Lokalt 19.10.2020

Tveksam till nyttan med förlängd läroplikt – "Hjälp dem som verkligen behöver hjälp"

Nja till en förlängning av läroplikten. Det är Finlands Svenska Skolungdomförbunds inställning till regeringens proposition. Ordförande Alexandra Wegelius tycker att reformen känns förhastad.

Lokalt 16.10.2020

Alexandra Wegelius om höstterminen i skolorna: "Studentskrivningarna var både orättvisa och ojämlika"

Att beskylla ungdomar för coronasituationen är inte rätt. Ansvaret ligger på allas axlar, konstaterar Alexandra Wegelius. Hon vill se mer jämlikhet kring hanteringen av pandemin i fortsättningen.

Lokalt 16.10.2020

Tveksamma till en förlängning av läroplikten – "Resurserna borde läggas på dem som faktiskt behöver hjälp"

Nja till en förlängning av läroplikten. Det är Finlands Svenska Skolungdomförbunds inställning till regeringens proposition. Ordförande Alexandra Wegelius tycker att reformen är förhastad.

Lokalt 16.10.2020

Julia måste studera till akutvårdare på distans – "Det går inte hur lång tid som helst"

Få har väl en sjukhussäng eller en patientdocka hemma. Det gör att det är svårt att studera praktiska ämnen på distans – till och med omöjligt. Julia Böling längtar tillbaka till skolbänken och klasskompisarna.

Lokalt 14.10.2020

Frisk luft och vänner ger ett lyckat höstlov – Vargberget är välbesökt

Höstlovet är i full gång, för många mer annorlunda än vanligt på grund av coronaläget. Men det betyder inte att det är ett sämre höstlov för det. På Vargberget var det många som passade på att njuta av det fina höstvädret och umgås med vänner och familj – under trygga former.

Lokalt 13.9.2020

Blivande grannar delar på husbyggaren – "Det är bara att gå till granngården och be honom städa upp efter oss"

TEMA: Hus & hem. När han är på jobbet bygger han hos grannarna. När han stämplar ut för dagen korsar han tomtgränsen och fortsätter med det egna bygget. Husbyggaren Mattias Granholm behöver inte flytta sina verktyg så värst långt.

Lokalt 11.9.2020

Lång livslängd på plåt – men underhållet är avgörande

TEMA: Hus & hem. Byt inte ut ditt plåttak om det är i skick. Det tipset brukar Michaela Esch och Mikael Hällström ge sina kunder. Hållbarhet är nämligen ett nyckelord i dagens trender. Men att klimatet blivit varmare och fuktigare ökar slitaget på taken.

Lokalt 10.9.2020

Tony och Victoria hittade drömtomten i Kalax: "Vi föll för utsikten"

TEMA: Hus & hem. Häftig utsikt över Kalax och nära till Näsby centrum. Tony Ömossa och Victoria Sandholm bygger hus på det som kan vara nästa bostadsområde i Närpes.

Ekonomi 26.8.2020

Öskata vind går in för rivning – snart kan Öjvind vara ett minne blott

Det finns inga andra realistiska alternativ än att demontera Öjvind i Nämpnäs. Aktieägarna går nu in för rivning av det uttjänta vindkraftverket – 21 år efter att det började snurra.

Lokalt 25.8.2020

VIDEO: Flera tromber observerades i Närpes

I Finland är tromber en ovanlig syn. Ändå kunde flera tromber ses i skärgården utanför Närpes på tisdagseftermiddagen.

Lokalt 20.8.2020

Tonåringarna i Pörtom har en egen lokal – "Vi umgås oftare"

Tonåringarna i Pörtom behöver inte stå ute och frysa i vinter. De har nämligen en nyrenoverad lokal att hålla till i. På fredag är det dags för nyöppning.

Lokalt 19.8.2020

Familjen Cehobasic kom från krigets Bosnien till lugnets Närpes – "Jag minns pistoler mot huvudet"

Vad tar man med sig när man har fem minuter på sig att fly från sitt hem? Ingenting annat än sina barn och en önskan om att överleva. För 25 år sedan kom familjen Cehobasic som kvotflyktingar från det krigshärjade Bosnien-Hercegovina till Närpes.

Lokalt 19.8.2020

Närpes kommunen med flest bosnier i Finland – men gruppen från Vietnam är ännu större

I Närpes har antalet invånare med rötter utanför Finland ökat kraftigt på tio år. Det finns ingen annan kommun i Finland där det bor lika många bosnier som i Närpes.

Lokalt 18.8.2020

Wideroos om kyrkans oenighet i vigselfrågan: "Slå inte varandra i huvudet med Bibeln"

Kyrkan är oenig i frågan om vigsel av samkönade par. En lösning kan komma men det tar för lång tid, anser kyrkomötesombudet Ulla-Maj Wideroos. Hon anser att de präster som vill ska ha rätt att viga samkönade par.

Lokalt 14.8.2020

Munskydden måste användas rätt – här kan du se hur du ska göra

Munskydd kan vara ett bra verktyg i motverkandet av smittospridning, men bara om det används på rätt sätt. Här kan du se en bildguide för hur du använder munskydd korrekt.

Lokalt 14.8.2020

Trafikolycka i Lappfjärd – kassett med grus lossnade

En kassett föll av ett lastbilssläp vid en trafikolycka i Lappfjärd på fredagseftermiddagen.

Kultur 13.8.2020

Kultbandet 1G3B firar 20 år – "Det har aldrig varit vår tanke att blidka någon"

En ständig jakt på nästa asgarv. Så beskriver bandmedlemmarna 1G3B – kultbandet som dör först när bandmedlemmarna gör det. I år firar de 20 år tillsammans. De firar med ny fotobok, fotoutställning – och ny musik.

Lokalt 10.8.2020

Oro över utebliven karantän efter semesterresan – Inget "straff" för dem som inte följer rekommendationer

Struntar personal i Statsrådets rekommendation om frivillig karantän efter semesterresan? Det är inget som har nått mina öron, säger dagvårdschefen Ann-Christin Häggblom från Närpes stad. Men det är också stor skillnad på karantän beordrad av myndigheter och frivillig karantän.

Lokalt 7.8.2020

Spannmålsbonden Torolf satsade på foderärt: "Det är jag glad för i dag"

Sädessorterande maskiner och överskott av spannmål sänker priserna. Dålig lönsamhet lockade den tidigare spannmålsbonden Torolf Sjögård in på proteingrödan foderärt.

Lokalt 7.8.2020

Folkdräkten firade 135 år – "Jag kommer leta efter dräkter på loppisar nu"

Med varsin picknickkorg under armen åkte Carola Backholm och Tharanga Hellberg för att fira folkdräktens dag i Närpes. För Tharanga Hellberg är folkdräkter en ny erfarenhet. I Sri Lanka finns nämligen ingen motsvarighet.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet