Mona Söderman

mona.soderman@sydin.fi

Sju söker till förvaltningssekreterare i Närpes

Tjänsten som förvaltningssekreterare i Närpes har sökts av sju personer. Den som väljs kommer att efterträda Markus Norrback, som överförts till en annan tjänst men just nu jobbar i Malax.

Nyhetsbild

Församlingarna minskade med 249 i fjol – 112 valde att skriva sig ur kyrkan

De sydösterbottniska församlingarna fortsätter att krympa. I fjol minskade antalet medlemmar med sammanlagt 249 i de fem församlingarna. Under fjolåret valde sammanlagt 112 personer i Sydösterbotten att utträda ur kyrkan. Här har vi siffrorna för de fem församlingarna.

Nyhetsbild

Kommundirektören fick punkan lagad i ungdomarnas "skruvarverkstad"

Sedan hösten har ungdomarna i Korsnäs en egen verkstad. Här har de också hunnit serva kommundirektörens cykel mot en billig peng.

Nyhetsbild

Korsnäs vill satsa på försökscentrum för blivande företagare

I Korsnäs befaras att antalet företag kommer att minska. För att motverka trenden lanseras företagsamhetens år i år. Ett par av idéerna är att skapa ett försökscentrum och nyckeln i hand-företag.

Nyhetsbild

Landhöjningen har gjort sitt i Långvik hamn – muddring planeras

Det är grunt i hamnen i Långvik, Rangsby och som bäst smids planer på muddring. Hamnbassängen skulle muddras för att nå ett vattendjup på maximalt 1,5 meter.

Nyhetsbild

Efter 27 år är första bron uttjänad

Det dröjde 15–20 år innan vägbygget med en bro över Kallbådsundet på Fagerö i Rangsby kunde förverkligas. Nu har trafiken över sundet pågått i 27 års tid och bron börjar vara undermålig. Den ersätts som bäst med en ny i stål.

Nyhetsbild

Närpes vill avvakta med egen vårdreform: "Det kommer för hastigt på"

Redan tidigare hade man i Närpes betänkligheter mot att man går för snabbt fram med en egen vårdreform i Österbotten. Farhågorna med den snäva tidtabellen har inte minskat utan tvärtom ökat i och med att den nationella vårdreformen faller.

Nyhetsbild

Närpes äldsta invånare firade med fjäderboa runt halsen

Astrid Qvist fick av gästerna höra hur fin hon var då hon på onsdagen firade sin 107-årsdag. Själv var jubilaren ändå inte riktigt nöjd med sin klädsel.

Bakläxa då Kaskö ville ändra tjänst

Det gick inte rätt till då stadsstyrelsen i Kaskö ville ändra en tjänst som byråsekreterare till en befattning som kanslist. Ärendet tas upp på nytt.

Nyhetsbild

Kaskö får egen läkare igen

Inte sedan 2014 har Kaskö haft en läkare i egen anställning. Nu blir det ändring på det här.

Nyhetsbild

Här packas material till hundra olika ställen

Hyllorna är fullproppade med flaskor, burkar och tuber. På andra sidan rummet finns massor med staplade papplådor fulla med material. Från Närpes hälsovårdscentrals centrallager går vårdmaterial ut till hundra olika ställen.

Nyhetsbild

Nu försvinner de 90 år gamla björkarna längs Kyrkobyvägen

Kyrkobyvägen i Korsnäs har varit känd för sin lummighet, men nu blir det betydligt kalare då en hel del björkar längs vägen kapas ner. 97-åriga Joel Lenlund var på 1930-talet med och planterade träden. Han har förståelse för att träden skattar åt förgängelsen.

Nyhetsbild

Nu är Närpes första kvinnliga präst i tjänst: "Vi som jobbar i kyrkan vet att både män och kvinnor kan tjänstgöra"

Ann-Mari Audas-Willman konstaterar att det är mycket med det jordiska då man byter jobb. Hon har under några dagars tid installerat sig som ny kaplan i Närpes församling. Hon är den första kvinnliga prästen i tjänst i församlingen och i hela prosteriet.

Nyhetsbild

Bokförare och byggare Årets företagare i Korsnäs

En som varit  företagare i över 40 års tid och en som haft eget företag i två års tid uppmärksammades i Korsnäs på torsdagen. Årets företagarpris 2018 går till familjeföretaget Korsnäs Bokföringsbyrå, Ky L. Enberg Kb i Molpe. Årets nyföretagare är Jonas Lundvall i Bjurbäck.

Nyhetsbild

Trång skolparkering i Norrnäs förbättras

Det är trångt om utrymme på parkeringen vid Västra Närpes skola i Norrnäs. I sommar ska parkeringsplatsen byggas om.

Nyhetsbild

Kolmörkt på HVC i Närpes: Alla datorer och belysningen har slocknat

Uppdaterad. Närpes hälsovårdscentral råkade på tisdagseftermiddagen ut för ett strömavbrott. Hela hälsocentralen var mörklagd.

Nyhetsbild

Tre dagar höstlov i Närpes

Det blir skolstart måndagen den 12 augusti för skoleleverna i Närpes - och i oktober väntar tre dagar höstlov.

Nyhetsbild

Hittade sitt drömjobb på hemmaplan

Ända sedan Victor Strömbäck från Nämpnäs studerade har han varit på det klara med att han vill arbeta med kultur och det administrativa inom kultur. Det jobbet visade sig finnas i hemkommunen Närpes.

Nyhetsbild

Vatten och avlopp till sommarstugor i Töjby aktuellt igen

För ett par år sedan utreddes möjligheten att få kommunalt vatten och avlopp till Töjby skärgård. Då var intresset för svagt från sommarstugeägarnas sida. Nu görs ett nytt försök på ett mindre område.

Nu klart vem som sköter läkartjänster på distans inom K5

Efter många olika vändor med bland annat överklaganden till Marknadsdomstolen har vårdsamkommunen K5 kunnat välja vem som ska ha hand om de distansmedicinska tjänsterna till vårdinrättningar i området mellan Malax och Kristinestad.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet