Patrick Sjöholm

patrick.sjoholm@sydin.fi

Nyhetsbild

Antalet patentansökningar ökar mest i Österbotten

I fjol lämnades 33 ansökningar in i Österbotten, vilket är 57 procent mer än året innan och den största ökningen av alla landskap i landet.

Nyhetsbild

Ramieza Mahdi vill leda Svenska kvinnoförbundet

Ramieza Mahdi från Jakobstad ställer sig till förfogande för Svenska kvinnoförbundets ordförandeskap. Mahdi sitter i stadsfullmäktige i Vasa.

Nyhetsbild

Tre Vasabor och en Jakobstadsduo tävlar i Voice of Finland

I slutet av månaden börjar en ny säsong av Voice of Finland. Flera österbottningar deltar, Patrik Linman från Vasa och Johannes och Eva Ahlvik från Jakobstad.

Nyhetsbild

HSS Medias enkät om ensamhet väcker stort intresse

Ett dygn efter lanseringen har över 400 personer svarat på enkäten. Här presenteras ett resultat från undersökningen hittills.

Nyhetsbild

Halv miljon känner sig ensamma – nu sätter VBL, ÖT och Sydin fokus på ensamheten

Känner du dig ensam? VBL, ÖT och Sydin sätter nu fokus på ett av de stora samhällsproblemen i dag: den ofrivilliga ensamheten.

Nyhetsbild

Bomber föll över Vasa för 80 år sedan – 21 dog i räderna

VASA En kall januaridag för 80 år sedan föll 220 bomber över Vasa. 11 personer omkom den 14 januari 1940 i den blodigaste bombningen av Vasa under vinterkriget.

Nyhetsbild

Gåtfulla fladdermöss och ungas livsvillkor – Nya österbottniska projekt får pengar

Projekt som uppmärksammar berättelser från Österbotten, mystiska fladdermöss och barn- och ungdomsforskning delar på 200.000 euro när Svensk-Österbottniska samfundet jubilerar.

Nyhetsbild

Rekordstora skördar i Österbotten förra året

Efter flera dåliga skördeår kom korn, havre och vete upp till rekordnivåer i Österbotten. Också rågskörden blev den största i Finland på 30 år.

Nyhetsbild

Litet flygplan nödlandade på åker i Jalasjärvi

Inga personskador uppstod i samband med nödlandningen, skriver tidningen Pohjalainen. Bränsleproblem tvingade piloten att nödlanda.

Nyhetsbild

Vasabo vann en miljon på lotto

I lördagens lottodragningen prickade ingen sju rätt. Däremot lyckades en Vasabo kamma hem en miljon euro.

Nyhetsbild

Zubier-insamling går vidare till åklagare – två misstänkta

De inblandade är misstänkta för bedrägeri, förfalskning och penningbrott. – Jag hade maximal otur men jag ångrar inget, säger Sonya Höstman som startade insamlingen för Hassan Zubier.

Nyhetsbild

20 000 flyktingar lever i omänskliga förhållanden på Lesbos

Det pågår en humanitär katastrof på den grekiska ön Lesbos, ön som alla kände till 2015 men som senare fallit i glömska. VBL har pratat med den svenska journalisten Emanuel Karlsten som befinner sig på Lesbos.

Nyhetsbild

Stor förväntan på Wahlrooska – Ordförande: "Vi är inne i ett spännande skede"

KORSHOLM Byggstart för bostadshus och stall vid hästsportcentret sker 2021, om efterfrågan finns. Samtidigt fortsätter föreningen Wahlrooska satsa och bygger en ny träningsbana i vinter.

Nyhetsbild

Hotellutbudet i Vasa växer – grönt hotell bäddat och klart för gäster

VASA VBL bekantade sig med stans nyaste hotell, Greenstar hotel. Hotellet vill vara ett miljövänligt hotell. Konceptet sticker ut i Vasas växande hotellutbud.

Nyhetsbild

Alpo Marttinen – den tystlåtne IR 61-kommendören som flydde hemlandet

Alpo Marttinen var hjärnan bakom framgångsrika slag under vinter- och fortsättningskriget. Det här är berättelsen om den barske officeren som gjorde militärkarriär i Finlands och USA:s armé.

Nyhetsbild

Video: Så här var vinterkriget

Under en av de kallaste vintrarna i mannaminne stred den finländska armén mot den ryska björnen längs Finlands avlånga gräns österut. I dag för 80 år sedan började vinterkriget.

Nyhetsbild

Podd: Lyssna på Leanders dagbok från vinterkriget

Sergeant Leander Snickars upplevelser är en av tusentals upplevelser från vinterkrigets dagar. Klicka här för att lyssna på dagboken som podd.

Nyhetsbild

Dagbok från vinterkriget – en soldats upplevelser från fronten

Sergeant Leander Snickars upplevelser är en av tusentals upplevelser från vinterkrigets dagar. Det här är hans dagboks ord om vinterkriget för 80 år sedan.

Nyhetsbild

Cena på Vallgrund sjöbevakningsstation vald till årets gränshund

Schäfern Cena deltar i uppdrag både i Finland och utomlands. Cena har under sin karriär gjort betydande narkotikafynd, och för det prisbelönas hon.

Nyhetsbild

Brandbilsolyckan i Oravais: Föraren misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten

ORAVAIS En av Vörå brandkårs tankbilar körde ner i diket på Kimovägen på onsdagskvällen. Två personer fördes till sjukhus. Nu misstänks föraren för äventyrande av trafiksäkerheten.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet