Kerstin Nordman

kerstin.nordman@sydin.fi

Malaxstyrelsen tackade nej till att planera nytt bostadsområde norr om Åminne

Malax sätter inte i gång en detaljplanering för havsnära boende norr om Åminne. Det beslöt kommunstyrelsen efter en omröstning som slutade tio – ett.

Nyhetsbild

Malax-Korsnäs MI ska flytta sitt kansli till Malax kommungård

Malax-Korsnäs medborgarinstitut flyttar nästa år sitt kansli till kommungården i Malax. Det beslöt Malax kommunstyrelse med röstsiffrorna sju–fyra.

Också Hammarland kommer med i samarbetet kring Pixnekliniken

Hammarland på Åland är den artonde kommunen som vill gå med i värdkommunssamarbetet kring Pixnekliniken.

Nyhetsbild

Malax väljer ingen svart häst

Malax kommunstyrelse rekommenderar att fullmäktige väljer kommundirektör bland de sökande. Enligt styrelseordförande Håkan Knip kommer någon svart häst inte på fråga.

Nyhetsbild

I stödgruppen får barnen prata ut efter föräldrarnas separation

När föräldrar separerar hamnar barnens tankar och känslor ibland i bakgrunden. Bland annat i Malax finns nu stödgrupper som fokuserar på barnens upplevelser av skilsmässan.

Nyhetsbild

Masoods dröm uppfylldes – öppnade affär med orientaliska kläder

VASA Masood Abdulkadr Ahmad fyller sin nya butik i Vasa med  kläder, mattor och prydnadsföremål i österländsk stil. En av hans drömmar håller på att bli verklighet.

Nyhetsbild

UPM föryngrar sina krafter i Korsnäs- och Malaxtrakten – virkesuppköpare har blivit skogskundsansvariga

Ny krafter tar över på skogsbolaget UPM i Korsnäs- och Malaxtrakten. I Korsnäs går John Vikberg i pension efter 35 år i bolagets tjänst.

Nyhetsbild

Carita Nyström har hittat sitt och Vasas 1950-tal i sina minnens skåp

Det finns ett retroskimmer över 1950-talet, säger författarinnan Carita Nyström. Många levde visserligen fattigt, men allt fler kunde utbilda sig – och tonåringen uppfanns det här årtiondet.

Nyhetsbild

Malax Storjetari har förstorat sitt format – återinvigs på lördag

Bengt Nyqvist, ägare till Malax Storjetari, kan nu pusta ut. Grillmatsrestaurangen har byggts om så att den blivit både större och mera ändamålsenlig.

Nyhetsbild

En stor majoritet av barnfamiljerna i Malax väljer lättmjölk

Ungefär tre fjärdedelar av föräldrarna till skolelever och barn inom småbarnspedagogiken i Malax vill att deras barn ska dricka lättmjölk. Det visar en enkät som bildningssektorn gjort.

Nyhetsbild

Barnen inom småbarnspedagogiken i Malax börjar logga in

MALAX Senast den 1 augusti inför också Malax ett timbaserat avgiftssystem inom småbarnspedagogiken, beslöt bildningsnämnden på sitt senaste möte.

Nyhetsbild

Molpe skola får planeringspengar 2020 – Korsnäsbudgeten godkändes utan ändringar

Korsnäsfullmäktige lyfte in ett planeringsanslag på 30 000 euro för Molpe skola i kommunens ekonomiplan 2020. Styrelsens budgetförslag klubbades av helt utan ändringar.

Nyhetsbild

Korsnäs satsar på företagsamhet och husprojekt men måste hålla hårt i pengarna

Korsnäs har utlyst 2019 till "Företagsamhetens år". I budgeten märks det bland annat i  satsningen på ett företagsprojekt, på KKC-byggnaderna – och på Strandvägen.

Nyhetsbild

Aanacko 2019 beskriver det gamla Malax i bilder och ord

Arbetslag, gamla gårdar, skolklasser och kvinnor med pillerburkar på huvudet – detta och mycket annat ryms i Aanacko 2019.

Nyhetsbild

Jonas och Markus föll för Camillas fiskinläggningar – fortsätter företagets verksamhet

Camillas Fiskdelikatess lever vidare. Nykarlebyborna Jonas Haglund och Markus Sandvik har köpt företaget och ägnar nu, vid sidan av sina vanliga jobb, mycket tid åt att lägga in strömming.

Nyhetsbild

Café Eternell söker ny ägare – blev så populärt att det slukat allt av Lailas och Annes tid

MALAX Anne Manner och Laila Setälä på Café Eternell har bråda dagar just nu. Ändå kommer kaféet i deras regi att upphöra. Den 21 december stänger de.

Nyhetsbild

För sjätte året samlar Martina in mat till mindre bemedlade – "En liten gest som betyder så mycket"

Även i år ordnar Martina Uthardt en matinsamling inför julen. Maten tas emot i Smedsby, Singsby och Övermalax och delas sedan ut till mindre bemedlade i Vasa och i Korsholm.

Nyhetsbild

Marcus Beijar: "Jag vill utveckla Malax till kommunen med högst livskvalitet i Österbotten"

Marcus Beijar, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Så här svarar han på några frågor.

Nyhetsbild

Jenny Malmsten: "Jag ser att Malax har väldigt många styrkor och stor potential"

Jenny Malmsten, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, tycker om att nå lösningar genom samarbete.  Så här svarar hon på några frågor.

Nyhetsbild

Martin Norrgård: "Malax kan utvecklas ytterligare genom att locka nya företag till kommunen"

Martin Norrgård, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, är en lagspelare som tar initiativ. Så här svarar han på några frågor.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet