Ekonomi kl 12:00

Trots corona grundades 104 nya företag i Sydösterbotten

Coronaviruset har inte satt stopp för företagsamheten i Sydösterbotten. Under fjolåret grundades 104 nya företag, vilket är ett medeltal av de två föregående åren. Kristinestad har de bästa siffrorna i regionen.

Ekonomi kl 11:55

Dynamochefen: "51 nya företag – det är ingen dålig siffra"

Trots pandemin har intresset för att starta nya företag varit konstant, med undantag för vissa branscher.

Lokalt 20.1.2021

Rekordmånga besökare på återvinningsstationerna

Fjolåret var ett livligt år på återvinningsstationerna i Sydösterbotten. Besökarantalet ökade markant, och det finns en trolig förklaring.

Lokalt 18.1.2021

Snart finns byggplats för en idrottshall till i Mosedal – tre visar intresse för padelhall i Kstad

Företaget Propadel har visat intresse att etablera sig på idrottsområdet i Finby. Snart kan staden erbjuda en byggplats. I Kristinestad knackar tre padelföretag på dörren.

Ekonomi 15.1.2021

Invånare vill krympa Bredåsens vindkraftspark – oro för buller och hur Vargberget påverkas

Ta bort två, sju eller alla… Bredåsens vindkraftspark kommer för nära bebyggelsen och kommer att förstöra boendetrivseln och den fina miljön kring Vargbergets fritidsområde. Så kan man summera åsikterna som invånare lämnat in.

Ekonomi 15.1.2021

Myndigheter tar upp allt från vilt till tv-signaler

Vindkraftsparken kan påverka viltet, störa tv-, mobil- och radiosystem samt orsaka olägenhet för människor i området, framkommer i myndighetsutlåtandena.

Lokalt 13.1.2021

Förälder i Närpes efterlyser finsk småbarnspedagogik: "Livet blir så mycket lättare om man kan finska"

Varför erbjuder Närpes stad inte språkbad på finska på något daghem? Det undrar Sofia Sigg i Pjelax som vill ge sina barn en bra start med det andra inhemska språket.

Lokalt 13.1.2021

Om efterfrågan ökar kan staden fundera på finsk småbarnspedagogik

I dagsläget finns det inget stort behov av finsk småbarnspedagogik i Närpes. Men om situationen förändras måste staden tänka om, säger bildningsdirektör Åsa Snickars. En satsning på mer finska i förskolan är aktuell.

Lokalt 11.1.2021

30 år sedan första vägplanen gjordes – Skarpängsvägen väntar fortfarande på finansiering

Den har varit på tapeten länge – omfartsvägen i Närpes centrum, Skarpängsvägen. Fortfarande, efter drygt 30 år, väntar vägen på finansiering.

Lokalt 11.1.2021

Olav Sjögård: Skarpängsvägen kunde halvera trafikmängden i centrum

Stadens ledning gör allt den kan för få Skarpängsvägen-projektet att röra på sig, säger stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård (SFP). Vägen skulle dels avlasta trafiken i centrum, dels öppna för nya bostadsområden.

Lokalt 4.1.2021

Så har Närpes förändrats i nutid: jämför 2006 och 2020

På relativt kort tid har Närpes centrum förändrats. Man behöver inte blicka bakåt längre än till 2006 så är centrum som en annan plats. Här kan du se bilder på hur området vid torget förändrats. Korrigerad.

Lokalt 4.1.2021

Näsbybo gillar stadsbilden som växt fram

Hon har bott i Näsby hela sitt liv och handlade i Oskar Hagas lanthandel som barn. Hon har sett centrum förvandlas och hon tycker om det hon ser.

Lokalt 30.12.2020

SDP i Närpes har första gruppen kandidater klar – Årets ungdom kandiderar

I förra kommunalvalet hade socialdemokraterna fem kandidater i Närpes, varav tre blev invalda. Inför kommande val kan partiet presentera fler namn. Med på listan finns Årets ungdom.

Lokalt 28.12.2020

Bussolyckan för 50 år sedan: Sven-Ole såg lastbilen komma rakt mot bussen

Krocken mellan en skolbuss och fiskbil i Ivars vägskäl för 50 år sedan innehöll alla ingredienser för en katastrof. Sven-Ole Båskman satt på fönsterplats i bussen – precis där fiskbilen drämde in i bussen.

Lokalt 26.12.2020

"Vad vore julen utan smör!" – läs här var folk julhandlade i Närpes för snart 90 år sedan

Julläsning. En dikt som skrevs 1933 uppmärksammar den tidens köpmän i Närpes. Eller några fanns ju faktiskt kvar till modern tid. Hur många minns du?

Lokalt 25.12.2020

Vineta lyfter fram lettiska jultraditioner också i Närpes

Julläsning. De lettiska jultraditionerna innehåller mycket symbolik och folktro. Vineta Varpina uppskattar julfirandet – för under Sovjettiden tvingades familjen i Riga fira jul bakom fördragna gardiner.

Lokalt 23.12.2020

Landsvägen genom Bodbacka i uselt skick – "Det måste börja vara vår tur"

Den som kör landsväg 6750 mellan Övermark och Korsnäs är tvungen att kryssa mellan håligheter i beläggningen. Vägens skick har blivit sämre och nu börjar invånarna tröttna.

Lokalt 23.12.2020

Vägdirektören: Bara pengarna räcker till är vi där

Då NTM-centralen har pengar över att satsa på mindre vägar, då har Bodbackavägen hög prioritet, säger Anders Östergård, vägdirektör på Österbottens NTM-central.

Lokalt 19.12.2020

Coronaåret ändrade marknadsföringsplanerna – då satsade packeriet på graffiti

Sedan några veckor tillbaka pryder en känd artists graffitimålning Närpes grönsakers vägg. Konstverket är – hur märkligt det än låter – ett resultat av coronapandemin.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet