Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kusinerna från Kanada skapar konst i Kristinestad

För andra året i rad har Kristinestad fått internationella konstnärsgäster. Kristinestad Artists' Residency heter konstnärsresidenset som i år gästas av tre kanadensare, en australiensiska och en japanska.

Nyhetsbild

Problem också med finska skolans tak i Kstad

Finska skolan i Kristinestad har inte bara rumsbrist. Också yttertaket kräver brådskande åtgärder. Det framkom då stadsfullmäktige före sitt möte bekantade sig med skolan.

Nyhetsbild

Deltagarna i 4H:s matskola är överens: Chips är det bästa

Det är måndag och i Brahegården sitter 15 flickor runt lunchbordet. Det har dragit ihop sig till 4H:s matskola och på lunchmenyn finns bland annat grönsaksbiffar, sallad och kokt potatis. Den sistnämnda, potatisen, spelar något av en huvudroll på årets matskolor.

Nyhetsbild

Nu gör han comeback på den politiska spelplanen

17 juni 2018: Hans Ingvesgård förs med ambulans till centralsjukhuset. 17 juni 2019: Ingvesgård är tillbaka på den politiska arenan och deltar i sitt första fullmäktigesammanträde på ett år. Ett år som patient inom vården har gett perspektiv. Nu har han mycket ”i pajazzon” som borde få komma ut.

Anna Högbacka vikarierar som barnledare

Anna Högbacka har valts till vikarie för barnledare i Närpes församling. Hon var enda sökande till vikariatet.

Nyhetsbild

Han jobbar i EU:s mittpunkt – "Familjen bör hålla ihop"

Leif Högnäs från Kristinestad har jobbat med EU sedan Finlands inträde för 24 år sedan.  Han har bland annat jobbat med Brexit. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU – familjen bör hålla ihop, säger Högnäs.

Nyhetsbild

Ny kantor i Pörtom efter omröstning

Kyrkorådet har valt en ny tf. kantor i Närpes församling, med ansvarsområde Pörtom. Men det krävdes en omröstning.

Nyhetsbild

Sydbottens andelsbank fick ny vd

Förvaltningsrådet för Sydbottens Andelsbank har utnämnt Timo Kalliomäki till bankens nya vd.

Sextett konfirmerades i Pörtom

Det var konfirmation i Pörtom kyrka på söndagen. Sex ungdomar blev konfirmerade.

Ketonen arrenderar mera mark i Kristinestad

Lauri Ketonen får arrendera mark direkt väster om den tomt han äger vid Ringvägen i Kristinestad. Det handlar om ett område på 5 000 kvadratmeter på Östra sidan.

Nyhetsbild

Kristinestad har öppnat portarna – "Ett härligt evenemang!"

Längs med Västra Långgatan sprider sig röklukt. Det är Dag Björklund som kokar falu rödfärg. Det var hans programpunkt under Öppna portarnas dag i Kristinestad på lördagen. Hantverk, renoveringsobjekt och vackra trädgårdar kunde man ta del av under evenemanget som nu ordnades för tionde gången. Se bilder här!

Nyhetsbild

Avhandling om Sidebydialekten fick pris

En fonetisk studie om svenskan i Sideby och Skaftung. Så heter Kirsi Kiviniemis prisbelönta magistersavhandling där hon undersökt språket och dialekten i just Sideby och Skaftung.

Nyhetsbild

Uttern ett av hoten mot kräftorna i Lillån

I år har det gått 20 år sedan samarbetet för Närpes å föddes. Det har också hunnit gå 13 år sedan forsar i åns biflöde Lillån i Övermark restaurerades och fiskar och kräftor planterades ut. Det har visat sig att uttern beskattar kräftbeståndet.

Nyhetsbild

Alla i äldrerådet omvaldes i Korsnäs

Det blev omval över hela linjen då äldre- och handikappråd valdes i Korsnäs. Även ett ungdomsråd har utsetts. Här är medlemmarna.

Nyhetsbild

39 antagna till Närpes gymnasium – 13 till Kristinestads gymnasium

Nu står det klart vilka som blivit antagna till Närpes gymnasium och Kristinestads gymnasium.

Två söker jobb som lantmäteriingenjör i Kstad

Ingen av de båda som söker jobb som lantmäteriingenjör i Kristinestad uppfyller alla krav. Därför har ansökningstiden nu förlängts.

Nyhetsbild

Ny fiskodling planeras utanför Kristinestad

Ett företag, som är under grundande, får arrendera två vattenområden av staden för fiskodling. Båda är 5.000 kvadratmeter stora.

Nyhetsbild

Åldersro kan få tillbyggnad – men bygget startar tidigast 2021

Utbyggnaden av Åldersro servicecenter i Lappfjärd framflyttas och inledes tidigast 2021. Skissritningar finns och planeringen fortsätter. Men först måste finansieringen ordnas.

Ny förlust för Korsnäs FF

Korsnäs FF orkade inte hämta upp ett tvåmålsunderläge borta mot KPS i Karleby.

Nyhetsbild

Svenska riksdagsgruppens utskottsplatser är klara – Strand leder framtidsutskottet

Joakim Strand (SFP) är ny ordförande för riksdagens framtidsutskott. Mikko Ollikainen fokuserar på kultur och miljö medan Anders Norrback får ta sig an jordbruksfrågor.

Nyhetsbild

Femtiotal gårdar med i tionde upplagan av Öppna portars dag

På lördag och söndag öppnas portarna till trädgårdar runtom i Kristinestad. Evenemanget Öppna Portar består i år av flera välbekanta gårdar men också några debutanter.

Nyhetsbild

Så här ser den försvunna Vöråbons bil ut – kontakta polisen om du har sett den

Den 70-åriga Vöråbon Bengt Pada är försvunnen sedan den 3 juni. Polisen efterlyser fortfarande tips från allmänheten. Nu släpper de också en bild på bilen.

Nyhetsbild

Lista: Här är de antagna till Yrkesakademin Österbotten

Här är namnen på de som blivit antagna via gemensam ansökan till Yrkesakademin i Österbotten hösten 2019 och som gett tillåtelse att namnet får publiceras.

Nyhetsbild

Läroavtal kan vara ett sätt att råda bot på arbetskraftsbristen

Yrkesutbildningen blir allt mer individualiserad och utbildningsort är inte längre lika bindande. Så besvarar Yrkesakademin i Österbotten näringslivets kritik angående linjeindragningarna vid enheten i Närpes.

Nyhetsbild

Företag drabbas då intresset för yrkesutbildningar sjunker

Indragningen av utbildningslinjer vid Yrkesakademin i Närpes drabbade näringslivet hårt. Många företag skriker efter arbetskraft samtidigt som intresset för de branscher som svälter mest är svalt i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Hög sysselsättningsgrad bland kockarna och rörmokarna

För fyra år sedan utexaminerades de sista kullarna kockar och vvs-montörer vid Yrkesakademins enhet i Närpes. Men hur gick det sedan, vad gör de utexaminerade i dag?

Nyhetsbild

Anastasia har snackat hästar med Sveriges ryttarelit

Kristinestad Hästintresset kunde ha tagit en tvär vändning redan i ett tidigt skede. Anastasia Mäkitalo ramlade av en shetlandsponny som liten och skrapade upp hela ansiktet. I samma veva trampade ponnyn på henne också. Men trots olyckan fortsatte Mäkitalo att hålla på med hästar. I lördags tog hon studenten från Sveriges Ridgymnasium i Flyinge.

Nyhetsbild

Farhåga för att byarna i Närpes åsidosätts

I Närpes finns en rädsla för att byarna får blöda om Kaskö blir en del av staden. Man befarar att en fusion med Kaskö sker på byarnas bekostnad.

Nyhetsbild

Trägolvet i festsalen i Närpes simhall är nu ett minne blott

Senast i slutet av augusti har festsalen i Närpes simhall ett nytt, foglöst golv. Nu har det gamla trägolvet slitits ut och efter midsommar påbörjas läggningen av det nya golvet.

Nyhetsbild

Medlemmar i skarvarbetsgrupp: "Det är för mycket ältande"

Den nationella skarvarbetsgruppen väcker missnöje. Kristinestads representant Mila Segervall och hennes ersättare Paavo Rantala upplever att arbetet inte framskrider som de önskar. De tycker att arbetet går alldeles för långsamt.

Politiker tog inte ännu ställning till havsvind utanför Sideby

Turerna har varit många och åsikterna går isär kring planerna på havsbaserad vindkraft i Skaftung-Sideby. Ett förslag om att ändra tidigare beslut i Kristinestad har bordlagts efter omröstning.

Nyhetsbild

Lions ställde till med fest – Äldre uppskattade sången och musiken

77 äldre fick lyssna till sång och musik på innergården på Bostället i onsdags. Med anhöriga och vårdare medräknade var det 105 personer som njöt av utomhusfesten i det vackra vädret.

Nyhetsbild

Fortsatt krav på bättre utredningar om oljelager

Bättre utredningar behövs då planerna på ett bränslelager i bergrummet under Björnön i Kristinestad fortskrider, påpekar NTM-centralen, som bekymrar sig för risken för olyckor samt för transporterna.

Nyhetsbild

Förändringar i skoltrafiken kunde bli aktuellt – politiker gav förslaget redan 2017

Om skolelever med två likvärdiga hemadresser skulle få rätt till skolskjuts från båda sina hem skulle det för Närpes del innebära stora utmaningar för skolskjutsarna.

Nyhetsbild

Barn kan få rätt till skolskjuts från två hem – "växelvist boende mångas verklighet"

Växelvist boende blir ett allt vanligare boendearrangemang för barn. Den nya regeringen vill göra situationen för separerade föräldrar mer jämlik – vilket möjligen även kan ge deras barn rätt till gratis skolskjuts från två olika adresser, något som kommunen inte är skyldig att ordna i dag.

Sju konfirmerades i Korsnäs

Det var konfirmation i Korsnäs kyrka på söndagen. Sju ungdomar konfirmerades.

Nyhetsbild

Minister Li Andersson bygger fritidsstuga i Kristinestad

Nya undervisningsministern, Vänsterförbundets partiledare Li Andersson ska bygga en ny fritidsstuga i Sideby.

Nyhetsbild

Nya bostadstomter på Bovägen i Korsnäs

Korsnäs börjar nu bjuda ut tomter på det förstorade bostadsområdet på Bovägen.

Nyhetsbild

Dynamo har valt en ny vd – "är från Närpesregionen"

Ett halvår efter att posten lediganslogs har Dynamo fått en ny verkställande direktör, som bolagets styrelseordförande inte ännu vill avslöja namnet på.

Stöd för examensarbeten om tvåspråkighet i Kstad

Två examensarbeten om två språk i småbarnsfostran stöds av staden Kristinestad. Det ena arbetet är på svenska och det andra på finska.

Nyhetsbild

"Nästan bara fantasin som sätter stopp för potatisrecept"

I drygt 2,5 år har Theresa Gull jobbat som ledare för Potatiskompetenscentret i Kristinestad, ett projekt där man strävat till att höja kompetensen, bilda nya nätverk och samtidigt att stärka de redan befintliga nätverken för odlarna. I oktober ser projektet sitt slut.

Nyhetsbild

Inhemsk potatis profileras som ett klimatsmart alternativ

Den är en del av den finländska matkulturen och kan tillredas med stor variation. Trots sin mångsidighet och förankringen i den finländska kulturen har konsumtionen minskat. Men nu verkar potatisen vara på uppsving – delvis tack vare klimatdebatten.

Kommentar: Har det blivit en icke-fråga?

Kommentar. Jag råkade höra en snabb ordväxling mellan två flickor i lågstadieåldern:  – En flick kan faktist va gift me en aron flick, säger den ena. – Ja väjt, svarar den andra med självklarhet. Sedan fanns det inget mer att säga om den saken. Kan det vara så att sexuell läggning har blivit en icke-fråga år 2019?

Nyhetsbild

Ungdomar diskuterar gärna genusfrågor, könsnormer och mångfald

Läraren Ia Enroth försöker på ett så naturligt sätt som möjligt väva in frågor om mångfald, tolerans och normer i sin undervisning  och de studerande diskuterar gärna genusfrågor och könsnormer. För att visa att hon står för en skola som är inkluderande, trygg och lika för alla kommer Ia Enroth på lördag att delta i prideparaden i Vasa.

Nyhetsbild

Forsman, Gullström och Wegelius leder varsitt råd

Äldreråd, råd för funktionshindrade och ungdomsfullmäktige har valts av stadsstyrelsen i Närpes. Det gäller för de två kommande åren. Här är de nya medlemmarna.