Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@sydin.fi

Nyhetsbild

Stöldvåg i Vasa – fler lyckade och misslyckade fordonsstölder

VASA Polisen ber om tips och observationer efter en rad fordonsstölder i upptakten till midsommaren. Åtminstone en handfull fordon har stulits under de senaste dagarna.

Nyhetsbild

Försökte föra in stora mängder narkotika i landet – åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff

VASA En man och en kvinna står åtalade vid Österbottens tingsrätt för att ha försökt föra in en stor mängd amfetamin och starka lugnande medel i Finland.

Nyhetsbild

Klart: Sommarhemmet Päiväranta i Sundom säljs

VASA Sommarhem och strandtomt på Näset i Sundom som delvis ägs av Vasa finska församling ska säljas. Men försäljningspriset och vem som är den nya ägaren är fortfarande hemligt.

Nyhetsbild

Vörå köper ny pistmaskin – "Den korta men branta backen kräver sin maskin"

VÖRÅ Nu har man både provkört och bestämt sig. Planen är att Vörås nya pistmaskin ska pista och dra spår redan den kommande vintern.

Nyhetsbild

Lärarförbundets hälsning till sparande kommuner: "Permittering av lärare vore en nedvärderande sparåtgärd"

VASA Fel om skolan får ta smällen när kommunerna ska få rätsida på ekonomin. Det säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbund. Man borde inte permittera lärare och allra minst i Österbotten.

Nyhetsbild

Salkari reste runt landet för att spara pengar under renoveringen – "Vi återvinner men ser ändå lyxiga ut"

VASA Trots att Marja-Leena Salkari är mån om att guldsmedsaffären hon driver ska se lyxig ut är hon inte rädd för att kavla upp ärmarna och återvinna.

Nyhetsbild

Chefsöverläkare: "Ingen har meddelat mig att fler skötare skulle behövas"

VASA Överläkare och avdelningsskötare efterlyser fler röntgenskötare till PET-CT-anläggningen på Vasa centralsjukhus. Chefsöverläkare Reijo Autio är inte medveten om problemet.

Nyhetsbild

Planen: göra pub och restaurang av nedlagd skola

KORSHOLM En stor pöl och en liten grusplan har hittills bromsat Johan Ahlkvists planer. Men snart måste saker börja hända vid skolan i Södra Vallgrund, säger han.

Nyhetsbild

Kommentar: Min skola ska stängas, vem bryr sig?

Min gamla skola i Kuni ska stänga. Jag ska försöka resonera mig fram till hur jag skulle tänka om jag fortfarande gick där och någon bestämde att den ska läggas ned. Vi får se var jag landar.

Nyhetsbild

Kuni-Vassor skola sjunger på sista versen – efter lördagen finns inte skolan längre

KORSHOLM På lördag släcks lamporna i Kuni-Vassor skola. Den och tre andra byskolor i Korsholm stängs. Nu blickar lärare och elever framåt.

Nyhetsbild

Allt är öppet inför valet av vikarierande kommundirektör i Vörå

VÖRÅ Vöråfullmäktige väljer vem som ska vikariera som kommundirektör de kommande fyra åren genom en sluten omröstning. Valet avgörs på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Flygplan nödlandade i Vanda – "En nervös flygvärdinna sa att vi måste evakuera snabbt"

ÖT och VBL:s reporter befann sig ombord då plan nödlandade vid Helsingfors-Vanda flygplats – rapporterar om händelserna vid landningen.

Nyhetsbild

Följ EU-valet med VBL och ÖT – Vi levererar hela söndagen

Valets stora snackisar, lokala perspektiv och rösträkningen i realtid. Följ söndagens EU-valdramatik live på webben tillsammans med oss på Vasabladet och Österbottens Tidning.

Nyhetsbild

Nyvalda ordförande Broman: "Tuffa tider när Korsholms ekonomi ska fås i balans – invånarna lär märka"

KORSHOLM Fusionsfrågan är politiskt utagerad, säger Samuel Broman (SFP). Nu hoppas Korsholms nya styrelseordförande att alla ska kunna blicka framåt där nya orosmoln hägrar.

Nyhetsbild

Splittring ledde till ovanligt val i Korsholm– "Ett bra sätt att rensa luften inom SFP"

Splittring bland SFP:s fullmäktigeledamöter ledde till att valet av ny kommunstyrelse genomfördes genom ett proportionellt val. Något liknande har knappast hänt i Korsholm.

Nyhetsbild

KLART: Samuel Broman vald till ny ordförande för kommunstyrelsen i Korsholm – se lista på hela styrelsen

KORSHOLM Efter proportionella val i Korsholmsfullmäktige har Korsholm ny styrelse. Samuel Broman valdes till ordförande för styrelsen. Sannfinländarna tog Socialdemokraternas plats i styrelsen.

Nyhetsbild

Splittring inom SFP bakom ovanligt val av Korsholmsstyrelsen

Splittring inom SFP i Korsholm orsaken till att man tar till ett högst ovanligt sätt att välja kommunstyrelse. Här kan du se hur grupperna nominerade sina kandidater.

Nyhetsbild

Ovanlig vändning då nya kommunstyrelsen väljs i Korsholm

KORSHOLM Korsholmsfullmäktige väljer ny kommunstyrelse under torsdagskvällen. Mötet hann knappt börja innan det klarnade att styrelsen denna gång kommer att väljas på ett mycket ovanligt sätt.

Nyhetsbild

Trang från Vörå är au pair i USA – tipsar om hur man minskar risken att dra en nitlott i familjevalet

VÖRÅ Att resa till en annan världsdel och bo med en främmande familj är alltid en chansning. Trang Ngo från Vörå träffade rätt.

Nyhetsbild

Korsholmselever om att åka till skolan på en lördag: "Inte kul, många skolkar säkert"

KORSHOLM I år följer Korsholm Vasas exempel och gör lördagen då Stafettkarnevalen ordnas till en obligatorisk skoldag. Orättvist, anser högstadieelever.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet