Ann-Sofie Långvik

ann-sofie.langvik@sydin.fi

Nyhetsbild

LEDARE: Nu är det viktigt att vi stöder den lokala företagaren

Vi kan alla göra en insats för att vårt lokala näringsliv inte ska kollapsa i sviterna av corona.

Nyhetsbild

Kriminalserier inspirerade till Petras nya bok – "Läsaren är med och löser gåtan"

Kasköbördiga Petra Lapveteläinen får bidrag från Svenska kulturfonden för en kriminalnovell där läsaren själv får hjälpa till att lösa gåtan.

Nyhetsbild

Gamla hus gömmer många överraskningar – Sofia och Simon hittade 340 par skor på vinden

TEMA: Bygg och renovera. Än är det är inte riktigt dags att bära in köksbord och madrasser, men om två månader räknar Simon Ingves och Sofia Rönn med att de kan flytta in. Huset Storback i Skaftung har genomgått en stor renovering och blir snart hem för en familj på fyra.

Nyhetsbild

Skolköksan Britta blev som en extramamma: "Jag hade en påse med extra kläder om någon hade blivit blöt på rasten"

När skolköksan Britta Rosenback gjorde sin sista  dag på jobbet valde hon att servera en favorit i repris från matsedeln i början av 2000-talet. Nu går hon i pension.

Nyhetsbild

Tindra går nu i skola hemma – Börjar dagen med kompisträff på facetime

Det är viktigt att hålla fast vid rutinerna för att distansstudierna ska löpa bättre. Det rådet har lärarna gett till eleverna.

Nyhetsbild

Stängda skolor innebär nya krav – "Viktigt upprätthålla motivationen"

Undervisningen ska fortsätta även om skolhusen är stängda. Vad betyder det här för elever, lärare och föräldrar? Vilka utmaningar innebär det när skolorna håller stängt i en månad?

Nyhetsbild

Stressigt för studenterna med tidigarelagt realprov – "Jag känner mig handlingsförlamad"

Lässchemat som Amanda Nummela hade gjort upp inför realproven blev helt förstört. I fredags fick hon och de övriga studenterna reda på att proven i realämnena tidigareläggs med en vecka.

Nyhetsbild

Inga resor och besök för NTM – "Vi vill minimera riskerna att drabbas av coronavirus" 

Inga arbetsresor utomlands och inga besök på fabriken. NTM i Närpes hör till de företag som vidtagit försiktighetsåtgärder på grund av coronaviruset.

Nyhetsbild

Goda råd för trygghet i hemmet: "Kolla flyktvägarna och förvara inget på spisen"

Bekanta er med släckningsfilten så ser ni hur stor den är. Annars finns risken att ni snubblar på den när ni behöver använda den. Det var ett råd som brandman Sebastien Valtakari ger när pensionärer i Kaskö fick goda råd om trygghet i eget hem.

Nyhetsbild

Anette är ett stöd för barn till missbrukare: "Ingen väljer att bli beroende, alla vill vara bra föräldrar"

Anette Rönnlund-Nygård brinner för att hjälpa barn och unga som lever i en familj där det finns missbruk eller psykisk ohälsa. Nu får hon chansen att göra det som ny projektledare för missbrukarvårdens barn- och ungdomsverksamhet Ninni.

Nyhetsbild

Kvinnorna stiger fram i kyrkan på kvinnodagen – "Vi stänger inte ut karlarna"

På internationella kvinnodagen på söndag är det huvudsakligen kvinnorna som svarar för innehållet i högmässan i Närpes kyrka.

Nyhetsbild

LEDARE: Gamla plantor ska ge Närpesborna värme

Det låter ju logiskt, att värma upp en stad som Närpes med produkter från växthusnäringen.

Nyhetsbild

Cancerföreningens nya ordförande Aino Pihlajamäki: "Att möta patienterna ger oerhört mycket"

Den stressfria atmosfären i vården i livets slutskede fick primärskötaren Aino Pihlajamäki att utbilda sig till stödperson inom palliativ vård. Sedan dess har hon varit frivilligarbetare och är ny ordförande för Österbottens cancerförening.

Nyhetsbild

Test med ozonvatten ger goda resultat – "Vi vill inte övergå till att städa med kemikalier igen"

Nina Nygård blev överraskad och förvånad när hon märkte att det går att städa rent med i princip bara vatten. Hon är lokalvårdare på Kantakaupungin koulu i Kristinestad, där de har tagit i bruk en apparat som förvandlar vanligt kranvatten till aktivt vatten, eller ozonvatten, som ersätter kemikalier i städning.

Nyhetsbild

Pirkko och Erling njuter av långa promenader – i vår kan de även gå i motionstrappa

Det räcker med stavar och ett par vandringsskor så kan Bötombergen bjuda på träning och motion även när vintern är lika snöfattig som nu. Den här möjligheten utnyttjar Pirkko och Erling Äbb flera gånger i veckan. Nu smids utvecklingsplaner för Bötombergen, med bland annat en ny motionstrappa.

Nyhetsbild

Del av tomten försvann ut i ån – "Det var ett tusans liv när björkarna föll mot plåttaket"

UPPDATERAD. På fredagen inspekterade NTM-centralen förödelsen hos Stig och Inga-Britt Rosengren i Dagsmark, resultatet av lördagskvällens jordras, då en del av deras tomt rasade ner i Lappfjärds å och träden i sluttningen föll över plåttaket på den intilliggande hallen.

Nyhetsbild

Äntligen fick Erikssons kommunalt vatten – "Men det smakar ingenting"

Nu kan Bror och Etel Eriksson bada bastu utan att oroa sig för att vattnet ska ta slut innan tvållöddret sköljts bort. Men vattnet smakar inget längre, konstaterar Bror Eriksson, som fick kommunalt vatten för två veckor sedan.

Nyhetsbild

Benjamin trivs i backen: "Jag ska åka slalom varje dag på sportlovet"

Det var blåsigt värre på toppen första sportlovsdagen, men det höll inte entusiasterna borta från slalombacken. Bötombergen i Lappfjärd bjuder på en snöig backe trots att det annars är bar mark. Den här veckan blir det tävling både i slalom och med rattkälke.

Nyhetsbild

Skaftung fick vägbelysning och en ny invånare – "Ett lyft för den södra delen av byn"

Ett lyft för södra delen av Skaftung, tycker Håkan Teir-Siltanen och Johan Ingves som har arbetat hårt och länge för att få förlängd vägbelysning söderut.

Nyhetsbild

Potatisföretag planterar ny skog för att kompensera klimatavtrycket

Det klimatavtryck som potatisens resa från åkern till matbordet orsakar vill Kristinestadsföretaget Potwell kompensera genom att plantera skog.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet