Miranda Eklund

miranda.eklund@sydin.fi

LEDARE: Det ska vara tryggt att vara trans

Transpersoners välmående ska inte dala av att det saknas stöd.

Nyhetsbild

Patricia blev Patrick: "Jag har jagat efter åren jag inte fick uppleva som man"

Patrick Östman kände sig aldrig bekväm som kvinnan Patricia. Efter nästan 40 år i fel kropp blev ångesten för stor. I dag är han en man. Men att byta kön fullständigt är omöjligt, säger han.

Nyhetsbild

Lång process att korrigera sitt kön – "Det skulle vara farligt annars"

Könskorrigering får inte bli en ogenomtänkt utväg för unga personer som lider av psykisk ohälsa. Det menar transpersonen Patrick Östman, som i stället önskar bättre vård.

Nyhetsbild

Kyrkogården kan berätta om många företagsamma kvinnor – och stenar som jättar slängt dit

På den plats där Närpes kyrka ligger i dag utförde man eventuellt skumma offerritualer för tusen år sedan. Det, och mycket annat, kunde man höra under tisdagens kyrkogårdsvandring i Närpes.

Miranda Eklund: På jakt efter gemenskap i coronatider

Kolumn. Ofrivillig ensamhet kan försämra hälsan. Desto viktigare blir det då att möta coronakrisen tillsammans.

Nyhetsbild

Hon tränar elithästar i Tyskland: "Stallets bästa häst kan vara värd en miljon euro"

Anastasia Mäkitalo vägrade låta coronapandemin stoppa hästdrömmarna. I juni satte hon sig således på ett flygplan mot arbetet med elithästar i södra Tyskland – trots mammans oro.

Nyhetsbild

Sanela om att resa utomlands: "Alla borde tänka på att inte resa i onödan"

Det gör ont att inte kunna träffa släkt och vänner i Bosnien-Hercegovina, men för Sanela Krak är beslutet definitivt. Trots att det dröjer två år innan hon kan träffa svärföräldrarna igen vill hon inte ta onödiga risker.

Nyhetsbild

Nu basar bröderna Bertell för renhållningen – men framtiden är oviss för sophanterarna

Bröderna Johan, Henrik och Markus Bertell räds inte lite smuts. Men som nyblivna företagare har de annat att tänka på än slam och sopor. En eventuell kommunalisering av sophanteringen skapar orosmoln.

Nyhetsbild

Nu börjar han visa filmer igen efter en paus på nästan fyra månader – men det finns restriktioner

På fredag kan den filmintresserade bänka sig framför bioduken i Närpes igen. Efter en nedstängning som varade i nästan fyra månader får Närpesbiografen återgå till sin vanliga verksamhet igen – men med ett antal restriktioner.

Nyhetsbild

Minneslunden upplevs stökig – därför sätter församlingen stopp för minnesartiklar

Gravljus, krukväxter och minnesartiklar huller om buller. Besökare till minneslunden på begravningsplatsen i Närpes har ibland mötts av en stökig syn. Nu sätter församlingen stopp för privata föremål i lunden.

Nyhetsbild

Branden tog deras hem – nu ger Röda Korset dem tak över huvudet

Branden var knappt släckt när Röda Korset anlände till Linda Westberg och Henry Bergströms eldhärjade hem och bad dem följa med. I Röda Korsets nödbostad fick de sedan tak över huvudet. Vart de skulle ha tagit vägen om nödbostaden inte hade funnits har de ingen aning om.

Nyhetsbild

Visst går det bra att träffa mamma också på avstånd – fast det kan vara lite svårt att höra

Att få besök av sina nära och kära är en höjdpunkt för Vesta Skomars på Bostället och att det råder besöksförbud på äldreboenden är inget hinder. Så länge träffarna sker på ett tryggt sätt är anhöriga välkomna – men inte innanför enheternas dörrar.

Nyhetsbild

Fagerö folkpark har stått tom bara en gång tidigare – den gången var landet i krig

På midsommardagen ekar dansgolven tomma i Fagerö folkpark, precis som de kommer att göra resten av den här sommaren. Det är första gången sedan krigsåren på 1940-talet som Rangsby uf inte kan anordna några danser och evenemang alls.

Nyhetsbild

Nu är det Elin från Närpes som basar för Kulturkarnevalen

Elin Svedman är sedan i tisdags ordförande för föreningen Kulturkarnevalen. Nu vill hon arbeta för att Kulturkarnevalen ska bli mer inkluderande.

Nyhetsbild

Sommargästen Gunn började semestern med två veckors karantän: "Lita på att folk sköter sig"

Någon enstaka blick har hon märkt av, men i övrigt har Gunn Storgårds fått ett gott bemötande av Närpesborna. Hon är en av de svenskar som har valt att tillbringa sommaren i sina österbottniska hemtrakter.

Nyhetsbild

Budskap om jämställdhet skickar Närpesdansare till direktsändning – "Vi är stolta och glada över uppdraget"

Att dansa godnattsagor för rebelltjejer väckte nationellt intresse. På lördag uppträder Flow Dance Company på den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors med en av de danser som ingick i Närpesdansarnas fjolårsshow om starka kvinnor.

Nyhetsbild

Siktar mot månen men landar i Molnå – och inte heller "Kaxit" tar sig hela vägen fram

Recension. När Bölerevyn förmedlar fjolårets aktualiteter sker det så kaxigt och kavat som möjligt. Kanske finns kaxigheten till för att sälja – eller för att skyla.

Nyhetsbild

Återvunnet är hälften vunnet i årets Pörtomrevy "Plastpås(c)en"

Recension. Det känns tryggt att Pörtomrevyn i och med årets upplaga fortsätter att återvinna allt det som den brukar innehålla – trots nytt decennium och hotande klimatförändringar.

Nyhetsbild

Stålexperten grundade nytt företag – och återvände hem till Finby

Hemort spelar ingen roll om man ändå säljer sina produkter över hela världen. Så tänkte Michael Granfors och flyttade hem till Finby igen – efter 21 år i Sverige. Nu håller han på att starta upp det nya företaget Narema, som specialiserar sig på "måttband" till stålindustrin.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet