Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström: Var blev reformen av?

Läs biskop Björn Vikströms påskhälsning till Borgå stift.

Nyhetsbild

Nu pumpar vi upp Österbotten – odla, tävla och vinn!

Kavla upp ärmarna, greppa vattenkannan och börja odla! Den som odlar störst pumpa i vår tävling vinner ett valfritt presentkort till ett värde av 500 euro. Blir det du?

Nyhetsbild

Närpes ger 9 000 euro till Kraft fotboll

Närpes Kraft fotbollsförening får en summa på 9 000 euro i år för ett marknadsföringssamarbete med staden.

Nyhetsbild

Brasorna ser ut att stå orörda på påskafton – börjar det inte regna är det förbjudet att elda

Många föreningar får bereda sig på att ordna påskfest utan brasa på lördag. Meteorologiska institutet har utfärdat varning för markbrand. Om varningen är i kraft ännu på lördag är det förbjudet att tända på.

Nyhetsbild

Ingen påskbrasa – men många har annat program

SE KARTA Ingen brasa i år, men många arrangörer ordnar resten av programmet ändå. Vår karta visar vad som är på gång på påskafton.

Nyhetsbild

Lärartjänster i Närpes fortsätter locka många sökande – till fyra tjänster kom 73 ansökningar

När ansökningstiden till fyra ledigförklarade lärartjänster i Närpes nu gått ut har 73 ansökningar kommit in. Här nedan är namnen på de hugade lärarna.

Nyhetsbild

Spöfiskarnas eldorado hotas igen – fiskelag planterar ut egna öringar

Lappfjärds fiskelag använder pengarna från fiskekorten till att plantera ut egen fisk – med klippt fena. Att ge sig på spöfiskarna är orimligt menar ordförande Paul Hautaviita.

Ministeriet skyller på fritidsfiskarna – vill se fiskeförbud i ån

Det är fritidsfiskarna som decimerar det värdefulla öringsbeståndet, anser Jord- och skogsbruksministeriet. Fiskeriområdet risar planerna på att förbjuda fisket.

Nyhetsbild

Påskbrasorna stoppas av risk för gräsbränder – nu får ingen tända öppen eld i Österbotten

Meteorologiska institutet har slagit fast att det nu är så torrt i markerna att det är förbjudet att göra upp öppen eld. Det betyder att påskbrasorna är hotade.

Kaskö sparar 10.000 euro på färre bussturer

Kaskö sparar drygt 10.000 euro genom att på minska de bussturer som köps. Stadsstyrelsen har godkänt ett nytt ettårigt avtal om köptrafik med Ingves & Svanbäck. Det träder i kraft den 3 juni och kostar 19.527 euro inklusive moms.

Nyhetsbild

Stoppade bioprojektpengar blir domstolssak i Kaskö

Kaskö besvärar sig över beslutet att inte bevilja staden pengar för ett bioenergiprojektet. Beslutet fattades av NTM-centralen i Österbotten som stoppade utbetalningen med motiveringen att krav inte uppfyllts. Kaskö har finansierat projektet ur egen kassa.

Dränkte fyra hundvalpar – dömdes till böter för djurskyddsbrott

En Närpesbo dränkte fyra hundvalpar som var vid medvetande i en hink. Mannen dömdes till dagsböter för djurskyddsbrott.

Nyhetsbild

Kaskö köper tjänster för utveckling av näringslivet

Kaskö stad köper tjänster för utveckling av näringslivet av företaget AppaJee /Oy JTT Ltd. Där ingår utvecklingsprojektet för fiskehamnen som pågår till utgången av september.

Nej till ekonomisekreterare vid skolbyrån i Kristinestad

Önskemålet att en ekonomisekreterare skulle anställas vid skolbyrån i Kristinestad har förkastats av svenskspråkiga utbildningsnämnden.

Jens Westling webbkoordinator i Närpes

Jens Westling har valts till webbkoordinator och dataskyddsombud i Närpes. Stadsstyrelsen valde honom bland åtta sökande.

Nyhetsbild

Nu ska bevisas att skarven äter smolten – även i Lappfjärd

Dansk forskning visar att hälften av öringssmolten blir skarvmat. Nu ska ÅA-studerande Linus Lähteenmäki bevisa att det är likadant i Lappfjärd, vilket kan vara grund för ny ansökan om skarvbekämpning.

Nyhetsbild

Lastbil med torv började brinna i Närpes

NÄRPES En torvlastbil började brinna vid Övermarkkorsningen på Riksåttan i Närpes vid 19-tiden på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Lärknäs blir något mindre än tidigare

En stor del rivs och ersätts med ett nybygge och det som blir kvar byggs om eller renoveras. Så ser planerna ut för Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs.

Nyhetsbild

Korsnäs funderar på egna åtgärder för Strandvägen

KORSNÄS Trots att Korsnäs kommun har fört en mycket aktiv kampanj för att få ny beläggning till Strandvägen har det inte gett önskad effekt. Nu ska man se på vad man kan göra på egen hand för att göra trafiksituationen säkrare i olika delar av kommunen.

Nyhetsbild

Risk för gräsbrand kan förbjuda påskbrasor – Besked ges på torsdag

Det kan bli förbud mot att göra upp öppen eld i Österbotten under påsk. Det betyder i så fall inga påskbrasor får tändas. Räddningsverket ger besked på torsdag.

Nyhetsbild

Större finsk skola kan stå klar våren 2021

Går allt vägen kan utbyggnaden av Kantakaupungin koulu i Kristinestad stå klar våren 2021. Nu ska även undersökas om klasssrummen kan krympas.

Nyhetsbild

Korsnäs skolas rektor: Röklukten är helt borta

KORSNÄS På måndagen var eleverna tillbaka i Korsnäs skola. Gymnastiksalen, där en brand uppstod i torsdags, är stängd tills vidare.

Nyhetsbild

Grannarna gratulerade nya riksdagsledamoten Anders Norrback med hembakat

Det skramlar till i ytterdörren när Ingegärd och Gun Åbacka kommer för att gratulera grannen och nyblivna riksdagsledamoten Anders Norrback. Med sig har de en stor pavlova med frukt som tillbehör, vackert dekorerad och inslagen i cellofan. De är glada och stolta över Norrbacks valframgång.

Fel att inte motivera varför ärende sekretessbelades i Kstad

Kristinestad gjorde fel när staden inte motiverade varför ärendet om utkontrakteringen av öppenvården hemligstämplades. Det säger JO, som dock inte vidtar några åtgärder.

Nyhetsbild

Sannfinländare väntar framgång även i kommunalvalet

Sannfinländarna räknas bland experter till valets vinnare. Partiet slutade tvåa, marginellt distanserat av SDP. Framgången ger näring åt nomineringen till nästa kommunalval säger Jari Salmela,  ledamot i Kristinestadsfullmäktige.

Nyhetsbild

Centern tappade – Vasa centralsjukhus en av orsakerna, säger Paavo Rantala

Centern blev valets stora förlorare och tappade 18 mandat. I Vasa valkrets förlorade partiet 17 000 röster – frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus gjorde säkert sitt, säger partiveteran i Kristinestad.

Nyhetsbild

Ollikainen till riksdagen med hjälp av 1 381 sydösterbottningar – ödmjuk och tacksam

Mikko Ollikainen flyttar in i riksdagsborgen efter att ökat stödet från förra riksdagsvalet med 3 000 röster till totalt 7 753, varav 1 381 kom från Sydösterbotten. Jag känner till människans vardag och det tar jag med mig, säger Ollikainen.

Nyhetsbild

Norrback suverän i Sydösterbotten – valdeltagandet steg i alla kommuner

I alla fyra kommunerna i Sydösterbotten var det fler som den här gången gick till valurnan jämfört med vid riksdagsvalet för fyra år sedan. Mest ökade valdeltagandet i Närpes och Korsnäs. Och obestridlig röstmagnet var regionens nya riksdagsledamot Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

Nanna Rosengård fick över 1000 röster i politiska debuten

Nanna Rosengård, SFP-kandidat från Kristinestad, fick över 1000 röster i sitt allra första politiska val. Men det var Anders Norrback som blev röstmagnet också i Kristinestad.

Nyhetsbild

Anders Norrback knep fjärde mandatet – Sydösterbotten återtog plats i riksdagen

SE VIDEO Spänning rådde in i det sista på Anders Norrbacks valvaka i Närpes. Till slut gick det precis som det såg ut från början. Sydösterbotten får en ledamot i riksdagen.

Nyhetsbild

Se direktsändningarna från valvakan på Bock's i Vasa igen

VIDEO Här hittar du våra direktsändningar från valvakan på Bock´s.

Nyhetsbild

Följ valvakan på Bock's – uppsnack inför och analys av förhandsrösterna

Uppsnack inför resultatet från förhandsröstningen med statsvetaren Thomas Karv och VBL:s/ÖT:s politiska reporter Anna Sourander. Direktsändning från den stora valvakan på Bocks i Vasa.

Nyhetsbild

Läs vår direktrapportering från valkvällen

Hur gick valet i Vasa valkrets? Vem vann och vem försvann? Du hittar allt i vår direktrapportering från valkvällen.

Nyhetsbild

"En självklarhet att rösta"

Riksdagsval. Vallokalerna stänger klockan 20, och för som så många andra väntar då valvaka i hemmet för Nancy och Jan-Anders Kankaanpää i Närpes. De röstade i stadshuset i Närpes vid middagstid på söndag. För dem är det en självklarhet att rösta.

Nyhetsbild

Skolmusikkåren bjöd på proffsig ungdomsgala – Anders Teir slutar med flaggan i topp

RECENSION. Anders Teir, som snart dirigerat sin allra sista show, får avsluta sin långa tjänst för skolmusikkåren med flaggan i topp. Närpes skolmusikkårs Ungdomsgala 2019 med hela 180 medverkande gavs två gånger i Närpes på lördagen, och slutresultatet imponerar.

Inträdet till Carlsro höjs med en euro

Inträdesavgiften från Carlsro museum går till staden Kristinestad i stället för till understödsföreningen och staden börjar betala vaktmästarens lön under museets öppethållning i sommar.

Nyhetsbild

Elin Hoxell upplevde vårmarknaden på höga höjder

Femåriga Elin Hoxell flyger högre och högre i trampolinen på vårmarknaden i Kristinestad. Mamma Anna Hoxell ser roat på. Just där, vid trampolinen och den uppblåsbara rutschbanan har familjen hållit till en god stund redan.

Nyhetsbild

Nu är allt klart inför röstningen i riksdagsvalet

Valurnan är på plats, bord och stolar framplockade och röstningsbåsen står där de ska stå. Det mesta börjar vara fixat inför riksdagsvalet på söndag. Men valsedlarna och röstlängderna är ännu bakom lås och bom.

Nyhetsbild

Närpes har en sysselsättningsgrad som de flesta andra drömmer om

NÄRPES Ett populärt tema i valrörelsen har varit sysselsättningsgraden och många har satt 75 procent som ett nytt mål. Närpes har redan nått dit.

Nyhetsbild

De svenskspråkiga blir färre men den växande invandringen bromsar befolkningsminskningen

På 20 år har antalet sydösterbottningar med ett utländskt modersmål ökat med 1 780 personer, eller nästan 800 procent. Samtidigt har de svenskspråkiga minskat med 3 358 personer.

Nyhetsbild

Flyttade från Bosnien för en tryggare framtid: "Det var för svårt att leva där"

Närpes Amir Arnautovic är en av de många Närpesbor med annat modersmål än svenska och finska. Han flyttade hit från ett tufft liv i Bosnien och bestämde sig snart för att grunda ett eget företag.

Nyhetsbild

Personalens mångfald kan bli rikedom för företagen

NÄRPES Allt fler företag börjar se mångfald som en tillgång men för att kunna dra maximal nytta av den behövs en mentalitet som genomsyrar hela organisationen.

Nyhetsbild

Bättre kunskap om andra kulturer efterlyses inom offentliga sektorn – "Integration ska gå åt båda hållen"

NÄRPES De invandrare som kommer till Närpes trivs överlag bra men visst finns det problem och utmaningar både i samhället och på arbetsplatserna, säger samhällskommunikatörerna Senada Arnautovic och Luu Nguyen

Nyhetsbild

Sydösterbotten ödemark i reportage om riksåttan – "Det var inte så lyckat"

En krokig och gropig väg med knappt någon bebyggelse eller annat. Så beskrivs riksåttan mellan Björneborg och Vasa i ett reportage som ska lobba för förbättringar av vägavsnittet. Märkligt, tycker Kaskö hamns vd.

Nyhetsbild

Höstens pristopp passerad – megatrender gör skogen till het investering

Sågarnas råvarulager är fyllda och för tillfället köps inga stockar på leverans. Långsiktigt drar skogen som investeringsobjekt nytta av megatrender där plast skiftas mot cellulosaprodukter.