Alexia Sahl

alexia.sahl@sydin.fi

Nyhetsbild

Nu är hjältegravarna i Lappfjärd upprustade – med unik belysning

Projektet med att snygga till hjältegravarna vid Lappfjärds kyrka är nu klart. I drygt fyra veckor pågick arbetet där man bland annat har förbättrat grunden, installerat ny belysning och rätat upp stenarna.

Nyhetsbild

Nu inventeras gnagarna i Lappfjärds å – men bävern är svår att få syn på

Först längs en sandväg och sedan genom en snårig och tät skog går stigen, hela tiden längs med Lappfjärds å. Det är NTM-centralens sommarpraktikanter Veera Hauhia och Essi Kiiskinen som leder vägen. De har under sommaren undersökt förekomsten av europeisk bäver i bland annat Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Birger fyller 100 år och gymnastiserar varje dag

Romanen 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann är en av 2010-talets mest uppskattade böcker. I Kristinestad har man nästan en egen version, fast ett lämpligare namn kunde vara 100-åringen som gymmar varje dag. Birger Ingves är pigg och tacksam, och på fredag fyller han år.

Nyhetsbild

Hobbyfotografen Tore återspeglar naturen i Sideby

Tore Appel är flitig hobbyfotograf och allt som oftast är det naturen kring Kilen i Sideby som fastnar i kameralinsen. Nu finns ett litet urval av hans bilder utställda i restaurangen på Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Klimatförändringens påverkan på Bottenhavet undersöks – Sydösterbotten med på ett hörn

Vad innebär klimatförändringen för dig och kommande generationens invånare vid Bottenhavet? Hur påverkas sydösterbottningarna – både vi som mest rör oss på torra land men också de varelser som finns under vattenytan? Det försöker man nu ta reda på i projeket Econnect.

Nyhetsbild

Så här går det till när de undersöker havsbotten i Sydösterbotten

Ur en skåpbil lastar Forststyrelsens naturinventerare Jamina Vasama, Joakim Sjöroos och Aleksi Leinikki den utrustning som behövs inför förmiddagens fältundersökning – torrdräkter, en upplåsbar SUP-bräda och dykutrustning radas fram. Undervattenskarteringar står på programmet.

Nyhetsbild

I Göstas trädgård ligger Japan inte långt från Härkmeri

För 83-åriga Gösta Sjöqvist börjar en vanlig dag klockan fyra på morgonen och vid nio på kvällen är han redo att lägga sig till sängs. Han medger att han kanske är lite rastlös och ligger helst inte och latar sig allt för mycket. Och mest energi, det lägger han på trädgården, som han gärna visar upp för besökare.

Nyhetsbild

Allt klaffar när Närpes Teater bjuder in åskådaren på känsloladdad retroresa

RECENSION. När skådespelarna från Närpes Teater ställer sig på scen för nypremiär av teaterpjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" gör de det med besked. Alla komponenter strålar samman och slutresultatet är en gripande historia med ett starkt persongalleri.

Nyhetsbild

Valet står mellan renovering och nybygge – Högstadiet är "ett slitet legohus"

Det är en sliten 43-åring som under tio månader av året, fem dagar i veckan, fungerar som skola för elever i årskurs sju till nio i Kristinestad. Nu ska det utredas vad som ska göras med byggnaden, blir det nybygge eller renovering?

Nyhetsbild

Benita en av kaffekockarna på evangelifesten i Kristinestad

Sommaren visade sig från sin bästa sida med solsken och en ljum bris på fredagseftermiddagen då Svenska lutherska evangeliföreningens årsfest i Kristinestad var i full gång. Tillströmningen till och från kyrkan var jämn och både deltagare och talkofolk verkade nöjda.

Nyhetsbild

Efter tretton år som taxiföretagare – nu sköter han kyrkans hus

I 13 år jobbade Korsbäckbon Kenneth Bergqvist med att köra taxi. Nu lägger han taxikörandet åt sidan och satsar i stället på sitt nya jobb som fastighetsskötare inom kyrkan. Men arbete inom kyrkan är inte något obekant för honom.  13 år i kyrkofullmäktige har gett en god insikt.

Nyhetsbild

Migris beslut innefattar också mottagningscentralen i Kristinestad – "Ingen större betydelse"

Migrationsverket (Migri) skär ner på både asylmottagningar och inkvarteringsplatser. I Kristinestad minskas platserna med 50, vilket betyder att antalet sjunker från 300 till 250. Men läget förändras inte märkbart, enligt Annica Riddar, chef för mottagningscentralen i Kristinestad.

Nyhetsbild

Fick pris för högkvalitativ fotojournalistik

Det var en märkbart berörd Hannamari Shakya som tog emot priset från Carina Appels minnesfond på onsdagen vid Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Många talkojobbare krävs när fyra dagar lång evangelisk-luthersk årsfest ordnas

Omkring 500 personer väntas möta upp till Svenska lutherska evangeliföreningens årsfest i Kristinestad. Det är ett evenemang som pågår i fyra dagars tid och som samlar talkoarbetare från hela regionen.

Nyhetsbild

Tuonelas ocean – en konstutställning som dyker ner i det förflutna, nutiden och framtiden

Tuonelas ocean - människans och tidens spår är en multikonstutställning i Kristinestad där syftet med konstverken är att väcka besökarens eftertanke. Fotografier, konstinstallationer och ljudinspelningar varvas i ett av Kristinestads historiska trähus där utställningen tar plats.

Nyhetsbild

Hopptornet vid Sandbankens badstrand stängt

Hopptornet vid Sandbankens badstrand i Kristinestad, nära campingplatsen, har stängts som en säkerhetsåtgärd. Ivriga simmare får ha tålamod innan det återigen går att hoppa från hopptornet.

Nyhetsbild

Kusinerna från Kanada skapar konst i Kristinestad

För andra året i rad har Kristinestad fått internationella konstnärsgäster. Kristinestad Artists' Residency heter konstnärsresidenset som i år gästas av tre kanadensare, en australiensiska och en japanska.

Nyhetsbild

Deltagarna i 4H:s matskola är överens: Chips är det bästa

Det är måndag och i Brahegården sitter 15 flickor runt lunchbordet. Det har dragit ihop sig till 4H:s matskola och på lunchmenyn finns bland annat grönsaksbiffar, sallad och kokt potatis. Den sistnämnda, potatisen, spelar något av en huvudroll på årets matskolor.

Nyhetsbild

Han jobbar i EU:s mittpunkt – "Familjen bör hålla ihop"

Leif Högnäs från Kristinestad har jobbat med EU sedan Finlands inträde för 24 år sedan.  Han har bland annat jobbat med Brexit. EU behöver Storbritannien och Storbritannien behöver EU – familjen bör hålla ihop, säger Högnäs.

Nyhetsbild

Kristinestad har öppnat portarna – "Ett härligt evenemang!"

Längs med Västra Långgatan sprider sig röklukt. Det är Dag Björklund som kokar falu rödfärg. Det var hans programpunkt under Öppna portarnas dag i Kristinestad på lördagen. Hantverk, renoveringsobjekt och vackra trädgårdar kunde man ta del av under evenemanget som nu ordnades för tionde gången. Se bilder här!

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet