Lokalt 25.12.2020

Bleckslagaren i Sidbäck – Krister är en av få som bemästrat konsten

I snart 20 års tid har Krister Vidgren tillverkat produkter i bleckplåt i verkstaden i Sidbäck i Pörtom. Han är en av få bleckslagare i Finland. Sydin har fått kika in i hans verkstad.

Lokalt 17.12.2020

Efter Sannfinländarnas utspel: Kan bli aktuellt bjuda in Halla-aho till Närpes

Växthusnäringen i Närpes drogs ofrivilligt in i Sannfinländarnas kommunalvalskampanj.  "Ren valpropaganda", säger stadsstyrelsens ordförande om utspelet. Men diskussioner har förts om att bjuda in Jussi Halla-aho till Närpes.

Ekonomi 16.12.2020

NEK fixar transporten av coronavaccinet – "Minus 70 grader är inte krävande"

Idag sköts så gott som all Finlands läkemedelstransport i bilskåp tillverkade i Övermark. Lösningarna för hur coronavaccinet ska transporteras finns redan, säger styrelseordförande Tapani Koski vid NEK , expert på läkemedelstransport.

Lokalt 11.12.2020

Coronatrötthet gör sig gällande – allt färre högstadieelever använder munskydd

I början tog eleverna till sig rekommendationen att använda munskydd under skoltid. Men nu har användningen av munskydd i högstadieskolorna har minskat. Det konstaterar rektorerna i Närpes och Kristinestad.

Lokalt 11.12.2020

Elever kan inte tvingas bära munskydd – ej heller bestraffas

Skolelever kan inte tvingas till att bära munskydd och de kan heller inte bestraffas för att de inte gör det. Så säger jurist Thomas Sundell vid Regionförvaltningsverket. Men han rekommenderar att de används – för annars kan det bli andra följder, såsom distansundervisning.

Lokalt 9.12.2020

Inga besök hos åldringarna för luciaföljet – "Ledsamt för dem som väntat på ljuset i mörkret"

I år blir luciafirandet i Närpes småskaligt. För luciaföljet blir det endast ett framträdande och det sker i Närpes kyrka på Luciadagen den 13 december. Dessvärre utan publik.

Lokalt 9.12.2020

Fullsatt i Närpesgården när Närpes första lucia kröntes – nu tar barnbarnet över luciakronan

Greta Lindqvist var Närpes första lucia 1964. Hon minns särskilt den tunga luciakronan i metall och den stora skara människor som samlats för att se kröningen.

Lokalt 9.12.2020

Polispatrull lugnade ner trafiken på tisdagskvällen – problemen har eskalerat

Gaturallyt i Närpes centrum verkar inte avta. Okynneskörningen fortsatte även tisdagskvällen och under natten till onsdag. Den här gången dök även polisen upp på platsen. Då var läget lugnt, men senare tilltog buskörningen igen.

Lokalt 8.12.2020

Gaturallyt fortsatte i natt – även en postlåda blev sönderslagen

Under natten till tisdag fortsatte okynneskörningen på Biblioteksvägen. Även en postlåda strök med.

Lokalt 7.12.2020

Buskörning och anmälan om hemfridsbrott i Närpes – "Det här är inte normalt beteende"

Det så kallade gaturallyt i Närpes centrum stör och oroar invånare. Natten till söndagen trappades buskörningen upp ytterligare efter ett uppmärksammat inlägg i sociala medier. Nu polisanmäls händelserna som ofredande och hemfridsbrott.

Kultur 30.11.2020

Pandemin slår hårt även mot föreningslivet –"Större förening, större problem"

I coronakrisens spår lämnas stora ekonomiska hål även hos föreningarna. I år gick föreningarnas verksamhet från 100 till nästan noll, men räkningarna fortsätter droppa in.

Lokalt 28.11.2020

UV-ljus ska rena vattnet i Pörtom – klorerar tills vidare

I början av november hittades koliforma bakterier vid en rutinkontroll av vattnet i Pörtom. Sedan dess har Pörtom vattenandelslag varit tvungna att klorera vattnet innan det pumpas ut till hushållen. Nu tänker andelslaget investera i en mer långsiktig lösning.

Kultur 27.11.2020

En revy får senare premiär, en ställs in och andra föreningar avvaktar

Revyaktörerna är spelsugna men coronaläget och ovissheten sätter käppar i hjulen för de sydösterbottniska revyerna. Böle ställer in årets revy, medan Pörtom ställer om och tar sikte på premiär i mars. Fler andra föreningar är i valet och kvalet – för allt beror på hur läget utvecklar sig.

Lokalt 27.11.2020

Även riskgrupper blir utan influensavaccin – "Det är dystert"

Många som vill ta influensavaccinet kommer att bli utan – även personer i riskgrupp. Efterfrågan har varit större än normalt och till en början fanns det ingen diskussion om vaccinbrist. Nu är det försent att börja prioritera.

Lokalt 25.11.2020

Avlopp byggs ut i Tjärlax – havsnära boende vill få avloppsreningen ordnad

En utbyggnad av det kommunala avloppet kommer att ske i Tjärlax. Med strängare krav på avloppsvattenrening väcktes intresset av att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet. De havsnära boenden som finns i södra delen av byn har drivit på utbyggnaden.

Lokalt 24.11.2020

Conny har jobbat hemifrån sedan mars: "Jag har det nästan bättre"

Conny Eklund jobbar på Wärtsilä och är van att pendla mellan Övermark och Vasa. Som affärsutvecklingschef reser han vanligtvis också jorden runt för jobbet, men i våras tog det stopp. Sedan mitten av mars sköter Eklund sitt jobb hemifrån Övermark.

Lokalt 24.11.2020

Psykologens råd: Håll kontakten under distansjobb – virtuella träffar bättre än inget

Ibland kan det kännas ensamt att jobba hemifrån. Därför är det viktigt att försöka träffas med arbetskamraterna, även om det i dessa tider främst sker virtuellt. Det är psykologens råd till den stora skara som på grund av coronan distansjobbar.

Lokalt 23.11.2020

Övermark brandstation är i dåligt skick – nu planeras ny branddepå i byn

I Övermark har det gamla mejeriet har levt ut sin tid som brandstation. Byggnaden är i dåligt skick och nu finns planer på ett nybygge, som Österbottens räddningsverk ska hyra in sig i.

Lokalt 22.11.2020

Fullmäktigemöten är undantagna från restriktionerna – därför kan de också ordnas

Varför kan fullmäktige ordna möten som normalt trots stränga restriktioner? Och varför bjöds utomstående in till måndagens möte? Sydin reder ut.

Lokalt 18.11.2020

Yttermark har välkomnat den nya gång- och cykelbanan – gläds åt att staden tog tag i projektet

Gång- och cykelvägen vid Åbrovägen saknar ännu beläggning, men den är redan nu i flitig användning. Yttermark skola kan glädjas åt en tryggare skolväg.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet