Lokalt

Nyhetsbild

Östman i Närpes: Regeringens budget en stor risktagning

Redan innan regeringsprogrammet syddes ihop kände man till tre stora utmaningar – där lösningarna fortfarande lyster med sin frånvaro, sade KD:s första viceordförande, riksdagsledamot Peter Östman när han på lördagen talade vid partidistriktets höstmöte i Närpes.

Nyhetsbild

Wasa Teater satsar på tillgänglighet och högklassig underhållning

Ett lapptäcke av olika tidsepoker. Så beskriver teaterchefen Åsa Salvesen Wasa Teaters byggnader. Den stora renoveringen har kommit till sitt slut och nu kan Österbottens regionteater välkomna alla.

Nyhetsbild

Teater tävlar inte mot serietittandet tycker teaterpedagogen

På en teater jobbar inte bara skådespelare. Som teaterpedagog hjälper Sarah Bergkulla publiken att reflektera över teaterupplevelsen och tillämpa tematiken i sina egna liv.

Nyhetsbild

Närpesbon blev skådespelare på läroavtal – "Det är alltid roligt att få spela teater på dialekt"

Jonas Bergqvist inledde sin teaterbana på Närpesrevyn. Sju år efter sin första revy hade han ett läroavtal på Wasa Teater som skådespelare, teatern som sedan tolv år hans arbetsplats. Nu är han aktuell i jubileumsföreställningen Spelman på taket.

Nyhetsbild

Skyddat hus i Kristinestad får rivas i nytt planeutkast

Rivning av ett nu skyddat hus blir möjligt enligt ett utkast till planeändring i Kristinestads absoluta stadskärna. Skyddsstämpeln slopas och höjd byggrätt föreslås. Men rivningsplanerna möter även protester.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Om Esso vid torget och ny vattenledning till Kaskö...

Ur historiska arkivet, vecka 42/1969: Bland annat om oljeinköp i Lappfjärd, Essostationens nya innehavare , Helsingfors aktiebanks Närpeskontor och vem som bygger vattenledningen till Kaskö kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 14–18.10.1969 – för 50 år sedan.

Nyhetsbild

Luciainsamlingen inget undantag – "Alla måste följa lagen"

Ingenting har ändrats då det gäller tillstånd för penninginsamling. Lagen är densamma som förr, men polismyndigheten har under flera år försökt få en likadan process i hela området.

 

Nyhetsbild

Solvängen skonas efter kritik – skogsbruksplan görs om

Kristinestad lyssnade på kritiken och tar fram ny skogsbruksplan. Fint att stora delar av Solvängsområdet föreslås lämnas orört, kommenterar en av kritikerna, biolog Canne Lundberg.

Nyhetsbild

Skottlossning i Kurikka centrum – polisen har fått tag i de misstänkta

På torsdagen vid 15.30-tiden kom larmet om skottlossning i centrala Kurikka i Södra Österbotten.

Nyhetsbild

Skottlossning i Kurikka centrum – polisen har gripit den misstänkte

Det har hörts skott i Kurikka centrum i Södra Österbotten. Personen som misstänks för skjutningen är gripen.

Nyhetsbild

Bristande språkkunskaper stoppar rekrytering för andra gången

Lantmäteriingenjörer är hårdvaluta, krävs dessutom fullständig tvåspråkighet blir det ännu värre. Fråga Kristinestad som misslyckats två gånger och gör ett nytt försök i vår.

Nyhetsbild

Funktionshindrade stöter på många hinder – "Ibland känns det som om vi skulle ha låg status"

Stötestenarna vid Salutorget i Kristinestad är många för dem som har svårt att röra sig. Kanter, trappor och dörrar kan ofta vara problematiska. Sydin gick en vandring på stan med två medlemmar i handikapprådet.

Nyhetsbild

Många trappor gör rådhuset svårtillgängligt

Trappor har länge hindrat rullstolsburna och andra som har svårt att röra sig att ta sig in i rådhuset. Nu ska staden granska tillgängligheten och handikappvänligheten i alla sina fastigheter.

Nyhetsbild

Ingvesgård: Hiss behövs så alla kan komma till rådhuset

Kommunalrådet Hans Ingvesgård hoppas att rådhuset får en hiss som gör det tillgängligt även för personer med funktionshinder. Under sin sjukdomstid fick han upp ögonen för de hinder som finns.

Nyhetsbild

Så har tidigare befolkningsprognoser utfallit – kolla din kommun

Hur mycket ska man egentligen tro på Statistikcentralens befolkningsprognoser? Vi har jämfört ett par gamla prognoser med de faktiska befolkningssiffrorna i Närpes, Kristinestad, Kaskö och Korsnäs.

Nyhetsbild

Allt fler hus fogas till Kaskös sälj- och rivlista

De hårda sparkraven gör att tekniska nämnden vill slippa kostnaderna för fastighetsunderhåll. Nu föreligger även ett förslag om att sälja den ståtliga byggnad som Peter Johan Bladh lät uppföra.

Nyhetsbild

Korsnäs hälsogård rustas upp för 95 000 euro

Olika förbättringsarbeten pågår vid Korsnäs hälsogård. Hela investeringen går på 95 000 euro.

Nyhetsbild

De här ska planera nya Lärknäs – byggstart nästa år

Planeringen av nya Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs kör igång nu. Själva byggarbetet inleds enligt planerna nästa år. Nu har planerare valts.

Nyhetsbild

60 år ingen hög ålder, konstaterade jubilerande pensionärsföreningen

60 år är ingen hög ålder. Många av de 320 personer som kom på fest då Närpes pensionärsförening fyllde 60 år var äldre än så.

Nyhetsbild

Korsnäs Arena-skylt ryms inom de normala ramarna

Den ombyggda centralidrottsplanen i Korsnäs fick, då invigning ordnades i somras, namnet Korsnäs Arena. Nu är det aktuellt att det nya namnet ska synas på en skylt på läktaren.

Nyhetsbild

Bengt återfick sin bänk – med fem minuters marginal

Den försvunna bänken i Benvik har kommit tillbaka. Och tänkte försvinna igen. Nu har Bengt Haglund i Kaskö fått nog och satt dit en plaststol i stället.

Nyhetsbild

Spillvatten från fiskföretag återanvänds – "Vansinne att pumpa till reningsverket i Kaskö"

Jordbrukaren Ralf Wilson i Nämpnäs nappade direkt då han fick nys om planerna att bevattna åkermark med processvatten från fiskförädlingen.

Nyhetsbild

Då fanns enorm framtidstro i Kristinestad – "Men det här var ju helt dödfött"

Framtidstron spirade i Kristinestad. Allt var möjligt, alla var överens – även om att planen på ett semesterparadis vid Kanonviken var en dödfödd idé.

Nyhetsbild

Kanonviken skulle bli semesterparadis för 5 000 gäster och ge 1 200 arbetsplatser

Barer, hotell, motell och botell, restauranger, biluthyrning och bryggplatser. Björkskärsudden i Kristinestad planerades som semesterparadis för att locka europeiska turister och skapa 1 200 nya arbetsplatser. Och skissen som visar hur det skulle se ut finns fortfarande i förvar.

Nyhetsbild
1

Därför blir det ingen penninginsamling vid årets luciaval i Närpes

Det har för varje år blivit allt svårare att ordna penninginsamlingar. Kraven ökar från polismyndighetens sida. I år blir det ingen penninginsamling i samband med valet av Närpesbygdens lucia.

Kristinestadsunga får fira landets självständighet i Helsingfors

Kristinestad valde genom utlottning årets tioåringar som representerar staden i Ständerhuset i Helsingfors, inbjudna av statsminister Antti Rinne.

Nyhetsbild

Korsnäs siktar på mera rörelse på sin arena

2021 är utlyst som Trivselns år i Korsnäs. Inför temaåret vill kommunen få loss pengar utifrån för bland annat idrottsverksamhet som bidrar till trivsel och god hälsa.

Nyhetsbild

Museiverket ratar Kristinestad från världsarvslista

Historiska städer inget unikum, tycker Museiverket och därmed vill man inte ha med Kristinestad på den nationella listan över områden som föreslås till världsarv.

Nyhetsbild

Hundratal ville få veta mera om diabetes

Ett hundratal personer tog sig till torget i Närpes på söndagseftermiddagen där folksjukdomen diabetes stod i fokus. Merparten av dem deltog också i diabetesmarschen, som lionsklubben i Närpes ordnade.

Nyhetsbild

Protesterna i Ecuador nådde Österbotten – "Vi vill bara ha mänskliga rättigheter"

NÄRPES Video. Indianer demonsterar i Närpes för att uppmärksamma våldet mot deras landsmän som demonstrerar i Ecuador.

Nyhetsbild

Se kartan: Sydösterbottniska farleder kantas av vrak

Jakten på sprittunnor lär ha varit livlig när en trålare fullastad med smuggelgods gick på grund på väg till Sideby 1925. Kartan berättar om Finkenwärder och andra vrak.

Nyhetsbild

Utanför Sydösterbotten ligger både rester av ryska galärer och "Kalle Anka-vrak"

I havet utanför Sydösterbotten finns minnen från ryska härjningar, storslagna dykarupplevelser och vrak som ännu inte hittats.

Nyhetsbild

Handelsanställda i Närpes kan gå ihop med avdelning i Vasa

Det är svårt att få folk i styrelsen. Det är också svårt att få folk att gå med i facket. Därför överväger PAM Närpesnejdens handelsanställda att gå med i avdelningen i Vasa.

Nyhetsbild

Vrak kan fördröja utbyggnad av gästhamn

Museiverket kräver att vraket i Stadsfjärden undersöks innan ingrepp i vattenmiljön utförs. Troligen är det en rysk galär som vilar strax utanför småbåtsbryggan.

Nyhetsbild

Så här skulle det förstorade Sjöfartsmuseet se ut

Hela Kristinestads sjöhistoria under ett och samma tak kan bli verklighet inom två år – under förutsättning att sjöhistoriska föreningen får pengar att bygga ut magasinet i Badhusparken. Här kan du se skisser som visar hur nybygget skulle se ut.

Nyhetsbild

Ny samlingslista för kyrkomötesvalet i Borgå stift – "Vi vill försvara jämställdhet"

Den 11 februari nästa år väljs kyrkomöte och stiftsfullmäktige i den evangelisk-lutherska kyrkan för fyra år framåt. I Borgå stift har kandidatlistorna hittills bildats på regional bas, nu läggs en samlingslista med kandidater från alla prosterier fram.

Nyhetsbild

Tommy gav blod för första gången – en av åtta nya blodgivare

Debutanten var där i sällskap med två veteraner. För Tommy Perjus var det första gången. För Seija Nevala femtionde gången och Claseric Gull är ett blodgivarproffs som gett blod hela 86 gånger.

Nyhetsbild

Tekniska chefen startade eget inom byggnadsövervakning

Tekniska direktören Ari-Johan Myllyniemi i Kristinestad har nu grundat eget företag i byggnadsbranschen.

Nyhetsbild

Weekend Snacks kan återuppta produktionen på söndag

KASKÖ Branden i Weekend Snacks produktionshall i Kaskö på onsdagen orsakade några dagars avbrott i produktionen. På söndag väntas tillverkningen vara igång igen.

Nyhetsbild

Bengt byggde bänk – som försvann två dagar senare

Här behövs en bänk, för  motionärer eller bärplockare som vill vila fötterna en stund, eller för de som väntar på en buss, tänkte Bengt Haglund i Kaskö. Han byggde en bänk – som stals två dagar senare.

Nyhetsbild

Nu ska trafiken öka ännu mera på Kasköbanan – satsning på lastplats för virke

Massaved kan köras med tåg från skogarna i Sydösterbotten till fabriker i övriga landet. Nu satsas pengar på att förbättra lastplatsen i Teuva.

Nyhetsbild

Träning i trappor ligger i tiden – här har motionärerna 89 trappsteg

Nu kan ivriga motionärer träna på ett helt nytt sätt i Kristinestad. För 10 000 euro fick man 89 trappsteg.

Nyhetsbild

Planeringen av en vandringsled längs Närpes å igång

I Närpes har det länge funnits planer på en vandringsled längs ån. Nu har staden låtit inleda planeringen i samarbete med en förening i Seinäjoki – och väntar på förslag.

Nyhetsbild

Nu tävlar de på ett helt nytt fält – mot andra snacks

TEMA: Växthus och lantbruk. Närpes grönsaker har de senaste åren försökt styra sin produktion mer mot vad konsumenterna vill ha. Från att tidigare ha konkurrerat med andra grönsaker tävlar packeriet nu även mot produkter som yoghurt och sötsaker.

Nyhetsbild

Ska förse konsumenterna med en miljon kilo morötter i vinter

TEMA: Växthus och lantbruk. En miljon kilo morötter av god kvalitet är målet för morotsodlaren Anders Lillhannus på Paulgården i Lappfjärd – som är en stor producent av morötter i regionen. När nästan två tredjedelar av morötterna är upptagna konstaterar han att det ser ut att bli en helt normal skörd i år.

Nyhetsbild

Firade nationella friluftsdagen med "tuppfäktning"

På torsdagen bjöds det in till tuppfäktning och andra typer av balansövningar och program i Näsby. Den nationella friluftsdagen för äldre firades då med en aktivitetsdag. Se bilder från evenemanget här.

Nyhetsbild

Satsar på en varm station åt kalvarna: "Det är viktigt med värme då de är små och inte tål fukt"

TEMA: Växthus och lantbruk. Ända sedan 1994 har Roger Backholm i Korsbäck, Korsnäs, nästan oavbrutet byggt ut sin nötköttsproduktion. Nu har han grusbädden klar för ännu en byggnad. Kalvarna ska få en egen varm station.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma och sprida information om diabetes – ordnar marsch

På söndag uppmärksammas ett av världens snabbast växande folkhälsoproblem – diabetes – i Närpes. Läkaren Björn Forsén har uppgifter om hur många diabetiker det finns registrerade vid Närpes hvc.

Nyhetsbild

Kaskö planerar samarbetsförhandlingar med personalen

Det är aktuellt med att inleda samarbetsförhandlingar i Kaskö. Stadsstyrelsen kommer inom kort att få ta ställning till förslaget.

Nyhetsbild

Mia Heikkilä ny professor i småbarnspedagogik vid ÅA

Kristinestadsbördiga Mia Heikkilä har valts till biträdande professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi. Professuren är ny och finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.