Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@sydin.fi

Nyhetsbild

Sjöfartsindustrin ska bli miljövänligare – så klarar Wasaline utvecklingen

VASA Trots att den nya Kvarkenfärjan är beställd fortsätter Wasaline jobba för att få ner Wasa Express utsläpp. Den nya färjan lär däremot inte klara de hårdaste kraven som föreslagits tills 2050.

Nyhetsbild

Oklart när besökscentret i Oravais ska byggas – ny företagare till kaffestugan sökes

VÖRÅ Just nu görs ritningarna för det planerade besökscentret vid Fjärdsändan i Oravais. Men trots det söker skifteslaget i Oravais och Kimo en ny företagare till kaffestugan på samma tomt.

Nyhetsbild

Paleface marknadsför grön el från Vasa – vill uppmana alla att leva mer mijövänligt

Vindens Tal, så heter den dikt som rapparen Karri "Paleface" Miettinen framför i ett samarbete med Vasa Elektriska. VBL frågar Miettinen om hans miljöengagemang.

Nyhetsbild

På torsdag blir det snöstorm – sen kommer sportlovsvädret

En kortvarig snöstorm väntas dra in över Österbotten på torsdagsmorgonen. Till helgen väntas däremot fint sportlovsväder.

Nyhetsbild

Brandkåren ryckte ut till Kyrkoesplanaden

VASA Räddningsverket ryckte ut till ett höghus på Kyrkoesplanaden på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Valvira till Yle: "Fler utredningar om Ulrikahemmet behövs"

KRISTINESTAD Den första utredning som Valvira begärt och fått från Esperi Care om verksamheten vid Ulrikahemmet i Kristinestad anses vara otillräcklig.

Nyhetsbild

Jägardagen firas med ny bok – "Vi jobbar för att jägarna inte ska glömmas bort"

VASA Varje år uppmärksammar Föreningen Jägarbataljon 27:s traditioner de finländska jägarnas landstigning i Vasa. Årets jägardag är speciell, föreningen ger ut en ny bok om jägarna.

Nyhetsbild

Oavgjort då Eklund klättrade upp i ringen i Botniahallen

BOXNING Matchen mellan Mathias Eklund och vitryske Siarhei Huliakevich i Botniahallen på lördagskvällen slutade oavgjort. "Tack och förlåt", säger en besviken Eklund.

Nyhetsbild

Första segern för Hadadi – "Den här vinsten är för staden Vasa"

BOXNING Vasaboxaren Morad Hadadi och estländaren Mac Ojasmaa hade båda chans att ta sin första proffsseger i Botniahallen på lördagen. Hadadi drog det längre strået.

Nyhetsbild

Carina fick panikattack – skickades från akuten till polisen

Korsholmaren Carina Kemppi fick en panikattack strax efter att hon vaknat upp under en röntgenundersökning vid Vasa centralsjukhus. Nu undrar hon varför hon inte kunde vårdas på plats utan omhändertogs av polis.

Nyhetsbild

Saltkaret i Björkö stängt tills vidare – hala trappor för farliga för besökare

KORSHOLM Det är så farligt att röra sig i trapporna vid utsiktstornet Saltkaret i Svedjehamn i Björkö att tornet tills vidare är stängt för besökare.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Härmäbor vill utreda Häxit

Över 500 missnöjda Härmäbor har redan skrivit under ett invånarintiativ för att Kauhava kommun ska upplösas.

Nyhetsbild

Vasa frigör mark för Wärtsilä på Vasklot

VASA Wärtsiläs byggplaner på Vasklot förutsätter att några andra företag flyttar sin verksamhet. Under måndagen blev det klart att Vasa stad säger upp arrendeavtalet för den tomt där tryckeriet Arkmedia verkar.

Nyhetsbild

Vasa vill ordna FM-veckan nästa år

VASA Ifall arrangören väljer Vasa som värdstad kan det bli aktuellt med Finlandsmästerskap i bland annat BMX, fallskärm och roller derby i Vasa nästa år.

Nyhetsbild

Paula Risikko till Pohjalainen: "Bristerna i äldrevården ingen överraskning"

Reaktioner efter avslöjandet av missförhållandena vid Ulrikahemmet i Kristinestad. Paula Risikko (saml), Viktor Kock (fsd) och Juha Sipilä (c) kommenterar.

Nyhetsbild

Daniel skrev vinnaruppsatsen Farfars gevär: "Jag ville försöka skildra soldaternas tankar"

VASA Till rungande applåder tog Daniel Mitts, andraårselev på Vasa gymnasium emot förstapriset i Österbottens försvarsgilles årliga uppsatstävling.

Nyhetsbild

En krans för januarisöndagen – "Högtiden är speciellt viktig för Österbotten"

VASA Under januarisöndagen firar Österbottens försvarsgille årsdag. Festligheterna inleddes med kransnedläggning vid Traditionsmuren i Vasa.

Nyhetsbild

Varning för köld under söndagen – men snart därefter kan det bli 20 grader varmare

Från och med söndagsmorgonen blir det riktigt kallt. FMI varnar för sträng köld i hela Finland. Men efter blir det snabbt mildare. Rent av ovanligt snabbt enligt Ari-Juhani Punkka på meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Bil genom isen i Vasa skärgård

VASA På fredagskvällen nåddes Österbottens räddningsverk av larmet om att en personbil sjunkit genom isen i närheten av Jannes Saloon.

Nyhetsbild

Vårdare vid Ulrikahemmet vittnar om missförhållandena

Enligt Lännen media kom anmälningen om missförhållandena vid Ulrikahemmet från en av de anställda. En annan vårdare som tidigare varit anställd av vårdföretaget Esperi berättar för Iltalehti om bristerna vid vårdhemmet i Kristinestad.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet