Miranda Eklund

miranda.eklund@sydin.fi

Nyhetsbild

Blivande grannar delar på husbyggaren – "Det är bara att gå till granngården och be honom städa upp efter oss"

TEMA: Hus & hem. När han är på jobbet bygger han hos grannarna. När han stämplar ut för dagen korsar han tomtgränsen och fortsätter med det egna bygget. Husbyggaren Mattias Granholm behöver inte flytta sina verktyg så värst långt.

Nyhetsbild

Lång livslängd på plåt – men underhållet är avgörande

TEMA: Hus & hem. Byt inte ut ditt plåttak om det är i skick. Det tipset brukar Michaela Esch och Mikael Hällström ge sina kunder. Hållbarhet är nämligen ett nyckelord i dagens trender. Men att klimatet blivit varmare och fuktigare ökar slitaget på taken.

Nyhetsbild

Tony och Victoria hittade drömtomten i Kalax: "Vi föll för utsikten"

TEMA: Hus & hem. Häftig utsikt över Kalax och nära till Näsby centrum. Tony Ömossa och Victoria Sandholm bygger hus på det som kan vara nästa bostadsområde i Närpes.

Nyhetsbild

Öskata vind går in för rivning – snart kan Öjvind vara ett minne blott

Det finns inga andra realistiska alternativ än att demontera Öjvind i Nämpnäs. Aktieägarna går nu in för rivning av det uttjänta vindkraftverket – 21 år efter att det började snurra.

Nyhetsbild

VIDEO: Flera tromber observerades i Närpes

I Finland är tromber en ovanlig syn. Ändå kunde flera tromber ses i skärgården utanför Närpes på tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Tonåringarna i Pörtom har en egen lokal – "Vi umgås oftare"

Tonåringarna i Pörtom behöver inte stå ute och frysa i vinter. De har nämligen en nyrenoverad lokal att hålla till i. På fredag är det dags för nyöppning.

Nyhetsbild

Familjen Cehobasic kom från krigets Bosnien till lugnets Närpes – "Jag minns pistoler mot huvudet"

Vad tar man med sig när man har fem minuter på sig att fly från sitt hem? Ingenting annat än sina barn och en önskan om att överleva. För 25 år sedan kom familjen Cehobasic som kvotflyktingar från det krigshärjade Bosnien-Hercegovina till Närpes.

Nyhetsbild

Närpes kommunen med flest bosnier i Finland – men gruppen från Vietnam är ännu större

I Närpes har antalet invånare med rötter utanför Finland ökat kraftigt på tio år. Det finns ingen annan kommun i Finland där det bor lika många bosnier som i Närpes.

Nyhetsbild

Wideroos om kyrkans oenighet i vigselfrågan: "Slå inte varandra i huvudet med Bibeln"

Kyrkan är oenig i frågan om vigsel av samkönade par. En lösning kan komma men det tar för lång tid, anser kyrkomötesombudet Ulla-Maj Wideroos. Hon anser att de präster som vill ska ha rätt att viga samkönade par.

Nyhetsbild

Munskydden måste användas rätt – här kan du se hur du ska göra

Munskydd kan vara ett bra verktyg i motverkandet av smittospridning, men bara om det används på rätt sätt. Här kan du se en bildguide för hur du använder munskydd korrekt.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Lappfjärd – kassett med grus lossnade

En kassett föll av ett lastbilssläp vid en trafikolycka i Lappfjärd på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Kultbandet 1G3B firar 20 år – "Det har aldrig varit vår tanke att blidka någon"

En ständig jakt på nästa asgarv. Så beskriver bandmedlemmarna 1G3B – kultbandet som dör först när bandmedlemmarna gör det. I år firar de 20 år tillsammans. De firar med ny fotobok, fotoutställning – och ny musik.

Nyhetsbild

Oro över utebliven karantän efter semesterresan – Inget "straff" för dem som inte följer rekommendationer

Struntar personal i Statsrådets rekommendation om frivillig karantän efter semesterresan? Det är inget som har nått mina öron, säger dagvårdschefen Ann-Christin Häggblom från Närpes stad. Men det är också stor skillnad på karantän beordrad av myndigheter och frivillig karantän.

Nyhetsbild

Spannmålsbonden Torolf satsade på foderärt: "Det är jag glad för i dag"

Sädessorterande maskiner och överskott av spannmål sänker priserna. Dålig lönsamhet lockade den tidigare spannmålsbonden Torolf Sjögård in på proteingrödan foderärt.

Nyhetsbild

Folkdräkten firade 135 år – "Jag kommer leta efter dräkter på loppisar nu"

Med varsin picknickkorg under armen åkte Carola Backholm och Tharanga Hellberg för att fira folkdräktens dag i Närpes. För Tharanga Hellberg är folkdräkter en ny erfarenhet. I Sri Lanka finns nämligen ingen motsvarighet.

Nyhetsbild

Miranda Eklund: Bättre fela än fega ur

Kolumn. Bär du folkdräkten fel? Bra. Himlen ramlar inte ner för det.

Nyhetsbild

Kejsarens besök i Närpes blev vuxenäventyr – "Inte så bra för Närpes om han skulle mördas"

Året är 1819. Kejsar Alexander besöker Närpes och gästgiveriet på Ivars hemman. Men det finns en hotbild mot kejsaren – i alla fall i det escape room-äventyr som nu ordnas i Närpes.

Nyhetsbild

Rekordmånga beviljas åldersdispens för bilkörkort – "Ska inte vara tillgängligt för alla"

Allt fler landsortsbor söker om åldersdispens för bilkörkort, och nästan alla ansökningar godkänns. Hittills i år har 36 sydösterbottningar beviljats tillstånd att köra bil som 17-åring.

Nyhetsbild

Många 17-åringar längs vägarna i Närpes – Alexander är en av dem

Flera tusen kilometer på några veckor, det har Alexander Hannus kört med sin Volkswagen Golf sedan han tog bilkörkort. Han är sjutton år och har – likt Emelie Sax – beviljats åldersdispens.

Nyhetsbild

Undersöker vita flygare i växthus: "Stor mängd kan leda till stora ekonomiska förluster"

Millimeterstora insekter som suger växtsaft ur tomat- och gurkplantorna kan bli en dyr historia för växthusodlarna. Forskaren Sandra Blomqvist arbetar nu på att få fram effektivare bekämpningsstrategier för vita flygare.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet