Miranda Eklund

miranda.eklund@sydin.fi

Nyhetsbild

Skolmusikkåren bjöd på proffsig ungdomsgala – Anders Teir slutar med flaggan i topp

RECENSION. Anders Teir, som snart dirigerat sin allra sista show, får avsluta sin långa tjänst för skolmusikkåren med flaggan i topp. Närpes skolmusikkårs Ungdomsgala 2019 med hela 180 medverkande gavs två gånger i Närpes på lördagen, och slutresultatet imponerar.

Nyhetsbild

Lysande show av kvinnor om kvinnor

"De ska få se mig lysa". "Sluta aldrig kämpa". "Våga ta plats". Flow Dance Company spred inspiration med sina showdanser om starka kvinnor ur ett förflutet av våld och förtryck.

Nyhetsbild

RECENSION: Kritiskt värre i Brahegårdens revy

Recension Brahegårdens revygäng lovade en lokal revy och serverade också en sådan – sådär passligt taskig och så att ”utbyssare” kan hänga med i några av svängarna.

Nyhetsbild

Scooby-Doo har blivit revy i Övermark

Redan från första stund kastas man in i ett äventyr som påminner om någonting taget ur Scooby-Doo. Årets Övermarkrevy är en jämntjock smet som blandar teater och humor hejvilt.

Nyhetsbild

Elin och Alexandra ger sina arvoden till förmån för ungdomarna i Närpes

Bristande intresse och okunskap är de största problemen man axlar i ungdomsfullmäktige i Närpes. Vi behöver få större synlighet och ett ännu större engagemang bland både medlemmar och deltagare, anser medlemmarna Elin Svedman och Alexandra Wegelius.

Nyhetsbild

Buskis och Sören i årets Pörtomrevy "Smart eller trams"

Vill man kortfattat beskriva årets upplaga av Pörtomrevyn kan man använda de för många magiska orden buskishumor och Sören Storbäck. Dessa bäddar för vrålskratt.

Nyhetsbild

Efter tre år stänger Elezovic restaurangen – satsar i stället på de egna produkterna

Närpes centrum får en restaurang mindre när Meri Produkt nu har stängt. Men i källaren fortsätter produktionen av bland annat bosniska köttprodukter.

Nyhetsbild

Köpmannen i Töjby och Norrnäs blev tvungen att kasta säckvis med förstörda frysvaror

Flera tusen hushåll i Sydösterbotten drabbades av kortare eller längre elavbrott på grund av tisdagens storm. I Töjby höll bybutiken stängt på grund av elavbrott och andelsbankens kontor i Sideby kunde inte betjäna kunderna med bankärenden på onsdagen.

Nyhetsbild

Kim Antfolk fick börja det nya året med att reparera ladugården

Nyårsstormen ställde till det även för jordbrukarna och skogsägarna. För den nyblivne bonden Kim Antfolk inleds det nya året med takreparationer och omkullblåsta träd,

Nyhetsbild

Skräm inte djuren på nyårsafton: "Tänk på omgivningen innan du avfyrar en raket"

Nyårsraketerna är för många ett självklart sätt att välkomna det nya året på, och visst är det både stämningsfullt och vackert. Men för våra fyrbenta vänner kan smällandet vara en verkligt traumatisk upplevelse.

Nyhetsbild

Jessica firar i amerikansk polisbil: "Mitt nyår kommer att vara annorlunda i år"

För Jessica Björklund i USA blir nyårsfirandet väldigt olikt både österbottniska och amerikanska traditioner. Hon ska nämligen åka runt i polisbil.

Nyhetsbild

Nu väntar ny resa till krabbfiske i Barents hav

"Kommer jag ens att komma levande hem?" Det var en tanke som passerade genom Caroline Chryssanthous huvud mer än en gång under hennes första fiskeresa på Barents hav. Snart bär det av igen för farmodern och mormodern Caroline.

Nyhetsbild

Fyra revypremiärer väntar i vinter i Sydösterbotten

Den femte januari är det igen dags att skratta bort vintermörkret. Då är det nämligen premiär för den första av de fyra revyer som produceras i Sydösterbotten  2019. På tablån finns dock varken Böle eller Taklax med.

Bara inofficiella diskussioner i Närpes

I Närpes har man ännu inte tagit ställning till möjligheten att ge gratis preventivmedel till unga. Inofficiella diskussioner har ägt rum, men mer än så kan Johanna Borg inte säga.

Nyhetsbild

Säkert att bada i Lilla Sandjärv igen

Förra veckans provtagningar visade på förhöjt antal tarmbakterier i Lilla Sandjärv i Ömossa. På måndagen gav Västkustens miljöenhet grönt ljus för bad i insjön igen.

Nyhetsbild

Hologram och robotkrig i ett framtida Närpes

Vad har Närpes genomlevt år 2093? I sin utställning "Närpes 2093" försöker Henrik Gullmets besvara just den frågan, och det är en dystopisk framtidshistoria som kommer fram.

Nyhetsbild

Också Korpobor bosätter sig på Blaxnäsvägen i Töjby

Man brukar kalla det för Finlands västligaste fastlandsudde, Blaxnäs i Töjby. Dit slingrar sig Blaxnäsvägen, och längs med den hittar man bland annat några Korpobor, en finsk mästare och berättelsen om en otäck olycka.

Nyhetsbild

Blaxnäs fungerade som station för hemlig nazitysk operation

Hamnen i Blaxnäs fungerade som etappstation under Nazitysklands hemliga operation Sonderkommando Nord. Det var en operation som var upplagd för att misslyckas.

Nyhetsbild

Damerna som sällan missar en hemmamatch - "Vi lider när Kraft inte vinner"

Närpes Samma gäng damer, alltid på samma bänk på Mosedalsläktaren. Under flera års tid har Inger Backman, Doris Lindqvist, Barbro Byggnings, Ulrika Lapveteläinen och Sonja Lund sett Krafts hemmamatcher tillsammans.

Nyhetsbild

Avbrottet i Dynamonets nättjänster berörde 2.000 kunder

En kabel som grävdes av i Saneliden i norra Pörtom orsakade problem med Dynamonets internettjänster. Sammanlagt 2.000 kunder berördes. Då sådant här händer märks det hur beroende vi är av internet, säger Linda Ahlroos på Närpes hvc.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet