Marcus Lillkvist

marcus.lillkvist@sydin.fi

Nyhetsbild

Leif Strengell löste avloppet med dubbla tankar för disken

Nykarleby Nykarlebykonstnären Leif Strengell bränner upp bajset, sorterar fett ur gråvattnet och tvättar trasorna i biobyttorna. Inte ens dyrt, säger han själv.

Nyhetsbild

Kommunerna kartlägger hus med olagliga avloppssystem – men inga böter att vänta

ÖSTERBOTTEN Flera tusen hus i Österbotten kan ha tveksamma lösningar för avloppsvattnet. Men kommunerna har inte muskler att granska och bötfälla.

Nyhetsbild

Yle-direktören af Björkesten om vårens nyheter: "Förändring väcker alltid reaktioner"

VASA Långa TV-nytt kortas med fem minuter samtidigt som Yle satsar på det digitala utbudet för barn och de som vill ha nyheter på lätt svenska.

Nyhetsbild

Vägdirektör: "Den här vintern är döden för vägar med dålig beläggning"

ÖSTERBOTTEN Det växlande vädret med regn och frost gör att de många vägarna med dålig asfalt försämras snabbt. Säger NTM-centralens Anders Östergård.

Nyhetsbild

Någon försökte mata fåglar med korv och köttbullar i Vasa: "Högst olämpligt"

VASA I torsdags upptäcktes olämplig mat utspridd på marken vid fågelmatningen i Gustavsborg. Vissa trodde den var förgiftad, men så är det knappast.

Nyhetsbild

Politiker redo lyfta frågan om vårdresurser i Vasa: "Läget på akuten är bekymrande"

VASA Trots bristande omsorg ser sjukvårdspolitikerna inga akuta behov av åtgärder. Men sjukvårdsstyrelsen kan komma att lyfta resursfrågan.

Nyhetsbild

Problem på akuten under jul- och nyårshelgen: Anhöriga klagar på bristande omsorg

VASA En äldre patient fick inte blöjan bytt under tolv timmar på akuten vid Vasa centralsjukhus. En annan blev utan mat i över ett dygn.

Nyhetsbild

Gigavasa och Kotka i täten – statlig fabrikssatsning i halvmiljardklass klarnar i vår

VASA Vasa kan få jackpott när staten utreder två nya fabriker för batterikemikalier. "Vi erbjuder ett jättebra alternativ", säger stadsdirektören.

Nyhetsbild

Nu har centralsjukhuset omfattande jour – nu behövs tre neurologer och en jourande tandläkare

VASA Vasa centralsjukhus har nu omfattande jour. Patienter märker knappast någon skillnad. Största fördelen är att det blir enklare att rekrytera.

Nyhetsbild

Den misshandlade Vasabon kan ha lämnat sjukhuset självmant innan han avled

VASA Den man som kring jul avled efter en misshandel – och ett sjukhusbesök – kan ha lämnat sjukhuset i strid med personalens rekommendationer.

Nyhetsbild

Efter branden: Larsmofamilj måste riva sitt drömhus – efter att ha bott där ett halvt år

LARSMO Bastubranden i måndags kväll blev så brutal att familjen Enlunds nybyggda enplansvilla på Vikarholmen högst sannolikt måste rivas.

Nyhetsbild

Så blir 2020-talet: Monica, 42, lämnade labbet – utbildar sig till husbyggare

ÖSTERBOTTEN Alla yrken som kan kommer att automatiseras. Globaliseringen ger ingen pardon och 2020-talet för med sig guld till specialisterna medan de lågkunnande blir än fattigare. Alla lär få njuta av 30-timmarsveckor. Vi har tittat på hur arbetslivet blir under 2020-talet.

Nyhetsbild

Så blir 2020-talet: Flygstrejkande grön familj tog tåget till Paris: "Ett annorlunda sätt att upptäcka världen"

ÖSTERBOTTEN Tågskryt är dött snack i slutet av 2020-talet. Då hotar självkörande elbilar tåget och få vill ens äga sin bil mer. Flygskammen avtar med zeppelinare, drönare och elflyg. Vi har tittat på hur vi färdas under 2020-talet.

Nyhetsbild

Enorm brist på dagispersonal i Helsingfors – hur kan utbildningen i Vasa hjälpa?

De svenska dagisplatserna i Helsingfors räcker inte alls till. Utbildaren Åbo Akademi i Vasa har ingen snabb lösning på problemet, men spår en förbättring på sikt.

Nyhetsbild

Journalistförbund välkomnar HFD-dom: "Offentligheten får inte gömmas undan"

Fredagens prejudikat gällande Jakobstad får bred betydelse för alla myndigheter som försöker dölja sig bakom företag och affärshemligheter.

Nyhetsbild

VBL/ÖT vann i HFD: Det var fel av Jakobstad att mörka i stadsdirektörsfrågan

ÖSTERBOTTEN Det var fel att gömma sig bakom en konsult och bädda för "svarta hästar" i valet av stadsdirektör år 2016. Domen i HFD får nationell betydelse.

Nyhetsbild

Kritiserad sjukvårdsdirektör får stöd: "Kritiken från Vörås Rainer Bystedt var orättvis"

Marina Kinnunen har inte gjort något fel, anser man från Nykarleby och Pedersöre som inte förstår kritiken som Rainer Bystedt fört fram.

Nyhetsbild

Kritik mot sjukvårdsdirektör – "Ägnar sig åt härskarteknik i välfärdsfrågan"

Är det bestämt att "allt eller inget" gäller för kommunerna i nya Österbottens välfärdsområde? Viss oklarhet råder och sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen får kritik.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Vasa sjukvårdsdistrikt går i graven, nytt välfärdsområde tar över

ÖSTERBOTTEN Österbottens egen social- och hälsovårdsreform blir av, antingen år 2021 eller 2022. Fem kommuner är redan ombord. Nu ska övriga åtta övertygas.

Nyhetsbild

ÖSP-debatt om bondens miljöavtryck: "Vi måste klimatkompensera på riktigt"

ÖSTERBOTTEN Primärnäringen har svartmålats på felaktiga grunder. Men jord- och skogsbruket bör – och kan – klimatoptimera. Så kan ÖSP-mötet sammanfattas.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet