Frida Öst

frida.ost@sydin.fi

Nyhetsbild

Högst 10 får delta vid gudstjänster – begränsningar också vid kyrkliga förrättningar

Domkapitlen i Borgå och Lappo gick i måndags ut med anvisningar till församlingarna i Vasa sjukvårdsdistrikts område. Domkapitlen samverkar för att samma anvisningar ska gälla i hela området.

Nyhetsbild

VCS uppmanar alla att ladda ner Coronablinkern

Att Coronablinkern meddelar att man blivit utsatt för coronaviruset betyder inte att man blir satt i karantän, men VCS rekommenderar ändå starkt att man i så fall undviker sociala kontakter i en vecka.

Nyhetsbild

Marie Brunell tycker att lucia är extra viktigt i år – "Det är nu folk är som mest ensamma"

KARLEBY/KRONOBY Kronobybon Marie Brunell har bara positiva minnen från tiden som Karlebynejdens lucia. Nu vill hon uppmuntra andra att ställa upp som luciakandidat.

Nyhetsbild

Konsthantverket lever bland Konstis medlemmar – ställer ut i Jakobstad för första gången på 25 år

JAKOBSTAD Det är blått, blått och åter blått när konstnärsföreningen Konsti ställer ut i Jakobstad igen för första gången sedan 1995.

Nyhetsbild

Coronasmittan sprids i Österbotten – Wasa teater ställer in turnéföreställningar

Wasa Teater har fattat beslutet att ställa in också alla turnéföreställningar i regionen fram till den 31 oktober på grund av rådande smittspridning.

Nyhetsbild

LYSSNA: Krävdes många versioner innan Alva Elle var nöjd med nya låten "Pretty"

Alva Elle släpper en dansvänlig klubblåt under pågående coronapandemi. Hon hoppas att den ska ge en positiv kick till lyssnare, även om man inte kan dansa till den på klubb just nu.

Nyhetsbild

Studerande vid Novia fick tillträde till arkitekturklassiker

JAKOBSTAD Blivande fotografer och inredningsarkitekter som studerar sitt andra år vid Novia fick i höst en unik möjlighet att besöka Pemar sanatorium ritat av Alvar Aalto.

Nyhetsbild

Utforskandet viktigare än motivet när Hans G. Hästbacka fotograferar

PEDERSÖRE Exakt hur han byggt sina kameror vill Hans G. Hästbacka inte avslöja. Men han har testat att fotografera både med ätbara kameror och med 2,5 kvadratmeter stora fotopapper.

Nyhetsbild

Ny bok presenterar Owe Åsviks konst – "Jag har velat göra boken i säkert 20 år"

KARLEBY Karlebykonstnären Owe Åsvik gillar inte att förklara sin konst, han tycker att det är upp till betraktaren att göra tolkningen. Nu finns en konstbok som presenterar hans verk.

Nyhetsbild

Gunvor Sarelin-Sjöblom vill inspirera andra att skapa med återvunnet material

Gunvor Sarelin-Sjöblom vill att hennes färgglada konst ska muntra upp och sprida glädje, men också att den ska inspirera andra att skapa.

Nyhetsbild

Hans Gáls barnbarn spelar in skiva med MÖK – "Nu behöver världen balansen och harmonin i Gáls musik"

KARLEBY Den brittiske producenten och ljudteknikern Simon Fox-Gál befinner sig för tillfället i karantän i Finland för att under nästa vecka spela in en skiva med Mellersta Österbottens Kammarorkester och dirigenten Jan Söderblom.

Nyhetsbild

Jeppis Jazz Festival satsar på lokalt och inhemskt

JAKOBSTAD Från onsdag till söndag pågår Jeppis Jazz Festival i Jakobstad. Programmet hålls vid Black Sheep, Schaumansalen, After Eight och Betania.

Nyhetsbild

Fotostuderande undersökte det egna uttrycket under distansstudierna

JAKOBSTAD Andra årets fotostuderande vid Yrkeshögskolan Novia ställer just nu ut sina fotografier vid After Eight i Jakobstad. Utställningen finns kvar till och med den 30 oktober.

Nyhetsbild

Kvalitativa och relevanta kulturutbildningar i fokus för Håkan Omars och Marika Holm

JAKOBSTAD Håkan Omars och Marika Holm är nya ansikten vid Novia från och med detta läsår. VBL/ÖT träffade dem för ett samtal om utbildning.

Nyhetsbild

”Tchaikovsky with a twist” inleder höstens konsertserie – brasiliansk dirigent leder orkestern

KARLEBY/JAKOBSTAD En karismatisk dirigent med starka scennärvaro leder helgens konserter med MÖK i Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

Eva-Stina Byggmästar går rakt på sak i ny diktsamling – "Homofobi är mobbning"

Sedan debuten 1986 har Eva-Stina Byggmästar gett ut ett tjugotal diktsamlingar. I höst utkommer "Vox amoris" som blir den första av hennes böcker som ges ut på Marginal förlag.

Nyhetsbild

SÖS tar "Så mycket bättre" till Närpes och Jakobstad – vill överraska publiken

SÖS bjuder på två gratiskonserter i helgen med artisterna Alva Nygård, Marcus Granfors, Marianne Sjöström och David Strömbäck. Det utlovas musik från ett helt sekel.

Nyhetsbild

Tawans låt "Incognito" viral – "Jag ska satsa all in på musiken"

JAKOBSTAD Jakobstadsbon Tawan Wenna släppte låten "Incognito" i slutet av augusti. Nu vill han satsa allt på musiken.

Nyhetsbild

Premiären av "Brinnande tunnan" flyttas fram – skådespelare i karantän

KARLEBY Ursprungligen var premiären av "Brinnande tunnan" på Jungsborg planerad till på lördag, men på grund av att en av skådespelarna befinner sig i karantän är premiären framflyttad till 3 oktober.

Nyhetsbild

Måsinvasion i Terjärv inspirerade Ulrika Hansson att skriva Jaktlaget

KRONOBY Ulrika Hanssons romandebut "Jaktlaget" undersöker grupplojalitet, en dysfunktionell familj – och vilka problem helt vanliga måsar kan ställa till med.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet