Björn Nyberg

bjorn.nyberg@sydin.fi

Nyhetsbild

Glad överraskning: Strandvägen i Korsnäs får ny beläggning

TRAFIK Plötsligt damp en halv miljon euro ner hos NTM-centralen. "Det går till Strandvägen i Korsnäs", säger vägdirektör Anders Östergård.

Nyhetsbild

Påskhyss bakom höjd hastighet på Strandvägen

KORSNÄS Under påsken höjdes hastighetsbegränsningen på den gropiga Strandvägen mellan Korsnäs och Molpe. Men det var ett helt privat tilltag.

Nyhetsbild

I år försvinner plankorsningarna i Höstves

VASA Ett markbyte mellan staten och staden betalar för att få bort de farliga järnvägskorsningarna i Höstves. Nu börjar nya vägar byggas.

Nyhetsbild

Vasa samarbetsförhandlar "för minskande av arbetskraften"

VASA Stadsstyrelsen håller med nämnderna, som inte förmår spara 2,5 procent. Därmed blir det över tre miljoner till att spara in via samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

EU-valet kan ge Vasa en kvinna i riksdagen

VAL Vasabon Matias Mäkynen kan inte hoppas på EU-valet för att komma in i riksdagen. Det kan däremot Vasabon Päivi Karppi.

Nyhetsbild

En känslig man som ser tuff ut – nu ska Jukka Mäkynen till riksdagen

VASA Jukka Mäkynen (Sannf) vill jobba för den lilla människan och Vasaregionen. Och hålla invandringen och klimatåtgärderna i schack.

Nyhetsbild

Vörå får ny kommundirektör, men det brådskar inte

VÖRÅ Vörå får söka sig en ny kommundirektör. "Jag utgick från att den här dagen kommer", säger styrelseordförande Rainer Bystedt.

Nyhetsbild

Allt fler är självdestruktiva – nu öppnas en svensk kristelefon

Den 15 april öppnas en kristelefon även på svenska. Samtalen till den finska linjen bara ökar, i fjol var de över 160 000.

Nyhetsbild

Vasa klarar ekonomin – men nedskärningarna kommer att märkas

VASA Nu börjar det kännas för Vasaborna att staden måste spara. Det blir mindre service utöver det lagstadgade och högre avgifter.

Nyhetsbild

Stormossen öppnar återbruksgalleria i Storviken

Stormossen tar emot bra, begagnade produkter och företag säljer dem. Det är idén bakom gallerian i den hittills tomma affärsfastigheten i Storviken.

Nyhetsbild

Annie Lööf i Österbotten: Tillit drar undan mattan för missnöjespartierna

POLITIK Demokratiska värderingar är inte längre självklara, enligt SFP:s och svenska Centerpartiets partiledare. "Det trodde jag aldrig för femton år sedan", säger Annie Lööf.

Nyhetsbild

Väljarna skeptiska till vinstdrivande äldrevård

Vårvinterns skandaler verkar ha gett utslag i attityderna. Väljarna vill inte konkurrensutsätta äldrevården, och många kandidater är skeptiska, visar VBL:s och ÖT:s valtest.

Nyhetsbild

Konstens natt naggas i kanten när Vasa sparar

VASA Mindre stöd till föreningarna och nya teaterchefen får börja senare. Många små åtgärder krävs när Vasas kultur och idrott måste spara 2,5 procent.

Nyhetsbild

Många politiker ifrågasätter beslutet att engelskan ska gå före svenskan

SKOLAN I en tvåspråkig stad är det bra att förankra språkliga beslut. Det säger flera Vasapolitiker och välkomnar en diskussion om vilket språk finska skolbarn ska börja med.

Nyhetsbild

Engelska i finska Vasaskolor inte utagerat – nämnden tar upp sektionens beslut

VASA Den finska skolsektionen i Vasa valde engelskan framför svenskan som första språk. Nu använder nämndordföranden sin rätt att överta beslutet.

Nyhetsbild

Restaurang bestulen på tusen lunchsedlar

STÖLD Restaurangägaren lämnade bilen för en stund. Det räckte för att ett tusental lunchsedlar skulle försvinna från framsätet.

Nyhetsbild

En av sex Närpesbor är född i utlandet – över 6 000 Vasabor har främmande modersmål

Närpes har störst andel utlänningar i Finland, bortsett från en del åländska kommuner. Efter storstäderna i Nyland kommer sedan Korsnäs.

Nyhetsbild

Enad front bland riksdagskandidater: Skolorna måste få fler psykologer och kuratorer

Österbotten har fått fler skolpsykologer de senaste åren. Statens anslag för dem har inte ökat, men nu tycker riksdagskandidaterna att det är dags.

Nyhetsbild

Dyr renovering av Wasa teater – men det är inte skattebetalarna som står för notan

Budgeten för Wasa teaters renovering har gått från sex till sju miljoner. Men alla tillägg betalas av externa finansiärer.

Nyhetsbild

Det går dåligt för Vasa – men framtiden har aldrig varit ljusare

VASA Ett förväntat plus förbyttes i ett stort minus i Vasas bokslut. Att andra är i samma sits hjälper föga. Nästa regering måste skärpa sig, säger Tomas Häyry.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet