Ekonomi 6.4.2021

Etableringen i Nordamerika förde familjen Lärka till Calgary – de första sidlastarna har redan levererats

I och med storordern av sopbilsaggregat insåg NTM att de behövde en person på plats i Kanada, och efter en intern rekryteringsprocess valdes Miika Lärka från Närpes till jobbet. Sedan i höstas bor han med familjen i miljonstaden Calgary på andra sidan Atlanten.

Kultur 29.3.2021

Dialektprogram på tablån – Kåtong laiv intar tv-studion på långfredagen

Nu har När-tv:s och Krs-tv:s tittare något att se framemot på långfredagen. Då intar Anders Teir och Lasse Eriksson studion och bjuder på livesänt tv-program på Närpesdialekt – och ska presentera ett bra ord för munskydd.

Lokalt 6.3.2021

En tokig idé som blev verklighet – Linds kök får pris som årets Dynamo

Entreprenörsgalan 2021. Med framgångsrik marknadsföring och ett gott rykte har Linds kök lyckats locka matgäster till växthusrestaurangen i Bäckliden från alla världens hörn. Årets Dynamo har siktet inställt på framtiden.

Lokalt 27.2.2021

Sjöbevakaren påminner: Det är alltid en risk att ge sig ut på isarna

En fem centimeter tjock is av god kvalitet bär en människa. Men innan du ger dig ut gäller det att vara på den säkra sidan. Mät tjockleken och rör dig bara på bekanta områden, är sjöbevakarens tips.

Ekonomi 24.2.2021

NTM går mot nytt rekordår – nu tar ett logistikcenter form i Gottböle

NTM expanderar och bygger nu ett logistikcenter. I framtiden vill företaget få logistiken att flöda bättre, såväl till och från fabriken som på fabriksområdet. Och fjolåret ser ut att bli det bästa i företagets historia.

Lokalt 15.2.2021

Närgångna vargar i Övermark – "Det är fullt förståeligt att folk är oroliga"

Den senaste tiden har Övermark haft en jämn ström av vargobservationer. Men under helgens besök var vargarna något mer närgångna. De fällde ett rådjur bara ett tiotal meter från bebyggelse och nu har oron för vargarna igen väckts hos byborna.

Lokalt 25.12.2020

Bleckslagaren i Sidbäck – Krister är en av få som bemästrat konsten

I snart 20 års tid har Krister Vidgren tillverkat produkter i bleckplåt i verkstaden i Sidbäck i Pörtom. Han är en av få bleckslagare i Finland. Sydin har fått kika in i hans verkstad.

Lokalt 17.12.2020

Efter Sannfinländarnas utspel: Kan bli aktuellt bjuda in Halla-aho till Närpes

Växthusnäringen i Närpes drogs ofrivilligt in i Sannfinländarnas kommunalvalskampanj.  "Ren valpropaganda", säger stadsstyrelsens ordförande om utspelet. Men diskussioner har förts om att bjuda in Jussi Halla-aho till Närpes.

Ekonomi 16.12.2020

NEK fixar transporten av coronavaccinet – "Minus 70 grader är inte krävande"

Idag sköts så gott som all Finlands läkemedelstransport i bilskåp tillverkade i Övermark. Lösningarna för hur coronavaccinet ska transporteras finns redan, säger styrelseordförande Tapani Koski vid NEK , expert på läkemedelstransport.

Lokalt 11.12.2020

Coronatrötthet gör sig gällande – allt färre högstadieelever använder munskydd

I början tog eleverna till sig rekommendationen att använda munskydd under skoltid. Men nu har användningen av munskydd i högstadieskolorna har minskat. Det konstaterar rektorerna i Närpes och Kristinestad.

Lokalt 11.12.2020

Elever kan inte tvingas bära munskydd – ej heller bestraffas

Skolelever kan inte tvingas till att bära munskydd och de kan heller inte bestraffas för att de inte gör det. Så säger jurist Thomas Sundell vid Regionförvaltningsverket. Men han rekommenderar att de används – för annars kan det bli andra följder, såsom distansundervisning.

Lokalt 9.12.2020

Inga besök hos åldringarna för luciaföljet – "Ledsamt för dem som väntat på ljuset i mörkret"

I år blir luciafirandet i Närpes småskaligt. För luciaföljet blir det endast ett framträdande och det sker i Närpes kyrka på Luciadagen den 13 december. Dessvärre utan publik.

Lokalt 9.12.2020

Fullsatt i Närpesgården när Närpes första lucia kröntes – nu tar barnbarnet över luciakronan

Greta Lindqvist var Närpes första lucia 1964. Hon minns särskilt den tunga luciakronan i metall och den stora skara människor som samlats för att se kröningen.

Lokalt 9.12.2020

Polispatrull lugnade ner trafiken på tisdagskvällen – problemen har eskalerat

Gaturallyt i Närpes centrum verkar inte avta. Okynneskörningen fortsatte även tisdagskvällen och under natten till onsdag. Den här gången dök även polisen upp på platsen. Då var läget lugnt, men senare tilltog buskörningen igen.

Lokalt 8.12.2020

Gaturallyt fortsatte i natt – även en postlåda blev sönderslagen

Under natten till tisdag fortsatte okynneskörningen på Biblioteksvägen. Även en postlåda strök med.

Lokalt 7.12.2020

Buskörning och anmälan om hemfridsbrott i Närpes – "Det här är inte normalt beteende"

Det så kallade gaturallyt i Närpes centrum stör och oroar invånare. Natten till söndagen trappades buskörningen upp ytterligare efter ett uppmärksammat inlägg i sociala medier. Nu polisanmäls händelserna som ofredande och hemfridsbrott.

Kultur 30.11.2020

Pandemin slår hårt även mot föreningslivet –"Större förening, större problem"

I coronakrisens spår lämnas stora ekonomiska hål även hos föreningarna. I år gick föreningarnas verksamhet från 100 till nästan noll, men räkningarna fortsätter droppa in.

Lokalt 28.11.2020

UV-ljus ska rena vattnet i Pörtom – klorerar tills vidare

I början av november hittades koliforma bakterier vid en rutinkontroll av vattnet i Pörtom. Sedan dess har Pörtom vattenandelslag varit tvungna att klorera vattnet innan det pumpas ut till hushållen. Nu tänker andelslaget investera i en mer långsiktig lösning.

Kultur 27.11.2020

En revy får senare premiär, en ställs in och andra föreningar avvaktar

Revyaktörerna är spelsugna men coronaläget och ovissheten sätter käppar i hjulen för de sydösterbottniska revyerna. Böle ställer in årets revy, medan Pörtom ställer om och tar sikte på premiär i mars. Fler andra föreningar är i valet och kvalet – för allt beror på hur läget utvecklar sig.

Lokalt 27.11.2020

Även riskgrupper blir utan influensavaccin – "Det är dystert"

Många som vill ta influensavaccinet kommer att bli utan – även personer i riskgrupp. Efterfrågan har varit större än normalt och till en början fanns det ingen diskussion om vaccinbrist. Nu är det försent att börja prioritera.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet