Vivian Johansson

vivian.johansson@sydin.fi

Nyhetsbild

Förväntansfullt i stadshuset – "Det blir säkert musik av hög kvalitet"

Det är dags för finalen av presidentparets besök i Vasa. I stadshuset minglas det i väntan på att stadsorkestrarna från Vasa och Seinäjoki ska uruppföra Leif Segerstams symfoni nr 319, som är tillägnat presidentparets son.

Nyhetsbild

VIDEO: Presidentparet i virtuell verklighet på Technobotnia

VASA President Sauli Niinistö fick bland annat en titt in i den virtuella världen när han och fru Jenni Haukio besökte Technobotnia på torsdagen.

Nyhetsbild

Presidentparet inledde besöket i Vasa med att träffa sjätteklassare – "Det var så spännande"

VASA President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har inlett sitt besök i Vasa. I Företagsbyn står en hel mottagningskommitté på rad och är en aning nervösa inför mötet med presidentparet.

Nyhetsbild

Nytt på mässkartan i Österbotten – Knowhow blir Edujob

Expo Österbotten, som ordnat många olika typer av mässor i Österbotten i 30 år, förnyar sig. 2019 väntar en utbildningsmässa med helt nytt koncept. Samtidigt växer energiveckan Energy week i Vasa.

Nyhetsbild

Spelet "Granny" ställer till det i skolor och daghem – "En del verkade skräckslagna"

MALAX En grå farmor/mormor med vita ögon, klädd i en lång vit särk går omkring i ett ödsligt hus. Det gäller att röra sig tyst och gömma sig till spöklik musik, för hittar farmor dig slår hon ihjäl dig. Spelet "Granny" smög sig in i förskolan i Yttermalax.

Nyhetsbild

"Åldersgränserna finns av en orsak"

Att förbjuda att barnen i förskolan leker skräckspelet "Granny" är ett bra drag, tycker skolpsykologen i Korsholm. Men samtidigt är gränsdragningar ett dilemma för föräldrarna.

Nyhetsbild

Stora investeringar och dyrare mediciner – Vasa sjukvårdsdistrikt kan inte spara nästa år

Sjukvården i Vasaregionen kostar mera nästa år men intäkterna ökar också. Det konstaterar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt. Beskedet att centralsjukhuset inte får omfattande jour tas med ro.

Nyhetsbild

En extra timme sömn högt på önskelistan när vi ställer om klockorna till normaltid

Natten till söndag är det dags att ställa om klockan till normaltid. De flesta vill inte ha sommar- och vintertid, utan samma tid året runt vore bättre.

Nyhetsbild

Bygg nytt, renovera och inred – Årets byggmässa lockar med experter och inspiration

SMEDSBY Den 19:e byggmässan i Botniahallen ordnas den här helgen. Arrangören Expo Österbotten firar 30 år och jubileumsåret till ära får studerande besöka mässan gratis.

Nyhetsbild

Sista chansen att fylla i enkäten om hur skärgården ska utvecklas

REPLOT/BJÖRKÖBY Den 10 oktober är sista chansen för skärgårdsborna i Korsholm att säga i sitt om hur skärgården ska planeras. Byaråden och samfälligheterna/skifteslagen samarbetar med Korsholms kommun och Uleåborgs universitet kring frågor om markplanering och utveckling.

Nyhetsbild

Gymnasieelever går på universitetskurs i energi – "Jag tror vi får lära oss mycket"

VASA Den är alldeles ny för gymnasieeleverna – universitetskursen i energi och hållbar utveckling. På måndagen körde den igång med labb och virtuell verklighet.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet visar ett underskott på 1,5 miljoner – styrelsen manar till återhållsamhet

Nästa år blir ekonomiskt utmanande för Vasa sjukvårdsdistrikt. "Vi visste att det här blir ett mellanår i vårt sparprogram", säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Nytt samarbete – patienter med hjärninfarkt kan skickas till Umeå

När någon får en hjärninfarkt är resultatet av behandling extremt beroende av hur snabbt patienten får vård. Vasa centralsjukhus ska samarbeta med Norrlands universitetssjukhus i Umeå för att patienter som behöver så kallad mekanisk trombektomi ska få det så snabbt som möjligt.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet visar ett underskott på 1,5 miljoner – styrelsen manar till återhållsamhet

Mer än hälften av Vasa sjukvårdsdistrikts budget i år är redan använt och mellanbokslutet visar på ett underskott på 1,5 miljoner euro.

Nyhetsbild

IB-studerande träffades i Vasa – "Det är roligt att träffa nya människor"

Akademiskt arbete och fysisk aktivitet stod på programmet när de studerande på IB-linjerna på Mattlidens och Vasa övningsskolas gymnasier träffades för första gången i Vasa i helgen. – Det är intressant att se hur lika vi är, säger Sara Gestrin från Mattlidens gymnasium.

Nyhetsbild

Brist på specialistläkare i Österbotten – "Situationen är inte bra"

Det är svårt att rekrytera läkare till Österbotten – i synnerhet specialister. Enligt Vasa sjukvårdsdistrikt är situationen just nu "inte bra". Endast 65 procent av specialistläkarna är behöriga.

Nyhetsbild

"Mobbning ska motarbetas på flera nivåer – med grupper, miljöer och individen"

"På samma sätt som en person kan behöva stöd i matte eller modersmål kan man behöva stöd i sociala färdigheter och social kompetens", säger Patrik Söderberg som skrivit doktorsavhandlingen "Inte bara otur".

Nyhetsbild

Nu gäller övertidsförbud på centralsjukhuset – "Borde inte påverka patientsäkerheten"

VASA Fackföreningarnas protest mot regeringens lagförslag påverkar antagligen vardagen på centralsjukhuset. Det tror huvudförtroendemannen Kim Berg: "Det händer varje dag att någon måste byta skift eller jobba övertid."

Nyhetsbild

Rekordmånga författare från Finland är med på bokmässan i Göteborg i år

Över sextio författare och forskare från Finland ska samtala om sina böcker på årets bokmässa i Göteborg. Bland andra är Merete Mazzarella, Peter Sandström, Ted Forsström och Kaj Korkea-aho på plats.

Nyhetsbild

Inga beslut om vad som händer med Rejpelt skolas fastighet

VÖRÅ Vörå kommun har ännu inga svar på frågan om vad som ska hända med Rejpelt skolas fastighet. Om elevantalet inte stiger stänger skolan om tre år.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet