Stefan Westergård

stefan.westergard@sydin.fi

Nyhetsbild

Vanha Vaasan koulu rivs kanske först nästa år – omfattningen av rivningsarbetet utreds

VASA Staden väntar först på en utredning om det finns asbest eller andra skadliga ämnen i byggnaden – dessa påverkar rivningskostnaderna. Efter det samlar man ihop rivningsofferter och bestämmer därefter när staden har råd att riva byggnaden.

Nyhetsbild

Polisen: Ungefär en cykel blir stulen varje dag i Vasa

Cykelstölder är ett vanligt förekommande fenomen i Vasa. Enligt polisens kommunikationsexpert Mikael Appel har det här pågått länge, men någon organiserad liga känner man inte till i nuläget.

Nyhetsbild

Sov Tryggt-evenemanget kommer med militärfordon och båtar till Vasa – "Det har satsats mycket på unga i år"

VASA Det blir militärfordon, sjöräddningsbåtar, brandbilar och poliser i Vasas Inre hamn den 5 september. Evenemanget Sov Tryggt går av stapeln för andra året i rad och samlar alla instanser som arbetar med säkerhet i landet – vare sig det är gränsbevakning eller sjukvård.

Nyhetsbild

Taher har samlat in medel för Röda Korset – "Ger en känsla av att ta hand om mänskligheten"

Taher Ali Zaki har jobbat som teamleader för Röda Korset i sommar. Gruppen har varit framgångsrik och Taher har även fått vidare anställning. Enligt Taher är det viktigt att hjälpa om man kan.

Nyhetsbild

Efter Vasa stads logobyte – biogasbussarna förblir orange

VASA Biogasbussarna behåller sin nuvarande färg, orange. Orsaken är att de nyligen tejpades och staden har inte planerat göra om dem enligt de nya färgerna.

Nyhetsbild

Resebyrån Albinussen tar ut norrmän på en äkta villaavslutning

Sommarturerna till Vasa är populära i Norge. Många är nyfikna på landskapet, meteorian och vår historia. Men också villaavslutningen lockar. Villalivet är bekant också för norrmännen som gärna bor i sina "hytter" (stugor), men någon motsvarande avslutningsfest finns inte.

Nyhetsbild

Reijo Ruotsala kokar 2000 kräftor till villaavslutningen – "Nästan alla är beställda"

VASA Villaavslutningen eller Veneziaden är en populär dag hos kräftätarna. Reijo Ruotsala på Fiskaffär Ruotsala kokar närmare 2000 kräftor till helgen. – Nästan alla är förbeställda, man ska vara snabb om man vill ha sina kräftor, säger Ruotsala.

Nyhetsbild

Bakterierna minskar – men det är fortfarande förbjudet att bada

VASA Halterna av indikatorbakterierna E-coli och intestinala enterokocker har sjunkit. Staden väntar ännu på resultat på testerna av noro- och adenovirus innan man tar ett beslut kring badstränderna. Under tiden undersöks rörsystem och brunnar noggrant med kamera.

Nyhetsbild

Misstankar om drunkningsolycka ledde till sökoperation till havs

En liten träbåt hittades i vattnet utanför Björkö fastkilad mellan två stenar. Patrullen som påträffade båten hittade även kläder flytandes i vattnet. En eventuell search-and-rescue påbörjades men snart kom meddelande om att båtens ägare var i säkerhet på land.

Nyhetsbild

Efter läckaget: Nu undersöks avloppsledningen med kamera – hål redan hittade

VASA Halterna av bakterier i vattnet har sjunkit, men badförbudet råder vid Sandö och Smulterö. Under tiden fortsätter Vasa Vatten att leta efter skador på rören med kamera, hittills har ett rör konstaterats ta in vatten och jord.

Nyhetsbild

Gerbyborna fick höra visionen om nya daghemmet

Både skolan och daghemmet i Gerby har utrymmesbrist. Under onsdagskvällen presenterade staden ett första utkast på detaljplanen för området. Tanken är att ett nytt daghem ska vara klart under 2020 för att lösa problemet.

Nyhetsbild

Meteorologiska: Villaavslutningsvädret blir ostadigt men inga stormar i sikte

Meteorologiska institutet uppger att villaavslutningshelgen kan bli förhållandevis regnig, men inga större oväder är på väg. Lördagen kan till och med bjuda på lite sol.

Nyhetsbild

Nu går det att söka renoveringsbidrag för föreningshus

Finlands Hembygdsförbund meddelar att ansökningen om renoveringsbidrag för föreningshus har börjat. Förra året delade förbundet ut totalt 1,7 miljoner euro till 174 olika samfund i landet.

Nyhetsbild

"Kommer att ge Vasa ett ordentligt uppsving, nationellt som internationellt"

Wärtsiläs storsatsning får ta emot lovord från Vasas företag. En mångmiljonsatsning av dessa mått beskrivs som "exceptionell". Enligt vd Juha Häkkinen på Österbottens handelskammare kommer det här att ge staden ett ordentligt uppsving, på många fronter.

Nyhetsbild

Arabiaförsäljarna Åsa och Stefan: "Sökandet är charmen med att samla"

NYKARLEBY Åsa Hästbacka-Barkar samlar på keramik från Arabia tillsammans med sin man Stefan Barkar. De driver även Arabiaboden och är på plats på marknaden vid Juthbacka. Intresset var högt bland besökarna.

Nyhetsbild

VIDEO: Arrangören Dage Groop är glad över perfekt marknadsväder – "De ivriga dök upp redan i går"

NYKARLEBY Juthbackamarknaden är i full gång i Nykarleby. Arrangören Dage Groop ser evenemanget som mer än en marknad med över 700 försäljningsställen och flera tiotusentals besökare.

Nyhetsbild

Videogallup: Vad lockar besökarna till marknaden?

NYKARLEBY VBL och ÖT är på plats på Juthbackamarknaden i Nykarleby. Hör vad besökare tycker om marknaden och vad de är ute efter att fynda!

Nyhetsbild

KPO investerar i Vasa: "Vi har nu omkring 300 000 kvadratmeter i fastigheter i Österbotten"

Handelslaget KPO visar på ett bra verksamhetsår i delårsrapporten. Det här syns också i handelslagets investeringar. I Vasa centrum har KPO köpt upp bland annat fastigheten för Royal Hotel Vaasa och blir nu Sokotels nya hyresvärdar.

Nyhetsbild

Museidirektör Jämsänen: "Vasas museer förtjänar mer uppmärksamhet nationellt och internationellt"

Tf museidirektör Auli Jämsänen vill utveckla Vasas museer. Enligt Jämsänen borde vi bli bättre på att samla lokal men också samtida konst till museerna. Hon vill ge stadens museer ett ansiktslyft. Detta diskuteras på kultursektionens möte på tisdagen.

Nyhetsbild

Street Art-vinnaren Annika: "Allt man skapar kan vara konst"

Vasabladets Street Art-tävling är avgjord. Vinnaren är Annika Rajamäki som har fotograferat räven på Strandgatans silor. Hon sysslar själv med fotografi och ser naturen som inspirationskälla.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet