Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Janne Smeds: Nu är Heidi redo för världscupen

Sportkolumnen. Skidskyttarna har haft en väldigt märklig säsong. Men de som har kunnat tävla har gjort det bra. Nästa säsong kallar nog världscupen på en Närpestjej.

Janne Smeds: Dålig återväxt i division 3-lagen

Sportkolumnen. Hur många sydösterbottniska division 3-lag finns kvar om fem år? Den frågan är befogad då vi ser på återväxten i föreningarna.

Janne Smeds: Ingen optimal uppladdning för Kraft

Sportkolumnen. Målspottaren är skadad, träningsmatcher inhiberas och mittfältsmotorns ingång kan dröja. Det här är inte den optimala uppladdningen för Krafts fotbollslag.

Janne Smeds: Nu behövs klarare besked från myndigheterna

Sportkolumnen. Ovisshet råder bland idrottare och idrottsföreningar. Nu behövs klarare besked från myndigheter och förbund.

Janne Smeds: Det blev inga medaljer på hemmaplan

Sportkolumnen. Det blev ingen höjdpunkt på säsongen för de lokala skidåkarna. Och inomhusidrottarna får packa ihop för säsongen.

Janne Smeds: Sex friidrottare är regionens stora framtidshopp

Sportkolumnen. Flera lokala friidrottare visar fin form nu under vintern. Det bådar gott inför sommaren.

Janne Smeds: Kraft får sparka igång försäsongen – och nu trappas motståndet upp

Sportkolumnen. Fotbollssäsongen sparkas igång av Krafts damer och herrar. Detta medan alla andra lag får vänta på sin tur.

Janne Smeds: Restriktionerna drabbar barn och unga

Sportkolumnen. Alla vill befolkningens bästa, men restriktionerna drabbar barn och unga som vill utöva sin idrott.

Janne Smeds: Vintersportarna visar form direkt de får tävla

Sportkolumnen. Äntligen har skidskyttarna och skidåkarna fått börja tävla, om än försiktigt. Men de lokala förmågorna har visat fin form redan i början av säsongen.

Janne Smeds: Kraft har det bäst förspänt hittills

Sportkolumnen. Kraft ser ut att ha sitt på det torra. Detta medan de andra sydösterbottniska lagen får jobba mer med sina lagbyggen.

Janne Smeds: Pengar och fotboll på division 3-nivå går inte ihop

Sportkolumnen. Att spelare på division 3-nivå ska börja kräva betalt känns avlägset. Speciellt efter ett tungt år för idrottsföreningarna.

Janne Smeds: En riktig vinter – som vi har väntat

Sportkolumnen. Snö, kyla och en ”riktig” vinter. Det är många som ivrigt gått och väntat på det här. Nu är det äntligen dags för vintersporter.

Janne Smeds: Ljus i tunneln för idrottarna

Sportkolumnen. Förhoppningsvis får vi uppleva ett mera normalt idrottsår i år. Men det finns många orosmoment.

Janne Smeds: Mycket positivt trots ett speciellt idrottsår

Sportkolumnen. Det ska hyllas och det ska kapas. Många har gjort det bra och flera har varit bäst. Men det har också varit en del negativt med idrottsåret 2020. Janne Smeds summerar året som gått.

Janne Smeds: Bra och överraskande besked kom från Kraft

Sportkolumnen. På en kort tid kom flera bra, men även oväntade besked, från Kraft fotboll. Nu är det full fokus på säsongen 2021.

Janne Smeds: Oroväckande resultat bland barn och unga

Sportkolumnen. Barn och ungdomar rör på sig allt mindre, visar en färsk undersökning. Då kom coronapandemin mycket olägligt.

Janne Smeds: Tungt tränartapp och oviss säsong

Sportkolumnen. Kraft skidor har varit med på den nationella skidkartan de senaste åren. Men från och med nu får föreningen jobba vidare utan en viktig pusselbit.

Janne Smeds: Lagen kör på säkra tränarkort

Matt Poland har ett gällande kontakt och bara namnunderskrifterna återstår så är även Peter Sundlin och Johan Bärnlund klara för en ny säsong med sina lag. I Korsnäs blir det dock en ny röst i omklädningsrummet.

Janne Smeds: Lettländarna har gett Kraft ett lyft

Sportkolumnen. Krafts lettländare bjuder på show i så gott som varje match. Får Kraft ännu ordning på försvarsspelet kan det bära långt denna säsong.

Janne Smeds: Håll humöret uppe i idrottsföreningarna

Sportkolumnen. Idrottsföreningarna prövas hårt just nu och föreningsmänniskorna måste konstant vara på tårna. Frågan är hur länge de orkar hålla ut.

Janne Smeds: Högintressant i både tvåan och trean nästa säsong

Sportkolumnen. Det blir högst antagligen en österbottnisk tvåa och en sydösterbottnisk trea nästa säsong. Så ser det i alla fall ut just nu.

Janne Smeds: Alla pusselbitarna är på plats för Heidi Kuuttinen

Sportkolumnen. Heidi Kuuttinen har sopat rent under försäsongen. Men det är nu det gäller då skidskyttesäsongen kör igång på allvar.

Nyhetsbild

Mats Ekman: När jag bjöd Kraft på skumpa

Avancemang – då hör skumpa och kramar till. Så var det också i Nokia 1996, då Kraft för första gången i klubbens historia säkrade ett avancemang till division 1. Skumpan var ljummen, inte så god – men det mesta av innehållet var ju ändå för utvärtes bruk.

Janne Smeds: Tre förstärkningar och Kraft är ett stabilt division 2-lag

Sportkolumnen.I år har det ibland räckt med mediokra insatser för att vinna matcher. Det gör det inte i tvåan. Om Kraft förstärker sin trupp har man goda förutsättningar att spela en serienivå upp.

Janne Smeds: Många bäckar små blev Sportings fall

Sportkolumnen. Det var en del saker som bidrog till att Sporting Kristina hade en svår säsong. Nu blir det en väntan på vilken serienivå man ska spela i nästa säsong.

JANNE SMEDS: Det lutar åt division 2-kval för Kraft

Sportkolumnen. Det räcker med oavgjort för Kraft och då är man klara för division 2-kval. Det ska laget nog fixa trots en del motgångar.

Janne Smeds: Värsta möjliga tajmning för Kraft

Sportkolumnen. Kraft har visat fin form de senaste matcherna och var taggade inför avgörandet. Nu väntar en annorlunda uppladdning.

Janne Smeds: Krafts två förstärkningar har visat klass

Sportkolumnen. Kraft hockey har fått precis den start man behövde på hockeysäsongen.

Janne Smeds: Kraft och Sporting har mycket att spela för

Sportkolumnen. Avgörandets stund är inne i fotbollstrean. Kraft och Sporting Kristina har en hel del att spela för ännu medan Kaskö IK och Korsnäs FF har sitt på det torra.

Janne Smeds: En slutspelsplats torde vara given

Kraft hockey har ett intressant lag på benen i år. Mycket ansvar tar den lettländska trion.

Janne Smeds: Det händer saker då vi gör det tillsammans

Sportkolumnen. Gör saker tillsammans. Då blir det både roligare att motionera och hålla igång. Ett färskt exempel är Töjby FC: s damer.

Janne Smeds: Det är nästan så jag börjar vänta på snö

Sportkolumnen. Vilka formbesked våra skidåkare och skidskyttar stod för i helgen. Det är nästan så jag börjar vänta på snö.

Janne Smeds: Kraft måste skärpa sig om man vill vinna serien

Sportkolumnen. Kaskö IK var starkast av de sydösterbottniska lagen i de inbördes derbymatcherna. Men det är först nu det ska avgöras vilka lag som är bäst.

Janne Smeds: Kraft hockey behöver nästan tio spelare till

Sportkolumnen. Det går jäkligt trögt just nu. Så menade Krafts lagledare Johnny Ekroos då det gällde lagbygget för säsongen 2020–2021.

Janne Smeds: Kraft och Kikken spelar i den övre slutserien

Sportkolumnen. Kraft och Kaskö IK når den övre slutserien medan Korsnäs FF och Sporting Kristina får spela en ångestfylld nedre slutserie. Så tror jag det går.

Janne Smeds: Det har gått bra på många fronter i sommar

Sportkolumnen. Lokala idrottare har skördat framgång på många fronter denna sommar. Det ska bli intressant att följa tävlingscyklisten Axel Källberg i EM.

Janne Smeds: Kan en spelare ändra på allt för Sporting?

Sportkolumnen. Sporting Kristina har haft en blytung start på säsongen. Nu krävs det en nivåhöjning – en rejäl sådan – om laget vill med i den övre slutserien. Michael Kozielek kan vara tungan på vågen.

Janne Smeds: Det var lokalfotboll då den är som bäst

Sportkolumnen. Det var en match som egentligen hade allt – derbyt mellan Kraft och Kaskö IK i söndags. Att Kikken vann var åtminstone bra för tabellen.

Janne Smeds: Dags för friidrottarna att vässa formen

Sportkolumnen. Friidrottarnas tävlingssäsong har nu pågått i en och en halv månads tid. Men redan nu börjar det dra ihop sig till FM-tävlingar. Som jag ser det har Sydösterbotten fyra medaljchanser i år.

Janne Smeds: En rätt väntad start på fotbollstrean

Sportkolumnen. Kraft går starkt, helt enligt planerna. Korsnäs FF har överraskat positivt medan Sporting och Kaskö IK inte helt levt upp till förväntningarna.

Janne Smeds: Nu är all idrott igång igen

Sportkolumnen. Det dröjde länge, men nu är idrottsrörelsen igång så gott som normalt igen. Mycket välkommet.

Janne Smeds: Löpbanor, fotbollsplan och skejtpark behövs

Sportkolumnen. En ny fotbollsplan behövs i Närpes. Precis som Kristinestad behöver nya löparbanor och en park för ungdomar att åka sparkcykel på.

Janne Smeds: Kevin Peth behövs på ett mittfält i Närpes

Sportkolumnen. Det blev en väntad start på fotbollssäsongen. Kraft ser ohyggligt starka ut och Kevin Peth var ledaren på mittfältet som laget behöver.

Janne Smeds: Hemmamatcherna ger klirr i kassan för föreningarna

Sportkolumnen. Biljettinkomster är ytterst viktiga för fotbollsföreningarna. Kraft är först ut och börjar sälja biljetter på nätet.

Janne Smeds: Sporting hade kunnat utmana Kraft

Sportkolumnen. Egentligen allt talar för att Kraft tar steget upp till tvåan i år. Men Sporting hade kunnat utmana om förstaplatsen – om laget hade haft full trupp från början av säsongen.