Jesper Råtts

jesper.ratts@sydin.fi

Nyhetsbild

Elever sprang för att samla in pengar till sjuka barn – "Det är bra att man kan hjälpa till"

VASA På fredagen ordnades Skolloppet, ett lopp som elever springer för att samla in pengar till barn med allvarliga sjukdomar. I år deltog rekordmånga skolor och VBL följde med när elever från Vikinga skola sprang loppet.

Nyhetsbild

Tusentals ungdomar plockade skräp i Vasa – "Det är bra för klimatet"

VASA Såg du ungdomar som sprang runt i Vasa med soppåsar under torsdagen? Då var det gymnasieelever som kombinerade motion med skräpplockning, även kallat plogging.

Nyhetsbild

Flygtrafiken ökar i landet – men minskar i Österbotten

Flygtrafiken i landet fortsätter att öka, men i Österbotten går det åt andra hållet. Lokala företag har också minskat sitt flygande.

Nyhetsbild

Allt fler tar flyget trots "flygskammen" – Greenpeace vill att fler väljer andra sätt att resa

På sistone har det blivit allt vanligare att höra om folk som slutat resa med flyg för miljöns skull. Trots denna trend fortsätter flygtrafiken öka.

Nyhetsbild

Korsnäsungdomarnas kvällsprojekt: Fixa upp Suzuki från 1980-talet

I Korsnäs kurscenter är det återigen livat. Tre kvällar i veckan samlas ungdomar för att serva folks cyklar, mopeder och andra maskiner.

Nyhetsbild

Minnesvärd fest för skolelever i Roparnäs när nationella veterandagen firas

VASA På lördag firas den nationella veterandagen, men redan under fredagen inleddes firandet i Vasa med en fest för barnen i Huutoniemen koulu. – Det var rörande, säger tioåriga Maisa Sivula.

Nyhetsbild

Tuff vår väntar för pollenallergiker – säsongen börjar tidigare än vanligt

Snart inleds pollensäsongen – rejält. Under förra sommarens värmebölja blev antalet björkhängen höga, vilket nu sätter sina spår under våren.

Nyhetsbild

Falskt konto för Korsnäs kommun cirkulerade på Instagram – på tyska

Under påskhelgen uppstod ett falskt konto för Korsnäs kommun på Instagram. Kommuninvånare fick meddelanden på tyska, något som kommunens IT-ansvarige Tobias Andtfolk finner märkligt.

Nyhetsbild

Jesper Råtts: Så är det att vara finlandssvensk i Sverige

Trots den gemensamma historien och närheten till Sverige är kunskaperna om finlandssvenskheten i grannlandet ofta under all kritik.

Nyhetsbild

Finlandssvensk kulturboom i Sverige – "Hoppas man kan börja se till hela språkfältet, utanför riksgränserna"

En finlandssvensk väljs in i Svenska Akademien, en annan får ett prestigefyllt pris. Den finlandssvenska renässansen i Sverige är ett faktum.

Nyhetsbild

En person anhållen och fyra släppta efter helgens inbrottsvåg i Vasatrakten

VASA Efter förra helgens inbrottsvåg har en Vasabo anhållits skäligen misstänkt för bland annat stöld av en fyrhjuling från en skola i Laihela. Våren lockar ut oärliga människor, säger förundersökningsledaren Joanna Österblad.

Nyhetsbild

Föräldrar kräver skollektioner i islam

Om minst tre elever deltar i undervisningen är en skola enligt lag skyldig att erbjuda undervisning i andra religioner. I Korsnäs kyrkoby skola går 15 bosniska elever med annan religion. Nu väntar man på utlåtande från bildningsnämnden.

Önskar undervisning i bosniska i Korsnäs

Hemspråksundervisning har tidigare erbjudits både i Korsnäs och i Närpes. I dag finns det inte i någondera. Detta försöker man genom en motion ändra på i Korsnäs.

Nyhetsbild

Närpes erbjuder undervisning i tre religioner

I Närpes är undervisning i olika religioner ingenting nytt, men ibland kan det bli knepigt. – När årskurs ett i Mosebacke skola ska ha en timme religion i veckan så krävs det fyra lärare, säger Åsa Snickars, bildningsdirektör.

Nyhetsbild

Kaskö kan få betala löner retroaktivt

Runtom i landet tvingas kommuner betala ut flera års löner i efterskott åt kommunalt anställda, efter att ha tolkat ett kollektivavtal från 2012 fel. Kristinestad och Närpes tror inte på några krav, men i Kaskö kan man inte garantera att sådana fall inte har förekommit.

Nyhetsbild

Han backar inte för en utmaning

Anders Järvinen har länge varit intresserad av extremsport och gör det mesta hans kropp klarar av. Hans senaste intresse är triathlon, mera bestämt Ironman.

Nyhetsbild

Turistrik sommar i Kstad – "Fler tyska turister än vanligt"

Trots att antalet tyska turister minskar i Finland har de ökat i Kristinestad. – I juli hade vi tyska kunder varje dag, säger Ari Suomi på Bockholmens camping, som i år besökts av 23 olika nationaliteter.

Nyhetsbild

Besökare: "Man märker att folk är stolta över Kristinestad"

Varggrottan, kulturell anda, trähusstad och historia. Vad har de gemensamt? Jo, de lockar turister till Kristinestad. – Vi ville komma och se det vackra, säger Sibboborna Marko Lehtinen och Soila Sariola om varför de turistar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Tre byars runda lockade 51 motionärer

På söndagseftermiddagen gick startskottet för motionsloppet Tre byars runda i Härkmeri. En hel drös deltagare stod redo vid Härkmeri skola inför starten.

Nyhetsbild

Inga kylaggregat i nya Kristinahemmet - "En sommar med Saharavärme motiverar inte kylsystem"

I maj togs det splitternya Kristinahemmet i bruk i Kristinestad. Det finns bara ett problem, värmen. Trots den nya byggnaden finns inget kylaggregat, vilket personal och boende märkt av i sommarhettan.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet