Lokalt I går 21.00

Nu får fler sommarstugor i Töjby kommunalt vatten – "Det är vi faktiskt glada över"

I sommar kan fler sommarstugeägare i Töjby skärgård tappa kommunalt vatten ur kranen. Närpes Vatten bygger som bäst ut vatten- och avloppsledningar där.

Lokalt 3.5.2021

Lämpligt till mors dag blir det möjligt med besök på äldreboenden – " Vi försöker prioritera mammorna till att börja med"

Tack vare att smittläget har förbättrats kan besök på alla äldreboenden i Närpes lämpligt till mors dag ske under mera normala förhållanden. Också i Kristinestad har bestämmelserna luckrats upp och det är redan möjligt att hälsa på klienten i eget rum.

Lokalt 27.4.2021

Fönster och väggar avgör hur rummen placeras då kurscentret blir kommungård

Målet är att ändra så lite som möjligt på de bärande konstruktionerna då KKC:s före detta matsalsbyggnad ändras om till kommungård i Korsnäs. Tanken är att personalens arbetsrum placeras längs de ytterväggar där det redan finns fönster.

Lokalt 26.4.2021

Nya lärare valda till daghem i Närpes

Sju nya lärare inom småbarnspedagogiken har valts i Närpes. Det gäller tillsvidareanställningar vid fem olika daghem.

Lokalt 23.4.2021

Efter sex år som präst i Kaskö – nu får hon ordinarie tjänst

Hallå där … Pirjo Lyytinen, som nu blir ordinarie kyrkoherde i Kaskö efter att i snart sex års tid ha skött tjänsten som tillförordnad. Hon var enda sökande och kyrkofullmäktige ville inte heller ha fler sökande.

Lokalt 23.4.2021

Intresset för trädgården ökar – "Ha inte för bråttom på våren"

TEMA: Trädgård och lantbruk. Sandra Konttinen är en riktig trädgårdsentusiast. Hon går i sina föräldrar Margaretha och Hans Wickmans fotspår, hyr deras plantskola Botnia Plant och har produktion i Övermark. Nu ser hon ett ökat intresse för trädgården, växter och självhushållning också i Sydösterbotten.

Lokalt 21.4.2021

Antalet gymnasieelever minskar betydligt i Närpes – rektorn ser ingen entydig orsak

På tre år har antalet studerande i Närpes gymnasium minskat med nästan 40. Nästa läsår har skolan under hundra elever. En förklaring till nedgången är helt enkelt att färre ungdomar väljer gymnasiestudier i dag.

Lokalt 20.4.2021

Alla insamlade glasögon har fodral då de skickas vidare – Anna-Mi syr nya på löpande band

På sitt insamlingsställe på gruvområdet i Korsnäs har Baltikumvännerna en korg där folk får lämna sina gamla glasögon. Innan de skickas vidare för att så småningom nå nya användare kollas att de är hela. Dessutom förses de par som saknar fodral med ett hemmasytt.

Lokalt 17.4.2021

Finby daghem har vuxit rejält – behöver egen föreståndare

Från 26 till 85 barn på drygt fem år. Finby daghem växer så det knakar. Nu ska också parkering och lekområden förstoras där. Dessutom behöver dagiset en skild tjänst som daghemsföreståndare.

Lokalt 14.4.2021

Tretton nya lärare valdes i Närpes – en tjänst krävde omröstning

En hel rad lärartjänster har varit ledigförklarade i Närpes. Nu har bildningsnämnden valt innehavare till tretton tjänster. De tillträds från den 1 augusti. I ett fall blev det omröstning.

Lokalt 12.4.2021

Vill ha snabbare process för åtgärdstillstånd mot skarv

En uppdatering av den regionala åtgärdsplanen för skarv är aktuell i Österbotten och Mellersta Österbotten. Syftet med den uppdaterade planen är bland annat att stödja den som söker om undantagstillstånd för att att bekämpa skarv.

Lokalt 12.4.2021

Planerar för att teater, karneval och marknad ska bli av – "Det blir säkert under vissa restriktioner"

Närpes Teater utgår från att de ska kunna spela pjäsen Robin Hood i sommar. Likaså planerar arrangörerna av Tomatkarnevalen i Närpes och av sommarmarknaden i Kristinestad för att evenemangen ska bli av. Det är regeringens plan för uppluckrade restriktioner som inger hopp.

Lokalt 11.4.2021

Korsnäs får egen bildningschef från hösten

En tjänst som bildningschef ska inrättas i Korsnäs. På samma gång får kommunen en skild tjänst som daghemsföreståndare. Föreståndaren ska ansvara för själva verksamheten i daghemmen.

Lokalt 8.4.2021

Pörtom skola får endast två förskoleelever i höst – små klasser också framöver

I höst börjar sammanlagt 101 barn i förskolan i Närpes. Av dem finns endast två i Pörtom skola. Om ingen inflyttning sker blir det också framöver små grupper där.

Lokalt 8.4.2021

Pandemin ökade vårdkostnaderna med över 200 000 euro

Den pågående coronapandemin ökade under fjolåret kostnaderna för hälso- och sjukvården i Närpes med över 200 000 euro. Det är bland annat utgifterna för skyddsutrustning som steg med över 80 000 euro.

Lokalt 8.4.2021

Ingen ville bli ledande tandläkare

Sökandet efter en ledande tandläkare till Närpes hälsovårdscentral har ännu inte gett resultat.

Lokalt 7.4.2021

Eskilsövägen får ny beläggning – staden deltar i kostnaderna

Eskilsövägen ska få ny ytbeläggning. Arbetet utförs enligt planerna i sommar.

Lokalt 6.4.2021

Tre företag i Närpes får hyreslättnader – beror på pandemin

För tre av Närpes stads hyresgäster reduceras hyran för några månader i vår. Det gäller för företag som påverkas negativt av coronapandemin.

Lokalt 6.4.2021

Ett nytt coronafall i Närpes på måndagen – 100 är i karantän

På måndagen uppdagades ett nytt coronafall i Närpes. Däremot fanns inte kännedom om några nya fall på tisdagen.

Lokalt 6.4.2021

Lantmäteritekniker går i pension

Närpes stads lantmäteritekniker avslutar sitt yrkesliv. Han går i pension i höst.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet