Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Janne Smeds: Oroväckande resultat bland barn och unga

Sportkolumnen. Barn och ungdomar rör på sig allt mindre, visar en färsk undersökning. Då kom coronapandemin mycket olägligt.

Janne Smeds: Tungt tränartapp och oviss säsong

Sportkolumnen. Kraft skidor har varit med på den nationella skidkartan de senaste åren. Men från och med nu får föreningen jobba vidare utan en viktig pusselbit.

Janne Smeds: Lagen kör på säkra tränarkort

Matt Poland har ett gällande kontakt och bara namnunderskrifterna återstår så är även Peter Sundlin och Johan Bärnlund klara för en ny säsong med sina lag. I Korsnäs blir det dock en ny röst i omklädningsrummet.

Janne Smeds: Lettländarna har gett Kraft ett lyft

Sportkolumnen. Krafts lettländare bjuder på show i så gott som varje match. Får Kraft ännu ordning på försvarsspelet kan det bära långt denna säsong.

Janne Smeds: Håll humöret uppe i idrottsföreningarna

Sportkolumnen. Idrottsföreningarna prövas hårt just nu och föreningsmänniskorna måste konstant vara på tårna. Frågan är hur länge de orkar hålla ut.

Janne Smeds: Högintressant i både tvåan och trean nästa säsong

Sportkolumnen. Det blir högst antagligen en österbottnisk tvåa och en sydösterbottnisk trea nästa säsong. Så ser det i alla fall ut just nu.

Janne Smeds: Alla pusselbitarna är på plats för Heidi Kuuttinen

Sportkolumnen. Heidi Kuuttinen har sopat rent under försäsongen. Men det är nu det gäller då skidskyttesäsongen kör igång på allvar.

Nyhetsbild

Mats Ekman: När jag bjöd Kraft på skumpa

Avancemang – då hör skumpa och kramar till. Så var det också i Nokia 1996, då Kraft för första gången i klubbens historia säkrade ett avancemang till division 1. Skumpan var ljummen, inte så god – men det mesta av innehållet var ju ändå för utvärtes bruk.

Janne Smeds: Tre förstärkningar och Kraft är ett stabilt division 2-lag

Sportkolumnen.I år har det ibland räckt med mediokra insatser för att vinna matcher. Det gör det inte i tvåan. Om Kraft förstärker sin trupp har man goda förutsättningar att spela en serienivå upp.

Janne Smeds: Många bäckar små blev Sportings fall

Sportkolumnen. Det var en del saker som bidrog till att Sporting Kristina hade en svår säsong. Nu blir det en väntan på vilken serienivå man ska spela i nästa säsong.

JANNE SMEDS: Det lutar åt division 2-kval för Kraft

Sportkolumnen. Det räcker med oavgjort för Kraft och då är man klara för division 2-kval. Det ska laget nog fixa trots en del motgångar.

Janne Smeds: Värsta möjliga tajmning för Kraft

Sportkolumnen. Kraft har visat fin form de senaste matcherna och var taggade inför avgörandet. Nu väntar en annorlunda uppladdning.

Janne Smeds: Krafts två förstärkningar har visat klass

Sportkolumnen. Kraft hockey har fått precis den start man behövde på hockeysäsongen.

Janne Smeds: Kraft och Sporting har mycket att spela för

Sportkolumnen. Avgörandets stund är inne i fotbollstrean. Kraft och Sporting Kristina har en hel del att spela för ännu medan Kaskö IK och Korsnäs FF har sitt på det torra.

Janne Smeds: En slutspelsplats torde vara given

Kraft hockey har ett intressant lag på benen i år. Mycket ansvar tar den lettländska trion.

Janne Smeds: Det händer saker då vi gör det tillsammans

Sportkolumnen. Gör saker tillsammans. Då blir det både roligare att motionera och hålla igång. Ett färskt exempel är Töjby FC: s damer.

Janne Smeds: Det är nästan så jag börjar vänta på snö

Sportkolumnen. Vilka formbesked våra skidåkare och skidskyttar stod för i helgen. Det är nästan så jag börjar vänta på snö.

Janne Smeds: Kraft måste skärpa sig om man vill vinna serien

Sportkolumnen. Kaskö IK var starkast av de sydösterbottniska lagen i de inbördes derbymatcherna. Men det är först nu det ska avgöras vilka lag som är bäst.

Janne Smeds: Kraft hockey behöver nästan tio spelare till

Sportkolumnen. Det går jäkligt trögt just nu. Så menade Krafts lagledare Johnny Ekroos då det gällde lagbygget för säsongen 2020–2021.

Janne Smeds: Kraft och Kikken spelar i den övre slutserien

Sportkolumnen. Kraft och Kaskö IK når den övre slutserien medan Korsnäs FF och Sporting Kristina får spela en ångestfylld nedre slutserie. Så tror jag det går.

Janne Smeds: Det har gått bra på många fronter i sommar

Sportkolumnen. Lokala idrottare har skördat framgång på många fronter denna sommar. Det ska bli intressant att följa tävlingscyklisten Axel Källberg i EM.

Janne Smeds: Kan en spelare ändra på allt för Sporting?

Sportkolumnen. Sporting Kristina har haft en blytung start på säsongen. Nu krävs det en nivåhöjning – en rejäl sådan – om laget vill med i den övre slutserien. Michael Kozielek kan vara tungan på vågen.

Janne Smeds: Det var lokalfotboll då den är som bäst

Sportkolumnen. Det var en match som egentligen hade allt – derbyt mellan Kraft och Kaskö IK i söndags. Att Kikken vann var åtminstone bra för tabellen.

Janne Smeds: Dags för friidrottarna att vässa formen

Sportkolumnen. Friidrottarnas tävlingssäsong har nu pågått i en och en halv månads tid. Men redan nu börjar det dra ihop sig till FM-tävlingar. Som jag ser det har Sydösterbotten fyra medaljchanser i år.

Janne Smeds: En rätt väntad start på fotbollstrean

Sportkolumnen. Kraft går starkt, helt enligt planerna. Korsnäs FF har överraskat positivt medan Sporting och Kaskö IK inte helt levt upp till förväntningarna.

Janne Smeds: Nu är all idrott igång igen

Sportkolumnen. Det dröjde länge, men nu är idrottsrörelsen igång så gott som normalt igen. Mycket välkommet.

Janne Smeds: Löpbanor, fotbollsplan och skejtpark behövs

Sportkolumnen. En ny fotbollsplan behövs i Närpes. Precis som Kristinestad behöver nya löparbanor och en park för ungdomar att åka sparkcykel på.

Janne Smeds: Kevin Peth behövs på ett mittfält i Närpes

Sportkolumnen. Det blev en väntad start på fotbollssäsongen. Kraft ser ohyggligt starka ut och Kevin Peth var ledaren på mittfältet som laget behöver.

Janne Smeds: Hemmamatcherna ger klirr i kassan för föreningarna

Sportkolumnen. Biljettinkomster är ytterst viktiga för fotbollsföreningarna. Kraft är först ut och börjar sälja biljetter på nätet.

Janne Smeds: Sporting hade kunnat utmana Kraft

Sportkolumnen. Egentligen allt talar för att Kraft tar steget upp till tvåan i år. Men Sporting hade kunnat utmana om förstaplatsen – om laget hade haft full trupp från början av säsongen.

Janne Smeds: Nu bjuds det på bättre fotboll än tidigare

Kommentar. Nu höjs nivån för Krafts damer. Men jag tror att laget kan vara högt uppe i tabellen då höstmörkret kryper närmare.

Janne Smeds: Träning utomhus är inne

Sportkolumnen. Coronapandemin och våren har gjort att folk börjat röra på sig allt mer utomhus. Det är en trend som förhoppningsvis håller i sig.

Janne Smeds: De lokala friidrottarna får tävla flitigt i sommar

Sportkolumnen. SFI-mästerskapen sköts som väntat fram och en del större tävlingar har inhiberats eller bytt datum. Det bekommer dock inte våra lokala friidrottare så mycket.

Janne Smeds: En annorlunda uppladdning – men det är lika för alla

Sportkolumnen. Under en normal försäsong tränar fotbollslagen i fyra månader och spelar tio träningsmatcher innan säsongstarten. Men det här är ingen normal säsong.

Janne Smeds: Överraskande tränarnamn i Kraft hockey

Sportkolumnen. Kraft hockey valde ett ganska oprövat kort som tränare för nästa säsong. Nu är det upp till bevis för Peetu Koponen.

Janne Smeds: Problem uppstår då idrottsrörelsen stannat

Sportkolumnen. Coronaviruset orsakar stora skador för föreningarna, juniorerna och barnen. Det kan i slutändan kosta samhället mångmiljardbelopp.

Janne Smeds: Hårdsatsande juniorlag behövs

Sportkolumnen. Det behövs kunniga tränare och spelare som verkligen vill träna och utvecklas om vi vill höja nivån på den sydösterbottniska fotbollen.

Janne Smeds: Tung vår väntar idrottsföreningarna

Sportkolumnen. Det blir en ytterst knepig vår för idrottsföreningarna och idrottarna. Men supportrarna ställer upp.

Janne Smeds: Det behövs inga ändringar i Kraft hockey

Sportkolumnen. Kraft hockey kan fortsätta på samma koncept även nästa säsong. För laget har det bra förspänt på många plan.

Janne Smeds: Fotbollen måste förtjäna sin publik

Sportkolumnen. Publiken kommer inte bara för själva understödets skull. Fotbollslagen måste bjuda på underhållning och bra spel. Krafts damer har nu alla tiders chans att samla folk till läktarna.

Janne Smeds: En hel del positivt trots jumboplatsen

Sportkolumnen. Kraft hockey slutade sist i serien men det finns ändå en hel del positivt att ta med sig till en ny säsong.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Oroväckande med tanke på framtida fotbollslag

Sportkolumnen. Varifrån ska fotbollsspelare till framtida representationslag komma? Det ser inte så värst ljust ut då man ser på juniorfotbollen i regionen.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Kämpigt för skidåkarna – nu väntar tuffa tävlingar

Sportkolumnen. Medan man kan välja och vraka bland spår i norra Finland har regionens skidåkare med ljus och lykta försökt hitta korta konstsnöspår. I dessa har formen finslipats inför kommande stora tävlingar som nu radar upp sig.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Syskonen hör redan nu till världseliten

Heidi Kuuttinen visade under junior-VM att hon är en kommande världscupåkare. Från lilla Vargberget till de stora arenorna. Hatten av.

Nyhetsbild

Janne Smeds: Dags för friidrottarna att tampas om medaljer

Sportkolumnen. Friidrottssäsongen har kört igång, men hittills har det varit rätt tunt med sydösterbottningar i startlistorna. Avlönade ledare kan vara en framtida lösning för att få fart på grenen igen.