Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Janne Smeds: Träning utomhus är inne

Sportkolumnen. Coronapandemin och våren har gjort att folk börjat röra på sig allt mer utomhus. Det är en trend som förhoppningsvis håller i sig.

Janne Smeds: De lokala friidrottarna får tävla flitigt i sommar

Sportkolumnen. SFI-mästerskapen sköts som väntat fram och en del större tävlingar har inhiberats eller bytt datum. Det bekommer dock inte våra lokala friidrottare så mycket.

Janne Smeds: En annorlunda uppladdning – men det är lika för alla

Sportkolumnen. Under en normal försäsong tränar fotbollslagen i fyra månader och spelar tio träningsmatcher innan säsongstarten. Men det här är ingen normal säsong.

Janne Smeds: Överraskande tränarnamn i Kraft hockey

Sportkolumnen. Kraft hockey valde ett ganska oprövat kort som tränare för nästa säsong. Nu är det upp till bevis för Peetu Koponen.

Janne Smeds: Problem uppstår då idrottsrörelsen stannat

Sportkolumnen. Coronaviruset orsakar stora skador för föreningarna, juniorerna och barnen. Det kan i slutändan kosta samhället mångmiljardbelopp.

Janne Smeds: Hårdsatsande juniorlag behövs

Sportkolumnen. Det behövs kunniga tränare och spelare som verkligen vill träna och utvecklas om vi vill höja nivån på den sydösterbottniska fotbollen.

JANNE SMEDS: Tung vår väntar idrottsföreningarna

Sportkolumnen. Det blir en ytterst knepig vår för idrottsföreningarna och idrottarna. Men supportrarna ställer upp.

Janne Smeds: Det behövs inga ändringar i Kraft hockey

Sportkolumnen. Kraft hockey kan fortsätta på samma koncept även nästa säsong. För laget har det bra förspänt på många plan.

Janne Smeds: Fotbollen måste förtjäna sin publik

Sportkolumnen. Publiken kommer inte bara för själva understödets skull. Fotbollslagen måste bjuda på underhållning och bra spel. Krafts damer har nu alla tiders chans att samla folk till läktarna.

JANNE SMEDS: En hel del positivt trots jumboplatsen

Sportkolumnen. Kraft hockey slutade sist i serien men det finns ändå en hel del positivt att ta med sig till en ny säsong.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Oroväckande med tanke på framtida fotbollslag

Sportkolumnen. Varifrån ska fotbollsspelare till framtida representationslag komma? Det ser inte så värst ljust ut då man ser på juniorfotbollen i regionen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Kämpigt för skidåkarna – nu väntar tuffa tävlingar

Sportkolumnen. Medan man kan välja och vraka bland spår i norra Finland har regionens skidåkare med ljus och lykta försökt hitta korta konstsnöspår. I dessa har formen finslipats inför kommande stora tävlingar som nu radar upp sig.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Syskonen hör redan nu till världseliten

Heidi Kuuttinen visade under junior-VM att hon är en kommande världscupåkare. Från lilla Vargberget till de stora arenorna. Hatten av.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Dags för friidrottarna att tampas om medaljer

Sportkolumnen. Friidrottssäsongen har kört igång, men hittills har det varit rätt tunt med sydösterbottningar i startlistorna. Avlönade ledare kan vara en framtida lösning för att få fart på grenen igen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Kraft spelar i tvåan även nästa säsong

Sportkolumnen. En gnutta hopp tändes i lördags i Vasa. Men det krävs ändå en nivåhöjning om Kraft hockey ska nå slutspel. Jag är ändå säker på att laget spelar i tvåan även nästa säsong.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Konstsnön har blivit en räddning för vintersporter

Sportkolumnen. Vädret är minst sagt utmanande för vänner av skidsporter. Man kan tacka konstsnön, men även den börjar ta stryk i regn och rusk.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Två lag har det bra ställt – två får jobba mer

Sportkolumnen. Det är inte lätt att få ihop slagkraftiga division 3-lag i Sydösterbotten. Kraft och Kaskö IK har det rätt bra ställt medan Sporting och Korsnäs FF behöver bredd och spets.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Skumpa på Mosedal och flera lyckade evenemang – 2020 blir ett riktigt häftigt idrottsår

Sportkolumnen. Ett gott nytt idrottsår. Och vilket idrottsår det kommer att bli här i Sydösterbotten. Krafts fotbollslag kommer för övrigt att ta steget upp till tvåan. Det kan ni skriva upp.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Mera tanke och mera professionalitet av förstärkningarna önskas

Sportkolumnen. Lite under förväntan. Men Kraft hockey behöver inte förbättra mycket för att kriga om en slutspelsplats. Det har varit lyckat med division 2-hockey trots allt.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Stora mästerskap ger välmående föreningar

Sportkolumnen. Fyra stora idrottsevenemang ordnas i Närpes inom loppet av mindre än ett år. Det visar på starka föreningar och driftiga föreningsmänniskor.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Få men framgångsrika skidskyttar tar medaljer

Sportkolumnen. De är inte många. Men de är framgångsrika, skidskyttarna inom Kraft skidor. Det lär bli FM-medaljer i vinter igen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Nya banor kunde vara startskottet för mer samarbete

Sportkolumnen. Tärningen är kastad. Nu är det verkligen dags för friidrottsföreningarna i Kristinestad att agera. Samarbete är nästan ett måste.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Hatten av för en av Svenskfinlands bästa skidföreningar

Kraft skidor har höjt profilen och plockat fram den ena talangen efter den andra. Det ser ljust ut inför skidsäsongen igen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Finland kan bra göra som Sverige 2004

Sportkolumnen. Jag trodde aldrig jag skulle få skriva det här. Men nu är Finland med i ett stort fotbollsmästerskap. Och väl där kan vad som helst hända.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Mycket glädje i våra idrottsföreningar

Sportkolumnen. Glädjen och sammanhållningen är absolut viktigast inom idrott. Jag ser mycket glädje i de lokala föreningarna.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Ett vettigt nej till division 2

Sportkolumnen. Kraft ska inte tacka ja till någon division 2-plats i detta skede. Inte heller Sporting eller Kikken kommer att genomgå några stora förändringar till en ny säsong.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Då ledarna är en bristvara behövs samarbete

Sportkolumnen. Samarbete, öppenhet, flexibilitet och nytänkt. På så sätt kan små föreningar leva vidare och må bra – trots att det kanske råder ledarbrist. Ta modell av fyra Närpesföreningar.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Kraft har flera medaljkandidater i vinter

Kraft skidor har en handfull åkare som alla kan ta FM-medaljer denna vinter. Ja, snart kör faktiskt skidsäsongen igång.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Alla behövs om man vill ha poäng

Sportkolumnen. Resultatmässigt har det börjat lite knackigt. Men Kraft hockey har ändå bevisat att man hör hemma i division 2.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Tre lag får godkänt – ett får underkänt

Sportkolumnen. Kraft och Sporting får godkänt, Kaskö IK mer än godkänt. För Korsnäs FF blir dock betyget underkänt.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Kämpigt för de små – men det finns framtidshopp

Innebandy, volleyboll och futsal. Det är bollsporterna som utövas i Sydösterbotten under vinterhalvåret. Föreningarna kämpar med små medel och smala trupper. Men det finns framtidshopp.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Förhandsjobbet är gjort på ett bra sätt

Om en vecka spelar Kraft hockey sin första match i division 2. Närpesföreningen har ett riktigt intressant lag på benen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Det här är Finlands höst

Finlands herrlandslag kommer att skriva historia i höst. Vi kommer att vara med i fotbolls-EM i sommar. Det är hur stort som helst.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Jämställdhet borde vara en självklarhet i dag

Vi skriver 2019. Det borde väl vara en självklarhet för alla att idrotten ska vara jämställd.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Kraft hör hemma i tvåan

Krafts damer är äntligen ett division 2-lag. Där hör man hemma och nu borde man etablera sig på den nivån, skriver Janne Smeds i sin kommentar.