Malin Bylund

malin.bylund@sydin.fi

Nyhetsbild

Nu är det dags för julöppning – snögubben i parken är åtminstone redo

Julgranen har blivit rest i Näsby, och nya julbelysningar lyser upp den förnyade parken. Det har dragit ihop sig till julöppning i både Närpes centrum och Finby.

Nyhetsbild

Nu svarar de i klockan när telefonen ringer – "Sånt som man såg i filmer förr i världen"

Skriva anteckningar, skicka meddelanden och mäta pulsen – och väldigt mycket mer. Att ha en smartklocka är nästan som att bära en liten mobiltelefon kring handleden.

Nyhetsbild

Elever måste ta av smartklockan vid provskrivningar – på grund av risken för fusk

Eleverna i Närpes högstadieskola får inte längre bära smartklockor vid prov och läxförhör. Orsak: risken för fusk.

Personbil i diket i Lappfjärd

En personbil hamnade i diket i Lappfjärd på söndag morgon.

Nyhetsbild

Ännu ett vildsvin sköts i Närpes – den här gången i Nämpnäs

För ett par veckor sedan sköts ett vildsvin i Finby. Nu har ett till blivit fällt i Närpes.

Nyhetsbild

Även Skaftungborna tillfrågas om butiken i Härkmeri

Ungdomslokalen i Skaftung var välfylld på tisdag kväll då planerna om en eventuell nyöppning av butiken i Härkmeri diskuterades.

Nyhetsbild

Töjby uf har gott om driv och idéer – nu fräschas lokalen upp

Tillgängligheten ökar, brunt blir grått och trägolvet som nytt då ungdomslokalen genomgår ett ansiktslyft. Töjby ungdomsförening har många järn i elden och ett huvudsakligt mål: att liva upp byn.

Nyhetsbild

Roy Michelson har gett ut ny bok: "Det är kända namn och platser genom hela boken"

Det var ett par år sedan sist, men nu är Närpesförfattaren Roy Michelson bokaktuell igen. Hämnden är namnet på spänningsromanen som utspelar sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Linnea slår ett slag för minskat matsvinn – öppnar butik

Att matvarornas förpackningar är lite kantstötta eller gurkorna krokiga betyder inte att de måste kastas bort. Nu öppnar Linnea Strand en butik med fokus på att minska matsvinnet.

Nyhetsbild

Ett lodjur får fällas i Kristinestad – Snålt, tycker verksamhetsledare

Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförenings verksamhetsledare Jarl Bergkulla hoppades på jaktlov för fler lodjur inför vinterns stamvårdande jakt. Närpesnejdens jaktvårdsförening får fälla fler än tidigare år – två. Och stammen växer i Närpes.

Nyhetsbild

I säkerhetsbranschen är ingen dag den andra lik – "Vårt arbete går ut på att synas och finnas till"

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Då polisernas resurser minskar ökar arbetet för bevakningsföretaget MTP Syd. Samtidigt får allt fler upp ögonen för förebyggande säkerhetsåtgärder.

Nyhetsbild

Hos företagarparet Nicole och Jens råder ingen brist på idéer: "Det är idéerna som driver en"

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Att vara företagare i Närpes är bra, tycker Nicole Bonnet och Jens Simons. Företagparet fyller dagarna med allt från att sälja inredningsprylar och baka scones till att klippa gräsmattor. Plus allt det där övriga som hör café- och butiksverksamheten och serviceföretaget till.

Nyhetsbild

Vägprojekt på gång i Yttermark – "Om allt går bra utgår vi från byggstart nästa år"

Trafiksäkerheten längs Åbrovägen/Granlidsvägen som går förbi Yttermark skola är någonting som diskuterats länge. Nu börjar det röra på sig – och en del av vägen kan bli en så kallad byväg. Här kan du se en skiss som visar hur man ska köra på en byväg i Yttermark.

Nyhetsbild

Väntar på en tryggare skolväg – "Skulle verkligen behövas"

En smal, livligt trafikerad och krokig väg. Det anser ett gäng Yttermarkföräldrar, som hoppas projektet med skolvägen verkligen förverkligas.

Nyhetsbild

Firade nationella friluftsdagen med "tuppfäktning"

På torsdagen bjöds det in till tuppfäktning och andra typer av balansövningar och program i Näsby. Den nationella friluftsdagen för äldre firades då med en aktivitetsdag. Se bilder från evenemanget här.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma och sprida information om diabetes – ordnar marsch

På söndag uppmärksammas ett av världens snabbast växande folkhälsoproblem – diabetes – i Närpes. Läkaren Björn Forsén har uppgifter om hur många diabetiker det finns registrerade vid Närpes hvc.

Nyhetsbild

Nu firar stor fackavdelning 50 år – "Det är viktigt att vi finns"

Närpes JHL 473 – en av de största fackavdelningarna i Närpes – firar 50 år. Den kämpar med ett ständigt dilemma: vem ska sitta på ansvarsposterna?

Nyhetsbild

Nu ska skräp och damm från flera decennier bort – och det är inget jobb för den höjdrädde

Orgelmusiken i Närpes kyrka är utbytt mot bruset av en industridammsugare. Den danska pjäsen får nu smaka på storstädning och -service efter över 40 år i trogen tjänst.

Nyhetsbild

Fullt ös på skolornas idrottsdag – "He je bare ti jier a!"

Kula, längd, höjd och löpning … På onsdagen var det dags för skolornas idrottsdag och det var minst sagt spring i elevernas ben. Se bilder här!

Nyhetsbild

Datorn är en stor del av undervisningen – men visst är det bekvämare med pappersboken ibland

Det är i det stora hela bra och bekvämt att datorn används så pass mycket som den gör i undervisningen, tycker ett gäng elever vid Närpes gymnasium. Men ibland väljer de hellre att vända fysiska blad i stället för att skrolla och klicka.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet