Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@sydin.fi

Nyhetsbild

Projekt Wasa Teater framskrider – Nya teatern ger både insyn och utsikt

VASA Vi tar oss en titt på Wasa Teater som hunnit halvvägs genom sin förvandling. Redan nu kan man ana vilka möjligheter renoveringen tillåter.

Nyhetsbild

Annie vill börja studera i Vasa – brexit kan bli en käpp i hjulet

VASA Annie Winchcombe från Winchester söder om London har bott ett halvt år i Finland. I Vasa har hon jobb, sambo och förhoppningar om en studieplats. Men ovissheten inför Storbritanniens utträdesdag ur EU den 30 mars är stor.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Harry S Backström: Bibeln är tidlös och dess budskap bör inte censureras

Harry S Backström är en av de fyra som ställer upp i biskopsvalet. Han anser att det är prästernas ansvar att förmedla det som står i bibeln, men inte att uttrycka sig sårande.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Lisa Enckell: "Debatt om sexualitet bör vara respektfull"

Enligt biskopskandidat Lisa Enckell måste man också kunna diskutera känsliga frågor. Men debatten ska bygga på ömsesidig respekt.

Nyhetsbild

Biskopskandidat Sixten Ekstrand om kaplanens insändare: "Ordvalet är mycket olämpligt"

Biskopskandidat Sixten Ekstrand anser att kaplan Markus Engstrand insändare i frågan om homosexualitet är problemtisk och delvis står i konflikt med prästlöftet.

Nyhetsbild

Se bilder från snökaoset i Alperna

Tåg och flyg har ställts in och vägas stängts av efter ihållande snöfall i Alperna. I Tyskland, Österrike och Italien har ovädret skördat minst nio människoliv genom laviner och andra olyckor.

Nyhetsbild

Kyrkoesplanaden får cykelleder – staten står för halva notan

VASA Vasa har fått investeringsstöd av staten för att anlägga nya cykelleder längs Kyrkoesplanaden. Projektet innebär att bilisterna ger ett körfält till cyklisterna.

Nyhetsbild

Efter fem dagar med tysta telefoner fick byborna i Blaxnäs äntligen tillbaka mobilnätet

NÄRPES Efter förra veckans strömavbrott blev invånarna i Blaxnäs utan mobilnät i fem dagar. Invånare ifrågasätter förklaringen de fått av teleoperatören.

Nyhetsbild

Envis epidemi av tarmbakterier härjar vid sjukhus i Åbo

Fler än 60 personer har smittats av ovanligt envisa tarmbakterier i Åbo. Flera hundra har exponerats för bakterierna som vanliga antibiotika inte biter på.

Nyhetsbild

Flyg till Vasa ställs in på grund av oväder

VASA På grund av de snöfall som väntas nå södra Finland under tisdagen ställs också flyg till Vasa in.

Nyhetsbild

Tvåspråkigt dagis öppnade i Vasa

VASA Ett nytt privatägt daghem med plats för 75 barn har öppnat på Ryttarvägen i Infjärden i Vasa. På Pikkuponi ska barnen prata både finska och engelska på daglig basis.

Nyhetsbild

Motionsbanorna Vasklot och Gerby fortfarande stängda

VASA Efter förra veckans storm är motionsbanorna på Vasklot och i Gerby stängda tills vidare. Men det finns alternativ för de som vill skida.

Nyhetsbild

Brandkåren ryckte ut till Vasa fängelse

VASA Vid 16 tiden under måndagen kände personal vid Vasa fängelse röklukt i lokalen och larmade brandkår.

Nyhetsbild

Nu har alla hushåll el igen – men arbetet fortsätter

Under söndagen reparerades de sista elfelen som orsakat strömavbrott i hushåll på Vasa elnäts område. Arbetet fortsätter trots det eftersom flera hundra fritidsbostäder fortfarande saknar elektricitet.

Nyhetsbild

Om då jag försökte byta namn till Bobcat

Året var 2010, jag hade precis blivit hemskickad från Nylands brigad med gipsad arm. Jag hade tråkigt, ofattbart tråkigt. Så tråkigt att jag bestämde mig för att försöka byta namn.

Nyhetsbild

Nästa år luckras namnlagen upp – med friare namnval och fler förnamn

Tanken är att de nya reglerna bättre ska spegla dagens samhälle, samtidigt vill man komma undan onödiga normer. Trots det lär inte ord som cykelsadel eller stolsben godkännas som namn.

Nyhetsbild

Arken i Replot till salu – ny ägare med driv att utveckla restaurangen söks

KORSHOLM I 27 somrar har Anders Möller med familj drivit Café Arken. Men nu vill Möller sälja restaurangen vid gästhamnen i Replot i Korsholm.

Nyhetsbild

Fazers Café i Vasa stänger

VASA Fazer Café vid Vasa torg stänger från och med den 1 januari. Flera orsaker ligger bakom beslutet.

Nyhetsbild

Båtförbund föreslår: skjut upp sommarlovet med två veckor

Båtbranschens Centralförbund föreslår att senare sommarlov skulle främja både turism och båthandel. Johan Wiklund på Wikro Marin i Jakobstad tror att förslaget kunde få önskad effekt.

Varg i Ilomants avlivades efter polisbeslut

En varghona som flera gånger synts nära bebyggelse i Norra Karelen avlivades under torsdagen. Vargen hade skrämts iväg av polis vid två tillfällen innan beslutet om avlivning togs.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet