Mona Söderman

mona.soderman@sydin.fi

Nyhetsbild

Ofog och okynneskörning oroar och irriterar – "De unga borde förstå bättre hur man beter sig"

Eldning av bildäck, störande av boende, okynneskörning med moped... Det är stökigt i Pörtom centrum kvälls- och nattetid, och ortsbor har tröttnat på allt ofog.

Nyhetsbild

Polisen på plats när bildäck brändes vid kyrkan

Anmälan om inbrott och skadegörelse i Pörtom har flera gånger gjorts till polisen. Polisen var senast på plats då ett bildäck bränts på parkeringen vid kyrkan förra fredagen.

Nyhetsbild

Ingen får rösta i valet i Korsnäs – det blev sämjoval

KORSNÄS Det blir inget regelrätt val i Korsnäs församling den här gången. Eftersom det var 15 kandidater och det finns 15 platser i kyrkofullmäktige blir det sämjoval. Därmed vet man redan nu vilka som sitter i nya kyrkofullmäktige.

Nyhetsbild

Problem med inomhusluft också i kommungården i Korsnäs

Det är inte bara boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i Korsnäs som har drabbats av problem med golven. Också i kommungården finns problem med golven. Det kan gå så att kommungården överges helt. Ett alternativ är att flytta förvaltningen till före detta kurscentret, men också ett nybygge kan bli aktuellt.

Nyhetsbild

Folk beredda stöda ny köpman i Töjby

Om man lyckas få någon som tar över bybutiken i Töjby är kunderna beredda att stöda den nya köpmannen. Det visar den förfrågan som har gjorts bland byborna och sommargäster.

Nyhetsbild

Ett förbud mot all mopedkörning är inte aktuellt – "Vi vill inte ha det fängelselikt"

På Mosebacke i Finby är man inte beredd att förbjuda all mopedkörning på skoltid med hänvisning till att det är tillåtet i lag att köra moped. Däremot är skolområdet avstängt för mopedtrafik så långt det låter sig göras.

Nyhetsbild

Nu övervakar tolv kameror skolområdet på Mosebacke

För ett år sedan var gymnastiksalen i Närpes simhall utsatt för ofog. Som en följd av det har staden nu låtit installera tolv övervakningskameror på skolområdet.

Nyhetsbild

Kvinnoprästfrågan lyfts fram i församlingsvalet – Wideroos kandiderar

I november ordnas församlingsval. Som bäst är det slutspurt i jakten på kandidater. I Närpes församling är åtminstone tre olika kandidatlistor på gång. Ulla-Maj Wideroos, som själv kandiderar, håller i trådarna för en lista där kvinnoprästfrågan lyfts fram.

Nyhetsbild

Flera listor också i Kristinestad och Korsnäs

I Kristinestads svenska församling är åtminstone två olika kandidatlistor på gång till församlingsvalet. I Korsnäs kan det, som det brukar, bli fyra olika listor.

Staden köper in mera tomtmark i Kåtnäs

Tomterna på Kåtnäs Norra bostadsområde har varit efterfrågade. Det gäller speciellt längs Kåtnässtigen och Lundgränden.

Nyhetsbild

Petalaxfirma sanerar 3.000 väglampor i Närpes

Väg- och gatubelysningen i Närpes ska saneras. Det blir PAV från Petalax som är specialiserade på vägbelysning som utför arbetet.

Nyhetsbild

Personalkostnaderna ökar med en miljon i Närpes nästa år

I flera år har personalkostnaderna stampat på stället i Närpes, men de kommer att börja öka under nästa år. Ökningen beräknas till 2,9 procent eller totalt 1 miljon euro.

Nyhetsbild

Närpes: "Riksåttan viktig för näringslivet och invånarna"

Riksväg 8 bör ingå i stomnätet för landsvägar med högsta servicenivå. Vägen är den överlägset viktigaste trafik- och transportleden för regionen. Det gäller både för näringslivet och enskilda invånare. Så säger stadsstyrelsen i Närpes.

Nyhetsbild

Planläggningsingenjörens hälsning före pensionen: "Det får gärna byggas mera i byarna"

Det var intensivt i början av karriären som planläggningsingenjör för Bo-Erik Liljedal under hans arbetsår i stadshuset i Närpes. Känslorna svallade i strandplaneringsfrågor. Också slutet blev hektiskt. Den här gången blåste det på grund av vindkraften. För tillfället är den största utmaningen byarnas fortlevnad.

Nyhetsbild

Skördemarknaden började i soligt och varmt sensommmarväder

NÄRPES Mätaren visade 21 grader då årets upplaga av Slättens mat & mystik inleddes i Närpes på fredagseftermiddagen. Det betyder att skördemarknaden på torget körde igång i soligt och varmt septemberväder.

Nyhetsbild

Inflyttningen i nya hvc-köket dröjer - Gamla köket på Bostället togs i bruk

Bygget av det nya köket på hvc-området i Närpes ligger fortfarande efter tidtabellen. Trots förseningen har det gamla köket redan rivits och nu tillreds mat i bland annat Boställets kök, där man slutade koka sin egen mat för drygt åtta år sedan.

Nyhetsbild

Ny bilaffär etablerar sig i Närpes

Den nya bilfirman Vaihtokaara har redan etablerat sig i Reso (Raisio) och nu står Närpes i tur. I oktober öppnas dörrarna till deras nya bilaffär i den så kallade Masku-hallen i Finby. Då gymnasterna flyttar ut körs begagnade bilar in.

Nyhetsbild

Kommuner tvekar till att låta sjukvårdsdistriktet överta äldreomsorgen

Kristinestad/Närpes Kommunerna i Österbotten ser ut att hinna före den statliga vårdreformen med att bygga en ny organisation. Enligt ett förslag ska socialvården och primärvården integreras med specialsjukvården. I både Närpes och Kristinestad är man tveksam till att överlåta äldreomsorgen till sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

Parken i Näsby får gångstigar och sittplatser

Den så kallade Centrumparken i Näsby ska rustas upp och förskönas. Sittplatser, gångstigar och en lekpark för barn ingår i planerna. Arbetet ska inledas i år.

Nyhetsbild

Bo-Erik Liljedal går i pension vid årsskiftet – efter 34 år som planläggare

Planläggningsingenjör Bo-Erik Liljedal i Närpes går i pension i slutet av året. Han avgår efter 34 år i stadens tjänst.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet