Miranda Eklund

miranda.eklund@sydin.fi

Nyhetsbild

Internet är källan till inspiration i Emma Rosengårds inredning

TEMA: Hus & hem. Årets trendigaste växt? Mattsvarta kylskåp i Finland? Det går att fråga internet vad som helst. Det är också där som Emma Rosengård hittar all inspiration till sin inredning – inget internet, inget hem.

Nyhetsbild

Deras frontmannahus har mognat fram under flera års tid

Tema TEMA: Hus & hem. Fem år. Så lång tid har det tagit för Kim och Sofia Ahlström att renovera ett gammalt frontmannahus i Krigarbyn i Övermark – och ännu är inte allt klart. Jag vet inte hur många gånger vi har hört frågan "hur går det med bygget", säger Sofia Ahlström.

Nyhetsbild

Undersergeant Ida Niemi: "Fler kvinnor borde utföra militärtjänst"

Hon sökte nya utmaningar – lösningen blev den finska armén. Nu har Ida Niemi från Pörtom utbildats till undersergeant. Enligt henne är det gemenskapen som får henne att orka vecka efter vecka.

Nyhetsbild

Galopperar och hoppar som på riktigt – men med käpphästar

Hästhoppning är Emma Långströms grej, både med riktiga hästar och låtsashästar. Hemma i Korsnäs har hon nämligen ett eget stall – med fem käpphästar i. De motioneras, borstas och utfodras precis som på riktigt.

Nyhetsbild

De träffades i en traktor – nu driver Ida och Simon jordbruk tillsammans

TEMA: Inför skörden. När Ida Ström och Simon Berglund blev tillfrågade om de ville arrendera åkermark väntade de inte länge med svaret. Att bli jordbrukare var trots allt en gemensam dröm för paret.

Nyhetsbild

Nu har skolåret fredats på Mosebacke i Närpes – på tretton olika språk

Varje skolelev ska kunna känna sig trygg i skolan, därför utlystes skolfred på Mosebacke i Närpes på tisdag morgon. Temat för årets skolfred är ansvar – alla har ett ansvar för att skapa en trivsam skolmiljö.

Nyhetsbild

Familjen Antfolk är hängivna Saabfolk – nu har de elva stycken

Familjen Antfolk i Rangsby äger ungefär 7,6 procent av alla Saab-bilar som finns i trafik i Närpes. Deras intresse för Saab är något som har smittat från generation till generation, ja till och med utanför familjens gränser.

Nyhetsbild

Äntligen får de spela basket i Närpes – men inte i centrum

Det tog tre år för Närpesborna att få en basketplan. Nu har planen färdigställts vid simhallen i Närpes och den har snabbt blivit en populär plats för såväl umgänge som basketspel.

Nyhetsbild

Gina ramlade och bröt armen ute i skärgården – "Jag skulle vilja krama om dem allihop"

Besöket på sommarstugan höll på att sluta riktigt illa för 86-åriga Gina Bäck. När olyckan är framme är det en stor trygghet att det finns frivilliga som kan rycka in och hjälpa till.

Nyhetsbild

Den förnyade idrottsplanen i Korsnäs har nu fått sitt namn

Centralidrottsplanen i Korsnäs fick ett rejält ansiktslyft i fjol. I samband med Korsnäsdagen under lördagen fick idrottsplanen äntligen sitt namn.

Nyhetsbild

Tvära kast i vardagen för mångsysslaren som färdas lika bra på cykel som i taxi

EN DAG MED: Gun-Maj Rosenstedt. Hon är 57-åringen som lever som om hon vore 20. Det är en hel del som Gun-Maj Rosenstedt från Perus hinner med under en dag, allt från taxiresor till motionspass uppe i Bötombergen.

Nyhetsbild

Antonia sjunger hej då till patriarkatet och tafsande män

Vad har Kasköbördiga Antonia Bondén gemensamt med exempelvis Céline Dion, Westlife, Veronica Maggio och Miriam Bryant? Svar: hennes nya singel är ett resultat av samarbete med samma producenter som kändisarna också anlitat.

Nyhetsbild

Full fart på skjutbanorna inför hösten – men jakten är mer än bara skott mot måltavlor

Att jaga är inte som att sätta sig på en cykel och tro att cykelturen ska gå precis lika bra efter vinterhalvåret som före. Att skjuta kräver övning och med drygt två månader kvar till älgjakt är Eidets skjutbana i Yttermark en välbesökt plats.

Nyhetsbild

Upplever kulturen i Finland såväl som i Italien: "Här har folk en annan attityd"

Den finländska kulturen är lugn och avslappnad i jämförelse med allt jäkt i Italien. Det tycker italienska Giorgia Convalle, som just nu befinner sig på sommarutbyte hos Rebecka Gullans i Närpes.

Nyhetsbild

Centrumparken på slutrakan – men lekparken dröjer ännu

Byggandet av stadsparken i Närpes centrum har kommit så långt att Amer Cehobasic och Klas Häggström nu kan nyttja parkens utomhusschackspel då de vill spela en match. Men det kan dröja ända till nästa år innan parken blir helt färdigställd.

Nyhetsbild

Miranda Eklund: Till dem som sparkar bakut av klimattjat

”Så länge utländska fabriker fortsätter att spy ut koldioxid och atomdrivna ubåtar skapar risker för globala katastrofer behöver jag inte tänka på miljön.” Fel, det behöver du visst.

Nyhetsbild

Skogsavverkning i Kalax ledde till markbrand

På måndag förmiddag uppstod en liten markbrand sedan ett träd fallit över en elledning i Kalax. På grund av torkan pågår efterbevakningen in på eftermiddagen.

Mc-förare till sjukhus efter kollision i Kaskö

En motorcykelförare kolliderade med en personbil i Kaskö på fredag förmiddag. Motorcyklisten fördes till sjukhus för kontroll.

Nyhetsbild

Postlådor på Östra linjen utsattes för vandalism

Under natten till torsdag har någon slitit loss postlådor på Östra linjen för att sedan kasta dem till skogs. De utsatta postlådorna tillhör utländska växthusarbetare.

Fem personer inblandade i krock i Närpes

Två personbilar fick omfattade plåtskador i en bilkrock i Durrkrok i Närpes natten till onsdag. Fem personer var inblandade i olyckan, men inga personskador uppstod.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet