Ann-Sofie Långvik

ann-sofie.langvik@sydin.fi

Nyhetsbild

Lättare anställa icke EU-medborgare - men det tar för lång tid

Från och med den 1 november har även metallbranschen samma möjligheter som till exempel växthusföretagare att anställa icke-EU-medborgare utan separat utredning av tillgång på arbetskraft.

Nyhetsbild

Regionala skillnader i bristen på arbetskraft i metallbranschen

Lasse Parhiala på industrifacket säger att det finns vissa geografiska områden där bristen på arbetskraft inom metallbranschen är större. Närpes är ett sådant, medan läget i Vasa är gott.

Nyhetsbild

Fönsterbrädan kan bli vinterns odlingstäppa

Varför vänta till sommaren när det går att odla lite smått och gott på fönsterbrädan också på vintern. Det kan vara riktigt spännande att driva upp en präktig amaryllis till jul. Eller peta ner en vitlöksklyfta i en kruka och se vad som händer.

Nyhetsbild

Vitlök – en ganska lättodlad goding

Vitlök kan odlas både inomhus och utomhus. Vill man uttryckligen komma åt själva löken kan man plantera vitlök i trädgårdslandet på hösten. Vill man njuta av de gröna, späda skotten som kommer upp ovan jord kan man plantera vitlöksklyftor i krukor på fönsterbrädan över vintern.

Nyhetsbild

Höftsvängarna ska nötas in till manskörens jubileumskonsert

KRISTINESTAD De vickar på höfterna till höger och till vänster, samtidigt som de levererar en hurtig sång i fyra stämmor. Det ser avancerat och roligt ut på samma gång. Kristinestads manskör är koncentrerad på sin uppgift.

Nyhetsbild

Skolmusikkårens nya ledare: Jag har alltid drömt om att bli dirigent

NÄRPES Redan i lågstadiet drömde Benny Ojala om att bli dirigent. Nu slår det in, då han valdes till verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår.

Nyhetsbild

Årets flyktingkvinna på besök i Kstad: Flyktingar måste se till att aktivera sig själva

KRISTINESTAD Var aktiv! Gå ut och träffa andra även om det skulle kännas bekvämast att bara sitta hemma, säger årets flyktingkvinna Sirwa Farik till flyktingkvinnorna i Kristinestad. Hon besökte staden på måndagen.

Nyhetsbild

Innoväxthus vann projekttävling – identifierade problem i växthusklustret

Innoväxthus i Närpes är en av fyra vinnare i NTM-centralens projekttävling i Österbotten. Projektet vann kategorin Nätverkaren.

Nyhetsbild

Kritiken ledde till förändring

Ledare torsdag 8 november. Det ropades högt om dåliga vägar i vintras. Kritiken bar frukt.

Nyhetsbild

Halva skarvarbetsgruppen har inte sett en skarv

Ungefär hälften av de personer som var med när den nationella skarvarbetsgruppen höll sitt första möte i tisdags har aldrig varit i närheten av en skarvkoloni.

Nyhetsbild

Vinterbad blir lätt en livsstil – många badar flera gånger i veckan

Vinterbad kan vara beroendeframkallande. Margareta Rissanen och Ritva Haapala i Kristinestad badar flera gånger i veckan. De mår toppen i kontrasten mellan den varma bastun och det kalla havet. Nu vill de att fler ska uppleva vinterbad – därför håller man öppet hus med gratis bastu på torsdag.

Nyhetsbild

Lagvidrig resursbrist

Ledare tisdag 6 november. Kan resursbrist försvara att NTM-centralen bryter mot grundlagen?

Nyhetsbild

Stort intresse för jobb på söndagar: "Tror vi måste anställa mer personal"

NÄRPES Det är en ny situation, men Halpa-Halli i Närpes har redan flera som anmält sig som frivilliga att jobba på söndagar. Från och med mitten av november börjar även Halpa-Halli hålla söndagsöppet.

Nyhetsbild

Michael Björklunds tips till fredagsmyset: Skarvpizza

NÄRPES Ulla och Tor-Erik Westberg passade på att skaffa ett signerat exemplar av kocken Michael Björklunds senaste receptbok, "Mickes vilda" på fredagen. Boken bjuder på många intressanta recept på både tillåten och otillåten vilt.

Nyhetsbild

Eftervård av marktäkter släpar efter i Kristinestad

Eftervården på gamla sandtäkter och grustäkter i Kristinestad har försummats. Marken har inte återställts på flera platser som är betydelsefulla för vattenförsörjningen, visar en nyligen publicerad rapport.

Nyhetsbild

Bankgaranti ska säkra att marken blir återställd efter täkt

Bankgaranti används som styrmedel för att den som bedriver marktäkt ska återställa marken efter avslutad täktverksamhet.

Intern rotation räcker inte - kaplantjänsten i Närpes måste lediganslås

NÄRPES Tjänsten som kaplan i Närpes församling ska lediganslås. Domkapitlet vid Borgå stift förklarar att det inte går att göra en intern flytt, som församlingen ville, eftersom det är fråga om två skilda tjänster.

Nyhetsbild

Närpes ser ingen orsak korrigera tidigare Söff-lärares lön

NÄRPES Tidigare Söff-läraren Camilla Fant får ingen justerad lön retroaktivt. Nämnden för fri bildning avslog hennes yrkan på en korrigering av lönen för läsåret 2017-2018.

Nyhetsbild

De bäddar för inkvartering i det gamla sjukhuset

De nya ägarna Sabina och Johan Wickman har nu tagit de första stegen i renoveringen av Övermark gamla sjukhus, som småningom ska bli bed and breakfast. Förvandlingen har börjat.

Nyhetsbild

Huset har skatter i väggarna och ett spöke i rum nummer tio

Vad är väl ett hotell utan hotellspöke? Övermark bed and breakfast är inget undantag. Väggarna berättar många historier.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet