Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu kommer biskopen på nytt besök till Korsnäs

Biskopsvisitationen i Korsnäs i mars blev annorlunda än planerat. Nu återkommer biskopen med följe till Korsnäs på ett mera inofficiellt besök.

Kristinestad valde skogshuggare

Befattningen som skogshuggare/yrkesman i Kristinestad söktes av nio personer.

Jakten på ny teknisk direktör på slutrakan – nyvalde fastighetschefen tar inte emot sin tjänst

Enligt stadsdirektören har hon diskuterat med flera potentiella kandidater för tjänsten som ny teknisk direktör i Kristinestad. Men även en ny fastighetschef behövs, eftersom den som valts inte tar emot tjänsten.

Nyhetsbild

Hälften blir kvar på tallriken – patient beklagar matsvinnet

Pjelaxbon Boris Sjögård är för tillfället patient på Närpes hvc-sjukhus. Han har ingenting att klaga på vare sig då det gäller vården eller maten där – förutom att matportionerna är för stora, vilket leder till onödigt matsvinn.

Kaskö säljer tomt och bostad

Kaskö säljer en sommarstugetomt på Rönnskäret och en trerummare inne i stan – och inkasserar sammanlagt 50 000 euro.

Nyhetsbild

Klart vem som blir ny läkare i Kaskö – lokalt bolag tar över

Det blir företaget Himalaja Terveyspalvelut Oy som tar över läkartjänsterna i Kaskö. Den nya läkaren jobbar på hälsocentralen i Kristinestad – och förväntas bli Kaskös nya "byadoktor".

Nyhetsbild

Strängare krav på hantering av växthusavfall – kompostering ger fin jord till bönderna

Växthusen i Närpes producerar ungefär 60 000 ton avfall per år. I takt med att myndigheterna skärper kraven för avfallshanteringen ökar behovet av kompostering.

Nyhetsbild

Buttsegendomen i Tjöck säljs till högstbjudande

Tre skiften på totalt 22 500 kvadratmeter, vilka innefattar ett renoveringsobjekt, en strandtomt och en egen ö säljs via nätauktion.

Nyhetsbild
1

Andra gången på tre veckor – vindkraftsvinge knäcktes i Ömossa

Uppdaterad. Natten till fredagen föll ett rotorblad ner till marken från ett vindkraftverk i Ömossa, Kristinestad. Det var nu andra gången inom mindre än tre veckor som det här har hänt. Nu granskar turbinleverantören Vestas samtliga vindkraftverk i området.

Nyhetsbild

Luftproblem i Attendos lokal i Kristinestad - "Tappar rösten och får huvudvärk"

Problem med inomhusluften finns i den lokal som vårdbolaget Attendo hyr i Bottenhavets sjukhus i Kristinestad. Symptom som förekommer är att man tappar rösten och får huvudvärk.

Nyhetsbild

För 50 år sedan rullade den första Ladan ut ur bilfabriken – "Det är en användbar bil men ingen skönhet"

I år är det femtio år sedan Lada, en av de mest ikoniska sovjetiska bilmodellerna, började rulla fram längs vägarna. Lada är en användbar bil, men ingen skönhet. Det anser Finbybon Charlie Nyberg som rattat flera sådana under åren.

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Nu är treorna i Yttermark skola experter på lin – och i Korsnäs intog Anita Ismark kommundirektörsstolen

Ur Historiska arkivet september/1995. Roligt med lin, tycker yttermarkelever, gammaldags torgdag i Kristinestad och Närpes har fått en ishall. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 2–30.9.1995.

Nyhetsbild

Nu får Närpes en ordinarie chefsläkare

Tjänsten som ledande läkare i Närpes har varit ledigförklarad flera gånger – utan utdelning. Men den här gången fick hälsocentralen napp.

Nyhetsbild

Därför hörs inte rågranne: "Renoveringen torde inte inverka på grannarnas intresse"

Varför har inte rågrannarna hörts beträffande ett villabygge i Sideby, undrar en fastighetsägare, som även förundrar sig över att svar uteblivit. Nu förklarar byggnadsinspektören varför.

Nyhetsbild

Upplever inte att språkklimatet blivit sämre – "Tvärtom, det har blivit bättre"

Enligt Språkbarometern har relationerna mellan språkgrupperna försämrats i Sydösterbotten sedan förra mätningen. Sydin talade med några representanter ur språkminoriteterna i Närpes, Kaskö och Kristinestad. Vad tycker de?

Val av finsk rektor omprövas inte i Kristinestad

En begäran om att ett val av tf. rektor omprövas föranleder inga åtgärder i Kristinestad.  Begäran hade lämnats in av en annan sökande till tjänsten.

Nyhetsbild

Staden tar inte emot några praoelever i höst – "Vi måste hastigt hitta ersättande platser"

Den här veckan är niorna i Närpes högstadieskola ut på prao. De har som vanligt fått praoplatser hos olika företag medan staden inte tar emot några praoelever. Inte en enda niondeklassare får prova på att jobba i skolor, daghem eller på vårdinrättningar.

Nyhetsbild

Biltjuv sladdade ner i diket i Bäckliden

En stulen bil påträffades i diket vid riksåttan i Bäckliden på tisdagen. Polisen efterlyser tips.

Nyhetsbild

Statens coronastöd manna för Kristinestad – ekonomidirektör varnar för hösten och 2021

Kristinestad får 1,3 miljoner extra i statsandelar. Skatteinkomsterna minskar mindre än väntat, så första halvåret blev en bra affär för Kristinestad. Värre blir det 2021, tror ekonomidirektören.

Socialarbetare i Kaskö sköter sysselsättningsuppgifter

Få långtidsarbetslösa leder till att Kaskö inte väljer att söka ny sysselsättningskoordinator just nu. Uppgifterna sköts på annat sätt.

Nyhetsbild

Loppisfynd kan bidra till att mätta hungrande – "Vi är tacksamma och glada över det som kommer in"

På torsdag och fredag kan de som besöker Röda Korsets loppis i Närpes slå två flugor i en smäll. Samtidigt som de kan ha turen att hitta det riktiga loppisfyndet bidrar de till årets hungerdagsinsamling. Det är 40 år sedan Hungerdagen startade.

Nyhetsbild

Kristinestad satsar på digital växelverkan med invånarna

Kristinestad går med i ett nytt digitalt projekt. Tanken med en invånarportal är att förbättra kommunikationen med invånarna och göra förvaltningen öppnare.

Transportföretag får lov att ta jord på gammal åkermark

Sabine Nygrund har anhållit om marktäktstillstånd för att ta jord på en del av en fastighet de äger i Korsbäck, Korsnäs. Området, som har varit gammal åkermark, är cirka 2,5–3 hektar stort.

Vårdslös bilfärd på ABC-parkering slutade i krock med bensinpump

En personbilsförare försatte andra i fara på ABC:s parkeringsplats i Lålby. Bilisten körde med hög hastighet rätt in i den obemannade bensinstationen på granntomten.

Polisen inspekterade övergiven bil i diket i Skaftung

Polisen fick meddelande om en bil i diket i Skaftung på måndagen. När de kom till platsen var ingen där och bilen var låst.

Nyhetsbild

Redan för trångt i nya dagiset i Kaskö – förskolan får rum i skolan

Väggarna kommer redan emot i nya daghemmet Ankaret i Kaskö. Det är fullbelagt, där finns för stora grupper och dessutom står barn i kö. Därför flyttas en del barn nu över till skolan.

Person till sjukhus efter avkörning – fick hjälpas ut via bakluckan

En person skadades och fördes för sjukhuskontroll efter att ha kört av vägen med personbil i Korsnäs på fredag kväll.

Nyhetsbild

Sysselsättningssituationen bäst i Sydösterbotten – Närpes på andra plats i hela landskapet

Av alla ekonomiska regioner i Österbotten är arbetslösheten lägst i Sydösterbotten. Bara 5 procent är utan arbete i regionen, visar färska sysselsättningssiffror från NTM-centralen.

Nyhetsbild

Caruna svarar: Elfel i ledningar med hög spänningsnivå prioriteras

Stormen Aila orsakade strömavbrott på många håll i slutet av förra veckan. Christer Norrgård i Nämpnäs, som var utan el i 65 timmar, ifrågasatte Carunas prioritering. Så här svarar bolaget.

Nyhetsbild

Omfattande cirkulation på politiska poster i Närpes

Valet av ny stadsdirektör ledde till en kedja av ommöbleringar på de politiska posterna i Närpes.

Nyhetsbild

Finskspråkiga i Kristinestad och Närpes blir alltmer missnöjda

Relationerna mellan språkgrupperna har försämrats i alla fyra sydösterbottniska kommuner, visar Språkbarometern. De finskspråkiga i Kristinestad hör till de mest missnöjda i landet.

Nyhetsbild

En sjunde veterinär behövs, anser Västkustens miljöenhet

Det finns behov av en ambulerande veterinär för att få verksamheten att fungera. Tillsynsnämnden vid Västkustens miljöenhet föreslår att en sjunde veterinärtjänst besätts.

Nyhetsbild

Närpes går fortsatt bra – men marginalen krymper

Få kan klaga på ekonomin i Närpes. Men de senaste årens stora överskott byts ut till en nolla till nästa år.

Nyhetsbild

Pörtom fick ny rink efter flera års väntan – "Det är bra att vi fått en ny rink närmare skolan"

I lördags var det full aktivitet vid skolan i Pörtom. Då färdigställdes den nya rinken, som eleverna knappt hunnit prova ännu. Nu ska mera utrustning skaffas.

Nyhetsbild

Nya hissarna i rådhuset är klara för start – "Man ska inte ha bråttom"

Nu har Hans Ingvesgård testat de nya hissarna i rådhuset. Men det finns fler byggnader som kunde ses över, påpekar han som vill att Kristinestad ska ta sikte på att bli den handikappvänligaste staden i landet.

Nyhetsbild

Stormen Aila gick hårt åt skogen – "Det brukar alltid bli mer än vad man tror"

Stormen Aila ställde till med omfattande skador i skogarna. Skogsområden närmast stränderna är värst drabbade, enligt Kjell Huldén på Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Stenbrytning får ske i Övermark

Det är aktuellt med marktäktsverksamhet i Övermark.

Nyhetsbild

Fiskeövervakningen i Lappfjärds å effektiveras

På Lappfjärds fiskelags område gäller totalt fiskeförbud mellan 1 september och 31 mars. Intensifierad övervakning ska hålla eventuella tjuvfiskare borta.

Nyhetsbild

Del två av Buttsarvet under klubban – ännu ett ruckel men också en egen ö

Nu går andra delen av det så kallade Buttsarvet i Tjöck till försäljning. En strandtomt med därtill hörande ö i Tjöck å ska säljs. Österbottens museum i sin tur vill spara ett bostadshus i behov av totalrenovering.

Lärare i pension i Kaskö

En lärare i Kaskö slutar vid årsskiftet. Hon går då i pension.

Regionförvaltningsverket får marktäkt på sitt bord

Det finns planer på fortsatt marktäkt på ett område i närheten av Korsbäck vattentäkt i Kristinestad. Miljösektionen hänför nu ärendet till Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Växthusarbetare blev utan hem – "En del pass har brunnit upp"

Sju växthusarbetare blev utan hem då bostadshuset i två våningar brann i Pörtom centrum sent på fredagskvällen. De har lyckats hitta nya hyresbostäder i byn.

Nyhetsbild

Gårdar i Nämpnäs fick tillbaka elen efter 65 timmar

Nästan tre dygn måste två hushåll på Kolheden i Nämpnäs vänta innan de fick tillbaka elen efter stormen Aila.

Flyttbar tork fattade eld i Pörtom

En flyttbar spannmålstork, som stod inne i en hall, fattade eld i Pörtom vid 2-tiden natten mot måndagen.

Nyhetsbild

Kaskö stads anställda uppmuntras bli första hjälpare – "Viktigt med en grupp som kan rycka ut före ambulansen kommit"

I höst kan en kurs för första delvårdare bli verklighet i Kaskö. Staden uppmuntrar sina anställda att delta.