Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Janne Smeds: Samma medelålder på fotbollsläktarna som på en gudstjänst

Sportkolumnen. Det är samma medelålder på folket på fotbollsläktarna, som på söndagsgudstjänsten, skrev en sportjournalist på Twitter här i våras.

Janne Smeds: I Stafettkarnevalen ska alla få vara med

Sportkolumnen. Stafettkarnevalen är vårens höjdpunkt. Nu är det äntligen dags för skoleleverna att fylla nyrenoverade Olympiastadion.

Janne Smeds: Ett framtida damlag i tvåan behövs

Sportkolumnen. Med tanke på framtiden för regionens fotbollsspelande damer borde vi ha ett lag i tvåan. Men det kräver spelare som verkligen är beredda att satsa.

Janne Smeds: Sporting en av favoriterna – KoFF väldigt svårtippade

Sportkolumnen. Både Sporting Kristina och Korsnäs FF har lag för en toppstrid i årets trea. Men i Korsnäs kan det hända mycket under säsongen.

Janne Smeds: De unga spelarna måste stiga fram i årets Kraft

Sportkolumnen. Det blir ingen lätt säsong för Kraft i år. Men laget är etablerat i tvåan och kommer att hållas kvar även till en ny säsong.

Janne Smeds: Kraft II kan mycket väl slåss om en division 3-plats

Sportkolumnen. Kraft II får ses som sydösterbottniska favoriter i fotbollsfyran. Kikken flåsar i nacken medan Sporting Kristina Academy utmanar.

Janne Smeds: Många som orienterar – få som elitsatsar

Sportkolumnen. Orienteringen är en väldigt rolig sport som både ger motion och frisk luft. Men sporten har fått lite av en motionsstämpel.

Janne Smeds: Kraft hockey får godkänt – men visst hade laget bud på mer

Sportkolumnen. Kraft hockey var på väg mot något riktigt stort. Då försvann både förstacentern och formen.

Janne Smeds: De lokala skidskyttarna har visat potential

Sportkolumnen. Årets skidskyttesäsong har inte gått som på räls, men de lokala idrottarna har ändå visat stor potential.

Janne Smeds: Det kan bli mästerskap eller fiasko för Kraft

Sportkolumnen. Kraft kan nå hela vägen i år om laget är på topp. I värsta fall kan säsongen ta slut på söndag. Och då är det snudd på fiasko efter den fina grundserien.

Janne Smeds: FSS-mästerskapen får tio poäng

Sportkolumnen. Det kunde inte ha gått bättre än så här. FSS-mästerskapen på Vargberget blev så lyckade som de bara kunde bli.

Janne Smeds: Kraft – och hemmaåkarna – är redo för FSS-mästerskapen

Sportkolumnen. Nu finns både snö och goda medaljchanser. Det är uppriggat för ett lyckat FSS-mästerskap på Vargberget.

Janne Smeds: Nu har Patrik guldläge

Sportkolumnen. Formen är på topp då säsongens och kanske karriärens viktigaste tävlingar börjar i USA i dag. Patrik Kuuttinen har goda chanser.

Janne Smeds: Det blåser svaga positiva vindar över friidrotten

Sportkolumnen. Friidrottarna vässar formen för den första ansträngningen denna säsong. Det blåser svaga positiva vindar över regionens friidrott just nu.

Janne Smeds: Det blir slutspelshockey – med publik – i Hallis

Sportkolumnen. Äntligen kom ett glädjebesked för idrottsfolket – och publiken. Gladast av alla var nog Kraft hockey som får spela slutspel i Hallis.

Janne Smeds: Landslaget kallar regionens skidåkare och skidskyttar

Sportkolumnen. Nordiska mästerskapen, EM, VM och ungdoms-OS. Flera lokala skidåkare och skidskyttar har chansen att få visa upp sig internationellt denna vinter.

Janne Smeds: Nu börjar dragkampen om spelarna

Sportkolumnen. Är du en hyfsad fotbollsspelare boende i Sydösterbotten kan du välja och vraka mellan lokala lag.

Janne Smeds: Hur ska idrottsfolket orka?

Sportkolumnen. Restriktioner, rekommendationer, förbud och grönt och rött ljus. Idrottsfolket i vårt land får verkligen kämpa – igen.

Janne Smeds: Kraft har inte råd att tappa många spelare

Sportkolumnen. Kraft kan tappa en del tongivande spelare. Det ger möjligheter för ungdomarna att ta en större roll, men det tvingar också föreningen att förstärka.

Janne Smeds om idrottsåret 2022: Krafts damer tar steget upp direkt

Sportkolumnen. Ett nytt idrottsår står bakom hörnet. Här listar jag saker som jag tror kommer att hända under 2022. Det blir nämligen lokala framgångar i massor.

Janne Smeds: 2021 var ett riktigt skitår – men med många positiva inslag

Sportkolumnen. Ska jag säga det rakt ut så var 2021 ett riktigt skitår ur sportens synvinkel, skriver Janne Smeds – som traditionsenligt korar det bästa och det sämsta med sportåret.

Janne Smeds: Gör som Klas så mår du bättre

Sportkolumnen. Regelbunden motion minskar risken för sjukdomar. Klas Ingves i Lappfjärd är en bra förebild för gemene man och kvinna.

Janne Smeds: Sydösterbotten behöver en fullstor inomhushall till

Sportkolumnen. Innebandy och futsal spelas ännu på låg nivå i Sydösterbotten. Volleybollspelarna visar däremot framfötterna och höjer nivån för varje säsong som går.

Janne Smeds: Dags för idrottarna, tränarna och föräldrarna att vakna upp

Sportkolumnen. Dags för idrottarna, tränarna och föräldrarna att fokusera på rätt saker, och vakna upp. Kost, sömn och rörelse är saker som borde prioriteras.

Janne Smeds: Skidskyttelyftet blev inte av

Sportkolumnen. En fin arena finns och flera framgångsrika skidskyttar har skolats fram. Men den stora bredden finns dessvärre inte inom regionens skidskytte.

Janne Smeds: Allt svårare att hitta spelare som vill träna och satsa

Sportkolumnen. Lagledarna och styrelserna har än en gång fullt sjå i några månader framåt. Att plocka ihop ett lokalt fotbollslag är inte det lättaste.

Janne Smeds: Från Vargberget ut i världen

Sportkolumnen. Skidåkare och skidskyttar från lilla Närpes är aktuella för flera internationella lopp den här säsongen. Det är uppriggat för en intressant säsong på snö.

Janne Smeds: Det råder en liten hockeyfeber i regionen just nu

Sportkolumnen. Kraft hockey har inlett säsongen väldigt bra och publiken hittar också till läktarna. Helgens seger över serieledarna ger hopp.

Janne Smeds: Klart godkänd säsong av Kraft

Sportkolumnen. Är man serienykomling och lyckas förnya seriekontraktet är det alltid bra gjort. Kraft kan tacka en spelare för att de spelar i tvåan även nästa säsong.

Janne Smeds: Det är lokala lag som drar folk till läktarna

Sportkolumnen. Publiken vill se lokal fotboll och derbymatcher. Nästa säsong ser det ut som att de spelas i division 4.

Janne Smeds: Två orsaker till Sportings mediokra säsong

Sportkolumnen. Ett sent mål i Nedervetil och lag som tackade nej till avancemang och kval. Det blev Sporting Kristinas öde till slut. Men laget kunde förstås också ha fixat serieplatsen på egen hand.

Janne Smeds: Bara ett av tre lag får godkänt

Sportkolumnen. Det blev inte alls lika bra som väntat för de sydösterbottniska division 3-lagen. Endast Korsnäs FF kan pusta ut efter en turbulent säsong.

Janne Smeds: Ett stort jobb väntar idrottsfältet

Sportkolumnen. Många barn och ungdomar har fallit bort från den ledda idrottsverksamheten under pandemin. Nu börjar jobbet med att få tillbaka dem.

Janne Smeds: Damlag skulle också kunna förstärka sina led

Sportkolumnen. Då spelarna inte räcker till och man vill spetsa till lagen tar herrlagen in förstärkningar. Även damlagen skulle kunna ta in en eller två spelare.

Janne Smeds: Det kan bli alla tiders säsong för Kraft

Sportkolumnen. Det är sällan jag sett så sammansvetsat och positivt Kraft inför hockeysäsongen. Det här kan bära långt.

Janne Smeds: Friidrotten skriker efter ledare

Sportkolumnen. Friidrotten i regionen behöver fler ledare för att få fram idrottare och för att vi ska nå framgångar.

Janne Smeds: Det blev ett österbottniskt getingbo

Sportkolumnen. Kraft måste vända på den segerlösa trenden om laget inte vill spela nervkittlande matcher i höstrusket.

Janne Smeds: Oviss och ångestfylld nedre slutserie väntar

Sportkolumnen. De tre sydösterbottniska division 3-lagen får spela med kniven mot strupen på hösten. Det kan egentligen gå hur som helst.

JANNE SMEDS: Ett damlag i division 2 behövs

Flickfotbollen är på stark frammarsch i regionen. Därför var det riktigt synd att Krafts damer nu åker ner till trean. Ändå är sista ordet inte sagt.

Janne Smeds: Sporting och Korsnäs FF gör allt för att undvika fyran

Sportkolumnen. Det ser ut att bli en nervkittlande höst där flera av regionens fotbollslag får kämpa om sin serieexistens. Sporting och Korsnäs FF värvar nu friskt.

Janne Smeds: Korsnäs visar framfötterna på friidrottsbanorna

Sportkolumnen. Det syns ett ljus i tunneln för den sydösterbottniska friidrotten. Just nu är det IF Fyren som verkar visa vägen.

Janne Smeds: Positivt för dam- och flickfotbollen i regionen

Sportkolumnen. Krafts damer har äntligen öppnat segerkontot och nu jagar laget en topplacering i serien. Det går överlag bra nu för dam- och flickfotbollen i regionen.

Janne Smeds: Kraft vill bli ännu större och ännu bättre

Sportkolumnen. Kraft hockey blir bättre för varje säsong som går. Det är åtminstone känslan då man följer med föreningen på nära håll.

JANNE SMEDS: SFI-mästerskapen kan ge medaljregn

Sportkolumnen. Äntligen ”hemmamatch” för friidrottarna. Dags för sommarens lokala friidrottshöjdpunkt, SFI-mästerskapen på hemmaplan i Närpes.

JANNE SMEDS: En uppryckning krävs av alla tre lagen

SportkolumnenDet har inte varit någon munter säsongsinledning för de sydösterbottniska division 3-lagen.