Sandra Herrmans

sandra.herrmans@sydin.fi

Bil krockade med två älgar i Molpe

Natten till lördag inträffade en älgkrock på Strandvägen mellan Molpe och Korsnäs. Inga personskador uppstod.

Nyhetsbild

Fortsatt badförbud i Töjby trots låga bakterievärden

Bakterienivåerna vid Töjby badstrand ligger nu under gränsvärdet, men tills vidare råder ännu badförbud. Nästa provresultat avgör om förbudet ska hävas eller inte.

Nyhetsbild

Påhittiga hinder med stor variation lockade rekordmånga deltagare till Farmrace

Den andra upplagan av Farmrace ordnades i Övermark i Närpes på fredagskvällen. Den mångsidiga banan har någonting för alla åldrar och uppslutningen var större än väntat.

Nyhetsbild

En ny tradition föddes – Tomatkarnevalens förnyelse var uppskattad av besökarna

Publikens favorit Tomatolympiaden återkommer nästa år. Tomatkarnevalens nya inslag lockade mycket folk och är något som Närpesborna kan förvänta sig nästa år igen.

Nyhetsbild

Slagsmål och stöldförsök sysselsatte polisen under Tomatkarnevalen

Några få incidenter inträffade under helgens Tomatkarneval. Polisen fick arbeta som hårdast under fredagsnatten.

Nyhetsbild

Teatern segrade i Närpes första Tomatolympiad

En hård kamp utkämpades på scenen under den första Tomatolympiaden i Tomatkarnevalens historia. Med skicklighet, list och vilja lyckades Närpes Teater knipa titeln som Årets Tomatmästare.

Nyhetsbild

Omlagning och myt om sälar drev fram nytt konstprojekt

Den omdiskuterade sälen är föremål för ett nytt konstprojekt. I sökandet efter uppteckningar om sydösterbottniska ritualer, folkliv och omlagning kom Elisa Makarevitch och Roee Cohen över en mytisk berättelse om sälar. Nu undersöker de relationen och missförstånd mellan sälen och människorna.

Nyhetsbild

Lyckad allsångskväll – Lasse med artister drog mycket publik

Tomatkarnevalen mjukstartade på torsdagskvällen. Många hade tagit sig till karnevalsområdet för att sjunga allsång och lyssna på kvällens solister.

Nyhetsbild

Spår i naturen – tema för årets karnevalsutställning

Människans spår i naturen, det är namnet på årets utställning. Som traditionen lyder håller fotoklubben Focus utställning på Tomatkarnevalen. Med bilderna vill man visa olika sätt som människan har påverkat naturen.

Nyhetsbild

Turisterna vill se riktiga tomatplantor – nu finns den möjligheten mitt i Närpes centrum

Nu har växthuset på Närpes torg fått sina plantor. 17 gurkplantor och 18 tomatplantor har nu fått flytta in i det lilla hobbyväxthuset som står på torget i Närpes centrum.

Markbrand vid järnvägsspåret i Karlå

Gnistor gav upphov till en liten markbrand i Karlå, Närpes på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Fiskarförbundets ordförande: Skarvfrågan måste få en lösning

Markus Norrback, ordförande för Österbottens fiskarförbund, efterlyser en nationell förvaltningsplan för hur Finland ska hantera skarvstammen. Han tycker att Finland kunde ta modell av Danmark och Sverige som tacklats med skarvproblemen långt innan de växte sig stora i Finland.

Nyhetsbild

Markus Norrback byter Närpes mot Malax

Politices magister Markus Norrback tar sig an nya utmaningar i Malax. Han säger upp sig från sin tjänst i Närpes efter att ha valts till Malax kommuns nya förvaltningsdirektör.

Nyhetsbild

Mor och dotter utmanar varandra – odlar gemensamt men bara en kan vinna

Pumpautmaningen lockar fram tidningsläsarnas gröna fingrar. Sofie Guldén har aldrig odlat pumpa tidigare men blev sporrad av utmaningen. Hon tror på sig själv och hoppas att hon tar hem vinsten.

Nyhetsbild

Nypremiären närmar sig – 80-talet återkommer till vridläktaren i Närpes

NÄRPES När Anders Slotte fick frågan om han ville komma till Närpes teater som regissör kände han direkt "wow, det här vill jag göra". Det blev succé och på torsdag sätts pjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" upp på Vridin igen – med några nya skådespelare.

Nyhetsbild

Sjöbobacksdagar lockar med rökt lax och chai

De årliga Sjöbobacksdagarna i Kaskö går av stapeln detta veckoslut. Här kan man hitta allt från traditionell rökt lax till mer österländska godsaker som chai te. Hit kan man komma för att ströva mellan stånden, fynda på marknaden eller sätta sig ner och njuta av sommaren.

Nyhetsbild

Han är på jakt efter ovanliga växter – unika växtmiljöer inventeras

Ängar och slåttermark är hem för många känsliga växter som inte klarar av att växa i skuggiga områden. I takt med att ängsmarkerna minskar i areal är dessa ovanliga växter hotade. I Norrnäs har Nässkatan blivit undersökt av Robin Sjöblom, som hoppas hitta flera ovanliga arter.

Nyhetsbild

Nu är Strandhem öppet igen – "En galen tanke förverkligas"

Efter en tyst period på tio år får nu lägergården Strandhem i Nämpnäs nytt liv med bland annat sommarcafé och djurgård. Dörrarna öppnades på tisdagen och redan på öppningsdagen hade flera intresserade tagit sig ut till Äggrund

Nyhetsbild

Nu är de första vingarna på plats i parken som ska ge Google el

I Övermark kan man nu se ett vindkraftverk resa sig över byn – vindkraftsparken kallad Hedet börjar så småningom ta form. Det första vindkraftverket har fått sina första två vinga. Nu hoppas man på vindstilla väder för att kunna färdigställa de 18 vindkraftverken.

Nyhetsbild

"Har letat med ljus och lykta" - vikariebristen inom vården märks också i Sydösterbotten

Med oro i magen sitter enhetscheferna och pusslar ihop sommarens arbetslistor. Vikariebristen inom vården märks av också i Sydösterbotten. Mest brist råder det på närvårdare och sjukskötare.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet