Theresa Gull

theresa.gull@sydin.fi

Nyhetsbild

Patrik ligger i hårdträning – i sommar ska han cykla till Paris

Han är nybörjarcyklist och ska i sommar cykla 1 500 välgörenhetskilometer till förmån för kritiskt sjuka barn.

Nyhetsbild

De började som ett avkvistat träd med toppruskan kvar – och skulle skrämma bort onda andar

Visste du att man förr trodde att spannmålen växte högre ju högre stång man hade för julkorset? Eller att det svarta Lappfjärdskorset tjärades innan man började måla dem svarta? Och visste du att man i Pörtom började tillverka miniatyrmodeller av julkors innan Lappfjärdsborna?

Nyhetsbild

För familjerna Gullans är julkorset en viktig jultradition – "Det blir ingen jul om de inte lyser"

Hos familjerna Gullans på Sjolvallen i Övermark är julkorset en viktig jultradition. Det blir ingen jul om inte julkorset lyser, tycker Inge och Jan Gullans som reser julkors på flera ställen.

Heikkilä-Nordmyr: Adoption en lång, dyr och finskspråkig process med föråldrade lagar

De skulle gärna ge ett syskon till dottern Samantha men tiden rinner iväg för dem. Enligt finsk lag får man inte adoptera längre efter att den äldsta i familjen fyllt 50 år. Mikael Nordmyr fyller 50 år i februari.

Nyhetsbild

Med Samantha får julen en helt ny mening för Anneli och Mikael

Efter 17 år av ofrivillig barnlöshet bestämde de sig för att adoptera ett barn. I samma veva som de tog beslutet, föddes en liten flicka i östra Manila på Filippinerna. Sex år senare kom hon till Korsnäs och nu har hon firat första skoljulfest.

Nyhetsbild

Rune röker julskinkan i rökbastun till varje jul: "Då den är klar samlas alla barn och barnbarn för att smaka"

Det är så himla gott så det är grymt. Så beskriver Rune Kalberg smaken på den julskinka som han röker själv i rökbastun hemma på gården i Pjelax.

Nyhetsbild

Rosa julstjärnor och miniatyrgran är trendigt i jul – men efterfrågan på julstjärnan minskar varje år

Sydösterbottningarna är både trendiga och traditionsenliga då det kommer till julens blommor. Den här julen vill många att både amaryllisen och julstjärnan ska vara rosa och snittblommorna dova i färgen.

Nyhetsbild

Linda har varit cancerpatient i ett år: "Kolla dina bröst regelbundet, det kan rädda ditt liv"

Cancer. Du är sjuk eller har varit sjuk. En nära anhörig är drabbad eller någon du känner. De flesta av oss har ett förhållande till cancer. Linda Strengell är cancerpatient och berättar hur du kan stödja den som är sjuk.

Nyhetsbild

Endast fönsterbrädena finns kvar av den gamla bäddavdelningen

Ut med den gamla bäddavdelningen och in med ett nytt, modernt hvc-sjukhus som är anpassat för den moderna människan. Patientrummen är försedda med trådlöst nätverk och extra många eluttag för apparater som ska laddas. Och nu gäller det för besökaren att hitta rätt bland alla ingångar.

Nyhetsbild

Nu finns ett nytt avtal Eskilsöfärjan – gäller till 2031

Resultatet av upphandlingen står klart och därmed är det bestämt vem som sköter trafiken mellan Kaskö och Eskilsö under tolv års tid.

Nyhetsbild

Mångkulturellt fredagsmys lockade med mat och musik

Mat och musik från olika länder kombinerat med ett närpesiskt mingel visade sig vara ett lyckat och uppskattat koncept för fredagsmys. Se bilder här.

Nyhetsbild

Kasköbon klädde sig i svart: "Här kan man inte bo"

Jag har klätt mig i svart och lagt upp en till salu-lapp i fönstret på vårt hus. Så beskriver en Kasköbo sin reaktion på ett nej till fusion mellan Kaskö och Närpes.

Nyhetsbild

Vargens närvaro vardag för Pörtomborna: "Det känns som att den är mera värd än människan"

Det sämsta älgjaktsresultatet någonsin. Oroliga hundägare som släpper iväg sin jakthund till skogen utan att veta om den kommer tillbaka. Föräldrar som inte vågar ha barn att sova ute i barnvagnen. Det här är nu vardag i Pörtom.

Nyhetsbild

Anders Norrback: "Nya planen löser inga vargproblem"

Ihålig och motbjudande. Så beskriver riksdagsledamot Anders Norrback den nya vargförvaltningsplanen. Han har inga förhoppningar om att planen ska lösa några vargproblem.

Nyhetsbild

Bernt Nordman: "Sakta men säkert vänjer man sig"

Vargen har blivit en vardagligare sak, det är bra, anser Bernt Nordman, verksamhetsledaren vid Natur och miljö.

Nyhetsbild

Ärligt, tankeväckande och utlämnande om tiden mitt i livet

Hjälp, jag har fyllt 40! Mittlivskrisen ska omfamnas och välkomnas, det är en tid för förnyelse och pånyttfödelse. Det menar Nanna Rosengård och David Strömbäck som varvade samtal  med musik i Övermark kyrka.

Nyhetsbild

Välbesökt talkshow är efterfrågad och får spridning

Musik och samtal i den rosa soffan lockade ett hundratal kyrkobesökare till Övermark på söndagskvällen. En betydlig skillnad till det tjugotal som närvarade vid söndagens gudstjänst.

Nyhetsbild

Nu har Sigrid, 101 år, chansen att bli lucia

Den yngsta är 87 år och den äldsta 101 år, luciakandidaterna vid Bostället i Närpes. Efter en allmän omröstning ska den som får flest röster krönas till Boställets luciamormor.

Nyhetsbild

Landets största köttdjursstall reser sig i Härkmeri

1

HÄRKMERI. Det är full fart på byggarbetsplatsen i Härkmeri där Marcus Teir och Samuel Ingves bygger ett djurstall för 800 tjurar.

Nyhetsbild

Här har man skidat i över en månad redan

NÄRPES. Natursnön lyser med sin frånvaro och vintervädret har hittills varit ganska blött och milt. Men på Vargberget i Närpes finns ett nästan en kilometer långt skidspår som används flitigt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet