Miranda Eklund

miranda.eklund@sydin.fi

Nyhetsbild

Kallt men deltagarstarkt på simskolan i Fagerö – "Man ska frysa lite i simskolan"

I fjol var det så varmt att föräldrarna ville bada precis lika mycket som barnen. I år satt föräldrarna invirade i filtar på stranden då simskolan i Fagerö körde igång. Roligt trots vädret, det hade barnen som nu är nästan dubbelt så många som tidigare år.

Nyhetsbild

Största stammen av älg och vitsvanshjort finns i Sydösterbotten

I Sydösterbotten finns Kust-Österbottens största älgstam. Det märks på mängden beviljade jaktlicenser. Tillsammans har Lappfjärdsnejdens och Närpesnejdens jaktvårdsförening tilldelats drygt 30 procent av hela Kust-Österbottens älglicenser.

Nyhetsbild

Årets Övermarkare är en hjälpsam kvinna

Ödmjuk, medmänsklig, hjälpsam och en person som arbetar mycket ideellt inom exempelvis församlingen. Så lyder motiveringen bakom valet av Årets Övermarkare.

Nyhetsbild

Museidag bjuder på krig, sjukdomar och bröllop – och hoppas nå en större publik

Under förbudstiden blev plötsligt Närpesborna så sjuka att de behövde stora mängder av apotekets läkarsprit. Det berättar Kaj Irjala om ett av apoteksmuseets 3 000 föremål – och fler historier blir det på lördag då museerna i Närpes håller öppet hus.

Nyhetsbild

Nytt koncept på årets tre dagar långa Övermarkdagar – "Vi vill att det ska passa hela familjen"

Byns talkokraft är hög och årets Övermarkdagar har utvecklats till ett tre dagar långt evenemang för hela familjen. I helgen väntas allt från Farmrace till teater.

Nyhetsbild

Simbilen på besök i Pörtom – "Man kan aldrig repetera för mycket"

För första gången har Pörtom fått besök av Folkhälsans simbil. Hur man hoppar i vattnet då man vill rädda någon som håller på att drunkna hörde till en av programpunkterna.

Nyhetsbild

Fixar fredagsfrillan åt Tomatkarnevalsbesökare

Om det är något som saknas kan man alltid se till så att det börjar finnas. Den inställningen hade Thang Nguyen då han fixade frisyrerna åt sina första kunder under de inledande timmarna av Tomatkarnevalsfredagen. Se bilder från Tomatkarnevalen här!

Nyhetsbild

Tomatolympiaden nyheter på årets karneval - som startar redan på torsdag

Tomatkarnevalen har i år utvecklats mot ett tre dagar långt evenemang. Redan på torsdag kör årets uppsättning av karnevalen igång. Och en nyhet blir Tomatolympiaden med fyra lag – däribland kultbandet 1G3B.

Nyhetsbild

1G3B har hårdtränat inför Tomatolympiaden – "Vi har sett på bilder på tomater"

1G3B har legat i hårdträning inför lördagens Tomatolympiad, den första någonsin. Vi tycker om tomat och vi är bra på att fuska, säger kördamen Jonas Bergqvist om vinstchanserna.

Nyhetsbild

Julienne försöker ta sig upp från musikvärldens eviga surr

Julienne Ivars började skriva egna låtar som tolvåring och som fjortonåring blev hon trea i musiktävlingen MGP. Tio år senare strävar hon efter att ta sig upp ur musikvärldens svårframkomliga kärr med en ny singel.

Nyhetsbild

Nu behöver Maria inte rullstolen längre – "Känns som att jag flyger fram"

Hon var så illa åtgången av sjukdomen att hon behövde assistans dygnet runt. Framåt tog hon sig enbart med hjälp av rullstol. Nu har Maria Lindell promenerat Tjejmilen – knappt ett år efter behandlingen som gav henne friheten tillbaka. Det känns som att jag flyger fram, säger hon.

Nyhetsbild

Att cykla och göra slime är favoriter bland barnen på sommarklubb

Om inte det här fanns skulle jag vara ensam hemma och jag hatar det. Så säger Isabelle Högback, som är en av dem som deltar i sommarklubben i Pörtom.

Nyhetsbild

Racing blev Görans pensionärshobby – "Då är alla smärtor som bortblåsta"

Att köra racing med en gammal Ford ger en så mycket adrenalin att alla smärtor blir som bortblåsta. Det menar i alla fall Pörtombon Göran Sand, som kör Historic Race Cup i Jurva det här veckoslutet.

Nyhetsbild

Är på jakt efter "Årets ungdomsarbetsgivare"

Det blir allt svårare för ungdomar att hitta sommarjobb. Med en ny utmärkelse vill ungdomsfullmäktige i Närpes lyfta fram arbetsgivare som är av stor betydelse i arbetslivet för ortens ungdomar.

Nyhetsbild

Inga fler sällskapsdjur på Bäckvägens serviceenhet

"Från och med nu får ingen skaffa husdjur till området". Så lyder ett beslut som boende på Bäckvägens serviceenhet fått i brevinkastet. Från Närpes stads sida säger man att man agerat med rättvisa i åtanke.

Älgkrock på Strandvägen i Nämpnäs – föraren skadades lindrigt

Natten till måndag inträffade en älgkrock på Strandvägen i Nämpnäs. Föraren fördes till sjukhus med lindriga skador.

Nyhetsbild

Skadegörelse och misshandel på Fagerö

Två män från Närpes misstänks för misshandel och skadegörelse efter lördagskvällens dans på Fagerö.

Nyhetsbild

Mamma har fungerat som en moralkompass

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV. ”Tå ongdoomin for kröp moralin oåp / En baksmäll fö decennier”. Med det nya albumet har Nektor växt upp.  Äntligen – som gitarristen Anton Lindholm uttrycker det.

Nyhetsbild

Berättelsen om Stark, Stefan och en motsträvig Tatraplan

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV.  1974: En långhårig hårdrockare vid namn Stefan Engelholm från Lappfjärd knackar på dörren till Irene och Mikael Stark i Korsnäs för att fråga om han får köpa deras Tatraplan. Han får dörren i ansiktet – bilen är inte till salu! I dag har hårdrockaren betydligt kortare hår – och är stolt ägare till bilen i fråga. Det här är berättelsen om Stark, Stefan och Tatraplan.

Nyhetsbild

Isabelle ger tips på midsomriga drinkar av säsongens grönsaker och bär

Ta till vara säsongens grönsaker, frukter och bär som jordgubbar och rabarber. Det är tips som kocken Isabelle Antfolk ger när det kommer till midsommarens hemmagjorda och alkoholfria drinkar . Här presenterar vi några av hennes drinktips – och ett recept på rabarbersirap.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet