Lokalt 18.8.2019

Här byggs arena för fotboll, basket och volleyboll – till för alla, "från bebis till farfar"

Nu har byggt av en näridrottsplats i Lappfjärd inletts. Men de som bor i stadens centrum behöver inte vara avundsjuka – vid finska högstadiet planeras också nya aktivitetsmöjligheter.

Lokalt 16.8.2019

45 minuter i rörelse varje dag – nu storsatsar skolan på motion i undervisningen

Kristinestads högstadieskola satsar hårt på rörelse i skolan detta läsår. Varje dag får eleverna ta del av ett 45 minuters aktivitetspass. Det behövs mer än bara gymnastiken, säger åttondeklassaren Samuel Öström.

Lokalt 16.8.2019

Ny rektor vald till finska högstadiet och gymnasiet

Sju sökte tjänsten som rektor för finska högstadiet och gymnasiet i Kristinestad för läsåret 2019–2020. Nu har efterträdaren till Minna Vanhamäki utsetts.

Lokalt 14.8.2019

Nu gäller karantän för den sociala katten Kitty – avger strålning

Familjen Högnäs katt Kitty led av giftstruma och fick en injektion radioaktiv jod. Nu avger Kitty radioaktivitet vilket lett till att människor endast får vara i hennes närhet 10–15 minuter per dygn.

Lokalt 12.8.2019

Ändring i skoltransport tvingar barn vänta 40 minuter på skolan

Efter en ändring i skoltransporten får barn i årskurserna 1-6 i de södra byarna i Kristinestad långa väntetider innan skoldagen börjar.

Lokalt 9.8.2019

Cittaslow-veckan bjuder på mångsidigt program

På lördag inleds Cittaslow-veckan, som har växt fram till ett årligt evenemang i Kristinestad. Bland annat vinprovning, konserter och motionsevenemang står på agendan.

Lokalt 9.8.2019

Inleder läsåret med att piffa upp skolan – "Roligt att få göra något annat"

Eleverna i årskurserna sju till nio i Kristinestads högstadieskola inleder skolåret på ett lite annorlunda sätt. I stället för att sitta i klassrummen snyggar de till skolan.

Lokalt 9.8.2019

Sju sökte tjänsten som rektor för finska högstadiet och gymnasiet

Kristiinankaupungin lukio och Kristiinanseudun koulu söker en tillfällig rektor för läsåret 2019–2020, då rektor Minna Vanhamäki är tjänstledig.

Lokalt 9.8.2019

Kristinestadsbor fick hjälp med det digitala – "Det kan vara skrämmande"

På torsdagen fick kommuninvånarna hjälp med ärenden på internet. Folk är ofta rädda för vad som kan hända på nätet, säger Tanja Markkula, informatiker vid Vasa stadsbibliotek.

Lokalt 8.8.2019

Buss läckte olja i Kristinestads centrum

Räddningsverket fick på torsdagen larm om oljeläckage i Kristinestads centrum. Omkring fem liter tros ha läckt ur en buss.

Lokalt 7.8.2019

Aston ser fram emot att lära sig läsa och få nya kompisar – på torsdag börjar han ettan

Det nya skolåret står för dörren. Aston Norrgård är en som är ivrig att börja. Räkna kan han, men det ska bli spännande att lära sig läsa. Och få nya vänner, så klart.

Lokalt 6.8.2019

Köld och torka förstör för potatisodlare – "En femtedel av skörden är förlorad"

Torkan och kölden de senaste nätterna orsakar huvudbry hos många jordbrukare. Potatisodlaren Jan Porander misstänker att en femtedel av skörden går förlorad.

Lokalt 3.8.2019

Traktorpulling och mekanisk tjur dragplåster på Lappfjärdsdagen

Nu är det full rulle på sportplanen i Lappfjärd. Fordonsutställning, tävlingar och attraktioner för barn lockar såväl gamla som unga till Lappfjärdsdagen.

Lokalt 2.8.2019

Ungdomsföreningen och byaföreningen världsmästare i Öykstock

På fredagskvällen inleddes Lappfjärdsdagsfirandet med de inofficiella världsmästerskapen i Öykstock. Som vinnare stod Lappfjärds ungdomsförening på herrsidan, och Lappfjärds byaförenings damer på damsidan.

Lokalt 1.8.2019

Sture Lassfolk rustade upp gammal Volvo: "Allt som går att få loss har varit loss"

Sture Lassfolk har alltid varit intresserad av bilar och att skruva. Hans största renoveringsprojekt hittills, en Volvo PV 544 från 1966, lade han och sönerna över tusen timmar på.

Lokalt 31.7.2019

Apotekshyllor gapar tomma – "Blodtrycksmedicinerna är vårt största problem"

Läkemedelsbrist råder i hela landet. Även i Sydösterbotten ekar det tomt på vissa hyllor, men det finns ingen orsak att drabbas av panik – substitut till mediciner hittas så gott som alltid.

Lokalt 30.7.2019

Stadsbron är stabil för tillfället – men då den nått vägs ände kommer den att rivas

För två år sedan fanns tecken på att stadsbron i Kristinestad sjunker. Bron är i skick nu, men när tiden är inne blir det en ny bro, uppger broingenjören Jukka Ylimäki på NTM-centralen.

Lokalt 28.7.2019

Här avrättades häxorna – viktigt att ha vatten nära till hands

Folket fruktade att häxorna skulle förbanna staden under avrättningen – därför var Solvängen en bit utanför Kristinestads stadskärna en ypperlig plats. Också vid Flybäcken ska ett par häxor ha tagit sina sista andetag.

Lokalt 27.7.2019

Helena Kari är årets sjusovare

Nu är den tionde sjusovaren korad i Kristinestad. Helena Kari blev jubileumsårets hedersmedborgare.

Lokalt 26.7.2019

Öppnar sina dörrar för turister – "Börjar bli vanligt också i Finland"

I Sydösterbotten ökar intresset för att hyra ut sina hus, stugor eller rum åt turister. En av dem är Liisa Carlsson, som inte bara bjuder ut ett boende, utan två.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet