Alexia Sahl

alexia.sahl@sydin.fi

Nyhetsbild

Han leder brottsbekämpningen i Österbotten: "Ett varierande och utmanande arbete"

Sedan juni är kriminalöverkommissarie Thomas Skur chef över alla utredare inom brottsbekämpningen vid Polisinrättningen i Österbotten. Tillsammans utgör sektorn en mycket viktig del av polisens arbete.

Nyhetsbild

Robinson-Micke på besök i Kristinestad: "Vem vet hur det hade gått om jag köpt hus här?"

Med sitt vänliga bemötande gjorde den åländska kocken Michael Björklund succé i det svenska tv-programmet Robinson. På onsdagen bjöd han Kristinestadsborna på mat – och sin syn på företagsamhet.

Nyhetsbild

Efter 17 år bakom cirkelsågen ger Harry över – En av kunderna blir ny ägare

Dagsmarkbon Harry Kangas går i pension, men cirkelsågen fortsätter förädla stockar till plankor och brädor. En enkel fråga resulterade i en företagsaffär – och en annan företagare i byn tar snart över sågverksamheten.

Nyhetsbild

Nu är det skolstart – Matti från Tjöck börjar i första klass

Pennskrin, pennor, pennvässare och skolväska – allt är förberett. På onsdag börjar Matti Hellman skolan för första gången. 6-åringen är laddad för undervisning och kompislek efter skolan.

Nyhetsbild

Skrev bok om sin fyrvaktande morfar: "Han levde ett dramatiskt liv"

Närpesbördige Anders Svartbäck beslöt sig för att djupdyka i sin morfars liv – och slutresultatet blev en bok.

Nyhetsbild

Planeraren om Härkmeribäcken: "De skulle ha nytta av rensningen"

Ju längre tiden går desto sämre blir chanserna för att beviljas statligt stöd, säger projektplaneraren Tomas Pått. Enligt honom vore det lönsamt att sätta igång med projektet kring Härkmeribäcken så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Kristinestads högstadieskola med i treårig skrivsatsning – "Det är ett omfattande projekt"

Bland tjugo intresserade valdes Kristinestads högstadieskola som en av åtta finlandssvenska skolor till att få medverka i det treåriga projektet Skrivande skola.

Nyhetsbild

Kansli övertar Kårkullas lokaler – blir granne med kursgården Kristina

Kristinestads välfärdskansli flyttar i höst. Flytten går till före detta finska skolan, till lokaler där Kårkulla varit hyresgäst.

Nyhetsbild

Dagverksamheten bytte namn och flyttade in i nybygge: "Det är prima!"

Nytt och spännande – men skönt att äntligen kunna ta i bruk det nya, säger både personal och brukare om nybygget dit Kårkullas dagverksamhet i Kristinestad nu flyttat in.

Nerskräpat i Lappfjärd efter dansen – "Fick plocka glasskärvor vid gungorna"

Efter helgens festligheter vid ungdomslokalen i Lappfjärd fick brandklubben städa upp både skräp och krossat glas vid närliggande daghem och skola.

Nyhetsbild

Mycket att se och göra på Lappfjärdsdagen – Sophia testade på ponnyridning

Uppdaterad. Barn som hjular över gräsplan, matdoft som sprider sig mellan försäljningsstånden och ett ständigt sorl av människor som umgås. Även i år var Lappfjärdsdagen efterlängtad och populär.

Nyhetsbild

I Härkmeri finns ungerska ullsvin – grisarna tål väder och vind tack vare sin tjocka päls

I en hage intill Härkmerivägen springer ett 30-tal frigående grisar omkring. Och det är inte vilka vanliga grisar som helst – den lockiga pälsen gör det lätt att på avstånd förväxla dem med får.

Nyhetsbild

Missnöje gror över miljonprojekt – "Varför ska vi betala för något vi inte har nytta av?"

Varför ska vi betala för ett dyrt projekt som vi inte påverkas eller har nytta av? Det frågar markägare i Härkmeri som överklagat beslutet om rensningen av Härkmeribäcken. Det finns också missnöje över den dåliga informationen.

Nyhetsbild

Små mängder cyanobakterier vid flera stränder – men inget badförbud

Uppdaterad. Cyanobakterier (blågröna alger) har observerats på flera stränder i Sydösterbotten, informerar Västkustens miljöenhet.

Nyhetsbild

Ån kunde inte svälja regnet: "Nödsituation att få rensningen utförd"

Härkmeribäcken har svämmat över på åkrarna i Ömossa. Markägare är besvikna över att de mångåriga planerna på en rensning inte ännu kunnat verkställas, eftersom Regionförvaltningsverkets tillstånd har överklagats hos Vasa förvaltningsdomstol.

Nyhetsbild

Kristinestads hedersmedborgare fick sig ett tidigt morgondopp: "Kallt vatten men det känns bra!"

Den elfte hedersmedborgaren utnämndes tack vare sitt starka driv för att utveckla hemstaden Kristinestad och sitt mod för att våga satsa.

Nyhetsbild

Bland växterna i Henriksdal finns Linas lugna kontrast

Ibland gör sig jantelagen påmind för Lina Teir. Men någon plats för den har hon inte. Som mångkonstnär fyller hon sitt liv med berättande, musik och teater.

Nyhetsbild

Mango gillar att stjäla handskar – inte ens grannarna får vara ifred för den lurviga tjuven

Handskar och yllestrumpor är toppen, tycks Kaskökatten Mango tänka. Inte ens grannarnas trädgårdshandskar är säkra när Mango knycker åt sig vad hon hittar.

Nyhetsbild

I år odlas potatis på den minsta arealen någonsin – också i Kristinestad

Odlingsarealen för potatis har minskat i hela Finland i år – och potatiskommunen Kristinestad är inget undantag. Coronapandemin är orsaken till minskningen, tror odlaren Kaj Hemberg i Dagsmark.

Nyhetsbild

"Sydösterbottens Lappland" – visst ligger det något i det

Bötombergens stora potential ligger i dess variation. Fritidsmotionären kan gå en lättare vandringsled medan den som är ute efter ett svettigt motionspass också lär hitta ett alternativ.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet