Cecilia Udd

cecilia.udd@sydin.fi

Nyhetsbild

Dynamo stärkte resurserna – "Företagare, det finns hjälp att få"

Telefonerna går varma på Dynamo i Närpes. Coronaviruset har dragit undan mattan för många företag. Nu har Dynamo ökat resurserna för att kunna hjälpa.

Nyhetsbild

Även Närpes grönsaker satsar på egen elproduktion

Närpes grönsaker ska också installera en solcellsanläggning på taket. Just nu bygger man om taket och det ska vara klart då solpanelerna kommer i början av maj.

Nyhetsbild

Solenergi ska pumpa vatten till Närpesborna – vattenbolaget bantar elräkningen med flera tusen euro

Sommartid då solen lyser snurrar elmätaren som snabbast hos Närpes vatten. Den kombinationen går hand i hand med en satsning på solpaneler.

Nyhetsbild

Föreslår förlängd ansökningstid – "Besvikelse med bara fyra sökande"

Ansökningstiden till stadsdirektörstjänsten kommer troligtvis att förlängas för att få ett större urval. Det föreslår rekryteringsgruppen, men det är fullmäktige som avgör saken.

Nyhetsbild

Närpes centraltätort växer åt alla håll – och har halva folkmängden

Närpes centrum är vidsträckt och spänner över flera bygränser. Här kan du se en karta över vilket område som i dag räknas till Närpes centraltätort – och en karta som visar hur Tjöck kan växa samman med Kristinestads centraltätort.

Nyhetsbild

Närpes säkrar likviditeten – ger ekonomidirektören större beslutanderätt

Närpes stad kommer att låna kraftigt de närmaste åren. Därför ges ekonomidirektören rätt att lyfta högre lånebelopp. Stadsstyrelsen har utökat ekonomidirektörens beslutanderätt.

Nyhetsbild

Elcykeln ger motion, men man slipper bli svettig – "Ser lyckliga ut efter provturen"

TEMA: Aktiv fritid. Den som provar en elcykel brukar fastna. Folk ser lyckliga ut då de kommer tillbaka från provturen, säger försäljaren Jan-Anders Kankaanpää i Närpes.

Nyhetsbild

Även Närpes slopar dagisavgifter – två av tre barn vårdas hemma

Uppdaterad. Två tredjedelar av alla barn inom småbarnspedagogiken i Närpes vårdas hemma under rådande undantagsförhållande. De familjerna slipper dagvårdsavgiften, beslutade bildningsnämnden i onsdags.

Två nya tjänster som speciallärare inrättas i Närpes

Från och med nästa läsår kommer antalet speciallärare att öka med två i Närpes. Stadsstyrelsen har inrättat två nya tjänster.

Nyhetsbild

Skolelever i Närpes ska få matkasse varje vecka

Det blir inte varm mat, men någon form av skollunch ska eleverna i Närpes få under tiden de utför sitt skolarbete hemma. De praktiska detaljerna utreds som bäst.

Nyhetsbild

Korsnäs har högsta arbetslöshetsgraden i Sydösterbotten

Korsnäs, som ofta haft den bästa sysselsättningen i regionen, har nu den högsta arbetslöshetsgraden.

Nyhetsbild

Staden byter entreprenör för tillbyggnaden av Mosebacke skola

Nu utser stadsstyrelsen ny entreprenör för tillbyggnaden av Mosebacke skola, efter att den förra gick i konkurs. Arbetena ska sätta igång så fort som möjligt och pågå 19 månader.

Nyhetsbild

LEDARE: Förtätning också på byanivå

Alla små byar på landsbygden tynar inte bort och försvinner. Nämpnäs är ett exempel på en växande by.

Nyhetsbild

Kaskö har högsta tätortsgraden – åtta i landet med sina 99,5 procent

Föga förvånande bor nästan hela Kaskös befolkning inom tätortsområde. Staden finns trots allt på en ö med begränsad yta. Men andelen har faktiskt sjunkit på senare år.

Nyhetsbild

Elva tätorter i Sydösterbotten – Kristinestad har gått förbi Kaskö och är nu folktätast

En har fallit bort och nu återstår elva områden i Sydösterbotten som klassas som tätort. Kommuncentra är givna tätorter, men det finns några mindre byar som överraskar.

Nyhetsbild

Ännu inga sökande till stadsdirektörstjänsten

I nästan två veckor har tjänsten som stadsdirektör i Närpes varit ledigförklarad. Tills vidare har inga ansökningar blivit inlämnade.

Nyhetsbild

4 500 seniorer i Sydösterbotten – var fjärde invånare i Kristinestad och Kaskö är över 70

Sydösterbotten har hög andel seniorer, en grupp som ska skyddas extra noga i coronatider. Så här många 70-plussare finns det i våra kommuner.

Nyhetsbild

Förbudet begränsar inte kommunala möten

Kommunala organ kan fortsätta att hålla sammanträden som vanligt. Mötesförbudet gäller inte dem. Publik som vill följa ett fullmäktigesammanträde på plats kan inte stoppas, men nog begränsas.

Nyhetsbild

Ny regel fördröjer bostadsaffärerna för utländska köpare – som kan hamna i underläge

TEMA: Bygg och renovera. Icke EU-medborgare som planerar köpa en fastighet i Finland måste numera ha tillstånd av Försvarsministeriet för att få köpa. Det berör många husköpare i invandrartäta Närpes.

Nyhetsbild

Stor efterfrågan men låga priser – "Fler köper bostäder i investeringssyfte"

TEMA: Bygg och renovera. Efterfrågan på bostäder är stor i Närpes, säger fastighetsförmedlaren Dan Becker. Men den stora efterfrågan har inte lett till stigande priser. Tvärtom, priserna sjunker. Och det finns en förklaring.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet