Lotta Sjöblad

lotta.sjoblad@sydin.fi

Nyhetsbild

Nanna Rosengård jobbar för öppen församling där alla har en plats

Vi vill se en öppen församling, där alla har plats. Kvinnliga präster är välkomna där, säger Nanna Rosengård, röstmagnet och ny förtroendevald i Kristinestad.

Nyhetsbild

Var fjärde barn får gratis dagvård i Kristinestad

Sänkningen av dagvårdsavgifterna betydde närmare 70.000 euro mindre i inkomster för Kristinestad. Nu finns 276 barn i dagvård. För 68 barn betalas ingen avgift. Det är cirka 25 procent, eller betydligt lägre andel än grannstaden Närpes.

Nyhetsbild

Fyrplatser förfaller utan frivilliga

Ledare lördag 17 november. Fyrarna är en viktig del av vår historia och de bör bevaras.

Jarmo Latikka intervjuas för direktörsjobb i Vindala

Kaskös tekniska direktör Jarmo Latikka intervjuas för kommundirektörsjobbet i Vindala.

Nyhetsbild

Vikten av bra kollektivtrafik

Ledare torsdag 15 november. Nya mönster behövs för att trygga kollektivtrafiken på glesbygden.

Nyhetsbild

Hård konkurrens om plats på världsarvslista för Kristinestad

Konkurrensen är hård om en plats på Finlands lista med förslag till världsarv. Drygt 60 förslag kom in och högst fyra ryms med. Kristinestads gamla trähusstadskärna är igen med och tävlar om att komma med på Unescos lista.

Nyhetsbild

Inget samarbete med Raumo eller Borgå

Man planerade samarbete med Raumo och Borgå då Kristinestad i somras beslöt försöka komma med på världsarvslistan. Gamla Raumo kom med 1991, som ett av Finlands första världsarv. Officiella diskussioner har dock inte förts.

Nyhetsbild

Zonta jobbar för fler flickor inom matematik och naturvetenskap

Zontorna sätter fokus på kvinnor och flickor, deras ställning och rättigheter. Det handlar om hälsa, utbildning, att motverka våld, barnäktenskap och människohandel. De jobbar också för att flickor ska satsa på matematik och naturvetenskap. Nu firar den lokala klubben 40 år.

Nyhetsbild

Diplomaten med rötterna i Kristinestad: "Jag kommer alltid att följa med Kosovo"

Finlands långa tradition av att trygga två nationalspråk intresserar också utomlands. Att lära sig åtminstone grunderna i det andra språket underlättar också tolerans och ömsesidig förståelse, säger ambassadör Anne Huhtamäki.

Nyhetsbild

Rödpenna gick över mat, trafik och boende i Kristinestad

Förslaget om att utöka matservicen och servicetrafiken från nuvarande nivå ströks när rödpennan gick över välfärdsnämndens budgetförslag i Kristinestad. Budgeterade kostnader för serviceboende och rehabilitering minskades. Två föreslagna nya tjänster ströks och två obesatta tjänster kommer inte heller att besättas enligt det nya förslaget.

Nyhetsbild

Bror Eriksson en eldsjäl som gillar att hjälpa

Bror Eriksson i Sideby är en föreningseldsjäl som framförallt engagerat sig i det frivilliga brandkårsväsendet. Hans tid räcker också till för Kilens hembygdsgård, byaföreningen och kommunalpolitik.

Nyhetsbild

Sjöstadens julhem öppnas i trähusidyllen Kristinestad

Gammalmodig julstämning och dekorerade hem bjuds det på i Kristinestad i december. Då kan man besöka privata hem som öppnar sina dörrar i trähusidyllens centrum.

Nyhetsbild

Babykurvan måste upp igen i Finland

Ledare lördag 3 november. Finländarna behöver lockbeten som uppmuntrar dem att skaffa fler barn.

Nya regler kan förhindra konflikter

Ledare torsdagen 1 november. Striden mellan regeringen och facket blev seg och dyr för Finland.

Kaskös Nikander knappast aktuell för direktörsjobb i Mörskom

Det blir knappast något nytt jobb i östnyländska Mörskom för Kaskös stadsdirektör Minna Nikander. Hon fick inget stöd när stadsstyrelsen gav sitt förslag på vem som ska väljas till ny kommundirektör.

Nyhetsbild

Jarmo Latikka söker jobb som kommundirektör i Vindala

Kaskös tekniska direktör Jarmo Latikka vill bli kommundirektör i Vindala (Vimpeli). Han är den andra ledande tjänstemannen som nu söker annat jobb. Stadsdirektör Minna Nikander söker jobb som kommundirektör i Mörskom.

Nyhetsbild

Paavo Sallinen kandiderar för VF i riksdagsvalet

KRISTINESTAD

Paavo Sallinen från Kristinestad ställer upp i riksdagsvalet för Vänsterförbundet. Han är partiets nionde kandidat i Vasa valkrets.

Plastkampen i Europa ett steg framåt

Ledare lördagen 27 oktober Nya tankegångar behövs i arbetet för att minska på plastavfallet.

Nyhetsbild

Fem vävstolar från Kristinestad hjälper flyktingkvinnor i Grekland

Vävstolar från Kristinestad ska komma till nytta i arbetet bland flyktingkvinnor i Grekland. Cecilia Sakatira är glad över gåvan från hemslöjdsföreningen. Hon är nu på besök i Sydösterbotten, skapar nätverk och samlar idéer.

Nyhetsbild

Närvårdare finns inte i grannkvarteret säger skolpolitiker

Man kan inte utgå från att hitta närvårdare i grannkvarteret. Det behövs aktivare och mer uppsökande rekrytering vid nyanställningar. Där ingår att träffa studerande i YA och Sedu, säger SFP--politikern Henrik Antfolk i Tjöck.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet