Josefin Torrkulla

josefin.torrkulla@sydin.fi

Nyhetsbild

Cykelvägar ska genom ett nålsöga för att få statliga pengar – 900 kilometer finns på önskelistan

En cykelväg av cirka fyrahundra som finns på Södra Österbottens NTM-centrals bord har fått grönt ljus av Trafikledsverket.

Nyhetsbild

VIDEO Pontus berättar kända sagor på Taklaxdialekt – Korsnäs flyttade ut sina sagostunder på nätet

Ta en riktigt gammal saga, flytta berättelsen till Korsnäs och berätta den på dialekt. Korsnäs kommunbiblioteks sagofarbror Pontus Westmalm bjuder på en maximal kulturell upplevelse.

Nyhetsbild

Malax permitterar 33 personer – snart dags för nya samarbetsförhandlingar

Nu syns resultatet av de samarbetsförhandlingar Malax gjorde av produktionsmässiga orsaker. Nästa vecka klarnar det när nästa förhandlingsomgång börjar.

Nyhetsbild

Jari låter alla hundar skälla på sitt modersmål – lägger ut tydliga spår av levande tvåspråkighet i deckare

Jari Löf skyndade hem från promenaderna med hundarna och barnvagnen. Språkläraren hade fått en ny idé till sin berättelse om en detektivbyrå i hundarnas stad.

Nyhetsbild

Kö till pumpen i Petalax – Proina jobbar vidare på sina planer

PETALAX Bränsleförsäljningen i Petalax går över förväntan. Nu ska bränsletankarna bli större. Dessutom planerar Petalax Proina att utvidga till Bockören.

Nyhetsbild

Årets ungdom i Malax marknadsförde Finland i Schweiz

På ungdomsgården i Malax hänger en tavla med namn på personer som utsetts till Årets ungdom i Malax. Nu är det dags för ett nytt namn på tavlan.

Nyhetsbild

Korsnäs uppskattar coronans kostnader – summan kan landa på 1 miljon euro

KORSNÄS En del kostnader har ökat och en del inkomster uteblivit. Precis som andra kommuner väntas Korsnäs få mindre skatteintäkter än budgeterat i år.

Nyhetsbild

Ekonomin kräver stora ändringar i Malax – "Det finns inga enkla åtgärder för att balansera ekonomin snabbt"

Malax väntas tappa mellan 1,6 och 2,5 miljoner euro i skatter i år. "Det här är ett massivt inkomstbortfall", säger ekonomichefen Cecilia Raunio.

Nyhetsbild

Historisk klubb för unga startar i Malax – vill öka intresset för hembygdens historia

MALAX Det finns många barn som är intresserade av historia. Men i museiföreningar finns mest äldre människor. Det vill Malax museiförening ändra på.

Kommentar: Jag ringer en 90-åring

Det går att göra en intervju per telefon, utan att någonsin träffas. Men då är hörseln det enda sinnet som får tala i texten.

Nyhetsbild

Erik i Solf är nybliven 90-åring: "Man ska alltid fortsätta tänka framåt"

KORSHOLM Båten är nyfixad, motorcykeln är startklar och bilen är det heller inga problem med. Men ägaren och föraren är 90 år. För Erik Westerlund är allt möjligt.

Nyhetsbild

Två namn förs fram – på måndag väljer Malax nya chefer inom vården

Malax-Korsnäs hälsovårdscentral ska få en ny förvaltningschef. Malax ska få en ny chef för äldreomsorgen. Vilka det blir avgörs på måndag.

Nyhetsbild

Malax står fast vid sitt beslut – valet av resurslärare tas inte om

MALAX En resurslärare kan vara mycket, men lärarexamen verkar vara ett måste. Malax har valt en person utan lärarexamen till en ettårig tjänst.

Nyhetsbild

Oklara krav på resurslärare i Petalax – "Det är svårt att säga vem som är mest behörig"

MALAX Finns det behörighetskrav för en resurslärare? Den frågan har väckts i Malax. Alla tycker inte att valet av resurslärare till Högstadiet i Petalax gick rätt till.

Nyhetsbild

Det blir examensfest i Petalax – "Vi kan inte dela ut betygen eller sätta på mössorna men vi kan ha ett avslut"

Vårens studenter vid Gymnasiet i Petalax får ta fram finkläderna och putsa skorna. Examensfesten blir varken virtuell eller uppskjuten – den blir hybrid.

Nyhetsbild

Nu kommer fler barn till dagis igen – då flyttar största delen av leken ut

MOLPE När daghemmen är fulla igen blir det saga, gympa, lek och mellanmål ute. Handtvätt är dagisbarn redan bra på. Nu ska föräldrarna bli lika bra.

Nyhetsbild

Kommentar: Skolan är mycket mer än bara uppgifter

Hur går skolan för er? Det här har varit samtalsämnet nummer ett den här våren. Josefin Torrkulla skrev om den första dagen med distansundervisning. Nu skriver hon om den sista.

Nyhetsbild

Ingen musikfestival på Bergö i sommar – nästa Skärifolk blir 2021

Skärifolk ska bli en tradition. Men efter två år blir det en paus. Som så många andra evenemang hoppar Bergös festival över 2020 på grund av coronapandemin.

Nyhetsbild

Telefonerna går heta också på landsbygden – alla kommuner utom en ringer till äldre

Hur mår du? Får du hjälp av någon? Klarar du vardagen? Det är det här kommunerna vill veta. Därför har nästan alla satt i system att ringa sina sjuttioplussare.

Nyhetsbild

Permitteringarna i Malax inte lika stora som man först trott – "Det blir definitivt färre som berörs"

Än kan man inte säga exakt hur många av Malax anställda som permitteras eller omplaceras. En sak är säkert: det inte blir så många som 98.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet