Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kristinestadspar sålde tiotals kilo amfetamin hemifrån – näst största droghärvan i Österbotten någonsin

KRISTINESTAD Ett egnahemshus i ett lugnt område i Lappfjärd har fungerat som nationell drogcentral. Kristinestadsparet har sålt många tiotals kilo amfetamin.

Varg strövade omkring i Övermark – "Tänkte genast att jag måste få en bild"

En varg rörde sig i Övermark på måndagskvällen. Vargen, som betecknas som ganska stor, observerades på både Källmossvägen och Sjolvallsvägen.

Nyhetsbild

Trä, eld, jord, vatten och metall – de fem elementen finns med i nya Centrumparken

Den upprustade Centrumparken i Näsby med blommor och planteringar lockar folk att promenera, umgås eller varför inte spela schack där. Också Lisette Nissén, som har ritat parken, är så här långt nöjd med hur det blev. Ännu återstår arbetet med lekparken.

Nyhetsbild

Kejsarens besök i Närpes blev vuxenäventyr – "Inte så bra för Närpes om han skulle mördas"

Året är 1819. Kejsar Alexander besöker Närpes och gästgiveriet på Ivars hemman. Men det finns en hotbild mot kejsaren – i alla fall i det escape room-äventyr som nu ordnas i Närpes.

Nyhetsbild

Alvina har redan tagit emot många gäster: "Det här kunde vi inte tro"

Hösten 2014 flyttades en nätt liten stockstuga i sin helhet från Malax till Edsviksjön i Korsnäs. Nu, sex år och otaliga arbetstimmar senare, är den i bruk för övernattning. Och föreningen som står bakom får allt fler medlemmar.

Nyhetsbild

Ofog i Kaskö: cykel i flaggstång och papper i rabatten

Ofog skedde i Kaskö under de mörka timmarna natten mot måndagen. Returpapper hade strötts ut och en cykel var upphissad i flaggstången på torget.

Nerskräpat i Lappfjärd efter dansen – "Fick plocka glasskärvor vid gungorna"

Efter helgens festligheter vid ungdomslokalen i Lappfjärd fick brandklubben städa upp både skräp och krossat glas vid närliggande daghem och skola.

Nyhetsbild

Kaskös folkmängd ökar – "Tacka grannen för det"

Kaskös folkmängd har ökat med över två procent hittills i år. Tacka grannen för det, säger stadsdirektören. Och grannen hon talar om visar också ett stort plus i statistiken.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Nyhetsbild

VIDEO: Både mer och mindre kända pärlor spelas i Stockholm

Bland andra uppträder Chris Parkes och finlandssvenska Jannica Gustafsson som båda är solister i Sveriges radio symfoniorkester.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Ny småbåtshamn vid Verkan

Ur Historiska arkivet vecka 31/1970. Ny småbåtshamn vid Verkan, lärarval i Kaskö och tjuvar som tog växelkassa i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 29.7–1.8.1970.

Nyhetsbild

VIDEO: Hör en pärla från Beethovens tidiga verk

Nu är det dags för musikfestspelens första av tre konserter från Stockholm. Musikaliska Nybrokajen i Stockolm firar Beethoven, som skulle ha fyllt 250 år i år.

Nyhetsbild

Mycket att se och göra på Lappfjärdsdagen – Sophia testade på ponnyridning

Uppdaterad. Barn som hjular över gräsplan, matdoft som sprider sig mellan försäljningsstånden och ett ständigt sorl av människor som umgås. Även i år var Lappfjärdsdagen efterlängtad och populär.

Nyhetsbild

Rekordmånga beviljas åldersdispens för bilkörkort – "Ska inte vara tillgängligt för alla"

Allt fler landsortsbor söker om åldersdispens för bilkörkort, och nästan alla ansökningar godkänns. Hittills i år har 36 sydösterbottningar beviljats tillstånd att köra bil som 17-åring.

Nyhetsbild

Många 17-åringar längs vägarna i Närpes – Alexander är en av dem

Flera tusen kilometer på några veckor, det har Alexander Hannus kört med sin Volkswagen Golf sedan han tog bilkörkort. Han är sjutton år och har – likt Emelie Sax – beviljats åldersdispens.

Nyhetsbild

Juniorerna tog hem VM-bucklan: ”Vi har tränat två gånger”

Ett gäng tonårstjejer från Lappfjärd visade prov på teknik, finess och fysik då de tog hem den inofficiella VM-bucklan i Öykstock på fredagskvällen.

Nyhetsbild

I Härkmeri finns ungerska ullsvin – grisarna tål väder och vind tack vare sin tjocka päls

I en hage intill Härkmerivägen springer ett 30-tal frigående grisar omkring. Och det är inte vilka vanliga grisar som helst – den lockiga pälsen gör det lätt att på avstånd förväxla dem med får.

Nyhetsbild

Restriktionerna lindras, riskerna ökar – "Glöm inte följa rekommendationerna"

Finland har lättat på de restriktioner man satte in i syfte att bromsa coronaviruset. Men att lätta på restriktioner medför också risker, konstaterar Peter Riddar, K5:s ledande läkare. Följ rekommendationerna, är hans råd.

Nyhetsbild

Tester för covid-19 snart också i Närpes och Kristinestad – "Tanken är att det blir verklighet inom kort"

Nu är en utökning av testningskapaciteten aktuell, där hälsovårdscentraler själva kan få börja ta prover för covid-19.

Nyhetsbild

Missnöje gror över miljonprojekt – "Varför ska vi betala för något vi inte har nytta av?"

Varför ska vi betala för ett dyrt projekt som vi inte påverkas eller har nytta av? Det frågar markägare i Härkmeri som överklagat beslutet om rensningen av Härkmeribäcken. Det finns också missnöje över den dåliga informationen.

Nyhetsbild

Nya servicecentralen inte klar till skolstarten – "Men överlåts i enlighet med avtalet"

Det fanns förhoppningar om en inflyttning före skolstarten. Men nycklarna till den nya servicecentralen i Kaskö överlåts först den 21 augusti – vilket ändå är i enlighet med avtalet.

Nyhetsbild

Fin start med många napp men så svängde fiskelyckan

Först nappade det bra när Fiskeklubben Salars ungdomar prövade sin fiskelycka i Kristinestad. I eftermiddagens tävling blev fångsten mindre.

Nyhetsbild

Kortare förberedelser än vanligt – men öykstock och Lappfjärdsdagen blir av

Det var länge osäkert om evenemangen kan ordnas. Men Lappfjärdsdagen blir av – för nittonde gången på raken. Och på fredagen koras som vanligt världsmästare i öjkstockstävlingen.

Nyhetsbild

Kände gaslukt vid radhus på Bäckvägen – men ursprunget till lukten kunde inte utredas

Natten till torsdag fick räddningsväsendet larm om gaslukt vid ett radhus i Närpes centrum. Inga farliga ämnen i luften konstaterades.

Nyhetsbild

Suget efter honung fick dem att börja med biodling – "Hon hade länge pratat om att vi skulle skaffa bin och en dag hände det"

Att kunna producera sin egen honung var det som fick Maj och Gustav Granholm i Nämpnäs att börja med biodling. Det har blivit en kär hobby och de har inga planer på att sluta, även om årets honungskörd inte är något att hurra över.

Nyhetsbild

Lämna en plätt på gräsmattan oklippt och bygg ett bihotell – "Alla kan bidra"

Intresset för biodling ökar men antalet pollinatörer i Finland är oroväckande lågt. Det kan ha allvarliga konsekvenser på matproduktionen, men alla kan bidra för att hjälpa våra viktiga arbetande insekter.

Nyhetsbild

Företagaren löste vattenkrisen med Härkmerifjärdens hjälp – "De slapp mig som kund"

När Peter Lindedahl riskerade bli utan vatten till sin växthusanläggning valde han att investera i en egen lösning. Nu behöver han inte längre oroa sig för att kranen kan stängas.

Nyhetsbild

Vattenförbrukningen ökar – och då vill staden få mer från Kallträsk

En tredje källa måste tas i bruk i Kallträsk då vattenbehovet ökar.  Samhällsbyggnadsnämnden kan behandla ärendet i höst.

Nyhetsbild

Vikarier valda för köksbiträden i Närpes

Två vikarier för köksbiträden har valts i Närpes. Det gäller på Mosebacke och i Övermark.

Nyhetsbild

Små mängder cyanobakterier vid flera stränder – men inget badförbud

Uppdaterad. Cyanobakterier (blågröna alger) har observerats på flera stränder i Sydösterbotten, informerar Västkustens miljöenhet.

Nyhetsbild

Ny lekpark tar form i Nämpnäs – Melia och Milana ger den tummen upp

Vid uf-lokalen i Nämpnäs tar en ny lekplats form. Medlemmarna i ungdomsföreningen är – liksom systrarna Melia och Milana Vikstrand – glada åt att få en lekpark precis invid lokalen.

Nyhetsbild

VIDEO: Festspelen tjuvstartade med orgel-flöjt duo

Vasa stadsorkesters flöjtist Erica Nygårds talanger kombineras med den färgglada och skickliga organisten Niels Burgmann i konserten "Aftonmusik".

Nyhetsbild

För 25 år sedan: Kall sommarmarknad i Pörtom – och Westbotnia i Övermark har ny ägare

Ur Historiska arkivet juli/1995. Frusna besökare gjorde snabbvisit på Pörtommarknad, över 200 svin brann inne i Lappfjärd och mudderverk tuggar sig genom stadsfjärden i Kristinestad. Bland annat detta kunde man läsa om i Syd-Österbotten 1–27.7.1995.

Nyhetsbild

Undersöker vita flygare i växthus: "Stor mängd kan leda till stora ekonomiska förluster"

Millimeterstora insekter som suger växtsaft ur tomat- och gurkplantorna kan bli en dyr historia för växthusodlarna. Forskaren Sandra Blomqvist arbetar nu på att få fram effektivare bekämpningsstrategier för vita flygare.

Nyhetsbild

Kackurmossen ett måste vid Velkmossa naturstig – "Inte behöver vi åka till Lappland"

Skott-Joss, ett fågeltorn och Kackurmossen är några stopp som kan göras längs med naturstigen i Velkmossen. Naturstigen har haft många besökare den senaste tiden.

Nyhetsbild

Förnyelse ovan och under jord vid Klaresundsvägen – trafiken kommer att påverkas

Klaresundsvägen i Närpes ska få gång- och cykelväg. Samtidigt förnyar Närpes Vatten avlopps- och vattenledningar från 1968, ett projekt som är både svårt och tidskrävande.

Nyhetsbild

En person skadad i krock i korsning i Närpes

NÄRPES Två personbilar krockade i korsningen mellan Riksväg 8 och Närpesvägen på måndagskvällen. En person fördes till sjukhus.

Nyhetsbild

Ordförandeklubban söker ny innehavare – en ledamot bekräftar sitt intresse för posten

Stadsfullmäktige i Närpes söker en efterträdare till ordförandeposten. En fullmäktigeledamot bekräftar i det här skedet öppet sitt intresse, medan riksdagsledamoten säger varken bu eller bä.

Nyhetsbild

Ån kunde inte svälja regnet: "Nödsituation att få rensningen utförd"

Härkmeribäcken har svämmat över på åkrarna i Ömossa. Markägare är besvikna över att de mångåriga planerna på en rensning inte ännu kunnat verkställas, eftersom Regionförvaltningsverkets tillstånd har överklagats hos Vasa förvaltningsdomstol.

Nyhetsbild

Kristinestads hedersmedborgare fick sig ett tidigt morgondopp: "Kallt vatten men det känns bra!"

Den elfte hedersmedborgaren utnämndes tack vare sitt starka driv för att utveckla hemstaden Kristinestad och sitt mod för att våga satsa.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Bengtsgårdens camping oas för tältande turister

Ur Historiska arkivet vecka 30/1970. Bengtsgårdens camping oas för tältande turister, brobyggares minne hugfästes i brons och Närpes ungdomsförening blev verklighet. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 21–25.7.1970.

Nyhetsbild

Dags för skepparklubben att förnya sjökorten – det väntas bli en dyr historia

För dem som vill ta sig en båttur i farvatten i Närpes skärgård ska det så småningom bli lättare att undvika stenar, grynnor och skär. Skepparklubben planerar att förnya sjökorten, men det är inte gjort i en handvändning.

Nyhetsbild

Pampasquiz 5: Korsholm avenue finns ... var då?

Var i världen finns Korsholm avenue? Och var utspelar sig Colorado avenue? Testa dina kunskaper i Kjell Herberts quiz!

Nyhetsbild

Hedersmedborgare kastas i plurret i Kristinestad

En ny hedersmedborgare utses på måndag i Kristinestad. Utöver titeln uppmärksammas hen också med ett tidigt morgondopp.

Nyhetsbild

Loppisfyndar i trädgårdsmiljö – loppis i Kaskö var välbesökt

På loppis i Kaskö finns det något för alla. Trots det ostadiga vädret lockade årets gårdsloppis i Kaskö mycket folk.