Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kyrkligt val igen i januari i Kristinestads svenska

Den 27 januari 2019 blir det val av representanter till kyrkofullmäktige i Kristinestads svenska församling. Bara sex kandidater fanns i första omgången till fullmäktige. Nytt församlingsråd väljs i normal ordning den 18 november.

Nyhetsbild

Staden planerar riva Päivis-huset - skyddat i generalplanen

Närpes stad vill riva det så kallade Päivis-huset i Närpes centrum. Huset är skyddat i generalplanen.

Nyhetsbild

Liga stal båtmotorer i Kristinestad

Fem män har häktats för en grov stöld. Ligan stal båtmotorer från Skärivägens båthamn i Kristinestad förra veckan.

Nyhetsbild

Veterinärgård i Pörtom ska rivas - men inga rivningsanbud kom

Den före detta veterinärgården i Pörtom ska rivas. Den står oanvänd och anses vara i dåligt skick.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart vad "elfelet" berodde på

NÄRPES Fastighetsbolaget väntar på polisens och brandmyndighetens rapport om vad för slags elfel som egentligen uppstod i bastun i Mitt i stan-huset i Närpes. Saneringsarbetet pågår fortsättningsvis. Huset stod klart för fyra år sedan, och även huvudentreprenören Lemminkäinens representant inväntar utredningen.

Nyhetsbild

Årets flyktingman: I Afghanistan har de flesta ett avskedsbrev i byrålådan

Kristinestad Årets flyktingman Ahmad Hosseini missar inte en chans att påverka och delta i samhället. Han vill sudda ut fördomar mot flyktingar och förhindra tvångsutvisningar. På torsdagen besökte han Kristinestad.

Nyhetsbild

Vindkraftsbesvär från Rangsbybor avslogs – Minimiavstånd inte juridiskt bindande

uPPDATERAD. Förvaltningsdomstolen avslår besväret mot delgeneralplanen för Björklidens vindkraftspark. 35 personer, de flestas Rangsbybor, motsatte sig planen som möjliggör sju vindkraftverk, vissa på kortare avstånd än två kilometer från bostadshus.

Nyhetsbild

Kunder hinner inte hämta ut sina paket – frön och lökar kommer i retur

Företaget Exotic Garden i Nämpnäs beskriver ytterligare en dimension av de problem som förekommit med postens service på senare tid: Postpaketen ligger en vecka hos posten. Sedan skickas de tillbaka till avsändaren.

Nyhetsbild

Nästa sommar blir det turistinfo och sommarcafé i torgbodarna – som blir ännu fler

Närpes Torget i Näsby lär liva upp extra mycket nästa sommar. Turistinfon och ett sommarcafé flyttar in i torgbodarna och om allt går enligt planerna ska två bodar till inta plats på torget.

Nyhetsbild

Bristande lokalkännedom en orsak till att brev inte hittar rätt – "Det finns en del att korrigera"

Postens sorteringsstation i Kauhajoki har ofullständiga adressregister för Närpes. Det har orsakat förseningar i leveransen och ett flertal brev har skickats tillbaka till avsändaren.

Nyhetsbild

Fyra företag får ge anbud på vården i Kristinestad

Fyra stora privata vårdbolag fick frågan om de vill ta hand om öppenvården i Kristinestad. I medlet av november ska de ha svarat.

Nyhetsbild

Strömmingsförädlare i Kaskö fick ny ägare

Uppdaterad. Företaget Kuivaniemen Kala i Kaskö, som är specialiserat på att filea strömming, får ny ägare. Bröderna Reijo och Jari Suutari har sålt företaget till Kalaneuvos-koncernen som fortsätter med verksamheten i fiskehamnen. Och en nysatsning i Kaskö kan bli aktuell.

Nyhetsbild

Fullt hus i Kaskö – då får äldre flytta till boenden i grannstaden

Tidvis finns det inte rum för alla klienter på äldreboendet Mariehemmet i Kaskö. Då måste man köpa platser på boenden i grannkommunerna. Nu behövs ett tilläggsanslag för köptjänster.

Nyhetsbild

Litet oljeutsläpp i Kalax

Ett mindre oljeutsläpp inträffade på Strandvägen i Kalax vid 15.30-tiden på tisdagen. Det var en hjullastare som började läcka olja.

Nyhetsbild

Närpes är ett nordiskt exempel på attraktiv landsbygdsort

Vad gör en landsbygdsort så attraktiv att folk flyttar dit? För att söka svar på den frågan kom forskaren Michael Kull till Närpes.

Nyhetsbild

Från Uleåborg och Brahestad till Kristinestad för företagande

Ali Qurbon och Fazel Mahammad hade aldrig satt sin fot i Kristinestad, men hört mycket gott om stan och ville starta gemensamt företag. Nu har de gjort slag i saken.

Nyhetsbild

Närpeskaplan slutar – Kvevlax behöver kyrkoherde

Tjänsteförhållandet för kaplanen i Närpes församling Lars Lövdahl upphör på egen begäran den 31 december. Lövdahl går i pension.

Nyhetsbild

"Nattpatrullen det bästa vi fått"

Maj-Lis Gullström tycker det är så tryggt som helst med nattpatrullen. Hon bor på Solgärdet i Övermark där de boende från årets början har möjlighet att få tillsyn och hjälp nattetid. Nattpatrullen rycker också ut till sådana som bor hemma.

Nyhetsbild

Utredaren: Kaskö får behålla service vid en fusion

Frågan är inte om Kaskö ska ha en skola, utan hurdan skola det ska vara. Det säger fusionsutredaren Göran Honga.

Nyhetsbild

Stora störningar i postutdelningen i Närpes – "Vi får aldrig någon post längre"

I höst har påfallande många brev hamnat på irrfärder i Närpes. Ibland kommer de inte alls fram. Ibland trillar de än hit och än dit och kommer småningom tillbaka till avsändaren med en röd lapp påklistrad: Adressaten okänd.

Nyhetsbild

Klartecken för Kårkullas nya dagcenter i Kristinestad

Ett nybygge för dagverksamheten i Kristinestad ingår i det budgetförslag för nästa år som Kårkullas fullmäktige nu klubbat av. Det uppförs intill boendet vid Sjömansgatan.

Oljelager på Björnön ska tas i bruk igen nästa år

Arbetena med att tömma det 360.000 kubikmeter stora underjordiska oljelagret på Björnön har pågått ett par veckor. Lagret ska enligt vd för Alfa Oil tas i bruk igen nästa sommar.

Nyhetsbild

Alla stenars moder för fin bli promenad – entreprenören tackar och går till sjöss

I över 50 år har Jukka Myllyniemi grävskopa format och radat stenmur. Men aldrig har tänderna råkat på en lika unik sten som påträffades i inre hamnen, sannolikt resterna efter den våldsamma sågverksbranden på 1940-talet. För fin att gömma bort i förlängningen av strandpromenaden, tycker han.

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Rauha, Elsa och Alma hemma igen efter en vecka i Lappfjärdsskogarna

På lördagen vid 11-tiden spatserade de försvunna fåren från Lillsund på Härkmerivägen, medtagna efter en vecka på rymmen. Med havre lockades fåren in i ett garage. Familjen Levola fick hem sina kompisar.

Rektors rättelseyrkande förkastades i Kristinestad

Ett rättelseyrkande som gäller lönen för svenska gymnasiets rektor i Kristinestad har förkastats. Minna Vanhamäki, rektor för finska gymnasiet och högstadiet, ansåg att lönen var för hög i förhållande till hennes.

Nyhetsbild

Närpesbo körde för fort i Malax

MALAX 135 på 80-område gjorde att 20-åring blev av med körkortet.

Nyhetsbild

Missionärsparet Sjöbacka: "Alla i Kenya har mobiltelefoner"

När Kristian och Chamilla Sjöbacka åker till Kenya möter de ett land som har gått framåt i utvecklingen sedan senast. Speciellt den tekniska utvecklingen har rusat fram bara på ett par årtionden. I november blir paret Sjöbacka från Övermark missionärer i Kenya, för andra gången.

Nyhetsbild

Här är överkonstapelns sju tips för en säkrare vardag

KRISTINESTAD Vilket är det enklaste sättet att bryta sig in i ett hus? Publiken fick frågan av överkonstapel Mikael Appel då han på fredagen talade om säkerhet för äldre på kulturhuset Dux i Kristinestad.

Nyhetsbild

De vill inte vara försökskaniner för vindkraften – "Vi vill ju bo här i framtiden också"

Motståndet mot den planerade vindkraftsparken i Pörtom är fortfarande stort. Marja Tikkala och Bo Lång betackar sig för att vara provkaniner. De hoppas att vinden vänder och att inga vindkraftverk placeras nära bebyggelsen.

Nyhetsbild

Jakobsson till Närpes då Lövdahl slutar – på söndag håller han avskedspredikan

Kaplanen i Närpes församling Lars Lövdahl går i pension. Han ersätts av Marcus Jakobsson, som nu är kaplan i Övermark kapellförsamling. Den tjänsten lediganslås.

Nyhetsbild

Nu kan både motionärer och jordbrukare ta sig över Finby bro igen

Bommarna är borta och efter fyra år är Finby bro åter öppen för trafik. Många har saknat bron, inte minst områdets jordbrukare och motionärer.

Nyhetsbild

Utombordare stulna – kolla om din motor finns kvar

I torsdags stals utombordsmotorer ur båtar förtöjda vid båtbryggan invid Skärivägen i Skaftung, Kristinestad. Polisen uppmanar nu båtägare att kontrollera om deras motorer finns kvar.

Nyhetsbild

77 påsar blod fylldes i Kristinestad

Fem nya blodgivare mötte upp då Röda korsets mobila blodtjänst besökte Kristinestad på torsdagen. Resultat blev 77 påsar blod.

Nyhetsbild

Nu ska den dåliga inomhusluften på Söff åtgärdas – "Vi måste börja med huset"

Närpes stad har gjort många ingrepp för att komma till rätta med problemen med inomhusluften på Söff i Yttermark. Det har inte hjälpt och nu ska man gå till botten med frågan.

Nyhetsbild

Försvunnen 84-åring i Närpes har hittats

En äldre person försvann i torsdags från sitt hem i Närpes.

Nyhetsbild

Uppdaterad: Den försvunna 84-åringen är hittad

NÄRPES En man på 84 år försvann i Närpes klockan 08 på torsdagen. Polisen bad allmänheten om observationer, och nu är mannen hittad.

Närpes byter till sig områden

NÄRPES Närpes stad byter till sig områden som är intressanta med tanke på utveckling och planering. Fastigheterna finns vid Högback industriområde i Finby, delvis inom detaljplanerat område.

Nyhetsbild

Rustar upp både gammal affär och fiskrökeri i Kaskö

Först hittade Marja Mikkola och Seppo Eriksson ett gammalt affärshus i Kaskö. Inom kort köpte de också ett gammalt fiskrökeri. Att båda måste renoveras avskräckte inte. De trivs i Kaskö och är glada för den uppmuntran de får av Kasköborna.

NTM får arrendera mark för parkeringsplatser

Närpes Trä och Metall, NTM, får arrendera mark för parkeringsplatser för fabrikens behov i Gottböle.

Nyhetsbild

Inne att vara ute för pigga Kristinestadspensionärer

Motion och utevistelse är inte främmande för pigga Kristinestadspensionärer – och utbudet på lämpliga aktiviteter är digert, men gärna skulle stan få anlägga en ordentlig boulebana. Ett 50-tal pensionärer besökte nationella utedagen på torsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Närpes sänker inte dagvårdsavgifterna

NÄRPES Närpes är inte redo att sänka avgifterna för småbarnspedagogiken. Avgifterna är de enda intäkterna för barnomsorgen och en sänkning är därför inte möjlig om staden ska kunna upprätthålla den nuvarande nivån på småbarnspedagogiken, slog stadsstyrelsen fast i sitt svar till en fullmäktigemotion.

Nyhetsbild

92-åriga Valter hade inga problem att hålla balansen

Närpes Valter Stenfors står stadigt på balansplattan. På torsdagen fick han och andra äldre utmana balansen, bekanta sig med chiapudding eller gnugga geniknölarna på Närpes torg.

Nyhetsbild

Ser ingen nytta med GPS-försedda vargar: "Omöjligt och onödigt"

Närpes Rovdjurskontaktpersonen Hans Wickman ser ingen egentlig nytta med GPS-försedda vargar. Att genomföra märkningen skulle vara i princip omöjligt, tror han.

Nyhetsbild

Nästa år blir de pensionärer, Anders och Lasse

Närpes Två trotjänare inom musik och kultur i Närpes – Lasse Eriksson och Anders Teir – går snart i pension.