Sofia Mickelsson

sofia.mickelsson@sydin.fi

Nyhetsbild

Undervisning även på eget modersmål ska ge snabbare väg till arbetslivet

Det egna modersmålet kan användas som en resurs för att ge studerande med invandrarbakgrund bättre resultat i utbildningen så att de lättare tar sig ut i arbetslivet. Därför vill lärare vid Yrkesakademin i Närpes nu knyta kontakter med yrkesskolor i Bosnien och Kroatien.

Nyhetsbild

Rockbultarna rockar på - firar tio år med att spela favoritlåtar

Det blir mer show än konsert när Rockbultarna i Närpes firar tioårsjubileum. Låtarna de själva gillar att spela och låtarna publiken gillar att höra, står på repertoaren.

Nyhetsbild

När-Bok är Årets bokhandel i Svenskfinland

Marita Grönberg har drivit bokhandel i Närpes i 20 år. Hon får ta emot priset för Årets bokhandel på Bokmässan i Helsingfors på lördag. Det är Schilds & Söderströms som för andra året delar ut pris till en finlandssvensk bokhandel.

Nyhetsbild

Strömming på menyn för äldre - men inte för skolelever

Strömming står på lunchmenyn i Närpes stads vårdhem och matservice ungefär en gång i månaden, när råvaran finns att tillgå. I skolorna har strömmingen försvunnit från matlistan för länge sedan.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart vad "elfelet" berodde på

NÄRPES Fastighetsbolaget väntar på polisens och brandmyndighetens rapport om vad för slags elfel som egentligen uppstod i bastun i Mitt i stan-huset i Närpes. Saneringsarbetet pågår fortsättningsvis. Huset stod klart för fyra år sedan, och även huvudentreprenören Lemminkäinens representant inväntar utredningen.

Nyhetsbild

Nu kan både motionärer och jordbrukare ta sig över Finby bro igen

Bommarna är borta och efter fyra år är Finby bro åter öppen för trafik. Många har saknat bron, inte minst områdets jordbrukare och motionärer.

Nyhetsbild

Nästa år blir de pensionärer, Anders och Lasse

Närpes Två trotjänare inom musik och kultur i Närpes – Lasse Eriksson och Anders Teir – går snart i pension.

Nyhetsbild

Hemvårdare i Närpes engagerar sig i utevistelse

Erik Rönnskog, 97 år, i Kalax tackar sällan nej till en liten promenad. Teamen inom hemvården i Närpes har i år flitigt engagerat sig i kampanjen Gå ut med den äldre. Denna vecka firas De äldres vecka i hela landet.

Nyhetsbild

Elever hade skoldag på en lördag – fick lära sig om djur och natur

Mosebacke skola i Närpes höll en skoldag på Vargberget i lördags och dagens ägnades helt åt kunskaper om djur och natur och allemansrätten.

Nyhetsbild

Nu firar de att hemkommunen Teuva fyller 150 år

Det var som om Närpes och Teuva gifte sig när Sven Wideroos och hustrun Raija hittade varandra. Töjbypojken Sven lärde sig finska och Peräläflickan Raija svenska. Sydin träffade paret som levt med en fot i Teuva och en i Närpes i 45 år. På lördag firar de att Teuva kommun fyller 150 år.

Nyhetsbild

Han talar högt om det växande spelmissbruket: "För lätt spela bort pengar"

Fredrik Nygård, som är före detta spelmissbrukare, tycker att dagens situation med mobilkasinon, bettingsajter och snabblån är absurd. Penningspel är för enkelt, för snabbt och för tillgängligt. För den som fastnar är det svårt att få bra hjälp.

Nyhetsbild

Jaktvårdsföreningens ordförande: "Måste bli lagändring om vargen"

Hur många olyckor måste ske innan makthavarna öppnar ögonen och vargattackerna börjar tas på allvar? Endast politiker och riksdagsmän kan lösa problemet, säger jaktvårdsförenings ordförande.

Nyhetsbild

Spannmålspriserna stiger, men oklart om det kompenserar skördebortfallet

Tröskningen av spannmål blev färdig nästan en månad tidigare än vanligt i år. Spannmålsskörden håller bra kvalitet men hektolitervikten är låg. Priserna har stigit men det återstår att se om höjningarna motsvarar skördebortfallet.

Nyhetsbild

Kan bli underskott på spannmål i år

Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.

Nyhetsbild

Tre bävrar har redan fällts i Kristinestad - nio licenser återstår

Tre av tolv beviljade jaktlicenser på europeisk bäver har nu utnyttjats i Kristinestad där den skadorna orsakade av bäver blir allt större. Bävrarnas dammbyggen svämmar över skogsskiften och åkrar. Värst är situationen i Sideby.

Nyhetsbild

Abiturienter: "Det känns lite osäkert med nya moddeprovet"

Att provsvaret i skrivkompetensprovet ska bli så mycket längre än tidigare känns utmanande, tycker abiturienter.

Nyhetsbild

Modersmålsprovet skrivs nu på dator med digitalt provmaterial

Snart inleds höstens studentskrivningar och först ut är modersmålet, där båda proven också innehållsmässigt har förnyats.

Nyhetsbild

På återvinningsstationen blir äpplena till ny jord

Om man lämnar in äpplen på återvinningsstationen räknas de som krattningsavfall. I dagsläget samlar man inte in så kallat bioavfall.

Nyhetsbild

Siv tar vara på höstens rikliga äppelskörd – men att frysa dem rekommenderar hon inte

I höst är det många äppelträd som dignar av frukt i trädgårdarna. Siv Skrifvars i Nämpnäs tycker äppelmos är ett bra sätt att ta tillvara äpplena. Det går ju åt en hel del äpplen för att få några burkar färdig sylt. Men det finns också mycket annat gott att laga av äpplen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet