Tom Forsman

tom.forsman@sydin.fi

Nyhetsbild

Kaskö sa nej till Närpes efter kuppartat förfarande i fullmäktige

Det var närmast under kuppartade former som fullmäktige i Kaskö sa nej till en fusion med Närpes på måndagskvällen. Men sista ordet är inte sagt.

Nyhetsbild

Kuppen i Kaskö går till domstol – förfarandet i fullmäktige överklagas

Efter något som närmast kan beskrivas som en kupp röstade Kasköfullmäktige 9–8 mot en fusion med Närpes. Men sista ordet är inte sagt.

Nyhetsbild

Anna och Tilda vill bli läkare – Umeå lockar studenter från Österbotten

Även om det har blivit svårare att komma in vid svenska universitet fortsätter Umeå att locka studenter från Österbotten.

Nyhetsbild

Nikander om sin avvikande mening: "Folkets röst är moraliskt bindande"

Förra veckan lämnade Kaskös stadsdirektör avvikande mening till protokollet om styrelsens beslut i fusionsfrågan. Nu förklarar hon varför.

Nyhetsbild

Kaskö bromsar samarbetsförhandlingar – väntar på beslut om fusion

Om exakt en vecka rösta Kaskös stadsfullmäktige ja eller nej till fusion med Närpes. Därför vill en majoritet vänta med att starta samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

Här är bondens timlön – inkomsten sjunker igen

Det kan bli näst sämsta resultatet på 20 år för lantbruksföretagen. Med fågel och får verkar det bli uslare än någonsin.

Nyhetsbild

"Mitt uppdrag är omöjligt" – Kaskös vårddirektör står rådlös inför sparkraven

KASKÖ "Jag sitter här och börjar snart gråta", säger grundtrygghetsdirektören Tiia Krooks. Hon måste skära ned Kaskös vårdkostnader med tio procent. Och det går inte.

Nyhetsbild

Här mäter forskarna kossans rap – och försvarar henne i klimatdebatten

Nötboskapen har hamnat i klimatdebattens fokus. För mycket i fokus, om man frågar professor Marketta Rinne vid Lukes försöksgård i Jockis. Hon kan sina kor.

Nyhetsbild

Ja till fusion i Kaskös styrelse – då gjorde stadsdirektören någonting ovanligt

KASKÖ Det blev ett knappt ja till fusion med Närpes när stadsstyrelsen i Kaskö röstade på torsdagskvällen. Stadsdirektör Minna Nikanders agerande väcker kritik.

Nyhetsbild

LEDARE: Ska vargen själv få bestämma?

Det är mest rättvist för människorna om vargarna själva får bestämma var de ska bilda revir. Anser ministeriet. Men vad tycker människorna?

Nyhetsbild

Norrback sågar vargplanen: "Den är ingen lösning"

Ska vi samexistera med vargen och fostras till att acceptera den? Riksdagsledamoten Anders Norrback, med egen erfarenhet av varg, skräder inte orden om nya vargplanen.

Nyhetsbild

Hybrider och utplanterade vargar – detta säger nya vargskötselplanen

Två återkommande inslag i vargdebatten är frågorna om det finns "hybridvargar" och om vargar planteras ut i naturen. Nu tar staten ställning.

Nyhetsbild

S-gruppen avslutar kritiserade billighetskampanjer

S-gruppens kampanjer med billiga livsmedel har i fem års tid kritiserats av producenter. Nu försvinner kampanjerna. Men innebär det fred med producenterna?

Nyhetsbild

Kaskös stadsdirektör föreslår nej till fusion med Närpes

Två städer, två direktörer, två motsatta förslag. Det är utgångspunkten när politikerna i Kaskö och Närpes ska ta ställning till en fusion.

Nyhetsbild

Fruktar strålning och uppmanar Närpes: Stoppa utbyggnaden av 5G-nätet

Vi vägrar bli försökskaniner säger en grupp som fruktar strålning från 5G-nätet. De kräver att Närpes stad inte tillåter 5G-sändare förrän "oberoende forskning" visat att de är ofarliga.

Nyhetsbild

Tom Forsman: Thrillern bakom utredningen av Donald Trump

Varför utreds det om USA:s president bör avsättas? Här är historien om diplomaten som kastades in i en osannolik historia som hämtad ur en politisk thriller, skriver Tom Forsman i sin kommentar.

Nyhetsbild

Kritik mot vägskötseln: Diskutera med oss innan vägar döms ut säger Kristinestad

Att statens pengar till vägunderhåll inte räcker till är uppenbart. Men NTM-centralen kunde hantera situationen bättre, anser politiker i Kristinestad – som uttrycker speciell oro över två vägar.

Nyhetsbild

Gammalt svinstall fattade eld i Östermark – elapparat på bord kan ha orsakat branden

Det blev storlarm med över tio brandkårsenheter inkallade när det började brinna i kontorsdelen i en ladugård på onsdagen.

Nyhetsbild

Kritik mot vägskötseln: Diskutera med oss innan vägar döms ut säger Kristinestad

Att statens pengar till vägunderhåll inte räcker till är uppenbart. Men NTM-centralen kunde hantera situationen bättre, anser politiker i Kristinestad.

Nyhetsbild

En odlare och en martha: Klimatsmart mat växer bakom din husknut

Rimmar klimatsmart och vegetarisk mat med ris, pasta, soja och importerade grönsaker? En potatisodlare i Kristinestad och en hushållsexpert på Marthaförbundet ger svar.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet