Mona Söderman

mona.soderman@sydin.fi

Nyhetsbild

Skrapar ihop både hö och halm åt biffdjuren i torkan

Torkan har lett till att vallskörden blir mindre än normalt i sommar. Sören Fållbäck i Övermark har ändå lyckats få ihop tillräckligt med foder åt sina biffdjur till vintern. Däremot kan det bli problem att få ihop tillräckligt med halmströ.

Mindre mängd och sämre kvalitet – inga toppskördar att vänta

Det är nog klart att skörden kommer att bli mindre än vanligt i år. Torkan ställer till det.

ÖSP-ordförande: "Vi hoppas på någon form av kompensation"

På grund av den extrema väderleken i sommar försöker man få loss extra stöd till jordbrukarna. Berörda parter ställer sitt hopp till både EU-pengar och nationella stöd.

Nyhetsbild

Tog saken i egna händer – skapade eget koloniområde i centrum

Närpes. Ett koloniområde har växt fram väster om Åvägen i Närpes centrum. De som använder området, som har växt undan för undan, har tagit saken i egna händer och skapat sina egna kolonilotter, med grillplats och odlingslotter. Något formellt tillstånd finns inte.

Nyhetsbild

Dags att fundera på kandidater

Ledare lördag 14 juli. Tidigare kandidatnominering skulle gynna församlingsvalet.

Nyhetsbild

Lek och picknick i Gullans park

Övermark. Övermark byaråd har gått in för att rusta upp och förnya Gullans park mitt i byn. Som bäst pågår byggarbeten och en lekställning tar form. Visionen är att det ska bli mera picknick och lek i parken.

Nyhetsbild

Vargen bekymrar också kalkonuppfödaren

Närpes Vargen är ett bekymmer också för Kristian Bengts som föder upp ängskalkoner på Pörtmosssen i Övermark. För att säkerställa att hans fjäderfän inte ska bli angripna är han tvungen att satsa på ett vargstängsel.

Nyhetsbild

Alvinas hus får nytt liv vid Edsviksjön – fyra år efter flytten från Malax

Ett gammalt stockhus får nytt liv vid Edsviksjön i Korsnäs. Alvina-huset håller som bäst på att renoveras. Det ska enligt planerna fyllas med konferensdeltagare, festdeltagare och nattgäster.

Nyhetsbild

Linda tours blir Matkahuolto-ombud

Linda Tikkala som innehar resebyrån Linda tours blir nytt Matkahuolto-ombud i Närpes. Hon kommer i fortsättningen att kombinera resebyråverksamheten med verksamhet i Dynamohuset.

Nyhetsbild

Grannen på andra sidan bron betalar 200 euro mindre för elen

Hur mycket de betalar i grundavgift för elöverföring skiljer stort för grannarna. Bor man i Norrnäs betalar man ganska exakt 200 euro mera i året i avgift än i grannbyn Rangsby.

Nyhetsbild

De jobbar för sitt lägerområde

Det är full aktivitet på Fridskär i Nämpnäs. Ett par karlar är i full färd med att röja träd och buskar medan andra i talkogänget håller på att räfsa löv och klippa gräs. Lägerområdet görs i ordning inför en aktiv sommar.

Nyhetsbild

Tuvängsborna i tur att få bättre väg – men oljegrus står högst på önskelistan

Tuvängsvägen mellan Töjby och Taklax är den enda statliga grusvägen i Österbotten som förbättras i sommar. Boende på Tuvänget tycker det är på tiden att vägen åtgärdas – och de hoppas att arbetet görs ordentligt den här gången.

Nyhetsbild

Nissfolk stänger sin affär i Närpes – ingen ville ta över

Den sista maj försvinner en livsmedelsbutik från Närpes centrum. Då stänger K-market Nissfolk sina dörrar. Förutom köpmannaparet har fyra personer jobbat i affären som nu sätter lapp på luckan.

Nyhetsbild

Tre av sju kolonilotter används i Närpes

Olika sorters potatis, jordgubbar, bondbönor, rovor, palsternacka samt olika grönsaker och örter odlas på de kolonilotter som finns österom Öjskogen i Klaresund. Närpes stad har ställt i ordning området, där tre av totalt sju kolonilotter är utarranderade.

Nyhetsbild

Daghemmet i Pjelax flyttade hem igen – "Vi är nöjda där vi är nu"

En vattenskada gjorde att Pjelax daghem i höstas måste flytta bort från sin lokal. Under vintern har dagis funnits i ett egnahemshus, men nu är man tillbaka på sitt vanliga ställe, som också är ett egnahemshus.

Inget klart svar om flyttning till skolan

Daghemmet i Pjelax borde flyttas från det egnahemshus där det nu finns till skolan. Det framhålls i en motion, men stadsstyrelsen ger inget klart svar.

Nyhetsbild

Allt från startraka till duschar byggs upp

ORIENTERING För en dag kommer en liten åker vid Österfjärden i Nämpnäs att förvandlas till tävlingscentral. Allt från tvättmöjligheter till servering behövs då Närpes OK på söndag ordnar stafett-DM i orientering.

Nyhetsbild

Oljningen av skarvägg på Storgrynnan kom av sig – fåglarna har flyttat

Det blev ingen utryckning för att olja ägg på Storgrynnan i Pjelaxfjärden. Orsaken är att det inte finns några bon där och följaktligen inga ägg att olja. Det är oklart var skarvarna nu håller till.

Nyhetsbild

Trädgårdsfantasterna får svårt att hinna med

Nu växer det så det knakar i det varma vädret. På Wickmans plantskola i Finby har man svårt att hinna med då allt borde göras på samma gång. Det är samma problem i folks trädgårdar.

Nyhetsbild

Jordbrukarna kör för högtryck

Vårbruket är i full gång i det torra vädret. Både traktor och såmaskin var inbäddade i ett stort dammoln då Kjell-Åke Enqvist på måndagsmorgonen sådde ett skifte i Kåtnäs. Det gäller för jordbrukarna att arbeta för högtryck nu.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet