Vivian Johansson

vivian.johansson@sydin.fi

Nyhetsbild

Finlandssvenskarna i fokus på Protestfestivalen i Norge – festivalen vill väcka diskussion om ensidigt debattklimat

Vad har Kjell Westö, Mark Levengood, John Wikström, Désirée Saarela, Pär Stenbäck, Fredrik Furu, och Peter Sandström gemensamt? Ja, de är finlandssvenskar – men de är också alla på väg till Norge på Protestfestivalen.

Nyhetsbild

Vivian Johansson: Är demokratin verkligen utdöende?

Protestfestivalen i Kristiansand räknas i dag som ett viktigt debattforum –  i Norge och i Norden (VBL 22.7). I festivalprogrammet, en diger lunta på 63 sidor, ställer Svein Inge Olsen frågan "Er demokratin döende?". Det är en fråga som engagerar fler än norrmannen.

Nyhetsbild

"Orimligt komplicerat" när Korsholm vill köpa Fjärdskär av staten

I princip är Korsholms kommun och NTM-centralen överens. Kommunen kunde ta över Fjärdskär rastplats. Men i praktiken är försäljningen och köpet inte alls så enkelt.

KOLUMN: Nej, dra mig i svansen!

Aporna vi har vårt ursprung i, har tydligen haft mer problem med sina svansar än nytta av dem.

Nyhetsbild

Vivian Johansson: Tystnad genom förtäckt våld

För några år sedan kom trenden att sluta träffa människor som stjäl ens energi. I dag tycks trenden ha stramat till sig och målet är att tysta alla som tycker "fel".

Nyhetsbild

Agnes och Olivia startade eget i sommar – öppnade hamnbod i Replot hamn

REPLOT Agnes Fogelberg och Olivia Nabb säkrade sommarjobben i år med att starta eget företag. Nu har de öppnat Hamnboden där de ska skopa glass och grilla hamburgare hela sommaren.

Nyhetsbild

22 moduler plockades ihop till ny skola i Smedsby under onsdagen

KORSHOLM Innan onsdagen är slut ska en splitterny, 1500 kvadratmeter stor skolbyggnad stå bredvid finskspråkiga Keskuskoulu i Smedsby centrum. Heikius Hus-talo plockar ihop skolan på en dag.

Nyhetsbild

Stig-Görans mark ligger under vatten efter skogsdikning: Jag känner mig helt överkörd

KORSHOLM Stig-Göran Nessler i Iskmo känner sig uppgiven. På delar av hans skogsskifte dör träden på grund av att det är så vått i markerna.

Nyhetsbild

En del har redan tagit första doppet – men alla stränder är ännu inte redo för badarna

Ännu är det tre veckor tills den officiella badsäsongen i regionen börjar men en del har redan tagit sitt första dopp. I Korsholm börjar badstränderna vara i skick.

Efter markbrand i Sundom påminner räddningsverket: Elda inte!

Någon eldade ris och löv vid stranden vid en sommarstuga i Sundom skärgård på lördagen. Elden spred sig och blev till markbrand. Man får inte elda nu, påminner Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Nu städar staden gatorna – meddelar parkeringsförbud med flyttbar skylt

VASA I år försöker Vasa stad meddela om att gatorna ska städas med en skylt som blinkar och som visar att det är förbjudet att parkera. På skylten står det när gatan ska sopas.

Nyhetsbild

Motionsdag i Vasa ska få alla att röra på sig – "Vi hoppas att så många som möjligt kommer"

VASA Vi hoppas att många får inspiration till att börja motionera, säger arrangörerna av "Drömmarnas motionsdag" som ordnas på Elisastadion om två veckor.

Nyhetsbild

Piloterna på SAS strejkar – I värsta fall berörs 170.000 resenärer

Svensk Pilotförening (SPF) har tagit ut sina medlemmari strejk. Det innebär att inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in. Också flygningar till och från Finland ställs in.

Nyhetsbild

Typiskt vårtecken kan se ut om oljeutsläpp i naturen – Miljöingenjör: Det är ganska normalt

VASA Är det olja som läckt ut vid vandringsleden i Gamla hamn-området i Risö? Nej, det är ett relativt vanligt vårtecken, säger miljöinspektör Christer Hangelin vid Vasa stad.

Nyhetsbild

Mycket lågt vattenstånd i Kvarken – prognosen utlovar ingen ändring

Det råder lågt havsvattenstånd i Kvarken de närmaste dagarna. I Vasa sjunker vattnet till 45 centimeter under det normala och i Jakobstad till nästan en halvmeter.

Nyhetsbild

Tur i oturen att hallbranden i Smedsby upptäcktes i tid – Beredskapschefen: "Kunde blivit en stor brand"

Branden i fastigheten på Industrivägen i Smedsby på tisdagskvällen upptäcktes i tid, säger räddningsverket. Endast en liten del av taket skadades i branden men det kunde ha gått värre.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa och fler lediga jobb i regionen – läget fortsättningsvis bäst i Österbotten

Arbetslösheten fortsätter att minska och antalet lediga arbetsplatser ökar i Österbotten. Det visar sysselsättningssiffrorna för mars.

Nyhetsbild

Sjöbevakningen varnar efter flera uppdrag: Isarna är svaga

Sjöbevakningen varnar för svaga isar. Det varma och soliga vädret gör att isarna försämras snabbt.

Nyhetsbild

I höst kan man spela padel i Smedsby – planer på att locka internationella tävlingsarrangörer

KORSHOLM Det går framåt med planerna på en ny padelhall bredvid Botniahallen i Smedsby. Svenska Gävle Padel hoppas få igång bygget innan midsommar.

Nyhetsbild

Basinkomst gör det inte lättare att få jobb, men den arbetslösa mår bättre

Försöket med basinkomst är avslutat. Systemet införs knappast i Finland, men vårt socialskyddssystem borde reformeras. "Första steget är att förenkla systemet", säger professor Olli Kangas.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet