en stor låtskatt med klassiker som Bohemian Rhapsody, Show must go on och We will rock you ger inspirationen – Queen.

Nyhetsbild

Forskare: Rädda vuxna hindrar de ungas digitala utveckling

Res er upp eller kolla mobilen om ni håller på att somna, är uppmaningen docent Elza Dunkels ger åhörarna. Hon ska ändå prata i en och en halv timme. Ämnet är ungdomar och nätanvändning, och hennes råd till föräldrarna är: "Ta det lugnt, det ordnar sig".

Nyhetsbild

HSS Medias enkät om ensamhet väcker stort intresse

Ett dygn efter lanseringen har över 400 personer svarat på enkäten. Här presenteras ett resultat från undersökningen hittills.

Två förtroendevalda lämnar uppdrag i Kristinestad

Två förtroendevalda i Kristinestad anhåller om befrielse från sina uppdrag. Ny medlem i välfärdsnämnden och i finskspråkiga utbildningsnämnden ska därför utses.

Nyhetsbild

Snön lyser med sin frånvaro – nu väntar Theo och Signe på lite kyligare dagar

På onsdag eftermiddag uppgick temperaturen till fem plusgrader i Näsby och ingen snö fanns i sikte. Theo och Signe Malm är två – av säkert många – som nu väntar på lite kyligare dagar, och mest av allt på snön. Se bilder från en snöfattig vinterdag här.

Nyhetsbild

Titlar och arbetsuppgifter ändras för ledande tjänstemän i Kristinestad

Ekonomidirektören och personaldirektören i Kristinestad får nya uppgifter och nya titlar och kanslichefens arbetsuppgifter ändras när staden bygger om i organisationen.

Nyhetsbild

Jobbar målmedvetet för ny butik – en plats där byborna kan mötas

Målet är klart: På försommaren ska Härkmeri åter ha bybutik och en mötesplats. Tecknandet av andelar översteg drivkrafternas vildaste fantasier.

Uppfödning av fiskyngel på land utreds i Kaskö

Möjligheterna att i Kaskö föda upp fiskyngel på land med ny teknik ska utredas. Det kostar 30 000 euro och arbetet görs av Gaia Consulting.

Tre nya medlemmar i Kaskös ungdomsfullmäktige

Ungdomsfullmäktige i Kaskö har i år sju medlemmar. Det är två fler än under 2019. Tre medlemmar är nya.

Nyhetsbild

Kaskö går med i utredning om persontrafik på spår

Kaskö är med i utredningen om persontrafik igen kan inledas längs järnvägen i Sydösterbotten. Rapporten ska bli färdig i mars och görs av företaget Proxion.

Nyhetsbild

Nu ska badvattnet vid Sandbanken förbättras – men muddringen sker först i höst

Snart ska äntligen badgästerna vid campingplatsen i Kristinestad få blöta ner sig i vatten av bättre kvalitet efter att området mellan Högholmsbron och Hemgrund muddras. Tillståndet kom på fredagen men projektet inleds först i september.

Nyhetsbild

Personbil körde ut framför långtradare på 80-väg i Närpes – "Kunde ha slutat illa"

En trafikolycka, där en långtradare körde in i sidan på en personbil, inträffade i korsningen av Nyholmsvägen och Närpesvägen på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Halv miljon känner sig ensamma – nu sätter VBL, ÖT och Sydin fokus på ensamheten

Känner du dig ensam? VBL, ÖT och Sydin sätter nu fokus på ett av de stora samhällsproblemen i dag: den ofrivilliga ensamheten.

Nyhetsbild

Svara på vår undersökning: Är ensamhet ett problem?

Finland sägs vara det lyckligaste landet i världen. Å andra sidan uppger många att de känner sig ensamma. Hur går det ihop?

Nyhetsbild

1000 liter brännolja stals från Pörteborg – "Påfyllnadsröret hade slagits sönder"

PÖRTOM Pörteborgs ägare Glenn Björkqvist gjorde en otrevlig upptäckt på tisdagen. Någon har stulit över 1000 liter brännolja ur cisternen på servicestationens gårdsplan.

Nyhetsbild

Österbotten klimatsmartare med vindens hjälp – "Men industri i skogen drabbar djur och natur"

Österbottens landskapsplan 2040 är på slutrakan. Ännu finns ett par veckor tid att tycka till, sedan ska den godkännas. Vindkraft och skogsbruk och dess följder för djur, fågelliv och naturvärden diskuterades mest vid stoppet i Närpes.

Nyhetsbild

Claseric kan försjunka i timmar i gamla tidningar: "Det är ingenting då man börjar läsa gamla tidningar"

Tidning efter tidning, årgång efter årgång, sida efter sida. Claseric Gull bläddrar, ögnar genom sidan, stannar upp om han ser något intressant och tar en bild. Just nu håller han på med årgång 1937 av Kaskö tidning.

Nyhetsbild

Dominic tar det säkra före det osäkra och blir finländare: "Svårt att förutspå innebörden av brexit"

Britten Dominic Fell i Övermark väntar nu på att få bli finsk medborgare. Framtiden med brexit känns oviss. Han tänker också säga upp sitt brittiska medborgarskap.

Nyhetsbild

Brexit fick Mike göra slag i saken efter 30 år – nu är han en fullvärdig finsk medborgare

Det var först i och med brexit som Mike Roddis i Lappfjärd gjorde slag i saken och ansökte om finskt medborgarskap. Något han egentligen tycker han kunde ha gjort för länge sedan.

Nyhetsbild

Ägare släckte brand på svinfarm i Pörtom

På måndagskvällen började det brinna i en svinfarm på Långbackvägen i Pörtom.

Nyhetsbild

100 parkeringsplatser, 5 000 kvadratmeter butiksyta – nu förhandlar han med nationell aktör

Esa Itälaaksos tomt på Östra sidan i Kristinestad är putsad och klar att bebyggas. Förhandlingar förs med två aktörer och de ska förhoppningsvisledas i mål i början av sommaren.

Nyhetsbild

Persontrafik kunde återuppstå med hjälp av duospårvagnar

Ny persontrafik längs järnvägen kan bli verklighet även i Sydösterbotten. Den här möjligheten utreds just nu för tre olika banavsnitt i Österbotten och Södra Österbotten. Kasköbanan är med i utredningen.

Föreningar i Korsnäs delar på 12 160 euro

Ur årets budget i Korsnäs går 12 160 euro till olika föreningar och organisationer som verksamhetsunderstöd. Här är mottagarna.

Nyhetsbild

Om Pappersförbundets strejk blir av drabbas två företag i Sydösterbotten

Tre stora fackförbund har varslat om strejk i slutet av januari. Om Pappersförbundet då strejkar berörs två företag i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Färre uppdrag för räddningsverket i fjol – men folk larmar oftare om djur i nöd

I fjol ryckte Österbottens räddningsverk ut på färre uppdrag än året innan. Men byggnadsbränderna ökade – och folk slog oftare larm när det gällde djur i nöd. Här kan du se kommunvis statistik för Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Det försvunna dokumentet är återfunnet – "En onödig övning"

Dokumentet med motiveringarna till varför Kristinestad inte borde godkänt grundavtalet för välfärdsområdet hittades mellan bilagorna.

Nyhetsbild

Flera träd blåste omkull i stormen – brandkåren fick röja på motionsbanan

Stormen fällde träd och gjorde hushåll strömlösa på lördagkvällen. I Kristinestad var nästan 360 hushåll utan el och i Närpes omkring 330.