Miranda Eklund

miranda.eklund@sydin.fi

Bara inofficiella diskussioner i Närpes

I Närpes har man ännu inte tagit ställning till möjligheten att ge gratis preventivmedel till unga. Inofficiella diskussioner har ägt rum, men mer än så kan Johanna Borg inte säga.

Nyhetsbild

Säkert att bada i Lilla Sandjärv igen

Förra veckans provtagningar visade på förhöjt antal tarmbakterier i Lilla Sandjärv i Ömossa. På måndagen gav Västkustens miljöenhet grönt ljus för bad i insjön igen.

Nyhetsbild

Hologram och robotkrig i ett framtida Närpes

Vad har Närpes genomlevt år 2093? I sin utställning "Närpes 2093" försöker Henrik Gullmets besvara just den frågan, och det är en dystopisk framtidshistoria som kommer fram.

Nyhetsbild

Också Korpobor bosätter sig på Blaxnäsvägen i Töjby

Man brukar kalla det för Finlands västligaste fastlandsudde, Blaxnäs i Töjby. Dit slingrar sig Blaxnäsvägen, och längs med den hittar man bland annat några Korpobor, en finsk mästare och berättelsen om en otäck olycka.

Nyhetsbild

Blaxnäs fungerade som station för hemlig nazitysk operation

Hamnen i Blaxnäs fungerade som etappstation under Nazitysklands hemliga operation Sonderkommando Nord. Det var en operation som var upplagd för att misslyckas.

Nyhetsbild

Damerna som sällan missar en hemmamatch - "Vi lider när Kraft inte vinner"

Närpes Samma gäng damer, alltid på samma bänk på Mosedalsläktaren. Under flera års tid har Inger Backman, Doris Lindqvist, Barbro Byggnings, Ulrika Lapveteläinen och Sonja Lund sett Krafts hemmamatcher tillsammans.

Nyhetsbild

Avbrottet i Dynamonets nättjänster berörde 2.000 kunder

En kabel som grävdes av i Saneliden i norra Pörtom orsakade problem med Dynamonets internettjänster. Sammanlagt 2.000 kunder berördes. Då sådant här händer märks det hur beroende vi är av internet, säger Linda Ahlroos på Närpes hvc.

Dynamonets nät fungerar igen

UPPDATERAD. Dynamonets kunder var utan internetförbindelse på onsdag förmiddag. Orsaken var att en kabel grävts av mellan Malax och Pörtom.

Nyhetsbild

"Strandsatta" scouter på läger i Nämpnäs

Just nu pågår ett scoutläger på Fridskär i Nämpnäs. Kristinestadsborna Cassandra Öström, Mia Pohjonen och Alexander Heikkilä är tre av lägrets nära på femtio deltagare.

Nyhetsbild

Wilhelm tröttnade på skräpet vid "Kråsin"

Närpes Det vattenfyllda stenbrottet i Ståbacka är ett populärt badställe och har varit så i många år, speciellt bland ungdomar. Men när åttaåriga vardagshjälten Wilhelm Österåker kom dit blev han rent utav förfärad.

Nyhetsbild

Raggarkläderna hjälper till att höja stämningen i Töjby

Lacken glimmar i det stekande solljuset då amerikanare efter amerikanare står uppradade vid paviljongen i Töjby. Men den rätta stämningen, den får man med hjälp av raggarkläder tycker Närpesborna Carina Granskog och Therese Norrgård.

Nyhetsbild

Parkour är nyaste grenen för mångsidiga idrottaren Emilio

Kristinestad Att sitta still är inget alternativ för 20-åriga Emilio Lassfolk. För honom är det träning sju dagar i veckan och dessutom fem olika idrottsgrenar som gäller. Det bästa är ändå att hålla kurser för barn och unga. Gärna i parkour, som är hans nyaste gren.

Nyhetsbild

Sista veckoslutet i juli - då är det dags för amerikanare och loppisar

Sydösterbotten. Henrik köpte en cykel på gårdsloppis i Kaskö ifjol. Alex fick en leksakstraktor på skärgårdsloppisen i Rangsby. Och Kent tog barnbarnen med sig i sin Lincoln till American Car show i Töjby. Nu återkommer dessa evenemang - det sista veckoslutet i juli bjuder på en hel del aktiviteter i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild

Bland konstnärssjälar och storfiskare på Grannasbackvägen

Vad har två stycken teaterprofiler, en gammal polis, två godisälskare och en potatisbonde gemensamt? Jo, Grannasbackvägen i Tjöck, en väg som andas både nutid och krigshistoria.

Nyhetsbild

Trettio bomber föll över Tjöck och dess järnvägsbro

Kristinestad I det krigshärjade Finland skonades inte heller små byar. Över Tjöck och Grannasbackvägen fälldes tiotals bomber i januari 1940, något som hade kunnat få katastrofala följder.

Nyhetsbild

Härligt på stranden – men ta det försiktigt i värmen

Närpes Trettio grader och solsken – man kunde nästan tro att man hamnat i södern. Det varma vädret gör att det nästan är outhärdligt uppe på land så ett dopp i det blå är ett välkommet inslag tycker besökarna på den långgrunda och barnvänliga Tjärlax badstrand.

Nyhetsbild

Här finns det gott om skrönor och historier

Har du hört om skräddaren som spetsade möss med gaffeln? Eller om rigubbarna som började slåss då den enes ria brann ner? Det är historier som kan höras på Skata-Mjödträskvägen i Nämpnäs.

Nyhetsbild

Inget mjöd – men nog vatten

Närpes Ursprungligen fanns det två gårdsgrupper längs med Skata-Mjödträskvägen, på Skatabacken och på Mjödträsk. Men det är inga fåglar eller drycker som gett gårdsgrupperna deras namn.

Nyhetsbild

Storträsket försåg grannländerna med rudor

Det var blötare längs med Skata-Mjödträskvägen förr i världen. Ännu i början av 1930-talet fanns det nämligen ett träsk på omkring 1,6 kvadratkilometer söder om Skatabacken.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet