Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Mikael Nordman: Sätt medelåldern på kartan

KRÖNIKA Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Tog kartan och rusade till skogs. Men nja ... det kunde ha varit bra att läsa på lite först.

Nyhetsbild

Alexia Sahl: Det säger klick och blixtrar till

"Stopp! Är vi på familjesemester 1995?" utbrister en kompis när jag tar fram den lilla engångskameran. Nej, är svaret. Kameran är bara min nya sommartradition.

Nyhetsbild

Försvunnen kajakpaddlare orsakade räddningsinsats i Kaskö

Strax efter klockan 2 natten till tisdag gick larmet om att en man i kajak försvunnit utanför Kaskö. Elva enheter larmades.

Nya anställda till daghemmen i Korsnäs

Från hösten behövs nya lärare, barnskötare och assistenter till daghemmen i Korsnäs. Nu har innehavare valts.

Nyhetsbild

Nu ska Gottmans altartavla konserveras – "Mitt hittills mest utmanande projekt"

I över 280 år har kyrkobesökare i Kristinestad kunnat fästa blickarna vid den ståtliga tredelade altartavlan. Nu är korväggen tom och kyrkan stängd. Gottmans altartavla ska konserveras.

Nyhetsbild

Konstnären nämns i dokument som hittades på kyrkvinden

Både altartavlans ålder och mästare var under många år okända i Kristinestad. I gamla dokument som för hundra år sedan hittades på kyrkvinden finns uppgifterna.

Nyhetsbild

Från Karleby till Nykarleby - här finns vandringslederna du inte vill missa i sommar

Naturen har mycket att erbjuda i Jakobstadsregionen och Karleby. Här finner du ett urval av vandringsleder som passar både äventyraren och skogsbadaren.

Nyhetsbild

Vandra i karg skärgårdsmiljö – här är vandringslederna i Sydösterbotten

Vandringslederna ger ypperliga möjligheter för utflykter tillsammans med kompisgäng eller familjen. Här finner du ett urval av vandringslederna med förslag på sevärdheter.

Nyhetsbild

Här hittar du vandringsleder från Vörå till Malax – se vår karta

Mellan Malax och Vörå finns många vandringsleder för såväl historieintresserade som friluftsmänniskor. Här finner du ett urval av vandringslederna med förslag på sevärdheter.

Nyhetsbild

Jussis åker i Närpes fördärvades av fyrhjulingar – anmälde till polisen

Att det raggas med fyrhjulingar på åkrar är ett växande problem, bedömer bonden Jussi Murto-Koivisto i Närpes. Nu har han själv drabbats. Och det är brottsligt, konstaterar polisen.

Nyhetsbild

Företagare får ta emot uttjänta soffor och madrasser i stället för träavfall: "Det är mycket som inte hör hemma här"

Kaj-Oscar Yrjans vill endast ha träavfall till sitt flisupplag i Finby, men folk använder ändå stället som en allmän avstjälpningsplats. Här hittar han allt från soffor och madrasser till olika sorters burkar.

Nyhetsbild

Stor skogsbrand i Östermark – vattenbombare inkallade

En stor skogsbrand har brutit ut i Östermark nära kommungränsen till Närpes. Larmet gick på måndagseftermiddagen klockan 17.30.

Nyhetsbild

Vid skolstarten kan hälsovårdare, kuratorer och tandläkare ta emot i nya hälsohuset

Det första i raden av nya byggnader på skolområdet i Finby står så gott som klart. Vid skolstarten i höst ska skolhälsovårdare, tandläkare, kuratorer och psykologer kunna ta emot de första eleverna i splitternya mottagningsrum.

Nyhetsbild

Victor och Mikael får luncha ute igen: "Skönt med ett avbrott"

Från och med måndagen är det möjligt att bänka sig ner med en måltid på restaurangerna igen. Efterlängtat, tycker såväl kunder som krögare.

Sju vill bli projektingenjör i Närpes

En tidsbunden befattning som projektingenjör i Närpes lockar sju sökande. De flesta av dem är ingenjör i byggnads- och samhällsteknik.

Ny yrkesman vald i Närpes

En ny timanställd yrkesman behövs inom Närpes stad. Nu har innehavare utsetts.

Nyhetsbild

Alexandra från Närpes vill leda finlandssvenska skolungdomar

Närpesbon Alexandra Wegelius vill bli Finlands Svenska Skolungdomsförbunds nya ordförande. Viktigt för henne är skolhälsovård och en välkomnande skolmiljö.

Nyhetsbild

Bil krockade med hjort – hjorten dog

NÄRPES En trafikolycka inträffade på Strandvägen i Närpes på måndagsmorgonen, rapporterar räddningsverket.

Nyhetsbild

Sparbanken ökade rörelsevinsten – bereder sig nu på sämre tider

Närpes sparbank gjorde en rörelsevinst på 2,75 miljoner euro i fjol – men bereder sig på sämre tider och ökade reserveringarna för kreditförluster.

Nyhetsbild

För 50 år sedan: Lastbil körde rakt i sidan på fullsatt skolbuss – 31 av eleverna fördes till sjukhus

Ur Historiska arkivet vecka 22/1970. Svår krock mellan skolbuss och lastbil i Ivars vägskäl, lasttruck körde ner i hamnbassäng och gäddyngel från Kristinestad trivs i Rangsby. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 25–31.5.1970.

Liverapport: senaste nytt om coronaläget

Här kan du ta del av de senaste coronanyheterna.

Nyhetsbild

Nu har Anton och Walter blivit studenter: "Äntligen"

Nästan lite mysigt. Så beskriver en av de nybakade studenterna från Närpes gymnasium lördagens dimission. Den blev annorlunda i år, men nu har de äntligen fått vita mössan.

Nyhetsbild

Bränning av fjolårsgräs orsakade markbrand – 400 kvadratmeter brann

KRISTINESTAD Strax efter klockan 14 på lördagen bröt en markbrand ut i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kristinestad sänker priserna på bortg(l)ömda Bötombergstomter för att locka nybyggare

Vid Bötombergen finns sjutton planerade fritidshustomter som rönt skralt intresse. Nu försöker Kristinestad locka nybyggare genom att sänka priserna – och marknadsföra området.

Nyhetsbild

Jari bor i husvagn på Bötombergen sedan 2009: "Inte ens hackspetten stör längre"

Naturen och lugnet drog Jari Turunen till Bötombergen. Nu har han haft husvagn där sedan 2009 med hackspetten som närmaste granne. Och traditionen påbjuder att årets första dopp i sjön ska ske den 31 maj.

Taxi sköter eftermiddagstur från Kaskö till Närpes

Under skolornas sommarlov är det taxi som sköter eftermiddagsturen från Kaskö till Närpes. Bussturerna mellan städerna har få passagerare men är viktiga.

Nyhetsbild

En av dem är ny stadsdirektör – och här är deras syn på framtiden för Närpes

Vem sätter senap på all mat och vem har läst arabiska? Sydin ringde upp de fem finalisterna i stadsdirektörsvalet i Närpes för att höra deras tankar om jobbet, staden och framtiden. Och de avslöjade även sina "dolda talanger".

Nyhetsbild

Endast enstaka coronafall inom K5-området – "Sommaren och hösten en öppen fråga "

Endast några enstaka coronafall har konstaterats i K5-området. I Kaskö har inte ett enda fall förekommit och situationen torde vara densamma i Korsnäs.

Nyhetsbild

Lista: Här är alla som i vår tar examen från YA

Yrkesakademin utexaminerar allt från plåtslagare till frisörer – på fyra orter. Här hittar du namnen på alla som tar en examen i vår.

Nyhetsbild

Nu byggs gång- och cykelväg i Yttermark – och en ny parkering

Nu kan arbetena med att bygga en gång- och cykelväg längs Åbrovägen i Yttermark köra igång. Entreprenör har valts för byggarbetet.

Coronaläget – följ direkt

Vi uppdaterar vår live-blogg med det senaste om viruset, från tidig morgon till sen kväll.

Nyhetsbild

Vägar i Finby förbättras – kollapsade på ett ställe

Vägar som en längre tid varit i dåligt skick på Högback industriområde i Finby åtgärdas nu. Den milda vintern gjorde att vägens bärighet försvann helt på ett ställe.

Ny klasslärare vald i Kristinestad

Intresset var stort för en klasslärartjänst i Kristinestad. Nio sökande fanns till jobbet vid Kantakaupungin koulu då lärare valdes.

Nyhetsbild

Styrelsen eller SFP-gruppen ger inget namnförslag – omröstning väntas i fullmäktige

En sluten omröstning väntas när Närpesfullmäktige om drygt två veckor väljer ny stadsdirektör. Stadsstyrelsen ger knappast något förslag och något gruppbeslut är inte att vänta.

Nyhetsbild

Här är de som fått examen på Yrkesakademin i vår

Här är namnen på de som utexaminerats från Yrkesakademin våren 2020. Sydin publicerar de som tagit examen på enheten i Närpes och de med hemort i Sydösterbotten från de övriga enheterna.

Nyhetsbild

Entreprenör vald för markarbeten för nya högstadiet

I juni inleds enligt planerna markbyggnadsarbetena för den nya högstadieskolan som ska byggas i Närpes. Nu har entreprenör för markarbetet valts.

Nyhetsbild

Mosebacke skola har växt ur sitt hus – parallellklasser snart hela vägen

Mosebacke skola har vuxit rejält och börjar närma sig 200 elever. Trångboddheten gör att skolan byggs ut.

Nyhetsbild

Nya högstadiet börjar snart byggas – så här ska mångmiljonbygget se ut

Byggandet av den nya högstadieskolan i Närpes är i startgroparna. Så fort de gamla lärarbostäderna är rivna inleds markarbetena för det nya skolhuset på Mosebacke, som har blivit en riktig byggarbetsplats. Här kan du se hur nybygget börjar se ut.

Coronaläget – följ direkt

Här finns det senaste om covid-19.

Nyhetsbild

Melissa har börjat sommarjobba: "Jag är lyckligt lottad"

Sommarjobb. Melissa Sundblad känner flera i samma ålder som av allt att döma blir utan sommarjobb. Jag kan skatta mig lycklig, säger Melissa som precis inlett jobbet i blombutiken i Närpes.

Nyhetsbild

Sommarjobben är färre i år – våga fråga tipsar jobbhandledaren Britt-Helen

Sommarjobb. Coronasituationen leder till att det erbjuds färre sommarjobb än vanligt. Service- och turismbranschen är speciellt utsatta. Är du på jakt efter jobb måste du vara aktiv, påminner handledaren på Jobcenter.

Nyhetsbild

Snart intar ungdomarna parkerna – Kristinestad och Närpes anställer i vanlig ordning

Sommarjobb. Också i sommar erbjuder Kristinestad och Närpes stad jobb eller sommarpraktik åt ungdomar. I Kristinestad kommer fem parkarbetare att jobba för Krs Gatu.

Nyhetsbild

Sommarjobbsenkäten: "Hösten och vintern kommer bli knaper"

Sommarjobb. Osäkert läge och utlovade jobb som inte blir av. Bland annat det visar resultaten från HSS Medias sommarjobbsenkät. Bland de unga som svarat i Närpes och Kristinestad har de flesta ett jobb i sommar.

Nyhetsbild

Tommy Stenlund valdes till ny miljö- och hälsoskyddschef igen

Två och ett halvt år efter att ha valts första gången har Tommy Stenlund valts till miljö- och hälsoskyddschef igen.

Nyhetsbild

Närpesbon Mari-Anne, 68, vandrade från Karleby till Vasa: "Äntligen i mål!"

ÖSTERBOTTEN Hon gick vilse och fick lifta med en traktor, men annars har det gått över förväntan för Mari-Anne Lindfors från Närpes. Hon är den första som vandrat längs det som kan bli Österbottens pilgrimsled.