Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Janne Smeds: Friidrotten skriker efter ledare

Sportkolumnen. Friidrotten i regionen behöver fler ledare för att få fram idrottare och för att vi ska nå framgångar.

Janne Smeds: Det blev ett österbottniskt getingbo

Sportkolumnen. Kraft måste vända på den segerlösa trenden om laget inte vill spela nervkittlande matcher i höstrusket.

Janne Smeds: Oviss och ångestfylld nedre slutserie väntar

Sportkolumnen. De tre sydösterbottniska division 3-lagen får spela med kniven mot strupen på hösten. Det kan egentligen gå hur som helst.

JANNE SMEDS: Ett damlag i division 2 behövs

Flickfotbollen är på stark frammarsch i regionen. Därför var det riktigt synd att Krafts damer nu åker ner till trean. Ändå är sista ordet inte sagt.

Janne Smeds: Sporting och Korsnäs FF gör allt för att undvika fyran

Sportkolumnen. Det ser ut att bli en nervkittlande höst där flera av regionens fotbollslag får kämpa om sin serieexistens. Sporting och Korsnäs FF värvar nu friskt.

Janne Smeds: Korsnäs visar framfötterna på friidrottsbanorna

Sportkolumnen. Det syns ett ljus i tunneln för den sydösterbottniska friidrotten. Just nu är det IF Fyren som verkar visa vägen.

Janne Smeds: Positivt för dam- och flickfotbollen i regionen

Sportkolumnen. Krafts damer har äntligen öppnat segerkontot och nu jagar laget en topplacering i serien. Det går överlag bra nu för dam- och flickfotbollen i regionen.

Janne Smeds: Kraft vill bli ännu större och ännu bättre

Sportkolumnen. Kraft hockey blir bättre för varje säsong som går. Det är åtminstone känslan då man följer med föreningen på nära håll.

JANNE SMEDS: SFI-mästerskapen kan ge medaljregn

Sportkolumnen. Äntligen ”hemmamatch” för friidrottarna. Dags för sommarens lokala friidrottshöjdpunkt, SFI-mästerskapen på hemmaplan i Närpes.

JANNE SMEDS: En uppryckning krävs av alla tre lagen

SportkolumnenDet har inte varit någon munter säsongsinledning för de sydösterbottniska division 3-lagen.

JANNE SMEDS: Det kan bli en nervkittlande höst för Kraft

Sportkolumnen. Säsongen har förstås bara börjat. Men som det nu ser ut kan det bli en nervkittlande höst för Krafts fotbollslag.

JANNE SMEDS: Ett viktigt samarbete som inte kom en dag för tidigt

Sportkolumnen. Nytt ungt blod finns i ledningen av friidrottsföreningarna i Kristinestad. Och nu – äntligen – har samarbete inletts. Det tar dock tid innan man är tillbaka på friidrottskartan.

JANNE SMEDS: Snabba omställningar kan vara Krafts framgångsrecept

Sportkolumnen. Det finns potential och snabbhet i Krafts damlag. Nu gäller det bara att förvalta denna så kan säsongen i tvåan bli riktigt bra.

Janne Smeds: Juniortränarnas roll är väldigt stor

Sportkolumnen. Det är dags för de sydösterbottniska fotbollsföreningarna att ta juniorlagen – och framförallt juniortränarna – på allvar.

Janne Smeds: Det krävs bra insatser om man vill till övre slutserien

Klart för avspark i division 3. Sporting, Kaskö IK och Korsnäs FF vill alla vara bland de sex bästa. Då måste lagen lyckas bra under den korta grundserien.

Janne Smeds: Alla tre lag mot den övre slutserien

Sportkolumnen. De tre sydösterbottniska herrlagen i de nedre divisionerna är redo för säsongen. Och om det går enligt planerna är alla lagen med i den övre slutserien i höst.

Janne Smeds: Publiken får återvända – inte en dag för tidigt

Sportkolumnen. Publiken är viktig både för idrottarna och för föreningarna. Nu får läktarna fyllas igen. Inte en dag för tidigt.

Janne Smeds: Förstärkningarna måste göra skillnad för Kraft

Sportkolumnen. Om Kraft ska klara sig undan bottenstriden i tvåan måste de två förstärkningarna göra skillnad. I dag torsdag inleds serien för Närpeslaget.

Janne Smeds: Friidrotten behöver bättre bredd, större publik och mer samarbete

Sportkolumnen. Friidrottssäsongen kör igång och det finns medaljförhoppningar. Men det finns också saker som kunde förbättras inom den lokala friidrotten.

Janne Smeds: Här kan alla träna på en och samma gång

Sportkolumnen. Orienteringen har tagit rygg på coronapandemin. Det här är sporten där föräldrarna, som annars inte säger sig hinna träna, också kan vara med. Nu kör säsongen igång.

Janne Smeds: Det börjar bli frustrerat ute på fältet

Sportkolumnen. Fotbollsspelarna får ännu vänta på att få spela matcher. Det börjar bli väldigt frustrerat då ett lag kan träffas på baren men inte på fotbollsplanen.

JANNE SMEDS: Kraft har tre veckor på sig

Sportkolumnen. Just nu har Kraft ett svagare lag än vad man hade förra säsongen i herrtrean. Förhoppningen är att förstärkningar ska reda upp det för division 2-laget.

Janne Smeds: Nytt år, nya tag Kraft hockey

Sportkolumnen. Kraft hockey har något bra på gång på alla plan. Men den gångna säsongen blev en pannkaka, som tränaren uttryckte det.

Janne Smeds: Nu är Heidi redo för världscupen

Sportkolumnen. Skidskyttarna har haft en väldigt märklig säsong. Men de som har kunnat tävla har gjort det bra. Nästa säsong kallar nog världscupen på en Närpestjej.

Janne Smeds: Dålig återväxt i division 3-lagen

Sportkolumnen. Hur många sydösterbottniska division 3-lag finns kvar om fem år? Den frågan är befogad då vi ser på återväxten i föreningarna.

Janne Smeds: Ingen optimal uppladdning för Kraft

Sportkolumnen. Målspottaren är skadad, träningsmatcher inhiberas och mittfältsmotorns ingång kan dröja. Det här är inte den optimala uppladdningen för Krafts fotbollslag.

Janne Smeds: Nu behövs klarare besked från myndigheterna

Sportkolumnen. Ovisshet råder bland idrottare och idrottsföreningar. Nu behövs klarare besked från myndigheter och förbund.

Janne Smeds: Det blev inga medaljer på hemmaplan

Sportkolumnen. Det blev ingen höjdpunkt på säsongen för de lokala skidåkarna. Och inomhusidrottarna får packa ihop för säsongen.

Janne Smeds: Sex friidrottare är regionens stora framtidshopp

Sportkolumnen. Flera lokala friidrottare visar fin form nu under vintern. Det bådar gott inför sommaren.

Janne Smeds: Kraft får sparka igång försäsongen – och nu trappas motståndet upp

Sportkolumnen. Fotbollssäsongen sparkas igång av Krafts damer och herrar. Detta medan alla andra lag får vänta på sin tur.

Janne Smeds: Restriktionerna drabbar barn och unga

Sportkolumnen. Alla vill befolkningens bästa, men restriktionerna drabbar barn och unga som vill utöva sin idrott.

Janne Smeds: Vintersportarna visar form direkt de får tävla

Sportkolumnen. Äntligen har skidskyttarna och skidåkarna fått börja tävla, om än försiktigt. Men de lokala förmågorna har visat fin form redan i början av säsongen.

Janne Smeds: Kraft har det bäst förspänt hittills

Sportkolumnen. Kraft ser ut att ha sitt på det torra. Detta medan de andra sydösterbottniska lagen får jobba mer med sina lagbyggen.

Janne Smeds: Pengar och fotboll på division 3-nivå går inte ihop

Sportkolumnen. Att spelare på division 3-nivå ska börja kräva betalt känns avlägset. Speciellt efter ett tungt år för idrottsföreningarna.

Janne Smeds: En riktig vinter – som vi har väntat

Sportkolumnen. Snö, kyla och en ”riktig” vinter. Det är många som ivrigt gått och väntat på det här. Nu är det äntligen dags för vintersporter.

Janne Smeds: Ljus i tunneln för idrottarna

Sportkolumnen. Förhoppningsvis får vi uppleva ett mera normalt idrottsår i år. Men det finns många orosmoment.

Janne Smeds: Mycket positivt trots ett speciellt idrottsår

Sportkolumnen. Det ska hyllas och det ska kapas. Många har gjort det bra och flera har varit bäst. Men det har också varit en del negativt med idrottsåret 2020. Janne Smeds summerar året som gått.

Janne Smeds: Bra och överraskande besked kom från Kraft

Sportkolumnen. På en kort tid kom flera bra, men även oväntade besked, från Kraft fotboll. Nu är det full fokus på säsongen 2021.

Janne Smeds: Oroväckande resultat bland barn och unga

Sportkolumnen. Barn och ungdomar rör på sig allt mindre, visar en färsk undersökning. Då kom coronapandemin mycket olägligt.

Janne Smeds: Tungt tränartapp och oviss säsong

Sportkolumnen. Kraft skidor har varit med på den nationella skidkartan de senaste åren. Men från och med nu får föreningen jobba vidare utan en viktig pusselbit.

Janne Smeds: Lagen kör på säkra tränarkort

Matt Poland har ett gällande kontakt och bara namnunderskrifterna återstår så är även Peter Sundlin och Johan Bärnlund klara för en ny säsong med sina lag. I Korsnäs blir det dock en ny röst i omklädningsrummet.

Janne Smeds: Lettländarna har gett Kraft ett lyft

Sportkolumnen. Krafts lettländare bjuder på show i så gott som varje match. Får Kraft ännu ordning på försvarsspelet kan det bära långt denna säsong.

Janne Smeds: Håll humöret uppe i idrottsföreningarna

Sportkolumnen. Idrottsföreningarna prövas hårt just nu och föreningsmänniskorna måste konstant vara på tårna. Frågan är hur länge de orkar hålla ut.

Janne Smeds: Högintressant i både tvåan och trean nästa säsong

Sportkolumnen. Det blir högst antagligen en österbottnisk tvåa och en sydösterbottnisk trea nästa säsong. Så ser det i alla fall ut just nu.

Janne Smeds: Alla pusselbitarna är på plats för Heidi Kuuttinen

Sportkolumnen. Heidi Kuuttinen har sopat rent under försäsongen. Men det är nu det gäller då skidskyttesäsongen kör igång på allvar.