Sofia Mickelsson

sofia.mickelsson@sydin.fi

Nyhetsbild

Spannmålspriserna stiger, men oklart om det kompenserar skördebortfallet

Tröskningen av spannmål blev färdig nästan en månad tidigare än vanligt i år. Spannmålsskörden håller bra kvalitet men hektolitervikten är låg. Priserna har stigit men det återstår att se om höjningarna motsvarar skördebortfallet.

Nyhetsbild

Kan bli underskott på spannmål i år

Torkan satte sina spår i spannmålsskörden, som blev betydligt mindre än normalt. Det mesta av inhemsk spannmål används till djurfoder.

Nyhetsbild

Tre bävrar har redan fällts i Kristinestad - nio licenser återstår

Tre av tolv beviljade jaktlicenser på europeisk bäver har nu utnyttjats i Kristinestad där den skadorna orsakade av bäver blir allt större. Bävrarnas dammbyggen svämmar över skogsskiften och åkrar. Värst är situationen i Sideby.

Nyhetsbild

Abiturienter: "Det känns lite osäkert med nya moddeprovet"

Att provsvaret i skrivkompetensprovet ska bli så mycket längre än tidigare känns utmanande, tycker abiturienter.

Nyhetsbild

Modersmålsprovet skrivs nu på dator med digitalt provmaterial

Snart inleds höstens studentskrivningar och först ut är modersmålet, där båda proven också innehållsmässigt har förnyats.

Nyhetsbild

På återvinningsstationen blir äpplena till ny jord

Om man lämnar in äpplen på återvinningsstationen räknas de som krattningsavfall. I dagsläget samlar man inte in så kallat bioavfall.

Nyhetsbild

Siv tar vara på höstens rikliga äppelskörd – men att frysa dem rekommenderar hon inte

I höst är det många äppelträd som dignar av frukt i trädgårdarna. Siv Skrifvars i Nämpnäs tycker äppelmos är ett bra sätt att ta tillvara äpplena. Det går ju åt en hel del äpplen för att få några burkar färdig sylt. Men det finns också mycket annat gott att laga av äpplen.

Nyhetsbild

Bra foder för skogsvilt – men ruttna och skämda äpplen duger inte

Harar, mårdhundar, fåglar och särskilt älgar äter gärna äpplen. Just nu finns det gott om föda i skog och mark, men senare på hösten brukar många jägare och jaktföreningar föra ut mat till viltutfodringsplatser i skogen.

Nyhetsbild

Överhettad säd började brinna i spannmålstork

Uppdaterad. Ett parti spannmål fattade eld i en tork i Gottböle i Närpes på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Rainer Sälls första år som biodlare gick över förväntan

Närpes. Den långa varma sommaren har gjort gott för bina. Rainer Säll i Finby är förstaårsbiodlare och har slungat 60 kilo ur sin kupa i trädgården i sommar. Skörden blev över förväntan.

Nyhetsbild

Bina har jobbat flitigt i sommar – honungsskörden större än normalt

Inhemsk honung kommer att finnas i år, men den räcker inte till för att utmanövrera den utländska importen. Odlarna är allt för få. Konsistensen är dessutom ofta en avgörande faktor i honungsköpet.

Nyhetsbild

Töjbybor tar upp kampen för bybutiken - Målet hitta ny köpman

En arbetsgrupp som ska försöka hitta en ny köpman tillsattes på möte i tisdags. Underlag för fortsatt butiksverksamhet bedöms finnas i byn.

Nyhetsbild

Getingar har tvingat folk fly in i huset

De flyger upp ur soptunnor när dessa ska tömmas och surrar runt i fruktträd och bärbuskar. De flyger runt på uteserveringar och kaffebord och stör matron och kaffedrickandet. Getingarna är mångdubbelt fler i år än de senaste somrarna.

Nyhetsbild

Läkarens tips om du blir stucken

Getingstick kan vara obehagligt men går ofta över utan allvarliga komplikationer, särskilt om det är frågan om enstaka stick.

Nyhetsbild

Glada tomtar i parken

NÄRPES Julöppningen i Närpes firades på lördagen.

Nyhetsbild

Nu är huset på plats i Perus

Kristinestad. Jonas Lillgäls och Mari Lönnqvist pustar ut. Det mest kritiska momentet, att timra upp stugan, är klart. Nu är det dags att påbörja själva renoveringen.

Nyhetsbild

Går för balans och hälsa på Vargberget

– Håll igång och sitt inte så mycket framför datorn, då hålls man frisk, säger Nils Westerholm från Kåtnäs i Närpes. Han är en av deltagarna i Gåfesten som pågår på Vargberget i Närpes på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Tv-kocken Tareq Taylor föreläser i Närpes

NÄRPES. Svenske kocken Tareq Taylor föreläser om Nordisk mat i Närpes.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet