Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Janne Smeds: Topplagen i trean har mycket jobb framför sig inför en ny säsong

Sportkolumnen. De två sydösterbottniska fotbollslagen i trean gjorde en mycket bra säsong. Kvalspel var inte heller lång borta för varken Sporting eller Korsnäs FF.

Janne Smeds: Den bästa säsongen på länge för Kraft

Sportkolumnen. Det har varit en stabil säsong för Krafts fotbollslag i år. Nu är laget etablerat i tvåan och det känns tryggt att bygga vidare.

Janne Smeds: Ett lag övertygade, ett överraskade ordentligt och två andra presterade enligt förväntningarna

Sportkolumnen. Alla lag i de lägre fotbollsserierna får godkänt eller mer. Och på lördag kan Krafts damer kröna en fin säsong – utan att ens spela.

Janne Smeds: Kraft hockey saknar fem viktiga kuggar, men torde vara ett topplag ändå

Sportkolumnen. På lördag släpps säsongens första matchpuck i Hallis. Kraft hockey kommer till spel utan fem viktiga kuggar, men laget kan nå en topplacering i serien ändå.

Janne Smeds: Sporting kan inte kvala och KoFF får inte spela i tvåan

Sportkolumnen. Seriesegern i fotbollstrean avgjordes med all sannolikhet under den första kvarten i Vasa på tisdagskvällen. Sporting kommer inte att nå kvalplats och KoFF kan inte ta steget upp med sitt lag.

Janne Smeds: Kraft II var utan tvekan bästa laget i serien – men i trean krävs en rejäl nivåhöjning

Sportkolumnen. Kraft II har varit för bra för division 4 i år. Men jag vågar påstå att laget får höja sig om de vill klara sig kvar i trean nästa år.

Janne Smeds: EM-framgången och tunna startlistor

Sportkolumnen. Finlands friidrottsframgångar i EM var de bästa på fyrtio år. Förhoppningen är förstås att detta ska öka intresset för friidrotten som just nu får kämpa.

Janne Smeds: Dags att också se motorsporten

Sportkolumnen. De som håller på med motorsport är inga bovar eller sådana som har sönder vägar och skidspår. Det är en viktig sport får många.

Janne Smeds: De här två lägger ner kropp och själ på idrotten

Sportkolumnen. Har vi några idrottsproffs från Sydösterbotten? Javisst, vi har åtminstone två stycken som har idrotten som sitt jobb.

Janne Smeds: Kraft har lyckats med kontinuiteten

Sportkolumnen. Det blåser positiva vindar kring Kraft hockey just nu. Snart är det dags för ett rekordtidigt pucknedsläpp.

Janne Smeds: Orienterarnas och friidrottarnas stora helg

Sportkolumnen. FSOM i Vasa och Vörå samt friidrotts-FM i Joensuu är något som flera idrottare siktat på en längre tid. Nu är det dags.

Janne Smeds: Kraft II är redo för trean till en ny säsong

Sportkolumnen. Vi kan redan nu välkomna Kraft II till division 3. För Kikken kan det i värsta fall bära åt andra hållet.

Våra friidrottare visade klass

Sportkolumnen. Det har kommit flera positiva nyheter från friidrottsfronten den senaste tiden. Om ett par veckor vänta säsongens viktigaste tävlingar för många.

Janne Smeds: Krafts damer kunde spänna bågen

Sportkolumnen. Man ser redan nu vart det börjar barka. Jag tycker att Krafts damer redan nu ska ta siktet mot tvåan.

Janne Smeds: Kravnivån måste höjas för att göra juniorerna till bra seniorer

Sportkolumnen. Våra juniorlag kan inte vara nöjda om de vinner över KuRy och IK. Speciellt inte om de vill skola spelare för nationell nivå.

Janne Smeds: Tydligt samband mellan bra tränare och framgång

Sportkolumnen. Att hitta tränare är inte lätt. Speciellt inte på små orter. Det är kanske det stora problemet som de flesta föreningar brottas med i dag.

Janne Smeds: Det här borde Kraft hockey också fixa i sommar

Sportkolumnen. Det är inte så länge tills pucken släpps i isen i Hallis. Kraft har ett stort jobb framför sig ännu i sommar. Och jag gillar skarpt idén med två herrlag.

Janne Smeds: Kan vi inte bara bestämma att vi låter domarna döma?

Sportkolumnen. Det råder en stor brist på domare i Sydösterbotten. Många räds kritiken från sidan av planen. Kan vi inte bara låta domarna vara i fred?

Janne Smeds: Skumpan behöver inte läggas på kylning än

Sportkolumnen. De sydösterbottniska lagen har fått en kanonstart på årets fotbollssäsong. Mycket återstår, men det ser väldigt lovande ut hittills.

Janne Smeds: Ingen Åstrand – men flera som kan slåss om FM-medaljer

Sportkolumnen. Friidrottssäsongen kör igång nu. Vi har ingen Jonathan Åstrand längre, han spelar fotboll med Töjby, men det finns flera medaljkandidater i FM i sommar.

Janne Smeds: Samma medelålder på fotbollsläktarna som på en gudstjänst

Sportkolumnen. Det är samma medelålder på folket på fotbollsläktarna, som på söndagsgudstjänsten, skrev en sportjournalist på Twitter här i våras.

Janne Smeds: I Stafettkarnevalen ska alla få vara med

Sportkolumnen. Stafettkarnevalen är vårens höjdpunkt. Nu är det äntligen dags för skoleleverna att fylla nyrenoverade Olympiastadion.

Janne Smeds: Ett framtida damlag i tvåan behövs

Sportkolumnen. Med tanke på framtiden för regionens fotbollsspelande damer borde vi ha ett lag i tvåan. Men det kräver spelare som verkligen är beredda att satsa.

Janne Smeds: Sporting en av favoriterna – KoFF väldigt svårtippade

Sportkolumnen. Både Sporting Kristina och Korsnäs FF har lag för en toppstrid i årets trea. Men i Korsnäs kan det hända mycket under säsongen.

Janne Smeds: De unga spelarna måste stiga fram i årets Kraft

Sportkolumnen. Det blir ingen lätt säsong för Kraft i år. Men laget är etablerat i tvåan och kommer att hållas kvar även till en ny säsong.

Janne Smeds: Kraft II kan mycket väl slåss om en division 3-plats

Sportkolumnen. Kraft II får ses som sydösterbottniska favoriter i fotbollsfyran. Kikken flåsar i nacken medan Sporting Kristina Academy utmanar.

Janne Smeds: Många som orienterar – få som elitsatsar

Sportkolumnen. Orienteringen är en väldigt rolig sport som både ger motion och frisk luft. Men sporten har fått lite av en motionsstämpel.

Janne Smeds: Kraft hockey får godkänt – men visst hade laget bud på mer

Sportkolumnen. Kraft hockey var på väg mot något riktigt stort. Då försvann både förstacentern och formen.

Janne Smeds: De lokala skidskyttarna har visat potential

Sportkolumnen. Årets skidskyttesäsong har inte gått som på räls, men de lokala idrottarna har ändå visat stor potential.

Janne Smeds: Det kan bli mästerskap eller fiasko för Kraft

Sportkolumnen. Kraft kan nå hela vägen i år om laget är på topp. I värsta fall kan säsongen ta slut på söndag. Och då är det snudd på fiasko efter den fina grundserien.

Janne Smeds: FSS-mästerskapen får tio poäng

Sportkolumnen. Det kunde inte ha gått bättre än så här. FSS-mästerskapen på Vargberget blev så lyckade som de bara kunde bli.

Janne Smeds: Kraft – och hemmaåkarna – är redo för FSS-mästerskapen

Sportkolumnen. Nu finns både snö och goda medaljchanser. Det är uppriggat för ett lyckat FSS-mästerskap på Vargberget.

Janne Smeds: Nu har Patrik guldläge

Sportkolumnen. Formen är på topp då säsongens och kanske karriärens viktigaste tävlingar börjar i USA i dag. Patrik Kuuttinen har goda chanser.

Janne Smeds: Det blåser svaga positiva vindar över friidrotten

Sportkolumnen. Friidrottarna vässar formen för den första ansträngningen denna säsong. Det blåser svaga positiva vindar över regionens friidrott just nu.

Janne Smeds: Det blir slutspelshockey – med publik – i Hallis

Sportkolumnen. Äntligen kom ett glädjebesked för idrottsfolket – och publiken. Gladast av alla var nog Kraft hockey som får spela slutspel i Hallis.

Janne Smeds: Landslaget kallar regionens skidåkare och skidskyttar

Sportkolumnen. Nordiska mästerskapen, EM, VM och ungdoms-OS. Flera lokala skidåkare och skidskyttar har chansen att få visa upp sig internationellt denna vinter.

Janne Smeds: Nu börjar dragkampen om spelarna

Sportkolumnen. Är du en hyfsad fotbollsspelare boende i Sydösterbotten kan du välja och vraka mellan lokala lag.

Janne Smeds: Hur ska idrottsfolket orka?

Sportkolumnen. Restriktioner, rekommendationer, förbud och grönt och rött ljus. Idrottsfolket i vårt land får verkligen kämpa – igen.

Janne Smeds: Kraft har inte råd att tappa många spelare

Sportkolumnen. Kraft kan tappa en del tongivande spelare. Det ger möjligheter för ungdomarna att ta en större roll, men det tvingar också föreningen att förstärka.

Janne Smeds om idrottsåret 2022: Krafts damer tar steget upp direkt

Sportkolumnen. Ett nytt idrottsår står bakom hörnet. Här listar jag saker som jag tror kommer att hända under 2022. Det blir nämligen lokala framgångar i massor.

Janne Smeds: 2021 var ett riktigt skitår – men med många positiva inslag

Sportkolumnen. Ska jag säga det rakt ut så var 2021 ett riktigt skitår ur sportens synvinkel, skriver Janne Smeds – som traditionsenligt korar det bästa och det sämsta med sportåret.

Janne Smeds: Gör som Klas så mår du bättre

Sportkolumnen. Regelbunden motion minskar risken för sjukdomar. Klas Ingves i Lappfjärd är en bra förebild för gemene man och kvinna.

Janne Smeds: Sydösterbotten behöver en fullstor inomhushall till

Sportkolumnen. Innebandy och futsal spelas ännu på låg nivå i Sydösterbotten. Volleybollspelarna visar däremot framfötterna och höjer nivån för varje säsong som går.

Janne Smeds: Dags för idrottarna, tränarna och föräldrarna att vakna upp

Sportkolumnen. Dags för idrottarna, tränarna och föräldrarna att fokusera på rätt saker, och vakna upp. Kost, sömn och rörelse är saker som borde prioriteras.

Janne Smeds: Skidskyttelyftet blev inte av

Sportkolumnen. En fin arena finns och flera framgångsrika skidskyttar har skolats fram. Men den stora bredden finns dessvärre inte inom regionens skidskytte.