Frida Öst

frida.ost@sydin.fi

Nyhetsbild

Fältundersökningar görs för att bedöma mineralpotential

KRONOBY Från och med slutet av maj gör Geologiska forskningscentralen (GTK) geofysiska fältmätningar i Kronoby och Kaustby väster om byn Honka.

Nyhetsbild

NTM-centralen överklagar Ekofish tillstånd – "Råder osäkerhet om påverkan"

NTM-centralen anser att fiskodlingen som Ekofish planerar kan vara i konflikt med målsättningar inom vatten- och havsvården. Myndigheten överklagar nu miljötillståndet som Regionförvaltningsverket beviljat.

Nyhetsbild

Elever i Öja flitigaste läsarna på Ebban

KARLEBY I vår har alla grundskoleelever i Svenskfinland fått fri tillgång till det digitala skolbiblioteket Ebban. Det har varit rekordmycket läsning via plattformen och de allra flitigaste läsarna går i Öja skola.

Nyhetsbild

Arvid Mörne-vinnaren skriver mörkt, men med glimten i ögat

JAKOBSTAD "En trotsig tidskapsel som kollar i backspegeln mot 2012". Så beskriver juryn Ellenore Wentjärvis dikter som tilldelas första pris i årets Arvid Mörne-tävling.

Nyhetsbild

Tre frågor till Carisma – "Ser ut att bli torka på dansfronten i sommar"

I morgon lördag klockan 19 kan den som vill ta sig en svängom. Då kommer Kållby När-TV nämligen att sända en spelning med dansbandet Carisma.

Nyhetsbild

De flesta nöjda med distansundervisningen vid Wawa-institutet

Snart har det blivit dags att summera en annorlunda vårtermin vid Wava-institutet. Samtidigt blickar man framåt, bland annat mot en mera regional undervisning.

Nyhetsbild

Tre frågor till Tommys – "Nya singeln handlar om att hjälpas åt

NYKARLEBY Dansbandet Tommys har släppt en ny singel. Vi ställde tre frågor till Tom Käldström som skrivit låten tillsammans med den svenska låtskrivaren Mats Larsson.

Nyhetsbild

Sara från Larsmo den 10 000:e stipendiaten – "Började med ett misstag"

LARSMO Sara Högberg från Larsmo är på slutrakan med sina studier och tilldelas nu ett stipendium från Svensk-Österbottniska samfundet. – Lustigt nog var det resultatet av ett misstag, berättar hon.

Nyhetsbild

Sofie Lybäck får stöd för studier i New York – "Man blir aldrig klar"

Osäkerhet präglar de flestas vardag just nu. Speciellt om man som Sofie Lybäck livnär sig som frilansande skådespelare. I vår beviljades hon stöd från Svenska kulturfonden för att kunna fortbilda sig vid en filmskola i New York, men hon vet ännu inte när hon kommer kunna åka dit.

Nyhetsbild

Mikael Svarvar leder Kulturfondens delegation – vill sätta fokus på kulturell mångfald

Larsmobon Mikael Svarvar blir ny delegationsordförande för Svenska kulturfonden. Han tar över efter Ann-Luise Bertell i augusti.

Nyhetsbild

Hem och Skola-ordförande: "Positivt att man vågar öppna skolorna"

NYKARLEBY Nina Tiittanen, Hem och Skola-ordförande vid Zachariasskolan, ser positivt på beskedet om att skolorna snart öppnar upp igen.

Nyhetsbild

Eva-Lott Björklund plockar fram det positiva – "Vi får mötas i det vi skapar"

KRONOBY Eva-Lott Björklund är övertygad om att alla har något unikt att bidra med. Det här vill hon lyfta fram i sitt projekt som kretsar kring corona.

Nyhetsbild

I "Dikter om oss" hörs 70-talets feminister

JAKOBSTAD Genom att ge ut en diktbok av Wava Stürmer vill Jakobstads museum ge den yngre generationen möjlighet att upptäcka en mångsidig författare och feminist.

Nyhetsbild

Rockkola 400 och Mustakari Memories flyttas fram

KARLEBY Den 30:e juni var det tänkt att 400 musiker skulle uppträda på Centralplanen för sin jubilerande hemstad. Nu står det klart att evenemanget måste flyttas fram.

Nyhetsbild

Sommarens Kaustbyfestival ställs in – "Beslutet är svårt men nödvändigt"

Kaustinen Folk Music Festival arrangeras nästa gång 12–18 juli 2021. Det beslös arrangörerna i dag.

Nyhetsbild

Schaumansalen direktsänder konserter – Charlotta Kerbs först ut

JAKOBSTAD Schaumansalen bjuder in till fredagsmys med direktsända konserter sex veckor i rad. Thomas Enroth, Helene Nyberg och Philip Järvenpää är några av artisterna som kommer att medverka.

Nyhetsbild

Marika Holm återvänder efter tjugo år – hon blir Novias första kvinnliga bildkonstlektor

JAKOBSTAD Marika Holm återvänder till Österbotten för att tillträda som lektor i bildkonstens praktik och teori vid Campus Allegro. "Cirkeln sluts", säger Holm. 

Nyhetsbild

800 matpaket delades ut i Nykarleby

NYKARLEBY I dag har cirka 800 matpaket delats ut vid Zachariasskolan i Nykarleby till elever som har distansundervisning.

Nyhetsbild

Grymt emigrantöde blev en sång – "Man behöver vara finkänslig när man jobbar med andras berättelser"

PEDERSÖRE Désirée Saarela har varit sångare och låtskrivare sedan hon var 13 år. Nu tilldelas hon 5 000 euro för produktionen av en skiva med nyskrivna sånger på temat kvinnor berättar.

Nyhetsbild

Nada-Nord hjälper barnfamiljer på hemmaplan

JAKOBSTAD Nada-Nord får flytta fram sina hjälpresor men passar i stället på att hjälpa behövande i trakten.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet