Jesper Råtts

jesper.ratts@sydin.fi

Nyhetsbild

Föräldrar kräver skollektioner i islam

Om minst tre elever deltar i undervisningen är en skola enligt lag skyldig att erbjuda undervisning i andra religioner. I Korsnäs kyrkoby skola går 15 bosniska elever med annan religion. Nu väntar man på utlåtande från bildningsnämnden.

Önskar undervisning i bosniska i Korsnäs

Hemspråksundervisning har tidigare erbjudits både i Korsnäs och i Närpes. I dag finns det inte i någondera. Detta försöker man genom en motion ändra på i Korsnäs.

Nyhetsbild

Närpes erbjuder undervisning i tre religioner

I Närpes är undervisning i olika religioner ingenting nytt, men ibland kan det bli knepigt. – När årskurs ett i Mosebacke skola ska ha en timme religion i veckan så krävs det fyra lärare, säger Åsa Snickars, bildningsdirektör.

Nyhetsbild

Kaskö kan få betala löner retroaktivt

Runtom i landet tvingas kommuner betala ut flera års löner i efterskott åt kommunalt anställda, efter att ha tolkat ett kollektivavtal från 2012 fel. Kristinestad och Närpes tror inte på några krav, men i Kaskö kan man inte garantera att sådana fall inte har förekommit.

Nyhetsbild

Han backar inte för en utmaning

Anders Järvinen har länge varit intresserad av extremsport och gör det mesta hans kropp klarar av. Hans senaste intresse är triathlon, mera bestämt Ironman.

Nyhetsbild

Turistrik sommar i Kstad – "Fler tyska turister än vanligt"

Trots att antalet tyska turister minskar i Finland har de ökat i Kristinestad. – I juli hade vi tyska kunder varje dag, säger Ari Suomi på Bockholmens camping, som i år besökts av 23 olika nationaliteter.

Nyhetsbild

Besökare: "Man märker att folk är stolta över Kristinestad"

Varggrottan, kulturell anda, trähusstad och historia. Vad har de gemensamt? Jo, de lockar turister till Kristinestad. – Vi ville komma och se det vackra, säger Sibboborna Marko Lehtinen och Soila Sariola om varför de turistar i Kristinestad.

Nyhetsbild

Tre byars runda lockade 51 motionärer

På söndagseftermiddagen gick startskottet för motionsloppet Tre byars runda i Härkmeri. En hel drös deltagare stod redo vid Härkmeri skola inför starten.

Nyhetsbild

Inga kylaggregat i nya Kristinahemmet - "En sommar med Saharavärme motiverar inte kylsystem"

I maj togs det splitternya Kristinahemmet i bruk i Kristinestad. Det finns bara ett problem, värmen. Trots den nya byggnaden finns inget kylaggregat, vilket personal och boende märkt av i sommarhettan.

Allt fler finländare studerar utomlands

Under läsåret 2016-2017 studerade över niotusen finländare utomlands. Antalet utlandsstuderande har bara ökat de senaste åren, inte minst bland sydösterbottningar.

Nyhetsbild

Jessica Palmberg valde tandläkarstudier på andra sidan Kvarken

Efter att ha börjat studerat till lärare i Åbo valde Jessica Palmberg tandläkarstudier i Umeå. – I grunden har jag alltid velat bli tandläkare, säger hon.

Nyhetsbild

Nadja Prinsén gillar läkarstudierna i Danmark

För fem och ett halvt år sedan styrde Nadja Prinsén kosan mot Århus. På grund av de få platser som Finland erbjuder de som vill studera till läkare på svenska lockade Danmark.

Nyhetsbild

Stockholm lockade Oskar Utfolk

Oskar Utfolk flyttade i fjol till Stockholm för att studera till psykolog. Skolan och staden avgjorde valet av studieplats.

Nyhetsbild

Medicinstuderande i Riga – "Långt över mina förväntningar"

Dagsmarksbon Victor Heinonen har velat bli läkare i sex år. I vintras tog han första steget mot detta mål, då han flyttade till Lettland för att studera medicin.

Nyhetsbild

Avråder från bad i Lilla Sandjärv

Efter vattenprover som togs i måndags avråder man nu från bad i Lilla Sandjärv i Ömossa. För höga halter tarmbakterier är orsaken.

Nyhetsbild

Skolhuset i Tjöck blev förskola och daghem

När Kristinestads skola åter tas i bruk blir Tjöck skola, där eleverna huserat i två år, ny adress för daghemsavdelningen Lilliputt och förskolan, för morris och eftis.

Nyhetsbild

Byggandet av nya daghemmet förväntas inledas i höst

Ritningarna för det nya daghemmet i Kristinestad är nu till 95 procent klara. Det kan dock ännu krävas ett nytt bygglov, efter att planerna ändrats.

Nyhetsbild

Lappfjärdsdagen är i full gång

Nu har Lappfjärdsdagen dragit igång. Dagen började med den traditionella fordonsparaden genom byns centrum, och fortsätter under dagen med höjdpunkten, Lappfjärdsdagen.

Nyhetsbild

Berglund och Mammpaapor världsmästare i Öykstock

Under fredagskvällen arrangerades de traditionella världsmästerskapen i Öykstock i Lappfjärds å. I herrarnas tävling tog laget Berglund hem vinsten, och i damernas tävling vann Mammpaapor.

Nyhetsbild

Grundvattennivåerna sjunker oroväckande – Kunder uppmanas att inte förbruka i onödan

Sydösterbotten. Ännu är det inte kris med vatten, men om torkan fortsätter ser det illa ut för grundvattennivåerna. Det är ett gemensamt problem för vattenbolagen i Sydösterbotten, och mest kritiskt är det just nu i Korsnäs. Använd sunt bondförnuft säger vattenbolagens företrädare om vattenförbrukningen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet