Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@sydin.fi

Nyhetsbild

För konsulerna är möten mellan fyra ögon viktigast – 12 konsulat i Vasa

Honorärkonsulerna är mångsysslare med fokus på internationella kontakter. I Vasa finns tolv konsulat som gör allt från att utfärda pass till att främja internationellt samarbete och handel. Digitaliseringen har förändrat konsulernas vardag. Men kontakten med människorna är fortfarande viktig.

Nyhetsbild

Plan B för vården inte längre aktuell – däremot nog diskussioner med kommunerna

Vasa sjukvårdsdistrikts planer på att integrera primär- och socialvården har väckt debatt. Nu vill sjukvårdsdistriktets ledning och styrelse räta ut några frågetecken som uppstått längs vägen. Samtidigt väljer man att ge projektet ett nytt namn.

Nyhetsbild

Lars-Erik är VM-domare i plöjning: "Plogtiltorna ska ligga som lakritsremmar"

KIMO Lars-Erik Staffans från Kimo är VM-domare i plöjning. Uppdraget har tagit honom till England, Kenya och senast till Tyskland där årets världsmästerskap hölls i början i av september.

Nyhetsbild

Åsikterna går isär för hur upphovsrätten på nätet ska tryggas

Majoriteten av de finlänska ledamöterna i EU-parlamentet röstade för direktivet om stärkt skydd för upphovsrätt på nätet. Miapetra Kumpula-Natri (SDP) tror inte att direktivet leder till internets undergång. Nils Torvalds (SFP) röstade emot förslaget, han tror inte att det kommer att ge önskad effekt.

Nyhetsbild

Jutta ger ett år av sitt liv till studentkåren – "Ibland känns det som ett heltidsjobb"

VASA Jutta Maunula sätter de egna studierna på is för att satsa på Åbo Akademis studentkår ÅAS verksamhet. Jobbet, som inte egentligen är ett jobb, innebär ibland 12-timmars arbetsdagar. Men enligt Maunula är det värt det.

Nyhetsbild

Alla får inte betalt för studentkårsjobbet – "Jag medger att arvodet inte är stort"

Studentkårsstyrelserna vid högskolorna i Finland jobbar utgående från olika förutsättningar. Vid vissa större studentkårer ligger ersättningarna för uppdraget nära nivån för en månadslön. I mindre högskolor får man lägre eller ibland inga arvoden alls.

Nyhetsbild

Christoffer Strandberg fortsätter jaga sina drömmar – och har tips på hur de kan uppfyllas

Christoffer Strandberg hade drömt om att bli skådespelare ända sedan barnsben. Vägen har ibland kantats av tvivel. Var det ett yrke han valt för att få spela andra och slippa vara sig själv? Svaret på frågan ledde honom till en insikt han gärna delar med sig av.

Nyhetsbild

Kvevlax ska bli snäppet fotgängarvänligare

KORSHOLM Hastighetsbegränsningen längs Koskövägen genom Kvevlax ska sänkas på en längre sträcka. Ett nytt övergångsställe ska också anläggas i Kvevlax centrum. Enligt Kjell Lind på NTM-centralen är det tänkt att ändringarna göras ännu i höst.

Nyhetsbild

Österbottningarna litar på kommunala vården och ställer gärna upp för landskapet

Ny undersökning visar att landskapsvalet är viktigare för österbottningarna än EU-valet. En av fem skulle själv ställa upp om de blev tillfrågade. Undersökningen visar också att man i Österbotten litar mer på den kommunala vården än vad man gör i hela Finland i genomsnitt.

Nyhetsbild

Kanadas framtid i NAFTA fortsatt osäker

Enligt Reuters strandade förhandlingarna mellan USA och Kanada om ett Nordamerikanskt frihandelsavtal under fredagskvällen.

Nyhetsbild

Med ny teknologi 3d printas glasögonlinser på Östra Finlands universitet

Marknaden för glasögon och linser väntas öka avsevärt under de kommande åren. Tidskriften Tekniikka & talous rapporterar att banbrytande finländsk teknologi för 3d printade glasögonlinser redan nått marknaden.

Nyhetsbild

Årets spannmålsskörd verkar bli den minsta på 30 år – torka och hetta orsaken

Denna varma och torra sommaren tar ut sin rätt. Enligt naturresursinstitutets Lukes beräkningar blir årets totala spannmålsskörd 2,7 miljoner ton. Ifall prognosen slår in kan årets skörd klassas som missväxt.

Nyhetsbild

Helsingfors universitet 57:e i världen – För första gången är ÅA också med på Shanghailistan

Varje år rankas världens bästa universitet på Shanghailistan. Bästa finländska är Helsingfors universitet, Åbo Akademi orkar med nöd och näppe upp på listan över de 1000 bästa.

Nyhetsbild

Ingen kvarka vid Vasastallet

VASA Provsvaren från Vasastallet Hubertus visar att stallets sex krassliga hästar inte drabbats av Kvarka. Karantänen fortsätter ändå tills vidare. – Vi håller den hellre lite för länge än lite för kort, säger föreningens ordförande Milla Routamaa.

Nyhetsbild

HS: Allt fler i Finnairs personal tampas med alkoholproblem

Kabinpersonalen på Finnairs alkoholkonsumtion bekymrar flygbolagets utskott för arbetarskydd. Det rapporterar Helsingin Sanomat. De fall som kommit till kännedom beskrivs som toppen av isberget.

Nyhetsbild

Älgkalven i Vallvik har forslats bort

KORSHOLM Älgkalven som i går kväll blev överkörd vid riksåttan i Vallvik i Korsholm har under torsdagen körts bort från olycksplatsen. Lokala jaktklubbars storviltsassistans (SRVA) tar i vanliga fall han om kadaver och spårning vid viltolyckor. Men den här gången blev det inte så.

Nyhetsbild

Branden på Omenahotell i Seinäjoki släckt – en skadad

UPPDATERAD Strax före klockan 20.00 på onsdagskvällen nåddes Södra Österbottens räddningsverk av ett automatiskt larm. Det brann på Omenahotell på Kauppakatu i centrala Seinäjoki.

Nyhetsbild

Tyckt och tänkt om budgetförslaget – stöd till utbildning ett steg i rätt riktning

Regeringens budgetförslag för 2019 möttes av både kritik och uppskattning. Kritiken består bland annat i att antalet kvotflyktingar Finland tar emot inte höjdes. Tillskotten till forskning, utveckling och utbildning får blandad kritik. De välkomnas men anses samtidigt vara otillräckliga.

Nyhetsbild

Hästarna vid Vasastall i karantän – oro för kvarka

VASA Vid stallet Vasa Hubertus vid Infjärden i Vasa har fem hästar uppvisat influensaliknande symtom. Enligt Milla Routamaa, Vasa Hubertus ordförande, misstänker man att det kan röra sig om den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Därför har man infört karantän vid stallet.

Nyhetsbild

Krispaket för jordbrukare diskuteras vid regeringens budgetmangling

Under tisdagen inleddes Sipiläregeringens sista budgetmangling vid statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors. Omfattningen av krispaketet till jordbrukarna är ett av samtalsämnena.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet