Ann-Sofie Långvik

ann-sofie.langvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Nya tag för tvåspråkig närvårdarlinje i höst – undervisningen sker både i Närpes och i Kurikka

Till hösten startar Yrkesakademin och Sedu sin gemensamma tvåspråkiga utbildning för närvårdare på svenska och finska i Närpes och Kurikka.

Nyhetsbild

Riktar ett ödmjukt tack till tidningsläsarna som röstat fram henne

Tarja Parkatti hyllas ordentligt. På fredagen offentliggjordes att HSS medias läsare röstade fram henne till Årets österbottning. På onsdagen fick hon också journalisternas Isskrapa.

Nyhetsbild

Tarja Parkatti är årets österbottning

Det var aldrig någon tvekan. Som närvårdare var hon skyldig att anmäla missförhållandena på sin förra arbetsplats, Esperis vårdhem Ulrika i Kristinestad. För sin gärning röstades närvårdaren Tarja Parkatti fram till årets österbottning.

Nyhetsbild

Kaskö marknad breddar med mässa på torget

Kaskö marknad bjuder på en nyhet i år. Torget kommer att fyllas med stugliv, båtliv och trädgårdsprodukter och blir ett separat mässområde vid sidan av själva marknaden. Det är första gången marknaden har ett speciellt tema under de över tre årtionden den ordnats.

Nyhetsbild

Lågstadierektorn blev karaktär i förskolebarnens bok

En upphittad sedel på förskolans gård satte igång fantasin hos barnen. De skrev en bok om det; Förskolemysteriet.

Nyhetsbild

Liten by med stark sammanhållning – "Vi har bra talkoanda fast vi är få"

Nästan halva byn har samlats för den årliga vårstädningen längs byvägen. Det är ingen överdrift.  De arton som mötte upp är så gott som halva byn.

Nyhetsbild

Uttermossa blev en del av Härkmeri – fick samma postnummer

Att man ska ta sig till Uttermossa för att leverera ett brev som har adressen "64460 Härkmeri" är kanske inte helt uppenbart.

Nyhetsbild

Mikaela Björklund: Vi måste bli bättre på att tala om vad vi behöver EU till

EU-valet. Hon röstade nej till EU i folkomröstningen år 1995. Nu är hon en av SFP:s 20 kandidater i Europaparlamentet. Mikaela Björklund (SFP) från Näveråsen i Närpes är den enda EU-valskandidaten i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

"Tvåspråkigheten fick för liten plats" tycker Kasköpolitiker om fusionsavtal

Förslaget till fusionsavtal mellan Kaskö och Närpes delar åsikterna i Kaskö. Sydin har talat med fyra fullmäktigeledamöter som ger sin syn på avtalet. Tvåspråkigheten får för liten plats i avtalet, lyder en åsikt.

Nyhetsbild

Farmor Dagny blir uppvaktad av fyra generationer på mors dag

Mors dag firas i år med besked hos familjen Norrgrann. 95-åriga Dagny Norrgrann ingår i ett pärlband av generationer, där hon är äldst och barnbarnsbarnbarnet Hugo Kaas är yngst. Det blir fem generationer kring morsdagstårtan i år.

Nyhetsbild

Skarvarna betraktar inte längre Storgrynnan som sitt hem

Storgrynnan i Pjelaxfjärden verkar inte vara intressant längre som boplats för skarven. Olav Sjögård, som bor i Pjelax, har inte sett en enda skarv där i vår. Det verkar alltså bli en andra skarvfri sommar på grynnan.

Inbrott i bilverkstad i Närpes

Växelkassan från Käyttöautos bilservice på Nixback i Närpes blev tjuvars byte i ett inbrott under natten till onsdagen.

Nyhetsbild

Miste jobbet då han blev sjukskriven – har inte gett upp hoppet om ett arbete

Stefan Sundman i Rangsby är besviken. Efter två dagar på det nya jobbet blev han sjukskriven på grund av smärtor i axeln och efter det var han inte välkommen tillbaka.

Nyhetsbild

Alla i Närpesstyrelsen vill fortsätta – "Alla har svarat ja"

Det verkar inte bli någon förändring i stadsstyrelsens sammansättning i Närpes. Hela stadsstyrelsen vill fortsätta i ytterligare två år.

Nyhetsbild

Norrbacks efterträdare som bildningsnämndens ordförande är ännu hemlig

Det klarnar småningom vem som blir riksdagsledamot Anders Norrbacks efterträdare som ordförande i bildningsnämnden i Närpes. Det står inte människor på kö för posten, säger SFP:s gruppordförande, men ett par hugade kandidater finns.

Nyhetsbild

Feelgood på det sjunde Goodlife-loppet

Hurtiga människor i färgglada trikåer värmde upp i Badhusparken på söndag eftermiddag inför det sjunde Goodlife-loppet. Sedan bar det av ut i spåret.

Nyhetsbild

Alla kan bli miljöhjältar

Ledare tisdag 7 maj. Att skräpa ner är att slösa med resurser.

Nyhetsbild

Ungdomar bildade städpatrull – "Närpes stad borde sätta upp fler skräpkorgar"

Efter att ha pratat om nerskräpning med Alicia Duong och Ngoc Luu var det som att ögonen inte såg annat: godispapper, plastflaskor, tomburkar … Det var också den insikten som fick trettonåriga Alicia Duong i Näsby att agera. De bildade en städpatrull.

Nyhetsbild

Orkar jag ett par dagar är det bra, tänkte Anki Nordgren – den dagliga löprundan är nu ett måste

Vad gör Anki Nordgren om hon har lite tid att slå ihjäl innan boxningspasset ska börja? Den som känner henne vet svaret redan: hon knyter på sig löparskorna och far ut på en löprunda! Hon har sprungit minst två kilometer varje dag sedan 30 juli i fjol.

Nyhetsbild

Abiturienterna vill sätta guldkant på barnhemsbarnens vardag i Thailand

Pastor Saran Lee är rörd. "Tack, thank you" säger han när abiturienterna Frida Hellman och Elin Komsi på Närpes gymnasium överräcker en donation till barnhemmet Betania i Loei i Thailand.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet