Malin Bylund

malin.bylund@sydin.fi

Nyhetsbild

Fullt ös på skolornas idrottsdag – "He je bare ti jier a!"

Kula, längd, höjd och löpning … På onsdagen var det dags för skolornas idrottsdag och det var minst sagt spring i elevernas ben. Se bilder här!

Nyhetsbild

Datorn är en stor del av undervisningen – men visst är det bekvämare med pappersboken ibland

Det är i det stora hela bra och bekvämt att datorn används så pass mycket som den gör i undervisningen, tycker ett gäng elever vid Närpes gymnasium. Men ibland väljer de hellre att vända fysiska blad i stället för att skrolla och klicka.

Nyhetsbild

Studerande: Det blir dyrt att gå i gymnasiet

Datorer, kurslitteratur … att gå i gymnasiet är dyrt. Det konstaterar representanter från studerandekårens styrelse i Närpes gymnasium.

Nyhetsbild

Gymnasierektorn: Vi lägger pengarna på fler kurser i stället för datorer

Studerande i Närpes gymnasium skaffar sin dator på egen hand. Skolan satsar i stället på att kunna erbjuda ett bredare kursutbud.

Nyhetsbild

Nu har de fått flytta in i drömhuset på Muliberget – stockstuga var ett självklart val

TEMA: Hus & hem. Efter många och sena kvällar klädda i byggkläder har makarna Valtakari nu slagit ner bopålarna i drömhuset på drömtomten – Solsidan.

Nyhetsbild

Lite missnöjd med pumporna – men nästa år går hon in för revansch

Hon hade hoppats på mer – eller rättare sagt tyngre. Om HSS Media ordnar pumpatävling nästa år igen är Manuela Tigerstedt säker på sin sak. Då går hon in för revansch.

Nyhetsbild

Snabbt skulle det gå och billigt skulle det vara – frontmannahus gav bostadslösa tak över huvudet

TEMA: Hus & hem. Frontmannahusen minner om en efterkrigstid då många finländare ropade efter boende.

Nyhetsbild

Knepigt att locka medlemmar till ungdomsföreningen – "Vi behöver mer folk så att vi vågar satsa"

Många ungdomsföreningar kämpar med medlemsrekryteringen, så även Yttermark uf. Fler aktiva behövs – och ett sätt är att förena krafterna som man gör på lördagens skördefest, då bykampen mellan östra och västra sidan återuppstår.

Nyhetsbild

Lärare från Italien fick sätta sig vid skolbänkarna i Närpes: "Här är eleverna i centrum"

Det lutande tornet Pisa finns i Italien. Pisa är också namnet på den undersökning som mäter skolelevernas kunskap – och som man i Finland gärna lutar sig mot. Nu har Närpes haft besök av ett gäng lärare från Italien. En lärorik upplevelse, tycker de och med sig i bagaget hem tar de många lärdomar.

Nyhetsbild

Årets ungdom i Närpes värnar om naturen – "Hennes initiativ har motiverat och inspirerat andra ungdomar"

Årets ungdom i Närpes brinner för och värnar om djur och natur. Hon fick motta utmärkelsen i samband med Slättens mat och mystik på fredag kväll.

Nyhetsbild

Allt från exotiska maträtter till tvålförsäljning på Slättens mat och mystik

Det är livligt i Närpes centrum på fredag kväll. Orsak? Evenemanget Slättens mat och mystik. Många försäljare har slutit upp på torget och i parken finns gott om att göra för de lite yngre besökarna. Se bilder här.

Nyhetsbild

Fler 17-åringar rattar bil längs vägarna – Hampus är en av 29 i Sydösterbotten

Hampus Berglund har likt 28 andra sydösterbottniska 17-åringar beviljats tillstånd för att ta bilkörkort det senaste året. Det har blivit allt vanligare sedan körkortslagen förnyades i fjol.

Nyhetsbild

"Stig upp och rör på dig" – Fysioterapeuterna ger dig goda råd

TEMA: Må bra. Har du ett stillasittande arbete eller står du arbetsdagarna i ända? Oavsett vad du jobbar med krävs variation för att kroppen ska orka och du ska må bra, säger fysioterapeuterna. Här får du några tips på rörelser som du kan göra för förebygga spända axlar eller nackont.

Nyhetsbild

Musik och motion får Thore, 86, att må bra: "Är som en uppiggande medicin"

TEMA: Må bra. Thore Grönesjö lever ett aktivt pensionärsliv som är kryddat med musik och motion. Det gäller att vara lite envis, säger han.

Nyhetsbild

Nu kommer cheerleading till Närpes: "Alla mår bra av lite hejande och pepp"

TEMA: Må bra. Emilia Gustafsson har utövat cheerleading många år hemma i Florida, USA. Nu tar hon sporten till Närpes.

Nyhetsbild

De gröna fingrarna är ett släktdrag – "Det är någonting speciellt med att påta i jorden"

TEMA: Inför skörden. Våren 1978 satte Hans Wickman sina första sticklingar i Övermarkjorden. Sedan dess har mycket förändrats på plantskolan.

Nyhetsbild

Ser till att fladdermössen får trygga bon

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV. Av en slump korsade sig deras vägar, biologens och finsnickarens. Med gemensamma krafter hjälper de fladdermössen att få trygga daggömslen.

Nyhetsbild

Ny plan verktyg i arbetet med att förebygga ungas användning av rusmedel

Hur ska skolpersonalen ingripa om en elev använder sig av rusmedel – och hur kan man försöka förhindra rusmedelsanvändningen bland eleverna? Bland annat det framgår i planen för förebyggande av och ingripande i rusmedelsanvändning.

Nyhetsbild

Pricksäkra skyttar i Närpes högstadieskola – bästa skola i årets Jaktlerduvan

På tisdagen gick tävlingen Jaktlerduvan – "stafettkarnevalen" för elever med jakt, viltvård och sportskytte som intresse – av stapeln. Eleverna i Närpes högstadieskola visade framfötterna.

Nyhetsbild

Efter 33 år i församlingens tjänst blir Sam Lindén pensionär – "Men jag ska hålla koll på kollegorna"

Över 3 000 gudstjänster och förrättningar och 150 lördagskvällar kantade av aftonmusik. Kantorn Sam Lindén har hunnit med mycket under sin tid i Närpes församling. Nu har han gått i pension – men lär inte bli utan att göra. Missa inte heller videon där Sam Lindén spelar  Imperial March från Stjärnornas krig.  

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet